Domnule Marius Soflete după ce te am urmărit ceva vreme pe aici țin să ți mulțumesc că la 31 de ani de la terminarea facultății de construcții hidrotehnice ,m ai determinat să mă implic in reabilitarea imobilului construit de bunicul meu incepind din 1930. Naționalizat că funcțional și retrocedat că o ruină. Ești un om și un inginer de toată cinstea .
Salut Marius! Te rog mult sa mai faci inca un episod in care sa vorbesti despre materiale si propietatile lor pe categorii. Poti sa corelezi textul cu simulari in Ubakus. Ar fi mega important pt noi "curiosii" ce ne dorim o casa la curte. Sunt importante sfaturile tale si sugestiile tale din experienta proprie. Sa pastrezi stilul tehnic si explicatiile tehnice pt ca e plin youtube-ul de vorbaraie fara sens. Iti multumesc in numele tuturor celor ce te urmarim, sunt rare explicatiile stiintifice in limba romana.
Bravo Marius. Super bun programul si super buna prezentarea. Erai bun de profesor ( pacat ca au salariile pe care le au, astia din invatamant ). Spor la realizat material informativ. Multumim.
:)), nu mă lasă ăștia că am părul prea lung :). Glumeam. Tot o formă de învățământ e și asta, doar că aici ai libertatea să filtrezi și să îți alegi în ce îți investești timpul
@@MariusSoflete stimate domn am și eu o întrebare dacă doriți sa ma ajutați v as mulțumi tare mult. Am tavanele la casa deja făcute și nu a fost pusa bariera de vapori, as putea pune acum o bariera de vapori lipita de rigips prin casa, apoi sa vin cu niște sipca de lemn cu banda de cui ca sa nu întep folia și în final cu încă un rand de rigips prins de sipca de lemn?
Super fain ! Asta deschide ochii multor persoane ! Am doua ore de când fac tot felul de configurări... cam dau cu virgula :))) Da știu un specialist ca ma va salva. :))
@@construieste-cu-Tonito Am incercat sa lucrez si eu dar "ma blochez" la faptul ca nu se incarca automat si coeficientii.... lambda, mu.. Oare ce nu e bine?:)
Foarte bine realizat și foarte explicit chiar dacă experiența mea ca și "constructor" se rezuma la puțin glet și tiefel în fiecare episod găsesc hituri care chiar ajută lumea sa construiască mai bine. Keep up the good work!
Salut. Foarte interesant si captivant in acealsi timp, o solutie alternativa la toate aberatiile care se predau la scoala. informatii concise, precise, stiintifice. prezentate intr-o forma accesibila tuturor. Felicitari Marius, tine-o tot asa. Am invatat atat de multe incat am ajuns sa dau lectii la >meseriasi>
Salut! Foarte interesant, m-au ajutat enorm de mult sfaturile primite, pot spune că am urmărit cca 80% din cursurile prezentate. Norocul meu este că la acest moment mă aflu la placarea cu polistiren grafitat eps 80 de 100mm, coef. term. 0,031, si nu l-am tencuit încă. Am comandat deja achiziționarea pentru încă un strat de 100mm de același polistiren. De la 0,23W/m2K la primul strat, cu al doilea strat ajung la 0,11W/m2K, ceea ce este excelent, mai ales în zonele cu grinzi și stâlpi de beton. Cărămida este Porotherm 25S. Întrebare: 1) Dacă am prins primul strat în ciuperci de plastic, pot ca cel de-al doilea strat de polistiren să îl montez doar cu spumă de polistiren Sika Boom 582 si eventual 1-2 ciuperci pe mijloc dacă mai este cazul? 2) Am observat prin intermediul Ubakus faptul că pot să mai montez pe INTERIOR, în zona stâlpilor și grinzilor de beton armat un strat de polistiren XPS de 20mm (lipit cu spumă), fără să facă condens, totodată scăzând valoarea U cu câteva sutimi, de la 0,148 la 0,135. Are sens? Mulțumesc!
Tot respectul. Am vizionat de mai multe ori acest filmulet si am ajuns la mai multe contradictii: ce este mai bine sa lasi vaporii sa migreze prin perete sau nu?. Daca tencui la interior cu tencuiala pe baza de ciment nu prea este permeabil la vapori. pe de alta parte masa de spaclu la termosistem este pe baza de ciment si vopsele siliconate care nu prea lasa vaporii sa iasa si tot asa. Nu mai stii cum este cel mai bine.
Salutare!!! Foarte bun materialul! Am descoperit si eu acest programel de ceva vreme si m-am tot jucat cu el, fiind intr-un proces de renovare a unei case m-a ajutat considerabil! Cateva precizari daca permiteti, in structura demonstrativa creeata de dvs ati folosit pe post de tencuiala o sapa de ciment(screed = sapa), cred ca trebuia folosita o tencuiala de var cu ciment, (lime cement render) care e mai raspandita, atat la interior cat si la exterior, tencuielile de var, desi sunt mai ok dpv al permeabilitatii la vapori, nu prea stiu sa se mai foloseasca(toata lumea tencuieste cu var ciment sau multibat care mai necesita doar nisip si apa). Dvs ati intercalat termoizolatia intre zidarie si tencuiala de var, ceea ce in practica nu cred ca se intampla deoarece nu tencuieste nimeni peste izolatie cu o tencuiala de var, conteaza ca adezivul folosit la lipire si spacluire si apoi decorativa de fie permeabile la vapori. Daca tencuiala chiar daca e veche, este in stare buna si nu se desprinde, se poate aplica izolatia peste ea, nu trebuie curatata de pe zidarie. Programul ere o baza de date cu materiale destul de buna, dar e mai axata pe ceea ce se gaseste in Germania, dar se pot face stratificatii cu o gama larga de materiale.
calin_b22 un comentariu pertinent al unei persoane care înțelege fenomenele si interacțiunilor dintre materiale, nu doar se bucura de existența unui program free.
Din ce a prezentat dl. Șoflete, rezultă că se pot edita bazele de date cu materiale autohtone. Totul este să existe fișele tehnice detaliate, de la producător. Un factor negativ este și existența pe piață, doar a materialelor orientate exclusiv către ”productivitate”, gândite de fabricanți, doar pentru profitul executantului. Elementele legate de calitatea lucrării, durabilitatea, eficiența energetică și confortul, adică ”profitul” beneficiarului, sunt trecute pe locul doi, sau aproape ignorate. Și astfel, apar soluțiile ”alternative”. Acum, o mare dificultate o prezintă aceste soluții ”uitate”, pe care unii specialiști mai ales restauratori, le ”reînvie”. De exemplu, tencuiala pe bază de var, nisip, ciment, folosită de niște ingineri britanici pentru a repara o casă victoriană care avea mari probleme cu umiditatea în pereții de cărămidă și au avut succes. Marele impediment este faptul că o astfel de rețetă de tencuială fiind ”artizanală”, nu ar putea fi modelată în baza de date a programului.
