UA-cam Türkiye'de felsefe ve edebiyat kanallarının ayakta kalması sizin gibi değerli kitapseverler sayesinde mümkün oluyor. İçeriklerin faydalı olduğunu düşünüyor ve daha fazlasını yapabilmem için destekçiler arasında yer almak istiyorsanız aşağıdaki Katıl linkini kullanabilirsiniz. Eğer tek seferlik destek olmak isterseniz Teşekkür özelliğinden yararlanabilirsiniz. İyi ki varsınız! 🙏📚 KATIL: ua-cam.com/channels/NELCiGYVXHcgYLiYMjZgpg.htmljoin
Kuantum fiziginin gelişmesiyle birlikte bilim adamı fizikçilerin sahip oldugu panteizim anlayışı bu bahsetiğinizden büyük ölçüde değişmiş bulunuyor. evrende kollektif tek bir bilinç var tek bir ruh var. bizim ruhumuz onun parçası oldugu için var olmuyor ondan geliyor. ölünce yine ona dönüyor. kendimizi her bireyden ve canlıdan farklı olarak bir ben tanımımızın olmasının sebebi evrimsel süreçtir. Farklı kişiler varlıklar canlılar değiliz bu da hilesiz bir ilüzyondur.
Tanrı'nın varlığına dair,çeşitli fikirleri savunan felsefi yaklaşımlar serisi oldu bu.Anlaşılır, sade ve öz anlatımlar,hap gibi..Bir fikir oluşturması açısından çok faydalı buluyorum bu içeriklerinizi,teşekkürler 🙏..
Bir dönem çokça Ramtha okuduktan sonra kendimi panteizm inancı içerisinde bulmuştum ama Ramtha'nın panteizm anlayışı biraz daha farklıdır o yüzden, onun panteizmine inanmıştım diyebilirim, şimdi izleyince çok hoş geldi. Emeğinize sağlık çok güzel bir video...
Panteiz mi ( Yaratıcıyı ) keşfedebilmek için onun bunun saçmalıklarını okumaya gerek yok. Düşünebilen, sorgulayabilen insan " panteiz mi " kendisi keşfedebilir...Mesela benim gibi !
Din felsesinde en merak ettigim konulardan biri panteizm felsefeydi sizden dinlemek cok guzel oldu gercekten bir felsefe ogretmeni olsaydiniz ogrenciler sizin sayenizde felsefeyi cok severlerdi ayrica bu videolarla insanlarda ne kadar farkli tanri tasavuflarininda oldugunu ogreniyoruz agziniza saglik.
Kanalınızı bugün keşfettim. Çok zengin ve kaliteli içerikleriniz var. Hiç ara vermeden 5 videoyu izledim. Panteist bir görüşü sahibim ama ağırlıklı olarak spiritüalizmin daha ağırlıkta olduğu bir görüşüm var diyebilirim. Bu konuda yaptığınız kaliteli içerik için ayrıca teşekkür ederim. Sizin gibilerin sayılarının daha çok artması dileğiyle. Başarılar dilerim.
Panteizm salt bir görüş olsaydı büyük ihtimalle panteist olurdum. Ya da kendimizi illa kalıplara sokmak da zorunlu değiliz :) İncildeki birçok ayeti çok seviyor hayatımda uyguluyorum. İslamiyetin inceliğini seviyorum. Şamanizmin bazı öğretilerinin bana çok faydası dokundu. Bu sürüp gider... Sanırım sadece insanım, dinler içinden bana uygun olan kısımları gören... Emeğinize sağlık, yine çok ilham verici bir paylaşım olmuş. ✨🌙🌸
Aynı fikirdeyim tamamen, illahi bir etiket ile kendimi tanımlamak istemiyorum, her görüşte katıldığım ve katılmadığım yanlar çıkıyor, en sonunda artık inancıma bir tanım yüklememeye karar verdim. Belki bazı şeyler o kadar yoğundur ki tanımsız kalması daha iyi olur diye düşünüyorum.
@@Inception_3462 Bizi, biz olmaktan alıkoyan şey çok zaman, kalıplar oluyor. Biraz daha sıvı olabilmek en güzeli galiba :) Kendi tekamülümde hep iyiyi ve güzeli seçmeye gayret ediyorum. Bu da her öğretiden, dinden, masaldan, fabldan, mitlerden vs ders çıkararak ilerlememi sağlıyor. 🙏
Teşekkür ederim. Sohbet tadında başka bir video olmuş. Sohbetin başında belirttiğiniz ve vahdet-i vucut düşüncesinin de dayandığı evrendeki her şeyin Tanrı'nın bir tezahürü olduğu görüşüne katılıyorum. Ama evrendeki her şeyin tanrının birer parçası olduğu görüşü, her şeyin Tanrı tarafından yaratılmış olduğu önermesi açısından doğru görünüyor. İnsan mantığı sebep sonuç, fiill ve fail bağlantısını kurmadan ilerleyemiyor. Bir resim varsa ressamı, bir şiir varsa şaairi, bir alet varsa ustası olmak zorunda. Resimle ustası arasında, şiirle şair arasında, alet ile usta arasında bir ilişki vardır, doğru. Ama bir resim ressamdır, şiir şairdir, alet ustadır diyemiyoruz, değil mi? Ancak kendimizde çok kolay kabul edebileceğimiz bu gerçeği iş Tanrı'ya gelince neden O'ndan esirgiyoruz? Bir okyanus, bir bitki, bir hayvan, bir rüzgar, bir hayat ve ölüm varsa yaratııcısı neden olmasın? Tanrı varsa neden bu kadar adaletsizlikler, kötülükler var sorusuna gelince; belki de bu dünya mükemmel adaletli ve mükemmel iyi ve güzel bir alemin başlangıcından başka bir şey değildir. .Sevgi ve saygılarımla..
@Burak Genç Nazik yorumunuz için çok teşekkür ederim. Keşke her şeyin cevabını bilebilsek. Yaptığımız şey spekülatif fikir beyanından başka bir şey değil. Her şeyin cevabının hiç birimizde olmadığını biliyorum. Mademki evrenden varlık olarak söz ediyoruz, var edicisinin olması gerektiğini düşünüyorum. Düşüncelerimizin mantıksal disiplin temeline dayanması da gerekmez. Tüm inançların güzelliği de burada ortaya çıkıyor. En donanımlı bilim adamıyla bendeniz cahilin birleştiği nokta da işte burası: İkimiz de varlık NEDEN var sorusunun cevabını bilmiyoruz. Burada inançlar yardımımıza koşuyor. En azından bilim adamından farklı olarak birer HİKAYELERİ var, değil mi? Saygılarımla..
Buket Hanım gerçekten çok mahcup oldum. Katıl desteğinizin yanında birçok teşekkür desteği de sundunuz. Gerçekten düşünmeniz bile yetiyor. Çok teşekkür ediyorum, çok sağ olun. 🧡
@Muvahhid kötüyü tanımlayan sensin, kötü ve iyi nedir ki? Bunlar insanlığın oluşturduğu kavramlar. Doğada iyi ve kötü var mı? Bir deprem olması insan için kötü ama doğanın umurunda mı? Biz evrene dünya gibi çok küçük bir pencereden (o da daha henüz çok küçük bir bölümüne) ve 13 milyar yıllık bir evrende henüz bir kaç bin yıllık insan ilkelliği ile oluşturduğumuz kavramlar üzerinden yorumluyoruz.
