Mooie koop Rick! Ik heb precies zo’n e Up gehad, gedurende 4 jaar 130.000km mee gereden. Heel Nederland mee door kunnen toeren, en veel woon/werkverkeer. Rijdt heerlijk, veel vlotter dan de benzine Ups (en de meeste opties, zelfs voorruitverwarming). Tevens heel zuinig, er zijn best wat grote EVs die het dubbele verbruiken. Kosten waren om te lachen. Letterlijk 0 onderhoud aan gehad behalve 1x apk, banden en algemene checks waarbij het interieurfilter en een achterlampje vervangen zijn. Remmen (ook de blokken) nog origineel bij deze stand. Recent goed en vlot kunnen verkopen, restwaarde was ook prima. Vooraf Aviloo TUV accutest gedaan; nog 94% capaciteit/State of health. Was boven mijn verwachting, zeker omdat dit model geen actieve accukoeling heeft. Overgestapt naar grotere EV anders had ik er nog jaren mee gereden met plezier! :) ohja de range in de winter; rond 180-200 ipv 260 zou k zeggen. Voorverwarmen met app helpt.
Hoi Rick. Ik wil je nog bedanken voor deze video. Door jou filmpje mijn vrouw en ik eens gaan kijken naar de e-up en hebben de Opel Mokka uit 2016 nu de deur uit gedaan en er een mooie gele e-up voor terug gekocht. Ik heb nog geprobeerd de cell status uit te lezen met de ODBLink MX+ maar was niet gelukt. Heb wel een foutmelding uitgelezen en dit gaan zo voordat we hem ophalen nog nakijken. Super bedankt voor je tips. P.S. de subsidie op gebruikte elektrische auto's is weer beschikbaar omdat ze de pot hebben aangevuld :).
Vind het wel bijzonder dat als het over elektrische autos gaat iedereen een mening heeft en het ook meent beter te weten terwijl de mensen die tegen zijn vaak 0 ervaring hebben met elektrische autos.
@@Mr.Riffiangeen probleem, gewoon niet zo'n achterlijk zware SUV EV kopen. Heb zelf een Spring en rijd daar gewoon 90 km woon werkverkeer mee. Weegt minder dan 1000kg en als ze bij berekenen van de MRB het accugewicht verdisconteren is MRB een lachertje. Ook bij die
@@Mr.Riffiandat boeit me geen reet. Ik verbruik 115wh/km oftewel 7 km per kilowattuur. Zo'n kilowattuur kost 22cent. Oftewel ik betaal voor 14km kunnen rijden slechts 44 cent in plaats van de 2 euro die een benzineauto kost. Das 1/4e van de kosten! Plus in 2027 mag je voor de CO2 uitstoot gaan betalen van je benzineauto. Dus kom maar op met die MRB!
ik zelf vond een warmtewisselaar in de auto erg belangrijk en het 3 fase laden. nu kunnen wij met 11kw laden als ons dynamisch tarief weer naar de bodem gaat in het weekend! door de weeks leveren wij onze zonnestroom terug voor een redelijke prijs. in de winter is dit weekend wind stroom maar het zijn altijd korte momenten dat de stroom heel goedkoop is. dus daar wil ik optimaal van profiteren. ik rijd dus ook 100% op duurzame stroom alleen niet geheel mijn eigen stroom-Kona 2020
Rijden zelf ook elektrisch erg tevreden over alles eigenlijk behalve op de snelweg. Wij rijden ook nog een diesel ernaast tja daar kan hij gewoon niet aan tippen. (Geen 105 kmh rijders) En dus waar de baan vrij is 130 tot 140 nou dan gaat die mij te snel leeg
Als je trouwens ooit in de bergen gaat rijden. Ik kan je zeggen, geweldig. Je kan gerust je vinger na een daling op de remschijf leggen. Niks geen overhitting. Allemaal regeneratie!
Hi Rick, leuke video weer! We hebben nu thuis sinds twee dagen een Skoda Citigo-e iV, vrijwel hetzelfde als de e-up; heerlijke auto en goed betaalbaar met de SEPP subsidie!
Gefeliciteerd met deze fijne aankoop. Ik rij nu ca. 3 jaar electrisch en zou niet anders meer willen. Er wordt helaas altijd aangenomen dat je kan laden met zonnestroom, ook in in het kader van het vergroten van je eigen verbruik van zelf opgewekte stroom. Heel veel gemeenten staan niet toe, bij het ontbreken van een eigen oprit, om een eigen laadpaal te gebruiken omdat de laadkabel dan over het trottoir ligt. Bij verspilling van stroom of water, in de vorm van een stofzuiger of tuinslang naar je auto is dat geen probleem, maar als je groen bezig probeert te zijn word je extra gestraft door een bon of terugleverkosten.
@@b67921 Of de EV daar onder valt hangt af van de specifieke regels die gelden, dat staat meestal op het intranet. Dit doen ze omdat het IKB in de CAO vaak meerdere jaren geldt terwijl er elk jaar andere regels en budgetten zijn. Ik ken bedrijven waarbij een EV (nieuw of tweedehands) onder het IKB valt.
@@KetelKlets bedrijven != rijjksoverheid. Ben nog steeds benieuwd naar je bron voor de rijksoverheid, want die is er volgens mij niet. Zou ook strijdig zijn met het rijksoverheid beleid om ambtenaren gebruik te laten maken van het OV voor woon-werk verkeer.
@@b67921 Een EV *KAN* onder het IKB vallen, ik heb geen idee of dat zo is, dat mag iedereen zelf uitzoeken via HR of PZ. Ik toon de CAO van de rijksoverheid omdat die het IKB goed beschrijft, handig voor kijkers die het niet kennen, that's it. Ik ben niet werkzaam voor de overheid.
@@KetelKlets IKB is meestal gewoon belast, tenzij je het opneemt als verlof of bij 'fiscaal vriendelijke' categorieën; "De aanschaf van een (tweedehands) fiets voor (een gedeelte van) uw woon-werkverkeer, (Tweedehands) batterij voor elektrische fiets, Bedrijfsfitness Vakbondscontributie, Inrichting thuiswerkplek en/of verduurzaming woning, Studie en/of opleiding voor beroep, Vakliteratuur, Opwaarderen Mobiliteitskaart Rijksoverheid, Aanvullende belastingvrije vergoeding woon-werkverkeer. "
@@hylkefeenstra382 Wat een zielige reactie, je had zelf ook een elektrische auto kunnen kopen en goed voor klimaat zijn!! Maar je bent zo'n klager helaas. dan hoor je niet huis op dit kanaal.
Mooi Rick dat je nog de SEPP subsidie heb kunnen bemachtigen. Wat ik me afvraag is zullen de ev occasion in in waarden gaan zakken omdat de SEPP niet meer van toepassing is Heb ook het idee dat door subsidie vaker de prijs hoger wordt door dat er meer interesse is als er in de producten met subsidie. Maar vind dat je een mooie deal heb gesloten.
Mogelijk wel, al staan alle occasions wel te koop met de prijs *excl.* subsidie aangezien dat de prijs is die je moet betalen. Dus wie weet. Overigens valt de subsidie van € 2.950,- voor *nieuwe* elektrische auto's ook onder de SEPP regeling.
Gefeliciteerd. De e-Up is best zuinig te gebruiken. Maar meer dan 150km ga je in de praktijk niet rijden. Alleen als je stads snelheden aanhoudt en niet te fors accelereert, kom je richting 200. Je accu kan je bij een dealer met officiële certificaat aanvragen. BOVAG is er ook mee bezig dit standaard al te laten voorzien. Ook een oudere accu beoordeel je dan prima. EV altijd wegzetten met 70-80% als je niet dagelijks rijdt. En sommige, de LFP modellen mogen wel op 100% staan.
Dag Rick, Je EV opladen met 100% eigen opwek is geweldig! Misschien een stomme vraag, maar hoe doe jij dat? Wat heb je nodig qua hardware en software? Is dat load balancing? Welke laadpaal heb je gekozen en waarom? Misschien een filmpje over maken? Overigens, mijn complimenten over je filmpjes. Zeer interessant en informatief. Bedankt! Vr groet, Rob
Mooie video weer en met bruikbare tips! ik heb nog wel een opmerking over dat gratis rijden: Nu heb ik zelf behoorlijk wat panelen op het dak liggen (18 wat oudere) maar die 1.6Kw bij een normale dag zonder directe zon haal ik niet eens! een volle zon dag is mijn opgewekt vermogen ongeveer 2500watt, dus ik denk dat dit opladen met je eigen zonnestroom voor mij toch wel moeilijk gaat worden, zeker in het najaar, winter en voorjaar. Tevens staat mijn auto op werkdagen gewoon op het werk.... dit als opmerkingen wat nix afdoet aan je informatieve video
Hmm, éénpedaalrijden. Dat is wel handig, maar toch ook even opletten kwa verbruik. Ik reed mee met een chauffeur die binair rijdt. Gas geven, gas lossen ipv constante snelheid. Telkens opnieuw energie uit de batterij halen en er weer insteken. Wat is daar de efficiëntie van? Als je de helft van de tijd met 40 kW optrekt om vervolgens met 20 kW af te remmen (dat voel je amper) en de effiëntie van die cyclus is 70% (de motoren, elektronica en batterij in beide richtingen), dan gaat er de helft van de tijd 20 kW x 30% = 6 kW verloren of gemiddeld 3 kW. Dat lijkt me significant. Ik zocht het net op, de efficiëntie van regeneratief remmen zou rond de 60 à 70% liggen. Het blijft zo: zuinig rijden is remmen vermijden. Regeneratief remmen is beter dan mechanisch, maar het blijft eneregieverlies. Zet voor zuinig rijden het remmen via gaspedaal op minimum, dan doe je bewust - via de rempedaal - aan (regeneratief) remmen en veroorzaak je dat energieverlies alleen dan (ipv onbewust en ongewild telkens wanneer je gas lost), al is het voor een EV slechts 30 à 40% van een verbrandingsmotor.
Pompende gasgeven is nooit goed, wel optrekken en afremmen voor stoplicht op deze manier. Liever de C.C. aangezet en vaak op rechterbaan aanhouden en midden& links de harmonica.
21:10 stekker niet meer ontgrendeld - dat gaat via het 12v systeem. Pas bij het starten, laden of de climate contol via de app (helaas niet met de sleutel zoals een Renault Zoe) wanneer de auto een bepaalde controle heeft gedaan schakelt het relais van de hoogspanning accu. Die zal dan ook weinig tot geen zelfonading hebben. Het tot voor zover de BMS toestaat op minimaal of maximaal laten staan kan wel nadelig zijn. Dat zal met weinig Km misschien meer voorkomen.
Een tip. Als je , zoals ketel klets, vooral op zonne energie wilt rijden. Let dan op de maximale range die je met normaal rijgedrag uit de auto haalt. Dat is niet perse de opgegeven wltp range (halen benzine autos trouwens ook maar zelden tot nooit) maar kan je eigenlijk alleen vaststellen met een proefrit. Bedenk dat je in de winter (net als met benzine autos trouwens ) een hoger verbruik hebt als zomers.. Indien de ev een warmtepomp verwarming heeft zal dat hogere verbruik ergens tussen 15 en 20% kunnen liggen. Bij een verwarmings element (cop 1) al gauw 24% lagere range. Echter , bij een E- auto die ook gebruik maakt van de restwarmte van de elektronica kan op een langere rit het meerverbruik 10 tot 15% worden.. Deze range moet dan genoeg zijn voor bijna elke normale dag door het kjaar heen (exclusief vakantie rit) om werkelijk goedkoop te rijden. ps Ik rij ev sinds 2013. Dus al veel langer dan al die transitie toestanden. Puur om bedrijfseconomische redenen. Agv van toen bestaande (mkb) regelingen heeft EV rijden en energie besparingen ons gauw 60K euro bespaart tussen 2013 en 2021...reden om een luxe ioniq 5 (kan tenminste 1600kg trekken als 1 van de weinigen) voor die besparing aan te schaffen. Overigens was de helft van die besparing al bereikt door minder energie kosten (stroom ipv benzine) en minder onderhouds kosten (geen distributie riem, koppeling, remschijven/blokken , waterpomp en andere soortgelijke reparaties/vervangingen, wel een keer nieuwe banden....niet vaker als met de ice , wel iets duurder per stuk) . Want vanwege regenereren gaan de remmen van de ev vele malen langer mee asl van een ice wagen.
Gefeliciteerd, wij hebben ook een poging gedaan maar bleven steken op een phev van ford. Nu laden we deze voor de dagelijkse ritjes met de zonne panelen.
wel een leuke auto. Ik hou het bij de Audi Q7 e-tron. Ook op te laden met zonnepanelen met max 30 km genoeg heen en weer het dorp om kratten bier te halen. Bij grote afstanden geen rode diesel kunnen tanken helaas. 🤣
Gefeliciteerd! Ben wel benieuwd hoe je er voor gezorgd hebt dat het laden gelijk loopt met de opwekking. Ik zie niet zo gauw hoe ik dat zou moeten regelen. Tips zijn welkom!
Hij doet dat met een bepaalde laadpaal aan huis. Ik weet zo niet precies de naam van dat ding. Maar weet wel dat hij er een video van heeft gemaakt. De Zappi heeft trouwens ook een functie waarmee je alleen met solaropwek kunt laden.
17:38 Waarom denk je dat de staat bezig is met rekening rijden? Zo gauw het over belasting inkomsten gaat kunnen ze wel ver vooruit kijken. 😉 Maar veel plezier van je auto!
Ik denk het niet. Een NMC accu gaat niet zo veel cycles mee als een LFP accu. Maar voor die 10.000 euro hoeft het misschien ook helemaal niet. NMC haalt typisch zo'n 1000 tot 2000 cycles (van 80% naar 30% en weer opladen naar 80% is 0,5 cycle). Laten we zeggen dat je dit dagelijks doet, dan heb je het over 5,5 tot 11 jaar. Daarna heb je nog zo'n 70% bereik, wat voor de meeste mensen wat krap is bij een e-up. Als je een nieuwe EV met LFP accu koopt dan mag je zo'n 6000 cycles verwachten (70% aan het einde). Daarmee kan je ook ongestraft naar 100% laden en dieper ontladen zonder de extra slijtage die je bij NMC hebt. Met dagelijks 100% vol laden en helemaal leeg trekken heb je het dan over 16,5 jaar en als je dat echt doet dan is rest van die wagen volgens mij wel veel eerder versleten dan de accu. Beide situaties zijn natuurlijk wel extreem. Als je 11 jaar lang 7 dagen per week zulke ritten gaat rijden dan ben je zelf ook wel versleten denk ik.
