Açıklama bölümünde verdiğim yaprakbitiyle doğal yollardan mücadele bilgilerini de okursanız, olası bu iki canlıyı uzak tutabilecek yöntemlere de ulaşabilirsiniz. Bunu daha da geliştirme şansımız olabilir, bütün videoların tamamını izlerseniz, aralarda küçük bilgilerle bu tip konulara temas etmeye çalışıyorum.
Merhaba. Gercek bilgi ve uyguluyorum güvenerek size. Umarım bahce güzel olur. Tesekkurler bilgileriniz için
3 роки тому
Olunca Allah'tan, olmayınca Murat'tan olmasın sonra =)
3 роки тому+1
Şaka bir yana bu anlattıklarım sadece kendi başına yapılabilecek ve başarıya ulaşacak uygulamalar değildir. Bir sistemin parçalarıdır, aynı puzzle parçası gibi her parça önemli çünkü resmi ortaya çıkartacak olan o tek parça olabilir
TEŞEKKÜRLER DE LAFI O KADAR UZATIYORSUNUZ Kİ, VİDEOLARINIZI SONUNA KADAR İZLEYEMİYORUZ. YZIK OLUYOR
3 роки тому+3
Rica ederim. Lafı uzatma konusunda da, konuyla bağlantılı detaylar vermeye çalışıyorum. UA-cam'da, kısa ve öz diyebileceğiniz videolarda ya yanlış bilgiler oluyor ya da kısa oluyor ama bağlantılı hiç bir konuya girmediği için bana göre çok eksik kalıyor. Sebze üretme konusunda her şey birbirine bağlantılı. O konuları da vermezseniz malesef doğru bilgi vermiş olmuyorsunuz.
Evet önce aceleci davrandım. Özür dilerim. Sonra rahat rahat lezzetine vararak ve sindirerek tekrar tekrar izledim. Ön yargılı davranmışım. Geçti bitti. Şimdi sevgili hocamızın videolarının ve kıskanmadan paylaştığı kıymetli birikimlerinin tiryakisi oldum. Merak etmeyin şu anda sizinle aynı fikirdeyim..
Isırgan otu ilacı hakkında bilgi verir misiniz? Gerçekten etkili mi? Doğal bir ilaç ve gübre olarak kullanılıyor. Önerir misiniz?
3 роки тому+2
Isırgan otu azot yükü fazla bir gübredir. İşinize yarayacak bir gübre olmanın yanında, hastalık yapıcı patojen ve haşereleri öldürecek bazı doğal kimyasallar vardır. Bu açıdan bakarsak değerli bir ürün.
Her şey çok güzel anlatıyorsunuz Domateslerimin gövdelerinde ve yapraklarında siyah ince küçük sinekler var Bunlar için ne yapabilirim
2 роки тому+1
Teşekkür ederim. Fazla sulama yapıyor olabilirsiniz, toprak içinde dönüşüme uğramamış organik maddelerden ürüyorlar. sulaması kesin, ısırganlı karışımdan üstlerine püskürtün.
Değerli bilgileri bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler 🙏 nane yagi gibi lavanta yağını da suyla seyreltip puskurtmenin yararı olurmu? Yoksa yanlış mi olur ?
@ Teşekkür ederim. Lakin benim bahcede marul ve kara lahana fidelerinin köklerini ve yapraklarini kemiriyor. Altindan da tespih böceği çıkıyor. Acaba başka bir böcek mi yapiyor bunu ?
Fesleğen; 1) domates’in 2) biber’in 3) patlıcan’ın Yanına kardeş bitki olarak ekilebilir mi ? Veya fesleğen yerine kekik bu üç bitkinin yanına kardeş bitki olarak ekilebilir mi ?
Рік тому+2
Kanal içinde kardeş bitkilerle ilgili çok fazla video var. Nohut videosu da aslında domates kardeş konusunu da işlemiştim. Dikmek ve dikmemek gereken bitki ve çiçeklerle ilgili çok video olmalı. Size zahmet bir aratın.
