Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook. Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult) Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă. Multumesc pentru înțelegere!
Chiar îmi prinde bine videoul asta. Urmează să îmi fac fundația in curând. De asta se va ocupa o firmă, dar nu strica să știu și eu. Mulțumesc de informații
Salut,Iti multumesc pentru aceste informatii.Faci o treaba dosebita si datorita tie oamenii care vor sa construiasca ceva vor stii ce au de facut si nu vor putea fi prostiti de profitori!!!
Prevenirea scurgerii laptelui de ciment, prevenirea uscarii prea rapide a betonului turnat (deoarece o parte transfera umezeala catre solul uscat), protectie usoara contra apelor.
Multumim !! Asteptam cu drag si continuarea etapelor. Ca si sfat nu prea zice nimeni nimic de tevile pt canalizare cum si cand se monteaza inainte de a turna betonul, inainte de armatura? Cine trebuie sa o faca..constructorul sau instalatorii?
Cu placere. Multumesc pentru sugestie, insa pe viitor sunt alte episoade la alte teme. Legat de canalizare, depinde de la fiecare caz in parte, uneori le monteaza constructorul (daca are specificat aceasta in contractul sau), sau dvs ca client, sau instalatorii - cazuri sunt multe.
Ionel, trebuie NEAPARAT sa ai in vedere gaurile de çevi inainte de turnat betonul. Ele sunt precizate in planul architectural. Tu VERIFICÀ de ei au pus tuburi goale cu diametru mai mare prin care electricianul sau plumbarul vor trece çevile/cablurile ce au nevoie. Sa dai gauri in ciment dupa ce s-a intarit cimentul te va costa FOARTE mult pt ca cele cutite rotative cu diamant sunt foarte scumpe si se uzeaza repede.
Da, este gresit. Laterala fundatiei este de dorit sa fie hidroizolata, ca sa protejeze fundatia de viitoarele infiltratii de la ploaie, infiltratii care ajungand la beton vor crea conditii pentru apa ca sa migreze spre zidarie, prin fenomenul de capilaritate. De aceea, intre fundatie si zidarie TREBUIE introdus carton asfaltat. Era o practica curenta pana acum 10-15 ani, insa multe case nu mai au acest lucru, pentru ca "managementul" de santier s-a lasat pe mana muncitorilor ( caci inginerii au cam disparut iar dirigintele de santier nu sta pe santier), iar muncitorii NU INTELEG de ce trebuie acel carton.......mintea lor nu intelege cum adica a cantitate de apa "se deplaseaza de jos in sus" (capilaritatea betonului).......un sfat pretios: indiferent cat costa un diriginte de santier, luati unul care sa si vina si sa si stea pe santier in fiecare zi. In felul asta salvati niste timp si bani impiedicand muncitorii sa faca prostii, fie din nestiinta fie din indolenta......
Buna ziua! Sunt in faza de obtinere a unei autorizații de construcție a unui bloc mic in buc pe un teren de 350 m2 . As vrea sa știu dacă va Ocupați cu asistarea instruirii sau realizarea structurii , căci as fi interesat ptr o colaborare . Aștept un răspuns, mulțumesc mult
Mulțumim pt video, 👍și o scurta întrebare. Dacă ma poate ajuta cineva cu un răspuns. Pe interior MP75 În loc de tencuiala ciment. Nisp, var.se poate? E ok? Și dacă nu e ok... De ce? Mulțumesc.
Cu placere. Desigur ca se poate in interior, doar ca in bai, camera tehnica si alte spatii umede recomand doar tencuiala pe baza de ciment (fara var, ipsos sau altele).
Omu, de dai cu var niciodata nu vei mai putea folosi noile vopseli ce sunt pe baza de ulei pt ca se va corji (desprinde) si sa razi varul de pe perete va cere multa munca. Datu cu var era ieftin si sanatos, dar nu aducea bani destui la parazitul social si atunci el a dat poruncà a scoate varul de pe piaçà si a prosti lumea in a folosi vopsele de ulei facute in ale lui fabrici.
