Bahsettiğimiz benim sanat makalem: www.yapikrediyayinlari.com.tr/dosyalar/2020/04/cogito-97_imaji-dusunmek-Yazi.pdf Bahsettiğim kitaplar: -Boden, Margaret (2006). Mind as Machine: A History of Cognitive Science. 2 volumes. Oxford University Press. -Dissanayake, E. (1995). Homo Aesthetics: Where Art Comes from and Why. University Press of Washington -Zeki, Semir (1999). Inner Vision: An Exploration of Art and the Brain. Oxford University Press
güzel sohbet olmuş. benim aklıma şeyi getirdi; hani sanatçılara soruyorlar ya, hangi eserinizi daha çok beğeniyorsunuz" onlar da "ay ayırt edemem, hepsi benim çocuğum gibi" falan gibi diyorlar. yani klişe ama düşününce meğerse iyi bi tanımmış. aslında onlar farklı kişilerin, farklı algıladığı, belki de sanatçının aklına hiç gelmeyen, kendi kişilikleri olan canlı bi şeye dönüşüyorlar gibi oluyor. o bakımdan çocuğa benzetilmesi hoş geldi
Güzel bi sohbetti, birbirinizi saygıyla dinlemenize ve "ben daha çok şey anlatayım" düşüncesinden çok karşınızdakini anlamaya çalışıp öyle kendi yorumunuza geçmenize bayıldım. Kaliteli tartışma budur. Keyifliydi🤍
Sanat eseri yaratımında yaratan özne algıyandır. Algı sınırları ileri düzeyde olursa yaratma ihtiyacı doğar. Yani durumunu özetlemek ya da" save" etmek ister.
Bu ikilinin mektuplaşması ve birbirlerinden gelen fikirleri düşünmeye zamanlarının olması gerek… Sorular çok büyük ve sohbet, taraflara bu tartışma için çok kısa zaman bırakıyor. Bayıldım…
Bager beyi sanat anlayışıma aykırı düşünceleriyle de takip edip ilgiyle dinliyordum, nedenini açılıştaki ilk konuşmasında çözdüm, meğer zihin eşimmiş kendisi 🙈kendini anlatırken tamamen beni özetledi, yıllardır çevreme anlattığım hâl ve nedenlerim 💙
Herşeye bir tanımlama yapma isteği de ayrı bir konu bence. Yapay zeka sanatçı olsa ne değişir, olmasa ne değişir. Bugün öyle kabul ederiz, yarın başka ama yok, illa bunu yargılayıp ölçüp biçme isteği var. Onu isimlendirmem, ondan zevk almamı, etkilenmemi değiştirecek mi? Belki de insanın yaptıklarını, makinadan üstün tutma isteğidir, sanat ta elimizden giderse, neyimizle insanlığımızı ayrıt edeceğiz endişesi.
Çok güzel, hatta sanatsal bir röportaj olmuş. Genç insanların bir araya gelip bu düzeyde bilgilerini, deneyimlerini, fikirlerini konuşmaları çok keyifli. Emeğinize sağlık.
Sanat, formüle edildiğinde, algoritmik bir düzene oturtulduğunda sanat olmaktan çıkar ve artık bir 'ürün' haline gelir bana kalırsa. Yine de insan üzerinde düşünsel veya hissel bir etki bırakabilir. Bu durumda bu ürünlere 'sanat eseri' diyebilir miyiz? Algılayan mı yoksa onu yaratan mı bir esere sanat kimliği atfeder?
Klasik müzik eserleri birer sanatsal üründür çünkü içerisinde matematiksel bir algoritma barındırır, mesela Mozart’ın la majör sonatı bir prensip üzerine kurgulanmıştır. O halde Amadeus’un sonatları sanatsal eser değil midir?
@@kingofbarons4125 Tabii ki sanat eseridir çünkü Mozart bir insandır :) Ben formülizasyon ve algoritma derken videonun da esas olarak dert ettiği 'yapay zeka'dan bahsediyorum.
@@BagerAkbay Sanat, eser, nesne, ürün vb. bunlar insanın ürettiği kavramlar olduğu için, insan yaratımı kelimeler ve tanımlar üzerinden ilişki kurabildiğimiz için ben hep 'insan'ı temel alma eğilimindeyim. Bu yüzden İNSAN sanat yaratır, yapay zeka da insan yaratımı olduğu için bir sanattır bana kalırsa. Ancak yapay zekanın yaratımı değil üretimi söz konusu olabilir ki bu da bizi yapay zeka-ürün bağlamına getiriyor.
Geceleri yıldızlar muhteşem gözükür. Herkesi estetik duygusal bilimsel anlamda kendine çeker. Insandan bağımsız olarak, bir sanatçı tarafından var olunan bir sanat eseri olabilir mi? Ve ya doğal dediğimiz koşullarla meydana gelen bir sanat eseri olabilirmi? İnsanı özne olarak tanımlamazsak, varlik bir sanattır. Özne olarak tanımlarsak, sanat bir varlıktır.
Hafıza olayı ve fikirlerin tartışılması da güzel, çünkü düşüncenin sınırları yoktur. Felsefecinin sanattan anlamaz diye bir kuralı olamaz. Çünkü sanatla felsefede iç içedir aslında. Çünkü felsefenin sınırı yok.
Öncelikle merhaba biz sizin kanalınızı okulda felsefe dersinde izliyoruz.🤍 Bende azda olsa felsefeyle ilgilenmeye başladım şuan sofinin dünyası kitabını okuyorum umarım daha iyi yerlere gelirsiniz... 💗💗💗
Sanat, felsefe, bilim, teknoloji, tarih gibi insan varoluşuna dair büyük tartışmaların içine girebilmek; en geniş anlamda insan varoluşuna dair metafizik-ontolojik temellendirme ve varsayımlara aşina olmayı, onlarla hesaplaşmayı gerektirir. Bütün büyük filozof ve düşünürler hatta peygamberler bile estetik ve etik alanlarda fikir veya yargı öne sürmeden önce insan olmaklığa dair metafizik-ontolojik temellendirmeleri açık etmeye çalışmışlardır. Yani önce insanın varoluşsal neliğine cevap aramışlardır. Bager Akbay gibi sanatçılar veya bilim insanları bence en iyi yaptıkları şeyleri yapmaya devam etsinler çünkü yaptıkları şeyin insanın anlam dünyasında neye karşılık geldiği veya nasıl karşılık bulduğu konularındaki fikirleri retorikle saçmalama arasında gidip gelmelerden ibaret oluyor. Ha illa yaptıkları şey üzerine felsefi fikir beyan etmek istiyorlarsa kusura bakmasınlar ama son derece disiplinli bir biçimde felsefi okumalar ve tartışmalar yapmak mecburiyetindeler. Kendisi yaptığı şeyin baştan aşağı sezgilerle, duygulanımların imgesel yolla dışavurumuyla ilgili bir şey olduğunu ve eserle karşılaşan, bunu alımlayan insanlar için de bu tecrübenin kendi yaşamlarının anlamına ve etik duygu ve düşüncelerinde uyanışa dair sezgisel bir gerçeklikle temas edebilmeyi mümkün hale getirdiğinin farkında bile değil ne yazık ki. Ben bunu yaşının gençliğine, hayattaki tecrübesizliğine ve heyecanına veriyorum. Dolayısıyla sanat yalnızca fikirlerin, kavramların, düşüncelerin açık nedensel ilişkiler üzerinden teknik beceri ve araçlar yardımıyla imgesel bir dışavurumu değil; bu dışavurumu icra eden sanatçının insanın varoluşsal anlamlılığına ve insan olmaklığın neliğine dair toplumsal, tarihsel, kültürel, teknik dolayımların içinden ama bunları aşmaya yönelik sezgisel bakışlar fırlatma, aracılar üretme edimidir. Nasıl ki evrimin, psikanalizin, nörobilimin, göreliliğin veya kuantumun yani bilimin tüm yıkıcı ve dönüştürücü etkisine rağmen insanın anlam arayışı son bulmak bir yana artarak devam ediyorsa anlam arayışının ve etik duygularda uyanışın en özgün ve en güçlü aracı olabilen sanatın da yapay zekanın ortaya çıkışıyla son bulacağını iddia etmek anlamsızdır. Kaldı ki sanatçının herşeyden önce bireysel veya toplumsal etik kaygılarla hareket eden bir özne olduğu düşünülürse, sanatçının ve sanat eseri alımlayıcısının etik özneler olarak yıkımı beraberinde atom bombasını veya insan dahil canlıları her türlü manipülasyon nesnesi ya da ortadan kaldırılması gereken zararlılar olarak görebilecek yapay zekayı alkışlayan teknoloji tapıcılarına politik alanı terketmeyle sonuçlanacaktır.