Eu am vizionat clipul cu cateva zile in urma si aceleasi observatii le as fi avut si eu. Probabil Marius a vrut in principal sa prezinte modul de utilizare a programului si ce "sfaturi" se pot obtine cu el. Sau poate a vrut sa vada daca suntem atenti la ce spune :D. In ce priveste bazele de date, eu am cautat pentru o caramida porotherm date pe care sa le trec in program si nu am gasit decat o valoare lamba. Prea putini producatori dau date suficiente pentru produsele lor, probabil daca le trimiti o cerere ti le vor pune la dispozitie. Nu prea e normal asta, probabil sunt prea putine persoane care inteleg fenomenele din constructii si atunci producatorul nu-si mai bate capul.
Marius mulțumesc pentru acest video informativ ! Ai prezentat exact problema la casa mea și mi-ai salvat mulți banii încercând sa aflu de ce am probleme cu pereții uzi ! Locuiesc in Brasov și casa e veche, din cărămida !
Ar fi interesant un episod si cu izolatia fonica si materialele ce se pot folosi care se gasesc in Romania avand in vedere ca pe forumuri sunt zeci de pareri si legende :) Felicitari pentru contentul de calitate!
Foarte Util! Multumim! Spuneai de o tencuiala de exterior cu indice de permeabilitate redus,. Ne poti recomanda cateva, cu ce ai lucrat? Am un perete de caramida de 115 si vreau sa ii pun la exterior izolatie cu vata bazaltiva si o tencuiala care sa permita sa se evapore apa. PS: O alta problema e ca ploaia bate/izbeste intr-unul dintre pereti ai casei ; sper ca nu e o problema in alegerea unei astfel de tencuieli. O zi buna!
Buna ziua. Foarte interesant. Cum se impaca difuzia de vapori daca pe exterior peste masa de spaclu se da vopsea decorativa siliconata care sigileaza efectiv peretele sau daca izolatia este din vata minerala pentru a nu se uda se sigileaza stratul la exterior. Ceva si despre fatade ventilate (avantaje si dezavantaje) sau despre pereti dubli cu strat de aer intre ei. Toate cele bune
La o termoizolație de 15 cm vata, condensul pe care l-ai eliminat prin creșterea grosimii termoizolației poate fi eliminat prin tencuirea pereților sub izolație, lucru important chiar obligatoriu, tot din sfaturile tale din alte video 😉. Mulțumesc pentru informații!
Felicitari, tu si echipa ta sunteti de foarte mare ajutor.....pe viitor am o rugaminte la voi daca puteti face un material sau mai multe legat de izolatia fonica, cum alegem aceste izolatii, criterii, modul corect de punere in opera...la ales la blocuri cu placile subtiri intre nivele, eu personal am aceasta problema, multumesc anticipat:)
Multumesc din suflet, Marius! Mi-am facut calculul si imi iese un consum de 21 kWh/mp si un coeficient de transmitanta termica de 0.121 W/mpK, si toate astea datorita lui G. Buhnici, dar mai ales datorita tie! Voi vedea cum se prezinta casa la etansietate! Acesta ar fi un subiect de mard interes pt mine: termoizolatia instalatiei electrice si sanitare si solutii privind eliminarea puntilor termice rezultate din strapungerile peretilor exteriori cu diferite utilitati! Multumesc!
Dar ai ținut cont și de pierderile prin ferestre, aporturi solare și ventilație? 0.121 w/m2k e ok la pereți, e foarte bun, dar e doar un component din ceea ce înseamnă balanța energetică. Notat punțile termice, vine material un picuț mai încolo
Casa este din BCA Celco de 300 mm si termoizolata cu Rockwool de 200 mm, ferestrele au un coeficient de transmitanta de 0,85 - 0.88 W/m2K, montate cu banda precomprimata si benzi bariera de vapori la interior si de etansietate la exterior, ventilatia va fi in sistem descentralizat de la Novingair Sevi 160. Cu aportul solar este o problema, casa fiind proiectata de un arhitect care nu a tinut cont de aceste aspecte si nici terenul nu era prea ofertant. Mai am etansietatea, puntile termice si termoizolatia instalatiilor, mai ales a celei elctrice... MULTUMESC!
Salut Adrian, Coeficientul Uw (media ponderata dintre Uf si Ug) obtinut este 0,85 W/m2K? Poti sa.mi spui ce tip de profil, pachetul de sticla si ce fel de deschidere au ferestrele?
Da, media Uw este intre 0, 82 chiar la unele ferestre si 0,88 W/m2K. Profilul este Salamander Blue Evolution 92 mm adancimea in constructie, iar vitrajul este tripan de 54 mm grosime, cu distantier termic Duraterm care este o substanta monocomponenta pe baza de polyisobutylen ce include si materialul absorbant. Distantierul e produs de catre compania germana Kommerling Chemische Fabrik GmbH, (Kodispace 4SG se numeste la ei), iar in Romania singura firma care comercializeaza si monteaza robotizat asa ceva este ADF Piatra-Neamt - asta dupa spusele lor si dupa modestele mele cunostinte! Ferestrele au dimensiuni normale pt o casa P+M, cam de 1,5/1.2 m si mai mici pt bai si dormitoare, insa cu asemenea calitate a pachetului de sticla, cu cat vitrajele sunt mai mari, cu atat coeficientul de transfer termic va fi mai mic. Sper ca am fost inteligibil si coerent! Toate bune!
@@adriantanasa4809 Nu inteleg ceva. Cum adica banda precomprimata si benzi (vapori+ etansietate). Banda precomprimata nu este 3 in 1, inlocuieste benzile exterior si interior ?!? Eu asa am crezut ca este nevoie doar de banda precomprimata Pe 26 iunie, imi ajunge tamplaria PVC si montajul o sa fie cu banda precomprimata GreenteQ Vario 3 si sa fiu pregatit. Multumesc
Bravo marius pentru explicațile tale. Te urmarim de forte mult timp . Miar face foarte mare placere sa te cunoaștemi în persona, sau cum putem sa vorbim în privat. Ieu mam nascut în Timișoara dar acum mam stabilit în Palma de Mallorca. Mulțumim mult. Viorel sau Villy
Salut Marius, Apreciez foarte mult ce faci pentru noi! O parere despre spuma poliuretanica: avantaje, dezavantaze, ma poti sfatui? pt exterior, mansarta, pod? s-au ca si sistem complet de izolatie? Multumesc
sugerez sa infiintezi o facultate particulara de constructii. invatam mai multe lucruri in cateva minute din videoclipurile tale decat in multe zile la UTCB
UBAKUS e un program ce ar trebui INVATAT de catre cei interesati ... E cineva care cunoaste PERFECT Ubakus dispus sa-i invete (...) si pe altii ? ( atentie ! am pus (...) acolo unde trebuia :) ) Merci
Foarte util programul, mulțumim pentru prezentare. Pentru izolarea cu 20 de cm de polistiren a pereților din blocuri ceramice am introdus în program o tencuiala impermeabilizată cu aditivi între cărămidă și izolație și nu mai apare condens. Ce părere ai ?
