İlk Tuna Bulgaristan’ı başkenti Pliskada 1960 lardaki kazılarda bir rozet bulunmuştur ve rozetin arka kısmında 6 damga ve ortada Kayı boyu damgası bulunmaktadır. Bu da birliğin nasıl kurulduğunu göstermektedir.
Değerli yorumunuz için ben de teşekkür ederim. Padişah ( veya bahsi edilen komutan) isimlerini genelde belirtiyoruz, bu videomuzda ise Kubrat Han ve oğulları dışında pek bir isim öne çıkmıyordu. Sanırım o sebepten belirtmemişiz, diğer videolarımızda ise genellikle buna daha çok yer verdik. Bölgelerin adları konusunda ise tamamen haklısınız, bu büyük bir eksiklik yaratıyor. Gelecek videolarımızda bölgelerin adını belirtmeye özen göstereceğiz.
@@hitittarih4773 Bugun Bulgarlarin YDNA anlaminda yani baba soyu karisimi koymadan 50% Yerli Balkan kokenli mesela Traklar 40% Slav kokenli 10% Diger kokenler YDNA babadan alinan bir genetik kodu ve degismiyor karisimi ne olursa olsun Ilk Bulgar devleti turk devletiyidi bu dogru ancak etknik anlaminda turk sadece o devletin yoneticileri yasayan degil
Çok derine inmişsin, yakın tarihi yanlış anlatıyorsun.. Bukadar derinlik seni boğmuş.. Sizin deyiminiz ile bulgarım, aslen Bulgaristan türküyüm.. Bulgar kültürü ve tarihi iyi biliyorum, ama türklüğümüze de unutmadık..
“Bulgar” adı “bul” - bulmak ve “gar” - güvenlik kelimesinden türetilmiştir. Bulgar kelime itibari ile güvenlik bulmak, ittifak kurmak anlamı taşır. “Gar” kelimesi güvenlikle ilgilidir- han-gar, gar-anti, gar, gar-d gibi ve güvenliğin yitirilmesi cin-gar gibi kullanımlara sahiptir.
Adın kökeni çok açık ,BULAG+AR . BULAK-G, Su kaynağı,ırmak,suca zengin bölge ,AR : Halk. { Irmak boyu halkı}. Elbette burada önemli olan bu sözcüklerin Türkçe olması.
Adın kökeni bahsettiğiniz gibi çok açık olsaydı bu denli fazla hipotez olmazdı. Video içerisinde bahsettiğimiz fikirler de mantıklı temeller üzerine inşa edilmiştir. Tarihçiler arasında bu konuyla ilgili henüz bir fikir birliği yoktur.
@@hitittarih4773 gerçekler o kadar karmaşık değildir. Fazla eşelerseniz fantezilere varırsınız. Ayrıca ben uzun yıllardır bilabedel Türkoloji çalışıyorum. Türkiye'nin üniversitelerinde Türkoloji bölümleri dolu. Hocaların da bir kısmını tanıyorum. Çok büyük çoğunluğu bu işi gönülden yapmıyor. Meyvesi de ona göre oluyor.
@@yavuzserhan138 Anlıyorum, ancak yine de yaptığınız saptamanın sadece bir olasılık olduğunu düşünüyorum. Ben bu videoyu hazırlarken yabancı kaynakları da inceledim, onlarda da bir fikir ayrılığı gözlemledim. Aynı durum bizde de mevcuttu. Bulgarların eski yerleşkelerini de göz önünde bulundurursak bu fikir ayrılıkları daha da bir anlam kazanıyor. Dediğim gibi, böylesine kesin konuşmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Ancak sizin fikriniz de alanınız sebebiyle çok değerli.
@@hitittarih4773 Karaçayların da isminde çay var. Benim anne tarafım Karaçay. Karanın manası, büyük, okuyan, gören manasında kullanılıyormuş. Karaçaylar bu İtil Bulgarlarından geliyor. Ayrıca İskitler de su halkı olarak geçiyor ve zaten Türklerin su ile ilgisi çok yüksek.