bager: sanat eserinin zamanla artik sanat eseri olarak algilanmamasi ile ilgili bir benzerlik bulamadim felsefede. ben yardimci olayim. felsefenin ta kendisi buna bir ornektir. onceden felsefe bilim ayrimi yoktu bildiginiz gibi. gerekcelendirilmis ve deneylerle dogrulanmis bilgiye bilim dedik ve felsefeden ayirdik. maddenin yapi tasi eski yunanda bir felsefe konusuydu mesela. artik bunu kesin olarak biliyoruz. bilimin konusu oldu. felsefenin ilgi alani degil artik. yani felsefenin konusu zamanlar daraliyor bu cercevede. tamamen bagerin bahsettigi surec burada da isliyor.
Yayın müthişti. Ancak başka yayın yapmadan önce lütfen bu konuyu tamamlayın, belki biraz daha konu başlıkları üzerinden gidebilirsiniz. Çok spontane olmuş:)
Benim çıkarımlarım çok farklı yerlere gitti. Artık sadece sanatçının değil sanatın da sanatçı olduğunu düşünüyorum çünkü sanatçının ürünü (yaratımı), ortaya çıkardığı şey ise sanat; o sanatın benim içimde uyandırdıkları da sanattır. Bu durumda sanatın kendi de sanatçı sayılır. Sanatçı konusunda da yalnızca doğal oluşumların sanatçı olabileceğini fakat 'doğal' ın yaratıcısından bağımsız hareket edebilmeyle de ilişkili olduğunu düşünüyorum. Buna ek olarak sadece insanın ve yapay zekanın insan olabileceğine ve sanatın ruhtan öte akılcı bir yanı olduğunu yani işin büyüsü kaçsa da şaşırmak da üzülmek de sadece hormondur. Ztn bunu iş olarak görmeye başladıktan sonra aynı zevk ile dinleyemem/bakamam. Burda sanatın amacı konusunda biraz şüpheliyim ama vardığımda sonuç şu an için kendime göre. Ben sinestetim dolayısıyla işitsel şeylerin tadını alabiliyorum - her şeyin değil - hatta bazen geometrik ve farklı renkgeki cisimlerle deneyimliyorum. Sanatın amacı benim deneyimlerime ahenk katmak ve rastgele görüntüleri anlamlandırmaktır.
Videonun altında Deniz Yılmaz'in yorumlarını arayanlar? :) Videonun sonunda sayın Deniz Yilmaz cevap hakkınız saklı demeliydiniz :) Tartışma için teşekkürler. Selamlar.
13.dakikadan sonrası enteresan, tekniği hissedersem benim için de sanat bitiyor. Pisuarın ne bağlamda ne zamanda nereye yerleştirildiği önemli değil mi peki? Şimdi değil ama önceden bilmeden gitse Akbay ve pisuarı görse yaşadığı deneyim sanat değil mi, bilmediği bir deneyimi yaşamış olmuyor mu?
ART is ; A diverse range of human activity, and resulting product, that involves creative or imaginative talent expressive of technical proficiency, beauty, emotional power, or conceptual ideas.
Merhaba Dilara Hanım, Felsefeyi seven sisn videolarınızı seyreden ve elimden geldiği kadar Felsefe kitapları okumaya çalışan bu alanı seven insanım...Benim size danışmak istediğim bir konu vardır.... Bu konu " Dikte Etme" bu kavaramı iş hayatımda, ailemde ve arkadaş çevremde çok yaşıyorum..İnsanların birşeyi kişiye zorla kabul ettirmesi.....Bu konu hakkında bana önerebileceğiniz bir kitap var mıdır... Şimdiden teşekkür ederim...Kolay gelsin....
@dilozof benim bir sorum var. öncelikle ben herkes gibi sanatın olmazsa olmazı olarak anlamı söyleyebilirim. bu yüzden yapay zeka sanat yapamaz derdim bir yere kadar. ama yazdığımız kelimelerden yola çıkarak yapay zeka yoluyla çizime dönüştüren programlar var. Ve ben bu programlardan birisine sanat yapma kaygısı ile barışa vurgu yapmak için Athena, Poseidon ve zeytindalı yazsam, programda yapay zeka yolu ile bana bu kelimelere uygun bir çizim çizse bu ortaya çıkan çizim sanat olur mu? olmaz mı?
Sanat eserinin, onu yaratan sanatçıdan bağımsız olması gerekir, niketim eserde budur. Aynı zamanda sanatçının var ettiği eseride sanatçı ile ilişki içerisinde olmalı. Sanatçının imgelediği şey sanatçının bilinci dahilinde ancak bilincinden bağımsız olması gerekir.(Deniz Yılmaz neyi imgeleyebilir?) Bizim estetik deneyimimizin olmasının yanı sıra birde imgelenen şeyin belirli bir bilinç dahilinde olması gerekir. Örneğin yazarın "Ağaç" demesi ile "ağaç" demesi arasında fark vardır. Burada bir bilinç söz konusu bunu atlıyorsunuz. Deniz Yılmaz kurallardan bağımsız bir kural var edemiyorsa, bunun içinde kuralları bilmesi gerekir. Beyfendinin söylediği gibi bir kelimenin doğrusunu yazması önemli değildir. Deniz Yılmaz'ın bilinçli bir şekilde "Ağaç" veya "ağaç" örneğinde olduğu gibi bilinçli bir farklılır göstermelidir. Bence bu sebebiyetle Deniz Yılmaz'ın üretimi sanat değildir. (Deniz Yılmaz'ı ve misafiri tanımıyorum. Anlatılanlardan yola çıkarak bu yorumu yapıyorum.)
SANAT : 1- bir duygunun, tasarımın, güzelliğin vb. dışavurumunda, anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü. 2- bu yöntemlerle ortaya konulan üstün yaratıcılık.
Bager hoca " sen Deniz Yılmaz'ı yapan kişisin " denildiğini dediğin de Neo Trinity ilk buluşma sahnesindeki laf geldi aklıma The Trinity.... That cracked the irs d base.
