PID kontrol hakkında teknik bilgi ararken bu videoya denk geldim ve çok hoşuma gitti. Arduino kullanmaya yeni başladım, drone gibi projeler yapmak aklımda vardı. Ama böyle detaylar olduğundan hiç haberim yoktu. PID kontrol mantığını da daha iyi anlamış oldum sayenizde. Umarım kanalınız büyür ve güzel yerlere gelir, abone oldum.
Çok iyi olmuş elinize sağlık. Ben de terazi sistemini kurup kod kısmında takılmıştım. Kodun bu şekilde açıklanmasının da diğer pek çok kişinin yorum satırı koyarak açıklamasının aksine çok daha faydalı olduğunu düşünüyorum.
adamsın abi öncelikle ben 10.sınuf öğrencisiyim ve üniversite olarakta güzel bir yer istiyorum ama bunların yanı sıra teknofest gibi yarışmlarara katılıyorum ve bu alanda cidden çok merakloıyım ve bu videolar çok yardımcı oluyor lütfen sakın video göndermeyi bırakma kalp kalp kalp
Hocam teşekkür ederim, emeğinize sağlık, gerçekten ihtiyacımız var bilgilerinize. Bazı hocalar araştırın hazıra konmayın diyorlar ama tecrübe ve hazır bilgi hareket etmemizi sağlıyor.
@@BerkaylaElektronik Ne demek hocam ben teşekkür ederim. Üniversitede iki dönem kontrol teorisi aldım ama şu 20 dk da edindiğim bilgiyi 1 yıla değişmem. Hep matlab hep matlab insan ne bildiğini bilmeyince gerçekten sıkıntı çekiyor. Kesinlikle kontrol teorisi derslerinden önce fragman şeklinde giriş kısmı olarak öğrencilere izletilmeli. Başarılar ve videolarımızın devamını dilerim.
Hello sir! I'm studying and following each part of your lessons, it's still not balanced. How is the direction of the 2 propellers installed? Thank you Sir!
Motors should rotate in opposite directions to each other. E.g if one rotates clockwise, the other one must rotate anticlockwise. The order doesn’t matter. Propellers must be installed in a way that they generate lift force. Which means they should push the air down as they rotate. With that configuration, propellers must also rotate in opposite directions. I recommend watching a specific video for installing propellers or the 10th video of this series. Does this answer your question?
Öncelikle eline sağlık Berkay abi, anlattığın PID kodundaki tüm değişkenlerin nereden geldiğini anladım ama "kp,ki,kd" değerlerini nereden çektin onu anlamadım. Yazabilir misin?
Aciklamada bu deneye ait kodu bulabilirsin. Tam olarak bu kisimda konfigurasyon degerleri mevcut. github.com/berkaysaka/ArduinoQuadcopterFlightController/blob/0fc18cec0c73fc9a286145457c01e5bdb19da4ca/lessons/4_PID/pid_balancing_seesaw/pid_balancing_seesaw.ino#L18-L20 Bu degerleri videonun tam olarak bu kisminda kullanmistim ua-cam.com/video/SX5V_52DTSA/v-deo.html
Merhaba su altı dronelarında kullanmak üzere bir PID sistemi kuracağım bu konu hakkında sizinle nereden iletişime geçebilirim ? Bu arada güzel anlatımınız için teşekkürler.
Maalesef zamanım kısıtlı olduğundan bireysel danışmanlık hizmeti veremiyorum. Ancak sorularınızı spesifikleştirip buradan iletirseniz yönlendirme şeklinde bir faydam dokunabilir. ilginize teşekkür ederim.
Abi vidyon gerçekten faydalı en azından dron konusunda bana bayagi katki sağladı birde şey soylicektim abi 716 motor türünden motorlar ile minik alıcılı (FSI A8 gibi ) ve arduino pro mini gibi küçük kontrolcü kullanarak çok küçük bir dron yaparmisin? (Aslında yapmasını biliyorum fakat transistör vs alakam fazla yok hani ne işe yaradiklarini biliyorum ama iş hesaplamaya gelince tikaniyorum elektroniğe uzun süre önce başladım ama böyle şeylerde dediğim gibi daha da kendimi gelistirmeliyim yoksa kodlamayı biliyorum )
Yayimladigim video serisi haricinde baska bir drone daha yapmayi simdilik dusunmuyorum. alici/motor gibi donanimsal konular, uzerinde arastirma yaparak nispeten daha kolay elde edilebilecek bilgiler. eger burada sikinti yasiyorsaniz ilk etapta drone yapmak yerine; alici/verici, motor dondurme gibi daha basit projelerle baslayip zamanla bunlari birlestirmeyi hedefleyerek ilerleyebilirsiniz. problemleri parcalara bolmek isinizi kolaylastiracaktir.
Guzel calisma olmus. Hocam arduino mega kartinin butun giris cikislari I2C dahil nasil modbus adreslerini verebiliriz ve com port modbus uzerinden cikisini saglariz?
