Afhankelijkheid… de reden waarom de politiek helaas haar beloften niet kan nakomen. Ik denk dat wij als ‘Jan Modaal’ vooral niet willen weten hoe afhankelijk we zijn van andere markten, getuige het onbegrip dat nu gepaard gaat met de energiecrisis. Zeer interessant om dit op geopolitiek niveau te beschouwen.
Ja, maar Nederland maakt de machine die verantwoordelijk is voor het maken van de nieuwe generatie computerchips.... China mag deze niet kopen, alleen de oude generatie. Dus ik denk dat we wat meer leverage hebben.
@@Yes-sw8gh Ik stel in mijn reactie ook zeker niet dat we met de rug tegen de muur staan. Eenieder is afhankelijk van elkaar en kan ik (persoonlijk) niet anders concluderen dat de leiders van deze wereld, niet beter zijn dan kleuters die om speelgoed strijden. Triest om dit te constateren want had echt gehoopt dat een wereldleider aan een hogere standaard zou voldoen.
Afhankelijkheid , jullie maken het zo negatief klinken,wat is de probleem om met elkaar te werken , die planeet is van ons allemaal, kunnen we niet positief blijven werken met elkaar. Ik heb een allergie tegen die hex in Brussel , door haar lachen ze buiten de west ons uit. Haar domme commentaren, wie heeft haar gekozen , hebben ze in Brussel geen wijzere iemand, ze is mijn president niet sowieso, ze moet weg voordat het helemaal slecht word hier in EU, excuse my dutch✌️
Super groen hoor die windmolens en elektrische auto's! Het laat een heel nucleair meer achter maar verder, super groen! Denk dat we toch de Diesel auto weer moeten omarmen.
En diesel auto's stoten niks uit een de winning van aardolie is schoon? Het gaat erom wat minder belastend is voor het milieu en dan winnen elektrische auto's het zelfs met een radioactief meer.
Kijk het beste maken we helemaal niks meer dan vervuil je ook niks. Dat Radioactieve meer is zorgwekkend maar plaatselijke. Meer CO2 in de lucht zorgt voor veel meer vervelende effecten over de hele wereld. Ik vraag me af of je nou stoer probeert te doen op het internet of dat je het gewoon niet zo goed begrijpt. Niemand met een beetje verstand zal beweren dat electrische autos, windturbines of zonnepanelen helemaal zuivere business zijn. Het gaat er om dat het minder slecht is dan de alternatieven.
Dan vraag ik mij af: Moeten we uberhaupt wel al die windmolens willen op zee? Of kunnen we niet naar andere vormen van energie productie kijken, bijv een kernreactor waar ook radioactief afval bij vrij komt maar dat is dan ook direct duidelijk en dan laat je het niet aan een ander land over om dat radioactief materiaal ergens te droppen zodat wij daar geen last van hebben.
Succes met Uranium te krijgen. Rusland en afrika (waar de meeste uranium vandaan komt) wilt niks meer met het westen te maken hebben. waarom niet? door amerika en frankrijk heel simpel. Rusland voornamelijk door amerika. en Afrika voornamelijk door Frankrijk. in europa hebben wij niks. wij worden aan alle kanten genaait door de VS en nog blijven wij puppets van ze. wij kunnen niet zonder China rusland of Afrika. die hebben wij gewoon nodig in het westen. maar ja doordat wij puppets van amerika zijn en graat samen met amerika overal illegaal oorlog willen voeren worden wij steeds meer afgesloten van mineralen. het is allemaal zo simpel maar ja de gewone mens kan niet meer nadenken.
Lekker milieuvriendelijk zo’n windmolen dus. Magneten worden hier niet gemaakt omdat het zo enorm vervuilend is om die grondstoffen te winnen. Hoe groen is het nog allemaal dan
Er wordt gezegd dat elektrische auto's een belangrijke vraag naar deze magneten vormen. Waarom wordt er dan niet actief gekeken naar het goedkoper en aantrekkelijker maken van openbaar vervoer binnen Europa om de vraag naar deze auto's (en auto's überhaupt) te verminderen?
Omdat OV altijd minder dekkend is, je houdt altijd werkverkeer (mbt bedrijven niet per se het woon-werkverkeer). Ik ben voor goedkoper OV, en zou men een hyperloop of hogesnelheidstreinnet binnen de EU opzetten zou men wellicht beter grondstoffen daarvoor vrijmaken. Maar uiteindelijk zijn er tal van innovaties op mobiliteit / energietransitie (mierenzuur, metaal (?) oxide).... Maar tot die tijd is dit gangbare technologie.
Omdat de staat der Nederlanden afhankelijk (heb je hem weer) is van de accijnzen die op brandstof geheven worden. Dan betaal je dus twee keer jouw plan. En als het ambtelijke apparaat draait op: “ach, als ik dat nou gewoon overlaat aan mijn opvolger, zal ik de pijn niet voelen.”
Ze hebben in elektrische auto's prima alternatieven voor motoren met vaste magneten. Neem bijvoorbeeld de inductiemotoren die je in verschillende tesla modellen terug kan vinden.
@@coen270 Even snel opgezocht: de inductiemoteren zijn groter en minder efficiënt. Overeenkomend met wat in het filmpje hier werd gezegd dat de magneten o.a. nodig zijn i.v.m. ruimte (daarnaast verbruikt een zwaardere auto ook meer energie)
@UCDils7qyscsRmIrTDPjjpeA Als dit toen serieus werd genomen door de politiek, hadden we nu dit probleem niet. China snapt dat wel heel goed, die hebben niet voor niets enorm veel mijnen in Afrika gekocht, allemaal kritisch voor onze supply chain.
