giray bey 55 yaşından sonra beni denizci yaptınız saçma sapan televizyon dizilerini seyretmeyi bana bıraktırdınız teşekkür ederim sayenizde denizcilik ve tekne bilgileri konusunda nekadar yetersiz bilgi donanımına sahip olduğum gördüm akıcı ve çok net anlatımınız sayesinde kendimi geliştirmeye çalışıyorum bir sonraki videonuzu merakla bekliyor ve çok iyibir dizi filmi seyrindeki gibi haz alıyorum. teşekkürler
Sıfırdan öğrenmek için de mevcut bilgileri tazelemek için de çok yararlı, kendi içinde dallanan ve aynı anda çoğul bilgi veren 1 içerik hazırlamışsınız. Teşekkürler..
Deniz Giray valla ben çok keyif alıyorum..😁 naçizane önerim, bir videonuzu sarma ana yelken ve klasik lazy jack modellere ve bunların avantaj ve dezavantaj larına ayırabilirsineniz sevinirim. Sevgiyle kalın. Selamlar.
İlgi ile izleniyor videolarınız. Basit anlatımlarla kolayca anlaşılabiliyor. Özellikle kardinalleri anlatışınız çok güzel. Yalnız kuzey kardinali tek çakmaz. Sürekli seri çakar bir ışıklı işarettir. Çanakkale Kepez kanalın da ben de Kalamış ,a , Sinan Sümer e teslim etmeye götürdüğüm bir MAT 10 ile 2 knot gibi bir hıza düşmüş , hemen avrupa yakasına karakıyı girip o kuvvetli akıntıdan kurtulmuştum. Turgutreis ile Ali hoca burnu arasında , Swiss hotel yakınlarından denize uzanan şamandıralı boru hattı işaretlediğiniz gibi marina dibinden geçmiyor , bu ne yazık ki Turgutreisin sözde arıtma ama arıtılmadan basılan boru hattıdır. 5 şamandıra ile işaretlenmiştir ve son şamandıra ışıklıdır. Son şamandıranın olduğu yer yani arıtmanın arıtılmadan denize akıtılan yeri kuvvetli bir dip akıntısına sahiptir ve bu bilinerek orada bırakılmıştır. O akıntı Kos adasının liman ağzından geçmektedir. Kos belediyesi bu durumdan şikayetçidir.
Hocam merhaba, bilgi eklemeniz ve deneyim paylaşımınız için çok teşekkürler. Öğrenmiş olduk. Sizin gibi seyir bilgisine sahip arkadaşlarımızdan yorum almak faydalı oluyor. Kuzey çakarını, doğru bildiğimi, tam olarak açıklayamamışım, dediğiniz gibi belirtseydim daha iyi olacakmış. Sevgi ve selamlarımla,
Deniz bey hayatımda izlediğim en faydalı ve samimi denizcilik videolarını üretiyorsunuz. Ellerinize ağıziniza sağlık. Mutlaka devamını bekliyoruz. Sizden rica etsem tekne kiralama süreci ve dikkat etmemiz gerekenler, teknede telsiz kullanımı ve dışarıdan tekneyle gelerek bir marina veya balıkçı barınağına bağlanilacaginda telsiz vs. İle ne tür bir iletişim kurmalıyız konularında da video çekerseniz çok sevinirim.
Kesinlikle %100 güvenilir değiller. Denizcilikle yeni tanışan birçok arkadaşımız bu haritaları mükemmel olarak gördüklerinden çeşitli sorunlarla karşılaştılar(karaya oturmak gibi). Haritalarda görünmeyen sığlıklar her zaman karşımıza çıkabiliyor, haritaların deneme yanılma yoluyla ve insanların tecrübelerini aktarmalarıyla sürekli olarak güncellendiğini unutmamalıyız. Bozcaadanın güneyinde haritada görünmeyen sığlığa çıkmış bir kardeşiniz(18) olarak bu videonun çok yararlı olacağını söyleyebilirim. Yine bilgilendirici bir video... Teşekkürler Deniz abi :)👍
Ornek rota ile aciklamalariyla hem egitici hem tanitici guzel bir yayin olmus. Tanitici olarak, ege de (yunan adalari ve limanlari dahil), guvenli liman ve demir yerleri icinde benzer videolar gormek isteriz. Emeginiz icin tesekkurler.
Deniz bey, bilgilendirmeniz cok guzel.Amatör Denizciler icin cok faydasi olacağını düşünüyorum. Ayni şekilde boat sferi yapan arkadaşlarda bilgilendirici ve gorel vidoelar gonderirse amatorler icin yol gosterici olur.
Sayın Deniz bey bizlere beni anlattınız: Yani Denizlerde seyirde Güven içinde Güvensiz olmayı ve daha fazla daha fazla kendimizi bilgilendirmeyi ve hiçbir şekilde ( Ben Bilirim) ukalası olmamız gerektiğini anlattınız.....Sonsuz Teşekkürler Sağolun Varolun.....Ve biz Deniz Meraklılarına bir Eğitici Kardinal feneri olunuz..............................