@@odakszadam6243 Eski Türklerde ak ve kara şeklinde ayrılmalar mevcuttu. Bu Türklere yakın olan kavimlerde de, yine Türkler vasıtasıyla kullanıldı. Ak Hırvatlar, Ak Oğurlar, Ak Macarlar, Kara Macarlar, Ak Bulgarlar ve Kara Bulgarlar, Kara Tatarlar vb. Bu noktada "Ak" kelimesi bir etnik yapının esas direğine deniyor. Bunlar genellikle kurdukları medeniyetin merkezinde bulunurlar. İç veya Dış olarak da adlandırıldıkları olur. İç Oğuzlar ve Dış Oğuzlar gibi. "Kara" kelimesi ise bu ana boy birliğine sonradan katılan, ikincil gruplar için kullanılır. Bunların yerleşimleri ise merkezde değil, çevre bölgelerdedir. Çok yüksek bir ihtimalle Karaçayların da adı bu tasniften geliyor. İdil Bulgarlarından geldiklerini söylemişsiniz, ancak böyle bir göçü hatırlamıyorum. Bu yüzden bahsettiğimiz göç yüksek ihtimalle İdil Bulgar Devleti ile değil, Büyük Bulgar Hanlığı ile ilgili. İdil Bulgarlarından iki büyük göç yaşanmıştı. Bunlardan biri Macaristan coğrafyasına, diğeri ise Anadolu'ya (Toros bölgesine) yapılmıştır. Kafkasya'daki varlıkları ise Büyük Bulgar Devleti döneminde olmuştur. Bu Bulgar bakiyeleri Kafkaslarda kalmıştı, onlar da zaten bugün Balkar dediğimiz grubu oluşturuyor. Karaçaylar ile Balkarlar arasında etnik bir ilişki varsa ( bu konu ile ilgili bir bilgim yok ) Bulgar topluluğuna sonradan entegre oldukları için Kara ismini almış olabilirler.
O videoda bir ayar hatası yapmışım, ses o sebepten ötürü çok kötü çıkmış. Özellikle son videolarımda bunu düzeltmeye çalıştım. Sanırım o videolarda ses daha güzel geliyordu. Bu Bulgar Tarihi videosuna da yazık oldu, bir hatanın kurbanı oldu maalesef.
Video için teşekkürler, ilginçti. Gerçek bir insansan, gerçeği aramaya devam et, dahası da var! Dünyada barış olsun! İyi ki tarihle ilgileniyorsun ama Bulgaristan kelimesinin anlamını bu kelimeden sonra icat edilmiş bir dilde bulamıyorsun! Bulgar dilini bilseydin, dokuz fiil zamanı olduğunu, her nesnenin kendi cinsiyeti olduğunu ve her kelimenin bölündüğünü anlardın.Bulgarca'da gezegenlerin, ayın ve güneşin başka adları da vardır. Romalılar. Pliska'dan gelen rozet bir koddur! Bulgarlar "Slav" yazmaz ve Slavlar Bulgar alfabesiyle yazar!
Çok kibarsınız, önerileriniz için de teşekkür ederim. Videonun ses ayarlarında bir hata meydana gelmiş, bu sebepten olağan dışı şekilde seste bozulmalar oluştu. Son videolarda ise bu durumu düzeltmeye çalıştık. Yeni videoların ise hazırlıklarını sürdürüyoruz.
Németh (alanında saygın bir türkologdur) Bazin ve Golden bu kelimenin toparlayan, derleyen anlamına geldiğini belirtiyor. Hatta bu kullanım Orhun Kitabelerinde de geçmekte. Şöyle söylenir : "kagan olurup yok çıgany bodunug kop kubratdım çıgany bodunug bay kıltım az bodunug öküş kıltım: Tahta oturup, yoksul ve fakir halkı hep derleyip toparladım. Fakir halkı zenginleştirdim, az halkı çoğalttım" Gördüğünüz gibi Kubrat "toparlayan, derleyen" anlamına gelmekte. Peki siz neden "kurt Kaan" anlamına geliyor dediniz, kaynağınız nedir ?