Zo iets zou de relatie met de VS juist weer in gevaar brengen lijkt mij toch? Er wordt al moeilijk gedaan over de handel met ASML (die al restricties is opgelegd), een exportstop staat op de agenda van de VS. Ik denk dat handelsrelaties met China verbeteren dan niet heel diplomatiek is.
China is al heel blij met ons :) Het meeste wat jij op internet koopt vult hun zakken. Wil je in EU dingen kopen, dan mag je ook die prijs ervoor betalen
@@0O0-dm3tk als je echt overtuigd bent van je eigen punt koop je vanaf nu niets meer met 'made in china's, en gooi je wat je niet hebt weg. Zal weinig over blijven.
En wat gaan we doen met de turbine bladen die niet gerecycled kunnen worden??? Veel plek hebben we niet !!! Gaan we ze ook begraven net als Amerika ? Volgens mij heet dat ook vervuiling als je iets in de grond stopt wat niet wegrot we gaan van het ene gat in het andere bedenk nou is een oplossing voor het echte probleem ipv een pleister op een open wond
@@sam512 zet alle geleerden bij elkaar en laat ze een echte wetenschappelijke oplossing zoeken voor dit probleem waarbij we de natuur niet vervuilen en niet afhankelijk zijn van anderen een systeem dat op zichzelf staat met minimale risicofactoren voor onszelf en de natuur windturbines zijn een goede uitvinding maar de bladen zijn niet te hergebruiken wat weer met zich meebrengt dat ze zich ophopen en we er verder niets mee kunnen doen behalve ze te begraven in een woestijn die we in Nederland niet bezitten ik ben jammer genoeg geen geleerde maar je gaat mij niet vertellen dat er met de technologie van vandaag niet iets gemaakt kan worden dat dit probleem bij de wortel aanpakt of de simpele oplossing vind een herbruikbaar blad uit en ga zelf magneten maken als de Chinezen het kunnen waarom wij in Europa dan niet ? Er is zelfs al een systeem dat zoet water opbrengt uit zuurstof met minimale inspanning vroeger droomden ze over vliegen en nu doen ze het en dat het er nog niet is betekent niet dat het er niet kan komen
Die sturen we gewoon naar Afrika, net als alle andere rotzooit die we tot nu toe naar Afrika stuurden. De meeste mensen weten dat niet, maar dat is zo.
Is het hele punt niet dat die zeldzame aard metalen helemaal niet zo zeldzaam zijn maar dat ze vooral heel vervuilend zijn om te maken? Hoe kunnen we ze maken zonder de aarde te slopen?
Hoe vaak hoorde jij over "zeldzame aardmetalen" ten opzichte van het veelvuldige gebruik van "zeldzame aardmetalen" in deze reportage? Ik vrijwel nooit. Zeldzame aardelementen wel, daar kon je vroeger leuk in beleggen maar ze zijn allemaal niet zeldzame meer. Kiloprijzen van 1000+ euro letterlijk naar 2 euro. De zeldzame aardelementen in deze repo bijvoorbeeld Maar ja nieuwsuur fakenieuws.
Klopt, ze zijn niet bepaald zeldzaam (als ik het mij goed herinner komt de meest zeldzame van deze metalen vaker voor dan goud). De voornaamste reden achter de benaming is dat toen ze ontdekt werden er aangenomen werd dat ze wel zeldzaam waren, en als een naam eenmaal voet aan de grond krijgt blijft ie hangen. Het verkrijgen van de metalen is ook redelijk vervuilend ja, voornamelijk doordat ze in relatief lage concentratie in de grond zitten en niet echt voorkomen als in hoge concentraties zoals bijvoorbeeld ertsen.
@@zephyros256 Ik heb het over de benaming voor zeldzame aard elementen die ze gebruiken in deze reportage; zeldzame aard metalen. Waarom zeggen ze ineens allemaal zeldzame aard metalen? Waarom gebruikt niemand de term die de markt en wetenschap al jaren gebruikt? Waarom zeldzame aard metalen en niet zeldzame aard oxides als het toch persé anders moet?
@@nescionetizen295 omdat zeldzame aardmetalen/ aardelementen /aarden allemaal synoniemen zijn van hetzelfde ding, de lanthaniden + Yttrium en Scandium.
Zo ben je opnieuw geen eigen baas. Als bv China Taiwan aanvalt, moeten we kiezen tussen: A onze principes handhaven zodat onze economie zware klappen krijgt. Of B. Heulen met de vijand om deze onmisbare grondstoffen geleverd te krijgen. Wat zal de keus zijn?
waarom niet gewoon kern energie de tech van deze tijd kan dat gewoon veilig er moet alleen niet gehaast worden. en goede controlle. mensen denken dat zonne energie en wind energie schoon zijn maar als een turbine is afgeschreven word het gewoon begraven omdat ze niet weten wat ze er mee moete
Roberto Als alle mensen op deze wereld op de ene of andere manier van elkaar afhankelijk zijn, waarom wordt er dan nog gevochten? Omdat de een alles wil hebben en de ander niets mag hebben?
0:40 Het opblazen van de pijplijn of de deal met Israel en Libanon niet? Volgens mij zij de hoofd van het ministerie van defensie van Israel dat ze Libanon zoude wegvagen als Hezbollah iets zou doen...
Prima werkende en nog levensvatbare apparatuur vervangen voor "duurzame" oplossingen. Dat is simpelweg een contraproductief model. Eerst het pak melk opdrinken voordat je een pak sojamelk gaat halen.