Bu videonu beğendim yeni bir videoda navigasyon düzeltmelerini de gosterecek sekilde anlatım yapabilirmisiniz. Bir de hazır rota kitapları var mı bilgi verebilir misiniz.
Öneri için teşekkürler ayrıca destek ve ilginiz için de teşekkür ederim. Rahmetli Sadun Boro'nun Vira Demir veya Rod Heikal'ın kitapları var. Bölge bölge, koyları, barınakları tanıtıyorlar. Sevgi ve selamlarımla,
Deniz bey merhaba.. Burhaniye iskele den Mordoğan yeni limana gideceğim. Yelkenli ile .. 80 - 90 nM mesafe diye hesapladım. Nasıl bir rota tavsiye edersiniz.. yol üstünde sığınacağım liman var mı
Deniz kaptan selamlar, geçen yıl LinkedIn’den yazışmıştık ama tanışmak kısmet olmadı. Eğitim ihtiyacım olduğunda hemen sizin videolara bakıyorum. Ellerinize sağlık. Uzun aralarla da olsa temel yelkenli eğitimimi tamamladım şimdi yelkenli yatçılık eğitimine devam edeceğim. (O arada yarışlara da katıldım güzel tecrübe oldu). Benim size sormak istediğim şu: Haritadaki derinlikleri teknemizin salma derinliğini de hesaba katarak kullanmalıyız değil mi? Örn salma derinliği yüzeyden 2 mt ise ve haritadaki derinlik 5 mt’yi gösteriyor ise emniyetli derinlik aslında 3 mt mi oluyor? Bir diğer sorum da sanıyorum teknelerde derinlik sensörü de var, bunu neye göre ayarlıyoruz acaba? Şimdiden çok teşekkür ederim, sağlıcakla kalın.
Deniz kaptan sizi keyifle takip ediyorum. Teşekkürler. Yachtmaster Murat Erensoy'un 19 numaralı videosunda karsinal şamandıralarla ilgili bilgiler var. Güney kardinalinin 6 kere çakmasına ilave olarak 1 kere de uzun çaktığını eklemek istiyorum.
Çok değerli bilgilerinize için çok teşekkür ederim. Bir ricam olacaktı. Haziran ayında didim çıkışlı datca güney koylarina uzanan bir tur yapma planindayim. Lakin gidikecek koylar ve rota duzenleme hakkinda nerden yardım alabilirim. Hangi kaynakları önerirsiniz
Deniz bey merhabalar. Uzun süredir takipçinizim. Hemen hemen tüm videolarınızı izledim. Henüz bir yelkenlim yok lakin deniz sevdalısıyım. Doğru eğitim alabileceğim bir kurum arıyorum, ardından bir tekne sahibi olmak ve denizlere yelken açmak gibi bir hayalim var. Bu çok kıymetli bilgileri bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler. Emeklerinize sağlık.
Hasan Hocam merhaba, tanıştığıma çok memnun oldum. Desteğiniz için teşekkür ederim. İstanbul’daysanız Eren Özdal veya Onur Tok’u tavsiye edebilirim. İyi günler dilerim.
Deniz bey merhabalar. Rota üzerinde ilerlerken yunan karasularına girmek sıkıntı olabilirmi (yasaklı mı gibi) veya o bölgeden geçmek için gerekli evrak vs var mı (sonuçta yabancı topraklar da diyebiliriz) saygılar hocam.
baglanma yerlerinde tartismalar oluyormu ? hangi liman veya barinakta tartisma olmaz? kac gün kalinabilir ? para göz isletmeciler hangileri bilgi verilirse ona göre yanasmaya biliriz.
Çok teşekkürler, sizin videolar vasıtasıyla oldukça fazla şey öğrendim açıkcası. Videoda bahsettiğiniz duraklama noktalarının adlarını ve iletişim numaralarını paylaşabilir misiniz.
Selam. Kiyilarda su seviyesinde tehlkeli ve maalesef görülmesi zor olan kaya, dag vbg tehlikeli dogal cikintilari gösteren bir APP veya harita bulunuyormu? Tsk ederim.
Ben Batı Kardinalini '' Göz Göze '', Doğu Kardinalini '' G...t G...te '' olarak öğrenebilmiştim... Baklava aklıma gelseydi keşke...Teşekkürler Hocam...
13:39 lapseki barınağı orda değil söz konusu yer çardak beldesi , lapseki barınağı daha ileride ve geniş bir barınaktır. Şu anda köprü yapımında kullanılan iş makinaları orada olduğundan yer bulmak zor olabilir.
Tanismak isterdim bir gün seninle sevgili kardesim nasip olursa severek takip ediorum basarilar ve senden bir ricam var nerede marina bulmak kolay fiyatlar nedir vs gibi bilgilendirirsen bizleri sevinirim ve yillik vergi sigortalar kac tl gibi vs..
