Einstein'a sormuşlar 3. dünya savaşı nasıl olacak einstein demiş ki 3. dünya savaşını bilmem ama 4. dünya savaşı google stadia üzerinden stream edilecek
Stadia ile ilgili aklıma dahi gelmeyen şeyleri sektörel açıdan değerlendirip kafa açıyorsunuz.Çok teşekkürler HESOYAM ve Yatay Bakış tam ihtiyacımız olan programlar.Seviliyorsunuz.
Hem reklam sektöründe hem de sanatçı olmam dolayısıyla oyun sektöründe olan bir insan olarak bu yayınları dinlemek inanılmaz keyif veriyor. Tüm oyuncu ve reklamcıların da severek izlediğine eminim. Çünkü oyun sektörünün üretim dışında medya ve şirket stratejilerini konuşan doğru düzgün kanal yok.
epic store bence şu an oyun piyasasında aynı sokağa 3 tane bim veya a101 açan şirket oldu. Mahalle sakinleri de yakında kabak tadı verdiğine karar verecek.
Allahilım şu an videonun 20. Dakikasındayım ben bu kadar keyifli bir video izlediğimde en son Pelenor çayırları savaşı oluyordu. Gerçekten iyi ki varsınız sonsuz teşekkürler.
Şimdi, sakin, güzel bir mahallenizin olduğunu ve sizin de küçük bir çocuk olduğunuzu düşünün. Tek eğlenceniz arkadaşlarınızla oyun oynayıp susayınca beraber içecekler içmeniz ve akşam eve gitmeniz. Mahallenizde 5 tane içecek satan dükkan var, Sinan, Eyyüp, Ela, Umut, Hasan'ın Yeri gibiler ve her biri mahallenin bir yerinde içeceklerini satıyor. Çocuklar da ne içecekse en yakındakine ve en ucuza satanına gidiyor. Lakin bir gün Eyyüp'ün Yeri bir karar alıyor ve "Artık piyasadaki bütün portakallı içecekleri ben alıp ben satacağım." diyor. Çocuk olarak ilk başta diyorsunuz ki noluyor Eyyüb abi neden ? Anlamıyorsunuz ilk başta. Gün gün eğlenmenize devam ediyorken bir bakmışsınız, Sinan'ın Yeri sadece Limonlu içecekler, Ela'nın Yeri sadece Elmalı içecekler ve bunun gibi Umut ve Hasan'ın yerleri de sadece kendi dükkanlarına özel içecek çıkartıyorlar. Artık bir Limonata 5 TL olmuş, bir Elma suyu 6 TL olmuş. Çocuk olarak artık içecek alamayacak dolayısıyla arkadaşlarınızla eğlenemeyeceksiniz. Epic Games'in yaptığı hamle bizim gözümüzde böyle anlamsız ve açgözlü oluyor ve piyasa da buna karşı aynı hamleyi sergilerse , Vay halimize !
Abi öyle bir anlatıyorsun ki yükselmemek mümkün değil. Oynamak istediğim tonla oyun donanımdan, oyun fiyatlarından, exclusive olmasından kenarda yatıyor. Senin dediğin gibi donanım aradan çıkarsa yaşadık. Çok mütüş anlatıyorsun, senin de düşündüğün gibi olursa gerçekten oyuncular olarak yaşadık. Şu oyunu oynamak istiyorum ama çok pahalı, donanım da meeh düşükte oynarım o zaman torrent çekeyim olayı falan da olmaz bence. Adam bir oyunu oynamak istiyorsa yapıştırır parasını oynar hatta belki bu sayede firmalar da korsan konusunda bir nebze rahatlar. Cidden çok geniş çaplı bir yatırım, umarım Türkiye'de bu yatırıma dahil olabilir. Ayrıca oyun kültürü olarakta oyuna meraklı olup bu işlere yatırım yapmak istemeyen insanlar 50tl 100tl aylık gözden çıkartabilirler, oyun da sonuçta başlı başına bir kültür. Çoğu şeyi maddiyattan dolayı deneyemliyemiyoruz, gerçekten bu sistem gelirse belki bir çok insanın da önünü açar, insanların bir çoğunun oyuna 'Çocuk' işi olarak bakmasının önüne geçer. Türkiye'de de çok var böyleleri. Hadi olsun be, bu sefer hayallerimiz yıkılmasın. Eğer bu da fos çıkarsa projeyi İrem diye adlandırırım, en son ona bu kadar yükselmiştim o da boş çıkmıştı MAGA MEEEE.
-Abi podcast gelecek mi ? +Exclusive kardeşim. Harika insanlarsınız.
5 років тому
Bir zamanlar takip ettiğim, Arı Kovanı bünyesinde hibe toplayan GameHub adında bulut sistemi üzerinden oyun oynatacağını söyleyen bir girişim vardı, o zamanlar bu girişimi uzun bir süre takip ettim, o zamanlarda hali hazırda Playstation Now vb. servislerde aynı şeyi yapmaya çalışıyorlardı ancak her zaman kafalarda bir takım soru işaretleri vardı fakat söz konusu Google olunca Stedia servisiyle sektörü gamed them all yapabilir.
Sekiro PS4 Pro'da 45 fps oluyor genelde. İlk Kasa PS4'te 30 fps sabit ama frame pacing issue var jutter yapıyor oyun boyunca. XbOneX'te 40 fps ama 120Hz monitörünüz varsa Xbone 120Hz modu açıp konsollar arası en iyi oyun deneyimi alabilirsiniz. Sonuç olarak PC sürümü en iyi performansı verecektir. (Alıntı: Digital Foundry)
From Software'in zamanında nereye satmak istediğini çok belli ederek mechalı, civ civ cuvlu amerigan yıkaması oyun yaparken, şimdi ise iskandinav eğitim sistemlerinin dünyadaki en iyileri olmasına rağmen "daha nasıl iyi hale getiririz biz bunu brom" çabalaması gibi kendi oyunlarına emek sarfetmesi ve yatırım yapması çok hoşuma gidiyor. Bana göre burdan çıkarılacak ders; 1. Her sene aynı oyunun sarısını ama zelda çakması yavaş sürümünü satmanın, 2. Oynanışta aynı hissettiren ve gözde sadece iyi duran oyun dizaynının yersizliğini, 3. Düzgün zıplama mekaniği içeren oyun tasarımının ne kadar keyifli olabileceğini bizlere göstermiş oldu. Kısacası, bir Dark Souls beceriksizi olarak daha çok ölebilmekten kesinlikle gurur duyuyorum, size de hayırlı ölümler ve de hayırlı yeniden doğuşlar diliyorum.
abicim epic store un şuan yaptığı bimin yanına gelip telefoncu açmak gibi bir şey, sadece sokakta daha fazla trafik sağlıyor ürünsel olarak hiçbir rekabeti yok ve hatta bim onun sattığı ürünü sattığı zaman ondan trafiği kendine çekebiliyor.
Stadia için bilinmesi gereken şunlar var: Kendisi Linux tabanlı ve Vulkan'ı kullanıyor. Unity ve Unreal gerekli desteği sunacaklarını açıkladılar. Yeni oyunlar için Stadia mümkün ancak, 2019 ve öncesinde çıkmış oyunların bir kısmının ciddi olarak elden geçirilmesi gerekiyor. Buna her stüdyo yanaşmayabilir.
Bu Google Stadia'nın mantığı birazda Cloud Computing gibi aslında,eskiden usb olmadan hiçbir bilgiyi depolayamazdık adam gibi şimdi her şeyi internette istediğimiz gibi depolayabiliyoruz.Bu işlerle alakalı bir bölüm okuduğum için az buçuk mantığını anlayabiliyorum,yine klasik bir depolama merkezi yerine serverlar kurup dağıtımı kolaylaştıracaklar,başlarda sıkıntılıda olsa zamanla çok güzel bir sistem oluşturabilirlermiş gibi geliyor bana sanki.