Dat wordt in de video besproken - ja dat kan, alleen lost dat het probleem niet op, want er zijn nu gewoon heel veel meer magneten nodig. Voor motoren heb je ook synchronous reluctance motors, die doen het zonder magneten maar zijn wat lomper, lastiger aan te sturen en minder efficiënt. Generatoren zijn lastiger, helemaal voor toepassing op zee. Dat is dan ook überhaupt een slecht idee, want ook al zetten we de hele Noordzee vol, hebben we nog niet genoeg energie. Tja.
@@Yes-sw8gh Windmolens zijn zichtbaar, makkelijk te begrijpen en gemaakt van standaardonderdelen. Dat kan je van een kernfusiereactor op land niet zeggen. Gelukkig hebben we al een werkende kernfusiereactor in de kern van de aarde zitten, en hoeveel we alleen maar te boren om van die warmte gebruik te maken. Kilometers diep weliswaar, en dat is nu nog 3x duurder dan wind en zon, maar daar staat tegenover dat het altijd werkt en altijd blijft werken. Kijk maar naar IJsland wat er mogelijk is, niet energieschaarste maar energie-overvloed. Closed loop ultradeep geothermal energy is de oplossing, alleen is er weinig aandacht, onderzoeksbudget en is boren in de grond een vergunningsdrama. Allemaal oplosbare dingen gelukkig, als we het maar willen.
De stoffen in de magneten zoals Neodynium zijn elementen, die kan je altijd hergebruiken om nieuwe magneten te maken, verder veranderen magneten constant zoals een andere vorm, een andere samenstelling etc. Daarom mageten recyclen om deze elementaire materialen te herwinnen en nieuwe mageneten te maken.
De windmolenambities op zee in Nederland en Europa moeten meerwaarde leveren bij de flexibilisering van extreem sterkte magneten waarbij duizenden windturbines meerwaarde moeten leveren aan riskante foutscenario's waarbij afstemming met strategisch beleid moet uitkristalliseren.
Australië en USA en Canada gaan ook niet stilzitten lijkt me. Dus net als met het stopzetten van Russisch gas zijn er nog wel alternatieve leveranciers verwacht ik. Zeker als de prijs heel hoog wordt.
Niet voor alles. Voor sommige materialen hebben we toch echt China nodig. Maar hey, geef ze eens ongelijk, wij moesten zonodig beginnen met de sanctie-oorlog. Het kan natuurlijk nooit eens zonder slag en stoot, het leven. China groeit, en dat willen we simpelweg niet. Waarom niet? Omdat we dat niet kunnej verkroppen dat zij groter worden, en wellicht een gevaar worden voor onze machtsmonopolie.
wakker worden is altijd positief , je moet ervoor alleen door jouw moeilijkheden heen kunnen kijken waarom het alleen maar goed voor jou kan uitwerken .. met de }tt[ groeten van de willdemann .
Okay.. en wil je dan afhankelijk worden van Kazachstan of Zeeland opgeven? Want ook kerncentrales hebben afhankelijkheden o.a. voor de brandstof. En die (dure) stroom uit kerncentrales omzetten naar waterstof, waarmee je erg veel verliezen maakt: dus twee keer zo snel Zeeland moet uitgraven?
@@tom.jacobs Waterstof technologie gaat ontzettend snel en op korte termijn verwachten ze een breakthrough in de ontwikkeling van waterstof brandstof. Ze willen de uitstoot van koeien omzetten tot waterstof dmv transfusie van bepaalde elementen, hoe het precies werkt - geen idee, maar ook op vlak kernfusie staat er een hoop te gebeuren in de aankomende tien jaar. Het is geen 1990 meer.
@@Yes-sw8gh Interessant dat koeien onze afhankelijkheden kunnen oplossen, klinkt als twee vliegen in 1 klap. Qua voorspelling van kernfusie zijn we in ruim 30 jaar dus 5 jaar opgeschoten, dus niet echt een oplossing voor korte termijn ;-)
@@Yes-sw8gh Dat waterstof is goed voor energie opslag dat we later weer kunnen gebruiken, Niet om energie mee optewekken. Ik neem aan dat ze "Steam methane reforming" willen gebruiken. Het is niks nieuws en een grote hoeveelheid waterstof komt van dit proces af. Het eenige wat anders zal zijn is waar de methaan vandaan komt, ipv aardgas zal het van koeien afkomen. Ook moet er extra energie van buiten af komen om het process in gang te houden. En kernfusie comming soon TM.
@@tom.jacobs Maar het leeggraven van andere landen voor magneten is geen probleem? Volgens mij heb je overigens geeneens zoveel brandstof nodig voor veel energie met kernenergie... Dus het leeggraven lijkt mij niet een probleem waar we snel tegen aan lopen.
Zo veel aard metalen zit er niet in de grond. Dit is gedoemd om te mislukken. Mocht poetin winnen dan gaat de green deal niet door. Dus wens je sterkte
Alles draait om de winst en Nieuwsuur is een verlengstuk van onze regering. De NOS wordt betaald via onze belastingcenten en is een staatsomroep en per definitie dus niet onafhankelijk. Welke omroep is dat wel? niet een.
Een van de oplossingen voor het zelfstandig worden van China op dit vlak is onder andere deep sea mining, het "opzuigen" van deze metalen van de oceaan bodem. Een dochterbedrijf van het Nederlandse Allseas heeft hier al grote stappen in gemaakt. Misschien ook een interessant onderwerp. (DW Planet A heeft er afgelopen jaar een video over gemaakt, maar die was vooral gericht op de mogelijke gevaren, niet de positieve kant)
@@stan110 ja want dat is ook zo simpel en makelijk , om veel en zwaar materiaal uit de ruimte te halen en het dan te verwerken . 1mijn truck kan +- 350ton vervoeren en die rijden constant in mijnen , wat is de payload van een raket ? starship +- 100ton maar zeg 200 voor gemak rekening houden met brandstof voor de terug weg blijft er 150 over , dat zijn al 2vluchten voor 1 lading van een mijn truck , ik wil niet weten hoeveel vervuiling zoveel launches gaan hebben niet meenemend hoeveel dat aan brandstof gaat kosten lol. mischien wordt het ooit rendabel voor elementen die hier niet bestaan waarde hebben maar zelfs dat denk ik niet. maar heb het zelfde met dat mars gebeuren mischien leuk voor onderzoek maar verder is die planeet dood er is geen atmosfeer en de temp ligt daar gemiddeld onder artic temp . waarom gaan die mensen die naar mars willen niet lekker 2 of 3 jaar afgezonderd in een basis op de artic zitten ?