Çok yararlı bir paylaşım Gemi yolundan gitmeyip kıyıdan gitmemiz bir sorun yaratmazmı (isteyen herkes kıyıdan gidebiliyormu ?) , GPS sizi gemi gibi gördüğü için bu rotayı çiziyordur bunu önlemek için tekne seçeneği gibi bir imkan yokmudur? İstanbul-Gelibolu 6 nt çok yavaş bir seyir değil mi (Marmara nın ortasında ) daha hızlı gitmek sınırlandırılmış mı ? GPSe uyup yunan sularından geçebiliyormuyuz !
florya önlerinde şamandıralar mevcut oraya tankerler gelip havalimanına denizden yakıt basmakta hatta parakete atan gemide yeşilköyde bağlı opet in tanker gemileri herzaman orada şimdi sakinlediler uçak hareketleri azaldoğından.Saygılarımla.
Emeğinize sağlık, güzel bir bölüm fakat belki de anlatım farklılığından dolayı "Kuzey Kardinali 1 kere çakar" ifadesini kullanmışsınız. Müsaadenizle ufak bir düzeltme ekleyelim. Kuzey Kardinali 1 kere değil, seri şekilde çakar. (Q ya da VQ)
Hocam merhaba, desteğiniz ve bilgi eklemenize teşekkür ederim. Orada tek çakar ifadesi yanlış algılanmış, haklısınız, dediğiniz gibi sürekli çakar deseymişim çok daha doğru tanım olurmuş. Sevgi ve selamlarımla;
Değerli bilgiler için teşekkürler. Motorumuz güçlü değilse ve çanakkaleden kuzeye doğru çıkıyorsak bize ne tavsiye edersiniz bi püf noktası var mıdır :)
Ebru Hanım merhaba, ilginize ve desteğinize çok teşekkür ederim. Tekneniz, 5.5 knot hız yapabiliyorsa, Çanakkale Boğazı’nı güvenle geçebilirsiniz. İşin püf noktası, oranın yerel balıkçı ve tekne sahiplerinin yaptığı gibi, avrupa kıyısını, en doğru ifade ile yalayarak kuzeye seyretmektir. Kıyı ile aranızda 30-40 metre kaldığında akıntının gücü azalıyor hatta ters faydalı akıntı yakalıyorsunuz bazı yerlerde. Selamlarımla,
Merhaba Deniz bey çok güzel ve yararlı bir video olmuş elinize sağlık Demiz bey birçok video izledim herkes hava raporlarını bakın söylüyor ama detaylı anlatan yok hangi siteyi takip etmeli takip edilen sitedeki veriler ne anlama geliyor hava tahmin sitesine ulaşamıyorsak barometre vb cihazların kullanarak hangi durumlarda önlem almalıyız gibi bir video hazırlarsanız muhteşem video olurdu teşekkürler
merhaba,verdiginiz bilgilere tskr ler..canakkale bogazini kuzey yonunde gecebilmek icin ne tavsiye edersiniz.Kepez burnu maceraniz! ve bizim tekne motorunun da 18hp olmasi !!
Turgut Hocam merhaba, destek ve ilginiz için çok teşekkür ederim. Kuzeye çıkarken, Avrupa kıyısına olabildiğince yakın ilerlerseniz, akıntının etkisinden nispeten kurtulursunuz. Tekneniz 5.5 knot yapıyorsa, sorun olmayacaktır. Sevgi ve selamlarımla,
Rotanın datça da karadan götürdüğü yerin tam giriş kısmında fotoğraf çekinmiştim ciddi anlamda uçurum ama güzel bir yer yaz ortasında bile orda ki irili ufaklı koylar sessiz ve güzeldi
Tebrikler yine aydınlatıcı bilgilerle dolu bir video olmuş. Bir soru sormak istiyorum. Gps karadan geçirdi, gemi rotasından geçirdi, kardinallerin yanlış bölgesinden geçirdi bunları tolere edebiliriz. Ancak gps'in derinlikte hata yaptığı veya yüzeye yakın kayalıkları göstermediği yerler var mı? bence en büyük tehlike bunlar böyle bir şeye şahit oldunuz mu? Teşekkürler.
Hocam merhabalar, gps bulunduğum derinliği ve yerin yanlış gösterdiği çok oldu. Mesela Marmara’da Mürefte Barınağı’na girerken sizi kayaların üzerinde göstermektedir. Çeşme’de Sarpdere Koyu’da sancak tarafta derinlikleri yanlış gösterdiği oldu. Çok nadir olsa da hata yapıyor. Selamlar, teşekkürler
Dolaylı değil,direk istenileni lazım olanı anlatıyor bizlere yardımcı oluyorsunuz..bir transferinizde size micoluk yapmanın bir yolunu bulmam lazım.. 🙏
Mehmet Hocam merhaba, destek ve ilginiz için çok teşekkür ederim. İstediğiniz zaman, ben de transfer yapacağım zaman gelin hocam, sevinirim :) Sevgi ve selamlarımla,
giray bey 55 yaşından sonra beni denizci yaptınız saçma sapan televizyon dizilerini seyretmeyi bana bıraktırdınız teşekkür ederim sayenizde denizcilik ve tekne bilgileri konusunda nekadar yetersiz bilgi donanımına sahip olduğum gördüm akıcı ve çok net anlatımınız sayesinde kendimi geliştirmeye çalışıyorum bir sonraki videonuzu merakla bekliyor ve çok iyibir dizi filmi seyrindeki gibi haz alıyorum. teşekkürler
İki kere izledim, yararlı bilgileri sakin, net, anlaşılır şekilde anlatıyorsunuz! Çanakkale abidesi kısmı harikaydı. Teşekkürler Deniz bey!