Merhabalar, bana göre sanat; felsefenin yaptığı işin görsel, işitsel ve dokunsal yan uzantısıdir. Buna göre yapay zeka ya filozoft diye bilirmiyiz? Teşekkürler
Hocam naçizane tavsiyem; sanat nedir? Sorusuna o kadar cok vakit ayırmışsınız ki, yapay zeka sanatçı mıdır? Neredeyse hic konuşulmamış. Bence bu videonun devamı olmalı.
Yapay zeka ilk konuşulmaya başlandığında, tekrar eden monoton işlemleri hızlandıracak. Yapay zeka yaratıcılık gerektiren işleri yapması çok zor deniyordu. Bunları konuşan insanların yüzlerini şimdi görmek isterim.😁
Açıkçası fazlasiyla eleştiri getirebilecegim her iki tarafında ilk dakikadan bu yana hatalı ve eksik bilgi aktardığı bir sohbet olmuş,dinlemeye tahammül edemedim .Kabaligim icin özür dilerim,tek tek açıklayabilirdim ama yazması çok uzun olurdu .Yinede bu şekilde düşündüğümü belirtmek istedim.
Bu tartışmanın temel nesnesi sanattan çok insandır. Eylemin izole bir gerçekliğinin olabilmesi için tüm koşul ve tanımlarıyla kavranabilmesi, o eyleme sahip türün dışında başka gerçeklik deneyimlerine içkin bir türün, o deneyimlere hasıl olan türe, deneyimlerin sınırlılıklarından bahsedebilmesi gerekir. Burda varoluşsal bir hiyerarşi söz konusudur. Sınırlılık önemlidir çünkü oluşları kavrayabilmek için gereken yordamları türler arası ilişiksizlik ve türün kendi sınırlılıklarının keşif ile olan bilgi, sezgi ve doğasına ilişkin anomalilerle bağdaşık bir süreci kapsaması gerek. Sanat burada insana dair bir eylem olduğu söylemi insana dair olanların sınırlılıklarıyla ilgilidir. Önümde duran bir masanın yer çekimsel mecburiyetiyle yere sabitliği fiziki kuralları kavrayışımın doğama ait sınırlılıklarıyla ilgilidir. Fizik kelimesinin içeriği bağlamları ve atfedilen anlamları bireysel deneyimlerinden daha çok türe dair olanlar ile daha içli dışlıdır. Söylemek istediğim şeyi çok uzattım şu şekilde noktalamak isteğindeyim. Sanat yada insan doğa yada varoluş gibi kavramların insan türünü ve varoluşun tüm "şeylerini" aşan net bir tanımına ulaşmadan neyin ne olabileceğine yada neyin ne olamayacağına karar verme itkimiz yalnızca yarın olabilecek olan ihtimallerin tahayyülü ve yaşamı sürdürme ile ilgili kavramsal zemindeki organizasyonlar ve dinamikler problemlerini aydınlatabilme ve özgürlük olarak algılayabildiğimiz yenilik isteğinin gerçekleştirilmesi ile ilgilidir.
Bir yapay zeka kirmizi rengi gordugu zaman isik frekansini kaydedip 1 ve 0 lara ceviriyor. Bir insan gibi kirmizi rengi deneyimleyemez, algaliyamaz.. bence
@@pelindilaracolak Bakıyorum da hoşunuza gitmeyen sorgulamalara karşı çok müsamahakârsızsınız. Size bu konu hakkında konuşun şu konu hakkında konuşmayın demedim yalnızca basit bir soru sordum
Öncelikle yorum yaparken malesef şahsınızı eleştirmek durumundayım. Evet saygılı olacağım ve fikirlerinizi de elestirecegim ama bunu söylemek zorundaydım. Bager bey gibi açık ve de hızlı çalışan bir beyinle karşı karşıya geldiğinizde gerileceginizi tahmin etmiştim fakat yine de sohbet modunda olmasını ümit etmiştim. Fakat akut mülahazalar için anliginizin biraz daha gelişmesi gerekiyor. Videonun büyük bir kısmında bager beyin söylediklerine benzer frekansta bir karşı argüman üretmek yerine( ki katılabilirsiniz de fikirlerine ben katılmadığınızi söylediğiniz kısımdan bahsediyorum) konuyu bambaşka ve sizi güvende hissettirecek yerlere çekmeye çalıştınız. Evet bilgili olduğunuz ve bu konularda makale yazacak kadar entelektüel birikime sahip olduğunuz her halinizden belli fakat böylesine canli ve simultane düşünmenizi gerektiren röportajlar ya da konuklu yayınlar için henüz yeterli değilsiniz. Çünkü yayın boyunca muhtemelen bager beyin sizi muhatap olarak kabul etmesini haketmediginizin bilincinde olmanın verdiği gerginlikle sohbeti devam ettirdiniz. Bunu da gerçekten içimden geldiği sayfanızı takip ettiğim ve sizin gerçekten takibe değer zekada biri olmanızı istediğim için yazıyorum. Zaten sizden başka kimsenin okuyacağıni sanmıyorum. Anonim bir profil olarak bu yorumdan da en ufak bir beklentim yok
Uhh bu adama bayıldım.. uzun zamandır bu kadar düşüncesi yakın anlaşılabilir biri tanımamıştım.. direk yapay zeka kodluyorum..programcıyım.. ben 'data' topluyor belli çerçevede eğitime sokuyorum ve oda o çerçevede bir şeyler üretiyor.. yani kompozitor ün kompozu oluyor.. özetle kompozitör.. sanatçı değil bence .. DenizYılmaz da sanatçı değil olsa olsa sanat olur. Şuna çok katıldım.. eğer özgünse ben onu şöyle geliştireceğin 'dinamik' özgünlük spontane özgünlük varsa sanattır.. yapay zekada dinamik bir özgünlük yok biri o datayı seçmeli ve bir çerçeve oluşturmalı orada bilinç işin içine giriyor.. felsefe girelim spinoza o bilgi zaten maddenin içinde var diyor.. din felsefesinde mülkün sahibi Allahtır sen bir şey üretemezsin sadece keşfedebilirsin der.. belkide hepimiz kompozitörüz ozaman sanat sanatçı ayrımında sanatçı o kompozisyonun desen işareticisi... yine bu videodan.. referansla.. eğer sende duygulanım yaratıp anlam veremiyorsan sanat anlam verebiliyorsan kompozisyon .. felsefe anlam bulmaya çalışan bir dal ise felsefe sanat bükücü:) diyebiliriz belki
@@pelindilaracolak yine bu videoyu referans alırsak.. anlayamadığımız ama bize bir şey hissettiren 'bağ kurduran' şeye sanat anladıklarımıza zanaat, mühendislik diyorsak.. felsefe anlam arayışı ise.. anlamını bulduğumuz sanatı zanaat çevirmiş olmaz mıyız.. Bu da felsefeyi bu bağlamda sanat bükücü yapar.. tersi deyip çıkmışsın/sınız işin içinden 🤔
@@BagerAkbay Sanat kavraminin ortaya cikisi… Ya da bir seye ki bu „sey“ her sey olabilir „bu bir sanat eseridir“ denilisi tamamen insan türü/dogasi/varligi ile âlâkalidir Insan disi baska bir tür, tamamen insan disi baska bir türdür Ve insan disi her türden tür icin sanat ya da sanat eseri yoktur Insan, baska türün gelip yaptigi bir seye sanat ya da sanat eseri diyebilr ama bunun tersi yani baska bir türün gelip insanin yaptigi bir seye sanat ya da sanat eseri demesi diye bir durum olamaz
@@antinkuntin5452 şimdi anladım. Tabii ki haklısınız, etimolojisi de dediğinizi doğruluyor. Zaten o yüzden bu insanmerkezcil tanımın günümüz için yeterli olmadığını iddia ederek, tekrar tanımlamaya çalışıyoruz .
