#1415

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 20 вер 2024

КОМЕНТАРІ • 94

  • @DeNieuweWereldTV
    @DeNieuweWereldTV  9 місяців тому

    Welkom in de commentaarsectie. Bestel hier kaartjes voor de aankomende Nacht van de Nieuwe Wereld, op 9 december: dnw.eventgoose.com/. Voor bronnen en links, zie de beschrijving onder de video.

  • @danyholtappels8355
    @danyholtappels8355 9 місяців тому +43

    Ben ik de enige die het gevoel heeft dat Jelle zich een beetje als "verheven examinator" opstelt in plaats van een gesprekspartner, al dan niet vertrouwd met beide onderwerpen? Diepgaande kennis aangaande Zuid Amerika is schaars en de wetenschap dat de "geschiedenis door de overwinnaar wordt geschreven" zijn voor mij eveneens voldoende reden voor (twee) vervolggesprek(ken). Alvast bedankt voor deze boeiende kennismaking.

    • @PimVree
      @PimVree 9 місяців тому +4

      Ja, jij bent de enige. Wat mij betreft had Jelle zich goed verdiept en voorbereid.

    • @baskleinendorst
      @baskleinendorst 9 місяців тому +13

      Eens, soms lijkt het wel een overhoring. Enige pedanterie is hem niet vreemd. Meestal gecorrigeerd door Verbrugge😄

    • @PimVree
      @PimVree 9 місяців тому +3

      Bovendien houdt hij Hans bij de les, wat een goed gespreksleider betaamt.

    • @josseman
      @josseman 9 місяців тому +3

      Jelle stuurt het gesprek wel duidelijk, maar het is in mijn optiek ook een gast die heel veel weet en heel veel te vertellen lijkt te hebben.
      De sturing van Jelle houdt het in mijn optiek duidelijk en op de rit, zodat het voor de kijker ook leuk blijft.

    • @derkkeijzer6874
      @derkkeijzer6874 9 місяців тому +2

      Ik vond het wat kort en abrupt geëindigd en dat komt niet zo fijn over, temeer als er nog stof genoeg was om over te hebben voor de gast, wiens stem tussendoor op momenten mij deed denken aan de priester Bodar.

  • @HipHopfan_
    @HipHopfan_ 9 місяців тому +33

    Wat mij betreft mag er wel een verdiepend/vervolggesprek komen met de Chronologie als onderwerp, klinkt waanzinnig interessant!

    • @NilodeRoock
      @NilodeRoock 9 місяців тому

      Studentje zeker ???

    • @AuraCraft
      @AuraCraft 6 місяців тому

      "New chronology (Fomenko)" er staat een 24 delige serie op UA-cam
      origineel in het Russisch, AI voice over, irritante soundtrack :p

    • @AuraCraft
      @AuraCraft 6 місяців тому

      History: Science or Fiction? Do we know our history? Film 1 of 24

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 9 місяців тому +10

    Een zeer interessante man met bijzondere inzichten. Ik herken veel van wat hij zegt.Deze man is geen onderdeel van het systeem. Dat maakt hem interessant. Hetgeen hij zegt over die chronologie is iets wat door de gevestigde wetenschap niet wordt geaccepteerd en juist dat is de moeite waard.