Atilla Abicim günaydın, umarım iyisinizdir. Faydalı olduğuna çok sevindim. Çok sevgi ve selamlar,
@@DenizGiraya Herşey yolunda Teşekkür ederim! Temiz bir tekne alabilirsem daha iyi olacak. Dilerim sizdede herşey yolundadır. Başarılar!
Anlatımınız çok güzel. sanki özel ders alıyormuş gibi hissediyorum. ÇOK TEŞEKKÜRLER
Muhteşem anlatım, tşk ederim
Sıfırdan öğrenmek için de mevcut bilgileri tazelemek için de çok yararlı, kendi içinde dallanan ve aynı anda çoğul bilgi veren
1 içerik hazırlamışsınız. Teşekkürler..
Çok teşekkürler bu güzel paylaşımlar için . Atamizi ve şehitlerimizi de unutmadiginiz için ayrıca teşekkürler.
Desteğiniz ve ilginize ben teşekkür ederim hocam, sevgi ve selamlarımla,
Marmariste yaşıyorum her yıl Datçaya gidip geliyorum ben daha kanal açıldığını görmedim :) Çok bilgilendirici bir video olmuş. Ellerinize sağlık 👌🏼
Bilgi paylaşımı için teşekkürler hocam :))) Kanal yapılırsa, sizden ilk bilgiyi bekliyoruz, sevgiler, selamlar,
Yeni başlayanlar için de çok yardımcı oluyorsunuz. Kıymetli bilgiler, teşekkür ediyorum.
Desteğiniz ve ilginize ben teşekkür ederim hocam, sevgi ve selamlarımla,
Çok güzel bir video olmuş. Tam bir Türk denizcisisiniz. 👍🙏
Sevgili Deniz, manyak iyi bir bilgilendirme olmuş. Süperrr
Ahmet Abicim çok teşekkürler, eksik bile oldu abi, zaman sınırlı :))) çok sevgiler,
Sonsuz Teşekkürler.Bayramınız Mübarek Olsun.
Teşekkürler Deniz kaptan. Zevkle izledik ve faydalı bilgiler edindik..emeğinize sağlık! Sevgiler, selamlar.. 👍👏🏼
Okan Hocam merhaba, keyifli oluyorsa ne mutlu, desteğiniz için teşekkürler. Sevgi ve selamlarımla,
Deniz Giray valla ben çok keyif alıyorum..😁 naçizane önerim, bir videonuzu sarma ana yelken ve klasik lazy jack modellere ve bunların avantaj ve dezavantaj larına ayırabilirsineniz sevinirim. Sevgiyle kalın. Selamlar.
Teşekkürler abicim, onu uygulamalı yapmayı planlıyorum , sevgiler
Vallah hocam ben Pakıstanlıyım ama senın video çok beğendiğim ben de göceke çalişyorum 🇵🇰🇹🇷
İlgi ile izleniyor videolarınız. Basit anlatımlarla kolayca anlaşılabiliyor. Özellikle kardinalleri anlatışınız çok güzel. Yalnız kuzey kardinali tek çakmaz. Sürekli seri çakar bir ışıklı işarettir. Çanakkale Kepez kanalın da ben de Kalamış ,a , Sinan Sümer e teslim etmeye götürdüğüm bir MAT 10 ile 2 knot gibi bir hıza düşmüş , hemen avrupa yakasına karakıyı girip o kuvvetli akıntıdan kurtulmuştum. Turgutreis ile Ali hoca burnu arasında , Swiss hotel yakınlarından denize uzanan şamandıralı boru hattı işaretlediğiniz gibi marina dibinden geçmiyor , bu ne yazık ki Turgutreisin sözde arıtma ama arıtılmadan basılan boru hattıdır. 5 şamandıra ile işaretlenmiştir ve son şamandıra ışıklıdır. Son şamandıranın olduğu yer yani arıtmanın arıtılmadan denize akıtılan yeri kuvvetli bir dip akıntısına sahiptir ve bu bilinerek orada bırakılmıştır. O akıntı Kos adasının liman ağzından geçmektedir. Kos belediyesi bu durumdan şikayetçidir.
Hocam merhaba, bilgi eklemeniz ve deneyim paylaşımınız için çok teşekkürler. Öğrenmiş olduk. Sizin gibi seyir bilgisine sahip arkadaşlarımızdan yorum almak faydalı oluyor.
Kuzey çakarını, doğru bildiğimi, tam olarak açıklayamamışım, dediğiniz gibi belirtseydim daha iyi olacakmış. Sevgi ve selamlarımla,
Deniz bey çok faydalı bilgiler ve bzimle paylaştığıniz için teşekkürler..
