İŞİN ASLI | Emekçilerin TikTok'la imtihanı |
Вставка
- Опубліковано 8 лют 2025
- Eğlenceli bir konuyla sizlerleyiz. Kara mizah başlıyor.
Konumuz TikTok. Çin menşeili bir sosyal medya uygulaması olan TikTok. Bir dakikadan kısa videolar üretme ve canlı yayın yapma imkânı sağlıyor, Eylül 2016'da Byte Dance tarafından piyasaya sürüldüğünden beri Asya'da kısa video platformunda lider oldu ve 150 ülkede 1 milyar kullanıcıya ulaştı.
Andy Warhol bugün yaşasaydı kim bilir neler derdi? Sanatın toplumsal işlevini, kapitalizmin doymazlığının yol açacağı öznelerin, kendilerini temsil noktasına geleceklerinin altını çizer gibi, ‘’Bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak’’ demişti.
İŞİN ASLI olarak biz daha çok emek açısından ele alacağız. TikTok'ta paylaşılan videoların sınıfsal niteliği üzerinden, sosyo-politik yanını konu ediniyoruz Proletaryanın geleneksel temsil biçimlerinden farklı olarak öznelerin ironi ile karışık burjuvaziyi alaya almaları onların deyimiyle "tiye alma"larını önemsedik.
Aklımıza 1800’lü yılların Fransa’sında kara mizah ustası karikatürist Daumier’in "Alay et yıkılacaklar!" sözü geldi. Daumer döneminin iktidar erkini hicvettiği karikatürleriyle bilinir.
Emeğin veya emekçinin görünürlüğü ve nasıl göründüğü tartışması neredeyse sinema tarihi kadar eski. Malûm, Lumière kardeşlerin çektiği fabrikadan çıkan işçiler, sinema tarihinin ilk görüntülerinden biridir. O günden itibaren de işçiler kameranın önünden, suretsiz bir kitle olarak akmaya devam ediyor.
Eisenstein’ın şok edici kurgusunu, Vertov’un kameralı adamları ve kadınları olarak bize ulaştırıyor olabilirler mi?, TikTok’un işçi filmlerini Chaplin’den Godard’a, Guy Debord’un Gösteri toplumu’yla, Kenneth Loach’un sınıf eksenli filmleriyle masaya yatıracağız.
Bu arada TikTok yasaklansın diyenler de var. Anlaşılan İktidar erkine yapılan ironik göndermeler onları rahatsız ediyor. Şakası yok milyarlarca insanın dolaştığı mahalleler büyüyor.
Karşı Sanat çalışmaları bu soruları tartışmaya açan bir sergi düzenledi. Biz de kendileriyle görüşerek TikTok’un alt sınıflardaki karşılığı nedir? Sınıflar arasındaki farklar TikTok’a nasıl yansıyor? Programda tüm bu sorularına cevaplar arayacağız.
Konuklar:
Ozan Çağlar - Sinemacı / TikTok sergisi düzenleyecilerinden
Deniz Zeybek - Sanat araştırmacısı / TikTok sergisi düzenleyecilerinden
Ezgi Bakçay - Sanat kuramcısı / Karşı Sanat çalışmaları küratörü