@@martijnkosters9024 dat zijn natuurlijk wel redelijk betaalbare delen die vaak niet tegelijk komen. Op een EV heb je natuurlijk ook gewoon een koelsysteem, 12 volt accu, remschijven, olie, airco, ruitenwissers, schokdempers, draagarmen, banden en een bak electronica die niet geheel kostenloos de 300.000 km halen. Maar met een defecte (of gedeukte) EV accu die niet onder garantie valt is het meestal gewoon einde oefening met de auto. Tegenwoordig zijn die integraal onderdeel van de constructie en dan is de arbeid gewoonweg te duur om er aan te beginnen, zeker als de auto meer dan 8 jaar oud is. Met een Nissan Leaf was het al twijfelachtig, maar inmiddels is het gewoon niet meer interessant. De auto heeft dan meer restwaarde aan overige onderdelen.
@@SolAce-nw2hf Rick kocht de Up. ik zag gewicht van Up, welke cellen erin zitten en is verouderde. Hoewel mijn Dacia $pring dubbele koste wat hij Netto betaalde wel andere Cellen, kleinere accu maar ook minder KG en meer bagage ruimte zag ik bij Renault dealer die Up en oude vorige Spring had staan. Spring was al verkocht maar net iets meer ruimte. Ik ga voor nieuwe model en 2025 zie ik 't wel.
@@SolAce-nw2hf Alleen is dat lijstje veel korter. Geen EGR, geen roetfilters, geen uitlaatrubbers, geen koppeling, geen ditriburiekettingen, geen verstuivers, geen Turbo's. Zo maar even een klein lijstje van dingen die altijd kapot gaan.
Elektrisch rijden is fantastisch! Wel met kritische noten en ervaringen. Range in winter valt toch tegen, openbare laadpalen zijn regelmatig in storing. Bellen is standaard "resetten" op afstand, wat meestal niet helpt. Ook in de buurt veel last van laadklevers, ondanks dat mede ev-rijder er een bordje bij heeft gezet om auto weg te zetten als die vol zit. Laden in mijn buurt is niet altijd beschikbaar.
Gefeliciteerd met de auto. Wij rijden nu al 4 jaar kona electric moet zeggen het bevalt erg goed. Zelf met 120000km op de teller haal ik in zomer bijna 500 km. In de winter gaat daar 50 km van af. Binnen de vrienden groep zie ik wel veel mensen die niks met elektrische auto’s hebben.
Het is net welke situatie je inzit. Ik rijd een dikke Duitse diesel en heb er nog niet uitgehaald waar ik hem voor gekocht heb, voor ik hem weer verkoop. Tevens een Dikke Duitse elektrische auto is zo duur dat je diesel financieel heel goed uit kan. Het prijsverschil is te groot. Als laatste versla je redelijk alles op de weg in comfort, actieradius en rijdt je 90% van de elektrische auto's eruit. Dikke Duitse diesels tegenwoordig trekken heel snel op. Lijkt wel een soort launchcontrol. Dikke diesel is beter dan 90% van de elektrische auto's.
Mooi Rick, Nu bij Tibber een Easee laadpaal regelen en Gridreward op de koop toe als de auto is ingeplugd zelfs als de accu vol is.... Gisteren ingeplugd met volle accu en toch € 2,72 Rewards ontvangen. Laden tegen meest gunstige tarieven of zonne opwek en nooit meer naar het tankstation. Ben al jaren fan van de EV !
Mooie advies video!, Ik rijdt zelf net teveel Km om volledig elektrische auto te kopen. Hopelijk als auto's zoals Tesla nog wat goedkoper wordt dat ik ook kan instappen!
@@wesleyhere18 hoe meer kilometers des te voordeliger is het om een ev te rijden. Actieradius is ook geen issue meer, er zijn genoeg modellen die in de praktijk 400km of meer halen. Voor langere ritten is de range dan niet meer de beperkende factor maar het uithoudingsvermogen (lees: veilig rijden met rustpauzes) van de bestuurder.
Gefeliciteerd met de aankoop. Goed dat jullie die oude auto eerst op hebben gereden, want ook dat is duurzaam. Inmiddels begint het hier ook te kriebelen om een EV te kopen, ook al slaat het in mijn situatie nergens op. Ik zie behalve een lader met accu op wieltjes geen enkele mogelijkheid om van mijn eigen zonnepanelen te laden. De gemeente verbiedt elke optie die ik aandraag om een metertje stoep te overbruggen. Alle laadpalen binnen een afstand van 10 km zitten rond de €0,60 per kWh met als enige voordeel dat ze niet echt druk meer bezet zijn sinds de prijsverhoging. Verder maak ik maar weinig kilometers (5000 per jaar), dus een nieuwe EV gaat de productie uitstoot bij mij niet snel goed maken met bespaarde brandstof. Financieel slaat het ook nergens op met een auto voor de deur die nog geen 50.000 km op de teller heeft staan en over 10 jaar de 100.000 aantikt als er niks verandert. Maar ik wil toch mijn bijdrage leveren aan een beter milieu en zelfs met die 5000 km gaat er toch nog zo'n 350 liter benzine per jaar in. Ik ben dus nog erg in dubio wat te doen. Op de plekken waar ik normaal moet zijn is laden helaas niet mogelijk. Misschien moet ik maar geduld hebben tot het publieke laadprobleem hier opgelost is of mijn situatie verandert.
@@Mr.Riffian Ik denk dat het heel erg van de situatie afhangt. Er zijn gewoon randvoorwaarden voordat dit echt werkt. De eigen laadplek is momenteel echt een zekerheid die je wilt en dat is wel een dingetje in Nederland. Het mooiste zou zijn als iedereen overdag op werk, bij het winkelcentrum of iets dergelijks zou kunnen (snel)laden, maar voorlopig hebben de netbeheerders het al moeilijk genoeg met de bestaande aanvragen voor woningen en bedrijven. Het zal dus nog wel even duren voordat we echt allemaal aan de EV kunnen. Gelukkig worden die ook steeds beter en goedkoper en dat is misschien wel de beste reden om nog even te wachten voor wie nog een prima werkende en zuinige auto heeft.
De rekensom voor de stroomkosten is een interessante. Als jij stroom over hebt bovenop het salderen, kun je door te laden je terugleververgoeding bijplussen door de auto ermee op te laden. De 5 cent terugleververgoeding die ik krijg wordt als het ware de 30 cent die ik voor een normale kWh zou betalen :D Salderen uiteraard maximaal proberen te doen zodat je op 0 uitkomt (of 1kWh meer verbruikt dan opgewekt in een jaar)
Proficiat met deze aankoop. Tip voor als je ècht zuinig wil rijden: zet het regenereren op nul (als dat mogelijk is bij deze auto) en laat 'm uitrollen. Tijdens het regeneratief remmen zijn er omzetverliezen van wissel- naar gelijkspanning. Ik heb dit zelf een tijdje getest maar vind het regeneratief remmen gewoon comfortabeler. Ook hier in de zomermaanden batterijvulling met 100% zonnestroom. Gemiddeld over de laatste 120.000km reed ik 6,3 km op een kWh. Daar kun je nog 10% laadverlies aftrekken (AC naar DC) Oh, ja, Kona 64kWh model 2020
Met mijn Hybride rijd je het zuinigste als je in plaats van uitrollen, het gaspedaal een fractie ingedrukt houdt. De auto accelereert niet en remt niet af. Pas tegen het einde regenereer ik met de rem (tot tegen het moment van het grijpen van de remschijven). Op die manier leg je de maximale afstand af op een 'gas-ingetrapt' en regenereer je maximaal door alsnog alle rest-snelheid in je accu op te slaan. Gaat dit bij full EV ook op?
@@chewmonkey89 nee, het is heel simpel. Remenergie kun je terugwinnen maar dus met transmissieverlies of je kunt 'm laten uitrollen zonder transmissieverlies. De praktijk is dat je wel gebruik maakt van regeneratief remmen, one pedal rijden - dus vrij sterk regenereren - wordt door de meeste ev rijders als prettig ervaren.
Wat ik nog steeds belachelijk vind is dat bij regeneratief remmen ook de remlichten gaan branden. Hoe vaak het niet gebeurt dat ik word ingehaald door een electrische auto op de snelweg en deze dan het gaspedaal los laat. Vaak nog steeds schrikken
Regenereren uitzetten heeft alleen nut als je vrij lang kan uitrollen om te vertragen. In gemiddeld verkeer heeft regenereren meer nut dan het uitzetten.
Zit er zelf over na te denken om een IONIQ 38kw aan te schaffen (tweedehands 120.000). Jammer dat de subsidie alleen nog voor nieuwe bakken beschikbaar is, terwijl nieuwe autos over het algemeen slechter zijn voor het milieu. De auto zou dan goedkoper zijn geweest dan een seat mii (2018+) of polo (2015+)
Als je wilt laden met overschot van zonnestroom, en er is wat bewolking zodat homewizard de stroom in de socket onderbreekt. Wat zal er gebeuren als er terug voldoende stroom is, en de socket terug stroom levert? Zal de lading automatisch hervatten, of moet je in de auto manueel het ladingsproces opnieuw activeren? Dat was eigenlijk mijn vraag.....
Een EV heeft in de stekker ook een PP en CP pen zitten die hier doorgaans voor zorgen. AC-zijdig de spanning naar de lader onderbreken zal daarom niet werken en mogelijk zelfs schadelijk zijn voor de lader en/of de auto.
Ja, dat wil ik ook weten. Ben zelf ook op zoek naar een lader die volledig op zonnestroom kan laden. Zou helemaal ideaal zijn als je die lader direct op de P1 poort van je slimme meter aan kan sluiten. Maar die heb ik nog niet gevonden. Graag advies.
@@KetelKletsdie heb ik ook. Wil alleen nog niet jofel werken op alleen zonnestroom op 3 fases. (Solar Exclusief). Case aangemaakt, maar schiet nog niet op
Kan het laden op alleen zonne energie geen kwaad voor de auto? Kan me voorstellen dat de pieken en dalen in het laden niet erg bevordelijk zijn voor de accu. Of zie ik dat verkeerd?😊
De UP wel eens meegekregen als vervangingsauto, benzine dan wel, maar goed weggedrag voor zo'n kleine auto. Alleen had ik niet door dat er een lane assist op zat die tevens standaard aan stond. Dus op een smalle 60 km weg met fietsstroken greep de lane assist steeds in.
Ik had een paar maanden geleden exact hetzelfde idee. Nog ff subsidie pakken, profiteren van 0 MRB belasting en mijn Prius stond voor een grote beurt dus ook dat bespaarde ik me. Tot mijn verrassing ook nog eens de verzekering tientjes goedkoper... Mijn occasion Kia Niro heeft nog 1 jaar fabrieksgarantie en ik ga zorgen jouw batterij test nog te doen voordat hij afloopt. Maar ervaring tot nu toe geeft me een goed gevoel. Ik heb eerder een lease Leaf gehad met 40KW batterij en daarmee heb ik de 300km bereik nooit gehaald trouwens. Dus ik ben benieuwd of je dat met jou 37kw wel gaat halen. 8kw/100km lijkt me erg optimistisch. Ik kan elke keer genieten van hoe grondig jij zoiets aanpakt. Keep it coming!
Hi Rik, mooie adviesvideo! Ik heb met rijden van een EV dezelfde ervaringen. Op @9:29 adviseer je de EV database te raadplegen voor je batterij configuratie. Maar als je jouw type auto in de Car Scanner App selecteert, regelt de App dat toch voor je?
Beste Rick, kreeg je nog de €2000,- aanschaf subsidie, dan prima. Als je te laat was... zoals vele kijkers nu is inruilen voor Dacia Spring nieuwe met €2950,- mogelijk. De VW € Up is zwaardere en straks mag je MRB betalen over gewicht. De Dacia is maar 920 kg en jou Up is zwaardere? Ook is minder kilo's ook zuiniger en ja, kleinere batterij maar ruim 200 km is haalbare.... Ik ga van €18.950,- naar €16.000,- netto 2x duurder als jou Up maar wel nieuwe! Maar als Rick nog die €2000,- kreeg die bij verkoop retour moet dan is maar €950,- meer subsidie erg weinig en zeg ik, blijven rijden en veel succes!
@@dirckdevriez6661 De e-Up weegt 1135 kg en zou (geteld als een benzineauto) € 47,- p/m kosten aan MRB. Maar dat speelt pas ergens rond 2031 zoals het er nu naar uit ziet.
@@KetelKlets De €27 is in N-H en als je elders woonde andere tarief , ik zou dus €20 of €240 per jaar besparen. Maar na 20 jaren slechts €4800 voordeel? Citroen C3e is nog duurdere.. 1400 kg zeggen ze en dat hier plaatsen / noemen is leukere voor jou ook. Maar als ze in 2026 het60% gaan invoeren en langzaam verhogen? Je zal maar oude Tesla gekocht hebben van 2600 kg!
Ik vraag me af hoe het rijden met één pedaal gaat in de winter. Met gladheid heb je met remmen nog de abs die inschakelt. En werken de remlichten als je de (gas)pedaal loslaat?
Het is niet echt remmen hoor. Ik heb deze functie wel eens geprobeerd met mijn Audi Q7 e-tron hybride een verschrikkelijke functie. Het is gewoon zo dat je met het rempedaal half ingedrukt al iets kan remmen (energie opslaan) veel fijner werkt. Ik gebruik meestal de turbo stand diesel en EV tegelijk voor power. In het dorp of stad gebruik ik EV i.v.m. uitstoot ondanks het ding ook adblue heeft.
Wederom een leuke video. Ik heb nog een vraag: Is het nadelig voor de levensduur en prestatie van de accu wanneer je deze via een slimme regeling oplaadt op zonnestroom? Bijvoorbeeld, als door wolken voor een paar minuten opeens meer of minder vermogen voor het laden beschikbaar is, is dit dan slecht voor de accu?
Er zijn toch ook van die zaken waar het Battery management system uit kan lezen om te zien hoever de batterij gedegradeerd is enzo? Waarschijnlijk kan je dit ook zelf wel doen met de juiste apparatuur. zou het erg leuk vinden om daar eens een video over te zien!
