Hoe nauwkeurig is de Slimme Meter?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 22 гру 2022
  • In deze video toon ik de nauwkeurigheid aan van de Slimme Meter en hoe je dat zelf zou kunnen meten, mocht je dat zelf willen uitvoeren.
    HomeWizard P1-meter: www.homewizard.com/supersmart...
    HomeWizard kWh meter: www.homewizard.com/supersmart...
    SolarEdge Inline Energy Meter: www.solaredge.com/nl/products...
    SolarEdge Inline Energy Meter video: • SolarEdge Inline Energ...
    Sjoemelende omvormers (DC-AC): • Sjoemelende omvormers?...
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

КОМЕНТАРІ • 177

  • @robinleiden
    @robinleiden Рік тому +8

    Niet alleen complimenten voor de video, maar ook voor de kwaliteit van uw reacties op mensen met mogelijke onjuistheden benoemen! Echt top en professioneel!

  • @pino_de_vogel
    @pino_de_vogel Рік тому +8

    De solaredge meter gebruikt zelf ook stroom natuurlijk en ook de de p1 meter gebruikt stroom. Zal een paar watt zijn maar dat is op jaarbasis toch een kw of 20 a 30 in jouw situatie. Dat kan de verschillen verklaren. per dat te wijnig om verschil te maken op de ene dag en wel verrekend op de andere dag doordat de meter 3 decimalen achter de comma rekenen.
    Mijn growatt geeft de AC kant weer dus dat is wel een beetje slordig. in het menu kan je wel de DC kant zien.
    En die stand word per meting bijgewerkt en afgerond. Stel om middernacht sta je op 1.57kWh op de meter dan geeft de p1 meter 1.6kWh aan. Als je dan de volgende dag op 3.43 kWh staat zal de P1 meter op 3.4 Kwh netto klopt het dan dus precies het is echt op de jaar afrekning maximaal 0.049 Kwh afwijking van de P1 meter ten opzichte van de slimme meter.

  • @keesbukman4295
    @keesbukman4295 Рік тому +14

    Je geeft aan dat er verschillen zijn, maar die kunnen zowel in de Solaredge als in de slimme meter zitten. Er bestaat niet zoiets als een perfect apparaat. Dus ze kunnen beide een positieve of negatieve afwijking hebben. Persoonlijk heb ik meer vertrouwen in een kleine afwijking van de slimme meter als in de nauwkeurigheid van Solaredge. Temeer omdat je zelf al hebt vastgesteld dat er “sjoemel” software inzit.

    • @PA3GUQ
      @PA3GUQ Рік тому +3

      Precies mijn gedachte bij de video. Echter, de getallen liggen best dicht bij elkaar, dus voorzichtige aanname is dat ze beide best nauwkeurig zijn. Kan ook dat ze beide 10% afwijken, dezelfde kant op :-)

    • @diatonicdelirium1743
      @diatonicdelirium1743 Рік тому +3

      Er zit geen sjoemelsoftware in de SolarEdge, ze zijn alleen onduidelijk in welk cijfer ze precies rapporteren. De manier waarop ze het doen (bruto rapportage zonder inverter verbruik) is wel begrijpelijk, dat is namelijk de enige manier om de werkelijke prestatie van je panelen te zien.

  • @38robert01
    @38robert01 Рік тому +3

    Mooie en professioneel uitleg, heb ook een solar edge systeem dus ben ik blij met je uitleg. Tot de volgende 👍

  • @soldaat001
    @soldaat001 Рік тому +4

    Zo boeiend om je te horen praten, wat een kennis van die spullen 💯👍✌️ Bedankt

    • @PA3GUQ
      @PA3GUQ Рік тому +3

      Pas daar wel enorm mee op! Mensen die heel overtuigend en zelfverzekerd iets beweren kunnen ook gewoon vlotte babbelaars zijn en meer niet. Ik wil dat bij Ketel niet beweren trouwens.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +2

      @@PA3GUQ _Ge lult goed maar oew verhaal deugt nie_ is daarom een klassiek Brabants gezegde 😉

    • @soldaat001
      @soldaat001 Рік тому +2

      @@PA3GUQ Ik hoef toch niet op te passen als ik weet over wie ik t heb. Wat een rare opmerking ✌️❤

    • @peli71
      @peli71 Рік тому

      In het land der blinden is eenoog koning. Laat
      Je niet verblinden….

    • @jankees4037
      @jankees4037 Рік тому

      @@soldaat001 Ook Ketel Klets maakt fouten, hij is ook maar een mens.

  • @peli71
    @peli71 Рік тому +19

    Dit verhaal rammelt aan alle kanten. Je haalt nauwkeurigheid en weergave (2 decimalen is nauwkeuriger) door elkaar. Nauwkeurigheid heeft alles te
    maken met de afwijking tussen meetwaarde ten opzichte van een werkelijke waarde van een geijkte waarde. Je bent nu twee afwijkingen tov elkaar aan het vergelijken. Dit zegt niets, immers beide meters hebben een afwijking. Waarbij de slimme meter dient te voldoen aan specificaties en ijkwaarden. Dat zonnemeetdinges niet. Tevens kunnen de afwijkingen tegen elkaar inwerken of juist beiden ‘sterk’ positief of negatief afwijken. Dit haal je niet uit je experiment van de koude grond.

    • @erwingobee3890
      @erwingobee3890 Рік тому +2

      Helemaal eens. Je brengt de mensen op verkeerde gedachten door jouw conclusie. Misschien moet je die conclusie nog herzien.

    • @marnix3437
      @marnix3437 Рік тому +2

      ik vind ook het ook niet de sterkste video. Ten eerste is het allemaal nogal aan de lange kant. De P1-meter houdt een "stand" en de Solar edge een "verbruik". Dus reken de standen van de P1-meter terug naar een verbruik maar niet per dag maar over de hele periode. Dat de P1-meter toevallig ook nog een verbruik doorgeeft is leuk maar niet relevant.
      Veel erger is dat er nergens gesproken wordt over blindstromen, cosinus phi etc. Laten we wel wezen, eventuele problemen bij de meting (problemen waar analoge meters in ieder geval bewezen last van hebben) zijn als voornamelijk uit die hoek te verwachten. En als de P1-meter en de SolarEdge in de basis dezelfde natuurkundige methode gebruiken om de stroom te meten dan zou het zo maar kunnen dat ze allebei een verkeerde waarde aangeven.
      ik verwacht dit helemaal niet, maar het experiment toont wat mij betreft niet zoveel aan.

    • @richardr6211
      @richardr6211 Рік тому

      Wat je hooguit doet is het verschil vaststellen tussen de formele (comptabele) meting en een vrij op de markt verkrijgbare indicatieve meting. Daar kun je niet veel mee, anders dan als ze (nagenoeg) hetzelfde aangeven het gevoel te hebben dat de formele meter wel goed zal zijn. Op zich prima om te doen (waarvoor ook dank) maar geef het dan de juiste titel mee en trek niet de conclusies die je nu trekt🤔

  • @phunnego1
    @phunnego1 Рік тому +7

    Interessante video! @6:57: Het effect van de omvormer wordt wel goed meegenomen, hij verbruikt nou eenmaal 0,5 kWh achter de meter. Twee opties: 1). je rekent met de brutoproductie 12,2 kWh, maar dan reken je ook het verbruik van de omvormer mee, en kom je dus op 8,6 kWh consumptie (zo rekent SolarEdge), of 2). je rekent de omvormer niet mee, dan is de nettoproductie 11,7 kWh, en de consumptie 8,1 kWh (zo rekent P1). Appels met appels vergelijkend: saldo is in beide gevallen 3,6 kWh.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +3

      Klopt, maar SolarEdge zou dat duidelijk moeten vermelden in hun view, aangezien die waardes dus afwijken t.o.v. wat je bij je energieleverancier in de grafieken/data ziet verschijnen. En daar krijgt de slimme meter dan mogelijk weer de schuld van.

