Top 10: Hoe de rijken rijk blijven - Armoede, Besparingen en Duurzaamheid (15/16)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 вер 2019
  • Tips van de Quote: hoe behouden de rijken hun rijkdom?
    www.quotenet.nl/nieuws/a15964...
    Supersize me: www.imdb.com/title/tt0390521/
    MOOC (Massive open online course):
    Coursera: www.coursera.org/
    EDX: www.edx.org/
    Khan Academy: nl.khanacademy.org/
    www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk...
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

КОМЕНТАРІ • 8

  • @bertnl530
    @bertnl530 4 роки тому

    Wat mij opvalt is dat je de punten 3 en 10 niet benoemt. Over de Financial Times weet ik ook niets zinnigs te vertellen. Punt 3. Als je een goedkope spaarrekening opent, die zijn online vaak gratis, kan je inkomen meteen nadat het binnen is gekomen splitsen. Een deel op die spaarrekening. Daarmee kan je een soort barrière inbouwen, om niet gelijk alles weer uit te geven. Overigens moet je dat soort rekeningen liever niet bij "de grote vier" (RABO, ABN, ING, SNS) afsluiten. De kosten van die rekening overstijgen dan de baten. Punt 10 (Ze houden zich kalm) Dat is voor mensen met een laag inkomen heel belangrijk en er zijn teveel mensen die dat niet doen. Dit gaat namelijk ook op voor het doen van inkopen en dan met name van "duurzame gebruiksartikelen" Men ziet iets en dat beetje geld wat men heeft, brandt in de portemonnee, het moet eruit. Auto's. E-bikes, Airfryers, idiote koffiezetapparaten, de nieuwste TV's, spelcomputers de nieuwste smartphones (want "gratis" bij een te duur abonnement) kleding, maar ook bijvoorbeeld kant en klaar maaltijden. Wat beter is, is af te wachten: Je merkt dat je het hebben wilt. Denk daar, zodra je die behoefte bemerkt, eerst eens een maand over na. Is die behoefte dan nog zo groot of merk je dat je zonder kan? Overal staan bijkeukens en schuren vol met apparaten die in een opwelling gekocht zijn en nauwelijks gebruikt. Mensen kopen 55inch LED TV's omdat een 36 of 40 inch (is100cm diagonaal) " te klein" is. Mensen kopen "gratis" dure smartphones "want me friend hep er ook zo één" terwijl ze niet eens 20% van de mogelijkheden van het ding benutten. En dan heb ik het nog niet over het kopen van auto's en E-bikes. Heb je echt iets nieuws nodig? Een maandje nadenken kan je veel geld besparen.

    • @bertnl530
      @bertnl530 4 роки тому

      Overigens is dat ook een probleem bij de Action en Xenos en IKEA en kringloopwinkels. Goedkope winkels en toch zie je dat mensen zich daar overgeven aan nutteloze impulsaankopen. Men gaat erheen voor "iets" en men komt met "iets" en heel veel onbruikbare prullen en tinnef weer naar buiten. Als je met bordjes met spreuken of een beeldje (bijvoorbeeld zo'n Boeddha in een oplage van > 5.000.000) naar buiten komt, is het duurkoop geworden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 роки тому

      Ik snap wat je bedoelt, maar je moet dat gedrag in context plaatsen. Mensen die jaar na jaar in structurele armoede zitten en geen uitweg meer zien, die kunnen daar serieus aan ten onder gaan. Het is aangetoond dat mensen met (extreme) geldzorgen letterlijk 'stommer' worden (het IQ gaat met punten achteruit), kampen met serieuze gezondheidsklachten en veel stress. Die factoren bij elkaar kunnen er voor zorgen dat deze mensen makkelijk een decennium korter leven dan mensen zonder geldzorgen. Voor die mensen is de toekomst dus absoluut geen vriend. Wat je dus _nu_ kunt kopen, dat pak je, want wie weet wat er morgen gebeurt. En je hebt ook wel een cadeautje verdient, je ziet al zo af, is dan de gedachte. Je gebrek aan eigenwaarde en de overvloed aan schaamte zijn enigszins te verzachten met spullen. Wij buitenstaanders snappen daar geen klap van, iemand onder het bestaansminimum, roken als een ketter, twee grote honden, een groot visaquarium en dito tv. Maar als je ooit in zo'n situatie hebt gezeten, dan zul je herkennen hoe snel je de rationaliteit kwijt raakt en volledig gaat leven op impulsen en emotie. Deze mensen hebben hulp nodig, geen belerend praatje. Hier, ik geef je € 10,- leefgeld en ga daarmee naar de supermarkt om voor jezelf én je twee kleine kinderen voor een hele week eten van te kopen. Succes. En ja, je hebt de voedselbank waar je in zo'n geval terecht kunt, maar laat dan wel je waardigheid en privacy buiten bij de deur staan a.u.b.
      Begrijp me niet verkeerd, je intentie is vast goed, maar dit gaat zoveel dieper dan het kopen van prularia bij de Action. Diep van binnen willen die mensen dat ook helemaal niet kopen of hebben, maar welke keuze hebben ze nu in feite? "Alleen als je geld hebt, dan is de vrijheid niet duur".