Hocam yaprak bitinin en iyi Predatörü Uğur böceğidir tek oturuşta :) diyelim 60 adet yaprak biti avlıyor TABİ Her uğur böceği olmaz sırtında 3 benek olan cinsi işe yarıyor neden biliyorum Ben Ziraat Mühendisiyim araştırmalarım var sizden de bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum ayrıca yaprak Bitini koruyan ve uğur böceklerine karşı koruyan o hayvanda karıncadır yaprak bitkisinin dışkısı ile beslenir yani ikisi arasında mutualist ilişki var ayrıca kışın karıncalar yaprak bitlerini yuvalarına taşır soğuktan korur ve bitki drogları ile besler kış bittikten sonra karınca yaprak bitkilerini tekrar piyasaya sürer hayvanını
Hocam öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Hocam sizden birde gülleci bulamacini anlatmanızı rica ediyorum iyi midir kötü müdür kullanmakta oran ve mantık ne olmalı
3 роки тому+5
Çok tehlikeli sular orası... yıllardır karşı çıkıyorum ama öylesine alışılmış ve toprak altı ve üstü mikrobiyal dünya umursanmıyor ki anlattıklarımız hep farklı tarafından bakılmaya çalışılıyor. Gülleci bulamacı zararlı ama neye zararlı onu farklı bir açıdan bakmak gerekir. Gülleci de bordo da aynı etki mekanizmasını kullanıp mikroorganizmaları öldürüyor ama yararlı ve zararlı gözetmiyor. Ne toprak altı ne de toprak üstünde yararlı mikroorganizma bırakmıyor. Sonuç ne oluyor, yine hasta ağaç... Dünya bordodan nasıl kurtulurum diye arayış içinde çünkü topraklar zehirlendi, biz gülleci kullanıyoruz ama bakın dünyadaki organik tarım uygulamalarına onlarca farklı uygulama var ve ne bordo var bunların içinde ne de gülleci. Yani o kadar uzun bir konu ki ne anlatsam havada kalıyor.
biberiye dallarını kesip saksıdaki biberin dibine malç gibi sersem karıncaları kaçırır mı acaba?
3 роки тому+2
Faydası olacaktır ama biberiye yağını suyla karıştırıp bitkiye püskürtmek çok daha faydalı olacaktır. Biberiyeleri aksıya malç yapmak güzel fikir, yapın mutlaka
Turp tarlamda olmasına rağmen kabak zalatalik ve fasulye lerde sarama var. Galiba bu bitlerden dolayı. Her şey dediğiniz gibi olmuyor
2 роки тому+1
Şimdi burada yanıldığımız bir konu var. Sadece tuzak bitki (burada konumuz turp) kullanarak yaprak bitlerinden kurtulunur dersek, yanlış olur. Anlatmaya çalıştığım bir sistemin parçasıdır. Tuzak bitki, caydırıcı bitki, zararlı yiyen avcıları çeken bitki... Sistemi tam anlamıyla kurmayıp, bahçede sadece turp ekerseniz olmaz. Bunu anlatmaya çalışana da 'Her şey dediğiniz gibi olmuyor' deriz.
iyi günler efendim benim üzüm bağımın alt kısmında gülümün yanıbaşında gülümün etrafında nane biberiye kekik lavanta var ama malesefki üstlerinden bitler eksilmiyor ne yazıkki
3 роки тому+1
Aynı şeyi anlatıyorum ben de, karanfil ve nane karınca ve bitleri uzak tutmaz, karanfil yağı yoğun olduğu için irite eder ve nane değil yarpuz olmalı.. Gülün yanına dereotu deneyin, bit gelirse önce dereotuna saldırır
Merhaba Murat hocam, Çiçeklerin de baş belası olan yaprak bitleri ile mücadele etmek için nane yağı önerinizi uygulayacağım. Naçizane yaşadığım bir olayı aktarmak istiyorum izninizle. Bir hafta kadar önce evimizin bahçesi ve sokaktaki kaldırım ve duvar kenarlarında karınca istilası olduğunu gördüm. İrkildim, yol kenarlarında binlerce dikili olan Turunç ağaçlarındaki meyvelerinden 2 tanesini alıp, kestim, suyunu yuvaların ağızlarına sıkıp, parçaladığım kabuklarını da dağıttım. Ertesi günü yuva ağızlarında karınca göremedim. Turunç'un kendine özgü aromatik kokusu ve suyu bilmeden bu konuda bana yardımcı olmuştu. Bu hayvanla mücadele eden kişilere yardımcı olabilir diye paylaşmak istedim. Saygılar...
3 роки тому+1
Teşekkür ederim, güzel bir bilgi paylaştınız, faydasını görenler olacaktır
Konuyla ilgisi yok ama benimde aklima bi soru takıldı 100 de 100 siyah toprak var videoları da var hatta bende aldim 1 yil once ama henüz kullanmdim bu konuda da bilgi verseniz sevinirim Hem icerigi hakkinda ,iyi bir urunse nasil kullanacagim hakkinda Bjr çok konuda ters köşe yapmissiniz şaşıracak izliyorum ve mantığa dayalı anlatıyorsunuz çok teşekkür ederim Umarim her kes faydasini görür
2 роки тому+1
Siyah toprak dediğimiz 'toprak düzenleyici'dir. Aslında leonardit (ve bazı kayaların öğütülmüşü) içine potasyum oksit katılmış hali... Asıl bizim için en önemli işlevi, mikroorganizmaları beslemesi ve humit-fulvik asitle alınamayan besin maddelerinin bitki tarafından alınmasına yardımcı olmak. Fiyat olarak kaça aldınız bilmiyorum ama kilosu 12 TL civarlarına geliyor oysa sadece leonardit 3-4 TL... Siyah toprak dediklerinde ekstra katkılar var (potasyum tuzları) Fiyat olarak bence makul değil. Tabi saksıda kullanırım dersek çok fark etmeyebilir ama geniş tarım alanında maliyeti yüksek. Toprak düzenleyiciler genelde toprağa belli oranlarda karıştırılır. Aldığınız pakette kullanım oranları yazar.