De E-up heeft geen one-pedal drive, je komt er namelijk niet mee tot stilstand. Er zijn een aantal EV’s die dat wel kunnen (zoals de mijne en de volgende die in bestelling is). Maar gefeliciteerd en welkom bij de club 😊
@@KillmWillemTube in welke stand is dat ? Dan ben ik abuis. Ik heb ooit z'n broertje gereden de Mii electric, maar misschien ben ik het vergeten dat die one pedal drive had 🙄
Hey rick, ik zit even te zoeken in de ikb voorwaarden can de overheid, maar daar vind ik electrische autos niet in terug. Heb jij een andere bron waar het wel in staat? Is namelijk mogelijk wel interessant voor mn vriendin als dat zo is.
@@sanderjansen852 Wisselt per werkgever. Ik verwijs naar de CAO van het rijk puur omdat die goed leesbaar is. Soms worden er aanvullende voorwaarden gecommuniceerd, bijvoorbeeld via het intranet, waar jaarlijks de aanpassingen staan vermeld rondom de zaken waar je het IKB voor mag inzetten. Het staat dus ofwel in de CAO of in aanvullende informatie. HR of PZ kan eventueel uitsluitsel geven.
Gefeliciteerd Rik, vraagje Ik heb geen eigen oprit, is er dan wel een mogelijkheid om met eigen zonnestroom te laden ? Woning in het midden van de rij, 25 mtr naar zijkant waar parkeerplaatsen zijn.
Hangt er vanaf of je van de gemeente een laadkabel over de stoep mag laten lopen en en wat er mogelijk is. Ik denk dat laden bij je werkgever mogelijk interessanter kan zijn.
Hallo @KetelKlets, Je hebt een keer een video gemaakt over een 'dynamische' laadpaal, die alleen maar zonnestroom van eigen panelen gebruikt. Omgekeerd, kan je ook blijkbaar een auto 'temperen' om minder stroom te vragen. Vrienden van ons waren met een Tesla op bezoek en konden via hun app minder snel laten laden zodat onze panelen het aan konden. Weet jij toevallig welke auto's dit allemaal kunnen? Ik heb nu een Citroen e-c4, en die kan dit niet, en trekt meestal 10kW, veelal te veel voor mijn panelen. Benieuwd naar je reaktie!
@@webgeestpaul Dat durf ik niet te zeggen, hier thuis is de laadpaal de baas 🙂 (via de CP pen in de stekker stemmen ze beide het laadvermogen af). Mogelijk kun je het vermogen in je laadpaal wel verlagen, je hebt minimaal 1400W/6A nodig op 1-fase om de auto te laten laden.
Volledig opladen met zonnepanelen? Accu van ca 29khw hoeveel capaciteit zonnepanelen had jij ook al weer? Ik heb 15 stuk a275 wp, bij zeer gunstig weer leveren ze 2,5 kwh. De laagste laadstand ( denk ik) is ca3,5 kwh dus blijf ik altijd nog wat van het net nodig hebben... ( niet erg hoor € 0,35 / kw) advies?? Onze ev komt in november heeft 69,4 kwh batterij
@@maikeldehaas Ja met de Trydan. Ik heb hem via het LAN gekoppeld met mijn SolarEdge omvormer en die heeft een import/export meter. Daarmee ziet de Trydan dus precies hoeveel opwek er is, hoeveel het huis gebruikt en hoeveel er op export naar het net gaat. Met die laatste laadt hij als je 'Solar Exclusief' kiest. Dit alles kan overigens ook met CT klemmen van V2C zelf, dus dit is op meerdere manieren te maken.
Als je als echtpaar (of welke juridische samenlevingsvorm dan ook) zo’n auto koopt mag je dan beiden dezelfde rekening bij de verschillende werkgevers indienen?
@@marcvroman3870 Op een gewoon stopcontact kan wel met max 13A/3kW. Heb je wel een speciale lader met gewone Schuko stekker voor nodig zoals deze: satero.nl/p/ratio-mobi-box-enkel-fase-type-2-10-meter/
Je kan met een mobiele thuislader laden op een gewoon stopcontact, maar de laadsnelheid wordt dan meestal wel lager. Dit type laders is wel in te stellen op het aantal Ampères , maar als er meer apparaten op de betreffende groep zijn aangesloten deze is de laadsnelheid meestal niet hoger dan maximaal 10 A… Maar antwoord op je vraag, het kan dus wel 👍
@@KetelKlets Homewizard meldt 16A max en 12A continue. Wel iets om in de gaten te houden want als je niets doet trekt de lader 16A en dan wordt de socket snel te warm.
Ja als je een koophuis hebt en je kan je daken beleggen met panelen en een thuislader bezit, dan kan een elektrische (bij) auto een uitkomst zijn. Maar dat heeft niet de gemiddelde Nederlander. Dat het dan door je strot wordt geduwd en niet de keuze hebt, dat is dan een dingetje. Btw, een elektrische auto rijdt onzuinig op de snelweg omdat de motor dan meer toeren en torque nodig heeft. Een verbrandingsmotor niet, die schakelt gewoon naar zijn hoogste versnelling. Niet omdat een verbrandingsmotor stationair draait in de stad. Ik begrijp het, het is jouw situatie maar ik had iets meer objectiviteit van je verwacht 👊😏
Moet je nagaan. Bijna 10 kW in 1 liter benzine. Dus met een 50 liter tank heb je 485 kW, waarvan je maar iets van 23% (111,55 kW) daadwerkelijk gebruikt. De rest gaat op in warmte en rook. En dan hebben we ook nog eens het energieverslindende raffinageproces en de transport niet meegenomen.
@@cg986 maar gelukkig bestaat er nog waterstof 😂 een well-to-wheel efficiëntie van 30%. 30-35 euro per kg waterstof, en dus 30 euro voor 100 kilometer rijden. Maar dit gaat de toekomst worden volgens de experts van Facebook.
Als automonteur zijnde en EV-bezitter, kan ik alles beamen in de video. Veel beter ook dan de huidige auto’s die rondrijden met een koffiemolen onder de kap. Verder blijft het bij een EV nog steeds heel belangrijk om goed onderhoud te laten uitvoeren, de trend is onbeperkte kilometers en iedere 2 jaar onderhoud, tip: laat hem 1x per jaar of 20.000 tot 30.000 nakijken/beurt uitvoeren. We zien regelmatig door de lange tijd tussen beurten door, de banden lang genegeerd worden, en vaak al op canvas rijden, sommige mensen houden banden en bandenspanning netjes bij, maar het overgrote deel helaas niet. Ook elke twee jaar de remmen uit elkaar halen, reinigen en smeren is belangrijk, dit maakt het verschil tussen 150.000 met remblokken doen, of 300.000 met 1 set remblokken.
Ik heb in kelder een poetsbrug en doe ook de banden van spijkertjes en steentjes eruit. Ik weet dat elk half jaar je tijdig preventief onderhoud maar kwartiertje goed kijken is en vroeger was elk half jaar Winter of Zomer olie normale zaak. Net als smeernippels en hoewel die op $pring ontbreken, voor garantie is Dealer helaas nodig, maar ook die zien niet altijd alles door werkdruk, wel factuur en ik zag vaker na afloop gemiste zaken.
@@eurovisie2010 Ja, tenzij het een dealer is, die doen dat vaak niet, die doen het im tijd te besparen, en auto’s na de garantie vaak niet meer terugkeren. Eens in de twee jaar remmen schoonmaken is meer dan voldoende overigens.
@@geengenspuit mijn banden zijn binnenkort aan de beurt, 120.000 km op 1 set banden, de slijtage is inderdaad verschrikkelijk. (Pirelli Scorpion Elect)
@@geengenspuit Wat is gewicht en ruimte van deze Avensis? Ook is de Dacia Spring met slechts 920 kg opgave zuiniger met remmen dan U denkt. Smalle bandjes en geen overbodige ruimte en gewicht van zwaar Accu pack dagelijks vervoeren. Ook trager laden aan 230 volt stekkertje zonder kosten of gewone laadpaal en ik begreep dat snellader niet paste, onderste 2 gaten zitten er niet in of €600,- betalen bij bestellen? Dat 't snel laden wat ik vermoedelijk 2x per jaar prettig zou vinden, dan maar trager 4 uren laden en Aanschaf €16000 netto nieuwe, dus geen €600 kleurtje of €600 ,- snel laadkabel en zo. Als ik advies verkoper / dealer volgde betaalde ik geen 19 maar 23 K daar en netto dus €21000,- voor zelfde blik. Die 65 Kw lijkt leuk maar 45 Kw goedkoper en snel zat. Alles op de lijst is leuk behalve de prijzen erachter staan. Telefoon houdertje, voor zonder 10" schermpje €20,- of 10% voor Action klem die hem ook kan vasthouden? Maar de Smartphone met 2 elastieken op zonneklep is met mooi weer ook perfect zichtbaar en nu recht voor me dus geen spiegeling. Ik maakte elders in EU korte proefrit op afgesloten testbaan en daar ook Navigatie nauwelijks zichtbaar vol in de zon. Dan is elastiek voor zonneklep niet mooiste maar wel beste zichtbare en hoorbare. Ik hoef geen Toyota als ik Roemeense merk Made In China kan kopen.
@@RedBatteryHead ahh dus het laadvermogen wordt geregeld door de lader zelf, en niet de auto. Ik heb zelf wel een smart gestuurd huis, heb je daar voorbeelden van?
Kan je ook een stukje over laadpaal en laadpaal selectie doen. Ben me er nu in het verdiepen maar merk dat het een aardig gesloten markt is zeker als je ook een back office verrekening optie wilt
Een 4 jaar oude EV met weinig kilometers heeft niet het probleem van diepontlading (de hoogvolt batterij loopt echt niet leeg), maar mogelijk dat de EV vaak langere tijd met 100% vol heeft gestaan. Daarvan degradeert de batterij het meest. Met een auto waarmee veel kilometers gereden is, is de kans klein dat deze lang op 100% geparkeerd heeft gestaan. Beste is om de auto tussen 30% en 80% te houden en alleen naar 100% te laden, wanneer dit nodig is.
Is al eens aan bod gekomen dat je hier als eindgebruiker geen rekening mee hoeft te houden. De accu in mijn VW is 36,8 kWh maar ik heb maar 32,3 kWh daadwerkelijk beschikbaar, dus die 12% marge houdt de auto zelf al aan vermoed ik (daar zal de BMS wel iets leuks mee doen).
@@KetelKletsstel de laadtimers in van je e-up op 80% en je accu gaat langer mee. Wij laden hooguit 4 x per jaar naar 100% als het echt moet. (Knopje naast de eco overruled de laadtimer)
@@KetelKlets Er is een buffer aan de bovenkant én onderkant, dus de buffer aan de bovenkant zal maar ongeveer 7% zijn. batteryuniversity heeft een mooie tabel in bu-808-how-to-prolong-lithium-based-batteries. 4.12 Volt/90% geeft 400-700 cycles, 4.06 Volt/81% geeft 600-1000 cycles, 4.0 Volt/73% geeft 800-1500 cycles, 3.92 Volt/65% geeft 1200-2000 cycles, 3.85 Volt/60% geeft 2400-4000 cycles. Voor LFP batterijen is het trouwens geen probleem om tot 100% op te laden en langer te laten staan op 100%.
Dikke kleding en kachel uit rijd een EV zuiniger, Gewone brandstof heeft restwarmte en in zwembroek mogelijk. Maar hoe wilt U Rick nu liefste zien? Ik niet in Zwembroekje.
Je zegt dat je alleen oplaad op zonne energie, maar hoe zorg je daarvoor? Heb je een bidirectionele laadpaal en zo ja welke dan, en daar kan jouw auto toch helemaal niet mee om gaan? Of heb je iets ingebouwd zodat je auto alleen laadt bij een overschot en zo ja wat dan?
Je hebt laadpalen die slim zijn en die kun je de opdracht geven wat voor jou situatie van toepassing is. Hier de Peblar laadpaal en ook wij laden in deze periode met puur zonne-energie. Gunstig voor de tijdstippen met negatieve tarieven en een dynamisch contract.
@@datiswiewezijn Ja dat weet ik, alleen wordt er niet in het filmpje gezegd hoe Ketel dat doet. Echter op basis van reacties op deze video heb ik inmiddels het beruchte filmpje van 45 minuten gevonden waar Ketel er op in gaat. Hij heeft dus een laadpunt gehad van een Spaanse leverancier die ondersteund dat je ev alleen laadt bij opwek.
Ik kan bij mijn huis niet laden dus dan moet ik me kapot zoeken naar een vrije paal, daarna een end lopen naar huis en ik krijg geen vakantiegeld meer en nu gaan we op vakantie en moet ik 20 keer laden voordat ik in zuid frankrijk ben....echt een goed idee
Tip die ik kreeg voor 2ehands electrische auto's Rij de accu naar 0% 1 of 2% kan ook Laad de auto helemaal op naar 100% Laat de auto een nacht/dag met 100% aan de lader. Rij de auto daarna weer naar +/- 0% En dan weer naar 100% opladen. En weer gewoon rijden en laden. De BMS zal dan de waardes weer beter "herkennen" en je rijbereik zal preciezer zijn. Mijn tesla model 3 geeft nu een betere actie radus aan door dit te doen.
@@Max1weber balanceren gebeurt 24/7 bij gebruik van de accu, wat hier gedaan wordt is de grenzen opzoeken, de BMS van je auto schat altijd de capaciteit en bijna altijd pessimistisch. Door naar 0% te rijden en naar 100% en herhalen weet de BMS zijn schatting preciezer te doen, volledig 0% en volledig 100% gaat je niet lukken, de BMS beschermt hier tegen, het is eerder daadwerkelijk 5% en 95%
@@marcohillenga5068 dat mag ik hopen van niet... Een bms dienst eigenlijk pas bij cellvoltage van 3,4 volt de balancering aan te zetten. Maar sommige doen dat ook bij ,2,5 volt. Dat is ook de reden dat bij een cel vervangen de auto vaak een paar dagen bij de garage dient te staan
@@Max1weber de voltage die je benoemt zijn van een LFP accu, die zijn alleen anders bij 0% en 100% en is niet lineair. Meeste andere cellen zijn dat wel en daar worden de spanningen zo dicht mogelijk bij elkaar gehouden.
