Tema este cu adevărat interesanta. Ce păcat că Mr. Tetelu nu îl lasă pe interlocutor să își ducă ideile până la capăt. E o fragmentare a discuției foarte obositoare iar pe alocuri chiar nepoliticoasă și nu e singurul podcast in care se întâmplă asta. Felicitări totuși pentru proiect. Aspectele negative se pot corecta in măsura în care observațiile sunt văzute constructiv.
Felicitări domnului istoric Mădălin Hodor și lui Tetelu pentru aceste potcast-uri pe teme istorice . Sunt interesante discuțiile voastre pe teme istorice mai puțin cunoscute de tinerii din România intre 33-20 de ani.
Felicitari pt subiectul ales .As vrea sa spun totusi ca cei din afara Bucurestiului nu stiau ceea ce stiau manifestantii din Pata Universitatii .Multi nu constientizau ca tot vechea conducere era la putere ,asta este un fapt pe care l'am trait .De aceea cred ca in procentele câstigate de FSN si Iliescu a fost de fapt multa manipulare . O chestiune noua pt mine este ideea ca revolutia nu s'a terminat in decembrie "89 ci odata cu prima mineriada .E singura idee de revolutie care cred ca o sa o pot accepta .Si o alta idee anume ca revolutia a fost invinsa asa se pare ca e ,de aceea suntem si acum coada europei .Multumesc pt acest podcast!
Eu am revenit pentru ca m-am pensionat. Comunistii si-au batut joc de Romania. Am fost plecat in Spania si in anul 2004 mi-a venit un desfasurator cu o invitatie de a-mi cumpara un apartament in Valencia unde locuiam cu chirie. Am refuzat gandindu-ma ca se va face bine si la noi in PATRIE. Desfasuratorul era pe o perioada de 15 (cincisprezece) ani, din anul 2004 pana in anul 2019 luna august.
@@ionolaru2755 Inteleg ca ati sperat, ca multi altii. Dar pentru cat de scurta este o viața, este preferabil s-o traim intr-un loc civilizat, cu un Stat adevarat, mai ales la pensie. Sanatate va doresc !
Tetelu, tot respectul pentru seria asta. Meritul tau este clar, dar te rog din tot sufletul lasa-l pe Madalin Hodor sa isi termine ideile. Este foarte obositor si da dovada de aroganta faptul ca il intrerupi non stop. Iti inteleg entuziasmul si dorinta de a contextualiza ideile lui, dar pare ca doar vrei sa te faci tu auzit. Te rog ia-o ca pe o critica constructiva. Va multumesc amandurora pentru podcast.
Subscriu! Si eu inteleg entuziasmul lui, dar este foarte deranjant. In afara de asta, iubesc seria de podcast-uri cu Madalin Hodor, si abia astept urmatoarele episoade!
„Tetelu, tot respectul pentru seria asta. Meritul tau este clar, dar te rog din tot sufletul lasa-l pe Madalin Hodor sa isi termine ideile. ” Perfect de acord cu dumneata. Dl Hodor nu este un conferențiar desăvîrșit, dacă mai vine și Tetelu a bîzîi peste narațiunea dînsului, plec frumușel pe alte cîmouri ale netului (sau vieții).
Bănui că aii făcut dumneata un sondaj printre 23 de milioane de compatrioți, și ai aflat că toată lumea știe adevărul, iar totodată ca nimeni nu face nimic. Felicitări, pentru așa anvergură!
Domnilor, un singur cuvant pentru acest podcast, dar si cele anterioare, RESPECT, ...keep the good work, asteptam urmatoarele episoade..Madalin, un suuuper profesionist
Bună ziua, vă ascult cu mult interes și cu satisfacție ,pentrucă revelați adevărul despre evenimentele din revoluția română din decembrie '89! Felicitări !
Parerea mea despre voi este ca sunteți născuții sa fiti niste profailarii practic va pasatii unu altuia ideile...tot respectul chiar e o placere sa va ascult 😊
As vrea sa il ascult pe domnul Hodor pana la capat dar din pacate domnul din stanga este foarte obositor, intrerupe, trece de la o idee la alta fara pic de respect pentru cel care vorbeste sau pentru noi care ascultam
Bravo domnilor ! 👏 Felicitari Hodor - educativ sa vezi cat de profesionist “iti faci lectiile si temele” cat de bine punctezi istorie prin proriile cercetari si propria-ti educatie - felicitari ! Nu e simplu acest lucru si cred ca va deveni din ce in ce mai complicat, de aceea cred ca e super valoros ce faci/faceti. Bravo si lui Tetelu ca a ascultat frumos si elegant !
Din nefericire aveti perfecta dreptate... In decembrie 1989 ne-am cistigat Libertatea, nu insa si Democratia. Pina si astazi mai sint inca multi nostalgici din sfera puterii, de ieri si de astazi, care inca mai viseaza sa-si instaureze propria autocratie. Desi Ceausescu a murit, in urma lui a lasat zeci de Ceausesti mititei care incearca sa-l copieze. Tocmai de aceea sintem obligati sa pazim cu vigilenta aceste cistiguri greu cucerite. "Somnul ratiunii naste monstri". Ortega Y Gasset.
Interesanta discutie. Eu nu stiu ce virsta au domnii, eu eram student in Bucuresti si sint destui din generatia mea, care avea 20-25 de ani in timpul evenimentelor respective, si care isi mai aduc aminte destul de bine, asa cum le-au perceput ei. Sint foarte multe de spus, adevarul e ca se intimplau tot felul de lucruri destul de stranii, dar era destul greu sa iti dai seama cine facea jocurile. Pentru citeva luni oamenii au fost intr-o state de agitatie excitata, probabil mai mult in strada, intr-un soi de miscare haotica, incercind sa inteleaga ceva. Din punctul meu de vedere mine evenimentele din 13-15 Iunie 1990 au parut gratuite dupa alegerile cistigate cu 70+%, si majoritatea oamenilor cu viziuni mai progresiste deja dezumlflati, si dezamagiti. Vremurile erau complicate, si confuze,i iar majoritatea oamenilor nu gindeau in termenii de acum. Aproape nimeni nu creadea in Decembrie ca regimul o sa cada in citeva zile, si dintr-o data oamenii s-au trezit intr- noua realitate pentru care nu erau pregatiti in nici un fel, mai ales in afara Bucurestuilui, si a citorva orase mai mari. Anyway, my 2 cents.