@Muvahhid o zaman Mevlana'nın inancı gerçek islama ters düşüyor diyebilir miyiz? şaşırtıcı açıkçası çünkü Mevlanayı hep Allah inancını en iyi gösteren kişi olarak düşünürdüm mesela öldüğüm gün ağlamayın düğün günümdür o gün demiş ya, ne Allah aşkı varmış içinde diye düşünürdüm. bir müslüman olarak elbette merak ediyorum bu konuları ama bazen de diyorum ki acaba kutsal kitabımız ne kadar doğru yorumlanıyor ve tefsir ediliyor, şifrelerle, anlamlarla, sembollerle dolu bir kitap sonuçta. sonuç olarak ya Mevlananın inancı ve yorumlaması aslında doğru olansa diye soruyorum kendime. mesela şöyle bir ayet vardı sanırım: Allah insana ruhundan üflemiş, ya da Allah insana şah damarından daha yakındır. diye. bilemedim yoruma çok açık gibi. derin ve hassas konular tabii dikkat etmek lazım
Böyle şu Müslüman şu değil demek kolay ama hesap vermek zor.O yüzden Müslüman olan birine Müslüman değil demenin hükmü gereğince ve kimsenin kalbini yarıp bakmadigimizdan ötürü kesin yargılara konuşmasak çok daha iyi olur.
@Muvahhid Nasil müşrik olduğunu çıkardın kardeş ben Kur'an'ın kölesi Hz Muhammed in ayağının tozuyum diyor Mevlana hazretleri bu söz bileMüslümanlığına delildir sanırım ayrıca ilham başka vahiy ayrı bunları iyi okuyup incelemek gerekli biz millet olarak az okuyoruz bir yaratıcı asla yaratılana benzemez panteizm felan bilmiyom bence hak dinleri Allah insanlara yol göstersin diye göndermiş varlığından haberdar etmiş insanlar sonradan böyle değişik akımları kendileri çıkarıyor deizm ve bunlar gibi ahirette İslam'dan başka din kabul edilmicek Kuran'da diyor
Selamun aleykum. Çok güzel bir şekil de anlatmışsınız. Teşekkür ederiz Sercan Bey. Emeklerinize sağlık. Wilhelm Faulknerin hayatı ve kitapları ile ilgili bir video gelebilir mi.
Vahdetu’l-Vücud: Allah’ın varlığı ve birliğinde bir istiğrak halidir! burası, Panteizm le Vahdetu l -Vücud un kesişen veya aynı olan iki düşünce olmadığının anlaşılması açısından çok önemli. Yani Allah’ın varlığından başka varlıkları yok sayma ve inkâr etme halidir! Allah’tan başka mevcut yoktur, varlık sadece Allah’a ait bir durumdur" demektir. Bu fikre göre masiva ve mahlûkat diye bir şey yoktur, sadece Allah vardır. Panteizm, varlığı maddede birlerken, vahdetu’l- vücud mesleği Allah’ta birliyor. Panteizm, madde hesabına Allah’ı inkâr ediyorken, vahdetu’l-vücud mesleği Allah hesabına maddeyi inkâr ediyor. Panteizm, felsefe merkezli bir meslek iken, vahdetu’l- vücud mesleği vahiy ve tasavvuf mihverli bir meslektir. Panteizm yolundan gidenler mes’ul iken, vahdetu’l- vücutta gidenler manevî sekir içinde oldukları için MAZURDURLAR ! Panteizm, küfür ve şirk iken, vahdetu’l- vücud mesleği tevhitte inkişaf ve tekemmüldür.
Her şey Tanrıdır(Panteizm) ile başlar, her şey Tanrıdandır (Panenteizm)'e evrilir. Sudûr yani taşma teorisini de eklerseniz daha geniş kapsamlı anlaşılabilir diye düşünüyorum.
itiraf etmem gerekirse ,panteizm felsefesi , vahdet-i vüdud bunları ilk kez duyuyorum. konuyu anlamaya çalışırken beynim yandı. özellikle vahdet-i vüdud konusunu anlamak istiyorum. konuyla ilgili görüşler sanırım kişisel yoruma dayalı olduğu için biraz daha karmaşık hale geliyor. sayenizde bir çok alanda inanç çeşitliliği /felsefe görüşü olduğunu öğrendim. normal şartlarda ya da toplumda oturup genel olsa dahi bu tür konulara değinilemez. değinmeyi bırakın adı bile geçmez. düşünmesi bile kıyamet alameti. bu konuları araştırıp bizlere anlaşılır biçimde güzelce anlattığınız için teşekkür ediyorum. maalesef lise donda felsefe dersi görmüştüm ama be ders konuşma sohbet hak getire. hocanın tek yaptığı bir kitaptan (okul kitabı değil) konu ile ilgili işlenecek bölümü söyleyerek yazdırması. sorulara cevap vermemesi. yeri gelmişken söylemek istedim
Maalesef ülkemizde felsefe dinsizlik denip tabu haline getirildi. İnsanlar felsefe denildiğinde garipleşiyorlar. Ben de sizin gibi lisede felsefe görmüştüm ama tek hatırladığım sıkıcı olduğuydu fakat bugün hiç de öyle olmadığını düşünüyorum. Sorun eğitim ve eğitimcilermiş sadece.
Teşekkür ederim. Sizden ricam, panenteizim, sudur teorisi ve vahdeti vücud arasındaki benzerlikler, ayrışmalar nelerdir. Bu konuda bir video yaparsanız sevinirim. Selamlar.
Sayfanizi gec kesfetim cunki kendimi gec kesfetim 21 yasina girdim ve sorgu meleklerimi gec actigimi düşünüyorum ama etrafimda birakin sorgulamayi meraki bile olmayan insanlarla yasiyorum. Simdi cok yalnizim bir arkadasim bile yok cunki yasam dusunceleri bakis açıları bana göre degil diye düşünüyorum zanedilmesin ki bu bir kibirdir gerçek tercih edilmis bir yalnızlık sadece. Simdi sinava girdim yuksek bjr derece bekliyorum edebiyat okumak istiyorum. Ve sizin gibi hem bu dünyaya hem bu topluma hemde kendime cok sey katmak istiyorum. 🏹📖
Bize Allah kendinden nefes ve ruh verdi... yani biz onun bir parcasiyiz... ayni denizin bir damlası, ağacın bi yaprağı gibi... biz öldükten sonra toprağa giriyoruz... neden? Yeni yaşamlara gübre oluyoruz... yani herşey dönüyor... Allah bize bir yığın işaretler vermiş... mevsimler birbirini kovalıyor, gezegenler dönüyor..gece gündüzü kovalıyor... herşey çember halinde dönüyor... yapraklar ağaçtan düşüyor, ağacın köküne gübre oluyor... ağaç yeniden yeşeriyor... biz kendimiz 4 elemementleriz... ve onunla biriz... dünyamizda herkesin kafasi karışık... herkes bir dine sarılıyor... en geç dünyamıza başka gezegenlerden saldırmaya başlarlarsa, herkesin içindeki pandeizm uyanacak... herkes dünyasını korumak için uğraşacak. :)
@sercanBaylan Aşkın tanrı kimin hangi duasına karşılık vermiştir. Katliamlar afetler açlıklar tecavüzler neler neler. Hiç müdahale gördünüz mü? Aşkın tanrı insanların kendi acizliği ve züğürt tesellisi sadece.
