Kant Bu Pisuvarı Görse Nefret Ederdi! Duchamp ve Felsefi Krizler

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 61

  • @Sevaldmr
    @Sevaldmr Рік тому +23

    Geçen sene ödevim için keşfettiğim kanalın - sizin - hayatımda bu denli değişikliğe yol açacağını tahmin etmemiştim. İlk başta vakit geçirmek için takip ediyordum lakin geleceğim, mesleğim , yapmak istediklerim üzerinde büyük emeğiniz olacak ve oldu. Tabi ki en azından benim açımdan büyük bir takdir ve teşekkürü hak ediyor Dilara.

  • @yarenbutsad
    @yarenbutsad Рік тому +7

    En sevdiğim videolardan biri: senden sanat dinlemek! Zaten seni Van Gogh videonla keşfetmiştim. Bu videoda hayli keyifli. Ayrıca teşekkür etmek istiyorum, hem UA-camda çok aktifsin hem de aynı anda podcast, yazılar, canlı yayınlar, eğitimlerle uğraşıyorsun. Tam örnek kişisin 💞

  • @PROMETEUS.
    @PROMETEUS. Рік тому +12

    Kadim Yunan anlayışında *"Estetik, Etik'in bir fakültesidir"* ... Biz de ise bu düşünce *"Zarf, mazrufa delalet eder"* şeklinde tercüme edilmiş.
    Dilozof'un ürettiği videolarının içerikleri kadar estetik kalitesi de daima büyük alkışı hakediyor !

    • @PROMETEUS.
      @PROMETEUS. Рік тому

      _(İlaveten)_ Ahmet Turan Alkan bir makalesinde *"İmaj, hakikati daima döver"* derken, yukarıda bahsedilen anlayışın günümüz dünyasındaki kitlesel tezahürünü dile getiriyordu.
      06 Şubat 2023'te 50bin kişinin çoğunun enkaz altında günlerce can cekişerek ve feci bir şekilde öldüğü Maraş merkezli depremlerde AFAD'ın kendi logosunun olmadığı çadırları depremzedelere dağıtmaktan kaçındığı acımasız, merhametsiz, kalpsiz (hatta hunhar) uygulamalarına bir de bu açıdan bakılması gerek sanırım...

  • @deliel3728
    @deliel3728 Рік тому +3

    eserin zerrece önemi kalmadığı bir çağdayız. tek önemli olan o eserin yaratıcısı ve o yaratıcının sosyal-toplumsal kimliği. tıpatıp aynı eseri 2 sanatçı üretse ve biri çok bilinir diğeri hiç bilinmeyen biri olsa eserler tıpatıp aynı olsa da sanat camiası bunları çok farklı algılayacak ve değerlendirecektir. biri göklere çıkarılırken diğeri muhtemelen aşağılanarak çöpe atılır. demek ki günümüzde "sanat eseri" değil "sanatçı" referans kaynağı olarak önem arz etmektedir. Gombrich'in "sanat diye bir şey yoktur, sadece sanatçılar vardır ve yaptıklarına sanat denir" yaklaşımı belkide doğrudur. dolayısıyla modern sanat ortamı önce sanatçının bir "eser" olarak ortaya çıkmasını gerektirmektedir. eser olarak piyasaya girmeyen ve bakış açısını, dokunuşunu sanat camiasına kabul ettiremeyen sanatçının üretimleri, eserleri "sanat" olarak kıymet görmeyecektir. sanatçı'nın kimlik olarak inşaası, kendini sanat eseri olarak inşaasından farklı değildir, dolayısıyla eserleri yaşayan sanat eseri tarafından yapılmış sanat eserleri olacaktır.

  • @mustafaarduc4761
    @mustafaarduc4761 Рік тому +1

    Hocam galeri sahipleri ve belirli otoriteler sayesinde sanat tükendi.Üretimi basit maliyetsiz oysaki satışı pahalı ,marka , gibi eserler çıkmaya başladı.Eserler mistik bir havaya büründü.Ortaçağ kilisesi gibi sorgulanamaz oldu.Çünkü eseri beğenmezseniz kültürsüz olduğunuz dayatıldı.Elbette bu süreç sonsuza kadar gitmeyecektir bakarsınız yeni bir antisanat akımı çıkar.