    • @martijnjagt2499
      @martijnjagt2499 Рік тому

      @@KetelKlets ik denk dat het vooral neer komt op interpretatie.. als je het namelijk interpreteert als dat de omvormer ook een verbruiker is hoort dit terug te komen in zijn grafieken, dus is het logisch dat dit zichtbaar is in zowel productie als consumptie. ik denk namelijk ook dat dit pure meet gegevens zijn. als je dit niet mee zou rekenen dan zou je namelijk zeggen dat je omvormer geen vermogen gebruikt, en dat is gewoon weg niet juist. dus in mijn ogen is dit zeker productie en word dit gewoonweg verbruikt door de omvormer zelf.
      eddit: tevens je opmerking over dat het vermogen verbruikt word aan de dc zeide, weet ik eerlijk gezecht niet of dit waar is, dit verwacht ik niet de dc spanning is namelijk geen bruikbare spanning. ik denk dus dat dit vermogen wel aan de ac zijde wordt verbruikt. maar dit zie je uiteraard niet in je verbuik want je omvormer is een opwekker en stroom vloeit vanaf daar richting de groepenkast. zijn eigen verbruik word daar alleen al tussen uit gehaald voor dit de omvormer uit vloeit.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@martijnjagt2499 Ik zie op mijn kWh meter dat de omvormer dit verbruik van L3 afsnoept; deze is structureel ~25W lager dan de andere twee fases. Maar het wordt dus van de opwek afgehaald, maar inderdaad ná de onzetting naar AC. Wel lelijk dat je dit verbruik dan weer niet ziet bij de opwekcijfers per fase in de SolarEdge app (daar produceren alle fases min of meer gelijk). Ook hier weer waarschijnlijk omdat men uitgaat van bruto opwek.

    • @martijnjagt2499
      @martijnjagt2499 Рік тому

      @@KetelKlets nee maar dat is ook exact wat het is... de opwekking is over alle fases gelijk, dat word gemeten. nadat dit gemeten is gaat het de omvormer uit en hier word l3 dus afgetakt voor eigen verbruik.

    • @martijnjagt2499
      @martijnjagt2499 Рік тому

      @@KetelKlets het staat toch duidelijk vermeld als je de specificaties
      leest? maar ik snap wel wat je bedoeld.. aan de andere kant denk ik dan weer misschien moeten leken dan zich hier niet mee bezig houden. daarvoor heb je instalateurs. (duidelijke(re) uitleg zou daar in ook helpen natuurlijk.

  • @maartenvanmegen1246
    @maartenvanmegen1246 Рік тому +9

    Leuke video,
    Ik vroeg me zelf een beetje af waarom er fout percentages per dag worden gebruikt.
    In de meettechniek wordt de nauwkeurigheid niet voor niets verbeterd door meerdere meetsamples te gebruiken.
    Hiermee worden afrondingen en foutmarges gedeeld door groter getallen en dus kleiner.
    Dus waarom op dagwaardes kijken en niet gewoon de begin en eindstand te gebruiken.
    Het gaat hem uiteindelijk ook om of de meter zowel gebruik als opwek goed meet en het totaal plaatje daarvan moet goed zijn.
    Ok een kleine correctie ten aanzien van de opmerking dat een oude draaischijf niet uit te lezen is.
    Ik heb deze ook nog steeds hangen en lees deze met een stukje elektronica gewoon zelf uit.
    Ik detecteer het zwarte streepje op de schijf met twee lichtsluisjes en kan zo bepalen of er gebruik of opwek is.
    Dit zwarte streepje moet 600 maal passeren voor 1 kWh dus de nauwkeurigheid is 1,666..Wh (lijkt me voldoende).
    Verder zoals ik al begon een leuke en interessante video, ik zie er graag meer.

    • @HermanIdzerda
      @HermanIdzerda Місяць тому

      Goed punt, daar dacht ik ook aan. Immers, als je 60 dagen meet kan je ook kijken naar de beginstand en de eindstand waarmee je daggemiddelde een factor 60 nauwkeuriger wordt voor de betreffende meter. Dat is uiteindelijk ook hetgeen wordt gefactureerd. Tegelijk complimenten voor de video. Er is goed over nagedacht en de uitwerking is ook uitstekend. Ik heb met genoegen gekeken 😃

  • @machiato7667
    @machiato7667 Рік тому +7

    Ik heb zelf de Homewizard P1 meter in combinatie met 3 fase kWh meter voor de zonnepanelen, 1 fase kWh meter voor de 'warmtepomp', watermeter en diverse energy sockets. Werkt perfect! Enige wat ik mis is eigen verbruik via de zonnepanelen. Mooiste zou zijn als Homewizard het eigen verbruik ook inzichtelijk gaat maken.

    • @JasperJanssen
      @JasperJanssen Рік тому +1

      Eigen verbruik is in de HWE app is inderdaad alleen bij implicatie. Dat doet de Energy pagina van home assistant beter (mijn home assistant is gekoppeld voor energie aan de lokale api van de hwe apparaten).

    • @timoozerek2782
      @timoozerek2782 Рік тому +1

      Dit word wel geïmpliceerd op hun website bij de uitleg van de fasemeters, en op basis daarvan heb ik er een aangeschaft. Helaas zit deze eigen zonneverbruik
      grafiek/meting niet in de app .....
      Dit is 1op1 wat er op de website staat---> "maar ook je opbrengst, totaalgebruik en hoeveel zonnestroom je direct gebruikt"

  • @ericbenoit8884
    @ericbenoit8884 9 місяців тому

    Wel heel vermoeiend om naar te kijken. Wel interessant.

  • @SolAce-nw2hf
    @SolAce-nw2hf Рік тому +1

    Leuk experiment. Ik gebruik zelf altijd de getallen uit omvormer met de P1 metingen om het eigen verbruik door te rekenen.
    De afronding in de weergave van de meter is eigenlijk alleen interessant als je per dag gaat vergelijken. Intern is dit altijd veel nauwkeuriger.
    Op je eindafrekening rond de energieleverancier bovendien altijd af op de hele kWh (en hele m3 gas) waardoor een deel van het verbruik verschuift naar deze eindafrekening of de volgende. Zelfs met de huidige energieprijzen en overstappen tussen energieleveranciers is dat niet noemenswaardig op het geheel.
    Hou er rekening mee dat je met een oude analoge meter meer kans hebt op afwijking aangezien deze mechanisch is en meestal veel ouder. De nauwkeurigheid en kwaliteit is enorm toegenomen, vooral doordat de afwijkingen snel zichtbaar worden met digitale meters die zich continu melden. Het lijkt daardoor alsof slimme meters meer storingen hebben, maar dit is slechts een kwestie van meer media aandacht en meer eigen inzicht bij de consument dan bij een oude draaischijfmeter die gewoon 50 jaar fout kan meten zonder dat iemand het door heeft.
    Dat kan natuurlijk in je voordeel werken, maar als de fabrikant gecompenseerd heeft voor lange termijn slijtage die in de praktijk wel meevalt, dan kan het ook in je nadeel zijn.
    Terugdraaiende mechanische meters met zonnepanelen kunnen ook een afwijking hebben. Per saldo zal dit elkaar meestal opheffen als verbruik en teruglevering elkaar benaderen.
    Ik raad iedereen met een analoge meter aan om wekelijks en maandelijks de standen op te nemen. Vooral een gasmeter is fijn, omdat je zo niet na een jaar geconfronteerd wordt met de kosten van een gaslek of ander ongemerkt verbruik. En zo kan je ook goed zien of je in de problemen gaat komen met het prijsplafond zodra de eindafrekening komt.

  • @pjlatten
    @pjlatten Рік тому +2

    Homewizard P1 registreert bij mij geen gasverbruik tussen 23:00 en 0:00, is bekend bij HW maar nog niet opgelost.

  • @mhdoesburg-michdoes
    @mhdoesburg-michdoes Рік тому +1

    Erg interessant leuk gedaan

  • @MrValles10
    @MrValles10 Рік тому +3

    Eigenlijk klopt het wel wat SolarEdge doet. Je hebt effectief 12.2 kWh productie. Maar om die productie te realiseren (omvormer) heb je 0.5kWh CONSUMPTIE nodig. Theoretisch klopt het dus. Je hebt consumptie van de omvormer en productie van de zonnepanelen. Als je het echter praktisch bekijkt, dan wordt die 0.5kWh al geconsumeerd alvorens die productie eigenlijk in je huis terecht komt.
    Bijkomend, je hebt 3.57 kWh terug gestoken op het net. Volgens de P1 3.6. Technisch gezien wordt je dus niet genekt, maar wordt de leverancier genekt voor 0.03kWh

  • @vrwall7635
    @vrwall7635 Рік тому +2

    Hooi ketelklets,
    Sindskort hebben wij een warmtepomp in een huis met bouwjaar van 1979. Werkt goed ook met koude temperaturen. Ik zou het leuk vinden als je een keer een video maakt over het huidige gebruik van jou systeem! Je maakt leuke informatieve video’s! Bedankt!

    • @jankees4037
      @jankees4037 Рік тому +1

      Eigenlijk meer geinteresseerd in jouw situatie. Een zeg middelmatig geisoleerde jaren 70 woning die toch succesvol een warmtepomp heeft draaien is een groot voorbeeld. En kan laten zien dat je een huis niet tot het gaatje hoeft te isoleren. Zeg met een paar isolatiemaatregelen werkt de warmtepomp al goed genoeg. De laatste isolatie is vaak de moeilijkste (bekende 80-20 regel), en als die niet hoeft, scheelt dat vele mensen toch een hoop ellende.