Sorum gyro sensörden gelen veriler çok temiz değil gürültü çok fazla olabiliyor ve karar verme aşamasında yazılım çok kararsız hareketler ile tepki verebiliyor. Araştırmama göre sensörden gelen verileri filtrelemek gerkiyo bunda da en iyi yöntemlerden birisninin de kalman filtre olduğunu okudum. Kalman filtre için bir örnek yapacakmısınız?
diğer videolarda mpu6050 modülü ile temiz bir veri elde ediyorum. modül kendi içinde gyro ve ivme ölçerden gelen verileri filtreleyip temiz bir veri veriyor. sizin ekstra kalman filtre gibi bir filtre kullanmanıza gerek kalmıyor.
Kullandığım esc lerde 5 volt çıkışı bulunmuyor. Oradan normalde Arduinoya güç sağlayabilirsiniz. Ancak ben arduinoya USB kablosu İle bilgisayardan güç vererek bu deneyi gerçekleştirmiştim.
Hocam bu sistemden sisteme göre değişiklik gösterir. Ağırlık uzunluk vs herkesin yaptığı illaki farklı çıkacaktır. Uzun zaman geçti, bu düzenek için daha sonradan en optimum hangi değerleri buldum hatırlayamadım
teşekkür ederim hocam peki ileriki zamanlarda f35 tarzı proje yapacağım denge de takıldığım yer olursa yarım edebilme gibi bir şansınız var mıdır ?@@BerkaylaElektronik
Merhaba Berkay Bey, anlattığınız bu PID sistemini manyetik levitasyon sistemiyle çalışan asansörlerde kullanabilir miyiz? Ve mail adresinizi rica edebilir miyim?
Klasik yöntemlerin yetersiz kaldığı sistemlerde pid gibi bir kontrol sistemi kullanılabilir. Pid özellikle lineer, sürekli, geri beslemeye dayalı sistemlerde etkilidir. Doğrusal olmayan (non linear), geri beslemenin çok uzun sürdüğü veya birden fazla değişkenli kontrol problemlerini çözmekte yetersizdir. Yapmaya çalıştığınız şey hakkında bilgi sahibi olmadığımdan yorum yapamayacağım. Maalesef sadece bu proje hakkındaki sorulara yorumlar aracılığıyla cevap verebiliyorum. Projenizde başarılar dilerim
merhaba, size öncelikle teşekkür etmek istiyorum bu güzel eğitici videolariniz için. RC plane için bir uçuş kontrolcu projesi üzerinde çalisiyorum fly-by-wire tarzinda olacak, birçok sensörün yanina mpu6050 uçağı dengelemek için kullanacağım. Bunun için PID şart olacak. nasil bir yol izleyebilirim ? araştırdığımda hazir arduino kutuphaneler oldugunu gordum, ne dusunuyorsunuz bu kutuphaneler hakkinda, hiç kullandiniz mi? size ulasabilecegim bir yer var mi (mail adres gibi) tesekkurler simdiden :)
Ağzına sağlık panpa , bir sorum var pid değerlerini belli koşullarda test ederek karar verdin bu dışarıdaki değişken koşullara göre değişkenlik göstermez mi ? Su terazisi gibi bir sensörle pid değerlerini dinamik vermek mantıklı olur mu ? Saçma bir soru sormuş olabilirim , konunun cahili olarak sordum 😂
Bu güzel bi soru. Dışarıda drone’un uçuşunu etkileyen en önemli faktör rüzgar. Rüzgar aşırı artarsa kendini eninde sonunda yine dengeler, ancak performansı düşecektir. Pid Tuning yapmanın otomatik metodları da var. Ancak uygulaması daha karmaşık. Belki bu şekilde kendi performansını kendi gözlemleyip pid değerlerinde uçuş esnasında değişiklik yapmak mümkün olabilir. Auto pid tuning, adaptive pid control konularını araştırırsanız daha fazla kaynağa ulaşabilirsiniz. Yalnız çoğu İngilizce ve akademik makaleler.
sabit kanatlı rc uçaklar için sabit irtifa ve sabit yatış açısıyla dönüşler yapabilen yarı otomatik otopilot modülü yapmaya çalışıyorum buradaki motor hızlarını aileron ve elevatör açılarına nasıl uyarlayabilirim ? yardımcı olursanız sevinirim.