@@hitittarih4773 bu benim 12 yıl önceki araştırmam kaynak ların ismini tam telaffuz edemicem ama nereden olduğunu soruyorsanız Bulgar tarihinde ve Rus tarihinde rastlamıştım.Olay da şöyle geçiyor;Doğu Slav toplumundaki kavimler organize olurken knezligine orta asya dan gelen ulu kurt Khan hüküm sürdüğünü belirtmiştir, o dönemlerde Slavlar Türkler le sürekli küçük küçük çatışmalar yaşıyordu ve en çok zararı Türklerden gördükleri için knezligine uyarı yapmışlardır çünkü Slavlar o zaman saldırıları çok grup ve bu gruplar az insan bulunduruyor bu uyarıyı saldırıyı farklı bir şekilde yapmak için Kubrat Khan dan bahsetmislerdir orda geçer.Kaynak: Tataristan özerk Cumhuriyeti nin tarih bilimcileri ve Rus tarihinde de bu olay aynı geçmesi bize bunun doğruluğunu ikna etmiştir.Bulgar tarihinde Rusların ilk Bulgarlara (Proto Bulgarians) nasıl baskı ve ataklar yaptığını bahsederken ordada sevmemelerine rağmen bu olayda kubrat khan a Rusların Kurt Khan diye bahsettiğini yazarlar.
@@hitittarih4773 Bide ben birşey sormak istiyorum Bulgarların Çukurova ya gelmesi iddaa si kaynaklimi buna dagir hiç bir kaynak yok eğer bulduysaniz var diyorsanız bana link atarmisin ona baya şaşırdım çünkü.
@@deniszeyfula6413 Bu konuyla ilgili de bir video yapmayı planlıyordum, gerçekten ilginç bir hadise. Osman Karatay Hocanın Bulgarlar kitabında sürece değinilmiş. Bu sebepten kitabı öneririm, diğer Bulgar gruplarını da gayet güzel anlatıyordu. Tarsus Bulgarları ise şu şekilde : İdil Bulgarlar ülkesinden ayrılan bir Bulgar kafilesi Dobruca üzerinden Balkanlar'a giriyor, oradan da Venedik taraflarına ilerliyorlar. Buradan da gemiler ile Adriyatik Denizine çıkıyor, Tarsus taraflarına geliyorlar. Mesudi bu olayı şöyle anlatıyor : ".. bir grup Bulgar onlara yardıma geldi ve hükümdarlarının yakında olduğunu bildirdi. Bu olay Bulgar akıncılarının Rum Denizi sahiline kadar geldikleri şekildeki beyanımızın delilidir. Bulgarlardan bir birlik Tarsusluların gemilerine binerek onlarl birlikte Tarsus'a geldiler." Kitapta bu sürecin detaylarından da bahsediyor.
@@deniszeyfula6413 Buradan anladığıma göre Ruslar Kubrat Han'a Kurt Han demeye başlamışlar. Ancak kelimenin anlamına gitmek için bu söyleme değil doğrudan Türkçeye bakmak gerekiyor. Kubrat->Kurt kelimesi de Rusçaya aktarılırken değişime uğramış olabilir. Mesela Rusça-Türkçe arasında genellikle s-k denkliği vardır, sorok/kırk gibi veya sobaka/köpek gibi. Ancak buradaki ödünçlenme ve bahisler bizi kökene götürmez. Orhun Kitabelerinde doğrudan anlamı veriliyor. Biraz araştırma yaptım, Rusça, Bulgarca ve Yunanca kelime şöyle söyleniyor : Курт, Хор Бат, Куврат, Курдбард, на гръцки: Χουβρατις, Κουβρατος) Курт=Kurt demek, bir grup Slav Kubrat'a Kurt diyormuş. Куврат=Kubrat demek, yani bu isim de yer edinmiş. Ancak burada Yunanca kayıt da var, Κουβρατος=Kouvratos. Burada Kubrat ismi rahatlıkla seçilebiliyor. Yani hem Orhun Kitabelerinde, hem Slavların muhtemelen çoğunluğunda, hem de Yunancada Kubrat kullanımı var. Anlamından da bahsetmiştim, derleyen/toparlayan demek.