Mulțumesc frumos pentru împărtășire. Să înțeleg că aportul de căldură, respectiv necesarul de răcire, se face după ce facem acest calcul pentru toți pereții exteriori inclusiv acoperișul și suprafața în contact cu pământul?
Salut am și eu câteva întrebări dacă se poate legate de izolarea unei case moștenite din pământ(pământ bătut nu chirpici) în sudul țării. În concluzie cum putem comunica pt a nu încarca spațiul acesta. Toate cele bune
Salut Marius, multumim pentru informatii, e un clip foarte util. Am intarziat un pic de vreme cu vizionarea (cam un an si un pic :) ) dar sunt ardelean asa ca nu vad unde e graba :)) sunt curios pentru alte tipuri de pereti (CLT sau timberframe). Am incercat programul si am introdus multe dintre valori exact cum ai facut tu. Am introdus diferit peretele (CLT 138 mm), rockwool de 100mm si cifrele arata excelent. Oare chiar asa sa fie? Perete mai subtire decat zidaria clasica, mai putina izolatie si rezultate mai bune?
Salut,Marius!!! Spune-mi, te rog,dacă zidurile, unei case, care sunt din blocuri ceramice de 25 cm,tencuite pe interior și izolate pe exterior cu polistiren de 10 cm- EPS 80,este necesar să fie izolați suplimentar,pe interior???? Dacă nu afectează izolarea interioară a pereților, din ce să fie făcută??? M-am gândit la vată bazaltică de 3 cm,pe care să o pun pe pereți cu adeziv. E bine,există un risc de aparitie a mucegaiului( sau alt risc)???? Mulțumesc frumos.
Multumesc mult pt tutorial. As avea o intrebare. As dori sa izolez demisolul unei case pe interior(caramida 30 cm). Care crezi ca ar fi cea mai buna varianta pentru o grosime de 10 cm?!
As avea si eu o intrebare pentru un apartanent in Germania nustiu din ce este zidul si as dori sal izolez pe interior cabpe exterior nu se poate care e cea mai buna izolatie si de cati milimetri .Mersi de explicati esti cam singurul care da cartile pe fata nu caute sa vanda ce vor producatori
Salutare. Am construit o casa din bca de 350mm(parter). Tavanul camerelor spre podul nelocuibil si necirculabil vreau sa il izolez cu vata bazaltica de 300mm. Diferenta de preturi intre producători e f mare. De ce? Sa fie doar numele? Mersi de răspuns anticipat si multa bafta in continuare. Păcat ca suntem prea putini care te urmărim si construim corect. Felicitari
Sa oferi programul Ubakus unor persoane care nu au pregatirea necesara sa-l foloseasca corect e ca si cum le-ai inmana cutia Pandorei, cu multe probleme care se regasesc in detalii. In clip zici la un moment dat ca nu se va supraincalzi casa, dar exista studii pe case pasive construite in Bucuresti, case care se supraincalzesc, sau ne putem uita la casa pe care i-ai construit-o lui Buhnici, casa care se supraincalzeste, casa care necesita racire activa.
da și nu. e un program simplu și intuitiv ubakus-ul iar cei care iși doresc, il pot învăța foarte repede. Cazul supraîncălzirii casei buhnici vine din neînțelegerea utilizării unei case pasive și am analizat ce s-a întâmplat: casa are o încălzire în pardoseală mult supradimensionată, pentru că în timpul șantierului s-a schimbat echipa de instalații, iar sistemul de încălzire a fost executat ''clasic'', cu o putere instalată mult prea mare (aprox 40W-60/m2) față de necesar (12W/m2), + săptămâna cu supraîncălzirea a început cu -8 grade luni și a ajuns la +15 grade sâmbătă (temperatura exterioară) + a scăzut și nebulozitatea și a bătut soarele mai tare + încălzirea în pardoseală a mers în continuare și avea inerție considerabilă, deci nu s-a ținut cont de toate datele problemei când a fost făcut materialul video
salutare.Multumim pentru content. Ce parere ai despre pluta, ca material termoizolant? Merita schimbata anvelopa unei case? Se recomanda pentru folosirea la interior sau exterior?Multumesc
Foarte interesant ce ne prezinti. Am si eu o intrebare, ca in toate magazinele de constructii gasesc doar vata minerala bazaltica sau de sticla, si unde as putea gasi pe celelalte, la noi in tara? Merci mult!
Am si eu o intrebare. Vad ca in video nu s-a punctat asta la calcul. Peretele are nevoie pe interior si de o lavabila, iar pe exterior de o decorativa. Acestea doua nu trebuie luate in calcul? Deasemenea, stie cineva daca exista o baza de date a materialelor de constructii care sa contina la vedereparametrii pentru cundcutivitate termica si coeficient de permeabilitate la vaporii de apa? Multumesc.
Salutare si multumim pentru tot efortul pe care il faci ca sa deschizi mintile oamenilor! Doar o nelamurire am: fix pe primul rand, unde alegi tipul de circulatie a aerului, spui la inceputul tutorialului ca pe peretele INTERIOR ne intereseaza daca avem circulatie redusa sau libera a aerului, apoi incepi sa vorbesti despre exterior (unde se poate intampla ca pe un perete exterior sa am circulatie redusa a aerului...) De aici nedumerirea mea...Nu vreau sa fiu carcotas, dar, probabil, la ora la care scriu capul meu du mai face sinapsa si mi-ar placea sa ma luminez. Multumesc! PS:ubakus m-a ajutat sa il fac pe socrul meu sa inteleaga diferenta dintre 10 cm de izolatie si 15 cm. Noroc cu tine!
Salut,foarte util program,poți face un calcul la un perete din bolțari de cărămidă și polistiren grafitat de 15cm?sa știu cam prin ce zona mă incadrez cu vaporii ,și eficientă polistirenului,mersi
Ce tencuiala decorativa recomanzi pentru finisarea peretilor exteriori? Termosistemul se va realiza cu vata bazaltica dar cand am simulat si am adaugat la exterior tencuiala siliconica am vazut probleme legate de condes. Multumesc
@@adrianarmulescu1442 mulțumesc. Deja au trecut 2 ani de la întrebare, am schimbat vata cu polistiren grafitat pentru a alege o grosime mai mare in același buget și s-au simplificat lucrurile 😁
@@catalincostache6953 hm. Eu am pus deja vata bazaltica rockwool 15 cm anul trecut si ma documentam despre decorativa, dar specificatiile acestora nu ofera foarte multe detalii. Am gasit ceva decorativa in ubakus de la Hasit, dar se face foarte mult condens fix in spatele acesteia, exact ca la Marius si cum ai mentionat tu. si nu am inteles ce solutie ar fi. Ce decorativa ai folosit? Se prezinta bine dupa 1-2 ierni?
Bună Ce diferență este între termosistemul cu polistiren de 10cm si termosistemul Multipor de 10cm pentru exterior. Care termosistemul este recomandat pentru izolarea termică a unei case pe exterior.