Hocam benim aynı denge sistemini arduino kullanmadan yapmam gerekiyor (ben 18F4550) kullanmayı düşünüyorum. Bu denge sistemi ile ilgili bana yardımcı olabilir misiniz? Denge sistemindeki motor pervane bağlantıları ve pıc kodlarıyla ilgili
Aynı düzeneği ben de kurdum ancak elimde kumanda olmadığı için arduniodan sabit bir veriyi işlemesini istiyorum. Motorların arm olması için delay ile ilk başta 3 saniye toggle değerini 0 da tutuyorum. Ancak kodun kumanda kısmını doğru bir şekilde değiştiremediğimden midir bilmiyorum, derleme hatası almama rağmen motorlarda hareket yok. Not: Motorlar arm sesi veriyor ve orada beklemede kalıyorlar. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
hocam imu kodu ardino megada bir süre çalıştıktan sonra kitletiyor. farklı bir kodla denedim kilitlenme yok fakat sizin kod donuyor, sorun neden olabilir acaba sizin kodda kalibrasyon özelligi var ve daha hassas çalışıyor . donma yapmasssa harika çalışıyor . nasıl düzeltebiliriz siz böyle bir sorun yaşadınızmı. Eğitimleriniz için çok teşekkürler
Merhaba Berkay bey , sizin pid işleminizden sonra motorlarınıza yazdırdığınız gücün 0dan düşük 180den büyük oluyormu acaba ve bunlar sıkıntı çıkartırmı onu merak ediyorum .İşlemler sonrasında motorlara giden gücün 0 ile 180 arasında olması gerekiyor değilmi?
0 dan dusuk 180'den buyuk olmamasinda fayda var. belirli bir degerin altina dusunce 0 a dusuren bir kod var hatirladigim kadariyla. ancak 180 uzerine cikinca kontrol eden bir kod yoktu sanirim. deneysel bir uygulama oldugu icin kontrollere pek dikkat etmedim. ancak drone yaziliminda bu kontroller mevcut. o videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum. 0 in altina dusunce ESC ler motoru durdurabilir. 180 in uzerine cikarsa arada bir fark yokmus gibi algilanacagi icin pid dengesi bozulabilir yuksek hizlarda.
Çok sağolun çok değerli bilgiler var birşey danışmak istiyorum ben 4 motorlu drone yapacağım fakat kumanda sistemi eklemeyeceğim otomatik olarak belirlediğim bir yüksekliğe kadar uçucak sonra geri inicek bu tarafını yapıyorum ama denge ayarını nasıl yapmalıyım yani drone otomatik olarak yukarı kalkar iken sağa veya sola doğru savrulmamalı düz çıkmalı onun kaynak kodu nedir
Bir sorum var. Kumandadan sağa yada sola eydiğinizde tahtayı pid algıritması onu dümdüz yapmaya çalışıyormu? Eğer çalışıyorsa nasıl düz konuma gelmemesni sağlayarak tahtayı eğik tutuyorsunuz
Sorunuzu tam olarak anlayamadım sanırım. Ancak kumandadaki joystick hangi yöne yatıyorsa tahterevalli o yöne yatıyor. Ortada bırakırsam tahterevalli dengede kalmaya çalışıyor. Videoda tahterevalli ile kumandanın aynı andaki görüntülerine bakarak durumunu kıyaslayabilirsiniz.
@@BerkaylaElektronik sorum şöyle biz joyistik ile tahterevalliye sağa yatsın diyoruz, tahtarevallide sağa yatıyor. Pid algıritması sayesinde pid algoritması tahterevalliyi düm düz konuma getirmeye çalışıyormu joyistiği en sağa çektiğimizde
Videonun giriş kısmında sağ sol ve denge konumunda görülüyor aslında. Kolay anlaşılabilmesi aynı ekranda hem kumanda hem de tahterevallinin görüntüsünü inceleyebilirsiniz
@@BerkaylaElektronik Önemli olan IMU da bulunan jiroskop ve ivmeölçer, ve denetleyici olarak PID veya kalman süzgeci kodlaması değil mi ? (Sensör için mpu6050 kullanıcam)
2 motor ve 2 esc yeterli olmayabilir. Ayrıca güç kontrol kartı olası akım problemleri engellemek için önemli. Bu parçalar yeterli olsaydı sadece bu parçalarla yapardım.
merhaba değerli bilgiler için teşekkürler. Ben de PID konulu yazımda teorik bilgiler vermiştim. Sizin videonuzu yazıma ekledim sizin deney seti üzerinde anlattıklarınız okuyucularıma daha faydalı olacaktır diye düşündüm. Müsaadenizi talep ediyorum.
Hocam ben bisiyi anlamdım😅 Şimdi biz toplam pid değerini aldığımızda elde ettiğimiz değer aşırı yüksek oluyor ancak elimizdeki motor 1000i ila 2000 arasında burda map işlemi yapiyomuyuz yada başka teknik mi var?
Pid değerinin yüksek olmasının sebebi, orijinal pid hesabına sadık kalmamamdan dolayı oluyor. Normalde bu yüksek değerleri 1000 e bölerseniz orijinal formüle uyumlu olacaktır. Ama bu pratikte önemli değil. Yazılım videosunda bu durumdan bahsediyorum. O videoda paylaştığım uçuş kontrol yazılımı orijinal hesaba uygun şekilde yapılmıştır. Detaylar için o Videoyu izlemenizi tavsiye ederim.
I don't understand Turkish, so maybe it's explained in the video. Honestly, I feel skeptical about the outcome of such a simple code, because it seems impossible to me that you can achieve stability by using a calculated error derivative term. And if that works, than the trick lays in the mpu library that you use. Noise and vibration rejection must be well handled by that library!