  • @BartSliggers
    @BartSliggers Рік тому +7

    Resolutie is totaal iets anders dan nauwkeurigheid. Als die theoretische onderbouwing niet onder de knie hebt, moet je heel voorzichtig zijn met boude uitspraken. Ook de uitspraak digitaal is pertinent bewezen nauwkeuriger dan analoog, verraadt een boel praktische kennis maar onvoldoende theoretische bagage.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      Alleen al de hoek van aflezen introduceert onnauwkeurigheid, er zijn temperatuurafhankelijkheden, externe invloeden als magnetisme, vrijwel geen mogelijkheden tot zelfcalibratie enz. Trek je het verder naar bijvoorbeeld audio/visueel dan heb je last van ruis, geen mogelijkheid tot foutcorrectie, onmogelijkheid tot 1-op-1 reproductie zonder verlies, beperkte mogelijkheid tot synchronisatie, cross-talk, lage signaal/ruis verhoudingen enz. Het analoge stuk aan de input-kant moet dus altijd zo kort mogelijk worden gehouden om dit soort onnauwkeurigheid te voorkomen.

    • @maartenvanrossen6138
      @maartenvanrossen6138 Рік тому

      @@KetelKlets je hebt natuurlijk gelijk over de hoek van aflezen. Maar dat is geen enkel probleem als de meter maar één keer per jaar afgelezen moet worden. Het kan best zijn dat een analoge kw meter over een jaar gezien iets nauwkeuriger is. Echter bij een analoge gas meter heb ik grote vraag tekens of de metingen wel temperatuur gecorrigeerd worden. Er zit immers meer gas in een kuub bij 0 graden dan bij 20 graden. Kan me dan ook niet voorstellen dat er geen thermometer in een digitale meter zit. Dus als je een analoge gas meter hebt op een koude plaats, is het misschien handig om vervanging met een digitaal exemplaar zo lang mogelijk uit te stellen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@maartenvanrossen6138 Als je dat wil, kies dan voor een domme (stroom)meter. Kies je voor een slimme meter, dan vervangen ze meteen de gasmeter ook. De gasmeter communiceert met bluetooth richting de slimme meter en die stuurt de meterstanden naar buiten. De gasmeter kan dat dus niet zelf. Kies je voor een domme meter en je gasmeter is nog niet afgekeurd, dan laten ze die gewoon hangen.

    • @patriekbruurs3424
      @patriekbruurs3424 Рік тому +1

      @@KetelKlets Het is inderdaad een behoorlijk boude uitspraak. In de basis is een slimme meter natuurlijk ook analoog. Er komt een analoog signaal binnen en dat wordt gedigitaliseerd. Al je eerste (en terechte) opmerkingen zoals temperatuurafhankelijkheden en andere externe invloeden spelen natuurlijk ook een rol bij de slimme meter en waarschijnlijk wordt voor alle relevante factoren wel gecorrigeerd. Je 2de deel opmerkingen zijn natuurlijk een voordeel eenmaal je digitaal bent gegaan. Daarom, eenmaal je digitaal bent, nooit meer terug gaan naar analoog want je gaat informatie verliezen.

  • @jeroenjansenvanrosendaal786

    @KetelKlets Dank voor deze verhelderende video... Mag ik ook de vraag stellen welke energieleverancier u heeft?

  • @keesbukman4295
    @keesbukman4295 Рік тому +4

    Goed verhaal. Ik heb een vergelijkbare opstelling. Wat ik daarbij heb vastgesteld is dat er ook nog verliezen in de AC kabel tussen omvormer en meterkast zitten. Totaal 20kWp panelen en 15kW SMA. Daarom heb ik mij 2,5mm2 vervangen voor 6mm2.

    • @geertdoornbos
      @geertdoornbos Рік тому

      Hoeveel verliezen hebben we het hier over? Hoe lang duurt het voordat je de investering in 6 mm2 koper er weer uit hebt?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@geertdoornbos Dat bereken je als volgt: 2 (fase en nul, heen en terug) x (lengte kabel in meter x 0,0175 (soortelijke weerstand van koper)) / draaddikte in mm2 = O x max AC Ampère van de omvormer = spanningsval in Volt over de lengte van de kabel
      Voorbeeld bij een kabellengte van 18 meter, 2.5mm2 draaddikte en een omvormer die max 11A kan leveren:
      2 x (18m x 0,0175) / 2,5mm2 = 0,252 x 11A = 2,77V
      2,77V tegen 11A komt neer op een weerstand van 0,25 Ohm, dus verwaarloosbaar in dit geval (30W maximaal tijdens piekproductie van de omvormer).

    • @pizzablender
      @pizzablender Рік тому

      @@geertdoornbos 2 keer 15 meter 2,5 mm2 is 0,2 ohm. 5000 watt is 22 ampere, dus 4.4 volt verlies. Keer 22 ampere maakt 97 watt. Per fase (denk ik als ik dat zo mag omrekenen).
      Denk dat het wel uit kan, als vervangen makkelijk gaat.

    • @keesbukman4295
      @keesbukman4295 Рік тому

      Aanvullende reden was dat ik af en toe tegen de maximale spanning van 250v aanloop waardoor de omvormer afschakelde.

    • @geertdoornbos
      @geertdoornbos Рік тому

      @@keesbukman4295 Hoe helpt dat om 6 mm2 te installeren? Uitgangsimpedantie verlagen mag niet zo'n invloed hebben lijkt me.

  • @bartcox274
    @bartcox274 2 місяці тому

    Dank je wel. meetafwijkingen hebben vaak weinig effect op de rekening, het is een probleem als de meter uitvalt---dan weet de enexis-helpdeskjuffrouw niet wat ze moet doen---je wordt weken in de wacht gezet waarna een onderaannemer een nieuwe meter hangt. Ook de energieleverancier mag raden wat het kWh-gebruik is. Bij bewoning kunnen ze een tendens doortrekken maar als de familie 4 maanden op vakantie is en bij terugkomst ligt een hoge energierekening op de mat dan is het geld moeilijk terug te vorderen.(in 2023 gebeurd bij Energie Gilze Rijen)

  • @pim1234
    @pim1234 Рік тому +3

    Ook als je geen UA-cam kanaal zou hebben zou je dit soort dingen bijhouden, checken en berkenen he...dit is je hobby 😂

  • @robinvissers5777
    @robinvissers5777 Рік тому +1

    Bedankt

  • @HP-lr3xv
    @HP-lr3xv 2 місяці тому

    Goede video, bedankt. SolarEdge rekent het stroomgebruik van de omvormer mee aan de consumptie kant, zodat het eindresultaat klopt. Zo hoort het ook, is volkomen logisch. De afronding van de P1 meter op 1 decimaal heeft geen effect, want dat middelt zich statistisch uit (de ene keer afronding naar boven, de andere keer naar beneden, netto effect nul).

  • @Trash-uq7wr
    @Trash-uq7wr Рік тому +1

    Mooi en goed doordachte test. Hoef ik het zelf in ieder geval nog niet te testen :). Ik kan me niet herinneren dat je het erover hebt gehad maar energiemaatschappijen wijzigen tegenwoordig maandelijks hun tarief en je krijgt met zonnepanelen tijdens het salderen het bedrag terug wat je die periode (maand) ook zou betalen.
    Maar stel de prijs zakt maandelijks, dus bijvoorbeeld jan 85 cent, feb 70 cent, en in maart 60 cent. Je wekt natuurlijk veel meer op verder in het jaar maar dan zou je maar 60 cent terugkrijgen voor zo'n gesaldeerde kwh omdat je het gebrek aan opwek in januari en februari moet compenseren. Ik zou dan bijvoorbeeld voor 200 kwh in jan 85 cent betalen, 100 kwh in feb voor 70 cent en ik zou dan 300 kwh in maart maar 60 cent terugkrijgen per kwh. dan hebben ze 100% gesaldeerd op kwh maar moet dan in euro's alsnog bijbetalen. Mijn oude energiemaatschappij ontkende dit niet en heb nu een 3 maanden vast contract bij een andere maatschappij voor de eerste 3 maanden zodat ik mijn opwek voor het eerste kwartaal ook voor 100% kan salderen in euro's. Benieuwd of ik 't verkeerd heb begrepen of dat mensen met zonnepanelen inderdaad financieel benadeeld worden door de prijzen maandelijks te verlagen in de zomer en straks weer op ge schroeven in de winter.