Arkadaşlar, anlamadığınız Nesha'yı konuşuyorsunuz, Bulgarlar Slav değil, Türk de değiller. Arabayı atın önüne nasıl koyabilirsin? Bulgarcanın ne anlama geldiğini düşünürsünüz ama (Ъ)бЪлгар sesini mırıldanırsınız Eski Büyük Bulgaristan dağıldığında, Bulgarlar Tuna ve Volga boyunca bölünmüştü. Tuna Bulgarları, Hristiyanlığı ilk kabul eden ve eski gelenek ve göreneklerini koruyan, "Kiril alfabesini" icat eden ve onları vaftiz ederek Slavlar arasında yayan ilk kişilerdi. İslamiyet'i ilk kabul edenlerden olan Volga Bulgarları, Türkler arasına bencillik tohumları ekerek Türklere ikinci bir Bulgar alfabesi verdiler.İlk Slav dili Bulgarca idi. ilk Türk dili Bulgarcadır. ua-cam.com/video/LREzpYZROQQ/v-deo.html ua-cam.com/video/8akGtv77a-I/v-deo.html
İlk Tuna Bulgaristan’ı başkenti Pliskada 1960 lardaki kazılarda bir rozet bulunmuştur ve rozetin arka kısmında 6 damga ve ortada Kayı boyu damgası bulunmaktadır. Bu da birliğin nasıl kurulduğunu göstermektedir.
Uyyyyy uşağım da!
Böyle bir imkan için teşekkür ederim / bir konuda zorlanıyorum padişah adı ve yerlerin adı onuda ekranda belirtirmisiniz şimdiden teşekkür ederim
Değerli yorumunuz için ben de teşekkür ederim. Padişah ( veya bahsi edilen komutan) isimlerini genelde belirtiyoruz, bu videomuzda ise Kubrat Han ve oğulları dışında pek bir isim öne çıkmıyordu. Sanırım o sebepten belirtmemişiz, diğer videolarımızda ise genellikle buna daha çok yer verdik. Bölgelerin adları konusunda ise tamamen haklısınız, bu büyük bir eksiklik yaratıyor. Gelecek videolarımızda bölgelerin adını belirtmeye özen göstereceğiz.
@@hitittarih4773 Bugun Bulgarlarin YDNA anlaminda yani baba soyu karisimi koymadan
50% Yerli Balkan kokenli mesela Traklar
40% Slav kokenli
10% Diger kokenler
YDNA babadan alinan bir genetik kodu ve degismiyor karisimi ne olursa olsun
Ilk Bulgar devleti turk devletiyidi bu dogru ancak etknik anlaminda turk sadece o devletin yoneticileri yasayan degil
Çok derine inmişsin, yakın tarihi yanlış anlatıyorsun.. Bukadar derinlik seni boğmuş.. Sizin deyiminiz ile bulgarım, aslen Bulgaristan türküyüm.. Bulgar kültürü ve tarihi iyi biliyorum, ama türklüğümüze de unutmadık..
Bir kaç Türk boyu bir araya gelerek Kayı boyu etrafında birleşmiştir ve bu anlaşma Bulgar olarak adlandırılmış.
“Bulgar” adı “bul” - bulmak ve “gar” - güvenlik kelimesinden türetilmiştir. Bulgar kelime itibari ile güvenlik bulmak, ittifak kurmak anlamı taşır. “Gar” kelimesi güvenlikle ilgilidir- han-gar, gar-anti, gar, gar-d gibi ve güvenliğin yitirilmesi cin-gar gibi kullanımlara sahiptir.
Adın kökeni çok açık ,BULAG+AR . BULAK-G, Su kaynağı,ırmak,suca zengin bölge ,AR : Halk. { Irmak boyu halkı}. Elbette burada önemli olan bu sözcüklerin Türkçe olması.