Noise and vibration rejection issues are handled by the mpu so that you can focus on the actual logic. That’s why I chose mpu6050 over other alternatives to make my life easier.
@@BerkaylaElektronik it's not the sensor that handles the noise and vibrations, it's the sensor fusion algorithm that does the job. You missed the most important part here that is the configuration of the IMU and a deep description of the fusion algorithm you use.
çok sevindim böyle bir kanal gördüğüme. gerçekten çok özenilmiş. elinize sağlık.
Beğendiğinize sevindim, keyifli seyirler.
Süper, eline diline sağlık. Şu ana kadar bu konularda arayıp da bulduğum en düzgün Türk kanalı valla, diğerlerinde illaki bir şeyler eksik oluyor.
Teşekkür ederim, beğendiğinize sevindim.
Kanalı yeni farkettim içerik pürüzsüz ve net anlatılmış. Tebrik ederim
Teşekkür ederim :)
PID kontrol hakkında teknik bilgi ararken bu videoya denk geldim ve çok hoşuma gitti. Arduino kullanmaya yeni başladım, drone gibi projeler yapmak aklımda vardı. Ama böyle detaylar olduğundan hiç haberim yoktu. PID kontrol mantığını da daha iyi anlamış oldum sayenizde.
Umarım kanalınız büyür ve güzel yerlere gelir, abone oldum.
Beğendiğinize sevindim :) teşekkür ederim.
Aynı şeyi ben de yaşadım. Kesinlikle mükemmel bir video olmuş PID üzerine. Kontrol üzerine, direk kontrol deneyleri ile videolar da gelir mi hocam? :)
Kısmet bakalım :)
Valla hocam teorik de herkes anlatmış, uygulamalı olarak anlatmanız çok iyi tam olarak anladım emeğinize sağlık
Beğendiğinize sevindim, teşekkürler.
Çok iyi olmuş elinize sağlık. Ben de terazi sistemini kurup kod kısmında takılmıştım. Kodun bu şekilde açıklanmasının da diğer pek çok kişinin yorum satırı koyarak açıklamasının aksine çok daha faydalı olduğunu düşünüyorum.
Teşekkür ederim beğendiğinize sevindim
türkiyeden selam berkay bey
senden başka vidyolar bekliyoz
Teşekkür ederim
Harikasın üstad, ili dönem kontrol dersi ni aldım ki ! Sayenizde 2 saatte hallettik.
Beğendiğinize sevindim, kolay gelsin
Dronlarla alakam yok tamamen kontrol sisteminin günlük hayattaki örneklerini araştırıyordum ihtiyacım olanı buldum sanırım emeğinize sağlik
Teşekkür ederim
emeklerinize sağlık hocam, çok açıklayıcı ve bilimsel bir anlatım olmuş
Teşekkürler
Çok saolun hocam bizimle paylaştığınız bu bilgiler çok değerli teşekkürler.
ilginiz icin ben tesekkur ederim.
adamsın abi öncelikle ben 10.sınuf öğrencisiyim ve üniversite olarakta güzel bir yer istiyorum ama bunların yanı sıra teknofest gibi yarışmlarara katılıyorum ve bu alanda cidden çok merakloıyım ve bu videolar çok yardımcı oluyor lütfen sakın video göndermeyi bırakma kalp kalp kalp
Faydası oluyorsa ne mutlu bana. Başarılar dilerim.
Anlatımınız harika devamını bekleriz
Beğendiğinize sevindim, teşekkür ederim.
Your explanation seems so clear despite the fact i dont understand Turkish
Thanks, I’m glad to hear that
Hocam teşekkür ederim, emeğinize sağlık, gerçekten ihtiyacımız var bilgilerinize.
Bazı hocalar araştırın hazıra konmayın diyorlar ama tecrübe ve hazır bilgi hareket etmemizi sağlıyor.
olabildiğince deney yapmanızı tavsiye ederim
Elinize sağlık sonunda öğrencilere onerebilecegim Turkce kaynak kesfettim..
Teşekkür ederim
Tebrikler hocam çok iyi bir anlatım olmuş.
Teşekkürler
Elinize sağlık çok güzel anlatmışsınız
Emeğinize sağlık cok güzel bir anlatım olmuş 👏👏
Beğendiğinize sevindim, teşekkür ederim.
harika anlatım gerçekten, teşekkürler. sizden stm32 de dinlemek isterdim
Beğendiğinize sevindim, belki ileride o da kısmet olur. Kolay gelsin
Cok tesekurler bilgiler icin selamlar
Selamlar, rica ederim
Emeğine sağlık usta
Teşekkür ederim, beğendiğinize sevindim.
Nefis bir video. Ancak bir salak makyaj videosu kadar izlenememiş olması çok üzücü. Emeğinize sağlık. Saygılar.
