D Vitamini Eksikliği: D vitamini Sağlığımız için Ne Kadar Önemlidir?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 вер 2024
  • Vücudumuz, güneş ışığına maruz kaldığı zaman, cildimize vuran UV ışınları aracılığıyla D vitamini sentezler. Deride bulunan 7-dehidrokolesterol adlı bileşiğin yardımı ile, D3 vitamini haline dönüşür. Daha sonra karaciğerde ve böbreklerde geçireceği reaksiyonlar sayesinde vücudun kullanacağı #dvitamini haline dönüşür.
    D vitamini, vücutta çeşitli biyokimyasal süreçlere katılan ve önemli fonksiyonlara sahip olan bir vitaminidir. Bunlardan başlıcaları:
    #kalsiyum ve #fosfor emilimini sağlamak
    Kemik mineralizasyonunu sağlamak
    ve bağışıklık Sistemi üzerindeki rollerdir.
    Aktif D vitaminin en önemli rolerinden biri, bağırsaklardan kalsiyum ve fosforun emilimini sağlamasıdır. Bu doğrultuda, vücudun kullanımı için kalsiyum ve fosfor rezervi oluşarak hem kemik, hem de sinir sistemi ve enerji metabolizması için önemli bir altyapı hazırlanmış olur.
    D vitamini, #bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivitesini düzenleyerek enfeksiyonlara karşı vücutta #bağışıklıkgüçlendirici bir rol oynar. D vitamini eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve enfeksiyonlara karşı direncin azalmasına neden olacaktir. Bu nedenle, yeterli miktarda D vitamini alımı, bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını desteklemek için önemlidir.
    D vitamini, bağırsaklardan gida yolu ile elde edilen kalsiyumun emilimini artırdığı gibi, böbreklerden atılmak üzere olan kalsiyumun da yeniden emilimini sağladığı için vücutta kullanılmak üzere daha fazla kalsiyum elde edilmesini sağlar. Bu, istenilen bir durum olmakla birlikte, elde edilen ekstra kalsiyum'un istenmeyen yerlere de gitme olasılığı mevcuttur. Eger D vitamini K2 vitamini ile kombine edilirse, #k2 vitamini osteokalsin proteinini aktive edeceği için, kalsiyumun kemiğe entegre edilmesini sağlayacaktır. Bu sayede, D3 ve K2 vitaminlerinin birlikte tüketilmesi, özellikle ileriki yaslarda kemik yoğunluğunu artırabilecek ve #osteoporoz u önleyebilecek bir durumdur.
    D vitamini eksikliği, yüksek #tansiyon #tip2diyabet ve #obezite gibi risk faktörleri olan hastalarda çeşitli kardiyovasküler sorunlarla birebir ilişkilendirilmiştir. Aynı zamanda, #alzheimer hastalığı, #parkinson hastalığı ve diğer #demans grubu nörodejeneratif hastalıklar ile de birebir ilişkilendirilmiştir.

КОМЕНТАРІ • 10

  • @user-ho8jz3xq6h
    @user-ho8jz3xq6h 19 днів тому

    hocam konudan bağımsız bir şey sormak istiyorum İlk defa d vitamini kullanacağım. UA-camda bazı hocalar K2 formunda d vitamini kullanın diyorlar. Sizin d vitamini videonuz var mı baktım ama bulamadım. Siz düzenli d vitamini kullanıyor musunuz? Kullandığınız marka varsa ürünü söyletebilir misiniz ya da şuan kullanmadığınız halde geçmişte faydalı olduğunu düşündüğünüz ürün var mı ? Ben internette kendim Nature's Supreme Vitamin D3 + K2 20 mL Damla yı buldum. Fiyat olarak 229 TL diğerlerine göre ucuz geldi ama bu marka güvenilir midir ? Yardımcı olabilir misiniz?

  • @fatihedinc2127
    @fatihedinc2127 4 місяці тому

    Hocam benim d vitamini seviyem 33.. bazı doktorlar yeterli görürken bazıları 50 ve üzeri olmasını istiyorlar..

    • @dr.ahmetozyigit
      @dr.ahmetozyigit  4 місяці тому

      Ben de 50 ng/ml uzeri olmasini destekleyenler arasindayim. D vitamininin vucut isleyisimizde bircok rolu var ve ozellikle hastalik hallerinde cok cabuk tuketilebiliyor (grip/ covid gibi). Bu yuzden henuz sinirda olmasi, ara ara eksiklige dusmesi anlamina gelecektir. Bu yuzden 50-60 dolaylarinda olmasi benim kanimca daha saglikli bir duzey olur.

    • @fatihedinc2127
      @fatihedinc2127 4 місяці тому

      @@dr.ahmetozyigit Benim de mantığım yetmez diyor. O zaman coledan veya d Colefor a 60 oluncaya kadar devam .. Hocam bizim de kafamız karışıyor aile hekimim yeterli diyor dahiliye doktorum yetmez diyor.... Oysa ki doğru tekdir .. Neden bu görüş ayrılığı?

  • @user-he1pb3hm2v
    @user-he1pb3hm2v 7 місяців тому

    Hocam benim demirim 4 düşmüş ve kalpim cok çarpıntı yapıyor ilaç bir çeye yaramiyor

    • @dr.ahmetozyigit
      @dr.ahmetozyigit  7 місяців тому

      Merhaba, demir ve D vitamini çok karıştırılan iki farklı unsurdur. D vitamini, ekseriyetle güneş ışınlarından alınıp vücutta sentezlenen bir vitamindir. Öte yandan demir ise daha çok gıdalardan alınan bir elementtir. Demir kadınlarda adet kanamasından ötürü veya erkek ve kadınlarda bağırsak/mide sorunlarından ötürü düşüklük gösterebilir. Bu tür durumlarda hekiminize danışarak demir takviyesi alınmalıdır. Bazen oral preparatlar işe yaramayabilir ciddi düşük seviyelerde, bu yüzden hekiminize danışmalısınız.

    • @user-he1pb3hm2v
      @user-he1pb3hm2v 7 місяців тому

      Çok teşekkür ederim kan ilaç kullanıyorum hiş birşeye yaramıyor birde benim midemde kıronik gastrit var çok kötöyum

  • @ozlembora9702
    @ozlembora9702 3 місяці тому

    Hocam benim d 3 ne yapmaliyim

    • @dr.ahmetozyigit
      @dr.ahmetozyigit  3 місяці тому

      Merhama Ozlem Hanim. Eger D3 seviyeniz 3 ise, bu oldukca dusuk bir d vitamini seviyesidir. Oncelikle bu test sonucunun bu sekilde oldugundan emin olalim. Eger gercekten bu denki dusukse, mutlaka haftalik 50,000 iu kapsul veya gunluk 5,000 iu tablet gibi bir preparat ile yukseltmek gerek. Tabi ki herhangi baska bir saglik probleminiz, goz onunde bulundurulmasi gereken baska bir durum varsa, doz ve alim sekli kisiye gore degisebilir. Bu yuzden aile hekiminize mutlaka danisin.

    • @ozlembora9702
      @ozlembora9702 3 місяці тому

      @@dr.ahmetozyigit zaman ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum 💕 Evet maalesef 3 ve doktorum dediğiniz gibi haftalık 50.000 iu luk ilaç yazdı kullanmaya başladım. Sanırım biraz ağır bir ilaç mide ve bas ağrısı yapıyor ama devam edeceğim. Bir de emziriyorum çocuğum 14 aylik. Bebeğime de d vitamini takviyesi vereyim mi yoksa sutumden geçen yeterli olur mu hocam ?