Hocam ilginiz ve desteğinize çok teşekkürler, selamlar,
Teşekkür ederim kardeşim senin ve murat erensoy sayesinde one yachtın düzenlediği eğitimde teori imtihanını başarıyla geçtim🙏.
Simdiye kadar izledigim en faydali videolardan. Bir benzeri oldugunu sanmiyorum.
Deniz bey hayatımda izlediğim en faydalı ve samimi denizcilik videolarını üretiyorsunuz. Ellerinize ağıziniza sağlık. Mutlaka devamını bekliyoruz. Sizden rica etsem tekne kiralama süreci ve dikkat etmemiz gerekenler, teknede telsiz kullanımı ve dışarıdan tekneyle gelerek bir marina veya balıkçı barınağına bağlanilacaginda telsiz vs. İle ne tür bir iletişim kurmalıyız konularında da video çekerseniz çok sevinirim.
Deniz bey,
Harika bir bilgilendirme, ellerinize sağlık.
Teşekkürler Deniz Kaptanım,
Bu tip videolar cok faydali olmakta. Emeğiniz icin tesekkurler. Devamini bekliyoruz.
Turgut Hocam merhaba, destek ve ilginiz için çok teşekkür ederim. Sevgi ve selamlarımla,
Emeğinize, bilginize, birikiminize ve yüreğinize sağlık...
İlginize teşekkür ederim Uğur Hocam, selamlarımla,
Çanakkale abidesi kısmı cok guzel olmus tesekkurler. ..
Merhabalar Deniz hocam.Bilgilendirici videolara devam. Emeğinize sağlık, teşekkürler.Sağlıcakla kalın Deniz de kalın
Çetin Hocam tekrardan merhaba, ilginize ve desteğinize teşekkür ederim. Sevgiler, selamlar,
Kesinlikle %100 güvenilir değiller. Denizcilikle yeni tanışan birçok arkadaşımız bu haritaları mükemmel olarak gördüklerinden çeşitli sorunlarla karşılaştılar(karaya oturmak gibi). Haritalarda görünmeyen sığlıklar her zaman karşımıza çıkabiliyor, haritaların deneme yanılma yoluyla ve insanların tecrübelerini aktarmalarıyla sürekli olarak güncellendiğini unutmamalıyız. Bozcaadanın güneyinde haritada görünmeyen sığlığa çıkmış bir kardeşiniz(18) olarak bu videonun çok yararlı olacağını söyleyebilirim. Yine bilgilendirici bir video...
Teşekkürler Deniz abi :)👍
Ornek rota ile aciklamalariyla hem egitici hem tanitici guzel bir yayin olmus. Tanitici olarak, ege de (yunan adalari ve limanlari dahil), guvenli liman ve demir yerleri icinde benzer videolar gormek isteriz. Emeginiz icin tesekkurler.
Denizle alakam yok fakat çok keyifle izledim. İlerde bir yelkenlim olur inşallah
Emeğiniz icin tesekkürler Deniz Bey.
Desteğiniz için ben teşekkür ederim hocam, selamlar;
Çok süper bir çalışma. Gerçekten faydalı. Teşekkür ederim
Harika oldukça aydınlatıcı emeğimize sağlık.
Deniz bey, bilgilendirmeniz cok guzel.Amatör Denizciler icin cok faydasi olacağını düşünüyorum. Ayni şekilde boat sferi yapan arkadaşlarda bilgilendirici ve gorel vidoelar gonderirse amatorler icin yol gosterici olur.
Sayın Deniz bey bizlere beni anlattınız: Yani Denizlerde seyirde Güven içinde Güvensiz olmayı ve daha fazla daha fazla kendimizi bilgilendirmeyi ve hiçbir şekilde ( Ben Bilirim) ukalası olmamız gerektiğini anlattınız.....Sonsuz Teşekkürler Sağolun Varolun.....Ve biz Deniz Meraklılarına bir Eğitici Kardinal feneri olunuz..............................
Çetin Hocam merhaba, umarım iyisinizdir, tekrardan samimi yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bilgi paylaştıkça güzel, sevgi ve selamlarımla,
Ben de izlemeden önce merhaba demek istedim. Güzel ve yararlı olduğundan adım kadar eminim zaten!
Çok teşekkürler abicim, bu yorum da çok değerli, sevgi ve selamlar :)
@@DenizGiraya abeeee,antartikayada gel.cay iceriz...hade bakem abeeee..
denizde yüzmekten başka bir şey yapmam tek bindiğim deniz taşıtı konak daki vapur ama yinede ilgimi çekti ve güzel bir anlatımı var
Destek ve ilginize teşekkür ederim hocam, sevgi ve selamlarımla,
Çok faydalı bir konu. Teşekkürler
Net Anlaşılır konuşmanız çok güzel
Çok teşekkürler, bu bilgiler mükemmel, devamını bekliyoruz. Slm iyi seyirler
Desteğiniz ve ilginize ben teşekkür ederim hocam, sevgi ve selamlarımla,
deniz bey çok güzel eğitim videosu olmuş devamını bekleriz
Doğan Hocam merhaba, desteğiniz ve ilginize teşekkür ederim, selamlar
emeğinize sağlık hocam.yunan karasularından transit geciş yapabiliyormuyuz
Muhtesem anlatim..Videolarina bayiliyorum
Desteğiniz ve ilginize ben teşekkür ederim hocam, umarım bu beğenmelerinizi devam ettirebilirim. sevgi ve selamlarımla,
Tebrikler, zevkle izliyorum !