Buna, felicitări și multumim pt toate informațiile. Zi-mi și mie, te rog, după ce torni fundația, la cât timp de face elevatia sau trebuiesc făcute în același timp? Mulțumesc anticipat.
Buna ziua. Legat de turnarea betonului, am creat in trecut cred 3 sau 4 video-uri aparte cu mai toate informatiile despre etapa inainte de turnare, in timpul turnarii si dupa turnare, va recomand sa le vizionati. In principiu atrageti atentia la regulile privind uscarea si intarirea betonului dupa turnare.
Pàunaś, acum mai toti cei ce au firmà de turnat beton au si laser pe tripod si iti toarnà betonul la diferençà de milimetru, plus de asta dacá faci cofrajul corect vei avea egalizarea asiguratà.
Salut. Am un teren mai jos fata de sosea cu 70 cm, si vreau sa fac fundatia! Este bine daca fac fundatia 1 20 cm fara sa mai sap? Si dupa aia sa bag umplutura in curte 80 cm sa fiu un pic mai sus de strada? Si o sa ramana 40 afara. Si asa izolez si toata fundatia. Sau mai bine este sa bag umplutura in toata curtea, si dupa aia sa sap fundatia?
Buna ziua. Ca sa va raspund am nevoie real sa fiu prezent la fata locului si sa gasesc o solutie impreuna cu proiectantul, geodezistul si cel care face topografia si masurarile lotului respectiv. Nu pot sa ma exprim deoarece nu stiu ce portanta are solul, la ce adancime se face fundatia depinde de ce spune geodezistul despre sol, apoi depinde de ce spune proiectantul cum proiecteaza casa, inclusiv pe baza informatiilor topografului. Tot ce va pot spune este ca eu nu as recomanda sa ne ridicam nivelul cu chiar 80 cm, in timp exista riscul sa se compacteze neuniform, sa apara probleme de drenaj al apei, uneori chiar alunecari de teren etc (sunt si exceptii). La fel nu as face umplutura in toata curtea si apoi sa sap - aceasta se face doar dupa ce casa este ridicata "la rosu"cel putin. Totusi fundatia trebuie termoizolata.
@@EnciclopediaConstructiilor mai am o intrebare, eu vreau sa fac casa cu 2 nivele, 11 m pe 9.si vreau sa o tencuiesc si pe exterior si prin interior, si nu vreau sa o izolez, casa va fi undeva la munte, crezi ca o sa am probleme cu mucegaiul in dreptul stalpilor cu mucegaiul?
Gabiçu, nuuuuuuu, nu pune umplutura si dupa aceia fundatia !!! Fundatia o pui chiar si fara sa ai nevoie sa sapi si DUPA aceia o umpli tu cu pamant. De ramane parte de fundatie afarà nu-i nimic, pui placi de insulatie peste ea. Fii atent cum faci scurgerea apei din sosea, sa nu curga inspre fundatia ta.
Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
, cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
Multumesc pentru înțelegere!
Sunt din Bucuresti si urmaresc cu interes clipurile. Sfaturi foarte interesante, sincere si avizate. Multumim pentru munca depusa in documentare!
Multumim de feedback!
Informatii pe gratis. Aur baiatul asta ❤
Bravo Valentine, bune sfaturi
Excelentă serie ! Mulțumim pentru informații!
Cu multa placere.
Chiar îmi prinde bine videoul asta. Urmează să îmi fac fundația in curând. De asta se va ocupa o firmă, dar nu strica să știu și eu. Mulțumesc de informații
Ma bucur ca informatiile va sunt si va vor fi de folos.
Foarte utila informatie, multumesc.
Multumesc, cu placere!
Salut,Iti multumesc pentru aceste informatii.Faci o treaba dosebita si datorita tie oamenii care vor sa construiasca ceva vor stii ce au de facut si nu vor putea fi prostiti de profitori!!!