@@cornnatron3030 Voordat het rendabel is moet er nog veel gebeuren. Als we nooit beginnen met de eerste stappen te zetten dan zal het ook nooit rendabel worden. Ook hoeven we niet alle gedolven materiaal terug naar het aartoppervlakte halen. Het kan ook gebruikt kunnen worden in de ruimte zelf. hoeven we niet constant een dure racket omhoog te schieten, die maken we in de ruimte zelf en laten we daar. En wat we wel naar beneden willen halen, stoppen we in een drop pod en die laten we naar beneden vallen. Daar is geen dure starship voor nodig. Brandstof, maken we gewoon in de ruimte?
Gewoon een idee hoor, maar kan je niet in 1x fucking veel van dat spul bestellen zodat je voor de komende 20 jaar genoeg hebt (bij wijze van). Dan kunnen we zonder afhankelijkheid van China de energietransitie afmaken
tuurlijk niet. daarbij hier is een idee. stop met een US puppet zijn en zorg voor je eigen zaken. het is door de VS dat wij nu gezeik hebben. maar ja als je dit verteld ben je dom aan het praten. ookal zijn het 100% feiten.
Meer van zulke verhalen? Abonneer je dan op ons kanaal. 👆
Afhankelijkheid… de reden waarom de politiek helaas haar beloften niet kan nakomen. Ik denk dat wij als ‘Jan Modaal’ vooral niet willen weten hoe afhankelijk we zijn van andere markten, getuige het onbegrip dat nu gepaard gaat met de energiecrisis.
Zeer interessant om dit op geopolitiek niveau te beschouwen.
Ja, maar Nederland maakt de machine die verantwoordelijk is voor het maken van de nieuwe generatie computerchips.... China mag deze niet kopen, alleen de oude generatie. Dus ik denk dat we wat meer leverage hebben.
@@Yes-sw8gh Ik stel in mijn reactie ook zeker niet dat we met de rug tegen de muur staan. Eenieder is afhankelijk van elkaar en kan ik (persoonlijk) niet anders concluderen dat de leiders van deze wereld, niet beter zijn dan kleuters die om speelgoed strijden.
Triest om dit te constateren want had echt gehoopt dat een wereldleider aan een hogere standaard zou voldoen.
Afhankelijkheid , jullie maken het zo negatief klinken,wat is de probleem om met elkaar te werken , die planeet is van ons allemaal, kunnen we niet positief blijven werken met elkaar. Ik heb een allergie tegen die hex in Brussel , door haar lachen ze buiten de west ons uit. Haar domme commentaren, wie heeft haar gekozen , hebben ze in Brussel geen wijzere iemand, ze is mijn president niet sowieso, ze moet weg voordat het helemaal slecht word hier in EU, excuse my dutch✌️
@@Yes-sw8gh De oplossing is heel simpel: gewoon nieuwe kerncentrales bouwen
Goed en logisch uitgelegd, simpele opbouw en geen langradige documentaire. Complimenten voor de makers van deze video!
Super groen hoor die windmolens en elektrische auto's! Het laat een heel nucleair meer achter maar verder, super groen! Denk dat we toch de Diesel auto weer moeten omarmen.
En diesel auto's stoten niks uit een de winning van aardolie is schoon? Het gaat erom wat minder belastend is voor het milieu en dan winnen elektrische auto's het zelfs met een radioactief meer.
@@golfbl verzin je die zo terplekke? Ik stem voor radioactief meer in je achtertuin
@@aad9108 Laten we met jouw tuin beginnen.
Kijk het beste maken we helemaal niks meer dan vervuil je ook niks. Dat Radioactieve meer is zorgwekkend maar plaatselijke. Meer CO2 in de lucht zorgt voor veel meer vervelende effecten over de hele wereld.
Ik vraag me af of je nou stoer probeert te doen op het internet of dat je het gewoon niet zo goed begrijpt. Niemand met een beetje verstand zal beweren dat electrische autos, windturbines of zonnepanelen helemaal zuivere business zijn. Het gaat er om dat het minder slecht is dan de alternatieven.
@@krasje28 ik hoor het al als het maar niet in je achter tuin is dan heb je er geen problemen mee
Dan vraag ik mij af: Moeten we uberhaupt wel al die windmolens willen op zee? Of kunnen we niet naar andere vormen van energie productie kijken, bijv een kernreactor waar ook radioactief afval bij vrij komt maar dat is dan ook direct duidelijk en dan laat je het niet aan een ander land over om dat radioactief materiaal ergens te droppen zodat wij daar geen last van hebben.
Uranium komt uit Rusland en Afrika, dus ook afhankelijk van die landen.
Succes met Uranium te krijgen. Rusland en afrika (waar de meeste uranium vandaan komt) wilt niks meer met het westen te maken hebben. waarom niet? door amerika en frankrijk heel simpel. Rusland voornamelijk door amerika. en Afrika voornamelijk door Frankrijk. in europa hebben wij niks. wij worden aan alle kanten genaait door de VS en nog blijven wij puppets van ze. wij kunnen niet zonder China rusland of Afrika. die hebben wij gewoon nodig in het westen. maar ja doordat wij puppets van amerika zijn en graat samen met amerika overal illegaal oorlog willen voeren worden wij steeds meer afgesloten van mineralen. het is allemaal zo simpel maar ja de gewone mens kan niet meer nadenken.