Hocam gerçekten sizi büyük bir beğeniyle takip ediyorum. Her konuyu fazla derine inmeden ama yüzeysel de olmadan, izleyiciyi merak ettirecek şekilde ele alıyorsunuz. Geçen günlerde Einsten'ın Fikirler ve Görüşler kitabını okurken ne kadar çok Spinoza'dan etkilendiğini fark ettim. Kendini bir dindar olarak tanımlıyor ama adına kozmik din diyor. Merak edenler bakabilir. :)
Varlık, bir olasılığın Mevcudiyetin rahmini Delip geçmesidir Özerkliğini iddia edip Hiçliğe boyun eğmesidir Başlangıç aynasında Sonun kendisini görmesidir Ve belkide kıyamet başlangıca Insan gözünün değmesidir.
Yanlışım varsa düzeltin ama hem spinoza hem Einstein evrenin kendisinin değil, evrende ve doğada bulunan düzenin ve kanunların tanrı olduguna inanıyordu. İki şey aynı gibi görünse de farklıdır. Yani tanrı olan elma ve yer değildir, tanrı olan kütle çekimdir. Ya da evrimdir tanrı olan canlılar değil. Doğada ve evrende gördüğümüz ve her şeyin işlemesini sağlayan kanunlardir tanrı.
Einstein doğa ana tabiri kullanıyordu, ama tam panteizmdeki karşılığa denk gelmiyordu inancı, aslında insanların kendini bir tanımda etiketlemesi biraz saçma, görüşün içinde sürekli dallanmalar ve farklı varyantlar oluşacaktır. Bu yüzden kalıplaşmış tanımlar tam olarak herşeyi ifade edemeyebilir.
Hocam peki elma ve yer nedir, bunlar tanrının dışında nasıl varolabilmişlerdir. Elmayı ele alalım mesela, hücreler, protein şeker onlarda amino asitler uzatmayalım atomlar, elektron, proton nötrön, kuark, bozon mezon fermiyon vs parçacıklar, sonra kuantum alanı dediğimiz maddenin enerji boyutu. İşte en dibe indik. Bütün var dediğimiz herşeyin kaynağı burası. Buradaki dalgalanmalar birer enerji alanı oluşturur ve Herbir parçacık farklı dalgala boylarında yani farklı titreşimlerde ortaya çıkıyor. Elektron alanı, kuark alanı higgs alanı vs gibi(kuantum alan teorisi). Bu noktada artık ayrı gayrı yok sende elmada yerde gökte, o dört temel kuvvette herşey burada bu okyanusta.. Peki bu alan nedir bu enerji bu güç bu kudret bu bilinç nedir. Sizi bilmem ama ben buna tanrı diyorum. Ondan geldik ona dönüyoruz. "Sen okyanusta bir damla değilsin, damladaki okyanussun" diyor Mevlana.. O'ndan başka hiç bir şeyin olmadığı yerde nasıl olurda ondan olmayan başka varlık olabilir. Yani elma ve yere karışmam ama elma daldan düşünce ben devreye girerim onu yere düşürürüm , elma nerden çıktı onu bana sormayın mı diyecek tanrı. Biraz ironi yaptım kardeş lütfen yanlış anlama aslında yazdıklarım size cevaptan daha ziyade kendi kendime düşünceler sizde vesile oldunuz. Selam ve saygılarımı sunuyorum. 🙏
@@ozcanaytekin9443 yazdığınız şeylere inanmaya çok yakınım. Bir yerde okumuştum, hiçbir şey yok olmuyor her şey başka şeye dönüşüyor. Bende çoğu zaman tanrının her şeyin içinde olan o enerji olduğunu düşünüyorum. (Fakat kesinlikle bizden bağımsız dinlerde bahsedilen tanrı fikrine karşıyım). Yalnız tıkandığım yer şurası, aynı enerji elmayı elma yaparken nasıl oluyor da beyin de bilinç meydana getiriyor. Bilinç ne, benlik denilen şey nedir ? Burada her atomun çekirdeğinin kalbindeki o enerji ile açıklamak yetersiz geliyor bana. Bu arada Mevlana dan örnek vermeniz hoş ama Mevlana yi okursanız ve araştırırsanız çok da sevmezsiniz aslında bilginiz olsun.
@@Holden_caulfield86 aynı enerji aynı atom, elma ve beynin farkı nereden geliyor. Şahane ama zor bir soru. Bunu evrim ile açıklamak mümkün olabilirmi acaba. Suda başlayan ilk tek hücreli canlılar, sonrası çok hücreli organizmalar, çevre koşullarına göre bir yüzeye tutunmayı tercih edenler yada serbest hareket edenler uzuvların çıkması vs vs milyonlarca yıl süren evrim süreçleri ve sonuç bitkiler ve hayvanlar. Bunların türleri dalları filan malum detaya gerek yok. Elma ve beyin arasındaki fark bence evrim sürecine bağlı bir durum. Bu benim düşüncem. Tabi burada şu soru sorulabilir. Tanrı neden evrim sürecini tercih etsin istese her şeyi en başta olması gerektiği gibi yaratsaydı. Neden böyle olmadı. Bunun üzerine zaman zaman düşünüyorum. Farklı şeyler üretiyorum kafamda fakat maalesef paylaşıp tartışacak kimse olmayınca öylece kalıyor. Herkes siyaset derdinde parapul peşinde kimsenin umrunda değil. Herneyse siz bu konuda ne düşünüyorsunuz yani tanrı neden herşeyi olması gerektiği gibi değilde evrim yolunu tercih etti. Yada tercih değilde bu bir zorunlulukmuydu. Ne dersiniz.
@@Holden_caulfield86 mevlana ya gelince mesnevi var elimde bir türlü bitiremedim. Hikaye, hikaye içinde hikaye sonra dön başa ana hikayeye yani kim ne demişti ne anlatmıştı doğrusu çok sarmadı beni fakat onun HAYATTAN NE ÖĞRENDİM diye rubaileri var gerçekten müthiş, okumadıysanız hhemen bakabilirsiniz çok uzun bişey değil
Sercan bey inanç din allah kitap işlerine sardınız iyice bu ara. Fakat ilginç ilerliyor kısa geçmenize rağmen. Bakalım nereye varacak bu seri. Kolay gelsin.
zaman da bir mahluktur, aynı mekan gibi. dış etmen ile değişen bir varlık tanrı olamaz. olsa olsa aciz bir varlık olur. eğer zaman tanrıdır derseniz, o zaman zamanın dahi direnemediği kütle nedir diye sorarlar adama, kütle tanrıdır dersen kendin de kütlesin, karnının acıkmasına, uykunun gelmesine engel olamadığın halde nasıl tanrılık iddia edersin?