@@BagerAkbay Burada mevzuya etimolojik degil de ontolojik düzlem/baglam üzerinden yaklasmak, sanat ya da sanat eseri dedigimiz mefhumunun ne okdugu konusunda bir sonuca varabilmek acisindan belki de daha verimli / hedef odakli olabilir
@@antinkuntin5452 ayrı tutmanın kesinlikle artıları olduğunu kabul ediyorum. Yapmak da iyi olacaktır. Ben zorlanıyorum biraz bu konuda, birbirlerini bağlılar gibi geliyor.
Bager Bey’in sanatçı antroposentrik olmasa da olur iddiasını ve gerekçelerini tatmin edici bulmadım. Sanat olgusunu ve sanata olan ihtiyacı var edenler insanlar olduğu için tabi ki de antroposentrik olacak. İnsanlar dışında farklı şeyler neden sanatçı olamasın diyerek ortaya koyduğunuz örnekler de etkileyici örnekler değil. Sanat eserleri çoğunlukla bir etki tepki sonucunda ortaya çıkar. Varoluş sancısı barındırmayan eserler, kreatif olmayan ve sadece ağrı kesici etkisi yaratan içerikler üretebilir. Ayrıca eserin sezgisel süreçlerle üretildiğini aksi takdirde onun fotokopi gibi bir şey olacağını Bager Bey kendisi söylüyor. yapay zeka dediğimiz şey henüz sezgisel veriler üretebilecek noktada değil. bu yüzden sanatçı olarak da adlandırılamaz. Öyle olsaydı konuk olarak Bager Bey değil de Deniz Yılmaz dedikleri yapay zekanın çıkıp sanatını anlatması gerekirdi.
Bence insan sanıldığının aksine çok da özgün bi canlı değil baya deterministik bi varlık. İlişkilendirme biçimini yeterince yansıtacak bi algoritma kurulursa ki kurulacaktır diye düşünüyorum. Mis gibi sanat da yapar yapay zeka. İnsan kadar kaotik ve geniş bi spekturuma sahip olması zor olabilir. Dahi yapay zeka çıkabilir mi emin değilim. Çoğu sanatçıdan daha iyi sanat yapabileceğini düşünüyorum.
Bence yapay zekanın sanat yapabiliyor olabilmesi için sanat üretmesi değil tüketebilmesi gerekli çünkü sanatın var esen aslında sanat tüketenlerdir. Ben sokaktaki kesilmiş ağaç gövdesinin üzerindeki köpek dışkısının üzerindeki insan ayak izlerini estetik bulduğumda sanatçının köpek mi, ağacı kesen belediye mi, insan ayakları mı, ayakkabıları mı diye düşünmiyorum. Sanatı üretenin bizzat ben olduğumu biliyorum. Ve yapay zakanın estetik haz duyup duymadığına nasıl karar verebiliriz bilmiyorum.
Bahsettiğimiz benim sanat makalem: www.yapikrediyayinlari.com.tr/dosyalar/2020/04/cogito-97_imaji-dusunmek-Yazi.pdf
Bahsettiğim kitaplar:
-Boden, Margaret (2006). Mind as Machine: A History of Cognitive Science. 2 volumes. Oxford
University Press.
-Dissanayake, E. (1995). Homo Aesthetics: Where Art Comes from and Why. University Press of Washington
-Zeki, Semir (1999). Inner Vision: An Exploration of Art and the Brain. Oxford University
Press
güzel sohbet olmuş. benim aklıma şeyi getirdi; hani sanatçılara soruyorlar ya, hangi eserinizi daha çok beğeniyorsunuz" onlar da "ay ayırt edemem, hepsi benim çocuğum gibi" falan gibi diyorlar. yani klişe ama düşününce meğerse iyi bi tanımmış. aslında onlar farklı kişilerin, farklı algıladığı, belki de sanatçının aklına hiç gelmeyen, kendi kişilikleri olan canlı bi şeye dönüşüyorlar gibi oluyor. o bakımdan çocuğa benzetilmesi hoş geldi
Her ikiniz de benim için çok önemlisiniz…iyisi You Tube var iyi ki sizi tanıyorum….👏👍🏻👋👏👍🏻👋
2 harika insan, dinlemeyi sevdiğim… birbirlerine dil olarak yakın gördüğüm mükemmel bir sohbet 😊
Bu değerli
Bu kıymetli
Ve bu sanatsal söyleyişiden BÜYÜK KEYİF aldım.
Harika bir sohbet olmuş, konuşacağınız öyle çok şey var ki.. Devamının gelmesini diliyorum.
aktifliğin göz dolduruyor ablam.
Ders olarak dinlemenin yanında böyle bir program çok güzel olmuş. Başarılar dilerim..
İlham verici; felsefi-sanatsal bir tartışmanın düşünsel bir üretimi olduğu kadar felsefe sanat bütünselliği👌
Güzel bi sohbetti, birbirinizi saygıyla dinlemenize ve "ben daha çok şey anlatayım" düşüncesinden çok karşınızdakini anlamaya çalışıp öyle kendi yorumunuza geçmenize bayıldım. Kaliteli tartışma budur. Keyifliydi🤍
💜
Üst seviye bir sohbet, kafayı çizen türden. Bayıldım 😁🥰
Sanat eseri yaratımında yaratan özne algıyandır. Algı sınırları ileri düzeyde olursa yaratma ihtiyacı doğar. Yani durumunu özetlemek ya da" save" etmek ister.
Çok güzel akıcı, bilgilendirici bir sohbet olmuş gerçekten 👏👏
Bager’de Flu tv sarısı çok güzel durmuş
Bu ikilinin mektuplaşması ve birbirlerinden gelen fikirleri düşünmeye zamanlarının olması gerek… Sorular çok büyük ve sohbet, taraflara bu tartışma için çok kısa zaman bırakıyor. Bayıldım…
544* O, sizin için kurar ve gönderir. Siz alır, bulur ve işlersiniz. Her şeyin esası aslınızda, bir olan gönlünüzdedir..O yoldan yürüyünüz.@
Bager beyi sanat anlayışıma aykırı düşünceleriyle de takip edip ilgiyle dinliyordum, nedenini açılıştaki ilk konuşmasında çözdüm, meğer zihin eşimmiş kendisi 🙈kendini anlatırken tamamen beni özetledi, yıllardır çevreme anlattığım hâl ve nedenlerim 💙
Çok çabuk geçti süre ❤️ ağzınıza sağlık
Ara ara buluşmanız harika olur. Flu'dan selamlar. :)
Bager Akbay'ı burada görmek ne değerli. Umarım Sinan Canan ile birlikte de nörobilim paydasında bir video yayınlanır :)
Herşeye bir tanımlama yapma isteği de ayrı bir konu bence. Yapay zeka sanatçı olsa ne değişir, olmasa ne değişir. Bugün öyle kabul ederiz, yarın başka ama yok, illa bunu yargılayıp ölçüp biçme isteği var. Onu isimlendirmem, ondan zevk almamı, etkilenmemi değiştirecek mi? Belki de insanın yaptıklarını, makinadan üstün tutma isteğidir, sanat ta elimizden giderse, neyimizle insanlığımızı ayrıt edeceğiz endişesi.