    • @DonHrvato
      @DonHrvato Рік тому +2

      Salderen per maand mag niet als jij een klassiek energiecontract hebt en de energieleveranciers (dus niet verwarren met energie netbeheerder), daar zijn al rechtszaken over geweest

  • @bzrk6251
    @bzrk6251 Рік тому +3

    Wisselstroom is zoizo niet makkelijk te meten, er zijn namelijk ook zaken als blindstroom en harmonische stroom , en geen perfecte sinus golf enz.
    ze hebben mij b.v. wel eens vertelt dat led licht vrij veel blindstoom verbruikt, dit is dan stroom wat niet op de meter komt maar wel opgewekt moet worden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      De slimme meter kán blindstroom wel meten, maar voor particulieren wordt daar vooralsnog niks mee gedaan. LED power factors liggen in het slechtste geval rond de 0,5 maar besef dat oude TL bakken amper boven de 0,3 uit kwamen. Goede LED doet 0.95.

  • @bartwyns5795
    @bartwyns5795 Рік тому

    Bij ons is er zo goed als geen verschil tussen wat de omvormer weer geeft als opbrengst en wat de HomeWizzard energiemeter weer geeft. Voor gisteren (17/01) geeft de omvormer SMA tripower een productie van 8.911 kWh, HomeEnergie geeft 8.9 kWh weer.

  • @voodooparadox2513
    @voodooparadox2513 Рік тому +1

    Geweldige uitleg!! 👍

  • @Bus2000
    @Bus2000 9 місяців тому

    Met enkel fase aansluitling liep mijn Eastron meter vrijwel gelijk met de digitale domme meter. Nu met 3 fase lopen de standen behoorlijk uit elkaar Eastron 630 en 3 fase domme meter. Echter het verschil in terug geleverde KWh is weer vrijwel gelijk.

  • @maxhax4243
    @maxhax4243 Рік тому +4

    Dit vraagt om een opvolgvideo waarin je die meet-setup even in een diagram giet, en de kost van de gebruikte componenten ervan erbij zet, en hoe je hiermee van start gaat :) Deze was alvast héel interessant.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      De linkjes staan onder de video, daar zijn die gegevens te vinden.

    • @ButchersSlotcarJournal
      @ButchersSlotcarJournal Рік тому +1

      ​@@KetelKlets ik ben het wel eens met de opmerking van MaxHax42.
      Ook ik heb moeite met het begrijpen van de precieze opstelling.
      Ik zou graag de opbrengst van de zonnepanelen zelf meten almede ook het verbruik van de laadpaal en de warmtepomp. Moet ik dan ook nog het totale verbruik van mijn huis meten om een compleet beeld te hebben (dus 3 een kWh meter van HomeWizard)?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      @@ButchersSlotcarJournal Ik denk het wel, sowieso achter je zonnepanelen zodat je precies weet wat er op elk moment wordt ingevoed in je huis. Samen met de P1-meter kan het grafiekje vervolgens worden afgeleid. De kWh meter plaatsen achter een warmtepomp kan ook, maar dat zou dan puur voor inzicht in het verbruik van die warmtepomp zijn.

  • @Trenjeska
    @Trenjeska 6 місяців тому

    Enphase meet direct met spoelen in de groepenkast. (het komt al per paneel als AC van de micro-omvormer)

  • @kbce
    @kbce Рік тому +5

    De P1 rondt NIKS af. Je krijgt de tellerstanden in Watt. Voor Kw is dat dus 3 cijfers achter de comma, ook op de smr 4 (heb ik zelf ook). De 1 cijfer achter de comma komt van Homewizzard platform.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Ik krijg wel de meterstanden in Watt nauwkeurig, maar niet qua dagverbruik in de dag- of weekview zoals getoond in HomeWizard.

    • @kbce
      @kbce Рік тому +1

      @@KetelKlets Dus een Homewizzard probleem, heeft niks met de P1 poort te maken. Snap ik wel, staat een beetje raar: uw heeft deze week 123,456 KWh verbruikt. Verbaast me nog dat ze niet afronden op heel Kwh. Maar dan moet je die afronding niet gaan gebruiken als "afwijking". En op de vraag hoe nauwkeurig is de slimme meter? Verdomd nauwkeurig, anders kom je niet door de certificering heen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@kbce Precies, dat is ook de conclusie van de video. Het doel is om aan te geven dat de nauwkeurigheid van de Slimme Meter gewoon in orde is.

    • @peli71
      @peli71 Рік тому +2

      @@KetelKlets Wederom een foutieve redenering. Je toont niet aan dat een gecertificeerd apparaat de juiste waarde aangeeft middels vergelijk met een niet gecertificeerd zonnedinges. Je kunt hoogstens vaststellen dat het zonnedinges gelijkwaardige meerwaarden geeft tov een gecertificeerd apparaat welke een zekere tolerantie mag hebben.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@peli71 Ik toon aan dat van enorme onnauwkeurigheid (zoals vaak in de pers genoemd) geen sprake is. Als dat wel zo was, dan was dit hier wel uitgekomen.

  • @2lions962
    @2lions962 Рік тому +1

    Ik heb ook een slimme meter versie 5 ,en een een P1 meter, alleen is die meter dan weer niet slim genoeg om het gasverbruik weer te geven in de app. De slimme meter ziet overigens wel dat er een gasaansluiting aanwezig is. Volgende week maar eens bellen met de naar ik hoop slimme medewerkers van HomeWizzard.

  • @sandphotoNL
    @sandphotoNL Рік тому +3

    De data van de HomeWizard P1 meter komen bij mij binnen in Home Assistant. Daar zie ik 3 decimalen. Ik denk dus dat de app op het scherm de boel afrondt, maar de data wel nauwkeurig is.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      De meterstanden uit mijn SMR 4 meter zijn inderdaad ook op Watt nauwkeurig (3 decimalen) dus het is inderdaad een viewkeuze bij HomeWizard. Die ze volgens mij wel rechttrekken in de week/maand/jaar view.

  • @fbenniks
    @fbenniks Рік тому +1

    Homewizard energy+ heeft een export functie naar csv waar meterstanden op staan met 3 decimalen. Met wat extra moeite zou je alles kunnen narekenen met meer nauwkeurigheid maar nog steeds afronding;-). De interne meting van de slimmemeter is aannemelijk dus 3 decimalen

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Klopt, in de video haal ik dat al aan. De afronding op 1 decimaal lijkt in de HomeWizard view te zitten.

  • @jangroothedde4798
    @jangroothedde4798 Рік тому +1

    Interessant! Het kan zijn dat een SMR 4.0 meter slechts eén decimasl afgeeft. Maar bij mijn SMR5.0 meter kan ik vanuit de HomeWizard app drie decimalen exporteren naar Excel. En wanneer je cumulatief meet gedurende langere tijd meer dan maken die afrondingsverschillen toch niet meer uit?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Export geeft bij SMR 4 ook 3 decimalen (Wh dus) echter wordt dat niet getoond in de dagweergave in HomeWizard.

  • @stoomheier
    @stoomheier Рік тому

    Beste heer Klets. 27 dec zag ik uw duidelijke uitleg over prijsplafond//salderen//contractjaar. Waarom is die video verwijderd?

  • @Fritsvrolijk
    @Fritsvrolijk Рік тому +1

    Bedankt voor de informatie .Kun je misschien een video maken wat de beste aankoop is voor mensen die in 2023 zelf zonnepanel op het dak gaan lekker .Dus welke panelen nu het meeste opleveren voor een goede prijs en vooral welke hybrid omvormer aan te schaffen .Thanks en Fijne Feestdagen

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      De panelen en de omvormer die je überhaupt geleverd kunt krijgen 😂
      Deel de prijs door de Wp om te bepalen hoe duur/goedkoop een paneel is of maak gebruik van dit soort doorlopende testresultaten: www.solar-bouwmarkt.nl/zonnepanelen-test/

    • @Fritsvrolijk
      @Fritsvrolijk Рік тому

      @@KetelKlets Bedankt zover panelen is makkelijk aan te komen omvormers is lastiger .Nu wachten tot alles btw vrij is en dan de pinpas maar trekken

    • @bysebastiaan3106
      @bysebastiaan3106 Рік тому +1

      @@Fritsvrolijk PV apparatuur is nu ook al vrij van BTW. Je hebt, op dit moment, alleen te maken met een administratieve handeling. Namelijk het terugvragen van de BTW bij de belastingdienst. Dit komt in de praktijk neer op 0% BTW voor PV apparatuur en benodigdheden.