Selam. Sizin videoları merakla izliyorum. Sizin dini felsefi inancınız deizm. Size göre öldükden sonra ne olucak, cennet cehennem gibi bir şey varmı ? Bende merak ediyorum. Açıkcası öyle bir şey olmasını isterim. Ölüm son olmasın, iyiler için bazı din kitablarında yazıldığı gibi güzel sonsuzluk olsun. Her kese tesekkürler, sayqılar..
Kuantum fiziginin gelişmesiyle birlikte bilim adamı fizikçilerin sahip oldugu panteizim anlayışı bu bahsetiğinizden büyük ölçüde değişmiş bulunuyor. evrende kollektif tek bir bilinç var tek bir ruh var. bizim ruhumuz onun parçası oldugu için var olmuyor ondan geliyor. ölünce yine ona dönüyor. kendimizi her bireyden ve canlıdan farklı olarak bir ben tanımımızın olmasının sebebi evrimsel süreçtir. Farklı kişiler varlıklar canlılar değiliz bu da hilesiz bir ilüzyondur.
Türklerde Tengri inancıda bu ekole benzer değilmi... Bektaşi deyişi var " Kainatta bir zerreyim Ben kendimi bilmezmiyim, Zerre içinde Zerreyim Ben kendimi bilmezmiyim
Hepsi arasında çelişiyor knk, görüşün içinde daha başka görüşler çıktığı için sürekli başka varyantlara ayrılıyor, bu yüzden dal içinde dallanma artıyor sürekli
@@Inception_3462 Etiketi yanlış atmışım... Pardon. Dediğinize katılıyorum zaten. Hiçbir fikir, düşünce zamana paralel olarak sabit kalamaz sonuçta. Her dinde, düşüncede, fikirde olduğu gibi şartlara, koşullara bağlı olan insan aklı da zamanla bunlarla birlikte evrimleşip geliştikçe o düşünce yapısı da farklı düşünceleri doğuruyor, yaratıyor, budaklandırıyor. Umarım yazdıklarımda anlam eksikliği yoktur, kafam çalışmıyor şuan.. tekrardan kusura bakma dostum.
Öncelikle saygılar, bence tanrı hakkında "aşkınlik - ickinlik" kavramları yanlış, gereksiz, anlamsız. Tanrı hakkında tutarlı yargılar "varlığı, birliği, yaratıcılığı, ezeli ve ebedi oluşu" olabilir. Tanrı, tek özel varlık olarak (nevi şahsına münhasır) netliği, nasılligi bilinemez.
Kitaplardan güzel alıntılar paylasiyordunuz dinliyorduk seviyorduk burda sizi dinleyen gençlerin neden aklını bulandiriyorsunuzki dinlerden inaclardan bahsediyorsunuz kitaplar için sevmiştik sizi bize dinleri anlatin diye değil çok yanlış buluyorum
Esma hanim bence boyle videolar cok yararli insani dusunmeye sorgulamaya sevk ediyor kitaplarda ayni seyi yapar ayrica kimseninde kafasi bulanmaz zaten bu felsefeyi benimsiyen insanlar yeterince okuyan ve arastiran insanlardir onun icin boyle bilgilendirici videolarla kimsenin kafasi bulunmaz
UA-cam Türkiye'de felsefe ve edebiyat kanallarının ayakta kalması sizin gibi değerli kitapseverler sayesinde mümkün oluyor. İçeriklerin faydalı olduğunu düşünüyor ve daha fazlasını yapabilmem için destekçiler arasında yer almak istiyorsanız aşağıdaki Katıl linkini kullanabilirsiniz. Eğer tek seferlik destek olmak isterseniz Teşekkür özelliğinden yararlanabilirsiniz. İyi ki varsınız! 🙏📚
KATIL: ua-cam.com/channels/NELCiGYVXHcgYLiYMjZgpg.htmljoin
Kuantum fiziginin gelişmesiyle birlikte bilim adamı fizikçilerin sahip oldugu panteizim anlayışı bu bahsetiğinizden büyük ölçüde değişmiş bulunuyor.
evrende kollektif tek bir bilinç var tek bir ruh var. bizim ruhumuz onun parçası oldugu için var olmuyor ondan geliyor. ölünce yine ona dönüyor. kendimizi her bireyden ve canlıdan farklı olarak bir ben tanımımızın olmasının sebebi evrimsel süreçtir. Farklı kişiler varlıklar canlılar değiliz bu da hilesiz bir ilüzyondur.
@@fikretonderbudakin2643 👍🙏
panenteizm nedir ?
Tanrı'nın varlığına dair,çeşitli fikirleri savunan felsefi yaklaşımlar serisi oldu bu.Anlaşılır, sade ve öz anlatımlar,hap gibi..Bir fikir oluşturması açısından çok faydalı buluyorum bu içeriklerinizi,teşekkürler 🙏..
Ben teşekkür ediyorum.🙏
İyi ki varsınız,karmaşık olan konuları sıkmadan sade bir dille aktarıyorsunuz.Emegınıze sağlık..
Ne kadar güzel, objektif bir sunumdu elinize sağlık. Bu kanalı çok seviyorum her izlediğim videoda bir şey katıyorum kendime. İyi ki varsınız.
Çok teşekkür ediyorum Erdal Bey, sağ olun. Siz de iyi varsınız.🙏
Bir dönem çokça Ramtha okuduktan sonra kendimi panteizm inancı içerisinde bulmuştum ama Ramtha'nın panteizm anlayışı biraz daha farklıdır o yüzden, onun panteizmine inanmıştım diyebilirim, şimdi izleyince çok hoş geldi. Emeğinize sağlık çok güzel bir video...
Panteiz mi ( Yaratıcıyı ) keşfedebilmek için onun bunun saçmalıklarını okumaya gerek yok. Düşünebilen, sorgulayabilen insan " panteiz mi " kendisi keşfedebilir...Mesela benim gibi !
Merhaba kesinlikle katılıyorum var olan her şey yaradanin ta kendisidir ve yansıması dir
Çok başarılı bir kanal , yayınların devam etmesini bekliyoruz...
Din felsesinde en merak ettigim konulardan biri panteizm felsefeydi sizden dinlemek cok guzel oldu gercekten bir felsefe ogretmeni olsaydiniz ogrenciler sizin sayenizde felsefeyi cok severlerdi ayrica bu videolarla insanlarda ne kadar farkli tanri tasavuflarininda oldugunu ogreniyoruz agziniza saglik.
Çok teşekkür ediyorum Hamza Bey🙏
İyi yayınlar diliyorum, Vahdeti vücud konusunda ayrı bir video yaparsanız, sevinirim. Kolay gelsin.
Çok teşekkür ederiz Sercan bey.
Emeğinize sağlık.
Saygılar, selamlar.
Kanalınızı bugün keşfettim. Çok zengin ve kaliteli içerikleriniz var. Hiç ara vermeden 5 videoyu izledim. Panteist bir görüşü sahibim ama ağırlıklı olarak spiritüalizmin daha ağırlıkta olduğu bir görüşüm var diyebilirim. Bu konuda yaptığınız kaliteli içerik için ayrıca teşekkür ederim. Sizin gibilerin sayılarının daha çok artması dileğiyle. Başarılar dilerim.
