Slimme meter deel 2 (vraag en antwoord)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 вер 2024
  • Op de vorige video ovver de slimme meter ( • Waardoor kan een "slim... ) heb ik heel veel reacties gekregen. Dit is de 1e updatevideo waarin ik op een aantal van die reacties reageer.

КОМЕНТАРІ • 10

  • @WillyBogard
    @WillyBogard Рік тому +5

    Als consument betaal je niet voor blindvermogen. Als je bij een arbeidsfactor kleiner dan 1, de spanning en stroom vermenigvuldigt en het vermogen zou weergeven in een grafiek, Dan zul je zien dat het vermogen deels negatief is. De energie wordt dan ook als het ware heen en weer geleverd (vanuit energienet naar apparaat en van apparaat naar energieniet). De energie is dan ook niet verloren, dus je betaalt er dan ook niet voor.
    Wat wel zo is dat in de industrie moet betalen voor te hoog blindvermogen. Dit heeft ermee te maken dat de stroom wel gewoon door de kabels loopt en hierdoor moeten er dikkere kabels dan noodzakelijk worden aangelegd.

  • @underverser
    @underverser Рік тому +3

    Als ik net na de (slimme) meter met een ampere tang de stroom meet en dit vermenigvuldig met de spanning; P=UxI en ik zie dat de meter 15% meer vermogen in Watt aangeeft... Is dit een teken dat de meter niet goed functioneert?

    • @harryheijer5451
      @harryheijer5451 Рік тому

      Nee kan goed zijn. Er zit verschil in het type belasting. Een elektrische kachel zou exact het zelfde moeten aangeven. Een inductieve belasting zoals stofzuiger of boormachine levert verschil op. Bijvoorbeeld een boormachine heeft bijv. onbelast een pf van 0,5. Belast wordt de pf bijv. 0,9. Er zit dus verschil in belast en onbelast. Het schijnbaar vermogen is V maal A zonder de pf. Het werkelijk vermogen is V maal A maal pf. Dus het is eenvoudig uit te rekenen. Let wel de bovenstaande proef is gedaan met meerdere belastingen en noem ik niet geheel betrouwbaar. Proef moet opnieuw gedaan worden met alle overige belasting afgeschakeld. Bijvoorbeeld koelkast die zelf in of uit schakeld e.d.
      Even voor het gemak V, A inplaats van U en I gebruikt.
      Even zoal het hoort P=U. I. cos phi. waarbij cos phi de pf (powerfactor) is. En de pf is voor de goede orde géén percentage maar een factor veroorzaakt door een variabele faseverschuiving tussen stroom en spanning, afhankelijk van de belasting.

  • @eefhubbers8131
    @eefhubbers8131 Рік тому

    Wij hebben inderdaad een slimme meter en inderdaad hiermede nemen ze ons steeds bij de veter!

  • @IesKorpershoek
    @IesKorpershoek Рік тому

    De infra moet wel gedimensioneerd op het schijnvermogen. Reëel als de klant ervoor zou betalen

  • @Notmy00000
    @Notmy00000 Рік тому

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  • @harryheijer5451
    @harryheijer5451 Рік тому

    Een mooie sinus? Klopt dat wel? Zitten er geen hogere harmonischen op die de meting beïnvloeden? Ik dacht 't wel. Dat kan zomaar een hoger energieverbruik aangegeven. Dat is de reden dat slimme meters aangesmeerd worden. Blijf lekker je oude draaischijfmeter behouden, die heeft daar geen last van.

  • @lucsantapola
    @lucsantapola 11 місяців тому

    nee, niet leuk, jammer van mijn tijd, wat is uw bedoeling? Domme mensen op stang jagen? Aan sommige reacties te lezen blijkbaar wel.