    • @diatonicdelirium1743
      @diatonicdelirium1743 Рік тому +1

      In principe kan je geen slechte panelen kopen. Wel kan je nog kijken naar de verslechteringscurves over de levensduur (hoeveel % levert het paneel nog na 25 jaar) en type, namelijk n-type vs. p-type. De meeste gangbare panelen zijn/waren 'p' en hebben last van LID (light induced degradation) waardoor ze in de eerste paar maanden enkele procenten slechter worden - maar dat zet niet verder door dan de eerste verslechtering.
      Ook kan je kiezen voor zgn. split-cell panelen die eigenlijk lijken op 2 panelen in 1 behuizing, ze hebben dus intern zes strings in plaats van drie, en dat kan gunstig zijn als er een 'vaste' schaduw over de panelen trekt zoals de dakrand van de buren.

    • @Fritsvrolijk
      @Fritsvrolijk Рік тому

      @@diatonicdelirium1743 Bedankt voor u antwoord en natuurlijk u ook fijne feestdagen

  • @yepachternaam565
    @yepachternaam565 Рік тому +1

    Kun je een video over het prijsplafond maken. Er zijn maar weinig leveranciers die het duidelijk kunnen uitleggen voor een leek.
    Dus ook de verschillende situaties.
    Ik ben vanaf 1jan overgestapt naar Samenon. 5900 verbruik en opbrengst 3000kw. Dit lijkt de beste zet te zijn!

    • @wimnoe9486
      @wimnoe9486 Рік тому +1

      Yep Achternaam, Reken je maar niet rijk met die energieplafond. Vind jouw jaarafrekening plaats in november of december 2022, dan geldt die plafond over geheel 2023 (dus 12 mnd), maar vindt die jaarafrekening plaats begin of later in het jaar dan (bv eind maart) geldt die plafond alleen tot eind maart en de rest betaal je de dure tarief. Slim gedaan door Jetten. Mensen blij maken met een dooie mus. Beter zou het zijn geweest, als hij die 190 euro ook voor 2023 doorzet. Jetten is gewoon een bedrieger, die niet het echte verhaal vertelt. D66 minister.

    • @jankees4037
      @jankees4037 Рік тому

      @@wimnoe9486 Op de Overheidswebsite staat niks over dat een plafond maar over een gedeelte van een jaar geldt. Mijn eigen contract loopt tot en met maart 2023. De eerste 3 maanden vallen in dat prijsplafond. Of ik krijg een derde van dat prijsplafond al goedkoop, of alles, daar de Overheid alleen meldt dat het per 1 janurari 2023 ingaat. Daar voldoet iedereen aan. Laatste optie is dat in mijn huidige jaarrekening het plafond helemaal niet verrekend wordt (zou wel raar zijn). Maar dan wordt het plafond meteen meegenomen en profiteer ik de rest van 2023 daarvan. Elektra heb ik niet meer (zonnepanelen overschot) en gas ga ik over die 1200m3 heen.

    • @wimnoe9486
      @wimnoe9486 Рік тому

      Jan Kees, Ik denk dat Jetten dat bewust heeft gedaan. De vraag is of die energie plafond wel of niet voor heel 2023 geldt of misschien maar voor een deel. Volgens een vriend van mij is dat de laatste. Valt jouw afrekening in december of eerder, dan krijg je die plafond geheel 2023, anders maar voor een deel, daar van. Vergeet niet Jan, dat de BTW weer naar 21% gaat. Al met al, die €1,45 zal uiteindelijk veel lager uitvallen. Rekenen je maar niet rijk op. Ook jou energie leverancier heeft zijn tarieven flink verhoogd. Wat betreft jou gasverbruik, waarom gebruik je geen el. kachel of een el. radiator. Jetten wil ons gewoon aan de warmtepomp plaatsen. Kolder, omdat die pomp die bij lage temperatuur niet wekt. Gelukkig hebben wij geen extreem koude winter net als in Amerika, dan zit bijna heel Nederland in huis te bibberen. Geen warmte en elektriciteit in huis.

    • @jankees4037
      @jankees4037 Рік тому +1

      @@wimnoe9486 Die vriend heeft het toch echt mis. Je ziet dat met die 2x190 die nu uitgekeerd is, iedereen nu maandelijks wordt bijgestaan. Vanaf 1 januari gaat het prijsplafond dat vervangen. Nederlanders hun contracten verlopen gemiddeld door het hele jaar heen. Je moet alleen goed opletten met wanneer je je jaarafrekening krijgt, dat zij het wel goed berekend hebben. Zeker bij mensen met nog een oude meter, is het goed narekenen.

  • @mauritsdijkmans
    @mauritsdijkmans Рік тому

    Ik gebruik Home Assistant om met een P1 naar USB interface mijn meter uit te lezen.
    Mijn P1 leest uit op 3 cijfers achter de komma!
    In de grafieken rond de software af op 1 cijfer achter de komma.
    Ik verwacht dat dit hetzelfde geval is bij home wizard.

  • @skinkie
    @skinkie Рік тому +1

    Ik had zelf de beginstand van dag 0 en eindstand van 61 genomen, dat had de signaal-ruisverhouding van de set sowieso verbeterd. Je had ook gewoon de mediaan kunnen nemen ;-) De slimme meter gebruikt overigens ook stroom, die aan de consument wordt toegerekend, gaat allemaal over klein bier, maar als je N-meters in cascade hangt zul je sowieso verschillen zien. Mooier is natuurlijk een los gevoede meter (batterijtje) die bestaan overigens ook in de MID-variant. Goed dat je dat laatste nog even hebt aangestipt. De reden waarom Growatt, SolarEdge et al met hun 'eigen' meters komen is omdat de rs485/modbus protocollen van al die meters verschillen, schijnbaar te kostbaar om een mapping voor bij te houden.
    Je zegt trouwens dat een digitale meter 'beter' is. Waar begint bij meten volgens jou het 'digitale' gedeelte? Zit immers genoeg analoog spul in, om uberhaupt 'digitaal' te kunnen meten.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      Het opgenomen vermogen van de slimme meter komt niet ten kostte van de cosument, zet je hoofdschakelaar maar om, dan wordt en 0.000 kW gemeten. De tap voor de slimme meter zit dus vóór het meetgedeelte.
      Het digitale stuk begint na de de eerste ADC.

    • @kbce
      @kbce Рік тому

      @@KetelKlets Correct, de slimme meter moet namelijk in staat zijn om op afstand je af te sluiten van het net, maar ook weer terug aan te sluiten. Alles in de slimme meter krijgt zijn spanning van het net, voor de meter. Het relais dat je aan of afkoppeld is in ruststand gesloten. dwz zeggen dat afkoppelen met een actief relais moet gebeuren. De meter is altijd 100% functioneel, of je nu wel of niet aangesloten bent.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@kbce Zover ik weet zit die afsluitfunctionaliteit er al een hele tijd niet meer in.

    • @kbce
      @kbce Рік тому +1

      @@KetelKlets In de DSMR 4 zit hij nog wel, in de DSMR 5 is hij weggelaten. Door een software update van jaren geleden is de de functionaliteit in de DSMR4 disabled (in NL). Je weet overigens wel van wanneer je meter is. De laatste twee cijfer van de serial zijn het bouwjaar.

    • @skinkie
      @skinkie Рік тому

      @@KetelKlets Enexis zegt wat anders. "Het kan inderdaad kloppen dat u toch een verbruik ziet wanneer er nog geen apparaten aangesloten zijn. Dit komt omdat de meter nihil verbruikt. U kunt hierbij denken aan 1 a 2 kWh per jaar."

  • @herbertwernink
    @herbertwernink Рік тому

    Je kan met die P1 meter het telwerk uitlezen. Dan kan je over 2 maand de standen doorrekenen.

  • @dirckdevriez6661
    @dirckdevriez6661 Рік тому +1

    De overheid stelde eisen aan slimme meters.... de homewizard is benadering en die andere Solar Edge, wel met logo van, maar hoe waren die eisen?
    Bij een gevonden groot verschil zou ik deze in mijn nadeel zeker aanmelden maar bij erg weinig gevonden?
    Hoeveel winst kun je halen als jou meter teveel aangaf + hoeveel koste onderzoek, en wat is terugverdien tijd?
    De grote Netbeheerders hebben dure apparaten die door IJkwezen gecontroleerd en jaarlijks een sticker kregen.
    De ooit gecontroleerde Solar Edge is leuk, maar hoe lang geld die keuring?
    Ook werden in verleden vaak als ze foute meters vonden gehele serie productie vervangen in draaischijf tijden!
    Als dit wegens afwijking was werd naast de foute meter ook alle retour gekomen even getest en als Uw ook fout was kreeg je over groot aantal jaren geld terug
    wegens gevonden meetfout, toen was het net van PEN naar NUON gegaan, dus flink aantal jaren terug en leuk bedrag in Guldens!
    Ik weet niet of alles getest werd, maar wel de gevonden foute serie... waren ze verplicht.
    De goede Draaiers vervangen door digitaal is geen reden voor vele miljoenen testen...
    Maar goed dat iemand kan testen, maar eerst alles moeten kopen?
    Als er mensen na bewezen foute meter nieuwe kregen + geld terug aan jou melden en hier deze gegevens plaatsen?
    Dan is blik in meterkast met merk & type en serie voldoende voor vele ik wil ook een andere!