Salut Vlad,peste polistiren. Ce adeziv permeabil sa pun când fac calculul in Ubakus? Sigur nu o sa fie de 1 cm,că vin două mâini de adeziv...mersi Eu tencuiala am pus o înainte polistiren
Salut. Locuiesc intr-un apartament la etajul 1 iar sub mine este casa scării, din acest motiv este foarte rece, fiind și pe nord orientat apartamentul. Care ar fi stratul de izolație necesar pentru un confort termic sporit?
Salut dl Marius foarte utile înregistrările dumneavoastră, știu că nu este locul potrivit pt această întrebare dar nu am găsit un loc mai bun ..Despre încălzirea în sapa cu cabluri încălzitoare electrice sau covorașe electric acoperit direct cu adeziv și gresie Ce părere aveți ați văzut ați lucrat se merita sa au mă las păgubaș și aștept 100 de ani gazele.multumesc
Trebuie sa fi atent la permeabilitatea vaporilor. Vata permite mai usor transferul de vapori din interior catre exterior dar polistirenul sau alte materiale sintetice cum e si PIR ul franeaza acest transfer de vapori. Acolo apare condensul, se aduna vaporii care nu pot trece prin polistiren si cum zicea Marius apar crapaturi la inghet - dezghet (din cauza modificarii volumului la diferente de temperatura). De preferabil folosirea aceluiasi material sau bariere de vapori dar care e un alt subiect destul de vast.
@@vector3darchitecture552 Salut, am caramida + polistiren + vata + tencuiala. Materialele sintetice franeaza trecerea vaporilor de apa => condens se face intre caramida si polistiren (vaporii care vin din interior) dar pana la exterior mai este 100mm de polistiren + 100 vata (200mm de izolatie), nu are ce sa impuste....
Salut. Noi am folosit vata bazaltica de 15 cm si avem pe un perete nevoie de inca 2 cm ca sa ne iasa la nivel cu un geam. Oare putem adouga polistiren peste vata bazaltica? Vata de 2 cm nu se gaseste pe piata, iar sa incarcam din adeziv e cam multa grosime.
Salut! Pentru a evita condensul la un perete de BCA, pot sa inserez o folie bariera de vapori intre stratul de izolatie si BCA? Izolatia o sa fie din polistiren expandat EPS80 cu grosime de 15 cm. Sau e o solutie atehnica? Multumesc anticipat! :)
Trebuie lăsat între perete și izolație un strat mic de aer? Constructorul meu asa spune dar mie nu mi se pare ok. Am bca de 25 și vreau sa izolez cu vata de 15
Eu ma lovesc de urmatoarea problema, in timul verii in zona unde locuiesc eu (bazniul Marii Mediteraneene) vara temperatura este de 40-45 grade si o umiditate de 80%, uneori si 90 % ,intre vata minerala si zidarie rezulta 5kg condens pe m2. La polistiren 0. Intrebarea este, pot sa scot direct din calcul varianta de vata bazaltica? Multumesc.
Va salut! Felicitari pentru prezentare! Am un proiect de casa P+M pe structura de lemn, peretii din USB iar in interior celuloza 15cm, rigips ca finisaj interior. Ce izolatie exterioara este recomandata si ce grosime? Multumesc si multa sanatate!
Salut Marius. Ce se intampla in cazul in care e proiectat si un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura? Atunci cat la % din umiditate tinde sa iasa prin pereti? Nu am gasit in Ubakus posibiliatea introducerii unui astfel de caz. Mersi
Multi recomanda decorativa siliconica datorita calitatii ei. Cum facem in acest caz? deoarece, in acest program, apare condens intre vata minerala si aceasta decorativa.
Buna seara, Am o casa cu caramida Porotherm + izolatie polistiren XPS de 10cm. La interior as vrea sa vin cu profil metalic si rigips dublu placat. Ar fi ok sa izolez cu vata minerala de 5cm intre caramida si rigips? Se impune folosirea unei bariere de vapori? Multumesc
Doresc sa-mi construiesc o casa din containere modulare. Peretii exteriori la aceste containere sunt din panouri sandwich (tabla la exteriore si vata minerala la mijloc). Ce fel de izolatie se recomanda pentru acest tip pereti la interior si la exterior, in ideea de a realiza o mai buna izolare termica, un aspect mai placut casei, de a proteja exteriorul cat si interiorul. Un sfat va rog.
Domnule Marius Soflete după ce te am urmărit ceva vreme pe aici țin să ți mulțumesc că la 31 de ani de la terminarea facultății de construcții hidrotehnice ,m ai determinat să mă implic in reabilitarea imobilului construit de bunicul meu incepind din 1930. Naționalizat că funcțional și retrocedat că o ruină.
Ești un om și un inginer de toată cinstea .
In sfarsit cineva explica fenomenele astea pe intelesul tuturor... Bravo, Felicitari si Multumim pentru informatiile prezentate!
DA..... ceva foarte util si interesant , deloc de neglijat! Felicitariiii!!!!!
Foarte util! Felicitări pentru inițiativă!
Să fie cu folos!
Salut Marius! Te rog mult sa mai faci inca un episod in care sa vorbesti despre materiale si propietatile lor pe categorii. Poti sa corelezi textul cu simulari in Ubakus. Ar fi mega important pt noi "curiosii" ce ne dorim o casa la curte. Sunt importante sfaturile tale si sugestiile tale din experienta proprie. Sa pastrezi stilul tehnic si explicatiile tehnice pt ca e plin youtube-ul de vorbaraie fara sens. Iti multumesc in numele tuturor celor ce te urmarim, sunt rare explicatiile stiintifice in limba romana.
Servus Marius ! Multumim pentru info ! Cel putin din partea mea, ai multumiri ! Bun programul !
Bravo Marius. Super bun programul si super buna prezentarea. Erai bun de profesor ( pacat ca au salariile pe care le au, astia din invatamant ). Spor la realizat material informativ. Multumim.
:)), nu mă lasă ăștia că am părul prea lung :). Glumeam. Tot o formă de învățământ e și asta, doar că aici ai libertatea să filtrezi și să îți alegi în ce îți investești timpul
@@MariusSoflete stimate domn am și eu o întrebare dacă doriți sa ma ajutați v as mulțumi tare mult. Am tavanele la casa deja făcute și nu a fost pusa bariera de vapori, as putea pune acum o bariera de vapori lipita de rigips prin casa, apoi sa vin cu niște sipca de lemn cu banda de cui ca sa nu întep folia și în final cu încă un rand de rigips prins de sipca de lemn?
Super fain ! Asta deschide ochii multor persoane ! Am doua ore de când fac tot felul de configurări... cam dau cu virgula :))) Da știu un specialist ca ma va salva. :))
Așa-i că te prinde? Devine ca un joc.
@@MariusSoflete Pe mine m-a prin de mi s-au înroșit sinapsele :))))
@@construieste-cu-Tonito Am incercat sa lucrez si eu dar "ma blochez" la faptul ca nu se incarca automat si coeficientii.... lambda, mu.. Oare ce nu e bine?:)
Foarte bine realizat și foarte explicit chiar dacă experiența mea ca și "constructor" se rezuma la puțin glet și tiefel în fiecare episod găsesc hituri care chiar ajută lumea sa construiască mai bine. Keep up the good work!