Faydalı bilgileriniz için teşekkür ederim. Karınca kacirici olarak tavsiye edebileceğiniz başka aromatik hangi bitkiler var acaba? Geniş yapraklı fesleğen limon otu melisa vb. Faydalı olur mu acaba?
2 роки тому
Kedi nanesi ve adaçayı yukardakilerden daha etkilidir. Kedi nanes içinde, morfin diyebileceğimiz bazı maddeler ve bunu salgıladığı zaman, karıncalar rahatsız olur. Adaçayı da aynı özelliler gösterir. Ancak fesleğen ve limonotu, salgıladıkları alkoloidler, rahatsız eder ama karıncaları çok uzak tutmaz ama başka böceklerde etkili olur.
hocam çok güzel bilgiler. ders dinler gibi dinliyorum. kardeş bitkiler sistemi için tohumları sipariş etti. bahçemi buna göre kuracağım bu sene. toprağı sürmedim üzerindeki otları alarak serdim malç yaptım. sümüklü böcek sayısı fazla . epey topladım ekimden önce. geçen yıl bahçemi yeşil pis kokulu böcek sardı ve ciddi zarar verdi. bu konuda ne yapmalıyız. geçen seneden kalan böcekler bu yıl da zarar verir mi. bu arada geçen yıl ilk defa bahçe yaptım. ögreniyorum. teşekkür ederim.
3 роки тому+1
Anlatmaya çalıştığım sistem hemen kurulabilecek bir sistem değil, bir çok uygulamayı doğru yapmakla ve bahçenin ekolojisinin oturmasıyla ilgili bir durum. Dölleyiciler ve avcı böcekler bahçemize ziyaretlerini artırdığı oranda zararlı popülasyonunu baskı altında tutma şansı yükselecek. Toprak sağlığı önemli, yararlı mikroorganizmaların çeşit ve popülasyonunun artması önemli, destekleyici unsurları bahçede barındırmak önemli, doğru gübre yapmak ve doğru zamanlama önemli, sağlıklı fide önemli ki istediğimiz sistemin doğru ve sorunsuz çalışmasına olanak sağlasın... Bu saydıklarımdan birinin eksik kurulması durumunda, bahçe ekolojisi bu hatayı tölere edebilir de, zincirleme reaksiyon oluşabilir de... Biz siteme yardımcı olmaya çalışacağız ancak doğa bizim kadar sabırsız değil, sağlam ve emin adımlar atıyor. O yüzden yılmak yok, sabır sabır sabır... Yeşil pis kokulu böcek de, evet zarar eşiği yüksek bir böcek ancak avcılar onu farkettiği zaman sorun olmaktan çıkar.
Teşekkürler hocam şu anda yaprak bitleri salatalıklarıma sarmış bal kabaklarımada sarmış yapraklarını sararmış bu bahsettiğiniz popülasyon için hiç zaman yok salatalıkları yanın da domates biber patlıcan ve fasulye var bunlardan vazmı geçeyim acil ne yapabilirim imdat hocam Tabuları yıkıyorsunuz keşke geçen sene Eylül ayın da tanıda idik sizi bana bir tavsiyeniz olacakmı sevgi ve saygılarımla
3 роки тому+1
Acil müdahale şart o zaman... ilaç tavsiye etmiyorum ama ısırgan gübresi yaprak bitlerinin bir kısmını öldürür, bir kısmını kaçırır. Deneyebilirsiniz. Avcıları çağıracak bitkileri de dikmeye çalışın.
Kiraz bahçemizde çok fazla karınca var bahçenin an dediğimiz çevresine kekik biberiye karanfil diksek faydası olurmu uzaklaştırmak için birde yuvalarının yakınına nane yağı biberiye yağı kekik yağı sıksak faydası olurmu acaba
3 роки тому
Kiraz ağaçlarının dibine bu tarz aromatik otlardan dikebilirsiniz. Ayrıca ağacın belli noktasına çift taraflı bantı 10 15 cm genişliğinde sarın ki ağaca çıkmasınlar. İsterseniz, bir naylonu telle etrafına dolayın ve üzerine fare yapışkanı sürün.
Verdiğiniz uçucu yağların başka faydası da var demişsiniz, nedir onlar
3 роки тому+5
Çok detaylı konu ama sadece kekikten bahsedersek; antibakteriyal özelliği varıdr, bitkilere kullanarak bir yandan da bakteriyel hastalıklara karşı önlem almış oluruz.