  • @jodje1980
    @jodje1980 Рік тому

    Waarom heeft u uw laatste video eraf gehaald? Deze was heel duidelijk!!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Zie mijn communitypost op mijn kanaal.

  • @gerardvanderwijk4493
    @gerardvanderwijk4493 Рік тому

    Heb je ook rekening gehouden met het stroomverbruik van de slimme meter en je tussenmeter?

  • @loodsleper
    @loodsleper Рік тому +3

    pas bij verschil van 1kwh gaan klagen? dat is bij mij een afwijking van 14% dat vind ik te veel. das op basis van gemiddeld 7 kwh per dag. Lijk me dat veel huishoudens zo een verbruik realiseren

    • @aaronzyweg2152
      @aaronzyweg2152 Рік тому

      Helemaal gelijk, ik verbruikte en leverde véél meer en dan is 1 kW niets, bij 7 kW per dag enorm, maar je moet wel een meter nemen met Certificaat, controle is ook duur en als je Home Wizzert fout is? Maar na eerste meting over 1 maand is beter dan 1 dagje, zelf heb ik deurbel en internetmodem gelijk op meter dus zal daarmee op foute waardes uitkomen, ga die 2 echt niet zolang uitzetten.

  • @JasperJanssen
    @JasperJanssen Рік тому +1

    Ik vraag me af of een gedeelte van de solaredge afwijking ook nog verliezen in de kabel van inverter naar meterkast kan zijn? De stroom is hetzelfde maar de spanning is bij je inverter een paar volt hoger.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      In mijn geval raak ik mid zomer (piek stroomproductie) 2,77V kwijt op die kabel. Maar het is nu winter, dus dat verlies is nu veel lager. Wat iemand anders wel noemde, is het verbruik van de SolarEdge meter zelf. Als ik dat eraf haal (0.036 kWh/dag) dan halveert de gemiddelde dagelijkse afwijking al. De nauwkeurigheid blijkt dus nóg beter dan gemeld in de video.

  • @boekkie2
    @boekkie2 9 місяців тому

    Bij liander is de laatste cijvers van het serie nummer van de meter het bouwjaar van de meter. Staat er bijvoorbeeld 15 dan is de meter van 2015

  • @wildwilco
    @wildwilco Рік тому +1

    mooie video! dat je hier al over langere tijd gegevens over bijhoud. maar in dit opzicht is het ''slimme meter VS ''slimme meter''''
    het mooiste zou zijn om de vergelijking te zien over eenzelfde periode met een ''domme meter'' (draaischijf) VS de slimme meter. dat is waar de meeste mensen nu mee zitten. waar kunnen ze tegen aan lopen als ze over gaan naar de slimme meter (heb ik al die tijd meer verbruikt dan waarvoor ik heb betaald?) tegenover (hoe verbruik ik nu ineens mee dan hier voor? ''HET KOMT DOOR DIE SLIMME METER!'')

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Ik heb wel een draaischijfmeter liggen, maar deze past fysiek niet in de groepenkast. Plus dat de draaischijfmeters er sowieso uit gaan, ongeacht de uitkomst van die meting. Tevens is de afwijking ook gerelateerd aan de leeftijd, vandaar dat eenmaal afgekeurde series er volledig uit gaan; die worden niet per meter gecontroleerd om te zien of ze daadwerkelijk afwijken.

    • @pizzablender
      @pizzablender Рік тому

      @@KetelKlets Mijn draaischijfmeter was uit 1965. En is dit jaar vervangen door een Landis + Gyr SMR5 - en ik denk niet dat die ook 45 jaar mee kan.

    • @wildwilco
      @wildwilco Рік тому

      @@KetelKlets de meter hoeft niet persé gemonteerd te worden in de meterkast. je zou in principe een testopstelling kunnen maken in de schuur (bijvoorbeeld) waarbij je hem gewoon aan het net aansluit, en aan de andere kant van de draaischijf een groot verbruiker (zoals de boiler test!) en dan net zoals bij de boiler test deze een X aantal uur aan laat staan, en dan vervolgens de resultaten vergelijkt

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@wildwilco Dat is geen eerlijke vergelijking, want een simpele Ohmse weerstand is makkelijker te tellen dan 'complexe' verbruikers, schakelende voedingen en harmonischen die daarbij optreden. Plus dat een draaischijfmeter niet automatisch logt, wat achteraf vergelijken weer onmogelijk maakt.

    • @wildwilco
      @wildwilco Рік тому

      @@KetelKlets het zou geen realistische weergave zijn inderdaad, maar je kan wel 2 gelijke data punten vergelijken.

  • @Sierra-Whisky
    @Sierra-Whisky Рік тому +1

    Ik denk dat dit een onderwerp is dat terug blijft komen dus goed dat je hier opnieuw aandacht aan besteedt. Hoewel deze test niet helemaal 100% feilloos is, geeft het wel een heel aardig beeld over de betrouwbaarheid van de meter die je hebt hangen. En het laat ook zien hoe relatief eenvoudig het is om zelf de meter te controleren.
    Nog niet zo lang geleden heb je ook al eens aandacht besteed aan een nogal tendentieus artikel over de "onbetrouwbaarheid" van slimme meters. Op iets van anderhalf miljoen meters werden iets van 8.000 meters (~0,5%) vervangen omdat de gemeten waarden niet binnen de specs vielen. Misschien handig om daar ook nog naar te linken?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +2

      U vraagt, wij draaien 🙂: ua-cam.com/video/ODauyz9FF9g/v-deo.html

    • @Sierra-Whisky
      @Sierra-Whisky Рік тому +1

      @@KetelKlets hahaha, zo kan het inderdaad ook 🙃

  • @hanstervoort1291
    @hanstervoort1291 Рік тому

    Is er ook zo een mooie uitleg over het gas verbruik. Ik meet in 4 maanden namelijk tijd al 17m3 meer verbruik volgens mijn energie leverancier vs de homewizard...

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Dat lijkt me stug aangezien HomeWizard via de P1-poort dezelfde gegevens doorkrijgt als de netbeheerder. Schrijf elke maand de meterstand van je gasmeter op en controleer of die matcht met je energieleverancier.

  • @Busfotodotnl
    @Busfotodotnl Рік тому +2

    Ik mis in je verhaal het stroomverbruik van de Solaredge meter. Ik denk dat de afwijkingen nog verder minimaliseert of zelfs nihil worden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Staat in de spec sheet vermeld als

    • @Busfotodotnl
      @Busfotodotnl Рік тому

      @@KetelKlets halveert dat dan de afwijking gemiddeld per dag of zit ik een decimaal verkeerd? Goede filmpjes maak je verder, complimenten

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@Busfotodotnl Dat zou neerkomen op ~0.036kWh per dag, als dat ook daadwerkelijk het verbruik is van die meter, aangezien ik dat niet los heb getest. Het zou in dit geval iets minder dan de helft zijn inderdaad, wat de afwijking nog kleiner maakt.

  • @pizzablender
    @pizzablender Рік тому +1

    Het bouwjaar van de meter staat op de voorkant. Bij mij staat het jaartal naast het meternummer.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Ik lees net dat de laatste twee cijfers van het serienummer ook voor het bouwjaar staan.

  • @jantinge5547
    @jantinge5547 Рік тому

    Ik wil graag eenvoudig weten hoeveel mijn verbruik achter de meter is. Dus gebruik gesaldeerd met productie. Zijn daar percentages van, dus verbruik achter de meter als percentage van gebruik n ia de me te er

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Salderen is een administratieve handeling die zich niet inzichtelijk laat maken middels een kWh meter, aangezien de factor 'factuurperiode' en 'salderingspercentage' meespeelt. Voor nu mag je 100% van je opwek wegstrepen tegen je verbruik gedurende het contractjaar, tenzij je een dynamisch contract hebt, dan saldeer je per uur (m.u.v. de belastingcomponenten, aangezien je alleen energiebelasting en BTW betaat over je netto positieve verbruik).