  • @notnota5385
    @notnota5385 Рік тому +1

    Çok güzel bir içerikti yine. Ben de şahsen kanalında daha çok sanat içerikli video görmek isterim çünkü sendeki en sevdiğim ve bu anlamda yakın gördüğüm şey sanat felsefesi üzerine düşünmen. Her ne kadar akademik anlamda ekmeği yeterince yenebilen veya parası çıkarılabilen bir konu(en azından türkiyede) olmasa da dediğin gibi bu gibi platformlarda bilgi üretmen ve bilgi paylaşman bizleri çok tatmin ediyor ve kişisel amaçlarına da hizmet ediyordur eminim. Umarım biz de yorumlarımız ve izlemelerimizle elimizden geldiğince sana destek olabiliyoruzdur. 🤍

  • @sevdasulbasi3490
    @sevdasulbasi3490 Рік тому

    Heyecanla beklediğim konulardan, yine tam Dilarasal yorumlarınızla çok iyiydiniz☺️

  • @abdurrahmanozcan2092
    @abdurrahmanozcan2092 Рік тому +1

    Sanat madem öznel bir şekilde sunum içerebiliyor ise, sanatı tanımlamak da öznel olabilse gerek. Sanat bence insanın ruhani arayışının topluma sunumudur, bu sunum iki mihenk taşı içerir. Birincisi toplumun bir parçası olmak zorunda olan birey, kendi farklılığını tüm baskıya rağmen gösterme hissiyatı, diğeri ise aşkın bir güce karşı vuslat çabası.

  • @mustafacetinozman6397
    @mustafacetinozman6397 Рік тому +1

    Seni dinlemek huzur veriyor nokta 🙏🧿♥️🌷🧿🙏🦅

  • @abdullahsevkicoskun7742
    @abdullahsevkicoskun7742 Рік тому +2

    Merhaba. Siz anlatırken kameranın sürekli olarak ışığı değiştirmesi odağımı uzaklaştırıyor. Çekimlerde bunu göz önünde bulundurabilir misiniz? Verdiğiniz bilgiler için ayrıca teşekkür ederim.

  • @hekimoglutv3852
    @hekimoglutv3852 Рік тому +4

    Emeğinize yüreğinize sağlık olsun rica etsem paralel evrenide araştırır mısınız

  • @ruinsofenola
    @ruinsofenola Рік тому +1

    Sanatın sonu olarak adlandırdığımız bu dönemin aslında barok döneminin sonu olduğu inancındayım. Rönesans dönemi ve Barok dönemi eserlerin arasındaki farklara baktığım zaman rönesans erotik, barok ise pornografik olarak eserleri sınıflandırabilirim. Barok dönemindeki sanatçıların kanırta kanırta eserler üretmesi, kusursuzluk arayışları hep bir ben daha iyiyimcilik barındırıyor eserlerinde. Günümüzdeki bütün sanat akımları ise tekniksel olarak değil düşünsel olarak ben daha iyiyimcilik barındırıyor kendi içerisinde. Hep bir fikir üstünlüğü yada farklılık ortaya koyma içerisinde. Artık daha da farklılaşamamak yada içinde bulunduğumuz dönemde bireyin kendisini toplumun içerisinde yalnız hissetmesinden rahatsız olması yüzünden bunu değiştirmeye çalışma çabası olarak sanatın sonunun geldiği düşüncesi var oluyor olabilir. Yani barok dönemi bitiyor hatta bitti ve " bundan sonra ne olacak? nasıl olacak? "soruları ile üretim yapıyor sanatçılar yada dediğin gibi galeride ne satabilirim üstüne. Bir sanatçı olarak kendi hislerimden yola çıkarak dönem okuması yapmaya çalışıyorum diyebiliriz şuanki söylediklerime. Daha fazla bilgi kirliliği yaratadan bir sonraki videolar için beyanımı bırakayım. :D Korku üzerine eserler üretmek isteyen birisi olarak kişisel tercihim Zdzislaw Beksinski eserleri üstüne veyahut distopik sürrealizm, grotesk sanat üzerine bir video isterim ben şahsen. Teşekkür ederim lezzetli içerikti. İyi günler.

    • @gurkangedik4550
      @gurkangedik4550 Рік тому

      Merhaba. Sanırım bu videonun sonu Beya küp`e dayandı bunun hakkında bir video gelirmi acaba (galeriler, özgünlük sertifikaları vs.)

    • @ruinsofenola
      @ruinsofenola Рік тому

      @@gurkangedik4550 efendim benimle ne alakası var ?

  • @mustafabarsugur4063
    @mustafabarsugur4063 Рік тому

    harika bir kanal yeni kesfettim. emeginize saglik.👏

  • @elifaktas1366
    @elifaktas1366 Рік тому +1

    Sanat galerilerinde çalışan sanatçı temsilcilerinin yüzleştiği enteresan durumları gördükçe "Kant'a ve yüce sanatçı tanımlamalarına sevgilerle" derim hep :)

  • @emremete2506
    @emremete2506 Рік тому +1

    Biz buna benzer ya da böyle bir videoyu bu kanalda izlemiş olabilir miyiz ya da ben dejavu mu yaşıyorum? Özellikle bu başlangıç konusu çok tanıdık geldi.

