Artist vs AI - Sanatçıların yapay zeka ile derdi ne? AI bizi işsiz mi bırakacak?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 26

  • @prvnikrev
    @prvnikrev 2 роки тому +1

    Yorumlarına katılıyorum Merve. Ayrı yeten ne kadar bir çok insana ticari anlamda faydalı bir araç gibi gözükse de ilerleyen aşamalarda sanat ve içerik anlamında kalite ve verimde büyük ölçüde kayıp yaşanacağını düşünüyorum. Yapay zeka gibi araçların ve insanların proje üretme aşamasında referans kullanımlarının birbirine benzetilmesini de pek doğru bulmuyorum. Olaya yalnızca güzel tablolar ve konseptler üretmek gözüyle bakılmamalı, bir sanatçının referans kullanmasında ki temel gaye, oradaki değerleri öğrenmeye çalışmak ve temelini güçlendirmektir, bu kısma kadar olanı ai için de aynı olarak görülebilir. Ama sanatçı bunu kendi perspektifi ve yaşanmışlığı ile birleştirerek ortaya bir kompozisyon, olay örgüsü, final ürünü koymaya çalışır. Bir sanatçı dahi kendini geliştirmek için spesifik olarak bir çalışmayı kopyaladığı zaman bunu paylaşırken çalışmanın orjinal sahibini tag larken ve bundan gelişim haricinde bir kar amacı gütmezken, ai kullanıcıları ve geliştiricilerinin hiçbir sorumluluk hissetmeden bunları final product olarak paylaşıp bundan hızlıca gelir etmekten başka hiçbir amaç gütmemesidir. Merve'nin de dediği gibi bunu hırsızlık olarak tanımlamaktan çekinmeye gerek yok, hepimiz legal hırsızlar olmaya ayak uydurabiliriz bunda sorun yok diyorsanız, devam edin. Benim AI'dan gördüğüm yalnızca pinterest ve google gibi referans aracı olmasıdır, ne daha fazlası, ne daha azı...

    • @mervkaplan
      @mervkaplan  2 роки тому +2

      İşte aslında problem edilen şey yapay zeka değil valla, bunu çekip çevirip matbaa istemeyük diyorsunuza çevirdiler, o sıkıntı. AI üstünden kar edilirken, “insanların işlerini çalıyorsunuz” denildiğinde teknolojiden anlamayan yobaz damgası yiyor artistler :(

  • @onaylamiyorum
    @onaylamiyorum 2 роки тому +2

    Olay tamamen işsiz kalmak ile alakalı yazılımcı, tasarımcı milyonlarca insanın işsiz kalmasından belki %10'luk çok elit bir kesim kalabilir ama diğerlerinin elenecek olması durumu ki bu çok üzücü. Kime yıllardır can hıraş program öğren sosyal hayatından ver bir yerlere gelmeye çalış falan derken aa bak burada 10 saniyede senin yapabildiğini yapan bir şey var demek üzücü bir durum olsa gerek.

  • @oktaytopcu
    @oktaytopcu 2 роки тому

    Bu biraz da traktörün gelip tarla işçilerinin ayaklanmasıyla bir bakıma aynı durum. (telif açısından, "orijinal image" indirilip database'ye koyulmadıysa herhangi bir göz gibi internet üzerindeki -thumbnail gibi - küçük veya daha düşük boyutlu görselleri database'den çekmek yerine daha uzun bir işlem ardından koyuldukları siteler üzerinden de gözlemleyip gerekli veriyi elde edebilirdi. Bunun önüne geçmenin teknik olarak bir yolu yok etik olarak ise göresli çektiği platformlara ödeme yapmasının yolu var. Yani demek istediğim şu: birisi bir işi portfolyo sitesine sergilemek ya da satmak amaçlı koysa bile sergilediği görseli benim görmem gerek ister orjinal boyutuyla isterse kafi derecede küçük boyutta. ben bu görseli gördükten sonra aynısını/benzerini yapmakta ve satmakta önümde duran tek engel, kendi etik anlayışım. Aynı/benzer görseli yapabilmek için sergilenen görselin orjinaline erişmeme gerek yok, bu yüzden yapay zekalar database tarafında bulunan görseli işlemese dahi yöntem değiştirerek sergilenen küçük resimler ile yine benzer işler gerçekleştireceklerdir.) Tarla işçileri iş kaybı yaşasa da gelişen teknoloji aynı zamanda yeni iş kolları açıp yeni yeni meslek grupları üretmiştir. Çok klasik örnekler oldu bunlar ama ( bi klişe daha ekleyeyim ozaman ) tarih tekerrürden ibarettir eskiden tarla işçileriydi ayaklananlar şimdi de farklı farklı sektör çalışanları ya da aynı sektörlerin farklı grupları. İnsan odaklı bir yaşam içerisinde insanı devre dışı bırakabilmek mümkün değildir diyor ve endişelerin sanatın ya da sanatçıların biteceğinden kaynaklanmadığını, ticari gelir elde edenlerle yeteri kadar edemeyenler arasında yaşanan sanırım tek taraflı bir durumdan ibaret olduğunu düşünmekteyim.