Super! Mă bucur mult să văd că sunt de ajutor!
Salut,foarte frumos explicat,felicitari !!!!!
Salut.
Foarte interesant si captivant in acealsi timp, o solutie alternativa la toate aberatiile care se predau la scoala. informatii concise, precise, stiintifice. prezentate intr-o forma accesibila tuturor. Felicitari Marius, tine-o tot asa. Am invatat atat de multe incat am ajuns sa dau lectii la >meseriasi>
Salut, excelent materialul!!! Multumesc frumos pentru ca ai prezentat acest program, o sa imi fie foarte util :)
Mulțumesc frumos Marius pentru acest tutorial.
Thanks!
Foarte bun programul si foarte bune explicatiile cu exemple.
Păi da...cam super...ca sa stim si noi despre ce este vorba. Bravo.
Mircea Bravo sau Johnny Bravo? :)), glumeam, să fie cu folos!
@@MariusSoflete sigur va fi de folos...teoretic avem ceva in lucru...un A-frame mic
Bravo Marius Foarte util program
Felicitari pentru materiale!
Interesant, complicat dar util...mersi
Pare in primă fază, dar după ce te joci puțin în el, devine ca o joacă
Salut! Foarte interesant, m-au ajutat enorm de mult sfaturile primite, pot spune că am urmărit cca 80% din cursurile prezentate. Norocul meu este că la acest moment mă aflu la placarea cu polistiren grafitat eps 80 de 100mm, coef. term. 0,031, si nu l-am tencuit încă. Am comandat deja achiziționarea pentru încă un strat de 100mm de același polistiren. De la 0,23W/m2K la primul strat, cu al doilea strat ajung la 0,11W/m2K, ceea ce este excelent, mai ales în zonele cu grinzi și stâlpi de beton. Cărămida este Porotherm 25S.
Întrebare:
1) Dacă am prins primul strat în ciuperci de plastic, pot ca cel de-al doilea strat de polistiren să îl montez doar cu spumă de polistiren Sika Boom 582 si eventual 1-2 ciuperci pe mijloc dacă mai este cazul?
2) Am observat prin intermediul Ubakus faptul că pot să mai montez pe INTERIOR, în zona stâlpilor și grinzilor de beton armat un strat de polistiren XPS de 20mm (lipit cu spumă), fără să facă condens, totodată scăzând valoarea U cu câteva sutimi, de la 0,148 la 0,135. Are sens?
Mulțumesc!
Foarte utile informatiile. Respect unui asa profesionist!
Tot respectul. Am vizionat de mai multe ori acest filmulet si am ajuns la mai multe contradictii: ce este mai bine sa lasi vaporii sa migreze prin perete sau nu?. Daca tencui la interior cu tencuiala pe baza de ciment nu prea este permeabil la vapori. pe de alta parte masa de spaclu la termosistem este pe baza de ciment si vopsele siliconate care nu prea lasa vaporii sa iasa si tot asa. Nu mai stii cum este cel mai bine.
Cel mai util video pentru non-inginderi!!!
Salutare!!! Foarte bun materialul! Am descoperit si eu acest programel de ceva vreme si m-am tot jucat cu el, fiind intr-un proces de renovare a unei case m-a ajutat considerabil! Cateva precizari daca permiteti, in structura demonstrativa creeata de dvs ati folosit pe post de tencuiala o sapa de ciment(screed = sapa), cred ca trebuia folosita o tencuiala de var cu ciment, (lime cement render) care e mai raspandita, atat la interior cat si la exterior, tencuielile de var, desi sunt mai ok dpv al permeabilitatii la vapori, nu prea stiu sa se mai foloseasca(toata lumea tencuieste cu var ciment sau multibat care mai necesita doar nisip si apa). Dvs ati intercalat termoizolatia intre zidarie si tencuiala de var, ceea ce in practica nu cred ca se intampla deoarece nu tencuieste nimeni peste izolatie cu o tencuiala de var, conteaza ca adezivul folosit la lipire si spacluire si apoi decorativa de fie permeabile la vapori. Daca tencuiala chiar daca e veche, este in stare buna si nu se desprinde, se poate aplica izolatia peste ea, nu trebuie curatata de pe zidarie. Programul ere o baza de date cu materiale destul de buna, dar e mai axata pe ceea ce se gaseste in Germania, dar se pot face stratificatii cu o gama larga de materiale.
calin_b22 un comentariu pertinent al unei persoane care înțelege fenomenele si interacțiunilor dintre materiale, nu doar se bucura de existența unui program free.
Din ce a prezentat dl. Șoflete, rezultă că se pot edita bazele de date cu materiale autohtone. Totul este să existe fișele tehnice detaliate, de la producător. Un factor negativ este și existența pe piață, doar a materialelor orientate exclusiv către ”productivitate”, gândite de fabricanți, doar pentru profitul executantului. Elementele legate de calitatea lucrării, durabilitatea, eficiența energetică și confortul, adică ”profitul” beneficiarului, sunt trecute pe locul doi, sau aproape ignorate. Și astfel, apar soluțiile ”alternative”. Acum, o mare dificultate o prezintă aceste soluții ”uitate”, pe care unii specialiști mai ales restauratori, le ”reînvie”. De exemplu, tencuiala pe bază de var, nisip, ciment, folosită de niște ingineri britanici pentru a repara o casă victoriană care avea mari probleme cu umiditatea în pereții de cărămidă și au avut succes. Marele impediment este faptul că o astfel de rețetă de tencuială fiind ”artizanală”, nu ar putea fi modelată în baza de date a programului.
Eu am vizionat clipul cu cateva zile in urma si aceleasi observatii le as fi avut si eu. Probabil Marius a vrut in principal sa prezinte modul de utilizare a programului si ce "sfaturi" se pot obtine cu el. Sau poate a vrut sa vada daca suntem atenti la ce spune :D. In ce priveste bazele de date, eu am cautat pentru o caramida porotherm date pe care sa le trec in program si nu am gasit decat o valoare lamba. Prea putini producatori dau date suficiente pentru produsele lor, probabil daca le trimiti o cerere ti le vor pune la dispozitie. Nu prea e normal asta, probabil sunt prea putine persoane care inteleg fenomenele din constructii si atunci producatorul nu-si mai bate capul.
De cand asteptam acest video...
A durat ceva, dar erau nevoie de cursurile anterioare pentru a putea ajunge aici
Ce tare! Deja mi.am verificat stratificatia peretelui pentru un perete timber frame cu fatada ventilata 😍😍
Foarte util.Felicitări!
Să fie cu folos!
Marius mulțumesc pentru acest video informativ ! Ai prezentat exact problema la casa mea și mi-ai salvat mulți banii încercând sa aflu de ce am probleme cu pereții uzi ! Locuiesc in Brasov și casa e veche, din cărămida !