Çok teşekkür ediyorum.
Panteizm salt bir görüş olsaydı büyük ihtimalle panteist olurdum. Ya da kendimizi illa kalıplara sokmak da zorunlu değiliz :) İncildeki birçok ayeti çok seviyor hayatımda uyguluyorum. İslamiyetin inceliğini seviyorum. Şamanizmin bazı öğretilerinin bana çok faydası dokundu. Bu sürüp gider... Sanırım sadece insanım, dinler içinden bana uygun olan kısımları gören... Emeğinize sağlık, yine çok ilham verici bir paylaşım olmuş. ✨🌙🌸
Çok teşekkür ediyorum.
Aynı fikirdeyim tamamen, illahi bir etiket ile kendimi tanımlamak istemiyorum, her görüşte katıldığım ve katılmadığım yanlar çıkıyor, en sonunda artık inancıma bir tanım yüklememeye karar verdim. Belki bazı şeyler o kadar yoğundur ki tanımsız kalması daha iyi olur diye düşünüyorum.
@@Inception_3462 Bizi, biz olmaktan alıkoyan şey çok zaman, kalıplar oluyor. Biraz daha sıvı olabilmek en güzeli galiba :) Kendi tekamülümde hep iyiyi ve güzeli seçmeye gayret ediyorum. Bu da her öğretiden, dinden, masaldan, fabldan, mitlerden vs ders çıkararak ilerlememi sağlıyor. 🙏
@@justhilal8042 En azından öz kalabiliyor insan, çok güzel cümleler kurdun, yazmışken iyi akşamlar dilerim🍀🌌
@@Inception_3462 Var olun, ben teşekkür ederim, iyi akşamlar... 🌙✨🙏
Bir panteist olarak bu videoyu çekmenize sevindim.
Teşekkür ederim. Sohbet tadında başka bir video olmuş. Sohbetin başında belirttiğiniz ve vahdet-i vucut düşüncesinin de dayandığı evrendeki her şeyin Tanrı'nın bir tezahürü olduğu görüşüne katılıyorum. Ama evrendeki her şeyin tanrının birer parçası olduğu görüşü, her şeyin Tanrı tarafından yaratılmış olduğu önermesi açısından doğru görünüyor. İnsan mantığı sebep sonuç, fiill ve fail bağlantısını kurmadan ilerleyemiyor. Bir resim varsa ressamı, bir şiir varsa şaairi, bir alet varsa ustası olmak zorunda. Resimle ustası arasında, şiirle şair arasında, alet ile usta arasında bir ilişki vardır, doğru. Ama bir resim ressamdır, şiir şairdir, alet ustadır diyemiyoruz, değil mi? Ancak kendimizde çok kolay kabul edebileceğimiz bu gerçeği iş Tanrı'ya gelince neden O'ndan esirgiyoruz? Bir okyanus, bir bitki, bir hayvan, bir rüzgar, bir hayat ve ölüm varsa yaratııcısı neden olmasın? Tanrı varsa neden bu kadar adaletsizlikler, kötülükler var sorusuna gelince; belki de bu dünya mükemmel adaletli ve mükemmel iyi ve güzel bir alemin başlangıcından başka bir şey değildir. .Sevgi ve saygılarımla..
@Burak Genç Nazik yorumunuz için çok teşekkür ederim. Keşke her şeyin cevabını bilebilsek. Yaptığımız şey spekülatif fikir beyanından başka bir şey değil. Her şeyin cevabının hiç birimizde olmadığını biliyorum. Mademki evrenden varlık olarak söz ediyoruz, var edicisinin olması gerektiğini düşünüyorum. Düşüncelerimizin mantıksal disiplin temeline dayanması da gerekmez. Tüm inançların güzelliği de burada ortaya çıkıyor. En donanımlı bilim adamıyla bendeniz cahilin birleştiği nokta da işte burası: İkimiz de varlık NEDEN var sorusunun cevabını bilmiyoruz. Burada inançlar yardımımıza koşuyor. En azından bilim adamından farklı olarak birer HİKAYELERİ var, değil mi? Saygılarımla..
@Burak Genç Tanrının bir sebebi olması gerekmez.Zira kendisi zaman ve mekandan münezzeh olduğundan bu tür boyutlardan bağımsızdir
Teşekkürler.
Buket Hanım gerçekten çok mahcup oldum. Katıl desteğinizin yanında birçok teşekkür desteği de sundunuz. Gerçekten düşünmeniz bile yetiyor. Çok teşekkür ediyorum, çok sağ olun. 🧡
Rica ederim..yalnız yanlış anlamayın miktar benim maddi durumumla ilgili..yoksa beğeni kıstası değil..yoksa gönül daha çok göndermek ister.
En güzel yorum ve ıfade edış teşekkür ederim ❤
Eğer "her şey" tanrı ise, yapılan iyiliklerin hepsi, her varlığa ve tanrıya gidecektir :) Ne güzel...
@Muvahhid "Tanrı mutlak iyidir" fikrine nereden kapıldın?
Kumarhane kasası gibi demek ki. Eninde sonunda ve hep kasa kazanır derler ya
@Muvahhid kötüyü tanımlayan sensin, kötü ve iyi nedir ki? Bunlar insanlığın oluşturduğu kavramlar. Doğada iyi ve kötü var mı? Bir deprem olması insan için kötü ama doğanın umurunda mı? Biz evrene dünya gibi çok küçük bir pencereden (o da daha henüz çok küçük bir bölümüne) ve 13 milyar yıllık bir evrende henüz bir kaç bin yıllık insan ilkelliği ile oluşturduğumuz kavramlar üzerinden yorumluyoruz.
Peki kötülükler, acılar nereye gidecektir.?😏
Panteizm ile vahdeti vucud arasındaki ilişki, benzerlikler ve farklılıklar ile ilgili de bir video gelsin lütfen
@Muvahhid o zaman Mevlana'nın inancı gerçek islama ters düşüyor diyebilir miyiz? şaşırtıcı açıkçası çünkü Mevlanayı hep Allah inancını en iyi gösteren kişi olarak düşünürdüm mesela öldüğüm gün ağlamayın düğün günümdür o gün demiş ya, ne Allah aşkı varmış içinde diye düşünürdüm. bir müslüman olarak elbette merak ediyorum bu konuları ama bazen de diyorum ki acaba kutsal kitabımız ne kadar doğru yorumlanıyor ve tefsir ediliyor, şifrelerle, anlamlarla, sembollerle dolu bir kitap sonuçta. sonuç olarak ya Mevlananın inancı ve yorumlaması aslında doğru olansa diye soruyorum kendime. mesela şöyle bir ayet vardı sanırım: Allah insana ruhundan üflemiş, ya da Allah insana şah damarından daha yakındır. diye. bilemedim yoruma çok açık gibi. derin ve hassas konular tabii dikkat etmek lazım
@Genel Kültür budist Tao culardi bu kişiler,nasıl müslüman olmadiklarini anlayamadık
@Genel Kültür Gazali ,Ibni Sina ve Farabi yi zındık ilan etmişti :) Esenlikler..