    • @arywennolyn
      @arywennolyn 2 роки тому +1

      ama siz mesela benim işimi görüp çok benzerini yada aynısını yapıp onun üzerinden bir gelir elde ediyorsanız ben size dava açabiliyorum. Geçtiğimiz senelerde çalıştığım oyun şirketi, rakip şirkete bu konuda dava açtı ve kazandı. Benim ai'a dava açmam ve takip etmem imkansız. Etik dediğimiz şey de bir zaman sonra toplum kurallarını oluşturuyor. Otomasyona bağlamak ayrı, orijinal olarak üretilen bir halı desenenini 20 kilim dokumacısı yerine 1 makinaya yaptırmak gibi bişey değil.

    • @mervkaplan
      @mervkaplan  2 роки тому +2

      Ben bu tarz örnekleri (traktör, fotoğraf gibi) biraz itibarsızlaştırma olarak görüyorum, isyan eden sanatçıların derdi aslında işlerinin izinsiz kullanılıp üzerinden para kazanılması

  • @obseraft
    @obseraft 2 роки тому

    Hocam, şimdi teyit ettim. Stable Diffusion open-source imiş. Ben kendi modellerimi eğitiyorum. Kavramsal eserlerimde faydasını görüyorum. Diğer sanatçılara da daha derin ve anlamlı işler üretebilmesi için araçsallıştırılması öneriyorum . Bu tarz AI teknolojilerinin, GPT3 gibi , herkes için kolaylaştırılmasını ve kamulaştırılmasını savunuyorum. AI toolları, halktan ve günlük yaşamdan kopuk olmamalı (bizden önceki nesiller pc öğrenmekte zorlanıyorlar, biz de AI toollar ile aramıza mesafe koymamalıyız bence)
    Diğer konu ise lisanslama konusu.
    Artık zanaatstation(!) gibi sitelere yüklediğimiz eserler lisanslanmalı ve AI training için kullanılması için yeni lisanslayıcı protokoller ve şifrelemeler tanımlanmalı- denetleyici karşılaştırıcı mekanizmalar - siteler kurulabilir belki de..
    izin ve maddi kazanç ve veya creative commons lisanslamaları üzerinden * hangi eser üretildiğinde hangi lisanslı fotoğraflar-eserlerden yüzde kaç beslendiyse o kadar künye metadatası veren altyapılar geliştirilebilir.
    yapılabilir de yapılabilir.
    bunlar geçer de... Önemli olan bizim kendimizi geliştirmemiz. belki zanaatimizde gelişmekten zaman kazanıp kitap ve filmlerimiz ve kişisel projelerimiz adına daha fazla zaman yaratabileceğiz. ve daha kendimize has işler üretebileceğiz.
    burada hibrit mesleklerden sanatçılar ve kavramsal sanatçılar ve AI toollarını ve modellerini geliştirenlerin öne geçeceklerini hissediyorum .
    zanaatstation gibi bi isim uydurdum, çünkü gerçekten sanatçılıktan ziyade vfx/game industry portfolyo sosyal medyası olarak kullanılıyor, bi tık vimeo kalitesi - yaklaşımı bekliyorum artstationdan). Sosyal medya kısmı çok zayıf olduğundan sadece client2worker tipi bir siteye döndü. Bu sanatçıları yetersizlik hissi verip ve belirli art stillerine zorlayan ve iyi işlerin arasında gizleyen, kişiselleştirilmiş bir feed'in olmadığı bir site.
    bence artstation burada küçük bir ux detayı kaçırdı belki de... Ben takip ettiğim insanları ve onların tarzındaki-veya takibindeki kişilerin işlerini daha çok görmek isterim feed'imde...