Buna ziua, cu placere. Sper informatiile sa fie de folos cat mai multor persoane.
Multumesc pt content!
Cu placere.
@@EnciclopediaConstructiilor Ce se intampla daca se intrerupe turnarea fundatie?
Mulțumim!!...😍👍
Cu placere.
F util acest video!
Multumim!
As avea o antrebare se poate Lasa fundatia casei cu elevatie turnata cel putin un an de zice ce se poate antampla multumesc
Foarte informativ !
Multumesc.
11:39 membrana care protejeaja hidroizolatia ce scop are la baza grinzii cum e pusa in imagine?
Prevenirea scurgerii laptelui de ciment, prevenirea uscarii prea rapide a betonului turnat (deoarece o parte transfera umezeala catre solul uscat), protectie usoara contra apelor.
Poate faceti un video cu o fundatie in trepte,am un teren cu o diferenta de nivel de 2m
Cand vom avea una, vom face.
Multumim !! Asteptam cu drag si continuarea etapelor. Ca si sfat nu prea zice nimeni nimic de tevile pt canalizare cum si cand se monteaza inainte de a turna betonul, inainte de armatura? Cine trebuie sa o faca..constructorul sau instalatorii?
Cu placere. Multumesc pentru sugestie, insa pe viitor sunt alte episoade la alte teme. Legat de canalizare, depinde de la fiecare caz in parte, uneori le monteaza constructorul (daca are specificat aceasta in contractul sau), sau dvs ca client, sau instalatorii - cazuri sunt multe.
Ionel, trebuie NEAPARAT sa ai in vedere gaurile de çevi inainte de turnat betonul. Ele sunt precizate in planul architectural. Tu VERIFICÀ de ei au pus tuburi goale cu diametru mai mare prin care electricianul sau plumbarul vor trece çevile/cablurile ce au nevoie. Sa dai gauri in ciment dupa ce s-a intarit cimentul te va costa FOARTE mult pt ca cele cutite rotative cu diamant sunt foarte scumpe si se uzeaza repede.
Buna ziua , este gresit sa izolez fundatia pe marginea exterioara cu polistiren expandat de 10 ?
Buna ziua. La fundatii trebuie numaidecat polistiren extrudat XPS, nu expandat EPS.
@@EnciclopediaConstructiilor ....." marginea EXTERIOARA a fundatiei.....
Da, este gresit. Laterala fundatiei este de dorit sa fie hidroizolata, ca sa protejeze fundatia de viitoarele infiltratii de la ploaie, infiltratii care ajungand la beton vor crea conditii pentru apa ca sa migreze spre zidarie, prin fenomenul de capilaritate. De aceea, intre fundatie si zidarie TREBUIE introdus carton asfaltat. Era o practica curenta pana acum 10-15 ani, insa multe case nu mai au acest lucru, pentru ca "managementul" de santier s-a lasat pe mana muncitorilor ( caci inginerii au cam disparut iar dirigintele de santier nu sta pe santier), iar muncitorii NU INTELEG de ce trebuie acel carton.......mintea lor nu intelege cum adica a cantitate de apa "se deplaseaza de jos in sus" (capilaritatea betonului).......un sfat pretios: indiferent cat costa un diriginte de santier, luati unul care sa si vina si sa si stea pe santier in fiecare zi. In felul asta salvati niste timp si bani impiedicand muncitorii sa faca prostii, fie din nestiinta fie din indolenta......
Buna ziua!
Sunt in faza de obtinere a unei autorizații de construcție a unui bloc mic in buc pe un teren de 350 m2 .
As vrea sa știu dacă va Ocupați cu asistarea instruirii sau realizarea structurii , căci as fi interesat ptr o colaborare .
Aștept un răspuns, mulțumesc mult
Buna ziua, scrieti-mi un mesaj privat pe pagina de facebook "Enciclopedia Constructiilor".