Foarte interesantă ”voința unuia” în ceea ce-l privește pe Vișinescu, abia în 13 iulie 2013...chiar atât de greu a fost să identifici o serie de probe față de o perioadă apusă/ neapusă bag seamă, ca anii 1950? Acea perioadă, iunie 2013, coincide cu o serie de evenimente personale fapt pentru care am ținut minte, iar explicația dumneavoastră este interesantă pentru mine, în sensul unui puzzle personal format din multe multe coincidențe. În ceea ce privește mineriada eu îmi amintesc că mergeam la protest după orele de program , în jurul orei 17:00, oră la care se adunau majoritatea. La un moment dat au apărut niște tineri exact ca cei descriși de dvs. și care și-au făcut de la sine putere loc fix pe spațiul de lângă Teatrul Național și l-au făcut în scurt timp dezagreabil; acolo mâncau, dormeau, se revoltau și ei...punând o amprentă nedreaptă pe protestul în sine. Iar intervenția minerilor s-a făcut la ceas de zi, într-o zi de lucru, într-o zonă circulată de oameni care se îndreptau către diverse activități pe care le aveau zi de zi. Să nu uităm că acolo circulă transportul în comun, este centru universitar, puțin mai sus Primăria Capitalei, deci, au fost luați oamenii de-a valma. Dintre victime cred că l-ați uitat pe actorul Dragoș Pâslaru, actualmente călugăr. De Sorin Oprescu chiar nu am știut, trist. Poate ar fi de discutat până unde poate merge supușenia și obediența cadrelor medicale, aici nu poate fi vorba despre prostie. Spun asta pentru că îmi trece prin minte ”prostia care ucide”.
Dumnezeule, ce mahnire simt dupa podcastul asta... Stiam ca minerii au fost cazati in unitati militare, dar credeam ca pentru o zi, doua, nu ca au fost tinuti acolo doua saptamani "just in case"... Ma gandeam, oare autobuzele alea arse de Diamandescu nu seamana cu spartul vitrinelor de la Timisoara in 89 si, mai recent, cu focul dat la cosurile de gunoi in seara de 10 august la Bucuresti? Se vorbeste putin de primele doua mineriade, cele in care "baietii" si-au facut mana: "IMGB face ordine!". Un podcast extraordinar. PS: Decembrie 89, mineriada 1, mineriada 2, mineriada 13-14... Domnule, unde-s, domnule Cartianu "turistii rusi"?! Ha!
Lasa-l sa vorbească !! Au romanii și mai ales estici dar chiar și asiaticii , un dar de a nu lasa sa termine din vorba interlocutorul. L -am văzut la toate popoarele estice in comparație cu vesticii !!
Prin anii 1990 am participat la adunarile legionarilor de la sala Dales si-am vazut in ei cei mai buni romani. Parizanul legionar, luptator in muntii Fagaras impotriva comunismului, Ion Gavrila Ogoranu, (Dumnezeu sa-l odihneasca in Pace), prezida adunarile. Intr-o dupa-amiaza mi-a dat un telefon si m-a rugat sa-l duc la Vicovul de Jos la familia Motrescu, care l-a scos dintr-o incercuire a Securitatii, veniti special din Bucovina in Muntii Fagaras.
Indrumat de localnici l-am dus pe camaradul si prietenul Ion Gavrila Ogoranu, (Dumnezeu sa-l odihneasca in Pace) cu drag la familia Motrescu pe Remezeu la Vicovul de Jos. Mi-a multumit si-a ramas peste noapte, iar eu am plecat acasa la Radauti.
As dorii sa stiu si eu cat de legitim este domnul Hodor in condițiile in care este profesor la universitatea SRI si cat de mult urmează tezele serviciilor.
Felicitari pentru emisiune! Apropo de democrație ca si sistem de guvernare (scump, oarecum "nenatural" si care necesita mereu mentenanță efort si atenție). Problemele acestea și le-au pus pentru prima data in istoria modernă cei care sunt denumiți astăzi "părinții fondatori" ai SUA în timpul discuțiilor despre Constituția americană, dupa ce Revolutia americană reusise. La sfârșitul sec. XVIII nu prea existau în istorie modele de democrații care rezistasera. Pentru modele oamenii trebuiau sa se ducă hat departe, in Grecia si Roma antica. Se temeau de un demagog cu limba dulce care, cu sprijinul poporului, se poate transforma intr-un tiran dacă i se permite. Soluția a fost separația puterilor în stat.
Am scăpat prin urechile acului ! În Piața Romană ieșeam de la metrou și în buzunar aveam ziarul România Liberă. Norocul meu. Dacă îl aveam la vedere o beleam nevinovat ! Prin piață erau niște NENOROCIȚI criminali indivizi în haine de piele cu atitudine de securist clar ! Se uitau atent la fiecare cetățean pentru identificare ! Am fost destul de rar să fiu identificat ca fiind ostil ,,,,,,
"Revoluția" de care vorbești a fost prima ediție, lipsită de succes, a "maidanului", organizator fiind, ca și pentru acesta din urmă, tot o agenție centrala de informații.
Constantinescu a fost profesorul meu in liceu a fost o personalitate intelectuala in ani 80 și nu a avut nimic cu p.c.r, aprono toți erau membri pe vreme accea pt ca nu putea munci
La Magurele. Dan Voinea a facut rechizitoriul Dosarului si a citit jurnalul de lupta al generalului Schiopu. Cu el, pe ore, Iliescu era ca si condamnat. Dar Kovesi i-a dat NUP lui Iliescu si celorlalti criminali. Hodor o mai ia pe aratura.