Sanatın bağlamla olan ilişkisi/tutarlılık üzerine olan diyaloğunuzdan sonra kafamda Banksy videonuz açıldı birdenbire:)
Sevdiğim bir yayıncı , sanatın ereği sanatçıdır demişti . Bana en mantıklı gelen düşünce de bu
Teşekkür ediyorum 🙏🍀🌹🍀🌈
Fena halde beynim orgazm oldu! Böyle bir içeriğin var olmasından dolayı inanılmaz mutlu oldum! Hepinizin aklına, fikrine ve emeğine sağlık!
Çok güzel, hatta sanatsal bir röportaj olmuş. Genç insanların bir araya gelip bu düzeyde bilgilerini, deneyimlerini, fikirlerini konuşmaları çok keyifli. Emeğinize sağlık.
Felsefe tarihi videoları için ayrıca Deleuze, Derrida gibi postmodern filozoflara özel videolar gelir mi? Sevgiler❤️
Hocam o adamları anlayacak kişiler malesef bu videodaki arkadaş değil. Küçümsemek haddime degil ama anlayacaklarini sanmıyorum
çok güzel bi tartışma olmuş. uzun zamandır kendi fikirlerimi unutup iki perspektifin karşılaşmasına teslim olmadığımı farkettim. teşekkürler
Sanat, formüle edildiğinde, algoritmik bir düzene oturtulduğunda sanat olmaktan çıkar ve artık bir 'ürün' haline gelir bana kalırsa. Yine de insan üzerinde düşünsel veya hissel bir etki bırakabilir. Bu durumda bu ürünlere 'sanat eseri' diyebilir miyiz? Algılayan mı yoksa onu yaratan mı bir esere sanat kimliği atfeder?
Klasik müzik eserleri birer sanatsal üründür çünkü içerisinde matematiksel bir algoritma barındırır, mesela Mozart’ın la majör sonatı bir prensip üzerine kurgulanmıştır. O halde Amadeus’un sonatları sanatsal eser değil midir?
Bu hep aklımdaydı konuşurken. Birine göre sanat eseri olup diğerine göre tasarım nesnesi olması işte tam bu yüzden oluyor.
@@kingofbarons4125 Tabii ki sanat eseridir çünkü Mozart bir insandır :) Ben formülizasyon ve algoritma derken videonun da esas olarak dert ettiği 'yapay zeka'dan bahsediyorum.
@@BagerAkbay Sanat, eser, nesne, ürün vb. bunlar insanın ürettiği kavramlar olduğu için, insan yaratımı kelimeler ve tanımlar üzerinden ilişki kurabildiğimiz için ben hep 'insan'ı temel alma eğilimindeyim. Bu yüzden İNSAN sanat yaratır, yapay zeka da insan yaratımı olduğu için bir sanattır bana kalırsa. Ancak yapay zekanın yaratımı değil üretimi söz konusu olabilir ki bu da bizi yapay zeka-ürün bağlamına getiriyor.
Geceleri yıldızlar muhteşem gözükür. Herkesi estetik duygusal bilimsel anlamda kendine çeker. Insandan bağımsız olarak, bir sanatçı tarafından var olunan bir sanat eseri olabilir mi? Ve ya doğal dediğimiz koşullarla meydana gelen bir sanat eseri olabilirmi? İnsanı özne olarak tanımlamazsak, varlik bir sanattır. Özne olarak tanımlarsak, sanat bir varlıktır.
Hafıza olayı ve fikirlerin tartışılması da güzel, çünkü düşüncenin sınırları yoktur. Felsefecinin sanattan anlamaz diye bir kuralı olamaz. Çünkü sanatla felsefede iç içedir aslında. Çünkü felsefenin sınırı yok.
Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Deniz YILMAZ,
Baget'in zekasına muhtaç olmadan ama.
Titanyum alaşımlı işincilerin (robotların) yazılımlarını derleyen
Sekiz çekirdekli bilgisayarların resmini değil,
Ağlamaklı olabilir misin örneğin
Veya.
Dahası var, diyebilir misin
Acınaklı yutkunarak değilse bile,
Dokunaklı gıcırdayarak...
kaliteli bir sohbet olmuş, teşekkürler.
Öncelikle merhaba biz sizin kanalınızı okulda felsefe dersinde izliyoruz.🤍
Bende azda olsa felsefeyle ilgilenmeye başladım şuan sofinin dünyası kitabını okuyorum umarım daha iyi yerlere gelirsiniz... 💗💗💗
Kendinden öncekilere benzemeyen, kendinden sonrakilerin özenip benzediği
Düş'sel evrim !
Harika! emeğinize teşekkürler.
ART (Oxford dictionary ) :
the use of the imagination to express ideas or feelings, particularly in painting, drawing or sculpture.
Nasıl yaptığı çözülüp büyüsü ortaya çıktığında tasarım ya da mühendislik diyoruz
Sanat, felsefe, bilim, teknoloji, tarih gibi insan varoluşuna dair büyük tartışmaların içine girebilmek; en geniş anlamda insan varoluşuna dair metafizik-ontolojik temellendirme ve varsayımlara aşina olmayı, onlarla hesaplaşmayı gerektirir. Bütün büyük filozof ve düşünürler hatta peygamberler bile estetik ve etik alanlarda fikir veya yargı öne sürmeden önce insan olmaklığa dair metafizik-ontolojik temellendirmeleri açık etmeye çalışmışlardır. Yani önce insanın varoluşsal neliğine cevap aramışlardır. Bager Akbay gibi sanatçılar veya bilim insanları bence en iyi yaptıkları şeyleri yapmaya devam etsinler çünkü yaptıkları şeyin insanın anlam dünyasında neye karşılık geldiği veya nasıl karşılık bulduğu konularındaki fikirleri retorikle saçmalama arasında gidip gelmelerden ibaret oluyor. Ha illa yaptıkları şey üzerine felsefi fikir beyan etmek istiyorlarsa kusura bakmasınlar ama son derece disiplinli bir biçimde felsefi okumalar ve tartışmalar yapmak mecburiyetindeler. Kendisi yaptığı şeyin baştan aşağı sezgilerle, duygulanımların imgesel yolla dışavurumuyla ilgili bir şey olduğunu ve eserle karşılaşan, bunu alımlayan insanlar için de bu tecrübenin kendi yaşamlarının anlamına ve etik duygu ve düşüncelerinde uyanışa dair sezgisel bir gerçeklikle temas edebilmeyi mümkün hale getirdiğinin farkında bile değil ne yazık ki. Ben bunu yaşının gençliğine, hayattaki tecrübesizliğine ve heyecanına veriyorum. Dolayısıyla sanat yalnızca fikirlerin, kavramların, düşüncelerin açık nedensel ilişkiler üzerinden teknik beceri ve araçlar yardımıyla imgesel bir dışavurumu değil; bu dışavurumu icra eden sanatçının insanın varoluşsal anlamlılığına ve insan olmaklığın neliğine dair toplumsal, tarihsel, kültürel, teknik dolayımların içinden ama bunları aşmaya yönelik sezgisel bakışlar fırlatma, aracılar üretme edimidir. Nasıl ki evrimin, psikanalizin, nörobilimin, göreliliğin veya kuantumun yani bilimin tüm yıkıcı ve dönüştürücü etkisine rağmen insanın anlam arayışı son bulmak bir yana artarak devam ediyorsa anlam arayışının ve etik duygularda uyanışın en özgün ve en güçlü aracı olabilen sanatın da yapay zekanın ortaya çıkışıyla son bulacağını iddia etmek anlamsızdır. Kaldı ki sanatçının herşeyden önce bireysel veya toplumsal etik kaygılarla hareket eden bir özne olduğu düşünülürse, sanatçının ve sanat eseri alımlayıcısının etik özneler olarak yıkımı beraberinde atom bombasını veya insan dahil canlıları her türlü manipülasyon nesnesi ya da ortadan kaldırılması gereken zararlılar olarak görebilecek yapay zekayı alkışlayan teknoloji tapıcılarına politik alanı terketmeyle sonuçlanacaktır.
