Taimikonharvennuksen ajankohta | Koska tulen hommiin?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 лип 2024
  • Olemme nyt 2018 perustetulla taimikolla, johon tein kesällä 2021 varhaisperkauksen. Kuuset ovat nyt 8-vuotiaita ja istutetut männyt 7-vuotiaita.
    Videolla käyn läpi milloin olisi metsänhoidon suositusten mukaisesta tulla tekemään taimikon harvennus ja miten videon taimikko siihen vertautuu.
    Liity kanavalle ja nauti eduista:
    / @metsanomistaja

КОМЕНТАРІ • 21

  • @juhapekkasiitonen5564
    @juhapekkasiitonen5564 6 днів тому

    Kiitoksia kivasta videosta. Tälläistä pohdintaa sitä joutuu itsekkin aina tekemään. Ja moneen kertaan, kun seuraavalla katsomisella näyttää taas erinlaiselta. Tietysti pääasia että jotain tekee ja jossain vaiheessa. Hyvä taimikko sinulla ! Voi viellä rauhassa pohtia tilannetta. Itsellä tuli selkäongelmia ja alku syksyn raivaukset jää tekemättä.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  6 днів тому +1

      Kiitos JP! Näistä videoista jää itselle kyllä mukava aikaleima ja pystyy sitten palaamaan aiempien videoiden pariin ja katsomaan ja vertailemaan muutoksia.
      Tämän kuvion osalta on kyllä vielä mukavasti aikaa, joten ei tarvitse lähteä heti raivuulle. Parempi näin! Toivottavasti selkäongelma tulee kuntoon ja pääset taas sitten nautiskelemaan raivuuhommista!

  • @s463013
    @s463013 6 днів тому +2

    Osa männyistä näytti pienemmiltä. Hirvivaara on vielä sellaisilla alle 3 metrisillä männyillä, jotka jäävät harvennuksen jälkeen kasvamaan. Joskus olen jättänyt parikin pientä puuta aika lähekkäin kasvamaan, jos jotkut säästöpuut ovat pieniä. Olen niitä sitten kaatanut myöhemmin metsästä kun ovat kasvaneet vähän isommaksi.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  6 днів тому

      Terve! Jep, täytyy katsoa missä pituuksissa männyt huitelevat parin seuraavan kasvukauden jälkeen. Se kyllä harmittaa, jos särkymävaraa ei ole jäljellä ja tulee hirvituhoja. Tuo on varmasti hyvä tyyli, jos on pari pienempää vierekkäin ja hirviriski on olennainen.

    • @rogerhommas9750
      @rogerhommas9750 5 днів тому

      ..Loviisassa kun asun, niin harvennus tehdään kun puut ovat +6 metrin ja sekin on usein tuplalatvojen poisto... Jos harmittaa "hirvien syömä" , niin hirven arvo on 2000-4000 euroa ,jos sen syö, niin " jos hirvi syö mun metsää: mä voin myös syödä Hirven"... ~ about 19 hirveä ampunut, ja keittänyt sarvia; jonka arvo on "ulkopuoliselle myytyjä" yli 500€ ..niin "silmä silmästä" toimii hyvin_ mutta raivaus alle 6m on etelässä silmään kusemieista..

  • @juhakallunen7737
    @juhakallunen7737 7 днів тому +1

    Tarkennuksena, metka-rahoituskelpopisuus lasketaan 5 vuotta kemeran-rahoituksen maksupäivästä.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  7 днів тому

      Terve Juha! Hyvä tarkennus, jotta menee varmasti oikein. 👍

  • @jordis9446
    @jordis9446 6 днів тому +1

    Eka harvennus 3 v viimeistään seuraava 3-4 vuoden päästä.. Itse yhden palstan jätin 5 v vuoden päähän ja kun rehevä maa niin meni kuusien etsimiseen 4 m lepän, tuomen ja pihlajan seasta.. Kannattaa itse seurata ja mielellään olla aikaisessa kuin myöhässä..

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  6 днів тому

      Terve! Pari kuviota on itsekin tullut tehtyä vähän turhan myöhään. Ehdottomasti parempi ajoissa kuin myöhään, kuten sanoit. Vaikka kuuset säilyvät paremmin hengissä korkeassakin lehtipuuvesakossa, niin on se hidasta hommaa raivata.