Vad ca dl Hodor , este bine pregatit pe subiect, concluziile d-sale le cunosc in amanunt dat fiind ca personal am fost activ , implicat in multe evenimente discutate de catre dvs. Sunt citat si in cartile lui Alex Stoenescu, se gasesc multe marturi pe internet, in privinta activitati mele. Deci; am cateva puncte pe care consider ca le pot clarifica, sau mai bine spus, aduce un mic aport la clarificare, cu toate ca expunerea dl Hodor este destul de clara in multe privinte. Doresc intreba; Doriti planifica ptr viitor, mai ales ca vine din nou luna Iunie, cum a fost declansata (am dovezi), manifestatia din P-ta Univ, si, fara doar si poate sunt perfect de acrod; cu dvs, autentici (minoritatea) luptatori (printre care ma numar), au fost in Iunie 90, eliminati, redusi la tacere si, va asigur; si cu concurneta partidelor istorice ... am facut parte din OT-PNTcd, condusa de Ion Radoi, , va pot vorbi si de aparitia camasi verzi la noi in sediu, de Ion Puiu, deci, as avea ce amanunte oferi, important ar fi; Ca sa pot avea un dialog cu dl Hodor, care este fff bine informat, eu ii arunc amanuntu fie si subiectiv , iar dansu fiind detasat si mai bine informat va confirma sau infirma, as dori prin aceasta discutie sa punem capat exceselor de eroism si contribui la descatusarea de mituri grosolane. Deci, daca dl Hodor, va desfinta perspectiva ce eu o expun, NU, voi tipa la dansu ca nu are dreptate ci voi acepta corectura adusa de dansul, poate ar fi super ok marsa pe o astfel de linie, demitizar, ne trebuie dezbateri oneste, civilizate si, fiecare cunoaste lungu-nasului, dl Hodor, este documentat, aprope ca nu am ce comenta la perspectiva expusa de dansu, motiv ptr care cred ca imi va face placere. Va vorbesc de; 1) Grupu Mansarda (ioan Alexandru, poetu), activitatea dinainte de ev din dec 89 2) Infintarea PNTcd din 29 dec 89 3) 12 ) Ian 90 4) Proclamatia citita de Maziliu in balconu CC in 22 dec 89, pe care Brucan io ia din mana (asta nu stiam), cum sutine dl Hodor, aceasta proclamatia am avut-o in mana in 17 Dec 89 la formularea carea am luat parte . 5) 29 Ian 90, sediu Pntcd si .... sunt cateva puncte grele Declansarea manifestatiei din P-ta Univ, sfarsita in Inuie 90, opera tinerilor taranisti, liberali (Tariceanu are cunostinta), social -democrati a lui Cunescu, am documentatie foto minut cu minut. Si vom mai vedea ce imi voi mai aminti sau voi fi intrebat. P.S. Am sa va aduc un argument, lovitura de stat a fost data in nopatea de 20-21 dec 89, personal am asistat la multe "fenomene nenaturale" in acea noapte, tare as dori sti ce va spune dl Hodor la aceasta parere, convingere ce o am, dansu avand in detaliu evenimentele, cred ca... va fi ok
Super podcast. Multumesc! Atat de multe informatii pe care nu l-am avut la timpul potrivit. Imi amintesc cum, in institutul in care lucram in '90, a fost "ales" presedinte al FSN nimeni altul decat fostul secretar de partid. Instoria noastra recenta, care lipseste cu desavarsire din manualele de istorie. Ma gandesc ca, daca stim cum am fost manipulati candva, poate reusim sa ne ferim de manipulare in viitor.
Tarile cu parlamente sint in fapt oligarhii (putini conduc). Pentru a fi democratii adevarate ar trebui ca deciziile Parlamentului sa fie supuse aprobarii cetatenilor. Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economiile au un aspect puternic concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice, pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E ceea ce se observa în România cind, indiferent ce partid vine la putere, rezultatul e acelasi. Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele.
foarte frumos sintetizat, dar acest ideal nu stiu sa existe in vreo tara "democratica". De fapt singurul lucru democratic este protestul spontan, generat incompetenta voita a celor alesi, ce nu lucreaza in interesul populatiei/tarii.
@@IaSaVedem De ce e un ideal? Ce nu poate fi pus in practica? Poți sa demonstrezi, inghitind gaze lacrimogene, dar nu poți vota de acasa sa scapi de niște profitori? Si te înșeli pentru ca sint multe tari in care se practica referendumuri la nivel local sau general. Ca nu s-a aplicat in aceasta forma nu inseamna ca nu se poate, oamenii au inertie mentala foarte mare, numai acum 100 de ani încă mulți credeau ca aristocratii merita doar pt ca aveau singe albastru. Ar fi exact ca pina acum, cu Parlament, partide, numai ca atunci cind reprezentantul tau sare calul îl poti demite, nu trebuie sa astepti 4 ani. Și cind știi ca poți fi tras la raspundere oricind pentru deciziile tale (ca in viata de zi cu zi) altfel te manifesti. Iar de pus in practica e usor: ori votezi de acasa, prin intermediul unei aplicatii (cam ca la banca), ori se pot face cabine stradale de vot unde cu un card de identitate digital vei întra și vota (iti va recunoaste fata si amprenta)
@@vladdumitrica849 referendumuri? pentru fiecare lege ce urmeaza sa fie promulgata/votata? Nu prea are sens. Dar asa votul de acasa nu suna rau, problema e cine verifica veridicitatea lor? Suna bine pe hartie, dar practic trebuie schimbata si constitutia banuiesc, pentru ca aceasta influenta a populatiei sa nu depinda doar odata la 4 ani cand se voteaza.
@@IaSaVedem Ce o fi asa greu de înțeles, daca nu te interesează, voteaza reprezentantul tau in Parlament, daca te interesează și te afecteaza poți vota contra reprezentantului. E ca la bursa, poți sa ai un broker care sa se ocupa de investitiile tale dar dacă acesta greseste vei interveni imediat, nu vei aștepta 4 ani.
PowerPoint-urile nu sunt o problemă, dacă sunt făcute bine, cât timp nu sunt 10000 cuvinte per slide e ok. Mai bine mai multe slide-uri cu informație mai puțină ușor de procesat vizual.
Hodor: "Revolutia a fost facuta de o minoritate, nu toata lumea dorea revolutie". In episodul cu cine l-a impuscat pe Ceausescu: "Ceausescu? Nimeni nu il mai cunostea pe Ceausescu, toti voiau sa-l impuste".