Teşekkür ederim. Bir kişinin bile faydalandığını görmek beni çok mutlu ediyor.
Emeğinize sağlık, teşekkürler
İlginiz için ben teşekkür ederim
çok güzel olmuş teşekkürler
Teşekkürler
çok güzel bir video olmuş teşekkürler
Teşekkür ederim beğendiğinize sevindim.
elinize sağlık
Teşekkürler
nice tutorial even in turkish language, thank you so much.
Thanks!
ADAMSIN gardaşım
İlginize teşekkür ederim
Taklaya adım adım 👍❤️
:)
Teşekkürler.
Teşekkürler
👌
👌
Muazzam
Teşekkür ederim.
@@BerkaylaElektronik Ne demek hocam ben teşekkür ederim.
Üniversitede iki dönem kontrol teorisi aldım ama şu 20 dk da edindiğim bilgiyi 1 yıla değişmem.
Hep matlab hep matlab insan ne bildiğini bilmeyince gerçekten sıkıntı çekiyor.
Kesinlikle kontrol teorisi derslerinden önce fragman şeklinde giriş kısmı olarak öğrencilere izletilmeli.
Başarılar ve videolarımızın devamını dilerim.
Güzel yorumunuz beni çok mutlu etti :)
Hello sir! I'm studying and following each part of your lessons, it's still not balanced. How is the direction of the 2 propellers installed? Thank you Sir!
Motors should rotate in opposite directions to each other. E.g if one rotates clockwise, the other one must rotate anticlockwise. The order doesn’t matter. Propellers must be installed in a way that they generate lift force. Which means they should push the air down as they rotate. With that configuration, propellers must also rotate in opposite directions. I recommend watching a specific video for installing propellers or the 10th video of this series. Does this answer your question?
@@BerkaylaElektronik Thank You Sir.
Öncelikle eline sağlık Berkay abi, anlattığın PID kodundaki tüm değişkenlerin nereden geldiğini anladım ama "kp,ki,kd" değerlerini nereden çektin onu anlamadım. Yazabilir misin?
Aciklamada bu deneye ait kodu bulabilirsin. Tam olarak bu kisimda konfigurasyon degerleri mevcut.
github.com/berkaysaka/ArduinoQuadcopterFlightController/blob/0fc18cec0c73fc9a286145457c01e5bdb19da4ca/lessons/4_PID/pid_balancing_seesaw/pid_balancing_seesaw.ino#L18-L20
Bu degerleri videonun tam olarak bu kisminda kullanmistim ua-cam.com/video/SX5V_52DTSA/v-deo.html
Merhaba su altı dronelarında kullanmak üzere bir PID sistemi kuracağım bu konu hakkında sizinle nereden iletişime geçebilirim ? Bu arada güzel anlatımınız için teşekkürler.
Maalesef zamanım kısıtlı olduğundan bireysel danışmanlık hizmeti veremiyorum. Ancak sorularınızı spesifikleştirip buradan iletirseniz yönlendirme şeklinde bir faydam dokunabilir. ilginize teşekkür ederim.
@@BerkaylaElektronik anladım ben o zaman sorularım olursa dediğiniz gibi spesifik bi şekilde buradan sizlere sorarım ilginiz için teşekkürler
Abi bu pid sadece matematiksel firmul mu
Abi vidyon gerçekten faydalı en azından dron konusunda bana bayagi katki sağladı birde şey soylicektim abi 716 motor türünden motorlar ile minik alıcılı (FSI A8 gibi ) ve arduino pro mini gibi küçük kontrolcü kullanarak çok küçük bir dron yaparmisin? (Aslında yapmasını biliyorum fakat transistör vs alakam fazla yok hani ne işe yaradiklarini biliyorum ama iş hesaplamaya gelince tikaniyorum elektroniğe uzun süre önce başladım ama böyle şeylerde dediğim gibi daha da kendimi gelistirmeliyim yoksa kodlamayı biliyorum )
Yayimladigim video serisi haricinde baska bir drone daha yapmayi simdilik dusunmuyorum. alici/motor gibi donanimsal konular, uzerinde arastirma yaparak nispeten daha kolay elde edilebilecek bilgiler. eger burada sikinti yasiyorsaniz ilk etapta drone yapmak yerine; alici/verici, motor dondurme gibi daha basit projelerle baslayip zamanla bunlari birlestirmeyi hedefleyerek ilerleyebilirsiniz. problemleri parcalara bolmek isinizi kolaylastiracaktir.
Guzel calisma olmus. Hocam arduino mega kartinin butun giris cikislari I2C dahil nasil modbus adreslerini verebiliriz ve com port modbus uzerinden cikisini saglariz?