Lekker milieuvriendelijk zo’n windmolen dus. Magneten worden hier niet gemaakt omdat het zo enorm vervuilend is om die grondstoffen te winnen. Hoe groen is het nog allemaal dan
Er wordt gezegd dat elektrische auto's een belangrijke vraag naar deze magneten vormen. Waarom wordt er dan niet actief gekeken naar het goedkoper en aantrekkelijker maken van openbaar vervoer binnen Europa om de vraag naar deze auto's (en auto's überhaupt) te verminderen?
Dit!!!
Omdat OV altijd minder dekkend is, je houdt altijd werkverkeer (mbt bedrijven niet per se het woon-werkverkeer).
Ik ben voor goedkoper OV, en zou men een hyperloop of hogesnelheidstreinnet binnen de EU opzetten zou men wellicht beter grondstoffen daarvoor vrijmaken.
Maar uiteindelijk zijn er tal van innovaties op mobiliteit / energietransitie (mierenzuur, metaal (?) oxide).... Maar tot die tijd is dit gangbare technologie.
Omdat de staat der Nederlanden afhankelijk (heb je hem weer) is van de accijnzen die op brandstof geheven worden. Dan betaal je dus twee keer jouw plan.
En als het ambtelijke apparaat draait op: “ach, als ik dat nou gewoon overlaat aan mijn opvolger, zal ik de pijn niet voelen.”
Ze hebben in elektrische auto's prima alternatieven voor motoren met vaste magneten. Neem bijvoorbeeld de inductiemotoren die je in verschillende tesla modellen terug kan vinden.
@@coen270 Even snel opgezocht: de inductiemoteren zijn groter en minder efficiënt. Overeenkomend met wat in het filmpje hier werd gezegd dat de magneten o.a. nodig zijn i.v.m. ruimte (daarnaast verbruikt een zwaardere auto ook meer energie)
Hoe naïef moet je zijn om deze risico's niet al decennia lang aan te zien komen?!
@UCDils7qyscsRmIrTDPjjpeA Als dit toen serieus werd genomen door de politiek, hadden we nu dit probleem niet. China snapt dat wel heel goed, die hebben niet voor niets enorm veel mijnen in Afrika gekocht, allemaal kritisch voor onze supply chain.
Waarom vooruit kijken als je waarschijnlijk toch maar 4 jaar aan de macht bent?
@@tubbieterreur Ja deze onafhankelijkheid is allemaal dankzij linkse politiek.
Misschien china als partner gaan zien. Betere relaties opbouwen. En de frictie punten verminderen.
lol nee
Zo iets zou de relatie met de VS juist weer in gevaar brengen lijkt mij toch? Er wordt al moeilijk gedaan over de handel met ASML (die al restricties is opgelegd), een exportstop staat op de agenda van de VS. Ik denk dat handelsrelaties met China verbeteren dan niet heel diplomatiek is.
China is al heel blij met ons :) Het meeste wat jij op internet koopt vult hun zakken. Wil je in EU dingen kopen, dan mag je ook die prijs ervoor betalen
@@0O0-dm3tk als je echt overtuigd bent van je eigen punt koop je vanaf nu niets meer met 'made in china's, en gooi je wat je niet hebt weg. Zal weinig over blijven.
En wat gaan we doen met de turbine bladen die niet gerecycled kunnen worden??? Veel plek hebben we niet !!! Gaan we ze ook begraven net als Amerika ? Volgens mij heet dat ook vervuiling als je iets in de grond stopt wat niet wegrot we gaan van het ene gat in het andere bedenk nou is een oplossing voor het echte probleem ipv een pleister op een open wond
Wat stel jij voor?
@@sam512 zet alle geleerden bij elkaar en laat ze een echte wetenschappelijke oplossing zoeken voor dit probleem waarbij we de natuur niet vervuilen en niet afhankelijk zijn van anderen een systeem dat op zichzelf staat met minimale risicofactoren voor onszelf en de natuur windturbines zijn een goede uitvinding maar de bladen zijn niet te hergebruiken wat weer met zich meebrengt dat ze zich ophopen en we er verder niets mee kunnen doen behalve ze te begraven in een woestijn die we in Nederland niet bezitten ik ben jammer genoeg geen geleerde maar je gaat mij niet vertellen dat er met de technologie van vandaag niet iets gemaakt kan worden dat dit probleem bij de wortel aanpakt of de simpele oplossing vind een herbruikbaar blad uit en ga zelf magneten maken als de Chinezen het kunnen waarom wij in Europa dan niet ? Er is zelfs al een systeem dat zoet water opbrengt uit zuurstof met minimale inspanning vroeger droomden ze over vliegen en nu doen ze het en dat het er nog niet is betekent niet dat het er niet kan komen
Die sturen we gewoon naar Afrika, net als alle andere rotzooit die we tot nu toe naar Afrika stuurden. De meeste mensen weten dat niet, maar dat is zo.
De enige echte oplossing is minder consumeren. Dat wil alleen niemand. Dus we moeten zoeken naar de beste oplossingen met de minste bij-effecten
Broer gun ons gewoon die magneten ouleh, straks klimaat kapot helemaal brokko
Ja neef china is nie wakka wakka 🔥
Taalvaardigheid is de belangrijkste voorspeller van loopbaansucces dus sterkte
broer gun mij je spaargeld enz ff no spang toch?