  • @alfonsbroeks2186
    @alfonsbroeks2186 9 місяців тому +3

    Interessante uitwisseling van gezichtspunten en vragen. Ik deel voor een groot deel de visie van Hans Vogel op Argentinië in het eerste gedeelte van dit interview. Toch zijn de stellingen "Argentinië is een land met Italianen die Spaans spreken" en "Vanaf 1850 is Argentinië" helemaal "blank" [=italiaansachtig Europees]" geworden te kort door de bocht. Argentinië kent een sterke economische en culturele polarisatie tussen Buenos Aires en de rest van het (binnen)land. Wonend en werkend in Perú, kwam ik regelmatig voor werk in Argentinië tussen 2005 en 2010. Er is een sterke inheems-europese mengcultuur in het binnenland. Wel juist om te stellen dat Argentijnen Argentinië het beste land ter wereld vinden (en lijken tot voor kort daarom veel op Nederlanders). Daarom gedragen ze zich vaak hautain in de rest van Latijnsamerika. Hans Vogel maakt de juiste analyse over de economische crisescycli in Argentinië. Toch is de private familieschuld per hoofd van de bevolking er lager dan in Nederland en daarom komt de staat er daar d.m.v. inflatie altijd weer bovenop na een periode van sanering overheidsuitgaven en stimuleren van de binnenlandse bedrijfsinvesteringen. Economie is misschien geen wetenschap maar er zit wel logica in het op orde houden van een staatshuishouding. Lees maar even na: decorrespondent.nl/2421/factcheck-nederland-heeft-evenveel-schulden-als-italie/0559cdb8-5ab8-041a-1128-f49314be5cbc
    datosmacro.expansion.com/paises/comparar/argentina/italia?sc=XE02
    www.ambito.com/economia/deuda-privada-dolares-que-margen-ajuste-tiene-el-bcra-este-punto-fuga-reservas-n5793121

  • @carlaschlagwein
    @carlaschlagwein 9 місяців тому +5

    Meer meer meer wil ik wel horen., super intrsant gesprek.

  • @pupsik62
    @pupsik62 9 місяців тому +2

    Lieve hemel! Laat dhr Vogel toch zijn verhaal doen over Argentinie! Jammer, ik denk dat ook dhr Vogel geen fijne smaak overhoud na dit interview. Laat de man gewoon aan het woord!!! Jelle flikkert iedere keer een schep zand in de machine, als deze op gang wil komen.

  • @erikdenhouter
    @erikdenhouter 9 місяців тому +5

    Chronologie, "De kern van de geschiedenis" werd hier genoemd... En daarom verbaas ik mij al jaren bij elke video die ik zie, vooral in de alternatieve media, dat er nooit een datum aan het begin of eind gedrukt staat. Als je zo'n video na drie jaar terug ziet staat er hooguit iets onder, zoiets als: "3 jaar geleden", heel grof, en buiten het medium.

  • @vanheemskerk1
    @vanheemskerk1 9 місяців тому +5

    Jelle heeft een enorme algemene én specifieke kennis en, het komt er ook zo lekker vlot uit. Data-pingpong. Héélijk.😉

  • @alanmrsic893
    @alanmrsic893 9 місяців тому +1

    Wat echt super lachwekkend is of juist helemaal niet, is dat Argentinië het land is met de grootste Europese bevolking van alle Zuid Amerikaanse landen :-)

  • @esengersma5391
    @esengersma5391 9 місяців тому +2

    Het belang van aandacht voor chronologie van gebeurtenissen is sterk onderschat. Wat ging aan deze gebeurtenis (waarneembaar) vooraf, zou een vraag moeten zijn die docenten zichzelf meer zouden moeten stellen bij aanvang van een les of bij de opbouw van een betoog?
    Overigens is de verbindende invloed van de rijke vertelcultuur van Spaanstalige schrijvers als: zoals Julio Cortázar, Adolfo Bioy Casares en Ernesto Sabato wat onderbelicht gebleven?
    Voor het land Argentinië, dat zichzelf kenschetst als 'het belangrijkste van de wereld' (..), leidt onze Maxima mogelijk aan enige zelfoverschatting?
    Veel dank, heren.

  • @Judge_Magister
    @Judge_Magister 9 місяців тому +2

    Cijfers komen uit India niet Arabië, alleen de 0 is door een Perzische wiskundige geïntroduceerd.

  • @Hans-fz6cc
    @Hans-fz6cc 9 місяців тому +4

    Die gast met de kettingzaag. 😂🤣😂🤣😂🤣

  • @henkvanslooten849
    @henkvanslooten849 9 місяців тому

    Ben zeer geïnteresseerd in meer info over Argentinië, van dit land lezen we en horen we te weinig. Ben ook eens met de mede kijkers/luisteraar over het onderwerp chronologie. (Meerdere Karel de Grotes was "schokkend")
    Wel apart dat een aantal mede kijkers/luisteraars mekkeren over Jelle, het gaat om de inhoud, hij doet het top.