Va rog sa tratati și aspectele privitoare la susținătorii acestei “clici”. Ma refer la susținătorii cu funcții, respectiv servicii sau entități de informații și contrainformații! Mulțumesc!
In ce tara s-a desfiintat partidul comunist in 1989 sau 1990? Au ramas, si-au schimbat numele, s-au reformat etc. La noi a fost caz special, pentru ca am avut un regim mai drastic si mult mai multe victime la schimbarea de regim. Oricum in 22 decembrie a fost inlaturat din situatia de partid unic (nu ati vorbit despre asta, e fapt istoric important), iar in 12 ianuarie a fost desfiintat in urma protestelor.
Singura dumneavoastra greseala pe care am observat-o domnilor in discutia voastra este sa consideratii minerii mai importanti decat erau. Au fost doar o masa controlata si dirijata de tovarasii comunisti de la conducere. De unde Dumnezeu sa stie un miner din capatul vaii Jiului unde are sediu PNL si PNTD sau ca ei stiau ce este "masina de scris automata" si droguri... Au fost pur si simplu manipulati de comunistii emancipati
Libertatea asta despre care va imaginati inseamna doar exodul natiei romane la abatoare in Olanda si Germania si libertatea de a se decide pentru Romania de SUA, societatea americana fara nicio cultura sau educatie, iar la noi industrie 0 si datorii sute de miliarde.. gen avem libertatea sa decida colonizztorii pentru noi, ambasada SUA si UK eventual, aurul este la Londra, sa cumparam gaz de la americani de 4 ori mai scum ca de la Rusi nu avem voie ca ei au decis ca aia sunt rai (apropos Montroe doctrina SUA ce zice apoi ganditi-va ce fac ei cu Ucraina).. Vorbiti de democratie de parca unii erau stapani pe ea si ne-au dat si noua, democratia nu apartyine americanilor daca asa credeati de la televizor.. :)
Tema este cu adevărat interesanta. Ce păcat că Mr. Tetelu nu îl lasă pe interlocutor să își ducă ideile până la capăt. E o fragmentare a discuției foarte obositoare iar pe alocuri chiar nepoliticoasă și nu e singurul podcast in care se întâmplă asta. Felicitări totuși pentru proiect. Aspectele negative se pot corecta in măsura în care observațiile sunt văzute constructiv.
Felicitări domnului istoric Mădălin Hodor și lui Tetelu pentru aceste potcast-uri pe teme istorice . Sunt interesante discuțiile voastre pe teme istorice mai puțin cunoscute de tinerii din România intre 33-20 de ani.
Toată lumea știe adevărul,dar nu se schimbă nimic.🗽
Ador podcast-urile cu Madalin! Tot respectul! :D
Felicitari pt subiectul ales .As vrea sa spun totusi ca cei din afara Bucurestiului nu stiau ceea ce stiau manifestantii din Pata Universitatii .Multi nu constientizau ca tot vechea conducere era la putere ,asta este un fapt pe care l'am trait .De aceea cred ca in procentele câstigate de FSN si Iliescu a fost de fapt multa manipulare .
O chestiune noua pt mine este ideea ca revolutia nu s'a terminat in decembrie "89 ci odata cu prima mineriada .E singura idee de revolutie care cred ca o sa o pot accepta .Si o alta idee anume ca revolutia a fost invinsa asa se pare ca e ,de aceea suntem si acum coada europei .Multumesc pt acest podcast!
Nici n-a fost o revolutie, unii o numesc LOVILUTIE.
Foarte buna prezentare. Am retrait tot. Am inteles din primele saptamani din 1990 ce se intampla. Am plecat definitiv in 1996.
De atunci am luat decizia să plec din țară am înțeles cine era Iliescu un Escroc Comunist Dictator
Eu am revenit pentru ca m-am pensionat. Comunistii si-au batut joc de Romania. Am fost plecat in Spania si in anul 2004 mi-a venit un desfasurator cu o invitatie de a-mi cumpara un apartament in Valencia unde locuiam cu chirie. Am refuzat gandindu-ma ca se va face bine si la noi in PATRIE. Desfasuratorul era pe o perioada de 15 (cincisprezece) ani, din anul 2004 pana in anul 2019 luna august.
@@ionolaru2755 Inteleg ca ati sperat, ca multi altii. Dar pentru cat de scurta este o viața, este preferabil s-o traim intr-un loc civilizat, cu un Stat adevarat, mai ales la pensie. Sanatate va doresc !
Tetelu, tot respectul pentru seria asta. Meritul tau este clar, dar te rog din tot sufletul lasa-l pe Madalin Hodor sa isi termine ideile. Este foarte obositor si da dovada de aroganta faptul ca il intrerupi non stop. Iti inteleg entuziasmul si dorinta de a contextualiza ideile lui, dar pare ca doar vrei sa te faci tu auzit. Te rog ia-o ca pe o critica constructiva. Va multumesc amandurora pentru podcast.
Subscriu! Si eu inteleg entuziasmul lui, dar este foarte deranjant. In afara de asta, iubesc seria de podcast-uri cu Madalin Hodor, si abia astept urmatoarele episoade!
„Tetelu, tot respectul pentru seria asta. Meritul tau este clar, dar te rog din tot sufletul lasa-l pe Madalin Hodor sa isi termine ideile. ”
Perfect de acord cu dumneata.
Dl Hodor nu este un conferențiar desăvîrșit, dacă mai vine și Tetelu a bîzîi peste narațiunea dînsului, plec frumușel pe alte cîmouri ale netului (sau vieții).
Aproape ca nu se poate asculta...
Hodor chiar stie sa zica istoria intr-un mod inedit si care sa te tina in priza, respect amandoi
,,la vremuri noi, tot noi " , toată lumea știe adevărul, dar nimeni nu face nimic. Indiferenta , nepăsarea la români.🏠🗽
Bănui că aii făcut dumneata un sondaj printre 23 de milioane de compatrioți, și ai aflat că toată lumea știe adevărul, iar totodată ca nimeni nu face nimic. Felicitări, pentru așa anvergură!
Thanks!