@@mattieskemoevie huts a neef geen stress mannen gaan goud deze dagen🤑
Klimaat kan niet kapot
Hoevaak hebben die klimaatdemonstranten hier in europa in china gedemonstreerd?
Kerncentrales is de toekomst
True
Leg mij uit, hoezo is een windmolen groen als je de mijnbouw ziet, dat moet je gewoon meerekenen in de totale footprint
Is het hele punt niet dat die zeldzame aard metalen helemaal niet zo zeldzaam zijn maar dat ze vooral heel vervuilend zijn om te maken? Hoe kunnen we ze maken zonder de aarde te slopen?
Hoe vaak hoorde jij over "zeldzame aardmetalen" ten opzichte van het veelvuldige gebruik van "zeldzame aardmetalen" in deze reportage?
Ik vrijwel nooit. Zeldzame aardelementen wel, daar kon je vroeger leuk in beleggen maar ze zijn allemaal niet zeldzame meer. Kiloprijzen van 1000+ euro letterlijk naar 2 euro. De zeldzame aardelementen in deze repo bijvoorbeeld
Maar ja nieuwsuur fakenieuws.
@@nescionetizen295 Meestal is lezen lastig maar in dit geval beeld en geluid blijkt toch ook een uitdaging?
Klopt, ze zijn niet bepaald zeldzaam (als ik het mij goed herinner komt de meest zeldzame van deze metalen vaker voor dan goud). De voornaamste reden achter de benaming is dat toen ze ontdekt werden er aangenomen werd dat ze wel zeldzaam waren, en als een naam eenmaal voet aan de grond krijgt blijft ie hangen.
Het verkrijgen van de metalen is ook redelijk vervuilend ja, voornamelijk doordat ze in relatief lage concentratie in de grond zitten en niet echt voorkomen als in hoge concentraties zoals bijvoorbeeld ertsen.
@@zephyros256 Ik heb het over de benaming voor zeldzame aard elementen die ze gebruiken in deze reportage; zeldzame aard metalen.
Waarom zeggen ze ineens allemaal zeldzame aard metalen? Waarom gebruikt niemand de term die de markt en wetenschap al jaren gebruikt? Waarom zeldzame aard metalen en niet zeldzame aard oxides als het toch persé anders moet?
@@nescionetizen295 omdat zeldzame aardmetalen/ aardelementen /aarden allemaal synoniemen zijn van hetzelfde ding, de lanthaniden + Yttrium en Scandium.
Zo ben je opnieuw geen eigen baas.
Als bv China Taiwan aanvalt, moeten we kiezen tussen:
A onze principes handhaven zodat onze economie zware klappen krijgt.
Of B. Heulen met de vijand om deze onmisbare grondstoffen geleverd te krijgen.
Wat zal de keus zijn?
B doen ze nu ook al, gezien de overheid Taiwan niet erkend als land. Als ze dat wel zouden doen hadden we deze magneten sowieso niet.
@@staalejonkoNL erkent Taiwan ook niet als land! Zoek maar op.
@@MrSupersunbeam dat weet ik. Leuke is wel dat onze overheidswebsites wel de keuze "Taiwan" als land geven
Magneten, koper, batterijen, spijkerbroeken, led-verlichting, foeyonghai, China rules the world.
Mijn spijkerbroek komt uit Bangladesh :P
waarom niet gewoon kern energie de tech van deze tijd kan dat gewoon veilig er moet alleen niet gehaast worden. en goede controlle.
mensen denken dat zonne energie en wind energie schoon zijn maar als een turbine is afgeschreven word het gewoon begraven omdat ze niet weten wat ze er mee moete
Roberto
Als alle mensen op deze wereld op de ene of andere manier van elkaar afhankelijk zijn, waarom wordt er dan nog gevochten? Omdat de een alles wil hebben en de ander niets mag hebben?
3:20 dit periodiek systeem is verouderd
Onafhankelijk worden van die lui zo snel mogelijk
Dan is iPhone en de rest ook weg 😂
@@michealvanhoeven7798 Iphone onderneemt al stappen om te vertrekken uit China.
@@michealvanhoeven7798 En vrijwel al onze electronica
En straks gaan we ook voor ons voedsel van het buitenland afhankelijk worden als we de boeren wegpesten.
Hadden we maar een enorme gasbel in onze achtertuin
0:40 Het opblazen van de pijplijn of de deal met Israel en Libanon niet? Volgens mij zij de hoofd van het ministerie van defensie van Israel dat ze Libanon zoude wegvagen als Hezbollah iets zou doen...
Kerncentrale.
Energietransitie=verschuiving van de problemen
Wat is het toch goed vooo het millieu
Het alle belangrijkste is dat we onze belangen niet op spell zetten voor buitenlands beleid zo als america europe etc
Interessant
Zweden heeft deze zeldzame metalen nu op diens grondgebied gevonden, dus nu is de EU inderdaad minder afhankelijk van China
te weinig veelte weinig zelfs. China heeft nog steeds de monopolie op deze grondstoffen. wat zweden heeft is niks.
Prima werkende en nog levensvatbare apparatuur vervangen voor "duurzame" oplossingen. Dat is simpelweg een contraproductief model. Eerst het pak melk opdrinken voordat je een pak sojamelk gaat halen.
was er maar iets zoals nuclaire energie
Waar komt uranium vandaan? Juist Rusland en Afrika. Ook de VS koopt momenteel nog uranium uit Rusland. Dus blijven we afhankelijk van andere landen.
@@MrSupersunbeam komt uranium*
@@MrSupersunbeam je hebt ook thorium etc, maar je hebt dit veel minder nodig dan de magneten
Ik mis nog een zown magneet balletje uit me puzzelkubus, super irritant.