Gefeliciteerd met je aankoop! Alle knorrepotten ten spijt: once you go electric you never go back. Onze model 3 staat op 14,2 kwh per 100 km. We hebben in 1 jaar al 2500 euro brandstofkosten uitgespaard! Dit is met straatladen en fastchargers. We hebben geen oprit en geen zonnepanelen. Electrisch rijden is zo comfortabel en inderdaad met name met one pedal drive. Als je geen caravan hebt, is electrisch echt de betere keuze!
@@KetelKlets technisch kan het natuurlijk. Er zijn ook video's waar mensen met veel zwaardere aanhangers rijden, maar praktisch gaat je range door de helft. Ik kan me voorstellen dat dat wel erg veel aanpassingsvermogen vereist. Ik heb geen caravan, maar dat is het enige excuus dat ik kan verzinnen.
@@maickelwand9100 Dit kan ik NIET beamen. Zeker niet volledig. Mijn range op langere ritten is zonder aanhanger minder als met. (Huiftrailer van 750 kg max, hoogte huif 1,71) Dit omdat ik met trailer wettelijk niet meer dan 80 mag rijden (Duitsland, Polen). De 100 regel is niet mogelijk met ongeremde aanhangers van 750 kg zolang het ledig gewicht van de auto minder dan 2500 kg is. Zonder trailer ongeveer 126 km/h geeft een verbruik van 225 wh/km in de zomer. Met trailer (85 km/h) ca 200wh / km. Type auto ioniq 5 awd. (Oh ja....met 80 rijden zonder aanhanger, binnenwegen nederland dus, verbruik van ca 145 tot 150 wh/km. Werkelijk meerverbruik is ca 30% bij dezelfde snelheid) Zeker geen verdubbeling vh verbruik. Uiteraard zal je bij een grote caravan een ander meer verbruik krijgen....maar mijn aanhanger geeft weer meer meerverbruik als een vouwwagen of kleine bagage wagen.
@@geengenspuit Tel eens letterlijk alle onderhoudskosten over die 21 jaar op...inclusief ook wegenbelasting. Ik reed voorheel 17 jaar lang een Nissan Xtrail...alleen al aan wegenbelasting , huidig tarief, zou dat ca 39000 euro zijn...over 17 jaar. Kan ik wel een batterijtje voor kopen.
Dat laden met zonne overschot is leuk, maar je hebt natuurlijk wel veel meer laadverliezen bij een lager vermogen... Maar goed, als dat nog steeds voordeliger is, dan maakt t niet uit (:
Helaas omdat je in rijk Nederland woont, blijf je de grootste vervuiler ter wereld. Met een elektrische auto kopen, ga je de aarde niet redden. Wellicht kan je het verwoorden als minder verpesten, maar verpesten blijft.
Probeer in plaats van te regenereren ook juist meer te rollen/coasten en alleen de regenereren als je moet remmen. Dan kan je nog zuiniger rijden. Max regen is niet het zuinigst.
Deze tip heb ik ook gekregen van VW toen we onze ID3 kochten en het klinkt absoluut logisch. In de praktijk heb ik qua verbruik geen verschil gemerkt tussen de D en de B stand. Eerst reed ik altijd op B, nu vrijwel altijd op D. Aan beide moet je even wennen.
Heb ondertussen zitten zoeken Kwam een video tegen over een elektrische scooter Dat is nog goedkoper rijden😅 Heb trouwens zelf een oudere hybride gekocht Kon elektrische niet bekostigen
Hoe stuur jij het alleen laden bij eigen overproductie? Deze auto's hebben toch niet echt intelligente laders? M.a.w. hoe krijg je die autolader zo gek net zoveel te laden dat je teruglever op nul blijft?
Ben ook benieuwd, zelf denk ik erover om een Wallbox Pulsar Max aan te schaffen, die kan dit oa. Uiteraard zullen er meer zijn. Maar zonder ct klemmen is dit lastig. De Wallbox kan dit dmv de P1 poort...
@@AntonieBerg je hebt dan wel hun speciale p1 meter nodig denk ik? Ik heb al de meterkast de P1 meter zitten van homewizzard, maar heb ooit eens iets gelezen dat er een soort van P1 hub kan worden aangesloten zodat je meerdere p1 meters kan aansluiten. Maar weet niet meer zeker.
@@killykilroy ja heb de splitter van homewizzard, hierin kun je een zender (Tibber) plaatsen die dan draadloos communiceert met de wallbox. Uiteraard zijn er andere opties mogelijk via lan of ct klemmen. Ik heb reeds 3 ct klemmen (enphase en solar Iboost voor de boiler op zonnestroom) dus heb geen plek meer 😉 maar zoals in dit filmpje ook is gezegd: Je kunt je euro maar 1 keer uitgeven dus stapsgewijs naar het volgende project!
9 kWh per 100 kilometer is wel aan de ambitieuze kant. Mijn i4 doet in dagelijks gebruik 18,4 gemiddeld. Wel ben ik heel erg benieuwd naar je manier van opladen. Hoe zorg je er voor dat je alleen je eigen stroom gebruikt? En hoe ga je om met minimale laadspanning van 6 ampere? Of ligt die bij een up lager?
Jammer dat de pot leeg is, wist ik nog niet, EV voorlopig dan maar ff on-hold hier. Ga eerst cashen op een warmtepomp (€ 3.375,00) en warmtepompboiler (€ 725,00).
@@jooptablet1727 beter gezegd, de occassionmarkt wordt nu te kijk gezet hoe onlogisch veel geld ze voor simpele EV's vragen. Ik wacht daarom nu ook met een EV aanschaffen omdat de prijzen nog flink gaan dalen. Veel wagens uit 2019 gaan binnenkort uit de lease en dat aantal gaat daarna alleen maar groeien.
@@GBOACEen auto kan niet verder afschrijven dan zijn restwaarde. Dat EV's als _margeauto's_ weg gaan zal nog wel een aantal jaren duren. Zelfs voor slopers zijn EV's meer waard dat ICE auto's.
@@KetelKlets ik maak me ook geen zorgen om de restwaarde :) ik ga nu alleen niet meer dan 10k-15k betalen voor een EV op leeftijd met een beperkte accu, als de Model 3's e.d. nu binnenstromen rond de 20k-25k. Ik wacht dan wel even totdat de prijzen lekker een stuk opschuiven.
Veel plezier met je elektrische auto. Maar mijn motto blijft: ik wil nog niet opgebaard liggen in een EV auto. Te gemakkelijk wordt voorbij gegaan aan de slavenarbeid van kinderen voor cobalt, en hoeveel duizende kilo's aarde verschoven moeten worden voor de accu's van 1 auto.
@@a.dekater7534 Dat stopt zo gauw de auto is gebouwd terwijl die _slavenarbeid_ en _grondverzet_ bij de oliewinning 24/7 moet doorgaan, zo lang jij die auto blijft rijden. En als de auto naar de sloop gaat zitten alle grondstoffen er bij de EV nog in terwijl al die liters benzine ergens in de lucht zweven en dus niet meer gerecycled kunnen worden.
Dat jij in Nederland blijft wonen, dat kan al niet door de beugel. Je geeft toe aan wat generaties en machten ver geleden hebben geslacht in Europa en daarbuiten. Dat is weinig vriendelijk gebleken en toch blijf je in Nederland.
Dat is voor mensen die een auto kopen om naar A naar B te gaan met een dak boven je hoofd. Autoliefhebbers denken er anders over. Rechtlijnige acceleratie is saai en een zware auto is weinig dynamisch en plezierig om te rijden.
@@jankees4037 Haha, steeds meer mensen vinden rechtlijnige (?) acceleratie enorm saai dus. 😂Ja, ze zijn een paar honderd kilo's zwaarder. Die van ons vergeleken met de vorige auto 720 kilo zwaarder. Dat zijn twee corpulente mensen qua gewicht. Men vergeet dat vrachtwagens heel wat meer wegen en daar wijst niemand naar.
Maar zakelijk wordt ik overal de binnenstad uitgejaagd !!!! Een ev alternatief is er voor mij NIET. Dus mijn klanten die in de binnensteden aan het werk zijn moet ik laten zitten
Als ze de saldering eraf gooien, dan zou het mooi zijn als ze accu's (meer) gaan subsidiëren. Die terugleverboete, die zal er vast niet meer af gaan denk ik, dus dan bespaar je op twee fronten kosten.
@@Max1weber Om de klimaatdoelen helpen te halen. Daar is gewoon een pot geld voor. Netverzadiging schijnt een groot probleem te zijn, dus een (tijdelijke) subsisie op accu's lijkt me geen superslecht idee. In ieder geval beter dan subsisie op de elektrische auto.
Mooie koop Rick! Ik heb precies zo’n e Up gehad, gedurende 4 jaar 130.000km mee gereden. Heel Nederland mee door kunnen toeren, en veel woon/werkverkeer. Rijdt heerlijk, veel vlotter dan de benzine Ups (en de meeste opties, zelfs voorruitverwarming). Tevens heel zuinig, er zijn best wat grote EVs die het dubbele verbruiken. Kosten waren om te lachen. Letterlijk 0 onderhoud aan gehad behalve 1x apk, banden en algemene checks waarbij het interieurfilter en een achterlampje vervangen zijn. Remmen (ook de blokken) nog origineel bij deze stand. Recent goed en vlot kunnen verkopen, restwaarde was ook prima. Vooraf Aviloo TUV accutest gedaan; nog 94% capaciteit/State of health. Was boven mijn verwachting, zeker omdat dit model geen actieve accukoeling heeft. Overgestapt naar grotere EV anders had ik er nog jaren mee gereden met plezier! :) ohja de range in de winter; rond 180-200 ipv 260 zou k zeggen. Voorverwarmen met app helpt.
Gefeliciteerd Rick! Geniet er van
Hoi Rick. Ik wil je nog bedanken voor deze video. Door jou filmpje mijn vrouw en ik eens gaan kijken naar de e-up en hebben de Opel Mokka uit 2016 nu de deur uit gedaan en er een mooie gele e-up voor terug gekocht. Ik heb nog geprobeerd de cell status uit te lezen met de ODBLink MX+ maar was niet gelukt. Heb wel een foutmelding uitgelezen en dit gaan zo voordat we hem ophalen nog nakijken. Super bedankt voor je tips. P.S. de subsidie op gebruikte elektrische auto's is weer beschikbaar omdat ze de pot hebben aangevuld :).
Vind het wel bijzonder dat als het over elektrische autos gaat iedereen een mening heeft en het ook meent beter te weten terwijl de mensen die tegen zijn vaak 0 ervaring hebben met elektrische autos.
Wil de pro elektrische auto's wel eens horen als per 1-1-2026 de MRB ook voor EV's gaat gelden.
@@Mr.Riffiangeen probleem, gewoon niet zo'n achterlijk zware SUV EV kopen. Heb zelf een Spring en rijd daar gewoon 90 km woon werkverkeer mee. Weegt minder dan 1000kg en als ze bij berekenen van de MRB het accugewicht verdisconteren is MRB een lachertje. Ook bij die
@@Mr.Riffiandat boeit me geen reet. Ik verbruik 115wh/km oftewel 7 km per kilowattuur.
Zo'n kilowattuur kost 22cent.
Oftewel ik betaal voor 14km kunnen rijden slechts 44 cent in plaats van de 2 euro die een benzineauto kost.
Das 1/4e van de kosten! Plus in 2027 mag je voor de CO2 uitstoot gaan betalen van je benzineauto.
Dus kom maar op met die MRB!
@@NiekNooijensen niet te vergeten lagere onderhoudskosten. Grote kans dat je grootste kostenpost de autobanden zijn
Zeg dat maar tegen de kinderen in Congo.
ik zelf vond een warmtewisselaar in de auto erg belangrijk en het 3 fase laden. nu kunnen wij met 11kw laden als ons dynamisch tarief weer naar de bodem gaat in het weekend! door de weeks leveren wij onze zonnestroom terug voor een redelijke prijs. in de winter is dit weekend wind stroom maar het zijn altijd korte momenten dat de stroom heel goedkoop is. dus daar wil ik optimaal van profiteren.
ik rijd dus ook 100% op duurzame stroom alleen niet geheel mijn eigen stroom-Kona 2020
Gefeliciteerd Rick, Veilige kilometer toegewenst!!!
Iedere keer als mijn interesse wat afzwakt komt er weer wat zinnigs uit de mond van Rick waardoor ik toch blijf kijken
Fantastische auto, hebben er ook al 2 jaar een tot volle tevredenheid. Fijn vlot wagentje, pak 'm liever als de grote (diesel) auto die we ook hebben.
Rijden zelf ook elektrisch erg tevreden over alles eigenlijk behalve op de snelweg.
Wij rijden ook nog een diesel ernaast tja daar kan hij gewoon niet aan tippen.
(Geen 105 kmh rijders)
En dus waar de baan vrij is 130 tot 140 nou dan gaat die mij te snel leeg
Als je trouwens ooit in de bergen gaat rijden. Ik kan je zeggen, geweldig. Je kan gerust je vinger na een daling op de remschijf leggen. Niks geen overhitting. Allemaal regeneratie!
Hi Rick, leuke video weer! We hebben nu thuis sinds twee dagen een Skoda Citigo-e iV, vrijwel hetzelfde als de e-up; heerlijke auto en goed betaalbaar met de SEPP subsidie!
Gefeliciteerd met deze fijne aankoop. Ik rij nu ca. 3 jaar electrisch en zou niet anders meer willen. Er wordt helaas altijd aangenomen dat je kan laden met zonnestroom, ook in in het kader van het vergroten van je eigen verbruik van zelf opgewekte stroom. Heel veel gemeenten staan niet toe, bij het ontbreken van een eigen oprit, om een eigen laadpaal te gebruiken omdat de laadkabel dan over het trottoir ligt. Bij verspilling van stroom of water, in de vorm van een stofzuiger of tuinslang naar je auto is dat geen probleem, maar als je groen bezig probeert te zijn word je extra gestraft door een bon of terugleverkosten.
Wat een klets verhaal over aanschaf van een EV vanuit het IKB bij de rijksoverheid. Ben erg benieuwd naar jouw bron hiervan!