Domnilor, un singur cuvant pentru acest podcast, dar si cele anterioare, RESPECT, ...keep the good work, asteptam urmatoarele episoade..Madalin, un suuuper profesionist
Va multumim pentru aceste podcast-uri! Mult Respect, Hodor si Tetelu, sa traiti!
Haidee!🤗... deja am dat like..si nici nu l-am văzut încă 😅
Mereu astept cu nerabdare aceste podcasturi! Respect Hodor!👍🏻
Bună ziua, vă ascult cu mult interes și cu satisfacție ,pentrucă revelați adevărul despre evenimentele din revoluția română din decembrie '89! Felicitări !
Fain Hodor , ca de obicei 👏👏🏿
Tetelu + Hodor = Nice podcast 😉👌🏿
Parerea mea despre voi este ca sunteți născuții sa fiti niste profailarii practic va pasatii unu altuia ideile...tot respectul chiar e o placere sa va ascult 😊
O reala placere sa-l ascult pe Hooldor,Bravo,Felicitari pentru emisiune.Bravo Tetelu...!
Hodor e un escroc,nimic mai mult
Mult respect pentru munca depusa si pentru content - ul de calitate 👏👏
Mineriadele și revoluția din 1989 sunt subiecte facile iar ce au făcut oamenii a fost să repovestească niste chestii de mult știute.
@@TheBegginingoftheStory si pe tine ce anume te califica sa clasifici acest subiect ca unul facil?
@@mihaiadrianmateescu6598 Îl califică dorul de Ceaușescu.
Avem nevoie de mai mulți istorici la nivelul de înțelegere al D-lui Hodor.
Cred că au fost duși la Magurele (Ilfov) , la unitatea de Jandarmi actuală, dar poate mă înșel. Tot respectul Mădălin.
As vrea sa il ascult pe domnul Hodor pana la capat dar din pacate domnul din stanga este foarte obositor, intrerupe, trece de la o idee la alta fara pic de respect pentru cel care vorbeste sau pentru noi care ascultam
Bravo domnilor ! 👏
Felicitari Hodor - educativ sa vezi cat de profesionist “iti faci lectiile si temele” cat de bine punctezi istorie prin proriile cercetari si propria-ti educatie - felicitari ! Nu e simplu acest lucru si cred ca va deveni din ce in ce mai complicat, de aceea cred ca e super valoros ce faci/faceti.
Bravo si lui Tetelu ca a ascultat frumos si elegant !
Din nefericire aveti perfecta dreptate... In decembrie 1989 ne-am cistigat Libertatea, nu insa si Democratia. Pina si astazi mai sint inca multi nostalgici din sfera puterii, de ieri si de astazi, care inca mai viseaza sa-si instaureze propria autocratie. Desi Ceausescu a murit, in urma lui a lasat zeci de Ceausesti mititei care incearca sa-l copieze. Tocmai de aceea sintem obligati sa pazim cu vigilenta aceste cistiguri greu cucerite. "Somnul ratiunii naste monstri". Ortega Y Gasset.
De fapt Francisco de Goya.
Ar fi foarte necesar si inedit un episod despre Targu Mures si ce s-a intamplat in acel Martie 90’
Un singur lucru se poate spune despre momentul ăsta: Mâna Rusiei!
Mihnea Marchidan NEREUȘITĂ, din fericire.
Mana lui Illiescu
Sugestie: când mai puneți câte un slide, la montaj, până dialogați voi, nu ar fi rău să puneți full screen slideurile … să vedem și noi ce vedeți voi.
Exact ! 2,15 a devenit unitatea de forță a puterii.
Am cunoscut-o în 10 august 2018.
Domnul istoric Mădălin Hodor știe, spune și povestește lucruri interesante mai puțin cunoscute și știute de majoritatea cetățenilor români.
Mulțumim!
Interesanta discutie.
Eu nu stiu ce virsta au domnii, eu eram student in Bucuresti si sint destui din generatia mea, care avea 20-25 de ani in timpul evenimentelor respective, si care isi mai aduc aminte destul de bine, asa cum le-au perceput ei.
Sint foarte multe de spus, adevarul e ca se intimplau tot felul de lucruri destul de stranii, dar era destul greu sa iti dai seama cine facea jocurile.
Pentru citeva luni oamenii au fost intr-o state de agitatie excitata, probabil mai mult in strada, intr-un soi de miscare haotica, incercind sa inteleaga ceva. Din punctul meu de vedere mine evenimentele din 13-15 Iunie 1990 au parut gratuite dupa alegerile cistigate cu 70+%, si majoritatea oamenilor cu viziuni mai progresiste deja dezumlflati, si dezamagiti.
Vremurile erau complicate, si confuze,i iar majoritatea oamenilor nu gindeau in termenii de acum.
Aproape nimeni nu creadea in Decembrie ca regimul o sa cada in citeva zile, si dintr-o data oamenii s-au trezit intr- noua realitate pentru care nu erau pregatiti in nici un fel, mai ales in afara Bucurestuilui, si a citorva orase mai mari.
Anyway, my 2 cents.
Foarte interesantă ”voința unuia” în ceea ce-l privește pe Vișinescu, abia în 13 iulie 2013...chiar atât de greu a fost să identifici o serie de probe față de o perioadă apusă/ neapusă bag seamă, ca anii 1950? Acea perioadă, iunie 2013, coincide cu o serie de evenimente personale fapt pentru care am ținut minte, iar explicația dumneavoastră este interesantă pentru mine, în sensul unui puzzle personal format din multe multe coincidențe. În ceea ce privește mineriada eu îmi amintesc că mergeam la protest după orele de program , în jurul orei 17:00, oră la care se adunau majoritatea. La un moment dat au apărut niște tineri exact ca cei descriși de dvs. și care și-au făcut de la sine putere loc fix pe spațiul de lângă Teatrul Național și l-au făcut în scurt timp dezagreabil; acolo mâncau, dormeau, se revoltau și ei...punând o amprentă nedreaptă pe protestul în sine. Iar intervenția minerilor s-a făcut la ceas de zi, într-o zi de lucru, într-o zonă circulată de oameni care se îndreptau către diverse activități pe care le aveau zi de zi. Să nu uităm că acolo circulă transportul în comun, este centru universitar, puțin mai sus Primăria Capitalei, deci, au fost luați oamenii de-a valma. Dintre victime cred că l-ați uitat pe actorul Dragoș Pâslaru, actualmente călugăr. De Sorin Oprescu chiar nu am știut, trist. Poate ar fi de discutat până unde poate merge supușenia și obediența cadrelor medicale, aici nu poate fi vorba despre prostie. Spun asta pentru că îmi trece prin minte ”prostia care ucide”.