Mulțumim pt video, 👍și o scurta întrebare. Dacă ma poate ajuta cineva cu un răspuns. Pe interior MP75 În loc de tencuiala ciment. Nisp, var.se poate? E ok? Și dacă nu e ok... De ce? Mulțumesc.
Cu placere. Desigur ca se poate in interior, doar ca in bai, camera tehnica si alte spatii umede recomand doar tencuiala pe baza de ciment (fara var, ipsos sau altele).
Omu, de dai cu var niciodata nu vei mai putea folosi noile vopseli ce sunt pe baza de ulei pt ca se va corji (desprinde) si sa razi varul de pe perete va cere multa munca. Datu cu var era ieftin si sanatos, dar nu aducea bani destui la parazitul social si atunci el a dat poruncà a scoate varul de pe piaçà si a prosti lumea in a folosi vopsele de ulei facute in ale lui fabrici.
Buna, felicitări și multumim pt toate informațiile. Zi-mi și mie, te rog, după ce torni fundația, la cât timp de face elevatia sau trebuiesc făcute în același timp? Mulțumesc anticipat.
Buna ziua. Legat de turnarea betonului, am creat in trecut cred 3 sau 4 video-uri aparte cu mai toate informatiile despre etapa inainte de turnare, in timpul turnarii si dupa turnare, va recomand sa le vizionati. In principiu atrageti atentia la regulile privind uscarea si intarirea betonului dupa turnare.
Pàunaś, acum mai toti cei ce au firmà de turnat beton au si laser pe tripod si iti toarnà betonul la diferençà de milimetru, plus de asta dacá faci cofrajul corect vei avea egalizarea asiguratà.
Salut. Am un teren mai jos fata de sosea cu 70 cm, si vreau sa fac fundatia! Este bine daca fac fundatia 1 20 cm fara sa mai sap? Si dupa aia sa bag umplutura in curte 80 cm sa fiu un pic mai sus de strada? Si o sa ramana 40 afara. Si asa izolez si toata fundatia.
Sau mai bine este sa bag umplutura in toata curtea, si dupa aia sa sap fundatia?
Buna ziua. Ca sa va raspund am nevoie real sa fiu prezent la fata locului si sa gasesc o solutie impreuna cu proiectantul, geodezistul si cel care face topografia si masurarile lotului respectiv. Nu pot sa ma exprim deoarece nu stiu ce portanta are solul, la ce adancime se face fundatia depinde de ce spune geodezistul despre sol, apoi depinde de ce spune proiectantul cum proiecteaza casa, inclusiv pe baza informatiilor topografului. Tot ce va pot spune este ca eu nu as recomanda sa ne ridicam nivelul cu chiar 80 cm, in timp exista riscul sa se compacteze neuniform, sa apara probleme de drenaj al apei, uneori chiar alunecari de teren etc (sunt si exceptii). La fel nu as face umplutura in toata curtea si apoi sa sap - aceasta se face doar dupa ce casa este ridicata "la rosu"cel putin. Totusi fundatia trebuie termoizolata.
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc.
@@EnciclopediaConstructiilor mai am o intrebare, eu vreau sa fac casa cu 2 nivele, 11 m pe 9.si vreau sa o tencuiesc si pe exterior si prin interior, si nu vreau sa o izolez, casa va fi undeva la munte, crezi ca o sa am probleme cu mucegaiul in dreptul stalpilor cu mucegaiul?
Da problemele cu mucegaiul sunt foarte posibile, in prezent conform normativelor, orice constructie ar trebui termoizolata, mai ales zonele de munte.
Gabiçu, nuuuuuuu, nu pune umplutura si dupa aceia fundatia !!! Fundatia o pui chiar si fara sa ai nevoie sa sapi si DUPA aceia o umpli tu cu pamant. De ramane parte de fundatie afarà nu-i nimic, pui placi de insulatie peste ea. Fii atent cum faci scurgerea apei din sosea, sa nu curga inspre fundatia ta.
Cum se da nivelul cu furtunul?
salut
Buna ziua.
Acestia lenevesc de regula 😂