@@b67921 Of de EV daar onder valt hangt af van de specifieke regels die gelden, dat staat meestal op het intranet. Dit doen ze omdat het IKB in de CAO vaak meerdere jaren geldt terwijl er elk jaar andere regels en budgetten zijn. Ik ken bedrijven waarbij een EV (nieuw of tweedehands) onder het IKB valt.
@@KetelKlets bedrijven != rijjksoverheid. Ben nog steeds benieuwd naar je bron voor de rijksoverheid, want die is er volgens mij niet. Zou ook strijdig zijn met het rijksoverheid beleid om ambtenaren gebruik te laten maken van het OV voor woon-werk verkeer.
@@b67921 Een EV *KAN* onder het IKB vallen, ik heb geen idee of dat zo is, dat mag iedereen zelf uitzoeken via HR of PZ. Ik toon de CAO van de rijksoverheid omdat die het IKB goed beschrijft, handig voor kijkers die het niet kennen, that's it. Ik ben niet werkzaam voor de overheid.
@@KetelKlets IKB is meestal gewoon belast, tenzij je het opneemt als verlof of bij 'fiscaal vriendelijke' categorieën; "De aanschaf van een (tweedehands) fiets voor (een gedeelte van) uw woon-werkverkeer, (Tweedehands) batterij voor elektrische fiets, Bedrijfsfitness
Vakbondscontributie, Inrichting thuiswerkplek en/of verduurzaming woning, Studie en/of opleiding voor beroep, Vakliteratuur, Opwaarderen Mobiliteitskaart Rijksoverheid, Aanvullende belastingvrije vergoeding woon-werkverkeer. "
@@XB-ff2gf Die fiscaalvriendelijke categorieën wisselen per werkgever. Ik ken er waarbij een EV onder zo'n categorie valt.
Ja Rick welkom bij de club en veel rij plezier met de up
Rijd al bijna jaar Citroen Zero, volle subsidie en zeer tevreden. Rijd echt geweldig en mijn vrouw wil niet meer anders.
@@hylkefeenstra382 Wat een zielige reactie, je had zelf ook een elektrische auto kunnen kopen en goed voor klimaat zijn!! Maar je bent zo'n klager helaas. dan hoor je niet huis op dit kanaal.
@@hylkefeenstra382 nu een slimme Nederlander 🤣
hahaha rijd geweldig. Schei uit. koop een echte auto
Mooi Rick dat je nog de SEPP subsidie heb kunnen bemachtigen. Wat ik me afvraag is zullen de ev occasion in in waarden gaan zakken omdat de SEPP niet meer van toepassing is Heb ook het idee dat door subsidie vaker de prijs hoger wordt door dat er meer interesse is als er in de producten met subsidie. Maar vind dat je een mooie deal heb gesloten.
Mogelijk wel, al staan alle occasions wel te koop met de prijs *excl.* subsidie aangezien dat de prijs is die je moet betalen. Dus wie weet. Overigens valt de subsidie van € 2.950,- voor *nieuwe* elektrische auto's ook onder de SEPP regeling.
Gefeliciteerd.
De e-Up is best zuinig te gebruiken. Maar meer dan 150km ga je in de praktijk niet rijden. Alleen als je stads snelheden aanhoudt en niet te fors accelereert, kom je richting 200.
Je accu kan je bij een dealer met officiële certificaat aanvragen. BOVAG is er ook mee bezig dit standaard al te laten voorzien.
Ook een oudere accu beoordeel je dan prima. EV altijd wegzetten met 70-80% als je niet dagelijks rijdt.
En sommige, de LFP modellen mogen wel op 100% staan.
Vanaf 2020 heeft de E-Up een grotere accu gekregen, hiermee kun je makkelijk de 150km halen!
Het rijdt fantastisch !
Dag Rick, Je EV opladen met 100% eigen opwek is geweldig! Misschien een stomme vraag, maar hoe doe jij dat? Wat heb je nodig qua hardware en software? Is dat load balancing? Welke laadpaal heb je gekozen en waarom? Misschien een filmpje over maken?
Overigens, mijn complimenten over je filmpjes. Zeer interessant en informatief. Bedankt!
Vr groet, Rob
@@robwfromcapetown Zie: ua-cam.com/video/HSoY7wW4-3s/v-deo.html
Slimme zet. Gefeliciteerd met de nieuwe aanwinst.
Gefeliciteerd met je nieuwe auto! Gaaf. Wij hebben sinds maart een elektrische auto heerlijk, ik wil nooit meer terug.
Gefeliciteerd en veel veilige km's toegewenst!
Mooie video weer en met bruikbare tips! ik heb nog wel een opmerking over dat gratis rijden: Nu heb ik zelf behoorlijk wat panelen op het dak liggen (18 wat oudere) maar die 1.6Kw bij een normale dag zonder directe zon haal ik niet eens! een volle zon dag is mijn opgewekt vermogen ongeveer 2500watt, dus ik denk dat dit opladen met je eigen zonnestroom voor mij toch wel moeilijk gaat worden, zeker in het najaar, winter en voorjaar. Tevens staat mijn auto op werkdagen gewoon op het werk.... dit als opmerkingen wat nix afdoet aan je informatieve video
Hmm, éénpedaalrijden. Dat is wel handig, maar toch ook even opletten kwa verbruik. Ik reed mee met een chauffeur die binair rijdt. Gas geven, gas lossen ipv constante snelheid. Telkens opnieuw energie uit de batterij halen en er weer insteken. Wat is daar de efficiëntie van? Als je de helft van de tijd met 40 kW optrekt om vervolgens met 20 kW af te remmen (dat voel je amper) en de effiëntie van die cyclus is 70% (de motoren, elektronica en batterij in beide richtingen), dan gaat er de helft van de tijd 20 kW x 30% = 6 kW verloren of gemiddeld 3 kW. Dat lijkt me significant. Ik zocht het net op, de efficiëntie van regeneratief remmen zou rond de 60 à 70% liggen. Het blijft zo: zuinig rijden is remmen vermijden. Regeneratief remmen is beter dan mechanisch, maar het blijft eneregieverlies. Zet voor zuinig rijden het remmen via gaspedaal op minimum, dan doe je bewust - via de rempedaal - aan (regeneratief) remmen en veroorzaak je dat energieverlies alleen dan (ipv onbewust en ongewild telkens wanneer je gas lost), al is het voor een EV slechts 30 à 40% van een verbrandingsmotor.
Pompende gasgeven is nooit goed, wel optrekken en afremmen voor stoplicht op deze manier.
Liever de C.C. aangezet en vaak op rechterbaan aanhouden en midden& links de harmonica.
21:10 stekker niet meer ontgrendeld - dat gaat via het 12v systeem. Pas bij het starten, laden of de climate contol via de app (helaas niet met de sleutel zoals een Renault Zoe) wanneer de auto een bepaalde controle heeft gedaan schakelt het relais van de hoogspanning accu. Die zal dan ook weinig tot geen zelfonading hebben. Het tot voor zover de BMS toestaat op minimaal of maximaal laten staan kan wel nadelig zijn. Dat zal met weinig Km misschien meer voorkomen.
Een tip. Als je , zoals ketel klets, vooral op zonne energie wilt rijden.
Let dan op de maximale range die je met normaal rijgedrag uit de auto haalt. Dat is niet perse de opgegeven wltp range (halen benzine autos trouwens ook maar zelden tot nooit) maar kan je eigenlijk alleen vaststellen met een proefrit.
Bedenk dat je in de winter (net als met benzine autos trouwens ) een hoger verbruik hebt als zomers..
Indien de ev een warmtepomp verwarming heeft zal dat hogere verbruik ergens tussen 15 en 20% kunnen liggen. Bij een verwarmings element (cop 1) al gauw 24% lagere range.
Echter , bij een E- auto die ook gebruik maakt van de restwarmte van de elektronica kan op een langere rit het meerverbruik 10 tot 15% worden..
Deze range moet dan genoeg zijn voor bijna elke normale dag door het kjaar heen (exclusief vakantie rit) om werkelijk goedkoop te rijden.
ps Ik rij ev sinds 2013. Dus al veel langer dan al die transitie toestanden. Puur om bedrijfseconomische redenen. Agv van toen bestaande (mkb) regelingen heeft EV rijden en energie besparingen ons gauw 60K euro bespaart tussen 2013 en 2021...reden om een luxe ioniq 5 (kan tenminste 1600kg trekken als 1 van de weinigen) voor die besparing aan te schaffen.
Overigens was de helft van die besparing al bereikt door minder energie kosten (stroom ipv benzine) en minder onderhouds kosten (geen distributie riem, koppeling, remschijven/blokken , waterpomp en andere soortgelijke reparaties/vervangingen, wel een keer nieuwe banden....niet vaker als met de ice , wel iets duurder per stuk) . Want vanwege regenereren gaan de remmen van de ev vele malen langer mee asl van een ice wagen.
Gefeliciteerd, wij hebben ook een poging gedaan maar bleven steken op een phev van ford. Nu laden we deze voor de dagelijkse ritjes met de zonne panelen.
Hahaha, purren midden in de zomer ✅
Ik ben nu ook weer onder een warm dak bezig met isoleren..
wel een leuke auto.
Ik hou het bij de Audi Q7 e-tron.
Ook op te laden met zonnepanelen met max 30 km genoeg heen en weer het dorp om kratten bier te halen.
Bij grote afstanden geen rode diesel kunnen tanken helaas. 🤣
Gefeliciteerd! Ben wel benieuwd hoe je er voor gezorgd hebt dat het laden gelijk loopt met de opwekking. Ik zie niet zo gauw hoe ik dat zou moeten regelen. Tips zijn welkom!
Hij doet dat met een bepaalde laadpaal aan huis. Ik weet zo niet precies de naam van dat ding. Maar weet wel dat hij er een video van heeft gemaakt. De Zappi heeft trouwens ook een functie waarmee je alleen met solaropwek kunt laden.
17:38 Waarom denk je dat de staat bezig is met rekening rijden? Zo gauw het over belasting inkomsten gaat kunnen ze wel ver vooruit kijken. 😉 Maar veel plezier van je auto!
Ben benieuwd of je met de Up ook tot 26 jaar oud kunt rijden…..carrosserie houdt het wel vol, maar de accu wordt een dingetje
Ik denk het niet. Een NMC accu gaat niet zo veel cycles mee als een LFP accu. Maar voor die 10.000 euro hoeft het misschien ook helemaal niet.
NMC haalt typisch zo'n 1000 tot 2000 cycles (van 80% naar 30% en weer opladen naar 80% is 0,5 cycle). Laten we zeggen dat je dit dagelijks doet, dan heb je het over 5,5 tot 11 jaar.
Daarna heb je nog zo'n 70% bereik, wat voor de meeste mensen wat krap is bij een e-up.
Als je een nieuwe EV met LFP accu koopt dan mag je zo'n 6000 cycles verwachten (70% aan het einde).
Daarmee kan je ook ongestraft naar 100% laden en dieper ontladen zonder de extra slijtage die je bij NMC hebt.
Met dagelijks 100% vol laden en helemaal leeg trekken heb je het dan over 16,5 jaar en als je dat echt doet dan is rest van die wagen volgens mij wel veel eerder versleten dan de accu.
Beide situaties zijn natuurlijk wel extreem. Als je 11 jaar lang 7 dagen per week zulke ritten gaat rijden dan ben je zelf ook wel versleten denk ik.
Accu versus koppeling, vloeistoffen, bougies, startmotoren, riemen, waterpompen etc etc.
Na 3 ton mag een keertje onderhoud wel.
@@martijnkosters9024 dat zijn natuurlijk wel redelijk betaalbare delen die vaak niet tegelijk komen.
Op een EV heb je natuurlijk ook gewoon een koelsysteem, 12 volt accu, remschijven, olie, airco, ruitenwissers, schokdempers, draagarmen, banden en een bak electronica die niet geheel kostenloos de 300.000 km halen.
Maar met een defecte (of gedeukte) EV accu die niet onder garantie valt is het meestal gewoon einde oefening met de auto. Tegenwoordig zijn die integraal onderdeel van de constructie en dan is de arbeid gewoonweg te duur om er aan te beginnen, zeker als de auto meer dan 8 jaar oud is. Met een Nissan Leaf was het al twijfelachtig, maar inmiddels is het gewoon niet meer interessant. De auto heeft dan meer restwaarde aan overige onderdelen.
@@SolAce-nw2hf Rick kocht de Up. ik zag gewicht van Up, welke cellen erin zitten en is verouderde.
Hoewel mijn Dacia $pring dubbele koste wat hij Netto betaalde wel andere Cellen, kleinere accu maar ook minder KG en meer bagage ruimte zag ik bij Renault dealer die Up en oude vorige Spring had staan. Spring was al verkocht maar net iets meer ruimte.
Ik ga voor nieuwe model en 2025 zie ik 't wel.
@@SolAce-nw2hf Alleen is dat lijstje veel korter. Geen EGR, geen roetfilters, geen uitlaatrubbers, geen koppeling, geen ditriburiekettingen, geen verstuivers, geen Turbo's. Zo maar even een klein lijstje van dingen die altijd kapot gaan.
Elektrisch rijden is fantastisch! Wel met kritische noten en ervaringen. Range in winter valt toch tegen, openbare laadpalen zijn regelmatig in storing. Bellen is standaard "resetten" op afstand, wat meestal niet helpt. Ook in de buurt veel last van laadklevers, ondanks dat mede ev-rijder er een bordje bij heeft gezet om auto weg te zetten als die vol zit. Laden in mijn buurt is niet altijd beschikbaar.
Gefeliciteerd met de auto. Wij rijden nu al 4 jaar kona electric moet zeggen het bevalt erg goed. Zelf met 120000km op de teller haal ik in zomer bijna 500 km. In de winter gaat daar 50 km van af.
Binnen de vrienden groep zie ik wel veel mensen die niks met elektrische auto’s hebben.
Het is net welke situatie je inzit. Ik rijd een dikke Duitse diesel en heb er nog niet uitgehaald waar ik hem voor gekocht heb, voor ik hem weer verkoop. Tevens een Dikke Duitse elektrische auto is zo duur dat je diesel financieel heel goed uit kan. Het prijsverschil is te groot.
Als laatste versla je redelijk alles op de weg in comfort, actieradius en rijdt je 90% van de elektrische auto's eruit. Dikke Duitse diesels tegenwoordig trekken heel snel op. Lijkt wel een soort launchcontrol. Dikke diesel is beter dan 90% van de elektrische auto's.