Böyle şu Müslüman şu değil demek kolay ama hesap vermek zor.O yüzden Müslüman olan birine Müslüman değil demenin hükmü gereğince ve kimsenin kalbini yarıp bakmadigimizdan ötürü kesin yargılara konuşmasak çok daha iyi olur.
@Muvahhid Nasil müşrik olduğunu çıkardın kardeş ben Kur'an'ın kölesi Hz Muhammed in ayağının tozuyum diyor Mevlana hazretleri bu söz bileMüslümanlığına delildir sanırım ayrıca ilham başka vahiy ayrı bunları iyi okuyup incelemek gerekli biz millet olarak az okuyoruz bir yaratıcı asla yaratılana benzemez panteizm felan bilmiyom bence hak dinleri Allah insanlara yol göstersin diye göndermiş varlığından haberdar etmiş insanlar sonradan böyle değişik akımları kendileri çıkarıyor deizm ve bunlar gibi ahirette İslam'dan başka din kabul edilmicek Kuran'da diyor
Yüreğine sağlık güzel bir video çok teşekkür ederim
Selamun aleykum. Çok güzel bir şekil de anlatmışsınız. Teşekkür ederiz Sercan Bey. Emeklerinize sağlık. Wilhelm Faulknerin hayatı ve kitapları ile ilgili bir video gelebilir mi.
Vahdetu’l-Vücud: Allah’ın varlığı ve birliğinde bir istiğrak halidir! burası, Panteizm le Vahdetu l -Vücud un kesişen veya aynı olan iki düşünce olmadığının anlaşılması açısından çok önemli. Yani Allah’ın varlığından başka varlıkları yok sayma ve inkâr etme halidir! Allah’tan başka mevcut yoktur, varlık sadece Allah’a ait bir durumdur" demektir. Bu fikre göre masiva ve mahlûkat diye bir şey yoktur, sadece Allah vardır.
Panteizm, varlığı maddede birlerken, vahdetu’l- vücud mesleği Allah’ta birliyor.
Panteizm, madde hesabına Allah’ı inkâr ediyorken, vahdetu’l-vücud mesleği Allah hesabına maddeyi inkâr ediyor.
Panteizm, felsefe merkezli bir meslek iken, vahdetu’l- vücud mesleği vahiy ve tasavvuf mihverli bir meslektir.
Panteizm yolundan gidenler mes’ul iken, vahdetu’l- vücutta gidenler manevî sekir içinde oldukları için MAZURDURLAR !
Panteizm, küfür ve şirk iken, vahdetu’l- vücud mesleği tevhitte inkişaf ve tekemmüldür.
emeğinize, yüreğinize sağlık...
Bende youtube kanallarında İbnül Arabi hakkında bilgiler izlediğimde bu inancı öğrenmiştim. Video için teşekkürler 🙏🌺
Keyifle dinledim, teşekkürler ve konuyla ilgili bir tavsiye vermek istiyorum:
👉 Scott Adams - Tanrının Enkazı
Her şey Tanrıdır(Panteizm) ile başlar, her şey Tanrıdandır (Panenteizm)'e evrilir. Sudûr yani taşma teorisini de eklerseniz daha geniş kapsamlı anlaşılabilir diye düşünüyorum.
itiraf etmem gerekirse ,panteizm felsefesi , vahdet-i vüdud bunları ilk kez duyuyorum. konuyu anlamaya çalışırken beynim yandı. özellikle vahdet-i vüdud konusunu anlamak istiyorum. konuyla ilgili görüşler sanırım kişisel yoruma dayalı olduğu için biraz daha karmaşık hale geliyor. sayenizde bir çok alanda inanç çeşitliliği /felsefe görüşü olduğunu öğrendim. normal şartlarda ya da toplumda oturup genel olsa dahi bu tür konulara değinilemez. değinmeyi bırakın adı bile geçmez. düşünmesi bile kıyamet alameti. bu konuları araştırıp bizlere anlaşılır biçimde güzelce anlattığınız için teşekkür ediyorum. maalesef lise donda felsefe dersi görmüştüm ama be ders konuşma sohbet hak getire. hocanın tek yaptığı bir kitaptan (okul kitabı değil) konu ile ilgili işlenecek bölümü söyleyerek yazdırması. sorulara cevap vermemesi. yeri gelmişken söylemek istedim
Maalesef ülkemizde felsefe dinsizlik denip tabu haline getirildi. İnsanlar felsefe denildiğinde garipleşiyorlar. Ben de sizin gibi lisede felsefe görmüştüm ama tek hatırladığım sıkıcı olduğuydu fakat bugün hiç de öyle olmadığını düşünüyorum. Sorun eğitim ve eğitimcilermiş sadece.
Teşekkür ederim. Sizden ricam, panenteizim, sudur teorisi ve vahdeti vücud arasındaki benzerlikler, ayrışmalar nelerdir. Bu konuda bir video yaparsanız sevinirim. Selamlar.
Bir tür tanrı var. Ancak gerçekten ciddi Sorunları var.
Sayfanizi gec kesfetim cunki kendimi gec kesfetim 21 yasina girdim ve sorgu meleklerimi gec actigimi düşünüyorum ama etrafimda birakin sorgulamayi meraki bile olmayan insanlarla yasiyorum. Simdi cok yalnizim bir arkadasim bile yok cunki yasam dusunceleri bakis açıları bana göre degil diye düşünüyorum zanedilmesin ki bu bir kibirdir gerçek tercih edilmis bir yalnızlık sadece. Simdi sinava girdim yuksek bjr derece bekliyorum edebiyat okumak istiyorum. Ve sizin gibi hem bu dünyaya hem bu topluma hemde kendime cok sey katmak istiyorum. 🏹📖
doğru yolda ilerliyorsun bence başarılar.bu sorular seni gerçek benliğine götürecektir.pes etmezsen tabi
Bize Allah kendinden nefes ve ruh verdi... yani biz onun bir parcasiyiz... ayni denizin bir damlası, ağacın bi yaprağı gibi... biz öldükten sonra toprağa giriyoruz... neden? Yeni yaşamlara gübre oluyoruz... yani herşey dönüyor... Allah bize bir yığın işaretler vermiş... mevsimler birbirini kovalıyor, gezegenler dönüyor..gece gündüzü kovalıyor... herşey çember halinde dönüyor... yapraklar ağaçtan düşüyor, ağacın köküne gübre oluyor... ağaç yeniden yeşeriyor... biz kendimiz 4 elemementleriz... ve onunla biriz... dünyamizda herkesin kafasi karışık... herkes bir dine sarılıyor... en geç dünyamıza başka gezegenlerden saldırmaya başlarlarsa, herkesin içindeki pandeizm uyanacak... herkes dünyasını korumak için uğraşacak. :)
@sercanBaylan Aşkın tanrı kimin hangi duasına karşılık vermiştir. Katliamlar afetler açlıklar tecavüzler neler neler. Hiç müdahale gördünüz mü? Aşkın tanrı insanların kendi acizliği ve züğürt tesellisi sadece.
Bence en iyi yorum bu.
Yüreğine sağlık..