  • @patrickbosch7319
    @patrickbosch7319 9 місяців тому +2

    Een goed gesprek,ik heb al de boeken van fomenko,

  • @lepton561
    @lepton561 9 місяців тому

    Vanuit een bètha perspectief, indien economie geen academische grondvesten heeft maar enkel een psychologische, in hoeverre hebben dan psychologie en psychiatrie een academische rechtvaardigingsgrond!

  • @miaadriaanse-kerssens6799
    @miaadriaanse-kerssens6799 9 місяців тому +3

    Maxima is ook super dominant...oeps zit gewoon in haar genen. Hans dank je voor je uitleg! Heel snel gaat het leven.Met warme groet! M&M

    • @derkkeijzer6874
      @derkkeijzer6874 9 місяців тому

      Zij behoorde tot de upper class. Onze koning is niet als de huidige koning van Engeland, die alle aandacht en populariteit van zijn knappe intens populaire eerste vrouw niet leuk vond zachtjes uitgedrukt.

    • @DutchmanAmsterdam
      @DutchmanAmsterdam 9 місяців тому +1

      ​@@derkkeijzer6874Zo'n heilige was Diana nou ook bepaald niet. In feite is Camilla een veel leukere vrouw, die dan wel niet de looks heeft.

    • @derkkeijzer6874
      @derkkeijzer6874 9 місяців тому

      Churchill zei eens met de toen al bestaande schandelen een vorstenhuis onwaardig: we hebben een koninklijke familie en geen heilige familie. Diana had illusies over een fijn gezin. Was verliefd en erg jong. Wel met meer adellijk bloed in haar aderen dan de hele Britse koninklijke familie bijelkaar, die niet erg adel verplicht hanteerde op de overleden koningin na en nog een pasr leden. Diana was tot het altaar van onbesproken gedrag en daarna , maar er was voortdurend een derde partij in beeld gebleven en die nu Koningin is. Het kan allemaal en staat ver van bijvoorbeeld een koningin Mathilde. Aristocratie in gaafste vorm en toch modern en betrokken en waardig en hartelijk. Diana illusies gingen aan gort met veel steun wel voor haar man met vriendin en voor haar niet, met alle ellendige gevolgen die we kennen.

  • @ep7112
    @ep7112 9 місяців тому +1

    Niveau van de interviewer is wel echt om te huilen

  • @hardklik
    @hardklik 9 місяців тому +1

    Waarom zo kort?

  • @WazigeLogica
    @WazigeLogica 9 місяців тому +3

    10:41 "Geschiedenis is ook geen wetenschap, natuurlijk." Huh? Vijf dagen geleden schreef ik nog vlijtig met Remieg Aerts mee, dat 'geschiednis valt onder de 'geesteswetenschappen'? Ja zó slaag ik natuurlijk nooit voor mijn DNW Bachelors degree en haal ik hoogstens een door Ad ondertekend testimonium paupertatis!

  • @Kristjan1968
    @Kristjan1968 9 місяців тому +1

    Dit laat weer zien dat de duiding over wat er gebeurt in Argentinië heel zwart wit wordt gebracht. Dat je het in de geschiedenis van het land zelf moet plaatsen.

  • @comtaar2245
    @comtaar2245 9 місяців тому +2

    Goed gespreksonderwerp met kinderen in de middelbare schoolleeftijd.

  • @GQ2593
    @GQ2593 9 місяців тому +1

    Hele gesprek beluisterd en wat bleef hangen waren de opmerkingen over Argentijnse vrouwen. Ik ben duidelijk niet geschikt als wetenschapper.

    • @toosvanheerebeek3466
      @toosvanheerebeek3466 9 місяців тому

      Dat zei meer over dhr. Milei als over de Argentijnse vrouwen.

  • @michelzweers8655
    @michelzweers8655 9 місяців тому

    Ik mis in de analyse over Milei dat hij aanhanger is van de Oostenrijkse school. Verder een interessant gesprek.