    • @jantinge5547
      @jantinge5547 Рік тому

      @@KetelKlets dank voor je snelle reactie, ik begrijp wat je bedoelt. Ik vroeg mij af of er ervaringscijfers zijn over het gebruik achter de meter. Dus waar jij over spreekt, verbruik dat de meter niet haalt omdat het achter de meter wordt weggestreept door de productie van de panelen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@jantinge5547 Dat zou je met zo'n oplossing kunnen meten: ua-cam.com/video/-swsEhP13K8/v-deo.html

  • @patrickphang78
    @patrickphang78 Рік тому

    Ik zie al reacties dat er tot 3 decimalen op de P1 wordt doorgegeven en dat klopt.
    ik gebruik zelf P1 Monitor software dat draait op een Raspberry Pi en daar lees ik ook tot 3 decimalen af.

  • @olafoudgenoeg2679
    @olafoudgenoeg2679 Рік тому +1

    De afronding op 1 decimaal is ietd van oude slimme meters. Bij mij komer er gewoon 2 decimalen uit de p1 poort

    • @OlavVitters
      @OlavVitters Рік тому

      Bij mij 3 decimalen

    • @PA3GUQ
      @PA3GUQ Рік тому

      Bij mij zie ik toch echt 3 decimalen op elektra. Dus de waardes zijn in Wh. Het gaat er hier om wat HowWizzard en co er van laten zien, en da's blijkbaar minder in resolutie. Interne resolutie vd meter zal ongetwijfeld nog veel hoger zijn.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Het zit in de weergave van HomeWizard aangezien de meterstanden in de CSV export wel op de Watt nauwkeurig zijn.

    • @olafoudgenoeg2679
      @olafoudgenoeg2679 Рік тому

      Waarschijnlijk meer dan 3 decimalen wat hij uitspuugd maar de verschillende uitlezers ronden het af

  • @dutchinfinity5991
    @dutchinfinity5991 Рік тому +6

    Geen enkele meting is 100% accuraat.

  • @fkkmag8692
    @fkkmag8692 Рік тому +6

    Vertrouw die dingen voor geen meter 😂😂😂😂😂

  • @nielsdaemen
    @nielsdaemen Місяць тому

    De solar edge meter zal de meeste afwijking hebben, ik vertrouw de slimme meter meer

  • @shy-pj6nk
    @shy-pj6nk 4 місяці тому

    hoe kan het dat de tarieven van de p1 meter niet kloppen terwijl ik ze wel heb overgenomen uit de essent app want het gas rekent de leverancier duurder maar de stroom juist goedkoper weet iemand misschien hoe dat komt terwijl ik alles goed heb ingevoert het valt me trouwens ook op dat er bij de leverancier meer tarieven staan dan die je in de homewizard app kan invoeren het lijkt me dat je op die manier helemaal nergens een vergelijking mee kan doen laat staan met een gecertificeerde meter van de netbeheerder misschien wel kwa kwh maar niet met de kosten die daar bij horen

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 місяці тому

      Omdat de HomeWizard app niks doet met leveringskosten, vermindering energiebelasting en verrekening van BTW en EB indien je zonnepanelen hebt. HomeWizard is een meetplatform, geen factureerplatform.

    • @shy-pj6nk
      @shy-pj6nk 4 місяці тому

      oke dus het is meer bedoeld om globaal een indruk te krijgen van het verbruik wat betreft de kwh ten opzichte van de slimme meter en niet zo zeer de kosten wat ik trouwens wel fijn vind is dat ik het actuele verbruik kan inzien want dat is best handig om te voorkomen dat de hoofdzekering bij tegelijktijdig gebruik overbelast word

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 місяці тому

      @@shy-pj6nk Niet ten opzichte, HomeWizard meet *exact* hetzelfde via de P1-poort als de slimme meter zelf. Wel kun je met slimme stekkers het verbruik localiseren in huis.

  • @jose6850
    @jose6850 Рік тому

    De video over het salderen per kalenderjaar is weg. Klopt deze informatie niet?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      Zie de communitypost op mijn kanaal.

  • @gabbermaikel
    @gabbermaikel Рік тому +1

    even voor de duidelijkheid, er zit een feitelijke onjuistheid in je begin van het filmpje. Je zegt mensen die een oude draaischijfmeter hebben en die over MOETEN op een slimme meter. Dat is dus feitelijk onjuist. Ze moeten af van de meter met slechts 1 telwerk. Maar ze mogen ook over op een nieuwe "domme" meter. Als je meld dat je een slimme meter weigert dan zijn ze je wettelijk verplicht een domme meter aan te bieden op dit moment.
    Liander heeft hier eerst ook een onjuiste brief over rond gestuurd, en toen ik ze daarop gewezen heb en de eventuele juridische gevolgen daarvan is die brief vervolgens nogmaals rond gebracht en toen wel kloppend. Nu ging dat mij vooral om het feit dat ze deden alsof iedereen verplicht toch een slimme meter moest en als je dat niet toen per direct liet dan zou je dan later ik geloof 180 euro moeten betalen als die slimme meter dan geplaatst werd. Dat klopt natuurlijk niet, want die slimme meter is vooralsnog niet verplicht. Maar veel mensen raakten wat in paniek door die brief. Want hoe het gesteld werd is dus JE MOET NU of je krijgt een dikke rekening. En daarom hebben ze veel mensen die geen fijn gevoel bij die meter hadden toch zo'n ding door hun strot geduwd, uit angst voor die rekening.
    Dus nee, die slimme meter hoef je niet, je kunt gewoon lekker een domme meter laten plaatsen als dat je een beter gevoel geeft of om wat voor reden dan ook.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Het gaat om mensen die nog een draaischijf hebben. Je krijgt een digitale met 4 telwerken, hoe dan ook. Ik zou altijd voor de slimme kiezen omdat een domme digitale geen P1 poort heeft. Eventueel kun je de slimme meter dan Administratief Uit laten zetten, zodat deze technisch hetzelfde werkt als een domme digitale, maar dan mét P1 poort.

    • @gabbermaikel
      @gabbermaikel Рік тому

      @@KetelKlets zoals ik zeg, als iemand om wat voor reden niet zo'n ding wil omdat het ze geen fijn gevoel geeft of wat dan ook dan moeten ze hem gewoon weigeren en zeggen ik wens geen slimme meter te krijgen, jullie mogen er een domme meter in plaatsen.
      En administratief uit is leuk, maar bijvoorbeeld bij maand salderen heb je er geen donder aan.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@gabbermaikel Dynamische energieleveranciers weigeren mensen zonder slimme meter, simpelweg omdat ze niet kunnen bepalen wat je rekening wordt zonder doorlopende P4 gegevens. Of dat erg is, dat mag ieder voor zich bepalen, maar een domme meter beperkt dus de keuze qua energieaanbieders.

    • @gabbermaikel
      @gabbermaikel Рік тому

      @@KetelKlets dynamische leveranciers zijn voor mensen met zonnepanelen enorm ongunstig vooralsnog. Voor mensen met een thuis accu is dat eigenlijk alleen interessant, die zouden op een moment dat de prijs negatief is hun accu vol vermogen kunnen gaan laden om hem eventueel later zelfs weer te ontladen en op die manier geld kunnen verdienen. Maar voor 99% van de huishoudens met zonnepanelen zal een dynamisch energie contract op dit moment heel negatief uitpakken.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Рік тому

      Je betaalt de netbeheerder voor het onderhoud van het stroomnet en de meetapparatuur. Ze zijn dus eigenlijk verplicht om jouw meter te vervangen voordat deze niet meer correct functioneert. Daarbij is het handiger voor Liander om in 1x een hele straat aan te pakken dan om voor elke woning heen en weer te rijden.
      Er is ook veel angst gezaaid over slimme meters. Van afwijkingen (die in oude analoge meters meer zitten, maar niet opvallen) tot de mogelijkheid om centraal te zien wat je verbruik is.
      Als de overheid werkelijk jouw gedrag wil zien, dan hoeven ze echt niet naar je gasmeter of stroomverbruik te kijken. Je pint overal, je mobiel is binnen 10 meter nauwkeurig te volgen en mensen posten op social media zo veel persoonlijke informatie dat die systemen niet eens nodig zijn.
      Ook is er argwaan richting de overheid die consumenten met zonnepanelen zou benadelen met zo'n slimme meter. Heb daar geen illusie over; met een draaischijfmeter gaan ze dat ook doen als het zo ver is. Dat zijn ze ook verplicht omdat ze anders een groep zouden benadelen.
      Uiteindelijk trek je met een domme meter zelf aan het kortste eind. Energieleveranciers gaan gokken over je verbruik. Je hebt als consument geen enkel overzicht en inzicht waardoor die oude stroomslurpende koelkast niet opvalt en als veel mensen dan een keer die nieuwe meter willen op een moment dat het hun uitkomt, dan ziet iedereen die kosten gewoon terug in de verhoogde netbeheer tarieven die nodig zijn om monteurs vooral rond te laten rijden ipv meters te vervangen.