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 роки тому

      En voor de goede orde: een spaarrekening is vrijwel altijd gratis bij eender welke bank. Slechts voor een betaalrekening worden kosten gerekend (in sommige gevallen kun je geen losse spaarrekening openen zonder een betaalrekening bij dezelfde bank, dat is dan de uitzondering). En sparen is leuk, maar dat is voor mensen in armoede veelal bedoelt als buffer en niet als investeringskapitaal om bijvoorbeeld zonnepanelen van te laten leggen. Ja, die verdienen zich in 5 à 6 jaar terug, maar welke garantie hebben mensen in structurele armoede dat er in die periode niks verandert in hun leven? Investeren doe je pas als je vertrouwen hebt in de toekomst en dat is precies wat mensen in (structurele) armoede missen.

    • @bertnl530
      @bertnl530 4 роки тому

      @@KetelKlets Het is niet bedoeld als een belerend praatje. Ik oordeel ook niet over mensen in de armoede. Het is beroerd genoeg dat ze in die situatie zitten. Er staan in het lijstje een aantal voorbeelden in geel en een paar in wit en ik denk wel degelijk dat er op die witte vlakken ook wat te halen is, ook voor mensen die het flink slecht gaat. Ik zie dat van nabij. Ik zie dat de rationaliteit ver te zoeken is. Een laag inkomen is niet direct hetzelfde als onder de armoedegrens zitten. Aan de andere kant zit je er dan ook niet ver vanaf. Even wat tegenslag en je bent de klos. Een echtscheiding, ziekte, baanverlies, afkeuring, inkomensverlies, een overlijden, noem maar op. Het gaat ook niet alleen op voor de lage/minimum inkomens. Er is ook genoeg "middenklasse" die tegen problemen aanloopt of er dicht tegenaan zit. Mensen die van de ene op de andere dag (bijna) zonder inkomsten zitten, maar wel aan een bepaalde levensstijl gewend zijn, waar ze geen afscheid van kunnen nemen. Geestelijk niet en praktisch ook niet door allerlei langlopende verplichtingen. Men schaamt zich ook om hulp te zoeken en daar is niets vreemds aan. Zou iedereen hebben. Bij consumptieve uitgaven heb je nog iets van een keuze. Het is geen "moetje" . Alleen horen mensen dat vaak erg laat. Bij vaste lasten, ziektekostenverzekering, woonkosten, e.d. heb je die keuze niet meer. Als je het niet betaalt, komen ze het halen, al moeten ze je deur ervoor intrappen.
      Ik heb je video's een paar dagen geleden ontdekt en ik vind ze erg interessant, vooral omdat het heel anders is, dan wat je normaal ziet langs komen. Niet eerst die 30.000 investeren in duurzaamheid en hopen dat je het eruit haalt, want dat is inderdaad wel een beetje de teneur die bij de informatie die de overheid, maar ook aanbieders van bijvoorbeeld warmtepompen en andere dure systemen overheerst. Men doet gewoon alsof dat voor iedereen bereikbaar is. Wiebes en Rutte zeiden het destijds al toen ze gevraagd werd hoe de energietransitie betaald moest worden: "Dat zien we later wel" Ik vond dat een heel veelzeggende reactie van die twee. .

    • @bertnl530
      @bertnl530 4 роки тому

      @@KetelKlets Het principe van een spaar- en rekening courante bij één bank is in ieder geval bij de RABO en SNS aan de hand en bij mijn weten bij ING ook. ABN weet ik niet.