    • @mervkaplan
      @mervkaplan  2 роки тому +2

      Çok güzel noktalara parmak basmışsın, ama artstation pek böyle bakmıyor şimdilik gördüğümüz kadarıyla… Diğer yandan kendimizi bu toolu kullanmaya eğitmek kısmında kısa ve orta vadede belki işimize yarar ama uzun vadede ne olacağına dair kafalar karışık :)

    • @cemilecemile1
      @cemilecemile1 2 роки тому

      @@mervkaplan kesinlikle. kaldı ki kitap film vs de üretiyor olacaklar, kişisel projelerimize zamanımızın kalması pek anlamlı olmayabilir. şahane mektuplar ve kitaplar yazan Aİ'ler biliyorum, çok iyiler köftehorlar :) bana kalırsa, eğer bildiğimiz anlamda dünyanın sonuna geliyorsak -bir kıyametten bahsetmiyorum, eskiden anlamlı olan şeylerin anlamsızlaşması, hakların değişmesi vs- mücadele etmek zor ve mücadele etmek de gerekli mi? nasıl edeceğiz? misal osmanlı da matbaayı yasaklamıştı.......

    • @rolentoart
      @rolentoart 2 роки тому

      @@cemilecemile1 Matbaa bilgiyi hızlı yaymak için vardı. Ai ise gördüğüm kadarıyla şunu pohpohluyor, "çalışmaya, saatlerce sanatın temellerini anlamaya gerek yok, sadece yazarak, uğraşmadan sanat yapın". Bunu kullanmaya başlayanlar da bi anda sanatçı olduğunu düşünüyor. Halbuki bu kişilerin sanatın temellerinden haberi yok, ai ın çıkardığı sonucun iyi mi kötü mü, iyiyse neden iyi olduğunu bile anlamıyor, anladım dese de açıklayamıyor. Çünkü temel bilgisi yok. Ai diyorum ama o bir araçtır, insanların bunun farkına varması gerek. O aracı yönlendirecek bilgiye erişmeden kullanmak, sürmeyi bilmediğin son model yarış arabasıyla hız yapmak gibi, tehlikeli olabilir.

    • @cemilecemile1
      @cemilecemile1 2 роки тому +1

      @@rolentoart Söylediklerinize katılıyorum ben de. Matbaayı mı yasaklayacağız derken anlatmaya çalıştığım ai ve matbaanın var oluş amaçlarındaki farklar değil de, yani ileryen teknolojiye engel mi olacağız -ki olamayız, bir şekilde hayatımıza girecek ve bundan kaçış yok, demekti. AI kullanıp kendini sanatçı sananlara acil şifalar diliyorum valla ne diyeyim :) Ancak şu da var ki, ai'den bağımsız olarak söylüyorum, biz insanoğlu da sanat nedir neye sanat denir nerede başlar nerede biter gibi pek çok felsefi ve düşünsel soruya da cevap bulabilmiş değiliz.

    • @rolentoart
      @rolentoart 2 роки тому

      @@cemilecemile1 🎉

  • @eneseyuboglu2631
    @eneseyuboglu2631 2 роки тому

    Bence toolla savaşmak yerine onu öğrenmek ve ondan faydalanmak çok daha mantıklı 😁

    • @rolentoart
      @rolentoart 2 роки тому

      Videoyu izlediğine emin misin, yoksa bu bi şaka mı? :)

  • @arywennolyn
    @arywennolyn 2 роки тому

    Bence kesinlikle AI konusunda bir rıza olmalı. Bu şekilde rahatça kullanmamalılar. Bunun haricinde kazanç sağlıyorsa AYNI müzikte olduğu gibi bir miktar telif ödemeli. Hatta çıktı verirken kullanılan görsellere bakmadan önce hangi imajlardan üretildiği gibi bir galeriden geçmekte bence daha etik olabilir. Bu kadar kolay ve değersiz olmamalı. Sanat ve emek benim hassas noktam ya. 3sn yada 3 saat 3 yıl olması önemli değil. Rıza almak hakkını ödemek benim için önemli. ha bu arada böyle bir sistem olsa hemen rıza verirdim o da ayrı Xd