Teşekkürler
Sorunuzu ilgili youtube kanallarına yöneltebilirsiniz
hocam videoki malzemeleri atabilirmisiniz
2. Videoda mevcut
Sorum gyro sensörden gelen veriler çok temiz değil gürültü çok fazla olabiliyor ve karar verme aşamasında yazılım çok kararsız hareketler ile tepki verebiliyor. Araştırmama göre sensörden gelen verileri filtrelemek gerkiyo bunda da en iyi yöntemlerden birisninin de kalman filtre olduğunu okudum. Kalman filtre için bir örnek yapacakmısınız?
diğer videolarda mpu6050 modülü ile temiz bir veri elde ediyorum. modül kendi içinde gyro ve ivme ölçerden gelen verileri filtreleyip temiz bir veri veriyor. sizin ekstra kalman filtre gibi bir filtre kullanmanıza gerek kalmıyor.
Berkay abi geri beslemeyi nasıl aldın hatayı düzeltmek için? PWM olarak kullandığın kablodan mı
Sorunuzu tam olarak anlayamadim. Biraz daha acabilir misiniz?
@@BerkaylaElektronik abi mesela motorun hızını kontrol eden geri besleme var ya PID deki, onu sormuştum nasıl yaparız diye
Kullandığım esc lerde 5 volt çıkışı bulunmuyor. Oradan normalde Arduinoya güç sağlayabilirsiniz. Ancak ben arduinoya USB kablosu İle bilgisayardan güç vererek bu deneyi gerçekleştirmiştim.
@@huseyinulupinar392 Mpu6050 den geri bildirim alıyor sistemde. Giriş değeri kumanda ve hata analizinide mpu6050den alıyor.
hocam bulduğunuz en iyi değer aralığı nedir ?
Hocam bu sistemden sisteme göre değişiklik gösterir. Ağırlık uzunluk vs herkesin yaptığı illaki farklı çıkacaktır. Uzun zaman geçti, bu düzenek için daha sonradan en optimum hangi değerleri buldum hatırlayamadım
teşekkür ederim hocam peki ileriki zamanlarda f35 tarzı proje yapacağım denge de takıldığım yer olursa yarım edebilme gibi bir şansınız var mıdır ?@@BerkaylaElektronik
Bireysel olarak destek olamıyorum
hocam peki hazır kod nereden bulabilirim çift motor dengeleme yapacağım
@@BerkaylaElektronik
bunun tek pervaneli olanı yapmak istersek nasıl yaparız
Tek pervaneyle dengeyi sağlamak mümkün olmayabilir. Kendi ekseninde dönme eğiliminde olur
Merhaba Berkay Bey, anlattığınız bu PID sistemini manyetik levitasyon sistemiyle çalışan asansörlerde kullanabilir miyiz? Ve mail adresinizi rica edebilir miyim?
Klasik yöntemlerin yetersiz kaldığı sistemlerde pid gibi bir kontrol sistemi kullanılabilir. Pid özellikle lineer, sürekli, geri beslemeye dayalı sistemlerde etkilidir. Doğrusal olmayan (non linear), geri beslemenin çok uzun sürdüğü veya birden fazla değişkenli kontrol problemlerini çözmekte yetersizdir. Yapmaya çalıştığınız şey hakkında bilgi sahibi olmadığımdan yorum yapamayacağım. Maalesef sadece bu proje hakkındaki sorulara yorumlar aracılığıyla cevap verebiliyorum. Projenizde başarılar dilerim
Bu derste de yine cehaletim yüzüme vuruldu 😂
Bana hala vuruluyor hiç üzülmeyin 😂
Abi tum videolarini izliyorum. Matematiksel olarak kendim bir algoritma oluşturmak istiyorum. Hocalarima da soracağım eem 2. Sinif öğrencisiyim.
Hayırlı olsun
merhaba, size öncelikle teşekkür etmek istiyorum bu güzel eğitici videolariniz için. RC plane için bir uçuş kontrolcu projesi üzerinde çalisiyorum fly-by-wire tarzinda olacak, birçok sensörün yanina mpu6050 uçağı dengelemek için kullanacağım. Bunun için PID şart olacak. nasil bir yol izleyebilirim ? araştırdığımda hazir arduino kutuphaneler oldugunu gordum, ne dusunuyorsunuz bu kutuphaneler hakkinda, hiç kullandiniz mi? size ulasabilecegim bir yer var mi (mail adres gibi) tesekkurler simdiden :)
Hazır kütüphaneleri kullanmadım. Sadece bu projeyle ilgili sorulara yorumlar aracılığıyla yanıt veriyorum. Projenizde başarılar
Ağzına sağlık panpa , bir sorum var pid değerlerini belli koşullarda test ederek karar verdin bu dışarıdaki değişken koşullara göre değişkenlik göstermez mi ? Su terazisi gibi bir sensörle pid değerlerini dinamik vermek mantıklı olur mu ? Saçma bir soru sormuş olabilirim , konunun cahili olarak sordum 😂
Bu güzel bi soru. Dışarıda drone’un uçuşunu etkileyen en önemli faktör rüzgar. Rüzgar aşırı artarsa kendini eninde sonunda yine dengeler, ancak performansı düşecektir. Pid Tuning yapmanın otomatik metodları da var. Ancak uygulaması daha karmaşık. Belki bu şekilde kendi performansını kendi gözlemleyip pid değerlerinde uçuş esnasında değişiklik yapmak mümkün olabilir. Auto pid tuning, adaptive pid control konularını araştırırsanız daha fazla kaynağa ulaşabilirsiniz. Yalnız çoğu İngilizce ve akademik makaleler.
sabit kanatlı rc uçaklar için sabit irtifa ve sabit yatış açısıyla dönüşler yapabilen yarı otomatik otopilot modülü yapmaya çalışıyorum buradaki motor hızlarını aileron ve elevatör açılarına nasıl uyarlayabilirim ? yardımcı olursanız sevinirim.