Kunnen deze magneten bij einde levensduur windmolen worden hergebruikt? Een magneet slijt toch niet, of verliest deze zijn sterkte op termijn?
Dat wordt in de video besproken - ja dat kan, alleen lost dat het probleem niet op, want er zijn nu gewoon heel veel meer magneten nodig. Voor motoren heb je ook synchronous reluctance motors, die doen het zonder magneten maar zijn wat lomper, lastiger aan te sturen en minder efficiënt. Generatoren zijn lastiger, helemaal voor toepassing op zee. Dat is dan ook überhaupt een slecht idee, want ook al zetten we de hele Noordzee vol, hebben we nog niet genoeg energie. Tja.
@@marvin19966 Windmolens zijn uberhaupt een farce en slaan eigenlijk helemaal nergens op. Kernfusie is de oplossing.
@@Yes-sw8gh Windmolens zijn zichtbaar, makkelijk te begrijpen en gemaakt van standaardonderdelen. Dat kan je van een kernfusiereactor op land niet zeggen. Gelukkig hebben we al een werkende kernfusiereactor in de kern van de aarde zitten, en hoeveel we alleen maar te boren om van die warmte gebruik te maken. Kilometers diep weliswaar, en dat is nu nog 3x duurder dan wind en zon, maar daar staat tegenover dat het altijd werkt en altijd blijft werken. Kijk maar naar IJsland wat er mogelijk is, niet energieschaarste maar energie-overvloed. Closed loop ultradeep geothermal energy is de oplossing, alleen is er weinig aandacht, onderzoeksbudget en is boren in de grond een vergunningsdrama. Allemaal oplosbare dingen gelukkig, als we het maar willen.
Wat een lang antwoord jemig. Ja, magneten verliezen hun kracht naar mate van tijd. Maar echt snel gebeurt dat niet.
De stoffen in de magneten zoals Neodynium zijn elementen, die kan je altijd hergebruiken om nieuwe magneten te maken, verder veranderen magneten constant zoals een andere vorm, een andere samenstelling etc. Daarom mageten recyclen om deze elementaire materialen te herwinnen en nieuwe mageneten te maken.
Koop gewoon een voorraad OPTIJD voordat er geweld of andere ellende aanbreekt
Ellende is er al hebben we allemaal aan de VS te danken
De windmolenambities op zee in Nederland en Europa moeten meerwaarde leveren bij de flexibilisering van extreem sterkte magneten waarbij duizenden windturbines meerwaarde moeten leveren aan riskante foutscenario's waarbij afstemming met strategisch beleid moet uitkristalliseren.
Wat zeg je nou eigenlijk?
Australië en USA en Canada gaan ook niet stilzitten lijkt me. Dus net als met het stopzetten van Russisch gas zijn er nog wel alternatieve leveranciers verwacht ik. Zeker als de prijs heel hoog wordt.
Niet voor alles. Voor sommige materialen hebben we toch echt China nodig. Maar hey, geef ze eens ongelijk, wij moesten zonodig beginnen met de sanctie-oorlog. Het kan natuurlijk nooit eens zonder slag en stoot, het leven. China groeit, en dat willen we simpelweg niet. Waarom niet? Omdat we dat niet kunnej verkroppen dat zij groter worden, en wellicht een gevaar worden voor onze machtsmonopolie.
hahahah jij gelooft nog steeds in Amerika? niks geleerd zie ik
wakker worden is altijd positief , je moet ervoor alleen door jouw moeilijkheden heen kunnen kijken waarom het alleen maar goed voor jou kan uitwerken ..
met de }tt[ groeten van de willdemann .
We hebben nieuwe coalitiepartijen nodig die kiezen voor andere modelijkheden, ipv alleen maar groen gedoe.
Wil je dan dat nederland overstroomd?
Onafhankelijk zijn van grondstoffen bestaat niet.
jammer nu gewoon kerncentrale bij bouwt en gaat voor waterstof gas
wouden zelf geen gas uit rusland gebruiken dus niet zuren
Okay.. en wil je dan afhankelijk worden van Kazachstan of Zeeland opgeven? Want ook kerncentrales hebben afhankelijkheden o.a. voor de brandstof. En die (dure) stroom uit kerncentrales omzetten naar waterstof, waarmee je erg veel verliezen maakt: dus twee keer zo snel Zeeland moet uitgraven?
@@tom.jacobs Waterstof technologie gaat ontzettend snel en op korte termijn verwachten ze een breakthrough in de ontwikkeling van waterstof brandstof. Ze willen de uitstoot van koeien omzetten tot waterstof dmv transfusie van bepaalde elementen, hoe het precies werkt - geen idee, maar ook op vlak kernfusie staat er een hoop te gebeuren in de aankomende tien jaar. Het is geen 1990 meer.
@@Yes-sw8gh Interessant dat koeien onze afhankelijkheden kunnen oplossen, klinkt als twee vliegen in 1 klap. Qua voorspelling van kernfusie zijn we in ruim 30 jaar dus 5 jaar opgeschoten, dus niet echt een oplossing voor korte termijn ;-)
@@Yes-sw8gh Dat waterstof is goed voor energie opslag dat we later weer kunnen gebruiken, Niet om energie mee optewekken. Ik neem aan dat ze "Steam methane reforming" willen gebruiken. Het is niks nieuws en een grote hoeveelheid waterstof komt van dit proces af. Het eenige wat anders zal zijn is waar de methaan vandaan komt, ipv aardgas zal het van koeien afkomen. Ook moet er extra energie van buiten af komen om het process in gang te houden.
En kernfusie comming soon TM.
@@tom.jacobs Maar het leeggraven van andere landen voor magneten is geen probleem? Volgens mij heb je overigens geeneens zoveel brandstof nodig voor veel energie met kernenergie... Dus het leeggraven lijkt mij niet een probleem waar we snel tegen aan lopen.