Can, eğitiminden gelen dijital pazarlama bilgisi ile gaming dünyasının güncel hareketlerini birleştirmen harbiden büyük bir açığı kapatıyor bu ülkede, analizlerin güçlü o yüzden. Daha da büyümen, şirketleşmen gerek. LA'deyim Project Stream'i denedim bir saati aşkın bir süreyle son baharda, delay var fakat konsolun 30 fps delay'inden farklı değil. Odyssey gibi bir oyunda önemsemiyorsun zaten. Tabi bir 4k konsol netliği vermiyor ama dediğin gibi 3. dünya ülkelerine odaklansalar büyük başarı olur.
Google Stadia ile ilgili çok güzel konuşmuşsunuz. Diğer platformları düzgün bir planlama ile etkilemez bence daha güzel hale getirebilir. Şöyle düşünün Google gidecek Ubisoft'a siz UPlay'i açın bize dese kullanıcı için de UPlay oyunları ayda 10$ dese ve youtube mantığı her oyuna girmeden önce bir tane reklam izletse düşünün gelecek parayı. Ayrıca şu da unutulmamalı bugün AC. Odyysey i sistemi yetmediği için oynayamayan dünya da kaç kişi var ? Bu oyuncular da gelip o sistem de o oyunu oynayacak daha çok kullanıcı daha çok reklam parası olacak. Düzgün kullanılırsa hem kullanıcı hem de üretici için çok güzel bir sistem olabilir.
Donanım olarak daha geniş ekran, wifi bağlantılı klavye/mause üretilebilir. Hatta bir adım ileri taşıyarak diyorum ki VR teknolojisini kafana takıp boş yere terlemek yerine 360 derece bir ekran yaparsın o ekran da çevreni gösterir gereğine oyununa göre donanımını yaparsın. Oyunları da donanımlara göre yaparsın. Örneğin skyrim oynuyoruz ellerimizde eldiven var o eldivenin biri sağ elimizi diğeri sol elimizi temsil ediyor gibi gibi. Yay kullanırken bile daha gerçekçi bir havayı yakalarsın. VR yerine ben bu teknolojiyi tercih ederim şahsen. Çadır şeklinde içine girebildiğin bir cihaz ve sana her yönden görüntü sağlayan bir teknoloji projektör misali. Emlak bile bu işten etkilenir "Game Room" "Oyun Odası(fifty Shade of Gray'deki gibi değil)" bile evlerde salon, oturma odası gibi ihtiyaç haline gelebilir. Tabi bu durum genç nesili ve insanlığı derinden etkileyerek sosyal iletişimi kesen ve odasına kapanıp burada takılmaktan başka bir şey yapmayan bir nesli yaygınlaştırabilir ama bu sorun günümüzde de aslında oldukça yaygın.
stadia tutarsa dediklerinin çogunlugunu getirirse kendi mobil cihazını üretip ürettigi koldaki gibi bir sistem kurup onu aldırmayada zorlarsa telefon sektörünede çok saglam birşekilde girebilir
Stream oyun sisteminin çalışma şeklini tam bilmiyorum ama anladığım kadarıyla serverdaki bilgisayarlarda çalışan oyunun görüntüsü kullanıcı ekranında gözüküyor. Bu durumda CS’nin dediği gibi bedava olursa buna yetecek sayıda bilgisayarın olması çok zor (en azından ilk 10 yıl). Hatta bedava çıksa 20-30 milyon anlık kullanıcı bile görebilir ve böyle bir altyapıları olduğunu sanmıyorum. Bu yüzden bedava olcağını düşünmüyorum. Bence başlangıçta aylık saatlik paketler halinda çıkıcak. Aynı internetteki kota/akk sistemi gibi ilerki yıllarda da saatler artar ve bir noktada sınırsız olur diye düşünüyorum. Sistemi yanlış biliyorsam düzeltin.
Gerçekten teşekkür ederim Can ve Tuna abi olayı çok güzel anlatımışsınız bazi diyaloglarda katilabilsem sunu derim diyorum 10 sn sonra ayni görüş ortaya çıkıyor bi tek bu VY konusunda soz etmediniz gerçekçilik meselesi daha cok artar 2k 4k 8k oyunlarda Vr meseleri çok çok artar hatta Tuna abinin dedi gibi bu hayatta kalma oyunlarinda etki nasil olabir. Benim düşüncem buna dönüş yapabilir Vr ye yani sonuc olaral bir sunucudan baglanip icerisinde yaşayabileceğin bir simüle hayat olabilir.
Stadia modeli, EA gibi firmalarında işine gelir, sonuçta cloud gaming de olsa oyun içi bir şeyler satılabilir ve bu gibi firmaların büyük gelir kapısı "oyun içi" satışlar.
Sayin CS daha once birkackez görüp sana pek isinamamistim ama hesoyamdan sonra izlemeye başlamisstim. Pandadan sonra ikinci siraya seni koyarım suan :) Seviliyorsunuz 😉
google in chromebook icin yaptigi bit platform diye dusunuyorum. suanda 100 dolara alabileceginiz bir chromebook ile en ust seviyede oyunlar oynanabilecek. buyuk satislar yapacaktir. chorebook satisiyla googledocuments te kullanilmaya baslanacak ve neredeyse piyasayi ele gecirecekler. ayrica oyun icin sure satisida yapabilirler. mesela 100 saat oyun oynamak icin 100 lira gibi.
Aslında Panda'nın öngördüğü gibi Apple bu teknolojiye rakip oluşturmak istemez bence , bugün büyük bir güruh var Apple bilgisayarları oyun performansını da baz alarak almayanlar.O yüzden casual işler ve çeşitli Adobe,editing aplikasyonlarında kullanıyorlar . Studia ile birlikte Apple bilgisayarların satışında da Studia ile birlikte bir artış olabilir bence.
Fate GO arcade üzerine de çıktı oyun olarak japonyada, üstüne bir de PlayStation’ VR’da oyunda kazandığın karakterleri götürebildiğin odada kendinmişsin gibi oynayabiliyor, onlarla vakit geçirebiliyorsun. Anime ve j-rpg seven biri olsam da bir mobil oyunun bu kadar ciddi paralar üstünde döndüğünü görmek de niraz garip bir durum
yayıncıları bitirmemesi içinde bir sebep yok 34:30 da zaten muhabbeti dönüyor ama kimse gelipte sığır ben 5 dkde geçtim sen 10dk de geçiyorsun diyip izlemez. izleyen olsada dakikalık girer çıkar. bağış felan hikaye olur
Stadia'nın güzel gelişmelere kapı açabileceği malum ama Stadia'nın başarısı bazı hoşlanmayacağımız trendlere de kapı açabilir. Bu hizmeti Google nasıl monetize edicek? Aylık bir abone sistemi olduğunu varsayarsak kullanıcıdan elde edilen abonelik gelirleri oyunlar arasında UA-cam Red gibi hangi içeriği ne kadar tükettiğine oranla mı Publisherlara/Stüdyolara ödeme yapılacak? Bunun sonucunda oyunlar git gide daha da fazla timegate kullanmaya başlar, oyun döngüleri tam anlamıyla bir "Grindfest" e dönüşür diye endişe ediyorum. Oyunlar normal fiyatıyla satılacak olursa da bu sefer hiç bir şekilde modlayamayacağın, offline olarak kullanamayacağın, dosyalarına hiç bir şekilde müdahale edemeyeceğin (Field of View ayarları, Ultrawide Desteği vs için bazen oyun dosyalarına erişmek gerekiyor örneğin) bir oyun için 60 dolar verir mi müşteri? Yarın bir gün Stadia'ya exclusive oyun çıkarsa bu saydığım problemlerin katmerlenerek hissedileceğini hayal edin bir de. Endişelenmek için çok fazla sebep var. Valve zaten hiç kazanamayacağı paraya niye üzülsün denildi ama ortada aslında Valve'ın kazanması kuvvetle muhtemel bir para var. Yeni bir gelişme olduğu için şurdan örnek vereyim: Obsidian'ın yeni çıkacak olan Outer Worlds isimli oyunun kısa bir süre önce, 1 sene boyunca Epic Store'a exclusive olacağı açıklandı. Kilit nokta ise bu anonsun 4-5 saat öncesinde developer'lar oyunun Steam achievement'larını güncelliyorlardı ki bu steam'in veritabanlarını takip eden siteler tarafından görüldü. Onu geçtim Outer Worlds trailer'ı ilk yayınlandığında Steam'e çıkacağını bariz bir şekilde ortaya koymuşlardı. Onu da geçtim yahu haftalar boyunca bu adamlar Valve'ın platformunu bedava marketing aracı olarak kullandılar, hiç bu gaming medyalarını takip etmeyen tonla insan bile Outer Worlds'ün varlığından haberdar oldu. Şu aşamada yaptıkları yanlarına kar kaldı. CS oyunların Epic Game Store'da daha ucuza satılmasını önderdin ama Steam de o zaman çıkarıyor karşına Terms of Service'de: Kardeşim sen benim platformumda sattığın fiyattan daha ucuza farklı bir platformda satamazsın. "E madem oyunumu iki platformda iki farklı fiyattan satamayacağım, neden Epic'e exclusive olmasın?" der publisher. Son olarak da bir bilişimci olarak söylüyorum ki kişisel verisine değer veren bir insan Epic Store'u bilgisayarına kurmadan önce iki defa düşünsün.