@ balkonda yetiştirdiğim biber fidelerinde yaprak biti oluştu 😢 bahçeye indirdim daha açık havada ve güneşte olsun diye. Aktara sordum, kimyasal ilâç veriyordu almadım. Arap sabunu, sarmısak, acı biber, sirke , yağ karışımını yapacaktım..bir komsum arap sabunu öldürüyor dedi. Onu da yapmadım. Kekik, biberiye yagi, nane yagi, lavanta yaği ve karanfil yağı alıp 1 lt suya birer tatlı kaşığı koyup sıksam olur mu?
2 роки тому+2
@@bernaarman3910 Esansiyel yağları suya koyabilirsiniz ama iyice karıştırmak için şu vdieoda anlattığım şekilde yapın ua-cam.com/video/TrUoEiwmj0k/v-deo.html
🥰🖌🎀🙃♍TORoman BuRun YaSaN♍ Aşkın tılsımıyla kaynayan sohbet Kütükte su, kahve, çikolata eşliğinde Gübrelenen toprak, azot, potasyum, fosforla canlanır Üç ayların manevi sahur ve iftarı Teravihle buluşan duaların huzurunda Birbiriyle dans eden harfler Birlikte anlam bulurlar, ruhu beslerler😘🖌🎀😍🪵
Merhaba hocam. Paylaşımlarınız için size minnettarız. Ben bahçemde yetiştirdiğim ürünlerime fermante edilmiş BÜYÜKBAŞ VE TAVUK GÜBRESİ dışımda hiç bir şey kullanmamaya çalışıyorum. Ama bizimkiler benden habersiz benim viyollerdeki küçük fidelere piyasada satılan Yaprak gübresi vermişler. Bu doğallığa zarar verir mi? Teşekkür ederim.
3 роки тому+2
@@JOHNDEERE-X9 Kullanılmışsa yapacak bir şey yok ama doğallığı kaybettik demekte ağır bir yorum olur. Siz doğal yoldan devam edin, doğa her şeyi halleder
Açıklama bölümünde verdiğim yaprakbitiyle doğal yollardan mücadele bilgilerini de okursanız, olası bu iki canlıyı uzak tutabilecek yöntemlere de ulaşabilirsiniz. Bunu daha da geliştirme şansımız olabilir, bütün videoların tamamını izlerseniz, aralarda küçük bilgilerle bu tip konulara temas etmeye çalışıyorum.
O kadar açıklayıcı ki anlatamam. Allah razı olsun
Allah sizden de razı olsun
Ağzına sağlık Usta. Çok kıymetli bilgiler paylaşıyorsunuz. Teşekkür ederim.
Rica ederim
Olayın mantığını anlamak çok önemli teşekkür ederim çok şey öğrendim sizden
Rica ederim
Bilgiler için teşekkür ederim
Rica ederim
Teşekkürler
Rica ederim
çok güzel anlatıyorsunuz teşekkürler
Rica ederim
Çok emek veriyorsunuz çok..
Teşekkür ederim
Emeginize sağlık çok teşekkürler
Rica ederim
bilgler için sağolun👍👍👍
Size de ilginiz için teşekkür ederim
Düper bir yaklaşım ve referanslar için çok teşekkürler! 🌿
Rica ederim
gerçekten tebrik ederim sizi
Teşekkür ederim
Ne güzel bilgiler
Beklerim
Karıncaları duymuştum ama güveyi ilk kez duyuyorum
Karıncalar ve güveler yaprak bitlerinin bitkimize gelmesinde baş sorumlulardır
Merhaba. Gercek bilgi ve uyguluyorum güvenerek size. Umarım bahce güzel olur. Tesekkurler bilgileriniz için
Olunca Allah'tan, olmayınca Murat'tan olmasın sonra =)
Şaka bir yana bu anlattıklarım sadece kendi başına yapılabilecek ve başarıya ulaşacak uygulamalar değildir. Bir sistemin parçalarıdır, aynı puzzle parçası gibi her parça önemli çünkü resmi ortaya çıkartacak olan o tek parça olabilir
TEŞEKKÜRLER DE LAFI O KADAR UZATIYORSUNUZ Kİ, VİDEOLARINIZI SONUNA KADAR İZLEYEMİYORUZ. YZIK OLUYOR
Rica ederim. Lafı uzatma konusunda da, konuyla bağlantılı detaylar vermeye çalışıyorum. UA-cam'da, kısa ve öz diyebileceğiniz videolarda ya yanlış bilgiler oluyor ya da kısa oluyor ama bağlantılı hiç bir konuya girmediği için bana göre çok eksik kalıyor. Sebze üretme konusunda her şey birbirine bağlantılı. O konuları da vermezseniz malesef doğru bilgi vermiş olmuyorsunuz.