Sadece çektiğim videolarla ilgili soruları yanıtlamaya çalışıyorum. Projenizde başarılar.
Hocam benim aynı denge sistemini arduino kullanmadan yapmam gerekiyor (ben 18F4550) kullanmayı düşünüyorum. Bu denge sistemi ile ilgili bana yardımcı olabilir misiniz? Denge sistemindeki motor pervane bağlantıları ve pıc kodlarıyla ilgili
Sadece bu projeyle ilgili sorulara yanıt veriyorum
Aynı düzeneği ben de kurdum ancak elimde kumanda olmadığı için arduniodan sabit bir veriyi işlemesini istiyorum. Motorların arm olması için delay ile ilk başta 3 saniye toggle değerini 0 da tutuyorum. Ancak kodun kumanda kısmını doğru bir şekilde değiştiremediğimden midir bilmiyorum, derleme hatası almama rağmen motorlarda hareket yok.
Not: Motorlar arm sesi veriyor ve orada beklemede kalıyorlar.
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Modifikasyonlar konusunda yardımcı olamıyorum
pid konfigurasyon yapmaya çalışırken arduino donuyor ve motorlar herhangi bir tepki vermeden sabit dönmeye başlıyor sebebini biliyor musunuz?
Arduino donuyor ise önceki imu videosundaki değişikliği yapmamış olabilirsiniz.
@@BerkaylaElektronik wire kütüphanesinde timeout belirledim hocam dediğiniz gibi acaba 10000ul yerine daha yüksek bir değer mi versem?
Başka bir sebebi vardır o halde. Ancak ne olabilir bilemiyorum.
merhba bi ödevim var pıd ile değil ama fuzzy ve z-1 ile denklemin hata ve hata değişiminin bulmam lazım ödev olarak yardımcı olurmusunuz?
Yorumlar aracılığı ile bu proje ile ilgili soruları yanıtlıyorum
Bunu 3 motor ile yapmak istesek nasıl yaparız denge için acaba yrdımcı olabilir misiniz ?
neden 3 motor kullanmak istiyorsunuz?
@@BerkaylaElektronik 3 Motor ile denge yapmam gerekiyor bi projemiz var o yüzden yardımcı olabilirseniz çok sevinirim....
@@BerkaylaElektronik size mailden ulaşabilirsen çok daha iyi olur...
vaktim kisitli oldugundan maalesef ozel olarak yardimci olamiyorum.
Merhaba, size nasıl ulaşabilirim?
Yorumlar aracılığıyla ulaşabilirsiniz
hocam imu kodu ardino megada bir süre çalıştıktan sonra kitletiyor. farklı bir kodla denedim kilitlenme yok fakat sizin kod donuyor, sorun neden olabilir acaba sizin kodda kalibrasyon özelligi var ve daha hassas çalışıyor . donma yapmasssa harika çalışıyor . nasıl düzeltebiliriz siz böyle bir sorun yaşadınızmı. Eğitimleriniz için çok teşekkürler
Döngü içerisinde hangi kodla çalıştırırsanız çalıştırın donar. İstisnasız. Çözüm için IMU videosunu izleyiniz
Merhaba Berkay bey , sizin pid işleminizden sonra motorlarınıza yazdırdığınız gücün 0dan düşük 180den büyük oluyormu acaba ve bunlar sıkıntı çıkartırmı onu merak ediyorum .İşlemler sonrasında motorlara giden gücün 0 ile 180 arasında olması gerekiyor değilmi?
0 dan dusuk 180'den buyuk olmamasinda fayda var.
belirli bir degerin altina dusunce 0 a dusuren bir kod var hatirladigim kadariyla.
ancak 180 uzerine cikinca kontrol eden bir kod yoktu sanirim.
deneysel bir uygulama oldugu icin kontrollere pek dikkat etmedim.
ancak drone yaziliminda bu kontroller mevcut. o videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum.
0 in altina dusunce ESC ler motoru durdurabilir.
180 in uzerine cikarsa arada bir fark yokmus gibi algilanacagi icin pid dengesi bozulabilir yuksek hizlarda.
@@BerkaylaElektronik twşwkkür ederim , motorlar hangi yöne dönüyordu acaba
Biri sağ biri sola doğru doğru dönüyor. Önemli olan birbirinin tersi yönünde dönmeleri.