"CS oyunların Epic Game Store'da daha ucuza satılmasını önderdin ama Steam de o zaman çıkarıyor karşına Terms of Service'de: Kardeşim sen benim platformumda sattığın fiyattan daha ucuza farklı bir platformda satamazsın. "E madem oyunumu iki platformda iki farklı fiyattan satamayacağım, neden Epic'e exclusive olmasın?" der publisher." İşte, o yüzden oyun yapımcı ya da yayıncısı değil, Epic kendi cebinden kredi olarak versin diyorum o payı. "150 liralık oyun alana, 150 liralık oyun hediye" desin mesela. ;)
Muazzam keyif alıyorum bu programdan. Bu bölümü de favorim ilan ediyorum burdan. Ne güzel bi sektör sohbeti oldu öyle ya. Bildiğin kaptırmışım bi ara kendimi “yok yauv” “alla yok be oluum o kadar da değil” “acaba mı lan” “yapar diyosun he?” vb ekranla konuşa konuşa izledim. Çok teşekkür ederim bu samimiyeti bize aktarabildiğiniz için
Can abi haklisin 50mb internet para verip oyun oynamak cok daha mantikli ama her evin altyapisi da desteklemiyor 50 mb ı. Istanbul da oturmama ragmen en fazla 8mb aliyoruz.
Herkes 4k stream maliyetini düşünüyor, Kimse de demiyor ki, videonun yediği server maliyetiyle, oynunun yediği aynı mı? 4k 60fps bir oyun icin makinelerin en az 1080ti ya da 2080ti güçlü ram ve islemcilere sahip olması gerekiyor. Basitçe şöyle düşünebiliriz gtx1060 ile bugün 4k video izleyebilirsiniz ama 4k gaming sözkonusu değil. Onlive denilen yapının batma nedenlerinden biri server maliyetleriydi zaten. Bence ps+ gibi aylık cüzi maliyeti olur, oyunlarıda normalden çok daha ucuza alabiliriz. Netflix gibi 20 40 tl olacağını hiç düşünmüyorum.
Google Microsoft Amazon Facebook bu oyuncular arasına yenileri atak yaparak katılmazsa uzun vadede oyun dünyası bu arkadaşların elinden dönecek. İşin sonunda bütün oyunlar ücretsiz bir şekilde oyunculara ulaşacak lakin herkes tonla para kazanacak. Stream sistemler sayesinde Ready Player One filmindeki gibi bir dünya olabilir kompak VR/AR gözlükleri ile oyunu her yerde sadece başlatarak oynanabilir. Bunlar tabii ki uzun vadede olacak şeyler yakın vadede kutulu oyunlar, dijital kopya ve stream sistemler. Orta/kısa vadede Dijital kopya stream sistemler bir noktadan sonra sadece stream sistemler. Sondaki muhabbet kısmı da "Internet Rules 34" hiç sapmaz her daim geçerlidir.
zamanında bir gün bilgisayarların demode olacağını ve çok ucuz fiyatlara satılıp her yeni çıkan oyunu rahatça oynayabileceğimiz günlerin geleceğini hayal ediyordum. acaba stadia ile bu hayalim mi gerçekleşecek :)
Epic' i sevmiyoruz agresif büyümeye çalışmasından dolayı (en sevmeyen benim hatta yediler metroyu) fakat google daha da büyük agresif büyüme hamlesi yapmasına rağmen sinirlenmiyoruz çünkü adamlar google. Evet batırdıkları bir sürü iş var ama markaya güvencimiz maximumda. Bence bu çok güzel bir şey.
Sızan bilgiler = Test sürecinde bir şey değiştirmezlerse: Kullanması ücretsiz. Kendisine ait mağazası olacak. Mağazadan oyunları satın alacaksınız, öyle oynayabileceksiniz. Bazı oyunlar için bedava oynanılabilir test süresi olacak. Mağazada Stadia'ya exclusive oyunlar olacak.
Panda'nın sorusu güzel. CDPR acaba Epic exclusive yapar mı Cyberpunk 2077 ile? Yapmaları çok muhtemel ama Ubisoft'un Division 2'de yaptığı şekilde yaparlar. Yani oyun Epic ve GOG'da yer alır. Hem Epic'ten parayı alıp hem de kullanıcıları GOG'a yönlendirmiş olur. Kendi mağazalarından komisyon vermeden satış yapmak ve Epic'ten para almak çoğu geliştiricinin hayır diyemeceği bir durum.
Stadia hakkında es geçilen diğer bir konu ise multiplayer oyunlar. Adamlar 100 kişi bir adaya atlayıp yaşanan lagfesti bırakın, 1000 kişi bile atlasa lag sorunu yaşanmayacak diyor. Networking için de ayrı bir çağ olur bu.
Steam'de stream işine girecektir. Zira yıllardır bunun hazırlığı yapılıyor. Steam'de yıllardır bir Linux clientı var ( ve halihazırda kullanıyorum ) , ayrıca sadece Linux uyumlu değil Windows uyumlu oyunları da SteamPlay/Proton ile çalıştırma özelliğine sahip. Peki bu neden önemli? Stadia iyi hoş ancak Steam kütüphanemizde yıllardır oynadığımız eski oyunlar var ama bunların birçoğu artık publisherları için maddi bir anlam ifade etmeyen oyunlar. Yine de oynuyoruz. Stadia'da backlog sıkıntısı var , AC Odyssey var ama bir Witcher serisi yok. Hadi CDPR'ye port ettirdi diyelim , Crysis açar mı , GTA5 açar mı sorusunun cevabı koca bir hayır Stadia'da. :D Steam'de ikisi de Linux clientı üstünde SteamPlay ile çalışıyor. En azından Valve'ın böyle bir avantajı olacaktır girerlerse.
Google Stadia konusundaki görüşüne katılıyorum Can sungur. İnsanlarımız malesef çok düz bakışla olayları yorumluyorlar adamlar bu şekilde şirketi yönetmiyor Google bu projeyle bir çok alan yaratmayı hedefliyor olabilir, Adamlar şu şekilde bakıyor olaya nelere vakit ayırıyor insanlar ? bunlardan biri eğer oyun ise google o sektöre girer. çünkü insanlara bir şekilde ulaşma derdinde firma mesele insanlara oyun oynatma olmadığını düşünüyorum. ikinci husus Herşeye para gözüyle bakmamak lazım sonuçta bir teknolojik proje ortaya çıkıyor beni ilgilendirmez demek doğru değil. Can sungur burada derinlemesine araştırıp bilgiler veriyor bize bugün şunu oynayalım yarın bunu oynayalımdan ziyada teknolojik gelişmeleride bilmeliyiz.