Ben nasıl bitti anlamadım videoyu sen başka birşeyle uğraşırken izlersen eğer anlamaz ve sıkılırsın
Evet önce aceleci davrandım. Özür dilerim. Sonra rahat rahat lezzetine vararak ve sindirerek tekrar tekrar izledim. Ön yargılı davranmışım. Geçti bitti. Şimdi sevgili hocamızın videolarının ve kıskanmadan paylaştığı kıymetli birikimlerinin tiryakisi oldum. Merak etmeyin şu anda sizinle aynı fikirdeyim..
Karıcalar için portakal ve greyfurt kabukları koyuyorum, iş görüyor
Evet onlar da iş görür.
Yaprak bitlerini öldürmeyin yaklaşımına ilk kez şahit oluyorum. Kafamda deli sorular
Sorulara cevaplar için buradayız. Sorun efendim
@ belki doğru platform değildir ama sorular için burdayiz derken yazmak istedim sorumu. İbrahim ihsan tansuk'u tanirmisiniz???
Harika bilgiler inşallah işe yarar deneyelim bakalım...
İnşallah faydasını görürsünüz
Isırgan otu ilacı hakkında bilgi verir misiniz? Gerçekten etkili mi? Doğal bir ilaç ve gübre olarak kullanılıyor. Önerir misiniz?
Isırgan otu azot yükü fazla bir gübredir. İşinize yarayacak bir gübre olmanın yanında, hastalık yapıcı patojen ve haşereleri öldürecek bazı doğal kimyasallar vardır. Bu açıdan bakarsak değerli bir ürün.
Her şey çok güzel anlatıyorsunuz Domateslerimin gövdelerinde ve yapraklarında siyah ince küçük sinekler var Bunlar için ne yapabilirim
Teşekkür ederim.
Fazla sulama yapıyor olabilirsiniz, toprak içinde dönüşüme uğramamış organik maddelerden ürüyorlar. sulaması kesin, ısırganlı karışımdan üstlerine püskürtün.
Hocam Allah sizden razi olsun ,hemen yarpiz ekecem ekdiyim fidelerin etrafinda
Cok tesekkur ederiz🙏🙏
Rica ederim
Değerli bilgileri bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler 🙏 nane yagi gibi lavanta yağını da suyla seyreltip puskurtmenin yararı olurmu? Yoksa yanlış mi olur ?
Açiklamalariniz icin çok tesekkur ederim. Bahçedeki tespih böceklerinden kurtulmak için ne yapabiliriz ? Sebze fidelerini yiyorlar
Rica ederim. Tespih böceği fidelere zarar vermez, aksine dönüşümde görev alan faydalı bir böcektir.
@ Teşekkür ederim. Lakin benim bahcede marul ve kara lahana fidelerinin köklerini ve yapraklarini kemiriyor. Altindan da tespih böceği çıkıyor. Acaba başka bir böcek mi yapiyor bunu ?
Fesleğen;
1) domates’in
2) biber’in
3) patlıcan’ın
Yanına kardeş bitki olarak ekilebilir mi ?
Veya fesleğen yerine kekik bu üç bitkinin yanına kardeş bitki olarak ekilebilir mi ?
Kanal içinde kardeş bitkilerle ilgili çok fazla video var. Nohut videosu da aslında domates kardeş konusunu da işlemiştim. Dikmek ve dikmemek gereken bitki ve çiçeklerle ilgili çok video olmalı. Size zahmet bir aratın.
Hocam yaprak bitinin en iyi Predatörü Uğur böceğidir tek oturuşta :) diyelim 60 adet yaprak biti avlıyor TABİ Her uğur böceği olmaz sırtında 3 benek olan cinsi işe yarıyor neden biliyorum Ben Ziraat Mühendisiyim araştırmalarım var sizden de bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum ayrıca yaprak Bitini koruyan ve uğur böceklerine karşı koruyan o hayvanda karıncadır yaprak bitkisinin dışkısı ile beslenir yani ikisi arasında mutualist ilişki var ayrıca kışın karıncalar yaprak bitlerini yuvalarına taşır soğuktan korur ve bitki drogları ile besler kış bittikten sonra karınca yaprak bitkilerini tekrar piyasaya sürer hayvanını
Bilgilendirme için teşekkür ederim
Güveyi ilk defa duydum.😊
Yaprakbiti değil sadece başka böceklerde var. Onlara da böyle video gelecek mi?
Onlara yönelik videolarda hazırlama planlarım var.