  • @neverpure20
    @neverpure20 2 роки тому

    Benim duruma bakışım: Bir insan bunu yapabilse, yani 5m küsür image'ı çalışıp kendisi ortaya orijinal bir ürün koyabilse illegal sayılmayacaksa AI'ın yaptığının da illegal sayılmaması gerekir.
    Ayrıca teknoloji bir şeyin daha az emekle ve çok daha hızlı yapılabilmesini sağlıyorsa bunu engellemeye çalışmak zaten gereksiz. Mutlaka bir şekilde yolunu bulup günlük hayatımıza yerleşir.
    Hayırlısı 😀

    • @obseraft
      @obseraft 2 роки тому +1

      diyelim ki lisanssız olan tüm database leri temizleyip lisanslı çalışmaya başladılar,
      stop AI art demeye gerek yok o halde.
      LICENCE THE AI de başka bir şey de. değil mi.
      yine ortaylı'ya bağlayacağım.
      camera obscura çıktı, gerçekçi resimdir haram dediler
      fotoğraf makinesi çıktı, (bundan sanat eseri üretilmez dediler)
      PC çıktı, burada yapılan işler gerçek sanat değildir,- bu ne çok kolay üretiliyor burada önemli olan zorlanmak dediler.
      motoru fazla zorlamak bir üstünlük değil bence.
      20 saniyede ürettirdiğim bir resmi üretsin diye bir profesyonel sanatçıyı bir gün çalıştırmam gerekiyordu.
      o sanatçılar eline bu toolları alsınlar da yardırsınlar dilerim. madem çok iyi sanatçılar; başarıları artacaktır.
      kendine has stili olan sanatçılara ise kendi ai modellerini eğitmelerini öneriyorum. belki stilllerini daha uç bir noktaya ve seri üretim ile daha çok bilinirliğe ulaşırlar.
      Allahtan dilerim ki :D

    • @mervkaplan
      @mervkaplan  2 роки тому +2

      Ya fotoğraf makinesiyle biraz farklı bu durum bence çünkü orda artistlerin işlerini toplayıp kameraya öğretip yaptırmadılar ahuehe yani bilemedim dışardan otomobile karşı çıkan at yetiştiricileri gibi görünüyor olabilir ama haklısın, ama yine de haklı buluyorum bu isyanı çünkü kesinlikle bir hak yenme durumu var yani bunu inkar edemeyiz.

    • @obseraft
      @obseraft 2 роки тому

      ​@@mervkaplan evet , bu tarz durumlar - sanatçının emeği - veya blockchain wallet history gibi ama piyasadaki akışların açıkça seyredilebilirliği ve adil pazar - ve fikri mülkiyet'i , komisyon ve belirli eserlerin belirli sürelerden ve koşullardan sonra kamulaştırılması gibi teknokratik gündemlerimiz var.
      halkın- şirketlerin panoptikonuna ve tekelleşmelerine - manipülasyonlarına ve hegemonyalarına kapılmamaları adına open-source teşvik edilmeli ve şirketler sorumluluk alıp halk ve bağımsız kuruluşlar tarafından rahatça denetlenebilmeli.

    • @obseraft
      @obseraft 2 роки тому

      @@mervkaplan yanıtınız için çok teşekkür ederim bu arada

  • @lavi3274
    @lavi3274 3 дні тому

    Genç bir sanatçı olarak beni en çok rahatsız eden şey eskiden ağzım açık kalarak baktığım ve hayranlık duyduğum eserlerin artık yapay zeka sebebiyle insanlar tarafından ne kadar basit görüldüğü. Bence sanatı sanat yapan öğelerden biride üzerine harcanan çaba.

    • @mervkaplan
      @mervkaplan  3 дні тому

      Ya bu iş çok saçmalaştı. Yapay zeka yardımcı olacak falan diye savunuldu ama aslında sadece kirlilik yarattı. Hatta yapay zekaya bir şey sormadan işimizi yapıyorsak “geri kafalı” görülmeye başlandık gibi ( spesifik olarak bu sanat konusunda konuşuyorum diğer türleri hakkında bir bilgim yok tabi )

  • @muratefenditv7048
    @muratefenditv7048 7 місяців тому

    Merhaba Prenses