Donanım üreticileri zaten güncel mimarilerin sınırlarını zorluyor.Geliştiriciler daha büyük yatırımlar yapmak zorunda.Bu çıkmazdan stadia sayesinde belli bir süre uzak durabilirler.Tabi bu işin birde satış kısmı var İntel,Nvidia ve Amd yi donanıma son veriyoruz diyerek kenara ayıramazlar.Ya aralarında anlaşıcaklar yada Stadiayı üreticiler mefta edicek
Abi güzel muhabetin için teşekkür ederim.Bide şöyle 2 bilgi vermek istiyorum. 1-Bahsettiğin bıçak muhabetine ban gelmesinin sebebi kumar,takas,alım ve satım sitelerinin çoğalmasıydı bu yüzden steam kendi marketinden pay kesip para kazanamayacağını anlayınca 1 hafta takas banı getirdi sonucunda bu sitelerin çoğu kapandı ve steam böylelikle yine daha fazla kazanmaya başladı 2-Bide steam donanımı dahi okumuyor gibi birşey demiştiniz.Ama donanımı geçtim bilgisayarınızda bulunan her yazılım steam tarafından taranıyor.Bunun kanıtıda şu: Eğer bir hile yazılımını bilgisayarınıza indirip ÇALIŞTIRMASANIZ ve sadece klasörlerin birinde bulunsa yinede ban yiyebiliyorsunuz.Ayrıca bir yazılımcı olarak biliyorumki bir dosyanın bir yazılım tarafından okunup okunmadığı windows api si ile anlaşılabiliyor ve çok bariz bir şekilde steam özel dosyalarımıza kadar her şeyi okuyor.Ama bu tarz şeyler hiç haber olmuyor çünkü insanlar görmek istediğini görüyor bence.Bu yorumu okuyan herkese tavsiyem bence bu tarz şirketlerden hiç birine güvenmeyin.Ne Valve ne Epic Games hepsi aynı
Stadia'nın fikrinin temeli 2010'larda ortaya atılmış OnLive'a dayanıyor diye biliyorum. Kaldı ki Sony firmayı satın alıp bugün belirli ülkelerde çalışan PS Now'ı game streaming için sürdürüyor. Google farklı olarak unreal engine gibi tabanları hedeflemeyi seçmiş.
Bu konu yeni değil seneler önce Onlive adında bir bulut sistem çıktı ve bana onboard laptopda bir sürü oyunu 4 mb internet ile oynattı kaliteside gayet iyiydi cebimden cüzi miktarlarda para aldı bana çok iyi zamanlar geçirtti ONLİVE'ı saygıyla anıyoruz ki bu işin öncüsüdür :D neden yürümedi derseniz Sony ticari kaygıları nedeni ile şirketin büyük kısmını satın alıp game stream service departmanını kapatma derdine düştü ki... 2015 yılında 1 nisan da ihbar verip 30 Nisan da tüm hesapları silip departmanı lağvetti.
Bir şey geldi aklıma, eğer Stadia düzgün çalışır ve oyunlar oraya yönelir ise korsan oyunda da büyük bir düşüş hatta yok oluşa kadar gidebilir. Böylelikle korsan oyun oynayan kitleyi de zorla kendilerine çekerler. Tabi bu fikirde böyle Gugıl abimizin sunucularından yayınlayacağı oyunu bir şekilde korsana çıkarmayı da başarabilirler. (Aylık maksimum 40 tl veririm :D )
playstation stream servisi yıllık 100 dolardı google türkiye stadia servisi sağlarsa bence 50 ile 100 tl arası olur ve bu olursa ben artık ne ekipman ne de oyun konsolu alırım
Benim aklıma bir soru takıldı, Stadia sayesinde _internete bağlanabilen_ her alet ile desteklenen her oyun oynanacak. Peki ben stream ettiğim oyunun yayınını açarsam ne olur? Teknik olarak oyuna sahip değiliz ama korsan da oynamıyoruz, kiraladığımız bir oyunun streamı kabul edilebilir mi twitch'de?
Böyle şirket rekabetlerinin artması en çok biz kullanıcıların işine yarayacağını düşünüyorum. Rekabet artarsa kalite de artar. Yesinler birbirlerini ehuehuehuehue
Abi siz Google Stadia dan bahsetmişsiniz ama benim bildiğim kadarıyla Nvidia nın Geforce Now servisi daha gelişmiş ve daha yakın gelecekte ortaya çıkacak beta kullanıcısıyım ben de
Sekiro'ya kolay diyen ağzıma tükürsünler !!
Kanser oldum
Sekiro Kolay ki xD
Ah be pintim, ah be pandam :)
Çok kolay :)
Dark Souls zor değil siz eziksiniz.
Einstein'a sormuşlar 3. dünya savaşı nasıl olacak einstein demiş ki 3. dünya savaşını bilmem ama 4. dünya savaşı google stadia üzerinden stream edilecek
Vizyoner adamın hali başka
Mükemmel.
Nisan da lira 10 olacak ne aly yapısı
A:D:ASD:DAS:SD:ADS:DS:A
4. Dünya savaşı yakın hazırlanın.(3 ne ara çıktı)
Hesoyam , Yatay Bakish , 6 - 6 ve Şu Sevdalar Tribünü bütün programlar sektörün ihtiyaç duyduğu programlar özellikle Hesoyam ve Yatay Bakış
Cs bey sizi ve pandayı çok seviyoruz, hesoyamın devamını bekliyoruz
Çok güzel video olmuş severek izliyoruz . Ailecek oturduk çay demliyoruz. Dikey sokuşuda bekliyoruz
-ee abi can sungur videoları ne oldu?
-Epic store exclusive oldu haberin yok mu?
Kaç para lan bir EA?
-Can Sungur
Stadia ile ilgili aklıma dahi gelmeyen şeyleri sektörel açıdan değerlendirip kafa açıyorsunuz.Çok teşekkürler HESOYAM ve Yatay Bakış tam ihtiyacımız olan programlar.Seviliyorsunuz.
Konularda çok farklı bakış açısı kazanıyorum. Çok iyisiniz, tebrikler.
Hem reklam sektöründe hem de sanatçı olmam dolayısıyla oyun sektöründe olan bir insan olarak bu yayınları dinlemek inanılmaz keyif veriyor. Tüm oyuncu ve reklamcıların da severek izlediğine eminim. Çünkü oyun sektörünün üretim dışında medya ve şirket stratejilerini konuşan doğru düzgün kanal yok.
dolmanın green screene takılması galiba sadece türkiyede olabilecek bir şey :F
ne zaman geçiyor bu olay kaçıncı dakika :D
0:35
Dolma değil bence o salatalıktır, dolmadan öyle bir ses duymadım ben açıkcası :D
epic store bence şu an oyun piyasasında aynı sokağa 3 tane bim veya a101 açan şirket oldu. Mahalle sakinleri de yakında kabak tadı verdiğine karar verecek.
100k olmuşuz grall nice kaliteli ve harika içeriklere ins
Helal ya stream gaming konusu bu kadar güzel enine boyuna ve olumlu bir şekilde değerlendirip konuştuğunuz için çok sağolun :)
Reis çok güzel sohbetiniz valla bağlandım izledim koca bir saat ağzınıza sağlık cs.
39:40 kahkaha attım acayip keyifli muhabbet ya, çayımı aldım geldim yemin ederim harikasınız. :))
Muazzam bir bakış açısı ve gerçekten harika bir yorum, tüm öngörülerinin altına imzamı atarım CS gerçekten biliyorsun bu işi ağzına sağlık.
şu introya bayılıyorum ya ve ikinizi de izlemeyi seviyorum bu seriyi devam ettirin lütfen
Allahilım şu an videonun 20. Dakikasındayım ben bu kadar keyifli bir video izlediğimde en son Pelenor çayırları savaşı oluyordu. Gerçekten iyi ki varsınız sonsuz teşekkürler.