Çok teşekkürler Korkut Hocam, selamlarımla,
Emeğinize ve yüreğinize sağlık...
teşekkürler çok güzel bi şekilde bilğilendirdiniz
Hocam selamlar, keyifle izledim... şimdi bitti.. ağzınıza, elinize, emeğinize sağlık..
Çok güzel anlatmışsınız teşekkürler
Bizlere önereceğiniz bu tür temel denizcilik ve yelkenli kullanımıyla ilgili kitap veya Kitaplar varmadır.Teşekkür ederim bilgilendirmeleriniz için.
Çok teşekkürker çok faydali .
O sefiri normal kaç saatte yapilir acaba ? Yaz ve kış bir fark olurmu ruzgar akintinin gücü vs ....
Hoşça kalin
Değerli bilgileri paylaştığınız için teşekkürler. Çok faydalıydı.:)
Ben teşekkür ederim desteğiniz ve ilginiz için. Selamlar,
Çok faydalı bir video olmuş.
Teşekkürler 👍
Hocam merhaba, ilginize teşekkür ederim. Selamlar,
Çok tşk ederim çok güzel ve faydalı bir video ellerinize sağlık.
Desteğiniz ve ilginize ben teşekkür ederim Bülent hocam, sevgi ve selamlarımla,
tüm emeklerine , o güzel yüreğine sağlık, bir ay sonra tarabya -dikili yapacağız iki acemi bacanak, çok yardımın olacak
Gerçekten çok yararlı bilgiler için sağolun...
Bu videonu beğendim yeni bir videoda navigasyon düzeltmelerini de gosterecek sekilde anlatım yapabilirmisiniz. Bir de hazır rota kitapları var mı bilgi verebilir misiniz.
Öneri için teşekkürler ayrıca destek ve ilginiz için de teşekkür ederim. Rahmetli Sadun Boro'nun Vira Demir veya Rod Heikal'ın kitapları var. Bölge bölge, koyları, barınakları tanıtıyorlar. Sevgi ve selamlarımla,
Tesekkurler. Emeğinize sağlık
Deniz bey merhaba.. Burhaniye iskele den Mordoğan yeni limana gideceğim. Yelkenli ile .. 80 - 90 nM mesafe diye hesapladım. Nasıl bir rota tavsiye edersiniz.. yol üstünde sığınacağım liman var mı
Deniz kaptan selamlar, geçen yıl LinkedIn’den yazışmıştık ama tanışmak kısmet olmadı. Eğitim ihtiyacım olduğunda hemen sizin videolara bakıyorum. Ellerinize sağlık.
Uzun aralarla da olsa temel yelkenli eğitimimi tamamladım şimdi yelkenli yatçılık eğitimine devam edeceğim. (O arada yarışlara da katıldım güzel tecrübe oldu).
Benim size sormak istediğim şu: Haritadaki derinlikleri teknemizin salma derinliğini de hesaba katarak kullanmalıyız değil mi? Örn salma derinliği yüzeyden 2 mt ise ve haritadaki derinlik 5 mt’yi gösteriyor ise emniyetli derinlik aslında 3 mt mi oluyor? Bir diğer sorum da sanıyorum teknelerde derinlik sensörü de var, bunu neye göre ayarlıyoruz acaba? Şimdiden çok teşekkür ederim, sağlıcakla kalın.
Deniz kaptan sizi keyifle takip ediyorum. Teşekkürler. Yachtmaster Murat Erensoy'un 19 numaralı videosunda karsinal şamandıralarla ilgili bilgiler var. Güney kardinalinin 6 kere çakmasına ilave olarak 1 kere de uzun çaktığını eklemek istiyorum.
Deniz bey kağıt haritaları nereden alıyoruz? Türkiye icin navionics yeterli mi? Kağıt harita da çalışalım dedik ama bulamadık.
Çok değerli bilgilerinize için çok teşekkür ederim. Bir ricam olacaktı. Haziran ayında didim çıkışlı datca güney koylarina uzanan bir tur yapma planindayim. Lakin gidikecek koylar ve rota duzenleme hakkinda nerden yardım alabilirim. Hangi kaynakları önerirsiniz
Deniz bey merhabalar. Uzun süredir takipçinizim. Hemen hemen tüm videolarınızı izledim. Henüz bir yelkenlim yok lakin deniz sevdalısıyım. Doğru eğitim alabileceğim bir kurum arıyorum, ardından bir tekne sahibi olmak ve denizlere yelken açmak gibi bir hayalim var. Bu çok kıymetli bilgileri bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler. Emeklerinize sağlık.