  • @gizemyenikler6595
    @gizemyenikler6595 Рік тому

    Dinliyor öğreniyoruz harika bilgiler emeğine , yüreğine sağlık.

  • @metinbelgin57
    @metinbelgin57 Рік тому

    Bu da bizden bir yazarın, Sabahattin Kudret Aksal'ın Avangard'a yaklaşımı: "Bütün sanatların tarihi klasikle akademizm (atılımı reddeden tutucu yaklaşım) arasında bir savaşımın sonucudur. Her klasizm sonunda bir akademizme dönüşür, yani soysuzlaşmaya yüz tutar. İşte o zaman öncü atılımlar 'avangard' çıkar ortaya... Avangard o akademizme karşıdır, klasik öğelere karşı değildir."

  • @semihaozdemir7343
    @semihaozdemir7343 Рік тому

    Emeğinize sağlık 😊

  • @emrahy.849
    @emrahy.849 Рік тому

    Teşekkürler...🎯

  • @portakallikek7
    @portakallikek7 Рік тому +1

    Pelin, çok önceden "no to AI generated ımages" diye bir şey çıkmıştı. Sanatçılar buna çok tepki vermişti. Ben bu yolda ilerlemek isteyen biriyim. Sanat felsefesi okumuş birinin görüşünü, fikrini öğrenmek istiyorum.

  • @karlito.lll.
    @karlito.lll. Рік тому

    Herkes bir sanatçı anlam yüklenen herşey bı eser oluyor sanki

  • @mohammadyasergarmabi8992
    @mohammadyasergarmabi8992 7 місяців тому

    Merakliyiz

  • @balikcilik__sevdasi
    @balikcilik__sevdasi Рік тому

    Felsefe veya sanatla uzaktan yakından alakam yokdu ama dinlemeyi seviyordum ve sanırım 2 yıl oldu artık dünyaya bakışım değişti.

  • @bahagulsafak4403
    @bahagulsafak4403 Рік тому

    Peter hoca gibi düşünüyorum ahahah sevgiler Pelin zevkle izliyoruz

  • @ahmetsinerji3132
    @ahmetsinerji3132 Рік тому

    Joseph beuys u da bir inceleseniz o da duchamp kadar bu tür eylemleri ile ünlüdür. Özellikle ağaç dikme eylemini

  • @ismailacar1980
    @ismailacar1980 Рік тому

    İyiki varsın eğitimli insan.

  • @mesutbuyukkal1806
    @mesutbuyukkal1806 Рік тому

    Merhaba sizden ricam birazda Nietzche nin deniz aşığı adli eseri hakkında bir video yaparmisiniz ? Nietzche nin felsefesi daha yakın geliyor bana

  • @imrankara4086
    @imrankara4086 Рік тому +2

    Postmodern sanat olmuyor mu bu 20. yy.da akışı degistiren sanat eserleri

  • @monoki
    @monoki Рік тому

    14:33 yani gecenin bir yarısı bağıran ve ates eden bi adamın sesi babamı uyandırdı

  • @CllAslnr
    @CllAslnr Рік тому

    Ya şu içkin ve aşkın konusunu bir türlü anlayamadım! :)

  • @ashenone6967
    @ashenone6967 Рік тому

    İntro müziği çok güzel. Adı nedir nasıl bulabilirim?

  • @alperonay6673
    @alperonay6673 Рік тому

    Ben pek anlamadım açıkçası yani bir imza atarak birşey sanata dönüşüyor ise herşey sanattır diyebiliriz..senin kitaplığında ki kitapları bile sanat ... Herkes sanatçı o zaman ..sanki sanat olabilmesi için estetik yorumları bilmem ama ,bir konu veya bir anlam sanat eserinde ki kompozisyonları bir girişi bir çıkışı olmalı ...çünkü aksi halde parada bir sanat olur iki sanat eserini takas etmiş oluruz ❤

  • @oguzpala53
    @oguzpala53 Рік тому +1

    Dilozoftan Kitap Çıkarmasını Bekleyenler
    ✋ Kaldırın Hadi 😉

    • @miyelinkilif
      @miyelinkilif Рік тому

      Piyasada gereksiz onlarca kitap var zaten

  • @huseyinunlu8386
    @huseyinunlu8386 Рік тому

    merhaba....modern v çağdaş sanat adına üretilebilecek herşey üretildi, insanoğluna dair, tüm düşünce sistemi üstüne sanat yapıldı, dünya sorunsalı her yönüyle ele alındı, paletteki renk v fırça hareketi, sonsuz kez deneyimlendi, artık, sanat diyebilmek için ne üretilebilir, ....plastik sanatlar adına yapılacak herşey yapıldı, daha ne yapılabilir ki, adına sanat diyelim....üzerine konuşabilirsniz.. harika olur..tesekkur ederim