Ar fi interesant un episod si cu izolatia fonica si materialele ce se pot folosi care se gasesc in Romania avand in vedere ca pe forumuri sunt zeci de pareri si legende :) Felicitari pentru contentul de calitate!
"pot sa adaug un layer.... material deasupra sau dedesubt" :D gotcha ! Succes si spor in continuare !
Buna treaba! Am ce face azi :))) Multumim!
Dacă tot s-a terminat G.O.T ....
@@MariusSoflete Clar! :))))
Super!
Foarte util!
Felicitări!(1 milion 😁)
Multumim, multumim, multumim !
Bun de știut
Salut Marius. Foarte ok tutorialul, multumim. Astept cu nerabdare un calcul pentru casa de la Covasna :)
Deci clipul asta o fost fain, fain de tot ... mai vreau :-)
Mai facem atunci! Ai ratat primul laic :), dar tot primești diplomă de fan nr 1
@@MariusSoflete Mersi mersi ... si la mai multe :-)
Foarte Util! Multumim!
Spuneai de o tencuiala de exterior cu indice de permeabilitate redus,. Ne poti recomanda cateva, cu ce ai lucrat?
Am un perete de caramida de 115 si vreau sa ii pun la exterior izolatie cu vata bazaltiva si o tencuiala care sa permita sa se evapore apa.
PS: O alta problema e ca ploaia bate/izbeste intr-unul dintre pereti ai casei ; sper ca nu e o problema in alegerea unei astfel de tencuieli.
O zi buna!
daca aveam programul acesta in facultate era mult mai usor de facut proiectul la termotehnica !!! ;) :))
Niciodată nu e prea târziu :), așa măcar ai văzut toate integralele aferente de calcul.
Wow, cursurile astea sunt aur A U R
Dar fara partid :)
Buna ziua. Foarte interesant. Cum se impaca difuzia de vapori daca pe exterior peste masa de spaclu se da vopsea decorativa siliconata care sigileaza efectiv peretele sau daca izolatia este din vata minerala pentru a nu se uda se sigileaza stratul la exterior. Ceva si despre fatade ventilate (avantaje si dezavantaje) sau despre pereti dubli cu strat de aer intre ei. Toate cele bune
La o termoizolație de 15 cm vata, condensul pe care l-ai eliminat prin creșterea grosimii termoizolației poate fi eliminat prin tencuirea pereților sub izolație, lucru important chiar obligatoriu, tot din sfaturile tale din alte video 😉.
Mulțumesc pentru informații!
Da a pus tencuiala sub izolatie. A pus pe interior pe urma a venit cu zidaria si a urmat tencuiala la care faci tu referire.
Felicitari, tu si echipa ta sunteti de foarte mare ajutor.....pe viitor am o rugaminte la voi daca puteti face un material sau mai multe legat de izolatia fonica, cum alegem aceste izolatii, criterii, modul corect de punere in opera...la ales la blocuri cu placile subtiri intre nivele, eu personal am aceasta problema, multumesc anticipat:)
Multumesc din suflet, Marius! Mi-am facut calculul si imi iese un consum de 21 kWh/mp si un coeficient de transmitanta termica de 0.121 W/mpK, si toate astea datorita lui G. Buhnici, dar mai ales datorita tie! Voi vedea cum se prezinta casa la etansietate! Acesta ar fi un subiect de mard interes pt mine: termoizolatia instalatiei electrice si sanitare si solutii privind eliminarea puntilor termice rezultate din strapungerile peretilor exteriori cu diferite utilitati! Multumesc!
Dar ai ținut cont și de pierderile prin ferestre, aporturi solare și ventilație? 0.121 w/m2k e ok la pereți, e foarte bun, dar e doar un component din ceea ce înseamnă balanța energetică.
Notat punțile termice, vine material un picuț mai încolo
Casa este din BCA Celco de 300 mm si termoizolata cu Rockwool de 200 mm, ferestrele au un coeficient de transmitanta de 0,85 - 0.88 W/m2K, montate cu banda precomprimata si benzi bariera de vapori la interior si de etansietate la exterior, ventilatia va fi in sistem descentralizat de la Novingair Sevi 160. Cu aportul solar este o problema, casa fiind proiectata de un arhitect care nu a tinut cont de aceste aspecte si nici terenul nu era prea ofertant. Mai am etansietatea, puntile termice si termoizolatia instalatiilor, mai ales a celei elctrice... MULTUMESC!
Salut Adrian,
Coeficientul Uw (media ponderata dintre Uf si Ug) obtinut este 0,85 W/m2K? Poti sa.mi spui ce tip de profil, pachetul de sticla si ce fel de deschidere au ferestrele?
Da, media Uw este intre 0, 82 chiar la unele ferestre si 0,88 W/m2K. Profilul este Salamander Blue Evolution 92 mm adancimea in constructie, iar vitrajul este tripan de 54 mm grosime, cu distantier termic Duraterm care este o substanta monocomponenta pe baza de polyisobutylen ce include si materialul absorbant. Distantierul e produs de catre compania germana Kommerling Chemische Fabrik GmbH, (Kodispace 4SG se numeste la ei), iar in Romania singura firma care comercializeaza si monteaza robotizat asa ceva este ADF Piatra-Neamt - asta dupa spusele lor si dupa modestele mele cunostinte! Ferestrele au dimensiuni normale pt o casa P+M, cam de 1,5/1.2 m si mai mici pt bai si dormitoare, insa cu asemenea calitate a pachetului de sticla, cu cat vitrajele sunt mai mari, cu atat coeficientul de transfer termic va fi mai mic. Sper ca am fost inteligibil si coerent! Toate bune!
@@adriantanasa4809 Nu inteleg ceva. Cum adica banda precomprimata si benzi (vapori+ etansietate). Banda precomprimata nu este 3 in 1, inlocuieste benzile exterior si interior ?!? Eu asa am crezut ca este nevoie doar de banda precomprimata Pe 26 iunie, imi ajunge tamplaria PVC si montajul o sa fie cu banda precomprimata GreenteQ Vario 3 si sa fiu pregatit. Multumesc
Foarte util. Multumim !
Felicitari pentru video!!!
Mulțumim
Cat am asteptat episodu' asta ^^ !
Bun de profesor
Bravo marius pentru explicațile tale.
Te urmarim de forte mult timp .
Miar face foarte mare placere sa te cunoaștemi în persona, sau cum putem sa vorbim în privat.
Ieu mam nascut în Timișoara dar acum mam stabilit în Palma de Mallorca.
Mulțumim mult.
Viorel sau Villy
Excelent video ! Mulțumim !!!!!!!!!!!!!
asteptam si alte cursuri
Salut!
Super programul, cu cofrajele mele am u 0,13w
Salut ! Despre ce cofraje vorbesti ?
Multumesc șoflete
Să trăiești!
Mulțumesc
Salut Marius,
Apreciez foarte mult ce faci pentru noi!