Nog geen business case ervoor en geen sociaal draagvlak; we outsourcen liever een radioactief meer met afval en keep the magnets xD
In zie de ruimte waar dit is op genomen meer dan 90%
Mooi uitgelegd ja we hebben de wet van de remmende voorsprong dit geldt ook voor elektrische auto’s zijn we ook te laat mee in Europa
Als de elektriciteit uitvalt, doet je auto het niet meer. ha ha.
@@orlandofurioso357 Idd en dat probleem heb je niet als je kerncentrales bouwt
Thema is China vandaag.. Eerst NOS Explainer.. nu Nieuwsuur..
Het is geen thema, het is een wereldmacht die het nieuws bepaald.
@@H1SCOTTY het is een thema.
@@brouwah de aflevering van NOS Stories(?) wel dit komt allemaal al uit een eerdere uitzending van Nieuwsuur.
China heefd zeldzame aarde wij hebben chipmachines!
Wat een politieke bangmakerij weer…
Daarom, neem een windmolen met tandwielkast ! 🤪 geen magneten nodig, tenzij voor een labeltje ofzo.
Onmogelijk je hebt altijd magneten nodig om elektriciteit op te weken
als wapen gebruikt tegen West Europa? Lariekoek..
Zo veel aard metalen zit er niet in de grond. Dit is gedoemd om te mislukken. Mocht poetin winnen dan gaat de green deal niet door. Dus wens je sterkte
China heeft ons net zo hard nodig om de producten af te nemen
China heeft zelf een grotere interne markt dan de EU.
laten we de chineze afhaalrestaurants gaan boycotten als antwoord op deze vraagstuk
It's too late 😂
Gelukkig hebben we ze in Oekraïne liggen, onee dat is nu even van Rusland!
Kosten baten plaatje . Het maken in Nederland is te duur .
Alles draait om de winst en Nieuwsuur is een verlengstuk van onze regering. De NOS wordt betaald via onze belastingcenten en is een staatsomroep en per definitie dus niet onafhankelijk. Welke omroep is dat wel? niet een.
Sterk item!
Goeie video
kuchkuch antibiotica kuuuchkuch
Een van de oplossingen voor het zelfstandig worden van China op dit vlak is onder andere deep sea mining, het "opzuigen" van deze metalen van de oceaan bodem. Een dochterbedrijf van het Nederlandse Allseas heeft hier al grote stappen in gemaakt. Misschien ook een interessant onderwerp.
(DW Planet A heeft er afgelopen jaar een video over gemaakt, maar die was vooral gericht op de mogelijke gevaren, niet de positieve kant)
Ook moeten we meer investeren in het delven van materiaal uit de ruimte, of in iedergeval aardige stappen gaan zetten op europees niveau.
@@stan110 ja want dat is ook zo simpel en makelijk , om veel en zwaar materiaal uit de ruimte te halen en het dan te verwerken .
1mijn truck kan +- 350ton vervoeren en die rijden constant in mijnen , wat is de payload van een raket ? starship +- 100ton maar zeg 200 voor gemak rekening houden met brandstof voor de terug weg blijft er 150 over , dat zijn al 2vluchten voor 1 lading van een mijn truck , ik wil niet weten hoeveel vervuiling zoveel launches gaan hebben niet meenemend hoeveel dat aan brandstof gaat kosten lol.
mischien wordt het ooit rendabel voor elementen die hier niet bestaan waarde hebben maar zelfs dat denk ik niet.
maar heb het zelfde met dat mars gebeuren mischien leuk voor onderzoek maar verder is die planeet dood er is geen atmosfeer en de temp ligt daar gemiddeld onder artic temp . waarom gaan die mensen die naar mars willen niet lekker 2 of 3 jaar afgezonderd in een basis op de artic zitten ?
Is niet zo simpel.
@@stan110 dat gaat nog lang niet gebeuren, is nergens goed voor.
@@cornnatron3030 Voordat het rendabel is moet er nog veel gebeuren. Als we nooit beginnen met de eerste stappen te zetten dan zal het ook nooit rendabel worden.
Ook hoeven we niet alle gedolven materiaal terug naar het aartoppervlakte halen. Het kan ook gebruikt kunnen worden in de ruimte zelf. hoeven we niet constant een dure racket omhoog te schieten, die maken we in de ruimte zelf en laten we daar. En wat we wel naar beneden willen halen, stoppen we in een drop pod en die laten we naar beneden vallen. Daar is geen dure starship voor nodig. Brandstof, maken we gewoon in de ruimte?
Gewoon een idee hoor, maar kan je niet in 1x fucking veel van dat spul bestellen zodat je voor de komende 20 jaar genoeg hebt (bij wijze van). Dan kunnen we zonder afhankelijkheid van China de energietransitie afmaken
China heeft daar geen tijd voor zij moeten nog meer dan 200 kolencentrales bouwen.
Nee zo werkt dat niet.
tuurlijk niet. daarbij hier is een idee. stop met een US puppet zijn en zorg voor je eigen zaken. het is door de VS dat wij nu gezeik hebben. maar ja als je dit verteld ben je dom aan het praten. ookal zijn het 100% feiten.
Ik doe niet mee aan die milieu onzin!
Lekker groen die windmolens .zet maar vol onze mooie noordzee
Je zult gedwongen worden om mee te doen. Voorbeeld Auto's moeten in de toekomst allemaal elektrisch rijden.
Ah, jij gebruikt geen dus electriciteit. Dan ben je heel goed bezig voor het milieu!
De China en India ook niet, zij gaan honderden kolencentrales bijbouwen.