Panteizm ile Tasavvuf temelde aynı öğretidir.
Hocam gerçekten sizi büyük bir beğeniyle takip ediyorum. Her konuyu fazla derine inmeden ama yüzeysel de olmadan, izleyiciyi merak ettirecek şekilde ele alıyorsunuz. Geçen günlerde Einsten'ın Fikirler ve Görüşler kitabını okurken ne kadar çok Spinoza'dan etkilendiğini fark ettim. Kendini bir dindar olarak tanımlıyor ama adına kozmik din diyor. Merak edenler bakabilir. :)
Çok teşekkür ediyorum Furkan Bey. Elimden geleni yapıyorum, faydalı oluyorsa ne mutlu bana.
Teşekkürler Sercan Bey
Her oluş aslında birer olmuş
Son ile başlangıç birlikte doğmuş
Lakin oyunu bozar o hesaplra sığmayan
Önceyi sonraya nedenmiş gibi kılan
Varlık, bir olasılığın
Mevcudiyetin rahmini
Delip geçmesidir
Özerkliğini iddia edip
Hiçliğe boyun eğmesidir
Başlangıç aynasında
Sonun kendisini görmesidir
Ve belkide kıyamet başlangıca
Insan gözünün değmesidir.
Yaptiniz mi bilmiyorum ama dogayi tanri goreni de yapin lutfen 😊 tesekkurler size ❤
Evren de doğa .
Yanlışım varsa düzeltin ama hem spinoza hem Einstein evrenin kendisinin değil, evrende ve doğada bulunan düzenin ve kanunların tanrı olduguna inanıyordu. İki şey aynı gibi görünse de farklıdır. Yani tanrı olan elma ve yer değildir, tanrı olan kütle çekimdir. Ya da evrimdir tanrı olan canlılar değil. Doğada ve evrende gördüğümüz ve her şeyin işlemesini sağlayan kanunlardir tanrı.
Einstein doğa ana tabiri kullanıyordu, ama tam panteizmdeki karşılığa denk gelmiyordu inancı, aslında insanların kendini bir tanımda etiketlemesi biraz saçma, görüşün içinde sürekli dallanmalar ve farklı varyantlar oluşacaktır. Bu yüzden kalıplaşmış tanımlar tam olarak herşeyi ifade edemeyebilir.
Hocam peki elma ve yer nedir, bunlar tanrının dışında nasıl varolabilmişlerdir. Elmayı ele alalım mesela, hücreler, protein şeker onlarda amino asitler uzatmayalım atomlar, elektron, proton nötrön, kuark, bozon mezon fermiyon vs parçacıklar, sonra kuantum alanı dediğimiz maddenin enerji boyutu. İşte en dibe indik. Bütün var dediğimiz herşeyin kaynağı burası. Buradaki dalgalanmalar birer enerji alanı oluşturur ve Herbir parçacık farklı dalgala boylarında yani farklı titreşimlerde ortaya çıkıyor. Elektron alanı, kuark alanı higgs alanı vs gibi(kuantum alan teorisi). Bu noktada artık ayrı gayrı yok sende elmada yerde gökte, o dört temel kuvvette herşey burada bu okyanusta.. Peki bu alan nedir bu enerji bu güç bu kudret bu bilinç nedir. Sizi bilmem ama ben buna tanrı diyorum. Ondan geldik ona dönüyoruz. "Sen okyanusta bir damla değilsin, damladaki okyanussun" diyor Mevlana..
O'ndan başka hiç bir şeyin olmadığı yerde nasıl olurda ondan olmayan başka varlık olabilir. Yani elma ve yere karışmam ama elma daldan düşünce ben devreye girerim onu yere düşürürüm , elma nerden çıktı onu bana sormayın mı diyecek tanrı. Biraz ironi yaptım kardeş lütfen yanlış anlama aslında yazdıklarım size cevaptan daha ziyade kendi kendime düşünceler sizde vesile oldunuz. Selam ve saygılarımı sunuyorum. 🙏
@@ozcanaytekin9443 yazdığınız şeylere inanmaya çok yakınım. Bir yerde okumuştum, hiçbir şey yok olmuyor her şey başka şeye dönüşüyor. Bende çoğu zaman tanrının her şeyin içinde olan o enerji olduğunu düşünüyorum. (Fakat kesinlikle bizden bağımsız dinlerde bahsedilen tanrı fikrine karşıyım). Yalnız tıkandığım yer şurası, aynı enerji elmayı elma yaparken nasıl oluyor da beyin de bilinç meydana getiriyor. Bilinç ne, benlik denilen şey nedir ? Burada her atomun çekirdeğinin kalbindeki o enerji ile açıklamak yetersiz geliyor bana. Bu arada Mevlana dan örnek vermeniz hoş ama Mevlana yi okursanız ve araştırırsanız çok da sevmezsiniz aslında bilginiz olsun.
@@Holden_caulfield86 aynı enerji aynı atom, elma ve beynin farkı nereden geliyor. Şahane ama zor bir soru. Bunu evrim ile açıklamak mümkün olabilirmi acaba. Suda başlayan ilk tek hücreli canlılar, sonrası çok hücreli organizmalar, çevre koşullarına göre bir yüzeye tutunmayı tercih edenler yada serbest hareket edenler uzuvların çıkması vs vs milyonlarca yıl süren evrim süreçleri ve sonuç bitkiler ve hayvanlar. Bunların türleri dalları filan malum detaya gerek yok. Elma ve beyin arasındaki fark bence evrim sürecine bağlı bir durum. Bu benim düşüncem. Tabi burada şu soru sorulabilir. Tanrı neden evrim sürecini tercih etsin istese her şeyi en başta olması gerektiği gibi yaratsaydı. Neden böyle olmadı. Bunun üzerine zaman zaman düşünüyorum. Farklı şeyler üretiyorum kafamda fakat maalesef paylaşıp tartışacak kimse olmayınca öylece kalıyor. Herkes siyaset derdinde parapul peşinde kimsenin umrunda değil. Herneyse siz bu konuda ne düşünüyorsunuz yani tanrı neden herşeyi olması gerektiği gibi değilde evrim yolunu tercih etti. Yada tercih değilde bu bir zorunlulukmuydu. Ne dersiniz.
@@Holden_caulfield86 mevlana ya gelince mesnevi var elimde bir türlü bitiremedim. Hikaye, hikaye içinde hikaye sonra dön başa ana hikayeye yani kim ne demişti ne anlatmıştı doğrusu çok sarmadı beni fakat onun HAYATTAN NE ÖĞRENDİM diye rubaileri var gerçekten müthiş, okumadıysanız hhemen bakabilirsiniz çok uzun bişey değil
Sercan bey inanç din allah kitap işlerine sardınız iyice bu ara. Fakat ilginç ilerliyor kısa geçmenize rağmen. Bakalım nereye varacak bu seri. Kolay gelsin.
Agnostisizm den sonra bana en mantıklı gelen felsefe.henuz anlamlanamadigim yanları olsa da ...