Gefeliciteerd rik
Mooi Rick, Nu bij Tibber een Easee laadpaal regelen en Gridreward op de koop toe als de auto is ingeplugd zelfs als de accu vol is.... Gisteren ingeplugd met volle accu en toch € 2,72 Rewards ontvangen. Laden tegen meest gunstige tarieven of zonne opwek en nooit meer naar het tankstation. Ben al jaren fan van de EV !
Einde Q4 komt er een update zodat de EPEX prijzen al in mijn laadpunt bekend zijn.
rick, kan je hier niet even je snufferd in duwen? ik ben wel benieuwd? meerdere mogelijk?
Mooie advies video!, Ik rijdt zelf net teveel Km om volledig elektrische auto te kopen. Hopelijk als auto's zoals Tesla nog wat goedkoper wordt dat ik ook kan instappen!
@@wesleyhere18 hoe meer kilometers des te voordeliger is het om een ev te rijden. Actieradius is ook geen issue meer, er zijn genoeg modellen die in de praktijk 400km of meer halen. Voor langere ritten is de range dan niet meer de beperkende factor maar het uithoudingsvermogen (lees: veilig rijden met rustpauzes) van de bestuurder.
En dan rij je ineens minder kilometers? 🤔
Gefeliciteerd met de aankoop.
Goed dat jullie die oude auto eerst op hebben gereden, want ook dat is duurzaam.
Inmiddels begint het hier ook te kriebelen om een EV te kopen, ook al slaat het in mijn situatie nergens op.
Ik zie behalve een lader met accu op wieltjes geen enkele mogelijkheid om van mijn eigen zonnepanelen te laden. De gemeente verbiedt elke optie die ik aandraag om een metertje stoep te overbruggen. Alle laadpalen binnen een afstand van 10 km zitten rond de €0,60 per kWh met als enige voordeel dat ze niet echt druk meer bezet zijn sinds de prijsverhoging.
Verder maak ik maar weinig kilometers (5000 per jaar), dus een nieuwe EV gaat de productie uitstoot bij mij niet snel goed maken met bespaarde brandstof.
Financieel slaat het ook nergens op met een auto voor de deur die nog geen 50.000 km op de teller heeft staan en over 10 jaar de 100.000 aantikt als er niks verandert.
Maar ik wil toch mijn bijdrage leveren aan een beter milieu en zelfs met die 5000 km gaat er toch nog zo'n 350 liter benzine per jaar in.
Ik ben dus nog erg in dubio wat te doen. Op de plekken waar ik normaal moet zijn is laden helaas niet mogelijk.
Misschien moet ik maar geduld hebben tot het publieke laadprobleem hier opgelost is of mijn situatie verandert.
Jouw situatie toont aan waarom elektrisch rijden dus niet de oplossing is. Want niet iedereen kan een EV op de oprit opladen.
@@Mr.Riffian Ik denk dat het heel erg van de situatie afhangt. Er zijn gewoon randvoorwaarden voordat dit echt werkt. De eigen laadplek is momenteel echt een zekerheid die je wilt en dat is wel een dingetje in Nederland.
Het mooiste zou zijn als iedereen overdag op werk, bij het winkelcentrum of iets dergelijks zou kunnen (snel)laden, maar voorlopig hebben de netbeheerders het al moeilijk genoeg met de bestaande aanvragen voor woningen en bedrijven.
Het zal dus nog wel even duren voordat we echt allemaal aan de EV kunnen. Gelukkig worden die ook steeds beter en goedkoper en dat is misschien wel de beste reden om nog even te wachten voor wie nog een prima werkende en zuinige auto heeft.
De rekensom voor de stroomkosten is een interessante. Als jij stroom over hebt bovenop het salderen, kun je door te laden je terugleververgoeding bijplussen door de auto ermee op te laden.
De 5 cent terugleververgoeding die ik krijg wordt als het ware de 30 cent die ik voor een normale kWh zou betalen :D
Salderen uiteraard maximaal proberen te doen zodat je op 0 uitkomt (of 1kWh meer verbruikt dan opgewekt in een jaar)
Proficiat met deze aankoop. Tip voor als je ècht zuinig wil rijden: zet het regenereren op nul (als dat mogelijk is bij deze auto) en laat 'm uitrollen. Tijdens het regeneratief remmen zijn er omzetverliezen van wissel- naar gelijkspanning. Ik heb dit zelf een tijdje getest maar vind het regeneratief remmen gewoon comfortabeler. Ook hier in de zomermaanden batterijvulling met 100% zonnestroom. Gemiddeld over de laatste 120.000km reed ik 6,3 km op een kWh. Daar kun je nog 10% laadverlies aftrekken (AC naar DC) Oh, ja, Kona 64kWh model 2020
Met mijn Hybride rijd je het zuinigste als je in plaats van uitrollen, het gaspedaal een fractie ingedrukt houdt. De auto accelereert niet en remt niet af. Pas tegen het einde regenereer ik met de rem (tot tegen het moment van het grijpen van de remschijven).
Op die manier leg je de maximale afstand af op een 'gas-ingetrapt' en regenereer je maximaal door alsnog alle rest-snelheid in je accu op te slaan.
Gaat dit bij full EV ook op?
@@chewmonkey89 nee, het is heel simpel. Remenergie kun je terugwinnen maar dus met transmissieverlies of je kunt 'm laten uitrollen zonder transmissieverlies. De praktijk is dat je wel gebruik maakt van regeneratief remmen, one pedal rijden - dus vrij sterk regenereren - wordt door de meeste ev rijders als prettig ervaren.
Wat ik nog steeds belachelijk vind is dat bij regeneratief remmen ook de remlichten gaan branden. Hoe vaak het niet gebeurt dat ik word ingehaald door een electrische auto op de snelweg en deze dan het gaspedaal los laat. Vaak nog steeds schrikken
Regenereren uitzetten heeft alleen nut als je vrij lang kan uitrollen om te vertragen.
In gemiddeld verkeer heeft regenereren meer nut dan het uitzetten.
@@pg41226als regeneratief remmen maximaal staat en de remlichten gaan niet aan dan schrik je pas echt. 😂
Zit er zelf over na te denken om een IONIQ 38kw aan te schaffen (tweedehands 120.000). Jammer dat de subsidie alleen nog voor nieuwe bakken beschikbaar is, terwijl nieuwe autos over het algemeen slechter zijn voor het milieu. De auto zou dan goedkoper zijn geweest dan een seat mii (2018+) of polo (2015+)
leuk een e-up! geniet ervan!
Weer een mooie video. Bedankt.
Als je wilt laden met overschot van zonnestroom, en er is wat bewolking zodat homewizard de stroom in de socket onderbreekt. Wat zal er gebeuren als er terug voldoende stroom is, en de socket terug stroom levert? Zal de lading automatisch hervatten, of moet je in de auto manueel het ladingsproces opnieuw activeren? Dat was eigenlijk mijn vraag.....
Een EV heeft in de stekker ook een PP en CP pen zitten die hier doorgaans voor zorgen. AC-zijdig de spanning naar de lader onderbreken zal daarom niet werken en mogelijk zelfs schadelijk zijn voor de lader en/of de auto.
welke laadpaal gebruik je om op zonnestroom te laden?
Ja, dat wil ik ook weten. Ben zelf ook op zoek naar een lader die volledig op zonnestroom kan laden. Zou helemaal ideaal zijn als je die lader direct op de P1 poort van je slimme meter aan kan sluiten. Maar die heb ik nog niet gevonden. Graag advies.
@@franshendrikx7945 Deze: satero.nl/p/v2c-trydan-37-22kw-3-fase-socket-type-2/
@@frank8622 Zie ook deze video: ua-cam.com/video/HSoY7wW4-3s/v-deo.html
@@KetelKletsdie heb ik ook. Wil alleen nog niet jofel werken op alleen zonnestroom op 3 fases. (Solar Exclusief). Case aangemaakt, maar schiet nog niet op
Kan het laden op alleen zonne energie geen kwaad voor de auto? Kan me voorstellen dat de pieken en dalen in het laden niet erg bevordelijk zijn voor de accu. Of zie ik dat verkeerd?😊
@@pg41226 Zover ik weet niet. Veel openbare laadpalen op parkeerterreinen werken met loadbalancing en dat doet in feite hetzelfde.
De UP wel eens meegekregen als vervangingsauto, benzine dan wel, maar goed weggedrag voor zo'n kleine auto. Alleen had ik niet door dat er een lane assist op zat die tevens standaard aan stond. Dus op een smalle 60 km weg met fietsstroken greep de lane assist steeds in.
Ik had een paar maanden geleden exact hetzelfde idee. Nog ff subsidie pakken, profiteren van 0 MRB belasting en mijn Prius stond voor een grote beurt dus ook dat bespaarde ik me. Tot mijn verrassing ook nog eens de verzekering tientjes goedkoper...
Mijn occasion Kia Niro heeft nog 1 jaar fabrieksgarantie en ik ga zorgen jouw batterij test nog te doen voordat hij afloopt. Maar ervaring tot nu toe geeft me een goed gevoel.
Ik heb eerder een lease Leaf gehad met 40KW batterij en daarmee heb ik de 300km bereik nooit gehaald trouwens. Dus ik ben benieuwd of je dat met jou 37kw wel gaat halen. 8kw/100km lijkt me erg optimistisch.
Ik kan elke keer genieten van hoe grondig jij zoiets aanpakt. Keep it coming!
Hi Rik, mooie adviesvideo! Ik heb met rijden van een EV dezelfde ervaringen. Op @9:29 adviseer je de EV database te raadplegen voor je batterij configuratie. Maar als je jouw type auto in de Car Scanner App selecteert, regelt de App dat toch voor je?
Klopt, maar dan weet je waar je naar kijkt als je die accugrafiek ziet.
Beste Rick, kreeg je nog de €2000,- aanschaf subsidie, dan prima. Als je te laat was... zoals vele kijkers nu is inruilen voor Dacia Spring nieuwe met €2950,- mogelijk.
De VW € Up is zwaardere en straks mag je MRB betalen over gewicht. De Dacia is maar 920 kg en jou Up is zwaardere?
Ook is minder kilo's ook zuiniger en ja, kleinere batterij maar ruim 200 km is haalbare....
Ik ga van €18.950,- naar €16.000,- netto 2x duurder als jou Up maar wel nieuwe!
Maar als Rick nog die €2000,- kreeg die bij verkoop retour moet dan is maar €950,- meer subsidie erg weinig en zeg ik, blijven rijden en veel succes!
@@dirckdevriez6661 De e-Up weegt 1135 kg en zou (geteld als een benzineauto) € 47,- p/m kosten aan MRB. Maar dat speelt pas ergens rond 2031 zoals het er nu naar uit ziet.
@@KetelKlets De €27 is in N-H en als je elders woonde andere tarief , ik zou dus €20 of €240 per jaar besparen.
Maar na 20 jaren slechts €4800 voordeel? Citroen C3e is nog duurdere.. 1400 kg zeggen ze en dat hier plaatsen / noemen is leukere voor jou ook.
Maar als ze in 2026 het60% gaan invoeren en langzaam verhogen?
Je zal maar oude Tesla gekocht hebben van 2600 kg!
Ik vraag me af hoe het rijden met één pedaal gaat in de winter. Met gladheid heb je met remmen nog de abs die inschakelt.
En werken de remlichten als je de (gas)pedaal loslaat?
Het is niet echt remmen hoor.
Ik heb deze functie wel eens geprobeerd met mijn Audi Q7 e-tron hybride een verschrikkelijke functie.
Het is gewoon zo dat je met het rempedaal half ingedrukt al iets kan remmen (energie opslaan) veel fijner werkt.
Ik gebruik meestal de turbo stand diesel en EV tegelijk voor power.
In het dorp of stad gebruik ik EV i.v.m. uitstoot ondanks het ding ook adblue heeft.
Zo hard remt je wagen niet af met onepedaldrive dat je eventueel gaat slippen, ik gebruik het iedere dag.
Wederom een leuke video.
Ik heb nog een vraag: Is het nadelig voor de levensduur en prestatie van de accu wanneer je deze via een slimme regeling oplaadt op zonnestroom? Bijvoorbeeld, als door wolken voor een paar minuten opeens meer of minder vermogen voor het laden beschikbaar is, is dit dan slecht voor de accu?
In het boekje staat dat de accu vooral last heeft van veelvuldig laden met DC. Laden met lage AC vermogens is eigenlijk nooit een probleem.
Er zijn toch ook van die zaken waar het Battery management system uit kan lezen om te zien hoever de batterij gedegradeerd is enzo? Waarschijnlijk kan je dit ook zelf wel doen met de juiste apparatuur. zou het erg leuk vinden om daar eens een video over te zien!
De E-up heeft geen one-pedal drive, je komt er namelijk niet mee tot stilstand. Er zijn een aantal EV’s die dat wel kunnen (zoals de mijne en de volgende die in bestelling is).
Maar gefeliciteerd en welkom bij de club 😊
Jawel hoor. Die van ons stopt gewoon volledig
@@KillmWillemTube in welke stand is dat ?
Dan ben ik abuis.
Ik heb ooit z'n broertje gereden de Mii electric, maar misschien ben ik het vergeten dat die one pedal drive had 🙄
@@hvwees zet m altijd in de b stand. T is wel een import auto uit 2021 uit DE. Wellicht dat die dat wel kunnen standaard?
Hey rick, ik zit even te zoeken in de ikb voorwaarden can de overheid, maar daar vind ik electrische autos niet in terug. Heb jij een andere bron waar het wel in staat? Is namelijk mogelijk wel interessant voor mn vriendin als dat zo is.
@@sanderjansen852 Wisselt per werkgever. Ik verwijs naar de CAO van het rijk puur omdat die goed leesbaar is. Soms worden er aanvullende voorwaarden gecommuniceerd, bijvoorbeeld via het intranet, waar jaarlijks de aanpassingen staan vermeld rondom de zaken waar je het IKB voor mag inzetten. Het staat dus ofwel in de CAO of in aanvullende informatie. HR of PZ kan eventueel uitsluitsel geven.
@@KetelKlets thanks voor je reactie, gaan we daar even naar kijken!
Proficiat Rick
Gefeliciteerd Rik, vraagje
Ik heb geen eigen oprit, is er dan wel een mogelijkheid om met eigen zonnestroom te laden ?
Woning in het midden van de rij, 25 mtr naar zijkant waar parkeerplaatsen zijn.