Çok sağolun çok değerli bilgiler var birşey danışmak istiyorum ben 4 motorlu drone yapacağım fakat kumanda sistemi eklemeyeceğim otomatik olarak belirlediğim bir yüksekliğe kadar uçucak sonra geri inicek bu tarafını yapıyorum ama denge ayarını nasıl yapmalıyım yani drone otomatik olarak yukarı kalkar iken sağa veya sola doğru savrulmamalı düz çıkmalı onun kaynak kodu nedir
Sadece çektiğim videolarla ilgili soruları yanıtlamaya çalışıyorum. Projenizde başarılar.
bana karışık geldi niye öyle oldu :) acaba uçuş kontrol kartı almak daha mı az kafamı ağrıtır diye sordum 6. bölümde
Video serisinin 1. videosunu izlemenizi tavsiye ediyorum :)
@@BerkaylaElektronik çalışıyorum anlayacağım inş
Bir sorum var. Kumandadan sağa yada sola eydiğinizde tahtayı pid algıritması onu dümdüz yapmaya çalışıyormu? Eğer çalışıyorsa nasıl düz konuma gelmemesni sağlayarak tahtayı eğik tutuyorsunuz
Sorunuzu tam olarak anlayamadım sanırım. Ancak kumandadaki joystick hangi yöne yatıyorsa tahterevalli o yöne yatıyor. Ortada bırakırsam tahterevalli dengede kalmaya çalışıyor. Videoda tahterevalli ile kumandanın aynı andaki görüntülerine bakarak durumunu kıyaslayabilirsiniz.
@@BerkaylaElektronik sorum şöyle biz joyistik ile tahterevalliye sağa yatsın diyoruz, tahtarevallide sağa yatıyor. Pid algıritması sayesinde pid algoritması tahterevalliyi düm düz konuma getirmeye çalışıyormu joyistiği en sağa çektiğimizde
hayir.
Videonun giriş kısmında sağ sol ve denge konumunda görülüyor aslında. Kolay anlaşılabilmesi aynı ekranda hem kumanda hem de tahterevallinin görüntüsünü inceleyebilirsiniz
Hocam size ulaşabileceğim birmail adresi var mı? Çok önemli.
Yorumlar aracılığıyla projeyle ilgili sorulara yanıt veriyorum
Abi merhabalar. Uçuş kontrol sistemi yapımı için sadece bu videodaki malzemeler ile yapsam yeterli olur mu ?
Zor
@@BerkaylaElektronik Önemli olan IMU da bulunan jiroskop ve ivmeölçer, ve denetleyici olarak PID veya kalman süzgeci kodlaması değil mi ? (Sensör için mpu6050 kullanıcam)
2 motor ve 2 esc yeterli olmayabilir. Ayrıca güç kontrol kartı olası akım problemleri engellemek için önemli. Bu parçalar yeterli olsaydı sadece bu parçalarla yapardım.
merhaba değerli bilgiler için teşekkürler. Ben de PID konulu yazımda teorik bilgiler vermiştim. Sizin videonuzu yazıma ekledim sizin deney seti üzerinde anlattıklarınız okuyucularıma daha faydalı olacaktır diye düşündüm. Müsaadenizi talep ediyorum.
Çok sevindim 🎉
Hocam ben bisiyi anlamdım😅
Şimdi biz toplam pid değerini aldığımızda elde ettiğimiz değer aşırı yüksek oluyor ancak elimizdeki motor 1000i ila 2000 arasında burda map işlemi yapiyomuyuz yada başka teknik mi var?
Pid değerinin yüksek olmasının sebebi, orijinal pid hesabına sadık kalmamamdan dolayı oluyor. Normalde bu yüksek değerleri 1000 e bölerseniz orijinal formüle uyumlu olacaktır. Ama bu pratikte önemli değil. Yazılım videosunda bu durumdan bahsediyorum. O videoda paylaştığım uçuş kontrol yazılımı orijinal hesaba uygun şekilde yapılmıştır. Detaylar için o Videoyu izlemenizi tavsiye ederim.
@@BerkaylaElektronik teşekkür ederim
I don't understand Turkish, so maybe it's explained in the video. Honestly, I feel skeptical about the outcome of such a simple code, because it seems impossible to me that you can achieve stability by using a calculated error derivative term. And if that works, than the trick lays in the mpu library that you use. Noise and vibration rejection must be well handled by that library!
Noise and vibration rejection issues are handled by the mpu so that you can focus on the actual logic. That’s why I chose mpu6050 over other alternatives to make my life easier.
@@BerkaylaElektronik it's not the sensor that handles the noise and vibrations, it's the sensor fusion algorithm that does the job. You missed the most important part here that is the configuration of the IMU and a deep description of the fusion algorithm you use.
Thanks for your feedback
matlabte yapın da görelim
Onu da siz yaparsınız inş 😊
okulda boyle ders verilse uçarız
Teşekkür ederim, beğendiğinize sevindim.