Banada 😅
zaman da bir mahluktur, aynı mekan gibi. dış etmen ile değişen bir varlık tanrı olamaz. olsa olsa aciz bir varlık olur. eğer zaman tanrıdır derseniz, o zaman zamanın dahi direnemediği kütle nedir diye sorarlar adama, kütle tanrıdır dersen kendin de kütlesin, karnının acıkmasına, uykunun gelmesine engel olamadığın halde nasıl tanrılık iddia edersin?
Selam. Sizin videoları merakla izliyorum. Sizin dini felsefi inancınız deizm. Size göre öldükden sonra ne olucak, cennet cehennem gibi bir şey varmı ? Bende merak ediyorum. Açıkcası öyle bir şey olmasını isterim. Ölüm son olmasın, iyiler için bazı din kitablarında yazıldığı gibi güzel sonsuzluk olsun. Her kese tesekkürler, sayqılar..
Tesekkürler 👍
Teşekkürler
Vahdeti vücut aslında evreni Allahın yansıması olarak görmez, İnsanı Allahın yansıması olarak görür evren ise insandan açığa çıkandır.
Allah yok
Neden yok.. ne var peki.? Allah'ın olmadığı birşey mi var ki.?😏
@@bilimveakilhayattakienonemliin Yüce Allah haşa yoksa sende yoksun....
Çox təşəkkür edirem.
Kuantum fiziginin gelişmesiyle birlikte bilim adamı fizikçilerin sahip oldugu panteizim anlayışı bu bahsetiğinizden büyük ölçüde değişmiş bulunuyor.
evrende kollektif tek bir bilinç var tek bir ruh var. bizim ruhumuz onun parçası oldugu için var olmuyor ondan geliyor. ölünce yine ona dönüyor. kendimizi her bireyden ve canlıdan farklı olarak bir ben tanımımızın olmasının sebebi evrimsel süreçtir. Farklı kişiler varlıklar canlılar değiliz bu da hilesiz bir ilüzyondur.
Türklerde Tengri inancıda bu ekole benzer değilmi... Bektaşi deyişi var " Kainatta bir zerreyim Ben kendimi bilmezmiyim, Zerre içinde Zerreyim Ben kendimi bilmezmiyim
Evet tenqrizmle yakınlıgı var gibi
TANRI YANI YUCE ALLAH .YARATTIKLARIN HIÇ BIRINE BENZEMEZ ..YUCE ALLAHI
Görünen şeylere BENZETMEK ...TAMAMEN SIZIN .. YANLIŞ DUSUNCELERINIZDEN KAYNAKLANAN BIR DURUMDUR. . EGER ALEMLER VARSA .YAŞADIKLARIMIZ ....VE GORDUKLERIMIZ GERCEKSE .. VE BU GORUNEN GERCEKLERI . INKÂR .ETME . DURUMUMUZ YOK İSE . YUCE ALLAHI .INKAR .WTME ŞANSIMIZ . ..YOK GORUNEN HERŞEY .. NE KADAR GERÇEKSE .. YUCE ALLAH (CC)..O.KADAR ..GERÇEKTIR ANLATTIKLARINIZ SADWCE . HAYAL KURDUĞUNUZ ..BIRER ..MASALDIR
Güzel video
Hocam, mesleğiniz nedir?
Kitapçıyım :)
@@SercanBaylan Aaa bendee😂😂
Maddecilik aslında
Siz Allahcı sınız galiba ? Allah, Tanrı, Yaratıcı gibi sıfatları karıştırmış sınız ( ayırt edememişsiniz ) gibi geldi bana...
Ben tarihsel olarak panteistlerin aralarında çeliştiğini düşünüyorum.
Hepsi arasında çelişiyor knk, görüşün içinde daha başka görüşler çıktığı için sürekli başka varyantlara ayrılıyor, bu yüzden dal içinde dallanma artıyor sürekli
@@Inception_3462 Normal.
@@7727v eleştirmedim zaten, olayın doğallığı bu dedim
@@Inception_3462 Etiketi yanlış atmışım... Pardon. Dediğinize katılıyorum zaten. Hiçbir fikir, düşünce zamana paralel olarak sabit kalamaz sonuçta. Her dinde, düşüncede, fikirde olduğu gibi şartlara, koşullara bağlı olan insan aklı da zamanla bunlarla birlikte evrimleşip geliştikçe o düşünce yapısı da farklı düşünceleri doğuruyor, yaratıyor, budaklandırıyor. Umarım yazdıklarımda anlam eksikliği yoktur, kafam çalışmıyor şuan.. tekrardan kusura bakma dostum.
@@7727v estağfurullah knk ne demek, yazdığında doğru, doğrudan öte olan gerçek, umarım herkes böyle anlar geçer, yazmışken hayırlı akşamlar dilerim🍀
Panenteizm i tercih ederim
❤❤❤❤❤
👍👍👍👍👍
Her şet yazmışsın her şey olacaktı
Öncelikle saygılar, bence tanrı hakkında "aşkınlik - ickinlik" kavramları yanlış, gereksiz, anlamsız. Tanrı hakkında tutarlı yargılar "varlığı, birliği, yaratıcılığı, ezeli ve ebedi oluşu" olabilir. Tanrı, tek özel varlık olarak (nevi şahsına münhasır) netliği, nasılligi bilinemez.
🧠🫀🙋♂️
🎉
👍
👍👏
❤❤
Allah yok spinozanin tanrısı mantıklı 👍
Bu düşünce akıllı bir insanin kabul edebileceği bir şey değil !
Mantıksız !
Tasavvuf=panteizm
İslam dininde tüm evreni yaratacak seviyede bir tanrı vizyonu yok
@@Inception_3462 CV'si kötü
Daha çok çalışması lazım.
@@Inception_3462 Çok emin konuşman saçma
@@CosmicZarathos ağa müslümanlar kadar emin konuşmuyorum ,kesin olan bu
Avatar gibi :)
Her şey Tanrı olabilir ama olmayadabilir.
Kitaplardan güzel alıntılar paylasiyordunuz dinliyorduk seviyorduk burda sizi dinleyen gençlerin neden aklını bulandiriyorsunuzki dinlerden inaclardan bahsediyorsunuz kitaplar için sevmiştik sizi bize dinleri anlatin diye değil çok yanlış buluyorum
Aklın bulanması iyidir. Düşünmeye sevk eder.
@@atakansoyalp8642 yazikkk
Esma hanim bence boyle videolar cok yararli insani dusunmeye sorgulamaya sevk ediyor kitaplarda ayni seyi yapar ayrica kimseninde kafasi bulanmaz zaten bu felsefeyi benimsiyen insanlar yeterince okuyan ve arastiran insanlardir onun icin boyle bilgilendirici videolarla kimsenin kafasi bulunmaz
Görüyorum ki Sercan bey zaten amacina ulasmiş
Sen git risalei nur oku burası sana fazla geliyor
Artık dinler kanalı olmalı bu kitaplardan uzaklastiniz
Geçen hafta felsefi romanları yayınladı
Farklı din ler ve nonteist kitaplar da var . Isteyen istediği konuda kitap okuyabilir .
@@shorshmike2594 devam edin lutfen
Bu ne saçma bir yorumdur
@@mugairkaya5024 😅
SÜPERDI TESEKKURLER
TESHEKKURLER
Teşekkürler
👍👍
Teşekkürler