  • @johanzijlstra7435
    @johanzijlstra7435 9 місяців тому

    Dat chronologie vraagstuk kan je toch eenvoudig matchen met de chinese geschiedenis?

  • @noemilevi7093
    @noemilevi7093 9 місяців тому +1

    sinds midden 19 de eeuw zijn er veel basquen (noord pyrineen ) naar Argentinie geemigreerd ! als ik het juist heb !

  • @Judge_Magister
    @Judge_Magister 9 місяців тому

    Karel de grote ligt vlak hiervandaan begraven ik kom er vaker.

  • @terrybus1470
    @terrybus1470 9 місяців тому

    Het Forum Nifterlaca heeft een aantal links betreffende Alternatieve chronologie

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 9 місяців тому

    In zekere zin lijken Italianen op Russen en Argentijnen lijken dus op Italianen en dus ook op Russen. Waarom? Ik heb enkele jaren in Italië gewoond en herken veel van hetgeen hier wordt gezegd. Ik ben ook veel in Rusland geweest en zie een gelijkenis. Het verschil is wel dat Russen gedwongen worden om inventief om te gaan met bepaalde normen (ze moesten roeien met de riemen die ze hadden of die zelf moesten uitvinden), terwijl Italianen de vruchten plukten van een corrupt systeem.

  • @katelijnvanbentum557
    @katelijnvanbentum557 9 місяців тому

    Onderzoeksjournalist Stan van Houcke heeft Milei treffend omschreven als "de nieuwe Zelenski". Misschien hem eens uitnodigen voor de andere kant van het verhaal van Argentinië, of anders Ab Gietelink? Want dit hier is wel een erg eenzijdige en bevooroordeelde versie. Niet bepaald diepgaand.

  • @user-dp6wi1xc1k
    @user-dp6wi1xc1k 9 місяців тому +1

    👌🏻

  • @erikvalkman9640
    @erikvalkman9640 9 місяців тому

    Kan iemand mij uitleggen waarom het jaar nul niet zou bestaan? Mijns inziens is dat eenvoudigweg het eerste jaar. (Ik zeg dus niet: het nulde jaar.) Er is toch ook een ‘eeuw nul’ als eerste eeuw? Immers, 2023 valt niet in de 20ste, maar in de 21ste eeuw. 🤔

    • @Ro8st3r
      @Ro8st3r 9 місяців тому

      Bij het maken van onze kalender was de 0 nog niet uitgevonden. Of in elk geval nog niet bij ons westerlingen gearriveerd. Je hebt dus voor Christus en Na christus, en daar zit niets tussenin. Ook geen 0 dus.

  • @lekkendedakgoot3573
    @lekkendedakgoot3573 9 місяців тому

    Wordt er nou echt gesuggereerd dat een pand met gevelsteen met (bijv.) J643 uit 643 na Chr. stamt? Dat is volstrekt onaanemelijk. Menig bouw- of architectuurhistoricus kan gemakkelijk een chronologie van het gebouwd verleden optekenen. Zo'n gebouw is gemakkelijk te dateren in 1643.

    • @alfonsbroeks2186
      @alfonsbroeks2186 9 місяців тому

      Ik denk dat de J een Christelijke toevoeging is met behoud van de 1 als nummer. Symboliek dus. Beter geen chronologische verwarring veronderstellen als je de waarschijnlijk verklaring gemakkelijk elders vindt.

  • @mesfeken1
    @mesfeken1 9 місяців тому +1

    Milei lijkt op (een jonge) Jan Wolkers....

  • @kyarakyara6674
    @kyarakyara6674 9 місяців тому

    Over Graaien en diefstal en onderdrukkingen uitbuiting roof slavernij hebben ze het niet! Walgelijke discussie ‼️🤢🤮🤢🤮

  • @travel_with_renix6956
    @travel_with_renix6956 9 місяців тому

    Jelle moet niet naast zijn schoenen gaan lopen 🚶

  • @alexanderbreston9918
    @alexanderbreston9918 9 місяців тому +1

    Milei is wef, maar ja wie niet.