bager: sanat eserinin zamanla artik sanat eseri olarak algilanmamasi ile ilgili bir benzerlik bulamadim felsefede.
ben yardimci olayim. felsefenin ta kendisi buna bir ornektir. onceden felsefe bilim ayrimi yoktu bildiginiz gibi. gerekcelendirilmis ve deneylerle dogrulanmis bilgiye bilim dedik ve felsefeden ayirdik. maddenin yapi tasi eski yunanda bir felsefe konusuydu mesela. artik bunu kesin olarak biliyoruz. bilimin konusu oldu. felsefenin ilgi alani degil artik. yani felsefenin konusu zamanlar daraliyor bu cercevede. tamamen bagerin bahsettigi surec burada da isliyor.
Sanat eserini sanat eseri yapan, onu kimin yaptigi degil, kimde ne yaptigidir (uyandirdigidir)
Teşekkür ediyorum 🙏🏿🙏🏿
Teşekkürler 🎯
Yayın müthişti. Ancak başka yayın yapmadan önce lütfen bu konuyu tamamlayın, belki biraz daha konu başlıkları üzerinden gidebilirsiniz. Çok spontane olmuş:)
Benim çıkarımlarım çok farklı yerlere gitti.
Artık sadece sanatçının değil sanatın da sanatçı olduğunu düşünüyorum çünkü sanatçının ürünü (yaratımı), ortaya çıkardığı şey ise sanat; o sanatın benim içimde uyandırdıkları da sanattır. Bu durumda sanatın kendi de sanatçı sayılır.
Sanatçı konusunda da yalnızca doğal oluşumların sanatçı olabileceğini fakat 'doğal' ın yaratıcısından bağımsız hareket edebilmeyle de ilişkili olduğunu düşünüyorum. Buna ek olarak sadece insanın ve yapay zekanın insan olabileceğine ve sanatın ruhtan öte akılcı bir yanı olduğunu yani işin büyüsü kaçsa da şaşırmak da üzülmek de sadece hormondur. Ztn bunu iş olarak görmeye başladıktan sonra aynı zevk ile dinleyemem/bakamam.
Burda sanatın amacı konusunda biraz şüpheliyim ama vardığımda sonuç şu an için kendime göre. Ben sinestetim dolayısıyla işitsel şeylerin tadını alabiliyorum - her şeyin değil - hatta bazen geometrik ve farklı renkgeki cisimlerle deneyimliyorum. Sanatın amacı benim deneyimlerime ahenk katmak ve rastgele görüntüleri anlamlandırmaktır.
Teşekkürler Dilozof!
Videonun altında Deniz Yılmaz'in yorumlarını arayanlar? :)
Videonun sonunda sayın Deniz Yilmaz cevap hakkınız saklı demeliydiniz :) Tartışma için teşekkürler. Selamlar.
13.dakikadan sonrası enteresan, tekniği hissedersem benim için de sanat bitiyor. Pisuarın ne bağlamda ne zamanda nereye yerleştirildiği önemli değil mi peki? Şimdi değil ama önceden bilmeden gitse Akbay ve pisuarı görse yaşadığı deneyim sanat değil mi, bilmediği bir deneyimi yaşamış olmuyor mu?
ART is ;
A diverse range of human activity, and resulting product, that involves creative or imaginative talent expressive of technical proficiency, beauty, emotional power, or conceptual ideas.
Merhaba Dilara Hanım, Felsefeyi seven sisn videolarınızı seyreden ve elimden geldiği kadar Felsefe kitapları okumaya çalışan bu alanı seven insanım...Benim size danışmak istediğim bir konu vardır.... Bu konu " Dikte Etme" bu kavaramı iş hayatımda, ailemde ve arkadaş çevremde çok yaşıyorum..İnsanların birşeyi kişiye zorla kabul ettirmesi.....Bu konu hakkında bana önerebileceğiniz bir kitap var mıdır... Şimdiden teşekkür ederim...Kolay gelsin....
@dilozof benim bir sorum var. öncelikle ben herkes gibi sanatın olmazsa olmazı olarak anlamı söyleyebilirim. bu yüzden yapay zeka sanat yapamaz derdim bir yere kadar. ama yazdığımız kelimelerden yola çıkarak yapay zeka yoluyla çizime dönüştüren programlar var. Ve ben bu programlardan birisine sanat yapma kaygısı ile barışa vurgu yapmak için Athena, Poseidon ve zeytindalı yazsam, programda yapay zeka yolu ile bana bu kelimelere uygun bir çizim çizse bu ortaya çıkan çizim sanat olur mu? olmaz mı?
Sohbet mükemmeldi ve çok güzel ilerliyordu daha uzun olmasını isterdim. Sorularla yarıda kalması üzdü biraz..
Sanat eserinin, onu yaratan sanatçıdan bağımsız olması gerekir, niketim eserde budur. Aynı zamanda sanatçının var ettiği eseride sanatçı ile ilişki içerisinde olmalı. Sanatçının imgelediği şey sanatçının bilinci dahilinde ancak bilincinden bağımsız olması gerekir.(Deniz Yılmaz neyi imgeleyebilir?) Bizim estetik deneyimimizin olmasının yanı sıra birde imgelenen şeyin belirli bir bilinç dahilinde olması gerekir. Örneğin yazarın "Ağaç" demesi ile "ağaç" demesi arasında fark vardır. Burada bir bilinç söz konusu bunu atlıyorsunuz. Deniz Yılmaz kurallardan bağımsız bir kural var edemiyorsa, bunun içinde kuralları bilmesi gerekir. Beyfendinin söylediği gibi bir kelimenin doğrusunu yazması önemli değildir. Deniz Yılmaz'ın bilinçli bir şekilde "Ağaç" veya "ağaç" örneğinde olduğu gibi bilinçli bir farklılır göstermelidir. Bence bu sebebiyetle Deniz Yılmaz'ın üretimi sanat değildir. (Deniz Yılmaz'ı ve misafiri tanımıyorum. Anlatılanlardan yola çıkarak bu yorumu yapıyorum.)
Vay Bager Hocam 👌
SANAT :
1- bir duygunun, tasarımın, güzelliğin vb. dışavurumunda, anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü.
2- bu yöntemlerle ortaya konulan üstün yaratıcılık.
Tekrar edebildiklerimiz ayrıldı, tekrar edemediklerimize doğru sanat daraldı
Sanki bütün problem sanatın tanımını yapamıyor ya da olmayan bir şeyi tanımlamaya çalışıyor oluşumuzdan kaynaklanıyor gibi geliyor bana.