Abi çok keyif veren bir sohbetti. Emeğinize sağlık, kolay gelsin.
Abi siz İnternet aleminde gördüğüm en delikanlı ve donanımlı adamlarsınız
Bunların teknoloji bilgisi kutu kola gibi.
-CS
pinti panta iyi bir oyun yayıncısı, CS iyi bir yorumcu. CS'nin yorumları / konuşması müthiş. Çok donanımlı olduğu hissediliyor.
Son dakika: CS podcastleri artık sadece Epic Store exclusive olacak.
İşte Kalite, İşte Gerçek Sohbet. Mizah Seviye'm Gelişti Sungur
Kykya taşındım. Bina yeni olduğundan internet henüz yok. Eski yurttan çıkarken videolarını indirdim hakkını helal et abi
Çok geç keşfetmişim bu programı ya oturup günde 2-3 bölüm izlemeye başladım. Oyun oynamayı bırakıp sizin muhabbeti dinliyorum daha fazla sarıyor :D
ne izlesem diyordum oh taze taze ayrıca 100 000 için tebrikler
Şimdi, sakin, güzel bir mahallenizin olduğunu ve sizin de küçük bir çocuk olduğunuzu düşünün. Tek eğlenceniz arkadaşlarınızla oyun oynayıp susayınca beraber içecekler içmeniz ve akşam eve gitmeniz. Mahallenizde 5 tane içecek satan dükkan var, Sinan, Eyyüp, Ela, Umut, Hasan'ın Yeri gibiler ve her biri mahallenin bir yerinde içeceklerini satıyor. Çocuklar da ne içecekse en yakındakine ve en ucuza satanına gidiyor. Lakin bir gün Eyyüp'ün Yeri bir karar alıyor ve "Artık piyasadaki bütün portakallı içecekleri ben alıp ben satacağım." diyor. Çocuk olarak ilk başta diyorsunuz ki noluyor Eyyüb abi neden ? Anlamıyorsunuz ilk başta. Gün gün eğlenmenize devam ediyorken bir bakmışsınız, Sinan'ın Yeri sadece Limonlu içecekler, Ela'nın Yeri sadece Elmalı içecekler ve bunun gibi Umut ve Hasan'ın yerleri de sadece kendi dükkanlarına özel içecek çıkartıyorlar. Artık bir Limonata 5 TL olmuş, bir Elma suyu 6 TL olmuş. Çocuk olarak artık içecek alamayacak dolayısıyla arkadaşlarınızla eğlenemeyeceksiniz.
Epic Games'in yaptığı hamle bizim gözümüzde böyle anlamsız ve açgözlü oluyor ve piyasa da buna karşı aynı hamleyi sergilerse , Vay halimize !
Ca Og Güzel bir bakış açısı 🙂
Abi öyle bir anlatıyorsun ki yükselmemek mümkün değil. Oynamak istediğim tonla oyun donanımdan, oyun fiyatlarından, exclusive olmasından kenarda yatıyor. Senin dediğin gibi donanım aradan çıkarsa yaşadık. Çok mütüş anlatıyorsun, senin de düşündüğün gibi olursa gerçekten oyuncular olarak yaşadık. Şu oyunu oynamak istiyorum ama çok pahalı, donanım da meeh düşükte oynarım o zaman torrent çekeyim olayı falan da olmaz bence. Adam bir oyunu oynamak istiyorsa yapıştırır parasını oynar hatta belki bu sayede firmalar da korsan konusunda bir nebze rahatlar. Cidden çok geniş çaplı bir yatırım, umarım Türkiye'de bu yatırıma dahil olabilir. Ayrıca oyun kültürü olarakta oyuna meraklı olup bu işlere yatırım yapmak istemeyen insanlar 50tl 100tl aylık gözden çıkartabilirler, oyun da sonuçta başlı başına bir kültür. Çoğu şeyi maddiyattan dolayı deneyemliyemiyoruz, gerçekten bu sistem gelirse belki bir çok insanın da önünü açar, insanların bir çoğunun oyuna 'Çocuk' işi olarak bakmasının önüne geçer. Türkiye'de de çok var böyleleri. Hadi olsun be, bu sefer hayallerimiz yıkılmasın. Eğer bu da fos çıkarsa projeyi İrem diye adlandırırım, en son ona bu kadar yükselmiştim o da boş çıkmıştı MAGA MEEEE.
100k kişisel kanal hayırlı olsun Can abi
Oh be sonunda geldi. Beklemekten bir hal olmuştum.
Gıral 100 bin olmuşuz hayırlı olsun
-Abi podcast gelecek mi ?
+Exclusive kardeşim.
Harika insanlarsınız.
Bir zamanlar takip ettiğim, Arı Kovanı bünyesinde hibe toplayan GameHub adında bulut sistemi üzerinden oyun oynatacağını söyleyen bir girişim vardı, o zamanlar bu girişimi uzun bir süre takip ettim, o zamanlarda hali hazırda Playstation Now vb. servislerde aynı şeyi yapmaya çalışıyorlardı ancak her zaman kafalarda bir takım soru işaretleri vardı fakat söz konusu Google olunca Stedia servisiyle sektörü gamed them all yapabilir.
Sekiro PS4 Pro'da 45 fps oluyor genelde. İlk Kasa PS4'te 30 fps sabit ama frame pacing issue var jutter yapıyor oyun boyunca. XbOneX'te 40 fps ama 120Hz monitörünüz varsa Xbone 120Hz modu açıp konsollar arası en iyi oyun deneyimi alabilirsiniz. Sonuç olarak PC sürümü en iyi performansı verecektir. (Alıntı: Digital Foundry)
From Software'in zamanında nereye satmak istediğini çok belli ederek mechalı, civ civ cuvlu amerigan yıkaması oyun yaparken, şimdi ise iskandinav eğitim sistemlerinin dünyadaki en iyileri olmasına rağmen "daha nasıl iyi hale getiririz biz bunu brom" çabalaması gibi kendi oyunlarına emek sarfetmesi ve yatırım yapması çok hoşuma gidiyor. Bana göre burdan çıkarılacak ders;
1. Her sene aynı oyunun sarısını ama zelda çakması yavaş sürümünü satmanın,
2. Oynanışta aynı hissettiren ve gözde sadece iyi duran oyun dizaynının yersizliğini,
3. Düzgün zıplama mekaniği içeren oyun tasarımının ne kadar keyifli olabileceğini bizlere göstermiş oldu.
Kısacası, bir Dark Souls beceriksizi olarak daha çok ölebilmekten kesinlikle gurur duyuyorum, size de hayırlı ölümler ve de hayırlı yeniden doğuşlar diliyorum.
abicim epic store un şuan yaptığı bimin yanına gelip telefoncu açmak gibi bir şey, sadece sokakta daha fazla trafik sağlıyor ürünsel olarak hiçbir rekabeti yok ve hatta bim onun sattığı ürünü sattığı zaman ondan trafiği kendine çekebiliyor.
CS Bu kanalda kaliteyi çok arttırdın yav.Tebrik etmek istedim seni sadece :)
Bu hesoyam gelmiş fakat bildirim gelmedi. Neyse ki youtube var ✋🏽☺️
Stadia için bilinmesi gereken şunlar var: Kendisi Linux tabanlı ve Vulkan'ı kullanıyor. Unity ve Unreal gerekli desteği sunacaklarını açıkladılar. Yeni oyunlar için Stadia mümkün ancak, 2019 ve öncesinde çıkmış oyunların bir kısmının ciddi olarak elden geçirilmesi gerekiyor. Buna her stüdyo yanaşmayabilir.
Bu Google Stadia'nın mantığı birazda Cloud Computing gibi aslında,eskiden usb olmadan hiçbir bilgiyi depolayamazdık adam gibi şimdi her şeyi internette istediğimiz gibi depolayabiliyoruz.Bu işlerle alakalı bir bölüm okuduğum için az buçuk mantığını anlayabiliyorum,yine klasik bir depolama merkezi yerine serverlar kurup dağıtımı kolaylaştıracaklar,başlarda sıkıntılıda olsa zamanla çok güzel bir sistem oluşturabilirlermiş gibi geliyor bana sanki.