Hasan Hocam merhaba, tanıştığıma çok memnun oldum. Desteğiniz için teşekkür ederim. İstanbul’daysanız Eren Özdal veya Onur Tok’u tavsiye edebilirim. İyi günler dilerim.
Harika bir video olmuş. Emeğinize sağlık.
Deniz bey merhabalar. Rota üzerinde ilerlerken yunan karasularına girmek sıkıntı olabilirmi (yasaklı mı gibi) veya o bölgeden geçmek için gerekli evrak vs var mı (sonuçta yabancı topraklar da diyebiliriz) saygılar hocam.
👍🏻 takipteyiz deniz kaptan eline sağlık
Gökhan Hocam merhaba, Desteğiniz ve ilginize ben teşekkür ederim hocam, sevgi ve selamlarımla,
Gerçekten çok faydalı bilgiler sağ olun var olun
Mehmet Hocam merhaba, destek ve ilginiz için çok teşekkür ederim. Sevgi ve selamlarımla,
Navionics uzun rotolarda sapıtabiliyor, ancak rota çizerken kısa çizersek bence doğru rota veriyor...
baglanma yerlerinde tartismalar oluyormu ? hangi liman veya barinakta tartisma olmaz? kac gün kalinabilir ? para göz isletmeciler hangileri bilgi verilirse ona göre yanasmaya biliriz.
Çok güzel bir çalışma Teşekkür ler...
Çok teşekkürler, sizin videolar vasıtasıyla oldukça fazla şey öğrendim açıkcası. Videoda bahsettiğiniz duraklama noktalarının adlarını ve iletişim numaralarını paylaşabilir misiniz.
Selam. Kiyilarda su seviyesinde tehlkeli ve maalesef görülmesi zor olan kaya, dag vbg tehlikeli dogal cikintilari gösteren bir APP veya harita bulunuyormu? Tsk ederim.
peki hocam yunan karasularina girersek sıkıntı olurmu bazan yunan tarafi gösteriyor gps
Tesekkurler
Istanbul'dan Gocek rotasi olarak ne kadar zamanda ve hiz olarak saatte yaklaşik kaç mil ile gittiniz ? En cok ruzgar alan yerler neresi ?
teknem yok ama izlemesi çok zevkli ağzınıza sağlık :)
Muhtesem tesekkurler
Ben Batı Kardinalini '' Göz Göze '', Doğu Kardinalini '' G...t G...te '' olarak öğrenebilmiştim...
Baklava aklıma gelseydi keşke...Teşekkürler Hocam...
Teşekkürler deniz kardeşim çok yararlı eğitici bir video olmuş selamlar.
Desteğiniz ve ilginize ben teşekkür ederim hocam, sevgi ve selamlarımla,
13:39 lapseki barınağı orda değil söz konusu yer çardak beldesi , lapseki barınağı daha ileride ve geniş bir barınaktır. Şu anda köprü yapımında kullanılan iş makinaları orada olduğundan yer bulmak zor olabilir.
Deniz Abi sen gerçekten iyi birisin bence, bu videolar altın değerinde.
Bu rota ortalama kaç gün sürer Deniz Bey? Acele etmeden, yeteri kadar dinlenerek, ama zaman kaybetmeden gittiğinizi düşünürseniz...
Varicagin rotakac saatte varicagini soylermisin yada bilgilendirirmisiniz
Deniz kardesim cok güzel videolar cekiorsun tebrikler güzel kardesim
Mustafa Hocam merhaba, destek ve ilginiz için çok teşekkür ederim. Sevgi ve selamlarımla,
Tanismak isterdim bir gün seninle sevgili kardesim nasip olursa severek takip ediorum basarilar ve senden bir ricam var nerede marina bulmak kolay fiyatlar nedir vs gibi bilgilendirirsen bizleri sevinirim ve yillik vergi sigortalar kac tl gibi vs..
Deniz bey bu gps neden böyle saçma bir rota çiziyor? Aldığımız gps ler de böyle çıkarsa ne yapmamız gerekiyor acaba
Çok yararlı bir paylaşım
Gemi yolundan gitmeyip kıyıdan gitmemiz bir sorun yaratmazmı (isteyen herkes kıyıdan gidebiliyormu ?) , GPS sizi gemi gibi gördüğü için bu rotayı çiziyordur bunu önlemek için tekne seçeneği gibi bir imkan yokmudur?
İstanbul-Gelibolu 6 nt çok yavaş bir seyir değil mi (Marmara nın ortasında ) daha hızlı gitmek sınırlandırılmış mı ?