  • @bertvdl1178
    @bertvdl1178 Рік тому +2

    Hoe nauwkeurig is de traditionele meter?
    Wat ik me ook afvraag is of er een verschil is in efficiëntie of overhead

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Je bedoelt het eigen stroomverbruik van de slimme meter? Dat pakt ie aan de buitenkant, vóór het meetgedeelte dus. Zet je hoofdschakelaar maar om en je zult 0.000 kW zien in het venster van het actuele vermogen (in de getoonde serie slimme meters is dat 1.5.7 of 1.6.7).

    • @habana7638
      @habana7638 Рік тому

      @@KetelKlets Bij mij niet, woon zes maanden per jaar op de volkstuin, gas meter dicht en Elektra hoofdschakelaar uit, in het maandelijks overzicht gas verbruik nul, en elektra tussen de 15 á 18K Kw/h terwijl de hoofdschakelaar uitstaat? Binnenkort maar eens even bellen, fijne zo’n slimme meter… slim voor wie??

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@habana7638 Zeker even doen, zulk verbruik kan niet met een hoofdschakelaar die uit staat.

  • @wvanelderen
    @wvanelderen Рік тому

    Waarom heb je één SolarEdge van ± € 470 + één Home Wizard van € 129,95 gebruikt en niet 2x een Home Wizard meter?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Omdat ik van plan ben om mijn toekomstige thuisaccu te koppelen via SolarEdge en dan is een import/export meter van SolarEdge nodig. Die meter is overigens bijna een jaar onderweg geweest i.v.m. leveringsproblemen in China, waarna ik in de tussentijd ben ingestapt in HomeWizard. Voor mij is dit verder ook een leuke hobby en dan zijn niet alle keuzes direct rationeel van buitenaf bezien 🙂

    • @wvanelderen
      @wvanelderen Рік тому

      @@KetelKlets aha, nu zijn we mee. Bedankt.

  • @ericenklaar
    @ericenklaar Рік тому +2

    Serieus dat je dit durft te publiceren. Dit rekensommetje klopt voor geen meter. Een niet geijkte meter gebruiken die ook al zelf in de software de boel rechttrekt. Dan met decimalen gaan schuiven. Werkelijk doe het goed of niet.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +2

      Dat valt mee, zoals iemand hieronder schreef rekent SolarEdge de bruto-opwek aan de DC kant en telt aan de consumptie kant zijn eigenverbruik erbij. Daarom klopt het verschil tussen beide wel, alleen geeft SolarEdge dat nergens aan (dat vind ik nog steeds lelijk). Het doel van de video is om aan te tonen dat van grote onnauwkeurigheid (zoals vaak wordt beweerd) niet klopt.

  • @henrieglasius9644
    @henrieglasius9644 Рік тому

    Vraagje waarom is die andere post verwijderd

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Zie de post op de community tab op mijn kanaal.

    • @henrieglasius9644
      @henrieglasius9644 Рік тому

      @@KetelKlets ik kan het niet zien op de tablet

  • @eriklaken1025
    @eriklaken1025 Рік тому

    Vorige video is weg, na eigen onderzoek staat dat onze energie leverancier gewoon saldeerd zoals gebruikelijk bij de jaarrekening, toch weer wat vertrouwen in Eneco,

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Klopt, ik heb er een communitypost voor aangemaakt op mijn kanaal.

  • @jozefmelchers9473
    @jozefmelchers9473 Рік тому +1

    We hebben geen zonnepanelen
    Wel een slimme meter
    Met een p1 meter
    Bij kassa hebben ze een test gedaan welke slimme meter hadden een
    afwijken
    Heb mijn net beheerder gebeld en ze wilde langs komen maar de kosten waren 100 euro
    Als de meter goed was dan 100 euro betalen
    Bij afkeuring dan krijg je een nieuwe meter en geen kosten

    • @Offens1
      @Offens1 Рік тому +1

      Ik vind het vreemd dat ik moet aantonen of bewijzen dat een meter die niet van mij is correct meet.( Ik betaal bruikleen dus mag ik ook calibratie en controle verwachten)

    • @DonHrvato
      @DonHrvato Рік тому

      Kassa is vaak wel sensatie zoeken

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      @@Offens1 Dat doen ze ook, door van elke meters hele series doorlopend te testen. Bij teveel afwijk wordt de hele serie vervangen. Maar mocht je voor die tijd al een afwijking waarnemen, dan staat het je vrij dat zelf te melden. Elk apparaat gaat een keer stuk of (nog erger) afwijken.

    • @Offens1
      @Offens1 Рік тому

      @@KetelKlets snap ik ook wel, maar persoonlijk vind ik dat ze elke meter moeten testen en waarborgen.(uitvoerbaarheid ff tussenuit gelaten)
      Ik kan bijvoorbeeld geen diagnose test uitvoeren binnen omgeving van de meter zelf. Melden kan prima dat klopt maar er zijn kosten aan verbonden als je geen gelijk hebt. Ja ,ik kan alles uitschakelen en 1 apparaat(verbruik weet je) aansluiten, zegt nog niets want voor hetzelfde geld krijg je juist rare meting met alle combinaties(zonnepanelen teruglevering/ eigen direct verbrui etcetera.
      Stel normaal huishouden staat aan en verrekend 200 wh standaard meer hoe ga je dat uitvogelen? In de nacht ga je dat niet zien want dan heb je geen complex verbruik/ gebruik/ opwek. Just my 2 cents

  • @erwingobee3890
    @erwingobee3890 Рік тому +2

    De conclusie is naar mijn idee NIET correct.je stelt "De slimme meter is voldoende nauwkeurig gebleken". Deze opmerking klopt niet. Immers je vergelijkt 2 verschillende meters. De vraag is dan maar welke van de 2 is wel correct. Welke is geijkt. De zou naar mijn idee meer moeten zijn dat je conclusie was dat je een klein verschil tussen de 2 meters hebt geconstateerd. Als je echt onze slimme meter wil controleren dan moet je dat doen met een geijkte meter die dan in de plaats staat met jouw referentie meter. De geijkte meter zal denk ik wel een stuk duurder zijn en factor 10 misschien wel. Maar ik verwacht dat onze slimme meters ook behoorlijk aan de prijs zullen zijn. Begrijp mij goed ik verwacht zeker niet dat de slimme meters slecht zijn. En in ieder geval veel beter dan onze oude draaischijf meters. Maar ja, er zijn nu eenmaal mensen die overal iets achter zoeken en die zullen altijd vreemde dingen blijven roepen. Maar of je de nauwkeurigheid van de Slimme Meter nu aan toont dat vraag ik mij af.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Omgekeerd: als de slimme meter daadwerkelijk enorm zou afwijken, dan was dat hier wel duidelijk geworden. Mijn doel is niet om de exacte nauwkeurigheid te bepalen, maar om aan te tonen dat deze _niet onnauwkeurig_ is.

    • @erwingobee3890
      @erwingobee3890 Рік тому +2

      @@KetelKlets Ik steun je in de gedachte. Maar het blijft arbitrair om het op deze manier aan te tonen. Het zou zo maar kunnen zijn dat BEIDE meter onnauwkeurig zijn. de benadering op de manier zoals jij gedaan hebt zegt wetenschappelijk eigenlijk niets, behalve dat beide meter redelijk gelijk zijn. Maar nogmaals ik denk dan de slimme meters zeer goed en nauwkeurig zijn.

  • @newepidemix8072
    @newepidemix8072 Рік тому

    Mag ik nog even verder gaan in deze verhelderende uitleg?
    Jij schrijft over nauwkeurigheid. Geen probleem mee. Maar heb je ergens rekening gehouden dat die HomeWizard ook stroom nodig heeft ( men Youless heeft dat ook nodig)? Hoe minimaal ook. En deze stroom komt dan wel op jouw rekening. Mij ga je niet wijs maken dat de netbeheerder dit gratis zal doen. Spanning maal stroom is vermogen. Of niet? Bij een eerste inschatting lijkt het niets. Maar over een langere tijd dan wel. Maar om op die DM terug te komen. Deze moeten individueel geijkt zijn. Hebben wij dan als eindgebruiker niet het recht om dit document te mogen inzien?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      De slimme meter pakt zijn eigen vermogen vóór het meetgedeelte. Zet je hoofdachakelaar maar uit, je ziet dan 0.000 kW op de meter. Een HomeWizard Energy Socket pakt ~0.5W.