Ben stadianın bu kadar büyük olacağını düşünmemmiştim gene kafa açtın sungur süpersin
Dünyanın en güzel sohbeti galiba.
Can, eğitiminden gelen dijital pazarlama bilgisi ile gaming dünyasının güncel hareketlerini birleştirmen harbiden büyük bir açığı kapatıyor bu ülkede, analizlerin güçlü o yüzden. Daha da büyümen, şirketleşmen gerek.
LA'deyim Project Stream'i denedim bir saati aşkın bir süreyle son baharda, delay var fakat konsolun 30 fps delay'inden farklı değil. Odyssey gibi bir oyunda önemsemiyorsun zaten. Tabi bir 4k konsol netliği vermiyor ama dediğin gibi 3. dünya ülkelerine odaklansalar büyük başarı olur.
Google Stadia ile ilgili çok güzel konuşmuşsunuz. Diğer platformları düzgün bir planlama ile etkilemez bence daha güzel hale getirebilir. Şöyle düşünün Google gidecek Ubisoft'a siz UPlay'i açın bize dese kullanıcı için de UPlay oyunları ayda 10$ dese ve youtube mantığı her oyuna girmeden önce bir tane reklam izletse düşünün gelecek parayı. Ayrıca şu da unutulmamalı bugün AC. Odyysey i sistemi yetmediği için oynayamayan dünya da kaç kişi var ? Bu oyuncular da gelip o sistem de o oyunu oynayacak daha çok kullanıcı daha çok reklam parası olacak. Düzgün kullanılırsa hem kullanıcı hem de üretici için çok güzel bir sistem olabilir.
Ulan cs anlattıkça kalbim gümlüyor aklıma geldikçe mindfuck yaşıyorum resmen
56:21 tam olarak öyle olmasa da, intel cyberpunkta böyle bir hamle yaptı sayın inanılmaz ileri görüşlü can sungur bey..
Donanım olarak daha geniş ekran, wifi bağlantılı klavye/mause üretilebilir. Hatta bir adım ileri taşıyarak diyorum ki VR teknolojisini kafana takıp boş yere terlemek yerine 360 derece bir ekran yaparsın o ekran da çevreni gösterir gereğine oyununa göre donanımını yaparsın. Oyunları da donanımlara göre yaparsın. Örneğin skyrim oynuyoruz ellerimizde eldiven var o eldivenin biri sağ elimizi diğeri sol elimizi temsil ediyor gibi gibi. Yay kullanırken bile daha gerçekçi bir havayı yakalarsın. VR yerine ben bu teknolojiyi tercih ederim şahsen. Çadır şeklinde içine girebildiğin bir cihaz ve sana her yönden görüntü sağlayan bir teknoloji projektör misali. Emlak bile bu işten etkilenir "Game Room" "Oyun Odası(fifty Shade of Gray'deki gibi değil)" bile evlerde salon, oturma odası gibi ihtiyaç haline gelebilir. Tabi bu durum genç nesili ve insanlığı derinden etkileyerek sosyal iletişimi kesen ve odasına kapanıp burada takılmaktan başka bir şey yapmayan bir nesli yaygınlaştırabilir ama bu sorun günümüzde de aslında oldukça yaygın.
Ütopik sungur
Muazzam dolu sohbet sonra izlerim deyip elim kapatmaya gitmiyor
stadia tutarsa dediklerinin çogunlugunu getirirse kendi mobil cihazını üretip ürettigi koldaki gibi bir sistem kurup onu aldırmayada zorlarsa telefon sektörünede çok saglam birşekilde girebilir
Stream oyun sisteminin çalışma şeklini tam bilmiyorum ama anladığım kadarıyla serverdaki bilgisayarlarda çalışan oyunun görüntüsü kullanıcı ekranında gözüküyor. Bu durumda CS’nin dediği gibi bedava olursa buna yetecek sayıda bilgisayarın olması çok zor (en azından ilk 10 yıl). Hatta bedava çıksa 20-30 milyon anlık kullanıcı bile görebilir ve böyle bir altyapıları olduğunu sanmıyorum. Bu yüzden bedava olcağını düşünmüyorum. Bence başlangıçta aylık saatlik paketler halinda çıkıcak. Aynı internetteki kota/akk sistemi gibi ilerki yıllarda da saatler artar ve bir noktada sınırsız olur diye düşünüyorum. Sistemi yanlış biliyorsam düzeltin.
UA-cam da ayni anda kim bilir kac kisi video izliyor, zaten adamlar youtube entegreli yapacak bu isi konferansta bu konuda gerekli bilgiler var
Gerçekten teşekkür ederim Can ve Tuna abi olayı çok güzel anlatımışsınız bazi diyaloglarda katilabilsem sunu derim diyorum 10 sn sonra ayni görüş ortaya çıkıyor bi tek bu VY konusunda soz etmediniz gerçekçilik meselesi daha cok artar 2k 4k 8k oyunlarda Vr meseleri çok çok artar hatta Tuna abinin dedi gibi bu hayatta kalma oyunlarinda etki nasil olabir. Benim düşüncem buna dönüş yapabilir Vr ye yani sonuc olaral bir sunucudan baglanip icerisinde yaşayabileceğin bir simüle hayat olabilir.
Stadia modeli, EA gibi firmalarında işine gelir, sonuçta cloud gaming de olsa oyun içi bir şeyler satılabilir ve bu gibi firmaların büyük gelir kapısı "oyun içi" satışlar.
1:40 Pandayı şuan canlı yayında belinden kavrayıp yerlere vuruyorlar , can çekişiyor adam :d
Sayin CS daha once birkackez görüp sana pek isinamamistim ama hesoyamdan sonra izlemeye başlamisstim. Pandadan sonra ikinci siraya seni koyarım suan :) Seviliyorsunuz 😉
Ben de sana ısınamadım napıcaz :(
@@csnaber Ozumde iyi cocukumdur aslında. Zamanla sende seversin umuyorum :)
google in chromebook icin yaptigi bit platform diye dusunuyorum. suanda 100 dolara alabileceginiz bir chromebook ile en ust seviyede oyunlar oynanabilecek. buyuk satislar yapacaktir. chorebook satisiyla googledocuments te kullanilmaya baslanacak ve neredeyse piyasayi ele gecirecekler.
ayrica oyun icin sure satisida yapabilirler. mesela 100 saat oyun oynamak icin 100 lira gibi.
Aslında Panda'nın öngördüğü gibi Apple bu teknolojiye rakip oluşturmak istemez bence , bugün büyük bir güruh var Apple bilgisayarları oyun performansını da baz alarak almayanlar.O yüzden casual işler ve çeşitli Adobe,editing aplikasyonlarında kullanıyorlar . Studia ile birlikte Apple bilgisayarların satışında da Studia ile birlikte bir artış olabilir bence.