GPSe uyup yunan sularından geçebiliyormuyuz !
deniz bey teşekkürler değerli bilgileriniz için sadece Gps güvenmicez anlaşıldı😊
Desteğiniz ve ilginize ben teşekkür ederim hocam, sevgi ve selamlarımla,
florya önlerinde şamandıralar mevcut oraya tankerler gelip havalimanına denizden yakıt basmakta hatta parakete atan gemide yeşilköyde bağlı opet in tanker gemileri herzaman orada şimdi sakinlediler uçak hareketleri azaldoğından.Saygılarımla.
suda rakamlar var onlar derinlikler mi ? birde rakamların altında sağ altında rakamlar olanlar var o ne anlama geliyor ?
Süper Bilgiler teşekkür ederiz.
Telefona yükleyeceğimiz en faydalı nevigasyon adı nedir
Emeğinize sağlık, güzel bir bölüm fakat belki de anlatım farklılığından dolayı "Kuzey Kardinali 1 kere çakar" ifadesini kullanmışsınız. Müsaadenizle ufak bir düzeltme ekleyelim. Kuzey Kardinali 1 kere değil, seri şekilde çakar. (Q ya da VQ)
Hocam merhaba, desteğiniz ve bilgi eklemenize teşekkür ederim.
Orada tek çakar ifadesi yanlış algılanmış, haklısınız, dediğiniz gibi sürekli çakar deseymişim çok daha doğru tanım olurmuş.
Sevgi ve selamlarımla;
Gerçekten çok yararlı. Teşekkürler
Teşekkürler hocam, sevgiler, selamlar
Ağzına sağlık çok güzel anlatıyorsun
Çok faydalı bilgiler , teşekkürler.
Desteğiniz ve ilginize ben teşekkür ederim hocam, sevgi ve selamlarımla,
Teşekkür ederim, muhteşemsiniz
Değerli bilgiler için teşekkürler. Motorumuz güçlü değilse ve çanakkaleden kuzeye doğru çıkıyorsak bize ne tavsiye edersiniz bi püf noktası var mıdır :)
Ebru Hanım merhaba, ilginize ve desteğinize çok teşekkür ederim.
Tekneniz, 5.5 knot hız yapabiliyorsa, Çanakkale Boğazı’nı güvenle geçebilirsiniz.
İşin püf noktası, oranın yerel balıkçı ve tekne sahiplerinin yaptığı gibi, avrupa kıyısını, en doğru ifade ile yalayarak kuzeye seyretmektir. Kıyı ile aranızda 30-40 metre kaldığında akıntının gücü azalıyor hatta ters faydalı akıntı yakalıyorsunuz bazı yerlerde. Selamlarımla,
Merhaba Deniz bey çok güzel ve yararlı bir video olmuş elinize sağlık
Demiz bey birçok video izledim herkes hava raporlarını bakın söylüyor ama detaylı anlatan yok hangi siteyi takip etmeli takip edilen sitedeki veriler ne anlama geliyor hava tahmin sitesine ulaşamıyorsak barometre vb cihazların kullanarak hangi durumlarda önlem almalıyız gibi bir video hazırlarsanız muhteşem video olurdu teşekkürler
Emeginize saglik
merhaba,verdiginiz bilgilere tskr ler..canakkale bogazini kuzey yonunde gecebilmek icin ne tavsiye edersiniz.Kepez burnu maceraniz! ve bizim tekne motorunun da 18hp olmasi !!
Turgut Hocam merhaba, destek ve ilginiz için çok teşekkür ederim.
Kuzeye çıkarken, Avrupa kıyısına olabildiğince yakın ilerlerseniz, akıntının etkisinden nispeten kurtulursunuz. Tekneniz 5.5 knot yapıyorsa, sorun olmayacaktır.
Sevgi ve selamlarımla,
Rotanın datça da karadan götürdüğü yerin tam giriş kısmında fotoğraf çekinmiştim ciddi anlamda uçurum ama güzel bir yer yaz ortasında bile orda ki irili ufaklı koylar sessiz ve güzeldi
Tebrikler yine aydınlatıcı bilgilerle dolu bir video olmuş. Bir soru sormak istiyorum. Gps karadan geçirdi, gemi rotasından geçirdi, kardinallerin yanlış bölgesinden geçirdi bunları tolere edebiliriz. Ancak gps'in derinlikte hata yaptığı veya yüzeye yakın kayalıkları göstermediği yerler var mı? bence en büyük tehlike bunlar böyle bir şeye şahit oldunuz mu? Teşekkürler.
Hocam merhabalar, gps bulunduğum derinliği ve yerin yanlış gösterdiği çok oldu. Mesela Marmara’da Mürefte Barınağı’na girerken sizi kayaların üzerinde göstermektedir. Çeşme’de Sarpdere Koyu’da sancak tarafta derinlikleri yanlış gösterdiği oldu. Çok nadir olsa da hata yapıyor. Selamlar, teşekkürler
Dolaylı değil,direk istenileni lazım olanı anlatıyor bizlere yardımcı oluyorsunuz..bir transferinizde size micoluk yapmanın bir yolunu bulmam lazım.. 🙏
Mehmet Hocam merhaba, destek ve ilginiz için çok teşekkür ederim. İstediğiniz zaman, ben de transfer yapacağım zaman gelin hocam, sevinirim :) Sevgi ve selamlarımla,