Murat bey uçucu yağlar videonuzda 10 damla diyorsunuz.tum zararlilarda 10 damlayla hazirlayabiliyormuyuz? teşekkürler
Hemen hemen bütün zararlılarda bu ölçü uygulanabilir
Hocam öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Hocam sizden birde gülleci bulamacini anlatmanızı rica ediyorum iyi midir kötü müdür kullanmakta oran ve mantık ne olmalı
Çok tehlikeli sular orası... yıllardır karşı çıkıyorum ama öylesine alışılmış ve toprak altı ve üstü mikrobiyal dünya umursanmıyor ki anlattıklarımız hep farklı tarafından bakılmaya çalışılıyor. Gülleci bulamacı zararlı ama neye zararlı onu farklı bir açıdan bakmak gerekir. Gülleci de bordo da aynı etki mekanizmasını kullanıp mikroorganizmaları öldürüyor ama yararlı ve zararlı gözetmiyor. Ne toprak altı ne de toprak üstünde yararlı mikroorganizma bırakmıyor. Sonuç ne oluyor, yine hasta ağaç... Dünya bordodan nasıl kurtulurum diye arayış içinde çünkü topraklar zehirlendi, biz gülleci kullanıyoruz ama bakın dünyadaki organik tarım uygulamalarına onlarca farklı uygulama var ve ne bordo var bunların içinde ne de gülleci. Yani o kadar uzun bir konu ki ne anlatsam havada kalıyor.
biberiye dallarını kesip saksıdaki biberin dibine malç gibi sersem karıncaları kaçırır mı acaba?
Faydası olacaktır ama biberiye yağını suyla karıştırıp bitkiye püskürtmek çok daha faydalı olacaktır. Biberiyeleri aksıya malç yapmak güzel fikir, yapın mutlaka
Turp tarlamda olmasına rağmen kabak zalatalik ve fasulye lerde sarama var. Galiba bu bitlerden dolayı. Her şey dediğiniz gibi olmuyor
Şimdi burada yanıldığımız bir konu var. Sadece tuzak bitki (burada konumuz turp) kullanarak yaprak bitlerinden kurtulunur dersek, yanlış olur. Anlatmaya çalıştığım bir sistemin parçasıdır. Tuzak bitki, caydırıcı bitki, zararlı yiyen avcıları çeken bitki... Sistemi tam anlamıyla kurmayıp, bahçede sadece turp ekerseniz olmaz. Bunu anlatmaya çalışana da 'Her şey dediğiniz gibi olmuyor' deriz.
iyi günler efendim benim üzüm bağımın alt kısmında gülümün yanıbaşında gülümün etrafında nane biberiye kekik lavanta var ama malesefki üstlerinden bitler eksilmiyor ne yazıkki
Aynı şeyi anlatıyorum ben de, karanfil ve nane karınca ve bitleri uzak tutmaz, karanfil yağı yoğun olduğu için irite eder ve nane değil yarpuz olmalı.. Gülün yanına dereotu deneyin, bit gelirse önce dereotuna saldırır
Harikaaa
Teşekkür ederim
Merhaba Murat hocam,
Çiçeklerin de baş belası olan yaprak bitleri ile mücadele etmek için nane yağı önerinizi uygulayacağım.
Naçizane yaşadığım bir olayı aktarmak istiyorum izninizle.
Bir hafta kadar önce evimizin bahçesi ve sokaktaki kaldırım ve duvar kenarlarında karınca istilası olduğunu gördüm.
İrkildim, yol kenarlarında binlerce dikili olan Turunç ağaçlarındaki meyvelerinden 2 tanesini alıp, kestim, suyunu yuvaların ağızlarına sıkıp, parçaladığım kabuklarını da dağıttım.
Ertesi günü yuva ağızlarında karınca göremedim.
Turunç'un kendine özgü aromatik kokusu ve suyu bilmeden bu konuda bana yardımcı olmuştu.
Bu hayvanla mücadele eden kişilere yardımcı olabilir diye paylaşmak istedim.
Saygılar...
Teşekkür ederim, güzel bir bilgi paylaştınız, faydasını görenler olacaktır
Merhaba hocam benim turplarımın yapraklarını pireye benziyo yapraklarını delik deşik yaptı ne önerirsiniz
👍
Referans bilimsel ilerlemenin vazgeçilmezi. Harika bir referans oldunuz. Emeklerinize sağlık.🙏🙏🙏
Teşekkür ederim
Konuyla ilgisi yok ama benimde aklima bi soru takıldı
100 de 100 siyah toprak var videoları da var hatta
bende aldim 1 yil once ama henüz kullanmdim bu konuda da bilgi verseniz sevinirim
Hem icerigi hakkinda ,iyi bir urunse nasil kullanacagim hakkinda
Bjr çok konuda ters köşe yapmissiniz şaşıracak izliyorum ve mantığa dayalı anlatıyorsunuz çok teşekkür ederim
Umarim her kes faydasini görür
Siyah toprak dediğimiz 'toprak düzenleyici'dir. Aslında leonardit (ve bazı kayaların öğütülmüşü) içine potasyum oksit katılmış hali... Asıl bizim için en önemli işlevi, mikroorganizmaları beslemesi ve humit-fulvik asitle alınamayan besin maddelerinin bitki tarafından alınmasına yardımcı olmak. Fiyat olarak kaça aldınız bilmiyorum ama kilosu 12 TL civarlarına geliyor oysa sadece leonardit 3-4 TL... Siyah toprak dediklerinde ekstra katkılar var (potasyum tuzları) Fiyat olarak bence makul değil. Tabi saksıda kullanırım dersek çok fark etmeyebilir ama geniş tarım alanında maliyeti yüksek.