Fate GO arcade üzerine de çıktı oyun olarak japonyada, üstüne bir de PlayStation’ VR’da oyunda kazandığın karakterleri götürebildiğin odada kendinmişsin gibi oynayabiliyor, onlarla vakit geçirebiliyorsun. Anime ve j-rpg seven biri olsam da bir mobil oyunun bu kadar ciddi paralar üstünde döndüğünü görmek de niraz garip bir durum
Sonunda Sungur'un Stadia yorumuna kavuştum 😍
yayıncıları bitirmemesi içinde bir sebep yok 34:30 da zaten muhabbeti dönüyor ama kimse gelipte sığır ben 5 dkde geçtim sen 10dk de geçiyorsun diyip izlemez. izleyen olsada dakikalık girer çıkar. bağış felan hikaye olur
Stadia'nın güzel gelişmelere kapı açabileceği malum ama Stadia'nın başarısı bazı hoşlanmayacağımız trendlere de kapı açabilir. Bu hizmeti Google nasıl monetize edicek? Aylık bir abone sistemi olduğunu varsayarsak kullanıcıdan elde edilen abonelik gelirleri oyunlar arasında UA-cam Red gibi hangi içeriği ne kadar tükettiğine oranla mı Publisherlara/Stüdyolara ödeme yapılacak? Bunun sonucunda oyunlar git gide daha da fazla timegate kullanmaya başlar, oyun döngüleri tam anlamıyla bir "Grindfest" e dönüşür diye endişe ediyorum. Oyunlar normal fiyatıyla satılacak olursa da bu sefer hiç bir şekilde modlayamayacağın, offline olarak kullanamayacağın, dosyalarına hiç bir şekilde müdahale edemeyeceğin (Field of View ayarları, Ultrawide Desteği vs için bazen oyun dosyalarına erişmek gerekiyor örneğin) bir oyun için 60 dolar verir mi müşteri? Yarın bir gün Stadia'ya exclusive oyun çıkarsa bu saydığım problemlerin katmerlenerek hissedileceğini hayal edin bir de. Endişelenmek için çok fazla sebep var.
Valve zaten hiç kazanamayacağı paraya niye üzülsün denildi ama ortada aslında Valve'ın kazanması kuvvetle muhtemel bir para var. Yeni bir gelişme olduğu için şurdan örnek vereyim: Obsidian'ın yeni çıkacak olan Outer Worlds isimli oyunun kısa bir süre önce, 1 sene boyunca Epic Store'a exclusive olacağı açıklandı. Kilit nokta ise bu anonsun 4-5 saat öncesinde developer'lar oyunun Steam achievement'larını güncelliyorlardı ki bu steam'in veritabanlarını takip eden siteler tarafından görüldü. Onu geçtim Outer Worlds trailer'ı ilk yayınlandığında Steam'e çıkacağını bariz bir şekilde ortaya koymuşlardı. Onu da geçtim yahu haftalar boyunca bu adamlar Valve'ın platformunu bedava marketing aracı olarak kullandılar, hiç bu gaming medyalarını takip etmeyen tonla insan bile Outer Worlds'ün varlığından haberdar oldu. Şu aşamada yaptıkları yanlarına kar kaldı.
CS oyunların Epic Game Store'da daha ucuza satılmasını önderdin ama Steam de o zaman çıkarıyor karşına Terms of Service'de: Kardeşim sen benim platformumda sattığın fiyattan daha ucuza farklı bir platformda satamazsın. "E madem oyunumu iki platformda iki farklı fiyattan satamayacağım, neden Epic'e exclusive olmasın?" der publisher.
Son olarak da bir bilişimci olarak söylüyorum ki kişisel verisine değer veren bir insan Epic Store'u bilgisayarına kurmadan önce iki defa düşünsün.
"CS oyunların Epic Game Store'da daha ucuza satılmasını önderdin ama Steam de o zaman çıkarıyor karşına Terms of Service'de: Kardeşim sen benim platformumda sattığın fiyattan daha ucuza farklı bir platformda satamazsın. "E madem oyunumu iki platformda iki farklı fiyattan satamayacağım, neden Epic'e exclusive olmasın?" der publisher."
İşte, o yüzden oyun yapımcı ya da yayıncısı değil, Epic kendi cebinden kredi olarak versin diyorum o payı. "150 liralık oyun alana, 150 liralık oyun hediye" desin mesela. ;)
27:35
goradaki kart satma sahnesi geldi aklıma direk.
bunlar böyle kartlar abım.
Muazzam keyif alıyorum bu programdan. Bu bölümü de favorim ilan ediyorum burdan. Ne güzel bi sektör sohbeti oldu öyle ya. Bildiğin kaptırmışım bi ara kendimi “yok yauv” “alla yok be oluum o kadar da değil” “acaba mı lan” “yapar diyosun he?” vb ekranla konuşa konuşa izledim. Çok teşekkür ederim bu samimiyeti bize aktarabildiğiniz için
kanada'da blackfridayde spiderman dahilli 210 dolar verdiydik. amerikada daha da ucuzlamıştır heralde.
Can abi haklisin 50mb internet para verip oyun oynamak cok daha mantikli ama her evin altyapisi da desteklemiyor 50 mb ı. Istanbul da oturmama ragmen en fazla 8mb aliyoruz.
Herkes 4k stream maliyetini düşünüyor, Kimse de demiyor ki, videonun yediği server maliyetiyle, oynunun yediği aynı mı? 4k 60fps bir oyun icin makinelerin en az 1080ti ya da 2080ti güçlü ram ve islemcilere sahip olması gerekiyor. Basitçe şöyle düşünebiliriz gtx1060 ile bugün 4k video izleyebilirsiniz ama 4k gaming sözkonusu değil. Onlive denilen yapının batma nedenlerinden biri server maliyetleriydi zaten. Bence ps+ gibi aylık cüzi maliyeti olur, oyunlarıda normalden çok daha ucuza alabiliriz. Netflix gibi 20 40 tl olacağını hiç düşünmüyorum.
Can abi oyun dunyasi haberlerini hangi sitelerden takip ediyorsun
Google Microsoft Amazon Facebook bu oyuncular arasına yenileri atak yaparak katılmazsa uzun vadede oyun dünyası bu arkadaşların elinden dönecek. İşin sonunda bütün oyunlar ücretsiz bir şekilde oyunculara ulaşacak lakin herkes tonla para kazanacak. Stream sistemler sayesinde Ready Player One filmindeki gibi bir dünya olabilir kompak VR/AR gözlükleri ile oyunu her yerde sadece başlatarak oynanabilir. Bunlar tabii ki uzun vadede olacak şeyler yakın vadede kutulu oyunlar, dijital kopya ve stream sistemler. Orta/kısa vadede Dijital kopya stream sistemler bir noktadan sonra sadece stream sistemler.
Sondaki muhabbet kısmı da "Internet Rules 34" hiç sapmaz her daim geçerlidir.
zamanında bir gün bilgisayarların demode olacağını ve çok ucuz fiyatlara satılıp her yeni çıkan oyunu rahatça oynayabileceğimiz günlerin geleceğini hayal ediyordum. acaba stadia ile bu hayalim mi gerçekleşecek :)
intro çok güzel ya kanala atsanıza dinleyek döngüde
Epic' i sevmiyoruz agresif büyümeye çalışmasından dolayı (en sevmeyen benim hatta yediler metroyu) fakat google daha da büyük agresif büyüme hamlesi yapmasına rağmen sinirlenmiyoruz çünkü adamlar google. Evet batırdıkları bir sürü iş var ama markaya güvencimiz maximumda. Bence bu çok güzel bir şey.
Sızan bilgiler = Test sürecinde bir şey değiştirmezlerse: Kullanması ücretsiz. Kendisine ait mağazası olacak. Mağazadan oyunları satın alacaksınız, öyle oynayabileceksiniz. Bazı oyunlar için bedava oynanılabilir test süresi olacak. Mağazada Stadia'ya exclusive oyunlar olacak.
Panda'nın sorusu güzel. CDPR acaba Epic exclusive yapar mı Cyberpunk 2077 ile? Yapmaları çok muhtemel ama Ubisoft'un Division 2'de yaptığı şekilde yaparlar. Yani oyun Epic ve GOG'da yer alır. Hem Epic'ten parayı alıp hem de kullanıcıları GOG'a yönlendirmiş olur. Kendi mağazalarından komisyon vermeden satış yapmak ve Epic'ten para almak çoğu geliştiricinin hayır diyemeceği bir durum.
Şöyle ki 5g ile bu stream olayı tutabilir. Gecikmeleri çok daha düşük.
Stadia hakkında es geçilen diğer bir konu ise multiplayer oyunlar. Adamlar 100 kişi bir adaya atlayıp yaşanan lagfesti bırakın, 1000 kişi bile atlasa lag sorunu yaşanmayacak diyor. Networking için de ayrı bir çağ olur bu.