O parere despre spuma poliuretanica: avantaje, dezavantaze, ma poti sfatui? pt exterior, mansarta, pod?
s-au ca si sistem complet de izolatie?
Multumesc
Este pe lista de subiecte. Cât de tare te grăbești?
@@MariusSoflete nu este urgent, doar ca ma interesează părerea unui specialist
Superb!
@Marius Soflete, mai faci un nou tutorial la Ubakus? Multumiri pt acest tutorial!
sugerez sa infiintezi o facultate particulara de constructii. invatam mai multe lucruri in cateva minute din videoclipurile tale decat in multe zile la UTCB
Și stai așa, că mai urmează vreo 5 cursuri în perioada următoare
Opinion about the Izodom system? Is it a good alternative to a passiv haus timberframe?
Multumesc
Care ar fi rezultatul folosind zidarie de chirpici multumesc
Marius S. ma cearta sotia ca stau pe ubakus!!!sunt ca un adolescent din nou!ms
UBAKUS e un program ce ar trebui INVATAT de catre cei interesati ... E cineva care cunoaste PERFECT Ubakus dispus sa-i invete (...) si pe altii ? ( atentie ! am pus (...) acolo unde trebuia :) ) Merci
Foarte util programul, mulțumim pentru prezentare. Pentru izolarea cu 20 de cm de polistiren a pereților din blocuri ceramice am introdus în program o tencuiala impermeabilizată cu aditivi între cărămidă și izolație și nu mai apare condens. Ce părere ai ?
Like !
Mulțumesc frumos pentru împărtășire. Să înțeleg că aportul de căldură, respectiv necesarul de răcire, se face după ce facem acest calcul pentru toți pereții exteriori inclusiv acoperișul și suprafața în contact cu pământul?
Dacă se face izolație pe exterior , cu vata bazaltică de minim 200mm, este necesar și izolarea pe interior ? Merci !
Salut am și eu câteva întrebări dacă se poate legate de izolarea unei case moștenite din pământ(pământ bătut nu chirpici) în sudul țării. În concluzie cum putem comunica pt a nu încarca spațiul acesta. Toate cele bune
Salut Marius, multumim pentru informatii, e un clip foarte util. Am intarziat un pic de vreme cu vizionarea (cam un an si un pic :) ) dar sunt ardelean asa ca nu vad unde e graba :)) sunt curios pentru alte tipuri de pereti (CLT sau timberframe). Am incercat programul si am introdus multe dintre valori exact cum ai facut tu. Am introdus diferit peretele (CLT 138 mm), rockwool de 100mm si cifrele arata excelent. Oare chiar asa sa fie? Perete mai subtire decat zidaria clasica, mai putina izolatie si rezultate mai bune?
Salut,Marius!!! Spune-mi, te rog,dacă zidurile, unei case, care sunt din blocuri ceramice de 25 cm,tencuite pe interior și izolate pe exterior cu polistiren de 10 cm- EPS 80,este necesar să fie izolați suplimentar,pe interior???? Dacă nu afectează izolarea interioară a pereților, din ce să fie făcută??? M-am gândit la vată bazaltică de 3 cm,pe care să o pun pe pereți cu adeziv. E bine,există un risc de aparitie a mucegaiului( sau alt risc)???? Mulțumesc frumos.
Multumesc mult pt tutorial. As avea o intrebare. As dori sa izolez demisolul unei case pe interior(caramida 30 cm). Care crezi ca ar fi cea mai buna varianta pentru o grosime de 10 cm?!
As avea si eu o intrebare pentru un apartanent in Germania nustiu din ce este zidul si as dori sal izolez pe interior cabpe exterior nu se poate care e cea mai buna izolatie si de cati milimetri .Mersi de explicati esti cam singurul care da cartile pe fata nu caute sa vanda ce vor producatori
Salutare, vezi ca avem un material pe tema asta 😁
Esti cal mai tare tino tot asa
Bună seara. Dacă vreau să termoizolez o casă din chiripici știți cu ce material se poate echivala? (ce fel de cărămidă, etc....). Mulțumesc
Salutare. Am construit o casa din bca de 350mm(parter). Tavanul camerelor spre podul nelocuibil si necirculabil vreau sa il izolez cu vata bazaltica de 300mm. Diferenta de preturi intre producători e f mare. De ce? Sa fie doar numele? Mersi de răspuns anticipat si multa bafta in continuare. Păcat ca suntem prea putini care te urmărim si construim corect. Felicitari
Sa oferi programul Ubakus unor persoane care nu au pregatirea necesara sa-l foloseasca corect e ca si cum le-ai inmana cutia Pandorei, cu multe probleme care se regasesc in detalii. In clip zici la un moment dat ca nu se va supraincalzi casa, dar exista studii pe case pasive construite in Bucuresti, case care se supraincalzesc, sau ne putem uita la casa pe care i-ai construit-o lui Buhnici, casa care se supraincalzeste, casa care necesita racire activa.
da și nu. e un program simplu și intuitiv ubakus-ul iar cei care iși doresc, il pot învăța foarte repede. Cazul supraîncălzirii casei buhnici vine din neînțelegerea utilizării unei case pasive și am analizat ce s-a întâmplat: casa are o încălzire în pardoseală mult supradimensionată, pentru că în timpul șantierului s-a schimbat echipa de instalații, iar sistemul de încălzire a fost executat ''clasic'', cu o putere instalată mult prea mare (aprox 40W-60/m2) față de necesar (12W/m2), + săptămâna cu supraîncălzirea a început cu -8 grade luni și a ajuns la +15 grade sâmbătă (temperatura exterioară) + a scăzut și nebulozitatea și a bătut soarele mai tare + încălzirea în pardoseală a mers în continuare și avea inerție considerabilă, deci nu s-a ținut cont de toate datele problemei când a fost făcut materialul video
salutare.Multumim pentru content. Ce parere ai despre pluta, ca material termoizolant? Merita schimbata anvelopa unei case? Se recomanda pentru folosirea la interior sau exterior?Multumesc
Salutare! Sunt in curs de documentare pe tema plutei, revin cu materiale pe subiect
Foarte interesant ce ne prezinti. Am si eu o intrebare, ca in toate magazinele de constructii gasesc doar vata minerala bazaltica sau de sticla, si unde as putea gasi pe celelalte, la noi in tara? Merci mult!
Am si eu o intrebare. Vad ca in video nu s-a punctat asta la calcul. Peretele are nevoie pe interior si de o lavabila, iar pe exterior de o decorativa. Acestea doua nu trebuie luate in calcul? Deasemenea, stie cineva daca exista o baza de date a materialelor de constructii care sa contina la vedereparametrii pentru cundcutivitate termica si coeficient de permeabilitate la vaporii de apa? Multumesc.
Salutare si multumim pentru tot efortul pe care il faci ca sa deschizi mintile oamenilor!
Doar o nelamurire am: fix pe primul rand, unde alegi tipul de circulatie a aerului, spui la inceputul tutorialului ca pe peretele INTERIOR ne intereseaza daca avem circulatie redusa sau libera a aerului, apoi incepi sa vorbesti despre exterior (unde se poate intampla ca pe un perete exterior sa am circulatie redusa a aerului...)