Adın kökeni bahsettiğiniz gibi çok açık olsaydı bu denli fazla hipotez olmazdı. Video içerisinde bahsettiğimiz fikirler de mantıklı temeller üzerine inşa edilmiştir. Tarihçiler arasında bu konuyla ilgili henüz bir fikir birliği yoktur.
@@hitittarih4773 gerçekler o kadar karmaşık değildir. Fazla eşelerseniz fantezilere varırsınız. Ayrıca ben uzun yıllardır bilabedel Türkoloji çalışıyorum. Türkiye'nin üniversitelerinde Türkoloji bölümleri dolu. Hocaların da bir kısmını tanıyorum. Çok büyük çoğunluğu bu işi gönülden yapmıyor. Meyvesi de ona göre oluyor.
@@yavuzserhan138 Anlıyorum, ancak yine de yaptığınız saptamanın sadece bir olasılık olduğunu düşünüyorum. Ben bu videoyu hazırlarken yabancı kaynakları da inceledim, onlarda da bir fikir ayrılığı gözlemledim. Aynı durum bizde de mevcuttu. Bulgarların eski yerleşkelerini de göz önünde bulundurursak bu fikir ayrılıkları daha da bir anlam kazanıyor. Dediğim gibi, böylesine kesin konuşmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Ancak sizin fikriniz de alanınız sebebiyle çok değerli.
@@hitittarih4773 Karaçayların da isminde çay var. Benim anne tarafım Karaçay. Karanın manası, büyük, okuyan, gören manasında kullanılıyormuş. Karaçaylar bu İtil Bulgarlarından geliyor. Ayrıca İskitler de su halkı olarak geçiyor ve zaten Türklerin su ile ilgisi çok yüksek.
@@odakszadam6243 Eski Türklerde ak ve kara şeklinde ayrılmalar mevcuttu. Bu Türklere yakın olan kavimlerde de, yine Türkler vasıtasıyla kullanıldı. Ak Hırvatlar, Ak Oğurlar, Ak Macarlar, Kara Macarlar, Ak Bulgarlar ve Kara Bulgarlar, Kara Tatarlar vb. Bu noktada "Ak" kelimesi bir etnik yapının esas direğine deniyor. Bunlar genellikle kurdukları medeniyetin merkezinde bulunurlar. İç veya Dış olarak da adlandırıldıkları olur. İç Oğuzlar ve Dış Oğuzlar gibi. "Kara" kelimesi ise bu ana boy birliğine sonradan katılan, ikincil gruplar için kullanılır. Bunların yerleşimleri ise merkezde değil, çevre bölgelerdedir. Çok yüksek bir ihtimalle Karaçayların da adı bu tasniften geliyor. İdil Bulgarlarından geldiklerini söylemişsiniz, ancak böyle bir göçü hatırlamıyorum. Bu yüzden bahsettiğimiz göç yüksek ihtimalle İdil Bulgar Devleti ile değil, Büyük Bulgar Hanlığı ile ilgili. İdil Bulgarlarından iki büyük göç yaşanmıştı. Bunlardan biri Macaristan coğrafyasına, diğeri ise Anadolu'ya (Toros bölgesine) yapılmıştır. Kafkasya'daki varlıkları ise Büyük Bulgar Devleti döneminde olmuştur. Bu Bulgar bakiyeleri Kafkaslarda kalmıştı, onlar da zaten bugün Balkar dediğimiz grubu oluşturuyor. Karaçaylar ile Balkarlar arasında etnik bir ilişki varsa ( bu konu ile ilgili bir bilgim yok ) Bulgar topluluğuna sonradan entegre oldukları için Kara ismini almış olabilirler.
çok güzel
Videoyu beğenmenize sevindim.
kanka kendine bi mikrofon al ya anlasilmiyo hicbir sey vallahi
O videoda bir ayar hatası yapmışım, ses o sebepten ötürü çok kötü çıkmış. Özellikle son videolarımda bunu düzeltmeye çalıştım. Sanırım o videolarda ses daha güzel geliyordu. Bu Bulgar Tarihi videosuna da yazık oldu, bir hatanın kurbanı oldu maalesef.