Bager hoca
" sen Deniz Yılmaz'ı yapan kişisin " denildiğini dediğin de Neo Trinity ilk buluşma sahnesindeki laf geldi aklıma
The Trinity.... That cracked the irs d base.
Bakü'den selamlar.
Merhabalar, bana göre sanat; felsefenin yaptığı işin görsel, işitsel ve dokunsal yan uzantısıdir. Buna göre yapay zeka ya filozoft diye bilirmiyiz? Teşekkürler
Merhaba, Bager beyin bir eğitim atelyesi varmı acaba, yada mail yolu ile iletişime geçebilir miyim? Sitesinde mailini bulamadım
SİZİN MUHABBETİNİZ KARAKOLDA BİTER.😃😀🥰😇😂🥹😅🌹🌹☘️🌹☘️🌹🌹
çok keyifli beah
Kavramların nasıl dizildiğine , düzenlendiğine göre estetik oluşmaz mı? Edebiyattaki içerik biçim tartışmasından ele alamaz mıyız konuyu?
Aklım karışık geldim, daha karışmış bir şekilde gidiyorum. Hiç hoş hissettirmiyor 💗
Hocam naçizane tavsiyem; sanat nedir? Sorusuna o kadar cok vakit ayırmışsınız ki, yapay zeka sanatçı mıdır? Neredeyse hic konuşulmamış. Bence bu videonun devamı olmalı.
Kesinlikle. Yaratıcı kim, gerçek bir yaratıcı var mı. Yapay zeka makine mi, sanatçı mı. Yapay zekayı kodyalanın rolü nedir? Konuşmalı
Kod hakkında konuşmak lazım. Kesinlikle katılıyorum.
Dilozof un bir videosunda söylenen hiçbir fikre katılmadığım tek video sanırım
Video’nun İngilizce yada Almanca altyazısı olsa mimarlık 1. sınıf öğrencilerinin dersinde gösterirdim.
Yapay zeka ilk konuşulmaya başlandığında, tekrar eden monoton işlemleri hızlandıracak. Yapay zeka yaratıcılık gerektiren işleri yapması çok zor deniyordu. Bunları konuşan insanların yüzlerini şimdi görmek isterim.😁
Açıkçası fazlasiyla eleştiri getirebilecegim her iki tarafında ilk dakikadan bu yana hatalı ve eksik bilgi aktardığı bir sohbet olmuş,dinlemeye tahammül edemedim .Kabaligim icin özür dilerim,tek tek açıklayabilirdim ama yazması çok uzun olurdu .Yinede bu şekilde düşündüğümü belirtmek istedim.
💕💕
İlker canikligil: tamam da ne yapalım
Deniz Yılmazın şiirlerindeki gelişimi görüyorum. Ama çocukluğumun domatesinin tadı nasıl artık yok ise, bu şiirin de TADI yok.
Ah süper, hafızası kötü olan sanata kaçar,
İşte o
İşte bu
Sanat zaten hissettiğindir
Bildiğin değil
Deniz Yılmaz, Bagerin yaratığı karakter.
Deniz Yılmaz Nasıl sanatçı olabilirki?
Bu tartışmanın temel nesnesi sanattan çok insandır. Eylemin izole bir gerçekliğinin olabilmesi için tüm koşul ve tanımlarıyla kavranabilmesi, o eyleme sahip türün dışında başka gerçeklik deneyimlerine içkin bir türün, o deneyimlere hasıl olan türe, deneyimlerin sınırlılıklarından bahsedebilmesi gerekir. Burda varoluşsal bir hiyerarşi söz konusudur. Sınırlılık önemlidir çünkü oluşları kavrayabilmek için gereken yordamları türler arası ilişiksizlik ve türün kendi sınırlılıklarının keşif ile olan bilgi, sezgi ve doğasına ilişkin anomalilerle bağdaşık bir süreci kapsaması gerek. Sanat burada insana dair bir eylem olduğu söylemi insana dair olanların sınırlılıklarıyla ilgilidir. Önümde duran bir masanın yer çekimsel mecburiyetiyle yere sabitliği fiziki kuralları kavrayışımın doğama ait sınırlılıklarıyla ilgilidir. Fizik kelimesinin içeriği bağlamları ve atfedilen anlamları bireysel deneyimlerinden daha çok türe dair olanlar ile daha içli dışlıdır. Söylemek istediğim şeyi çok uzattım şu şekilde noktalamak isteğindeyim. Sanat yada insan doğa yada varoluş gibi kavramların insan türünü ve varoluşun tüm "şeylerini" aşan net bir tanımına ulaşmadan neyin ne olabileceğine yada neyin ne olamayacağına karar verme itkimiz yalnızca yarın olabilecek olan ihtimallerin tahayyülü ve yaşamı sürdürme ile ilgili kavramsal zemindeki organizasyonlar ve dinamikler problemlerini aydınlatabilme ve özgürlük olarak algılayabildiğimiz yenilik isteğinin gerçekleştirilmesi ile ilgilidir.
Diye düşünüyorum. Çok özürdilerim, bu kadar net bir bitiriş doğru olmadı. 🤣
Sanatin öznesi nesnedir
Yahu Deniz Yıldız Bager beyin eseridir. Sanatçı burada Bager beydir. Deniz Yıldız eserinin ürettiği şiirlerde eserin katmanlarından biridir.
Bir yapay zeka kirmizi rengi gordugu zaman isik frekansini kaydedip 1 ve 0 lara ceviriyor. Bir insan gibi kirmizi rengi deneyimleyemez, algaliyamaz.. bence
Renk doygunlugunu ayirt edebilir aslinda
@@onurkilec4963 Isik miktari ila alakali o. Ben insan vs yapay zeka nin kirmizi rengini nasil algiladigindan bahsediyorum.
kafam yandı bir sürü düşünce ve soru var kafamda
Hayır yani yapay zekanın sanat veya sanatçı olduğunu anlayınca neye ulaşmış olacağız?
Başka kanala gidin, burası sorgulamaların değerini pratik fayda bağlamında ele almıyor.
@@pelindilaracolak Bakıyorum da hoşunuza gitmeyen sorgulamalara karşı çok müsamahakârsızsınız. Size bu konu hakkında konuşun şu konu hakkında konuşmayın demedim yalnızca basit bir soru sordum
34.29 da bahsedilen şair kim acaba
Acaba Deniz Yasar bir sanat eseri mi??
Kısaca fasulye çok faydalıdır
Öncelikle yorum yaparken malesef şahsınızı eleştirmek durumundayım. Evet saygılı olacağım ve fikirlerinizi de elestirecegim ama bunu söylemek zorundaydım. Bager bey gibi açık ve de hızlı çalışan bir beyinle karşı karşıya geldiğinizde gerileceginizi tahmin etmiştim fakat yine de sohbet modunda olmasını ümit etmiştim. Fakat akut mülahazalar için anliginizin biraz daha gelişmesi gerekiyor. Videonun büyük bir kısmında bager beyin söylediklerine benzer frekansta bir karşı argüman üretmek yerine( ki katılabilirsiniz de fikirlerine ben katılmadığınızi söylediğiniz kısımdan bahsediyorum) konuyu bambaşka ve sizi güvende hissettirecek yerlere çekmeye çalıştınız. Evet bilgili olduğunuz ve bu konularda makale yazacak kadar entelektüel birikime sahip olduğunuz her halinizden belli fakat böylesine canli ve simultane düşünmenizi gerektiren röportajlar ya da konuklu yayınlar için henüz yeterli değilsiniz. Çünkü yayın boyunca muhtemelen bager beyin sizi muhatap olarak kabul etmesini haketmediginizin bilincinde olmanın verdiği gerginlikle sohbeti devam ettirdiniz. Bunu da gerçekten içimden geldiği sayfanızı takip ettiğim ve sizin gerçekten takibe değer zekada biri olmanızı istediğim için yazıyorum. Zaten sizden başka kimsenin okuyacağıni sanmıyorum. Anonim bir profil olarak bu yorumdan da en ufak bir beklentim yok
👏👏👏
Gidip kahvemi alayım. Krema muhteşem.