De aici nedumerirea mea...Nu vreau sa fiu carcotas, dar, probabil, la ora la care scriu capul meu du mai face sinapsa si mi-ar placea sa ma luminez.
Multumesc!
PS:ubakus m-a ajutat sa il fac pe socrul meu sa inteleaga diferenta dintre 10 cm de izolatie si 15 cm. Noroc cu tine!
Salut,foarte util program,poți face un calcul la un perete din bolțari de cărămidă și polistiren grafitat de 15cm?sa știu cam prin ce zona mă incadrez cu vaporii ,și eficientă polistirenului,mersi
Ce tencuiala decorativa recomanzi pentru finisarea peretilor exteriori? Termosistemul se va realiza cu vata bazaltica dar cand am simulat si am adaugat la exterior tencuiala siliconica am vazut probleme legate de condes. Multumesc
E buna intrebarea, dar se pare ca acest detaliu e contra cost. Multe alte intrebari relevante nu au raspunsuri.
@@adrianarmulescu1442 mulțumesc. Deja au trecut 2 ani de la întrebare, am schimbat vata cu polistiren grafitat pentru a alege o grosime mai mare in același buget și s-au simplificat lucrurile 😁
@@catalincostache6953 hm. Eu am pus deja vata bazaltica rockwool 15 cm anul trecut si ma documentam despre decorativa, dar specificatiile acestora nu ofera foarte multe detalii. Am gasit ceva decorativa in ubakus de la Hasit, dar se face foarte mult condens fix in spatele acesteia, exact ca la Marius si cum ai mentionat tu. si nu am inteles ce solutie ar fi. Ce decorativa ai folosit? Se prezinta bine dupa 1-2 ierni?
Fff util! Mulțumesc ! Ce ar trebui selectat pentru glet și var lavabil? As vrea sa pun toate straturile!
Diverse tipuri de tencuieli. Mergi la secțiunea de Render și acolo ai de unde alege
Bună Ce diferență este între termosistemul cu polistiren de 10cm si termosistemul Multipor de 10cm pentru exterior.
Care termosistemul este recomandat pentru izolarea termică a unei case pe exterior.
Salut Vlad,peste polistiren. Ce adeziv permeabil sa pun când fac calculul in Ubakus? Sigur nu o sa fie de 1 cm,că vin două mâini de adeziv...mersi
Eu tencuiala am pus o înainte polistiren
Salut. Locuiesc intr-un apartament la etajul 1 iar sub mine este casa scării, din acest motiv este foarte rece, fiind și pe nord orientat apartamentul. Care ar fi stratul de izolație necesar pentru un confort termic sporit?
Salut dl Marius foarte utile înregistrările dumneavoastră, știu că nu este locul potrivit pt această întrebare dar nu am găsit un loc mai bun ..Despre încălzirea în sapa cu cabluri încălzitoare electrice sau covorașe electric acoperit direct cu adeziv și gresie Ce părere aveți ați văzut ați lucrat se merita sa au mă las păgubaș și aștept 100 de ani gazele.multumesc
Iti recomand sibotherm.com
Salut,am si eu o intrebare. Ce se intampla daca combin materialele termoizolante? de exemplu caramida + polistiren (100) + vata (100)
Trebuie sa fi atent la permeabilitatea vaporilor. Vata permite mai usor transferul de vapori din interior catre exterior dar polistirenul sau alte materiale sintetice cum e si PIR ul franeaza acest transfer de vapori. Acolo apare condensul, se aduna vaporii care nu pot trece prin polistiren si cum zicea Marius apar crapaturi la inghet - dezghet (din cauza modificarii volumului la diferente de temperatura). De preferabil folosirea aceluiasi material sau bariere de vapori dar care e un alt subiect destul de vast.
@@vector3darchitecture552 Salut, am caramida + polistiren + vata + tencuiala. Materialele sintetice franeaza trecerea vaporilor de apa => condens se face intre caramida si polistiren (vaporii care vin din interior) dar pana la exterior mai este 100mm de polistiren + 100 vata (200mm de izolatie), nu are ce sa impuste....
UNDE gasesc si eu tencuiala decorativa cu permeabilitate la vapori de 5?
Salut. Noi am folosit vata bazaltica de 15 cm si avem pe un perete nevoie de inca 2 cm ca sa ne iasa la nivel cu un geam. Oare putem adouga polistiren peste vata bazaltica? Vata de 2 cm nu se gaseste pe piata, iar sa incarcam din adeziv e cam multa grosime.
Salut! Pentru a evita condensul la un perete de BCA, pot sa inserez o folie bariera de vapori intre stratul de izolatie si BCA? Izolatia o sa fie din polistiren expandat EPS80 cu grosime de 15 cm. Sau e o solutie atehnica? Multumesc anticipat! :)
Trebuie lăsat între perete și izolație un strat mic de aer? Constructorul meu asa spune dar mie nu mi se pare ok. Am bca de 25 și vreau sa izolez cu vata de 15
Eu ma lovesc de urmatoarea problema, in timul verii in zona unde locuiesc eu (bazniul Marii Mediteraneene) vara temperatura este de 40-45 grade si o umiditate de 80%, uneori si 90 % ,intre vata minerala si zidarie rezulta 5kg condens pe m2. La polistiren 0. Intrebarea este, pot sa scot direct din calcul varianta de vata bazaltica?
Multumesc.
Va salut! Felicitari pentru prezentare! Am un proiect de casa P+M pe structura de lemn, peretii din USB iar in interior celuloza 15cm, rigips ca finisaj interior. Ce izolatie exterioara este recomandata si ce grosime? Multumesc si multa sanatate!
Salut Marius. Ce se intampla in cazul in care e proiectat si un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura? Atunci cat la % din umiditate tinde sa iasa prin pereti? Nu am gasit in Ubakus posibiliatea introducerii unui astfel de caz. Mersi
Multi recomanda decorativa siliconica datorita calitatii ei.
Cum facem in acest caz? deoarece, in acest program, apare condens intre vata minerala si aceasta decorativa.
Era super OK daca avea si subtitrare videoclipul pentru persoanele cu deficienta de auz!!! Incerc sa inteleg ce faci cum faci dar nu prea pricep!
Buna seara, Am o casa cu caramida Porotherm + izolatie polistiren XPS de 10cm. La interior as vrea sa vin cu profil metalic si rigips dublu placat. Ar fi ok sa izolez cu vata minerala de 5cm intre caramida si rigips? Se impune folosirea unei bariere de vapori? Multumesc
Doresc sa-mi construiesc o casa din containere modulare. Peretii exteriori la aceste containere sunt din panouri sandwich (tabla la exteriore si vata minerala la mijloc). Ce fel de izolatie se recomanda pentru acest tip pereti la interior si la exterior, in ideea de a realiza o mai buna izolare termica, un aspect mai placut casei, de a proteja exteriorul cat si interiorul. Un sfat va rog.