Dumnezeule, ce mahnire simt dupa podcastul asta...
Stiam ca minerii au fost cazati in unitati militare, dar credeam ca pentru o zi, doua, nu ca au fost tinuti acolo doua saptamani "just in case"...
Ma gandeam, oare autobuzele alea arse de Diamandescu nu seamana cu spartul vitrinelor de la Timisoara in 89 si, mai recent, cu focul dat la cosurile de gunoi in seara de 10 august la Bucuresti?
Se vorbeste putin de primele doua mineriade, cele in care "baietii" si-au facut mana: "IMGB face ordine!".
Un podcast extraordinar.
PS: Decembrie 89, mineriada 1, mineriada 2, mineriada 13-14... Domnule, unde-s, domnule Cartianu "turistii rusi"?! Ha!
Lasa-l sa vorbească !!
Au romanii și mai ales estici dar chiar și asiaticii , un dar de a nu lasa sa termine din vorba interlocutorul. L -am văzut la toate popoarele estice in comparație cu vesticii !!
am asteptat ca painea calda, nea Hodor the best.
Am fost martor si confirm ca gasca moscovita a distrus visul de libertate a romanilor . Dovada o avem si o simtim pe pielea noastra...
Excelente comentarii
Felicitari
Tetelu, iti sunt foarte recunoscator pentru ideea asta si pentru ca datorita tie am aflat de Madalin Hodor, dar lasa te rog omul sa vorbeasca.
Istoricul Marius Oprea a spus: În 1989 Iliescu împreună cu securitatea a dat lovitură de stat revoluției. Perfect de acord.
Tuturor celor vinovați și responsabili de revoluție dar și de mineriadele din București le doresc" Fir Întins ".Cred că înțelegeți ce vreau să spun.
Felicitari pentru ce faceti!
Am votat Rațiu și doar respectul pentru părinți m-a împiedicat sa nu-i blestem ! Era ceva de groaza cum "gândeau ".
Prin anii 1990 am participat la adunarile legionarilor de la sala Dales si-am vazut in ei cei mai buni romani. Parizanul legionar, luptator in muntii Fagaras impotriva comunismului, Ion Gavrila Ogoranu, (Dumnezeu sa-l odihneasca in Pace), prezida adunarile. Intr-o dupa-amiaza mi-a dat un telefon si m-a rugat sa-l duc la Vicovul de Jos la familia Motrescu, care l-a scos dintr-o incercuire a Securitatii, veniti special din Bucovina in Muntii Fagaras.
Indrumat de localnici l-am dus pe camaradul si prietenul Ion Gavrila Ogoranu, (Dumnezeu sa-l odihneasca in Pace) cu drag la familia Motrescu pe Remezeu la Vicovul de Jos. Mi-a multumit si-a ramas peste noapte, iar eu am plecat acasa la Radauti.
Cu respect , demult speram sa ascult realitati probate .
Țineți-o tot așa! Bravo amândurora!
Poate ar fi bine daca puteti face o radiografie mai buna UM 215
O adevarata institutie de represiune
Mulțumesc ❤️
As dorii sa stiu si eu cat de legitim este domnul Hodor in condițiile in care este profesor la universitatea SRI si cat de mult urmează tezele serviciilor.
Dl. Hodor preda acolo istoria adevarata; noii ofițeri în formare au ce învață de la dansul. Respect domnului Mădălin Hodor!
Bineinteles ca e chestionabila credibilitatea lui.
Sunteți foarte tari!
Mulțumim!
Felicitari pentru emisiune! Apropo de democrație ca si sistem de guvernare (scump, oarecum "nenatural" si care necesita mereu mentenanță efort si atenție). Problemele acestea și le-au pus pentru prima data in istoria modernă cei care sunt denumiți astăzi "părinții fondatori" ai SUA în timpul discuțiilor despre Constituția americană, dupa ce Revolutia americană reusise. La sfârșitul sec. XVIII nu prea existau în istorie modele de democrații care rezistasera. Pentru modele oamenii trebuiau sa se ducă hat departe, in Grecia si Roma antica. Se temeau de un demagog cu limba dulce care, cu sprijinul poporului, se poate transforma intr-un tiran dacă i se permite. Soluția a fost separația puterilor în stat.
Ce tare! Mulțumesc!
Ar trebui lăsat să vorbească dl Mădălin Hodor. Încet-încet , Tetelu vorbește numai el.
E vorba de Măgurele, lângă București. Turnul Măgurele e mai departe.
Felicitări! Încă un episod foarte fain!
Am scăpat prin urechile acului ! În Piața Romană ieșeam de la metrou și în buzunar aveam ziarul România Liberă. Norocul meu. Dacă îl aveam la vedere o beleam nevinovat !
Prin piață erau niște NENOROCIȚI criminali indivizi în haine de piele cu atitudine de securist clar ! Se uitau atent la fiecare cetățean pentru identificare !
Am fost destul de rar să fiu identificat ca fiind ostil ,,,,,,
In sfarsit. Like din prima
3 ore și ceva?! Nu voi dormi nici în noaptea asta
mulțumesc pentru episod
Felicitări!
"Revoluția" de care vorbești a fost prima ediție, lipsită de succes, a "maidanului", organizator fiind, ca și pentru acesta din urmă, tot o agenție centrala de informații.
Emil Constantinescu a fost membru PCR înainte de decembrie 1989. A fost chiar secretar B.O.B. Doar că a omis să spună public acest lucru.
Cornelia Topala Membrii de partid sau secretarii B.O.B. nu hotarau destinele României. A nu se confunda cu nomclaturistii.
Câți strungari , zidari , șoferi etc. au fost membri de partid?