Uhh bu adama bayıldım.. uzun zamandır bu kadar düşüncesi yakın anlaşılabilir biri tanımamıştım.. direk yapay zeka kodluyorum..programcıyım.. ben 'data' topluyor belli çerçevede eğitime sokuyorum ve oda o çerçevede bir şeyler üretiyor.. yani kompozitor ün kompozu oluyor.. özetle kompozitör.. sanatçı değil bence .. DenizYılmaz da sanatçı değil olsa olsa sanat olur. Şuna çok katıldım.. eğer özgünse ben onu şöyle geliştireceğin 'dinamik' özgünlük spontane özgünlük varsa sanattır.. yapay zekada dinamik bir özgünlük yok biri o datayı seçmeli ve bir çerçeve oluşturmalı orada bilinç işin içine giriyor.. felsefe girelim spinoza o bilgi zaten maddenin içinde var diyor.. din felsefesinde mülkün sahibi Allahtır sen bir şey üretemezsin sadece keşfedebilirsin der.. belkide hepimiz kompozitörüz ozaman sanat sanatçı ayrımında sanatçı o kompozisyonun desen işareticisi... yine bu videodan.. referansla.. eğer sende duygulanım yaratıp anlam veremiyorsan sanat anlam verebiliyorsan kompozisyon .. felsefe anlam bulmaya çalışan bir dal ise felsefe sanat bükücü:) diyebiliriz belki
sanat felsefe bükücü diyelim bence tam tersi :)
@@pelindilaracolak yine bu videoyu referans alırsak.. anlayamadığımız ama bize bir şey hissettiren 'bağ kurduran' şeye sanat anladıklarımıza zanaat, mühendislik diyorsak.. felsefe anlam arayışı ise.. anlamını bulduğumuz sanatı zanaat çevirmiş olmaz mıyız.. Bu da felsefeyi bu bağlamda sanat bükücü yapar.. tersi deyip çıkmışsın/sınız işin içinden 🤔
İnsanın açıklayabildiği şeye hayranlığı kalmıyor. Bu durum sanat ussaldır ya da ussal değildirle alakalı değil. Büyü bozuluyor.
değildir var mı başka sorun
Sürece sanat demek… Hmm. Yaşamak da bir sanattır öyleyse :))
👋👍👏🏼👋👍👏🏼
müthiişşşşşşşşşşşşşşşş
anlama oranim %50
Sanat herkesi kucaklar, tabi buyur gel. Ama sonra gitmeden önce kendini de görmeyi öğren.
Bir tür baska bir türün sanatini anlar mi
Sorusu (ontolojik olarak) sorulamaz
Biraz açabilir misiniz?
@@BagerAkbay
Sanat kavraminin ortaya cikisi…
Ya da bir seye ki bu „sey“ her sey olabilir „bu bir sanat eseridir“ denilisi tamamen insan türü/dogasi/varligi ile âlâkalidir
Insan disi baska bir tür, tamamen insan disi baska bir türdür
Ve insan disi her türden tür icin sanat ya da sanat eseri yoktur
Insan, baska türün gelip yaptigi bir seye sanat ya da sanat eseri diyebilr ama bunun tersi yani baska bir türün gelip insanin yaptigi bir seye sanat ya da sanat eseri demesi diye bir durum olamaz
@@antinkuntin5452 şimdi anladım. Tabii ki haklısınız, etimolojisi de dediğinizi doğruluyor. Zaten o yüzden bu insanmerkezcil tanımın günümüz için yeterli olmadığını iddia ederek, tekrar tanımlamaya çalışıyoruz .
@@BagerAkbay
Burada mevzuya etimolojik degil de ontolojik düzlem/baglam üzerinden yaklasmak, sanat ya da sanat eseri dedigimiz mefhumunun ne okdugu konusunda bir sonuca varabilmek acisindan belki de daha verimli / hedef odakli olabilir
@@antinkuntin5452 ayrı tutmanın kesinlikle artıları olduğunu kabul ediyorum. Yapmak da iyi olacaktır. Ben zorlanıyorum biraz bu konuda, birbirlerini bağlılar gibi geliyor.
Bager Bey’in sanatçı antroposentrik olmasa da olur iddiasını ve gerekçelerini tatmin edici bulmadım.
Sanat olgusunu ve sanata olan ihtiyacı var edenler insanlar olduğu için tabi ki de antroposentrik olacak. İnsanlar dışında farklı şeyler neden sanatçı olamasın diyerek ortaya koyduğunuz örnekler de etkileyici örnekler değil. Sanat eserleri çoğunlukla bir etki tepki sonucunda ortaya çıkar. Varoluş sancısı barındırmayan eserler, kreatif olmayan ve sadece ağrı kesici etkisi yaratan içerikler üretebilir.
Ayrıca eserin sezgisel süreçlerle üretildiğini aksi takdirde onun fotokopi gibi bir şey olacağını Bager Bey kendisi söylüyor. yapay zeka dediğimiz şey henüz sezgisel veriler üretebilecek noktada değil. bu yüzden sanatçı olarak da adlandırılamaz. Öyle olsaydı konuk olarak Bager Bey değil de Deniz Yılmaz dedikleri yapay zekanın çıkıp sanatını anlatması gerekirdi.
Bence insan sanıldığının aksine çok da özgün bi canlı değil baya deterministik bi varlık. İlişkilendirme biçimini yeterince yansıtacak bi algoritma kurulursa ki kurulacaktır diye düşünüyorum. Mis gibi sanat da yapar yapay zeka. İnsan kadar kaotik ve geniş bi spekturuma sahip olması zor olabilir. Dahi yapay zeka çıkabilir mi emin değilim. Çoğu sanatçıdan daha iyi sanat yapabileceğini düşünüyorum.
Bence yapay zekanın sanat yapabiliyor olabilmesi için sanat üretmesi değil tüketebilmesi gerekli çünkü sanatın var esen aslında sanat tüketenlerdir.
Ben sokaktaki kesilmiş ağaç gövdesinin üzerindeki köpek dışkısının üzerindeki insan ayak izlerini estetik bulduğumda sanatçının köpek mi, ağacı kesen belediye mi, insan ayakları mı, ayakkabıları mı diye düşünmiyorum. Sanatı üretenin bizzat ben olduğumu biliyorum.
Ve yapay zakanın estetik haz duyup duymadığına nasıl karar verebiliriz bilmiyorum.
İnsanları da insanlar yapıyor yani yapaylar ne ya :D AI argümanları aşırı zorlama
Anlayanlar banada anlatsın lütfen