Hangt er vanaf of je van de gemeente een laadkabel over de stoep mag laten lopen en en wat er mogelijk is. Ik denk dat laden bij je werkgever mogelijk interessanter kan zijn.
Hallo @KetelKlets, Je hebt een keer een video gemaakt over een 'dynamische' laadpaal, die alleen maar zonnestroom van eigen panelen gebruikt. Omgekeerd, kan je ook blijkbaar een auto 'temperen' om minder stroom te vragen. Vrienden van ons waren met een Tesla op bezoek en konden via hun app minder snel laten laden zodat onze panelen het aan konden. Weet jij toevallig welke auto's dit allemaal kunnen? Ik heb nu een Citroen e-c4, en die kan dit niet, en trekt meestal 10kW, veelal te veel voor mijn panelen. Benieuwd naar je reaktie!
@@webgeestpaul Dat durf ik niet te zeggen, hier thuis is de laadpaal de baas 🙂 (via de CP pen in de stekker stemmen ze beide het laadvermogen af). Mogelijk kun je het vermogen in je laadpaal wel verlagen, je hebt minimaal 1400W/6A nodig op 1-fase om de auto te laten laden.
Volledig opladen met zonnepanelen? Accu van ca 29khw hoeveel capaciteit zonnepanelen had jij ook al weer? Ik heb 15 stuk a275 wp, bij zeer gunstig weer leveren ze 2,5 kwh. De laagste laadstand ( denk ik) is ca3,5 kwh dus blijf ik altijd nog wat van het net nodig hebben... ( niet erg hoor € 0,35 / kw) advies?? Onze ev komt in november heeft 69,4 kwh batterij
@@JohanVdBerg-uj5tv Minimaal laadvermogen is 1400W/6A. Ik heb 36 panelen liggen dus vermogen genoeg 🙂
Laad je nog steeds met de V2C trydan? Hoe zorg je ervoor dat die laadcurve zo mooi mee laad met de panelen. Ik heb ook een Trydan aangeschaft
@@maikeldehaas Ja met de Trydan. Ik heb hem via het LAN gekoppeld met mijn SolarEdge omvormer en die heeft een import/export meter. Daarmee ziet de Trydan dus precies hoeveel opwek er is, hoeveel het huis gebruikt en hoeveel er op export naar het net gaat. Met die laatste laadt hij als je 'Solar Exclusief' kiest. Dit alles kan overigens ook met CT klemmen van V2C zelf, dus dit is op meerdere manieren te maken.
@@KetelKlets mooi, ik heb ook een Solaredge omvormer, dus kan ook mooi die curves gaan benutten.
En hij start ook automatisch met 1 fasig laden als je dit hebt ingesteld toch?
@@maikeldehaas Ja, je moet hem nu instellen op 1- of 3-fase laden, maar einde jaar komt er een update uit waarbij je dat vanuit de app kunt regelen.
Als je als echtpaar (of welke juridische samenlevingsvorm dan ook) zo’n auto koopt mag je dan beiden dezelfde rekening bij de verschillende werkgevers indienen?
Nee, tenaamstelling op de factuur moet overeenkomen met degene die hem indient.
Hoi Rick, is deze auto al klaar voor V2H of V2G?
@@livehappley Nee, dat begint nu pas te komen in de nieuwste modellen.
Kan je laden op een gewoon stopcontact met een homewizard socket stekker, of moet je een laadpaal aanschaffen?
@@marcvroman3870 Op een gewoon stopcontact kan wel met max 13A/3kW. Heb je wel een speciale lader met gewone Schuko stekker voor nodig zoals deze: satero.nl/p/ratio-mobi-box-enkel-fase-type-2-10-meter/
Je kan met een mobiele thuislader laden op een gewoon stopcontact, maar de laadsnelheid wordt dan meestal wel lager. Dit type laders is wel in te stellen op het aantal Ampères , maar als er meer apparaten op de betreffende groep zijn aangesloten deze is de laadsnelheid meestal niet hoger dan maximaal 10 A… Maar antwoord op je vraag, het kan dus wel 👍
@@KetelKlets Homewizard meldt 16A max en 12A continue. Wel iets om in de gaten te houden want als je niets doet trekt de lader 16A en dan wordt de socket snel te warm.
@@solarrover8184 16A doet ie alleen als er een CEE stekker aan zit, op een normale stekker is het max 13A.
Succes ermee. Er zijn ook velen die liever terug gaan naar een auto op brandstof. Ik denk dat een hybride een betere keuze is.
Top video ! Dank je. Eindelijk wat technische details over verbruik en gebruik.
Ja als je een koophuis hebt en je kan je daken beleggen met panelen en een thuislader bezit, dan kan een elektrische (bij) auto een uitkomst zijn. Maar dat heeft niet de gemiddelde Nederlander.
Dat het dan door je strot wordt geduwd en niet de keuze hebt, dat is dan een dingetje.
Btw, een elektrische auto rijdt onzuinig op de snelweg omdat de motor dan meer toeren en torque nodig heeft. Een verbrandingsmotor niet, die schakelt gewoon naar zijn hoogste versnelling. Niet omdat een verbrandingsmotor stationair draait in de stad. Ik begrijp het, het is jouw situatie maar ik had iets meer objectiviteit van je verwacht 👊😏
Heb dezelfde auto. Goed dingetje. Je verteld dat je alleen zonne-opwek gebruikt. Ben benieuwd hoe want dat verteld het verhaal niet.
Check de link die op dat moment boven in beeld staat, of klik hier: ua-cam.com/video/HSoY7wW4-3s/v-deo.html
Moet je nagaan. Bijna 10 kW in 1 liter benzine. Dus met een 50 liter tank heb je 485 kW, waarvan je maar iets van 23% (111,55 kW) daadwerkelijk gebruikt. De rest gaat op in warmte en rook.
En dan hebben we ook nog eens het energieverslindende raffinageproces en de transport niet meegenomen.
@@cg986 In de praktijk is het nog minder, een brandstofauto is maar ongeveer 17% efficiënt, een EV iets van 73% (well-to-wheel).
@@KetelKlets Dat is na 120 jaar brandstofmotor toch wel een lichtelijk teleurstellende vooruitgang 🤣
@@cg986 Paarden hebben ze destijds ook niet sneller gekregen.
@@KetelKlets Jawel hoor, die gaan gewoon 90 op de trailer!
Dank voor de tips en informatie.
@@cg986 maar gelukkig bestaat er nog waterstof 😂 een well-to-wheel efficiëntie van 30%. 30-35 euro per kg waterstof, en dus 30 euro voor 100 kilometer rijden. Maar dit gaat de toekomst worden volgens de experts van Facebook.
Als automonteur zijnde en EV-bezitter, kan ik alles beamen in de video. Veel beter ook dan de huidige auto’s die rondrijden met een koffiemolen onder de kap.
Verder blijft het bij een EV nog steeds heel belangrijk om goed onderhoud te laten uitvoeren, de trend is onbeperkte kilometers en iedere 2 jaar onderhoud, tip: laat hem 1x per jaar of 20.000 tot 30.000 nakijken/beurt uitvoeren.
We zien regelmatig door de lange tijd tussen beurten door, de banden lang genegeerd worden, en vaak al op canvas rijden, sommige mensen houden banden en bandenspanning netjes bij, maar het overgrote deel helaas niet. Ook elke twee jaar de remmen uit elkaar halen, reinigen en smeren is belangrijk, dit maakt het verschil tussen 150.000 met remblokken doen, of 300.000 met 1 set remblokken.
En wat die remblokken uit elkaar halen.. Gebeurt dat bij een grote beurt ?
Ik heb in kelder een poetsbrug en doe ook de banden van spijkertjes en steentjes eruit.
Ik weet dat elk half jaar je tijdig preventief onderhoud maar kwartiertje goed kijken is en vroeger was elk half jaar Winter of Zomer olie normale zaak. Net als smeernippels en hoewel die op $pring ontbreken, voor garantie is Dealer helaas nodig, maar ook die zien niet altijd alles door werkdruk, wel factuur en ik zag vaker na afloop gemiste zaken.
@@eurovisie2010 Ja, tenzij het een dealer is, die doen dat vaak niet, die doen het im tijd te besparen, en auto’s na de garantie vaak niet meer terugkeren. Eens in de twee jaar remmen schoonmaken is meer dan voldoende overigens.
@@geengenspuit mijn banden zijn binnenkort aan de beurt, 120.000 km op 1 set banden, de slijtage is inderdaad verschrikkelijk. (Pirelli Scorpion Elect)
@@geengenspuit Wat is gewicht en ruimte van deze Avensis?
Ook is de Dacia Spring met slechts 920 kg opgave zuiniger met remmen dan U denkt.
Smalle bandjes en geen overbodige ruimte en gewicht van zwaar Accu pack dagelijks vervoeren.
Ook trager laden aan 230 volt stekkertje zonder kosten of gewone laadpaal en ik begreep dat snellader niet paste, onderste 2 gaten zitten er niet in of €600,- betalen bij bestellen?
Dat 't snel laden wat ik vermoedelijk 2x per jaar prettig zou vinden, dan maar trager 4 uren laden en Aanschaf €16000 netto nieuwe, dus geen €600 kleurtje of €600 ,- snel laadkabel en zo.
Als ik advies verkoper / dealer volgde betaalde ik geen 19 maar 23 K daar en netto dus €21000,- voor zelfde blik.
Die 65 Kw lijkt leuk maar 45 Kw goedkoper en snel zat.
Alles op de lijst is leuk behalve de prijzen erachter staan.
Telefoon houdertje, voor zonder 10" schermpje €20,- of 10% voor Action klem die hem ook kan vasthouden?
Maar de Smartphone met 2 elastieken op zonneklep is met mooi weer ook perfect zichtbaar en nu recht voor me dus geen spiegeling.
Ik maakte elders in EU korte proefrit op afgesloten testbaan en daar ook Navigatie nauwelijks zichtbaar vol in de zon.
Dan is elastiek voor zonneklep niet mooiste maar wel beste zichtbare en hoorbare.
Ik hoef geen Toyota als ik Roemeense merk Made In China kan kopen.
Hoe laat jij je wagen naar je opbrengst laden?
Kan met verschillende laders. Zappi is daar de beste in.
Anders moet je een smart gestuurd ander systeem hebben.
@@RedBatteryHead ahh dus het laadvermogen wordt geregeld door de lader zelf, en niet de auto.
Ik heb zelf wel een smart gestuurd huis, heb je daar voorbeelden van?
@@rickpendersIk heb het zo gedaan: ua-cam.com/video/HSoY7wW4-3s/v-deo.html
Kan je ook een stukje over laadpaal en laadpaal selectie doen. Ben me er nu in het verdiepen maar merk dat het een aardig gesloten markt is zeker als je ook een back office verrekening optie wilt
@@GjaltBloembergen Zeker: ua-cam.com/video/1QaFHyVYB8I/v-deo.html De Pro variant heeft die backoffice koppeling wel zover ik weet.
@@KetelKlets hartelijk dank
Leuk wagentje...relatief dure aanschaf mbt de accu grote...
Tip;af en toe eens flink remmen kan je een vastlopende remklauw voorkomen!
@@mistywassink685 Mwa, € 260,- per kWh, dat is de helft goedkoper dan een thuisaccu 😄
@@KetelKlets doel eigenlijk op de steeds betaalbare Tesla,s⚡️🚀
Mooi allemaal, maar in de winter dan? Ik bedoel hoeveel opbrengst van je panelen heb je dan?
Dat gaan we zien, maar ik gok gemiddeld op 15 kWh per 100 km uit te komen, zomer en winter gecombineerd.
Dat weet ik nog niet omdat ik afgelopen winter mijn dak op noord-west nog niet vol had liggen. We gaan het zien dus.
@@KetelKlets
Ben benieuwd hoe de “winterpanelen” het gaan doen. Succes!
@@KetelKlets15 kWh/100 haal ik nu met mijn ID3 (1 jaar, 20000 km) , dus dat moet met de Up zeker lukken. Succes!
84s2p betekend 2 parallele strings, van 84 cellen in serie. Nominale celspanning is zo'n 3,7V, 84x 3,7V in serie is 310,8V nominaal.
Een 4 jaar oude EV met weinig kilometers heeft niet het probleem van diepontlading (de hoogvolt batterij loopt echt niet leeg), maar mogelijk dat de EV vaak langere tijd met 100% vol heeft gestaan. Daarvan degradeert de batterij het meest. Met een auto waarmee veel kilometers gereden is, is de kans klein dat deze lang op 100% geparkeerd heeft gestaan. Beste is om de auto tussen 30% en 80% te houden en alleen naar 100% te laden, wanneer dit nodig is.
Is al eens aan bod gekomen dat je hier als eindgebruiker geen rekening mee hoeft te houden. De accu in mijn VW is 36,8 kWh maar ik heb maar 32,3 kWh daadwerkelijk beschikbaar, dus die 12% marge houdt de auto zelf al aan vermoed ik (daar zal de BMS wel iets leuks mee doen).
Dit idd, je laad sowieso maar tot max 90%. Volgens mij valt dat wel mee.
@@KetelKletsstel de laadtimers in van je e-up op 80% en je accu gaat langer mee. Wij laden hooguit 4 x per jaar naar 100% als het echt moet. (Knopje naast de eco overruled de laadtimer)
@@KetelKlets Er is een buffer aan de bovenkant én onderkant, dus de buffer aan de bovenkant zal maar ongeveer 7% zijn. batteryuniversity heeft een mooie tabel in bu-808-how-to-prolong-lithium-based-batteries. 4.12 Volt/90% geeft 400-700 cycles, 4.06 Volt/81% geeft 600-1000 cycles, 4.0 Volt/73% geeft 800-1500 cycles, 3.92 Volt/65% geeft 1200-2000 cycles, 3.85 Volt/60% geeft 2400-4000 cycles. Voor LFP batterijen is het trouwens geen probleem om tot 100% op te laden en langer te laten staan op 100%.
Doe in de winter nog maar en video.
Dikke kleding en kachel uit rijd een EV zuiniger, Gewone brandstof heeft restwarmte en in zwembroek mogelijk.
Maar hoe wilt U Rick nu liefste zien? Ik niet in Zwembroekje.