  • @meteuzun4077
    @meteuzun4077 Рік тому +1

    siradan bir nesneyi sanat eserine donusturen kemal kilicdarogludur;mansur yavas

  • @ugurlinel
    @ugurlinel Рік тому

    Pisuvarla ne anlamamız lazımmış bu tür bi sanat yeniden düşünülen bir sanat olabilir mi

  • @akustikmod
    @akustikmod Рік тому +1

    Olmayacak sayende hafıza ayıpları.
    Daim ol dilerim kıymetli Dilara🤗

  • @7727v
    @7727v Рік тому

    Abla pandeizm hakkında bir video yapabilir misin lütfen? Türkiye'de kimse yapmamış daha.

  • @rusenali4744
    @rusenali4744 Рік тому

    Pisuvarımıza dokundurtmayız... bizce kutsal bir iş yapıyor...

  • @Rahim.Khalilov
    @Rahim.Khalilov Рік тому

    Bashdaki muziyin ismi lutfennnn

  • @kzadeh
    @kzadeh Рік тому

    Sol LeWitt videosu ola bilir

  • @yakup904
    @yakup904 Рік тому

    Dilara hocam biraz hal olarak Zeynep ışık buyukbaya benziyor. Onun ateist versiyonu

  • @abatisSon
    @abatisSon Рік тому

    Sanat duygulara hitap ediyorsa estetik, akla hitap ediyorsa bağlam... bunların ikisi birlikte de olabilir.. bağlam ve estetik birbirine alternatif değildir... para mevzusuna gelirsek.. bazı sanat çalışmalarını alınmak bazı sanat çalışmaları satılmak istenir.. ikisi birlikte olabilir.. özünde beğendiğin şeye sahip olmak istersin.. yok sanatçı bir bağlamı sana ifade etmek istiyorsa..o ifade sana geçerse sen zaten o ürünü bir şekilde almış olursun..yani sana satılır...Duchamp yorumlarına katılmadım.. adam estetiğe karşı çıkmamış sadece aklı kullanarak bağlamsal sanat yapmış pisuvar kullanarak estetik dışı sanat yapılabilir demiş yani bağlamı harika kurmuş..
    Peki sen bir sanat yapıp görmezden geliniyorsa ne olur..o sanatı yapmazsın..yolun açık olsun..hadi kal sağlıcakla..

  • @sevy9
    @sevy9 Рік тому +1

    💖

  • @nilgunakyurek6969
    @nilgunakyurek6969 Рік тому +1

    🌹🌹🌹🌹

  • @fatihakyol4475
    @fatihakyol4475 Рік тому +1

    off Dilara...

  • @michaelscofield85A
    @michaelscofield85A Рік тому

    Dilara hanım sizin inancınız ne tam olarak

  • @ilkaykayaant5955
    @ilkaykayaant5955 Рік тому

    👏❤👏👏❤

  • @MarinaMark-i3f
    @MarinaMark-i3f Місяць тому

    Abla bi git ya pisuvarın neresi felsefî ne diyorsun Allah aşkına ya ! Yok yeni bakış açısıymış da Kant estetiği şöyleymiş de… Hadi estetik olup olmamasını geçtim bir “anlamı olmak zorunda mı ?” diyorsun yani nesi olacak peki kafayı mı yediniz? Milyonlarca insan daha geçenlerde tuvaletini yapan kadın izliyordu be nasıl şey buuuuu !!!!!!

  • @abidinylmazkaya389
    @abidinylmazkaya389 Рік тому

    112* Elbet ki O, dilediğini hükmeder. Size, yüzünüzü eğeceğinizin haberi verildi. Siz o gün mü sıkılacaksınız, yoksa şimdiden yolda olacaksınız?.@

  • @ferhatkaplan1515
    @ferhatkaplan1515 Рік тому

    Dilara, Felsefe de mantık alanına ne kadar hakimsin acaba ?

  • @fahrettinkat5209
    @fahrettinkat5209 Рік тому

    Slm seni severek dinliyorum seni dinledikçe bambaşka bi dünyaya geçiyorum iyiki varsın ama burnuna o şeyi takmasan TAM SÜPER OLACAK

  • @isnekesan8905
    @isnekesan8905 Рік тому