Steam'de stream işine girecektir. Zira yıllardır bunun hazırlığı yapılıyor. Steam'de yıllardır bir Linux clientı var ( ve halihazırda kullanıyorum ) , ayrıca sadece Linux uyumlu değil Windows uyumlu oyunları da SteamPlay/Proton ile çalıştırma özelliğine sahip. Peki bu neden önemli?
Stadia iyi hoş ancak Steam kütüphanemizde yıllardır oynadığımız eski oyunlar var ama bunların birçoğu artık publisherları için maddi bir anlam ifade etmeyen oyunlar. Yine de oynuyoruz. Stadia'da backlog sıkıntısı var , AC Odyssey var ama bir Witcher serisi yok. Hadi CDPR'ye port ettirdi diyelim , Crysis açar mı , GTA5 açar mı sorusunun cevabı koca bir hayır Stadia'da. :D Steam'de ikisi de Linux clientı üstünde SteamPlay ile çalışıyor.
En azından Valve'ın böyle bir avantajı olacaktır girerlerse.
Zaten hatırladığım kadarıyla bu Stream işini de ilk Valve mobilde yaptığı bir uygulamada kullanmıştı.
Tuba abi çok sağlam olmuşsun saç ve sakal.
yalnız sadece a101de satılırsa sıkıntı olmaz adım başı var
Google Stadia konusundaki görüşüne katılıyorum Can sungur. İnsanlarımız malesef çok düz bakışla olayları yorumluyorlar adamlar bu şekilde şirketi yönetmiyor Google bu projeyle bir çok alan yaratmayı hedefliyor olabilir, Adamlar şu şekilde bakıyor olaya nelere vakit ayırıyor insanlar ? bunlardan biri eğer oyun ise google o sektöre girer. çünkü insanlara bir şekilde ulaşma derdinde firma mesele insanlara oyun oynatma olmadığını düşünüyorum. ikinci husus Herşeye para gözüyle bakmamak lazım sonuçta bir teknolojik proje ortaya çıkıyor beni ilgilendirmez demek doğru değil. Can sungur burada derinlemesine araştırıp bilgiler veriyor bize bugün şunu oynayalım yarın bunu oynayalımdan ziyada teknolojik gelişmeleride bilmeliyiz.
Oo şu stadia konusunu bi cs konuşsa da dinlesem diyodum gral yine boş geçmedi sağolsun
Can abi Google Glass şuan BMW Airbus gibi şirketlerin teknisyenleri tarafından kullanılıyor.
FIRTINADH saygıyı hak ediyor ds serisinde bence
CS bey hesoyamları podcast olarak spotify'dan dinleyebilir miyiz?
hayır
Donanım üreticileri zaten güncel mimarilerin sınırlarını zorluyor.Geliştiriciler daha büyük yatırımlar yapmak zorunda.Bu çıkmazdan stadia sayesinde belli bir süre uzak durabilirler.Tabi bu işin birde satış kısmı var İntel,Nvidia ve Amd yi donanıma son veriyoruz diyerek kenara ayıramazlar.Ya aralarında anlaşıcaklar yada Stadiayı üreticiler mefta edicek
Google'ın parası Allah'a şükür var.
-Can Sungur, 2019
Abi güzel muhabetin için teşekkür ederim.Bide şöyle 2 bilgi vermek istiyorum.
1-Bahsettiğin bıçak muhabetine ban gelmesinin sebebi kumar,takas,alım ve satım sitelerinin çoğalmasıydı bu yüzden steam kendi marketinden pay kesip para kazanamayacağını anlayınca 1 hafta takas banı getirdi sonucunda bu sitelerin çoğu kapandı ve steam böylelikle yine daha fazla kazanmaya başladı
2-Bide steam donanımı dahi okumuyor gibi birşey demiştiniz.Ama donanımı geçtim bilgisayarınızda bulunan her yazılım steam tarafından taranıyor.Bunun kanıtıda şu: Eğer bir hile yazılımını bilgisayarınıza indirip ÇALIŞTIRMASANIZ ve sadece klasörlerin birinde bulunsa yinede ban yiyebiliyorsunuz.Ayrıca bir yazılımcı olarak biliyorumki bir dosyanın bir yazılım tarafından okunup okunmadığı windows api si ile anlaşılabiliyor ve çok bariz bir şekilde steam özel dosyalarımıza kadar her şeyi okuyor.Ama bu tarz şeyler hiç haber olmuyor çünkü insanlar görmek istediğini görüyor bence.Bu yorumu okuyan herkese tavsiyem bence bu tarz şirketlerden hiç birine güvenmeyin.Ne Valve ne Epic Games hepsi aynı
CS konuştukça Panda'nın modu düştü, stadia sen neymişsin be abii
Stadia'nın fikrinin temeli 2010'larda ortaya atılmış OnLive'a dayanıyor diye biliyorum. Kaldı ki Sony firmayı satın alıp bugün belirli ülkelerde çalışan PS Now'ı game streaming için sürdürüyor. Google farklı olarak unreal engine gibi tabanları hedeflemeyi seçmiş.
Bu konu yeni değil seneler önce Onlive adında bir bulut sistem çıktı ve bana onboard laptopda bir sürü oyunu 4 mb internet ile oynattı kaliteside gayet iyiydi cebimden cüzi miktarlarda para aldı bana çok iyi zamanlar geçirtti ONLİVE'ı saygıyla anıyoruz ki bu işin öncüsüdür :D neden yürümedi derseniz Sony ticari kaygıları nedeni ile şirketin büyük kısmını satın alıp game stream service departmanını kapatma derdine düştü ki... 2015 yılında 1 nisan da ihbar verip 30 Nisan da tüm hesapları silip departmanı lağvetti.
Stadia'yı adblocker ile oynamak içi hazırlıklar başlasa mı acaba?
Hocam stadia nın bambaşka fabrikadan getirdiği özelliği var. Lag ve Hack sorunu diye bir şey ortadan kalkacak mesela online oyunlar için
Şu sohbetleri oyun muhabbetlerini yapan kişi az gerçekten ülkemizde önemi ve ciddiyeti anlaşılamadı şu işin.
Bir şey geldi aklıma, eğer Stadia düzgün çalışır ve oyunlar oraya yönelir ise korsan oyunda da büyük bir düşüş hatta yok oluşa kadar gidebilir. Böylelikle korsan oyun oynayan kitleyi de zorla kendilerine çekerler. Tabi bu fikirde böyle Gugıl abimizin sunucularından yayınlayacağı oyunu bir şekilde korsana çıkarmayı da başarabilirler.
(Aylık maksimum 40 tl veririm :D )
playstation stream servisi yıllık 100 dolardı google türkiye stadia servisi sağlarsa bence 50 ile 100 tl arası olur ve bu olursa ben artık ne ekipman ne de oyun konsolu alırım
Abi Google Stadia mobil oyun sektörünü nasıl etkiler sizce ?
Benim aklıma bir soru takıldı,
Stadia sayesinde _internete bağlanabilen_ her alet ile desteklenen her oyun oynanacak. Peki ben stream ettiğim oyunun yayınını açarsam ne olur? Teknik olarak oyuna sahip değiliz ama korsan da oynamıyoruz, kiraladığımız bir oyunun streamı kabul edilebilir mi twitch'de?
Bence o zaman pek twitcjte oyun yayini olmaz yayincilik youtube kayar buna ozel bazi kolayliklarda getiriyorlar zaten
abi podcast’ler yayına ne zaman gelecek?
Böyle şirket rekabetlerinin artması en çok biz kullanıcıların işine yarayacağını düşünüyorum. Rekabet artarsa kalite de artar. Yesinler birbirlerini ehuehuehuehue
Abi siz Google Stadia dan bahsetmişsiniz ama benim bildiğim kadarıyla Nvidia nın Geforce Now servisi daha gelişmiş ve daha yakın gelecekte ortaya çıkacak beta kullanıcısıyım ben de