Değerli önerin için de çok teşekkür ederim.
Video için teşekkürler, ilginçti. Gerçek bir insansan, gerçeği aramaya devam et, dahası da var! Dünyada barış olsun! İyi ki tarihle ilgileniyorsun ama Bulgaristan kelimesinin anlamını bu kelimeden sonra icat edilmiş bir dilde bulamıyorsun! Bulgar dilini bilseydin, dokuz fiil zamanı olduğunu, her nesnenin kendi cinsiyeti olduğunu ve her kelimenin bölündüğünü anlardın.Bulgarca'da gezegenlerin, ayın ve güneşin başka adları da vardır. Romalılar. Pliska'dan gelen rozet bir koddur! Bulgarlar "Slav" yazmaz ve Slavlar Bulgar alfabesiyle yazar!
cok guzel olmus,sesini duzelt ve yine sal lutfen
Çok kibarsınız, önerileriniz için de teşekkür ederim. Videonun ses ayarlarında bir hata meydana gelmiş, bu sebepten olağan dışı şekilde seste bozulmalar oluştu. Son videolarda ise bu durumu düzeltmeye çalıştık. Yeni videoların ise hazırlıklarını sürdürüyoruz.
Bulgar, karışık anlamına gelen bulamak gelmesinden gelmiştir
Kubrat han toparlayıcı değil kurt Kaan anlamına gelir bazı bilgiler yanlış
Németh (alanında saygın bir türkologdur) Bazin ve Golden bu kelimenin toparlayan, derleyen anlamına geldiğini belirtiyor. Hatta bu kullanım Orhun Kitabelerinde de geçmekte. Şöyle söylenir :
"kagan olurup yok çıgany bodunug kop kubratdım
çıgany bodunug bay kıltım az bodunug öküş kıltım:
Tahta oturup, yoksul ve fakir halkı hep derleyip toparladım.
Fakir halkı zenginleştirdim, az halkı çoğalttım"
Gördüğünüz gibi Kubrat "toparlayan, derleyen" anlamına gelmekte. Peki siz neden "kurt Kaan" anlamına geliyor dediniz, kaynağınız nedir ?
@@hitittarih4773 bu benim 12 yıl önceki araştırmam kaynak ların ismini tam telaffuz edemicem ama nereden olduğunu soruyorsanız Bulgar tarihinde ve Rus tarihinde rastlamıştım.Olay da şöyle geçiyor;Doğu Slav toplumundaki kavimler organize olurken knezligine orta asya dan gelen ulu kurt Khan hüküm sürdüğünü belirtmiştir, o dönemlerde Slavlar Türkler le sürekli küçük küçük çatışmalar yaşıyordu ve en çok zararı Türklerden gördükleri için knezligine uyarı yapmışlardır çünkü Slavlar o zaman saldırıları çok grup ve bu gruplar az insan bulunduruyor bu uyarıyı saldırıyı farklı bir şekilde yapmak için Kubrat Khan dan bahsetmislerdir orda geçer.Kaynak: Tataristan özerk Cumhuriyeti nin tarih bilimcileri ve Rus tarihinde de bu olay aynı geçmesi bize bunun doğruluğunu ikna etmiştir.Bulgar tarihinde Rusların ilk Bulgarlara (Proto Bulgarians) nasıl baskı ve ataklar yaptığını bahsederken ordada sevmemelerine rağmen bu olayda kubrat khan a Rusların Kurt Khan diye bahsettiğini yazarlar.
@@hitittarih4773 Bide ben birşey sormak istiyorum Bulgarların Çukurova ya gelmesi iddaa si kaynaklimi buna dagir hiç bir kaynak yok eğer bulduysaniz var diyorsanız bana link atarmisin ona baya şaşırdım çünkü.