  • @gilliss7831
    @gilliss7831 9 місяців тому

    God creates, commands and provides a savior Lord. So in spirits a trinity is there already.
    Jesus could have destroyed them all or at least run away or something. But he didn't and did the job of carrying all sins of human kind obediently, henceforth making another washing flood unnecessary, because of the faith that sin and punishment can be redeemed through him. It's like having half human, half God properties. Will there ever be a better plan? It's a nice plan imo, especially since the devil also has plans to enslave the world in evil.

  • @Robbie-cq9yi
    @Robbie-cq9yi 9 місяців тому

    Politiek is theater voor de schapen!

  • @erikvalkman9640
    @erikvalkman9640 9 місяців тому +1

    En overigens: feministen zijn altíj́d alleen feminist als het ze uitkomt. Per de-fi-ni-tie. 😅

  • @silviasalussoglia6183
    @silviasalussoglia6183 9 місяців тому +4

    Deze man weet niets over Argentina ..

    • @leunisvandewege9651
      @leunisvandewege9651 9 місяців тому +5

      Leg dat eens uit. Of beweer je dat enkel omdat je zelf van Argentijnse afkomst bent en je op grond daarvan denkt meer te weten.

    • @DutchmanAmsterdam
      @DutchmanAmsterdam 9 місяців тому +4

      Wat heeft hij dan gestudeerd? Ah, je bent een Argentijnse vrouw, ik snap het 😂.

    • @orlandofurioso357
      @orlandofurioso357 9 місяців тому +1

      Wat is uw argument?

    • @danyholtappels8355
      @danyholtappels8355 9 місяців тому +3

      Als dit zo is, dan vraagt u toch even aan "De Nieuwe Wereld" om een gesprek met drie te organiseren en dan zal u uw bewering moeten bewijzen. Ik ben benieuwd om uw kennis te aanhoren.

    • @MarcoN.V.T
      @MarcoN.V.T 9 місяців тому +5

      Ben jij ook zo vervelend dominant?

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 9 місяців тому

    Wat betreft de kalender: Joden leven in 6000... zoveel (ik weet niet precies welk jaar), omdat ze uit zijn gegaan van de schepping die zou hebben plaatsgevonden in 4004 voor Chr., om precies te zijn op 23 oktober. Dat heb ik ergens gelezen en onthouden. Moslims leven in de 16e eeuw en ook dat jaar ken ik niet. Maya's hebben eveneens een andere tijdrekening, maar de Slaven - waar je vrijwel nooit iets over leest - zouden een kalender hebben die 7000 jaar teruggaat. Ik ben geen historicus en slechts een leek. Toch lijkt me het interessant om hier meer over te weten.

  • @roodborstkalf9664
    @roodborstkalf9664 9 місяців тому

    Laatste stukje geluisterd. Waanzin. Het feit dat Hans Vogel Fomenko serieus neemt betekent dat Vogel zelf een zeer gebrekkige kennis van de West-Europese geschiedenis heeft. Er zitten geen gaten in de West-Europese geschiedenis.

    • @leunisvandewege9651
      @leunisvandewege9651 9 місяців тому +1

      Licht dat eens toe, lijkt me interessant.

    • @DutchmanAmsterdam
      @DutchmanAmsterdam 9 місяців тому +1

      Dus Karel de Grote leefde inderdaad in Italië? Misschien toch het hele gesprek even beluisteren, best interessant hoor. 😊

    • @orlandofurioso357
      @orlandofurioso357 9 місяців тому

      U bent erg stellig, waar baseer u dit op? Wetenschap kenmerkt zich juist door het stellen van vragen. Bijv. Heeft Karel de Grote daadwerkelijk geleefd? Als ik kijk naar Corona, dan zijn er zeer veel leugens verspreid.

    • @Wayoutthere
      @Wayoutthere 9 місяців тому

      "Er zitten geen gaten in de West-Europese geschiedenis." is nou typisch de on-wetenschappelijke houding die bestreden dient te worden.