Toprak düzenleyiciler genelde toprağa belli oranlarda karıştırılır. Aldığınız pakette kullanım oranları yazar.
Teşekkür ederim hocam
Rica ederim
Yeşil karton kutularını nereden alınır
Kırtasiyede bile bulabilirsiniz
Faydalı bilgileriniz için teşekkür ederim. Karınca kacirici olarak tavsiye edebileceğiniz başka aromatik hangi bitkiler var acaba? Geniş yapraklı fesleğen limon otu melisa vb. Faydalı olur mu acaba?
Kedi nanesi ve adaçayı yukardakilerden daha etkilidir. Kedi nanes içinde, morfin diyebileceğimiz bazı maddeler ve bunu salgıladığı zaman, karıncalar rahatsız olur. Adaçayı da aynı özelliler gösterir. Ancak fesleğen ve limonotu, salgıladıkları alkoloidler, rahatsız eder ama karıncaları çok uzak tutmaz ama başka böceklerde etkili olur.
Uçucu yağla yaptığımız ilacı haftada bir işe yarar mı? Daha kısa süreli kullansak zararı var mı
Zararı olmaz ama çok kullanmak farklı sorunlar çıkartabilir. Çoğu zarar azı karar demiş atalarımız.
Şimdi bunları yaptık diyelim bitlerden tamamen kurtulacak mıyız
Hiç bir şeyin garantisi verilemez hele doğa gibi kendi kuralları olan bir şeyden söz ederken
Merhaba Domates fidesinde bordo veya kırmızı böcekler var orta dallarında ne önerirsiniz
Kırmızı örümcek olabilir. Kuru ortamları sever, domatese saat 5 gibi su sıkın, akşama kadar üzerinde su kalmasın. Rahatsız olurlar.
@ yani kuru kalmasınmı dalları anlayamadım galiba acemiyim bu konuda🤔🤗
@@zeynepzeynep2771 Tam olarak öyle değil. Arada su püskürtürseniz, rahatsız olurlar, çoğalamazlar.
hocam çok güzel bilgiler. ders dinler gibi dinliyorum. kardeş bitkiler sistemi için tohumları sipariş etti. bahçemi buna göre kuracağım bu sene. toprağı sürmedim üzerindeki otları alarak serdim malç yaptım. sümüklü böcek sayısı fazla . epey topladım ekimden önce. geçen yıl bahçemi yeşil pis kokulu böcek sardı ve ciddi zarar verdi. bu konuda ne yapmalıyız. geçen seneden kalan böcekler bu yıl da zarar verir mi. bu arada geçen yıl ilk defa bahçe yaptım. ögreniyorum. teşekkür ederim.
Anlatmaya çalıştığım sistem hemen kurulabilecek bir sistem değil, bir çok uygulamayı doğru yapmakla ve bahçenin ekolojisinin oturmasıyla ilgili bir durum. Dölleyiciler ve avcı böcekler bahçemize ziyaretlerini artırdığı oranda zararlı popülasyonunu baskı altında tutma şansı yükselecek. Toprak sağlığı önemli, yararlı mikroorganizmaların çeşit ve popülasyonunun artması önemli, destekleyici unsurları bahçede barındırmak önemli, doğru gübre yapmak ve doğru zamanlama önemli, sağlıklı fide önemli ki istediğimiz sistemin doğru ve sorunsuz çalışmasına olanak sağlasın... Bu saydıklarımdan birinin eksik kurulması durumunda, bahçe ekolojisi bu hatayı tölere edebilir de, zincirleme reaksiyon oluşabilir de... Biz siteme yardımcı olmaya çalışacağız ancak doğa bizim kadar sabırsız değil, sağlam ve emin adımlar atıyor. O yüzden yılmak yok, sabır sabır sabır... Yeşil pis kokulu böcek de, evet zarar eşiği yüksek bir böcek ancak avcılar onu farkettiği zaman sorun olmaktan çıkar.
@ teşekkür ederim.
Rica ederim
Deneyen oldu mu hocanın dediklerini nasıl sonuç aldınız
Teşekkürler hocam şu anda yaprak bitleri salatalıklarıma sarmış bal kabaklarımada sarmış yapraklarını sararmış bu bahsettiğiniz popülasyon için hiç zaman yok salatalıkları yanın da domates biber patlıcan ve fasulye var bunlardan vazmı geçeyim acil ne yapabilirim imdat hocam
Tabuları yıkıyorsunuz keşke geçen sene Eylül ayın da tanıda idik sizi bana bir tavsiyeniz olacakmı sevgi ve saygılarımla
Acil müdahale şart o zaman... ilaç tavsiye etmiyorum ama ısırgan gübresi yaprak bitlerinin bir kısmını öldürür, bir kısmını kaçırır. Deneyebilirsiniz. Avcıları çağıracak bitkileri de dikmeye çalışın.