Je zegt dat je alleen oplaad op zonne energie, maar hoe zorg je daarvoor? Heb je een bidirectionele laadpaal en zo ja welke dan, en daar kan jouw auto toch helemaal niet mee om gaan? Of heb je iets ingebouwd zodat je auto alleen laadt bij een overschot en zo ja wat dan?
Je hebt laadpalen die slim zijn en die kun je de opdracht geven wat voor jou situatie van toepassing is. Hier de Peblar laadpaal en ook wij laden in deze periode met puur zonne-energie. Gunstig voor de tijdstippen met negatieve tarieven en een dynamisch contract.
@@datiswiewezijn Ja dat weet ik, alleen wordt er niet in het filmpje gezegd hoe Ketel dat doet. Echter op basis van reacties op deze video heb ik inmiddels het beruchte filmpje van 45 minuten gevonden waar Ketel er op in gaat. Hij heeft dus een laadpunt gehad van een Spaanse leverancier die ondersteund dat je ev alleen laadt bij opwek.
Ik kan bij mijn huis niet laden dus dan moet ik me kapot zoeken naar een vrije paal, daarna een end lopen naar huis en ik krijg geen vakantiegeld meer en nu gaan we op vakantie en moet ik 20 keer laden voordat ik in zuid frankrijk ben....echt een goed idee
Tip die ik kreeg voor 2ehands electrische auto's
Rij de accu naar 0% 1 of 2% kan ook
Laad de auto helemaal op naar 100%
Laat de auto een nacht/dag met 100% aan de lader.
Rij de auto daarna weer naar +/- 0%
En dan weer naar 100% opladen.
En weer gewoon rijden en laden.
De BMS zal dan de waardes weer beter "herkennen" en je rijbereik zal preciezer zijn.
Mijn tesla model 3 geeft nu een betere actie radus aan door dit te doen.
Klinkt als een calibratie zoals ook voor mobieltjes wordt gedaan.
@@KetelKletseigenlijk is het balanceren van de cellen
@@Max1weber balanceren gebeurt 24/7 bij gebruik van de accu, wat hier gedaan wordt is de grenzen opzoeken, de BMS van je auto schat altijd de capaciteit en bijna altijd pessimistisch. Door naar 0% te rijden en naar 100% en herhalen weet de BMS zijn schatting preciezer te doen, volledig 0% en volledig 100% gaat je niet lukken, de BMS beschermt hier tegen, het is eerder daadwerkelijk 5% en 95%
@@marcohillenga5068 dat mag ik hopen van niet... Een bms dienst eigenlijk pas bij cellvoltage van 3,4 volt de balancering aan te zetten. Maar sommige doen dat ook bij ,2,5 volt. Dat is ook de reden dat bij een cel vervangen de auto vaak een paar dagen bij de garage dient te staan
@@Max1weber de voltage die je benoemt zijn van een LFP accu, die zijn alleen anders bij 0% en 100% en is niet lineair. Meeste andere cellen zijn dat wel en daar worden de spanningen zo dicht mogelijk bij elkaar gehouden.
Wat zijn de kosten geweest van de stekker?
satero.nl/p/v2c-trydan-37-22kw-3-fase-socket-type-2/
Gefeliciteerd met je aankoop! Alle knorrepotten ten spijt: once you go electric you never go back. Onze model 3 staat op 14,2 kwh per 100 km. We hebben in 1 jaar al 2500 euro brandstofkosten uitgespaard! Dit is met straatladen en fastchargers. We hebben geen oprit en geen zonnepanelen. Electrisch rijden is zo comfortabel en inderdaad met name met one pedal drive. Als je geen caravan hebt, is electrisch echt de betere keuze!
Zelfs met caravan: ev-database.org/nl/cheatsheet/trekgewicht-elektrische-auto
@@KetelKlets technisch kan het natuurlijk. Er zijn ook video's waar mensen met veel zwaardere aanhangers rijden, maar praktisch gaat je range door de helft. Ik kan me voorstellen dat dat wel erg veel aanpassingsvermogen vereist. Ik heb geen caravan, maar dat is het enige excuus dat ik kan verzinnen.
@@maickelwand9100 Dit kan ik NIET beamen. Zeker niet volledig.
Mijn range op langere ritten is zonder aanhanger minder als met. (Huiftrailer van 750 kg max, hoogte huif 1,71)
Dit omdat ik met trailer wettelijk niet meer dan 80 mag rijden (Duitsland, Polen).
De 100 regel is niet mogelijk met ongeremde aanhangers van 750 kg zolang het ledig gewicht van de auto minder dan 2500 kg is.
Zonder trailer ongeveer 126 km/h geeft een verbruik van 225 wh/km in de zomer.
Met trailer (85 km/h) ca 200wh / km.
Type auto ioniq 5 awd.
(Oh ja....met 80 rijden zonder aanhanger, binnenwegen nederland dus, verbruik van ca 145 tot 150 wh/km. Werkelijk meerverbruik is ca 30% bij dezelfde snelheid) Zeker geen verdubbeling vh verbruik.
Uiteraard zal je bij een grote caravan een ander meer verbruik krijgen....maar mijn aanhanger geeft weer meer meerverbruik als een vouwwagen of kleine bagage wagen.
@@geengenspuit Tel eens letterlijk alle onderhoudskosten over die 21 jaar op...inclusief ook wegenbelasting.
Ik reed voorheel 17 jaar lang een Nissan Xtrail...alleen al aan wegenbelasting , huidig tarief, zou dat ca 39000 euro zijn...over 17 jaar. Kan ik wel een batterijtje voor kopen.
@@geengenspuit Welk onderhoud? Remmen schoonmaken, interieurfilter, ruitenwisser en banden. That's it.
Dat laden met zonne overschot is leuk, maar je hebt natuurlijk wel veel meer laadverliezen bij een lager vermogen... Maar goed, als dat nog steeds voordeliger is, dan maakt t niet uit (:
Is dat zo? Kan je dat nader toelichten of naar een bron verwijzen?
Google op: laad verliezen bij laag vermogen
@@PetrSalz mijn reacties worden steeds verwijderd? google is je vriend
Gelukkig dat er verstandige mensen zijn en overstappen op elektrisch om de aarde te redden😂😂
Helaas omdat je in rijk Nederland woont, blijf je de grootste vervuiler ter wereld. Met een elektrische auto kopen, ga je de aarde niet redden. Wellicht kan je het verwoorden als minder verpesten, maar verpesten blijft.
Probeer in plaats van te regenereren ook juist meer te rollen/coasten en alleen de regenereren als je moet remmen. Dan kan je nog zuiniger rijden. Max regen is niet het zuinigst.
Deze tip heb ik ook gekregen van VW toen we onze ID3 kochten en het klinkt absoluut logisch. In de praktijk heb ik qua verbruik geen verschil gemerkt tussen de D en de B stand. Eerst reed ik altijd op B, nu vrijwel altijd op D. Aan beide moet je even wennen.
Welkom bij de club!
Gefeliciteerd Rick
Maar heb jij in het verleden niet een video gemaakt dat een oude auto rijden economisch goedkoper is
Klopt, maar toen was de benzineprijs geen € 2,- per liter en was een EV tweedehands nog niet beschikbaar.
Heb ondertussen zitten zoeken
Kwam een video tegen over een elektrische scooter
Dat is nog goedkoper rijden😅
Heb trouwens zelf een oudere hybride gekocht
Kon elektrische niet bekostigen
Mooi een ev voor de vrouw of dochter?
Kan je een VTL auto toch aansluiten op je huis zonder echte VTG?
@@ZeelandSport Nee, Load is echt voor één of enkele apparaten, VTL is niet grid-aware doorgaans.
Hoe stuur jij het alleen laden bij eigen overproductie?
Deze auto's hebben toch niet echt intelligente laders?
M.a.w. hoe krijg je die autolader zo gek net zoveel te laden dat je teruglever op nul blijft?
Zo: ua-cam.com/video/HSoY7wW4-3s/v-deo.html
Ben ook benieuwd, zelf denk ik erover om een Wallbox Pulsar Max aan te schaffen, die kan dit oa. Uiteraard zullen er meer zijn. Maar zonder ct klemmen is dit lastig. De Wallbox kan dit dmv de P1 poort...
@@AntonieBergDe mijne communiceert over het LAN met mijn solar omvormer, dus geen klemmen nodig.
@@AntonieBerg je hebt dan wel hun speciale p1 meter nodig denk ik? Ik heb al de meterkast de P1 meter zitten van homewizzard, maar heb ooit eens iets gelezen dat er een soort van P1 hub kan worden aangesloten zodat je meerdere p1 meters kan aansluiten. Maar weet niet meer zeker.
@@killykilroy ja heb de splitter van homewizzard, hierin kun je een zender (Tibber) plaatsen die dan draadloos communiceert met de wallbox. Uiteraard zijn er andere opties mogelijk via lan of ct klemmen. Ik heb reeds 3 ct klemmen (enphase en solar Iboost voor de boiler op zonnestroom) dus heb geen plek meer 😉 maar zoals in dit filmpje ook is gezegd: Je kunt je euro maar 1 keer uitgeven dus stapsgewijs naar het volgende project!
Mijn Kona rijdt over een heel jaar gemiddeld 15.1 kwh/100km.
9 kWh per 100 kilometer is wel aan de ambitieuze kant. Mijn i4 doet in dagelijks gebruik 18,4 gemiddeld.
Wel ben ik heel erg benieuwd naar je manier van opladen. Hoe zorg je er voor dat je alleen je eigen stroom gebruikt? En hoe ga je om met minimale laadspanning van 6 ampere? Of ligt die bij een up lager?
damn, wij rijden een id4 en echt met pijn en moeite halen wij 18,5 kwh op 100km. ID4 komt uit 2019 overigens.
Geen beter gevoel dan met je eigen zonneopbrengst rond te kunnen rijden.
Ja vooral zonder op het net te zitten zonne panelen accu voor buffer.
Al 3 jaar een EV… samen met de zonnepanelen de beste ‘investering’ tot nu toe ;)
Jammer dat de pot leeg is, wist ik nog niet, EV voorlopig dan maar ff on-hold hier. Ga eerst cashen op een warmtepomp (€ 3.375,00) en warmtepompboiler (€ 725,00).
Die lege pot gaat er waarschijnlijk voor zorgen dat de prijzen van de occasions omlaag gaan.
Ik denk ook dat er veel elektrische autos op de markt komen omdat het eerst gunstig was elektrisch te leasen.
@@franks9650 Leasecontracten lopen gewoon af
Zou je deze auto ook gekocht hebben als je maar 1 auto had? Voor tweede auto is het inderdaad wel een goede optie.
Ja absoluut, al zou het dan wel een groter model zijn geworden i.v.m. de laadruimte en het rijbereik.
2e handse Tesla's zijn tegenwoordig verrassend goedkoop. Dan kan je ook gewoon road trips door Europa maken dus geen fossiel meer nodig.
@@jooptablet1727 beter gezegd, de occassionmarkt wordt nu te kijk gezet hoe onlogisch veel geld ze voor simpele EV's vragen. Ik wacht daarom nu ook met een EV aanschaffen omdat de prijzen nog flink gaan dalen. Veel wagens uit 2019 gaan binnenkort uit de lease en dat aantal gaat daarna alleen maar groeien.
@@GBOACEen auto kan niet verder afschrijven dan zijn restwaarde. Dat EV's als _margeauto's_ weg gaan zal nog wel een aantal jaren duren. Zelfs voor slopers zijn EV's meer waard dat ICE auto's.
@@KetelKlets ik maak me ook geen zorgen om de restwaarde :) ik ga nu alleen niet meer dan 10k-15k betalen voor een EV op leeftijd met een beperkte accu, als de Model 3's e.d. nu binnenstromen rond de 20k-25k. Ik wacht dan wel even totdat de prijzen lekker een stuk opschuiven.
Veel plezier met je elektrische auto. Maar mijn motto blijft: ik wil nog niet opgebaard liggen in een EV auto. Te gemakkelijk wordt voorbij gegaan aan de slavenarbeid van kinderen voor cobalt, en hoeveel duizende kilo's aarde verschoven moeten worden voor de accu's van 1 auto.
@@a.dekater7534 Dat stopt zo gauw de auto is gebouwd terwijl die _slavenarbeid_ en _grondverzet_ bij de oliewinning 24/7 moet doorgaan, zo lang jij die auto blijft rijden. En als de auto naar de sloop gaat zitten alle grondstoffen er bij de EV nog in terwijl al die liters benzine ergens in de lucht zweven en dus niet meer gerecycled kunnen worden.
Dat jij in Nederland blijft wonen, dat kan al niet door de beugel. Je geeft toe aan wat generaties en machten ver geleden hebben geslacht in Europa en daarbuiten. Dat is weinig vriendelijk gebleken en toch blijf je in Nederland.
@@geengenspuit Tuurlijk 😂
Als je eenmaal volledig elektrisch rijden gewend bent wil je nooit meer terug naar benzine.
Dat is voor mensen die een auto kopen om naar A naar B te gaan met een dak boven je hoofd. Autoliefhebbers denken er anders over. Rechtlijnige acceleratie is saai en een zware auto is weinig dynamisch en plezierig om te rijden.
@@jankees4037 Haha, steeds meer mensen vinden rechtlijnige (?) acceleratie enorm saai dus. 😂Ja, ze zijn een paar honderd kilo's zwaarder. Die van ons vergeleken met de vorige auto 720 kilo zwaarder. Dat zijn twee corpulente mensen qua gewicht. Men vergeet dat vrachtwagens heel wat meer wegen en daar wijst niemand naar.
Maar zakelijk wordt ik overal de binnenstad uitgejaagd !!!!
Een ev alternatief is er voor mij NIET.
Dus mijn klanten die in de binnensteden aan het werk zijn moet ik laten zitten
Welkom bij de club... Nu nog een thuisbatterij 😁
Komt goed 👍
Als ze de saldering eraf gooien, dan zou het mooi zijn als ze accu's (meer) gaan subsidiëren. Die terugleverboete, die zal er vast niet meer af gaan denk ik, dus dan bespaar je op twee fronten kosten.
@@march8482 waarom moet het altijd met subsidie?
@@Max1weber Om de klimaatdoelen helpen te halen. Daar is gewoon een pot geld voor. Netverzadiging schijnt een groot probleem te zijn, dus een (tijdelijke) subsisie op accu's lijkt me geen superslecht idee. In ieder geval beter dan subsisie op de elektrische auto.