Membrii de partid se hrăneau cu pâine pe cartelă.
Constantinescu a fost profesorul meu in liceu a fost o personalitate intelectuala in ani 80 și nu a avut nimic cu p.c.r, aprono toți erau membri pe vreme accea pt ca nu putea munci
A fost Marian Munteanu colaborator/informator al Securitatii? Care a fost rolul lui in desfasurarea fenomenului Piata Universitatii?
Eu știu ca oamenii luați de mineri au fost duși la Măgurele, lângă București, nu la Turnu Măgurele. Ma înșel oare?
La Magurele. Dan Voinea a facut rechizitoriul Dosarului si a citit jurnalul de lupta al generalului Schiopu. Cu el, pe ore, Iliescu era ca si condamnat. Dar Kovesi i-a dat NUP lui Iliescu si celorlalti criminali. Hodor o mai ia pe aratura.
,, Încă o revoluție ! "🗽🏠
bravo!!!
Subscriber nou aici, e 02.42 noaptea și mâine am o grămada de treaba, dar nu ma îndur sa opresc videoul. GG!
Alexandru Stark era ăla cu capul bandajat. Pe Pumnea e posibil să-l fi bătut unii cu adevărat.
Vad ca dl Hodor , este bine pregatit pe subiect, concluziile d-sale le cunosc in amanunt dat fiind ca personal am fost activ , implicat in multe evenimente discutate de catre dvs. Sunt citat si in cartile lui Alex Stoenescu, se gasesc multe marturi pe internet, in privinta activitati mele. Deci; am cateva puncte pe care consider ca le pot clarifica, sau mai bine spus, aduce un mic aport la clarificare, cu toate ca expunerea dl Hodor este destul de clara in multe privinte. Doresc intreba;
Doriti planifica ptr viitor, mai ales ca vine din nou luna Iunie, cum a fost declansata (am dovezi), manifestatia din P-ta Univ, si, fara doar si poate sunt perfect de acrod; cu dvs, autentici (minoritatea) luptatori (printre care ma numar), au fost in Iunie 90, eliminati, redusi la tacere si, va asigur; si cu concurneta partidelor istorice ... am facut parte din OT-PNTcd, condusa de Ion Radoi, , va pot vorbi si de aparitia camasi verzi la noi in sediu, de Ion Puiu, deci, as avea ce amanunte oferi, important ar fi;
Ca sa pot avea un dialog cu dl Hodor, care este fff bine informat, eu ii arunc amanuntu fie si subiectiv , iar dansu fiind detasat si mai bine informat va confirma sau infirma, as dori prin aceasta discutie sa punem capat exceselor de eroism si contribui la descatusarea de mituri grosolane. Deci, daca dl Hodor, va desfinta perspectiva ce eu o expun, NU, voi tipa la dansu ca nu are dreptate ci voi acepta corectura adusa de dansul, poate ar fi super ok marsa pe o astfel de linie, demitizar, ne trebuie dezbateri oneste, civilizate si, fiecare cunoaste lungu-nasului, dl Hodor, este documentat, aprope ca nu am ce comenta la perspectiva expusa de dansu, motiv ptr care cred ca imi va face placere.
Va vorbesc de;
1) Grupu Mansarda (ioan Alexandru, poetu), activitatea dinainte de ev din dec 89
2) Infintarea PNTcd din 29 dec 89
3) 12 ) Ian 90
4) Proclamatia citita de Maziliu in balconu CC in 22 dec 89, pe care Brucan io ia din mana (asta nu stiam), cum sutine dl Hodor, aceasta proclamatia am avut-o in mana in 17 Dec 89 la formularea carea am luat parte .
5) 29 Ian 90, sediu Pntcd si .... sunt cateva puncte grele
Declansarea manifestatiei din P-ta Univ, sfarsita in Inuie 90, opera tinerilor taranisti, liberali (Tariceanu are cunostinta), social -democrati a lui Cunescu, am documentatie foto minut cu minut.
Si vom mai vedea ce imi voi mai aminti sau voi fi intrebat.
P.S.
Am sa va aduc un argument, lovitura de stat a fost data in nopatea de 20-21 dec 89, personal am asistat la multe "fenomene nenaturale" in acea noapte, tare as dori sti ce va spune dl Hodor la aceasta parere, convingere ce o am, dansu avand in detaliu evenimentele, cred ca... va fi ok
Daca se poate,un episod cu mineriada din septembrie 91,a fost cu siguranta cea mai interesanta dintre ele
Viva historia❤
BUNA EMISIUNE . VREAU SA VAD UN PROCES AL LUI ION ILIESCU SI NU NUMAI
Este inculpat, dar procurorii tergiverseaza trimiterea in judecata a criminalilor.
Cred că a fost invers :
De la putere se dicta către responsabili ce să motiveze ca să semneze actele. Fiecare în parte !
Super podcast. Multumesc! Atat de multe informatii pe care nu l-am avut la timpul potrivit. Imi amintesc cum, in institutul in care lucram in '90, a fost "ales" presedinte al FSN nimeni altul decat fostul secretar de partid. Instoria noastra recenta, care lipseste cu desavarsire din manualele de istorie. Ma gandesc ca, daca stim cum am fost manipulati candva, poate reusim sa ne ferim de manipulare in viitor.
Ion iliescu este premiantul "scolii" RUSESTI
Respect
Am impresia că Românii trăiau într-un fel de Matrix gen filmul bine cunoscut în ani 80 dar și ani 90.
"Matrix gen"...ce limba vb boiarule???
La Adevărul era Darie Novăceanu,și era marele șef.
Tarile cu parlamente sint in fapt oligarhii (putini conduc). Pentru a fi democratii adevarate ar trebui ca deciziile Parlamentului sa fie supuse aprobarii cetatenilor. Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economiile au un aspect puternic concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice, pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E ceea ce se observa în România cind, indiferent ce partid vine la putere, rezultatul e acelasi. Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele.
foarte frumos sintetizat, dar acest ideal nu stiu sa existe in vreo tara "democratica". De fapt singurul lucru democratic este protestul spontan, generat incompetenta voita a celor alesi, ce nu lucreaza in interesul populatiei/tarii.