@@deniszeyfula6413 Bu konuyla ilgili de bir video yapmayı planlıyordum, gerçekten ilginç bir hadise. Osman Karatay Hocanın Bulgarlar kitabında sürece değinilmiş. Bu sebepten kitabı öneririm, diğer Bulgar gruplarını da gayet güzel anlatıyordu. Tarsus Bulgarları ise şu şekilde : İdil Bulgarlar ülkesinden ayrılan bir Bulgar kafilesi Dobruca üzerinden Balkanlar'a giriyor, oradan da Venedik taraflarına ilerliyorlar. Buradan da gemiler ile Adriyatik Denizine çıkıyor, Tarsus taraflarına geliyorlar.
Mesudi bu olayı şöyle anlatıyor : ".. bir grup Bulgar onlara yardıma geldi ve hükümdarlarının yakında olduğunu bildirdi. Bu olay Bulgar akıncılarının Rum Denizi sahiline kadar geldikleri şekildeki beyanımızın delilidir. Bulgarlardan bir birlik Tarsusluların gemilerine binerek onlarl birlikte Tarsus'a geldiler." Kitapta bu sürecin detaylarından da bahsediyor.
@@deniszeyfula6413 Buradan anladığıma göre Ruslar Kubrat Han'a Kurt Han demeye başlamışlar. Ancak kelimenin anlamına gitmek için bu söyleme değil doğrudan Türkçeye bakmak gerekiyor. Kubrat->Kurt kelimesi de Rusçaya aktarılırken değişime uğramış olabilir. Mesela Rusça-Türkçe arasında genellikle s-k denkliği vardır, sorok/kırk gibi veya sobaka/köpek gibi. Ancak buradaki ödünçlenme ve bahisler bizi kökene götürmez. Orhun Kitabelerinde doğrudan anlamı veriliyor. Biraz araştırma yaptım, Rusça, Bulgarca ve Yunanca kelime şöyle söyleniyor : Курт, Хор Бат, Куврат, Курдбард,
на гръцки: Χουβρατις, Κουβρατος) Курт=Kurt demek, bir grup Slav Kubrat'a Kurt diyormuş. Куврат=Kubrat demek, yani bu isim de yer edinmiş. Ancak burada Yunanca kayıt da var, Κουβρατος=Kouvratos. Burada Kubrat ismi rahatlıkla seçilebiliyor. Yani hem Orhun Kitabelerinde, hem Slavların muhtemelen çoğunluğunda, hem de Yunancada Kubrat kullanımı var. Anlamından da bahsetmiştim, derleyen/toparlayan demek.
Bulgurlar Bolgarlar’ı atası falan sanıyor şaka gibi😅
Bolgarlar slavic bir tayfadır
tırklar Bulgarlar Ural-Altaylıdır
Bolgarlarda türkdür
Igi pej igi ben o devllette buyudum ben bulgarmiyim aciklarmisin
Arkadaşlar, anlamadığınız Nesha'yı konuşuyorsunuz, Bulgarlar Slav değil, Türk de değiller. Arabayı atın önüne nasıl koyabilirsin? Bulgarcanın ne anlama geldiğini düşünürsünüz ama (Ъ)бЪлгар sesini mırıldanırsınız Eski Büyük Bulgaristan dağıldığında, Bulgarlar Tuna ve Volga boyunca bölünmüştü. Tuna Bulgarları, Hristiyanlığı ilk kabul eden ve eski gelenek ve göreneklerini koruyan, "Kiril alfabesini" icat eden ve onları vaftiz ederek Slavlar arasında yayan ilk kişilerdi. İslamiyet'i ilk kabul edenlerden olan Volga Bulgarları, Türkler arasına bencillik tohumları ekerek Türklere ikinci bir Bulgar alfabesi verdiler.İlk Slav dili Bulgarca idi. ilk Türk dili Bulgarcadır. ua-cam.com/video/LREzpYZROQQ/v-deo.html ua-cam.com/video/8akGtv77a-I/v-deo.html
Turkler,ilk,defa,yerlesik,ev,duzenine,buyuk,bulgarya,devletini,kurarak,gecmistir
50,yil,once,tarih,kitaplarimizda,boyle,okuduk
Boyle,biliyoruz
Bilmeyede,devam,edecegiz
Yeni,yeni,tarih,yaziyorsunuz,helalolsun
Türkler