  • @timo7093
    @timo7093 7 днів тому +1

    Videolta paha tarkkaan nähdä, mutta tulee mieleen, että onko tarvetta tehdä mitään vielä pitkään aikaan? Riittäisikö hyvissä ajoin (3-4v) ennen ensiharvennusta tehty ennakkoraivaus? Toki on joitain tuppaitakin, mutta yleisilme ei näyttänyt tiuhalta. Mäntyjen olisi syytä olla yli 4m, jottei hirvet enää yllä. Toki raivata voi ja siitä hyötyä on, mutta joutuuko kuitenkin vielä ennakkoraivaamaan, jos parin vuoden päästä tekee taimikonhoidon?

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  7 днів тому +1

      Terve Timo! Tämä videon taimikko on kyllä meillä harvinainen, koska lehtipuuvesakon määrä on varsin maltillinen. Se tekee kyllä seuraavasta raivauskierroksesta varsin mukavaa puuhaa.
      Otin tarkoituksella muutamia koealoja, jotta sai runkoluvusta tuntuman. Viime talvena tuli tehtyä vähän turhan myöhässä taimikonharvennusta ja kyllähän se hidasta tuppaa olemaan. Vähän sen takia en uskalla jättää kyllä taimikon harvennusta väliin ja odotella ensiharvennusta. Uskoisin, että jos parin vuoden kuluttua tulisi käsiteltyä tuo kuvion taimikko sopivaan tiheyteen, niin kyllä se siitä alkaa sulkeutumaan sitten kovaa vauhtia. Mäntyjen osalta tilanne on tosiaan kuten sanoit.
      Videon kuvaamisen jälkeen kävelin yhden kallioisemman kohdan poikki kuviolla ja siellä oli paljon hirvien syömiä taimia. Olisi melkein oman videon paikka. Täytyy kyllä varmistaa, että taimikon harvennus tulee tehtyä vasta niin, ettei hirviriski ole enää sitten oleellinen.

  •  7 днів тому +2

    Oletko koskaan tehnyt puuntaimien siirtoistutusta... eli siirtänyt taimia paikasta toiseen? Tekisitkö joskus videon aiheesta?

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  7 днів тому

      Terve! Ei ole kyllä omaa kokemusta, mutta voisi olla ihan hyvä aihe. 👍 Olen joskus lehdistä lukenut, että jotkut metsänomistajat ovat näin toimineet, varsinkin jos on ollut jotain pienialaisia kohteita.
      Onko sinulla aiheesta omaa kokemusta?

    •  7 днів тому

      Sen verran että isäni metsätilalle tehtiin muutama vuosi sitten talvitie ja tähän talvitien pintaan alkoi kasvaa hyvin männyntaimia. Viimetalvena tilalla tehtiin yhdelle kuviolle (n.1ha) päätehakkuu ja osa kuviosta on uudistettu tästä talvitien pinnasta otetuilla männyntaimilla. Ehkä 200-300kpl taimia siirrettiin ja loput kuviolle tulee luontaisesti. En tiedä oliko tämä ns. turhaa työtä koska kuvio olisi uudistunut myös luontaisesti mutta teki mieli hiukan nopeuttaa asioita siirtämällä taimia kuviolle ja ei niillä taimilla siinä tienpohjallakaan mitään tulevaisuutta olisi

  • @tarmotyynela1035
    @tarmotyynela1035 6 днів тому +1

    Ei oo niin nuukaa ku omia tekköö 🫡

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 днів тому

      Terve Tarmo! Näinhän se on! Toisaalta omaan työhön saattaa välillä suhtautua turhankin kriittisesti! 😅

    • @tarmotyynela1035
      @tarmotyynela1035 5 днів тому

      No näin vieraalle helpompaa sahailla ilman sääliä 🫣

  • @ojaniemik8809
    @ojaniemik8809 3 дні тому +1

    Luulen että monokulttuuri lisää tauti/tuholaispainetta. Näin ainakin maataloussektorilla.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  2 дні тому

      Terve! Liiallinen yksipuolisuus ei tosiaan ole koskaan hyvästä. Sopivassa suhteessa monipuolisuutta ja ennen kaikkia parhaiten kasvupaikkaan soveltuvia puulajeja on tärkeä asia tuhojen ennakoinnissa.

  • @rikusuhonen7951
    @rikusuhonen7951 4 дні тому +2

    On kyllä komea taimikko. Kasvaa tulevaisuuden metsä eikä mikään ryteikkö.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  4 дні тому

      Kiitos! 🙏 Eiköhän siitä kelpo metsikkö kehity!