@@IaSaVedem De ce e un ideal? Ce nu poate fi pus in practica? Poți sa demonstrezi, inghitind gaze lacrimogene, dar nu poți vota de acasa sa scapi de niște profitori? Si te înșeli pentru ca sint multe tari in care se practica referendumuri la nivel local sau general. Ca nu s-a aplicat in aceasta forma nu inseamna ca nu se poate, oamenii au inertie mentala foarte mare, numai acum 100 de ani încă mulți credeau ca aristocratii merita doar pt ca aveau singe albastru. Ar fi exact ca pina acum, cu Parlament, partide, numai ca atunci cind reprezentantul tau sare calul îl poti demite, nu trebuie sa astepti 4 ani. Și cind știi ca poți fi tras la raspundere oricind pentru deciziile tale (ca in viata de zi cu zi) altfel te manifesti. Iar de pus in practica e usor: ori votezi de acasa, prin intermediul unei aplicatii (cam ca la banca), ori se pot face cabine stradale de vot unde cu un card de identitate digital vei întra și vota (iti va recunoaste fata si amprenta)
@@vladdumitrica849 referendumuri? pentru fiecare lege ce urmeaza sa fie promulgata/votata? Nu prea are sens. Dar asa votul de acasa nu suna rau, problema e cine verifica veridicitatea lor? Suna bine pe hartie, dar practic trebuie schimbata si constitutia banuiesc, pentru ca aceasta influenta a populatiei sa nu depinda doar odata la 4 ani cand se voteaza.
@@IaSaVedem Ce o fi asa greu de înțeles, daca nu te interesează, voteaza reprezentantul tau in Parlament, daca te interesează și te afecteaza poți vota contra reprezentantului. E ca la bursa, poți sa ai un broker care sa se ocupa de investitiile tale dar dacă acesta greseste vei interveni imediat, nu vei aștepta 4 ani.
MAXIM RESPECT
Cat de real!!
Mai bine golan decat comunist.
Mai bine golan decât activist,mai bine mort decât comunist!!!
Eșaloanele inferioare PCR au amușinat direcția din care bate vântul și au acționat în consecință. Simplu.
PowerPoint-urile nu sunt o problemă, dacă sunt făcute bine, cât timp nu sunt 10000 cuvinte per slide e ok. Mai bine mai multe slide-uri cu informație mai puțină ușor de procesat vizual.
Mineriada e zi de zi (PSD PNL UDMR KGB
"Vroiau, vroiau, vroiau"...
Vorbă multă, sărăcia omului ! Lasă-l să vorbească pentru că o face bine.
Camerun - Romania 2-1, Bari
Îmi pare foarte rău dar informați-vă cu privire la DENAZIFICAREA Ucrainei. Este cât se poate de adevărată, dacă ne raportăm la regimentul AZOV.
Cine spune că este adevărată?
da, cînd am ți urmăresc cu interes....
pot sa spun ca sunt jud care sunt capabili si care ar vrea sa judece dos revolutiei, dar el zace aiurea la parchetul militar
Este terminat si gata sa intre in Instanta demult, dar nu se doreste.
Puneti si voi, va rog, un link catre patreon, ca nu va gasesc. Multumesc
Ce o dați după cireș ?
Piața Universității a fost denazificată cu succes !
Trăiască Putin cât Iliescu !
Iliescu mai are puțin,,,,
Tetelu vorbește excesiv.
Hodor: "Revolutia a fost facuta de o minoritate, nu toata lumea dorea revolutie". In episodul cu cine l-a impuscat pe Ceausescu: "Ceausescu? Nimeni nu il mai cunostea pe Ceausescu, toti voiau sa-l impuste".
Va rog sa tratati și aspectele privitoare la susținătorii acestei “clici”. Ma refer la susținătorii cu funcții, respectiv servicii sau entități de informații și contrainformații! Mulțumesc!
asa da DA DA
Iliescu ar trebui sa primească închisoare pe viață, aplicând circumstanțe agravante.
In ce tara s-a desfiintat partidul comunist in 1989 sau 1990? Au ramas, si-au schimbat numele, s-au reformat etc. La noi a fost caz special, pentru ca am avut un regim mai drastic si mult mai multe victime la schimbarea de regim. Oricum in 22 decembrie a fost inlaturat din situatia de partid unic (nu ati vorbit despre asta, e fapt istoric important), iar in 12 ianuarie a fost desfiintat in urma protestelor.
Singura dumneavoastra greseala pe care am observat-o domnilor in discutia voastra este sa consideratii minerii mai importanti decat erau. Au fost doar o masa controlata si dirijata de tovarasii comunisti de la conducere. De unde Dumnezeu sa stie un miner din capatul vaii Jiului unde are sediu PNL si PNTD sau ca ei stiau ce este "masina de scris automata" si droguri... Au fost pur si simplu manipulati de comunistii emancipati
Exact asta au spus in podcast Tiberius
Ati auzit despre/văzut filmul Siberiada ? Cheia denumirii
Bart Simpson vorbeste mai mult ca invitatul emisiunii.
Libertatea asta despre care va imaginati inseamna doar exodul natiei romane la abatoare in Olanda si Germania si libertatea de a se decide pentru Romania de SUA, societatea americana fara nicio cultura sau educatie, iar la noi industrie 0 si datorii sute de miliarde.. gen avem libertatea sa decida colonizztorii pentru noi, ambasada SUA si UK eventual, aurul este la Londra, sa cumparam gaz de la americani de 4 ori mai scum ca de la Rusi nu avem voie ca ei au decis ca aia sunt rai (apropos Montroe doctrina SUA ce zice apoi ganditi-va ce fac ei cu Ucraina).. Vorbiti de democratie de parca unii erau stapani pe ea si ne-au dat si noua, democratia nu apartyine americanilor daca asa credeati de la televizor.. :)
Îi duce cineva in Olanda sau Germania cu ARCANUL ????
Meridi... miredi... minedir.... mineriadă
tetelu: bravo, dar e cazul sa intervievezi și pe suveran maximus sau suveran sirius ? ce părere ai, democratie, egal= dictatura. îmi pierd timpul?