Teşekkürler hocam sevgi ve saygılarımla
@@alibas147 Rica ederim
Bunları yiyen böcekleri nasıl bahçeye getireceğiz
Açıklama altında verdiğim linklerdeki videolara bir göz atın, sorularınız olursa oradan cevaplarız
Uğur biçemlerinizi arazinize çekim.bir numaralı dogal ilaçtır.
Kiraz bahçemizde çok fazla karınca var bahçenin an dediğimiz çevresine kekik biberiye karanfil diksek faydası olurmu uzaklaştırmak için birde yuvalarının yakınına nane yağı biberiye yağı kekik yağı sıksak faydası olurmu acaba
Kiraz ağaçlarının dibine bu tarz aromatik otlardan dikebilirsiniz. Ayrıca ağacın belli noktasına çift taraflı bantı 10 15 cm genişliğinde sarın ki ağaca çıkmasınlar. İsterseniz, bir naylonu telle etrafına dolayın ve üzerine fare yapışkanı sürün.
Bahçenize uğur böceği çekin.ugur böcekleri yaprak bitleriyle beslenir.dogal ilaç gibidir
Videonun altındaki açıklamayı okuyabilirseniz orada bahsediyorum. Hatta başka avcılarda var orada...
👏👏👏
Verdiğiniz uçucu yağların başka faydası da var demişsiniz, nedir onlar
Çok detaylı konu ama sadece kekikten bahsedersek; antibakteriyal özelliği varıdr, bitkilere kullanarak bir yandan da bakteriyel hastalıklara karşı önlem almış oluruz.
Lütfen yardım fidelerimi yaprakları gidiyor
Sadece kökü kalıyor kurt diyorlar
Gübre yapılmıştı kıştan
Doğal ne yapabilirim
Diyelim başaramadık bu arkadaşları uzak tutma konusunda... ne yaparız, basalım mı arap sabununu =)
Kesinlikle tavsiye etmem, arapsabunu doğal falan değildir, bitkinize, toprağınıza, doğaya zararı var.
@ balkonda yetiştirdiğim biber fidelerinde yaprak biti oluştu 😢 bahçeye indirdim daha açık havada ve güneşte olsun diye. Aktara sordum, kimyasal ilâç veriyordu almadım. Arap sabunu, sarmısak, acı biber, sirke , yağ karışımını yapacaktım..bir komsum arap sabunu öldürüyor dedi. Onu da yapmadım. Kekik, biberiye yagi, nane yagi, lavanta yaği ve karanfil yağı alıp 1 lt suya birer tatlı kaşığı koyup sıksam olur mu?
@@bernaarman3910 Esansiyel yağları suya koyabilirsiniz ama iyice karıştırmak için şu vdieoda anlattığım şekilde yapın ua-cam.com/video/TrUoEiwmj0k/v-deo.html
@ teşekkür ederim hocam 🙏
@ teşekkür ederim hocam 🙏
🥰🖌🎀🙃♍TORoman BuRun YaSaN♍ Aşkın tılsımıyla kaynayan sohbet Kütükte su, kahve, çikolata eşliğinde Gübrelenen toprak, azot, potasyum, fosforla canlanır Üç ayların manevi sahur ve iftarı Teravihle buluşan duaların huzurunda Birbiriyle dans eden harfler Birlikte anlam bulurlar, ruhu beslerler😘🖌🎀😍🪵
Alla alla, bir yaşıma daha girdim. Hocam sen neymiş be abi
Estağfurullah, bildiklerimiz paylaşıyoruz dostlarımızla
Merhaba hocam. Paylaşımlarınız için size minnettarız. Ben bahçemde yetiştirdiğim ürünlerime fermante edilmiş BÜYÜKBAŞ VE TAVUK GÜBRESİ dışımda hiç bir şey kullanmamaya çalışıyorum. Ama bizimkiler benden habersiz benim viyollerdeki küçük fidelere piyasada satılan Yaprak gübresi vermişler. Bu doğallığa zarar verir mi? Teşekkür ederim.
@@JOHNDEERE-X9 Kullanılmışsa yapacak bir şey yok ama doğallığı kaybettik demekte ağır bir yorum olur. Siz doğal yoldan devam edin, doğa her şeyi halleder
@ Bilgi dolu videolarınız çok fayda sağlıyor çok teşekkür ederim hocam. Allah’a emanet olun. 🙏🙏
@@JOHNDEERE-X9 Teşekkür ederim siz de Allah'a emanet olun
Yalan ya bit her yerde var her ağacda bit var
Yalan tabi, inanmayın siz. Basın ilaç kurtulun. Ne uğraşıyorsunuz ki
Teşekkürler
Rica ederim