Het is belangrijk voor de inwoners van Stad aan 't Haringvliet om te weten of overgaan op verwarmen met waterstof ook voor de planeet wel zo’n goede keus is. Helaas is dat niet zo. Stoken op waterstof vraag 6x meer energie dan stoken met een - hybride- warmtepomp. En zelfs 10x meer energie in vergelijking met een grond/water warmtepomp. Stoken op waterstof is zelfs 30% onzuiniger dan stoken met het aloude aardgas. Dit wordt vooral veroorzaakt door het lage rendement van het maken van waterstof. Bij de productie van waterstof gaat al meteen meer dan 40% van de duurzaam opgewekte elektriciteit verloren. Het stoken van waterstof gaat ook nog eens met een lager rendement van 70% waar aardgas 100% rendement haalt. De duurzaam opgewekte wind- en zonnestroom die voor waterstof wordt gebruikt is niet meer beschikbaar voor het gebruik in veel rendabeler warmtepompen en voor het laden van elektrische auto’s. Omdat er nog lang geen 100% duurzame energie is, gaan de kilowatt uren die voor waterstof worden gebruikt voor die duurzamere toepassingen verloren. Er is dan maar één route over, terug naar fossiele opwekking. Dit heet verdringing. Ook de CO2 uitstoot neemt door waterstof heel sterk toe. Heeft een gemiddeld gezin volgens Milieu Centraal een CO2 voetafdruk van 3.800 kg, door verwarmen met waterstof komt daar 7.271 kg CO2 uitstoot bij. Dat is maar liefst 191% meer. Als mensen in Stad aan ’t Haringvliet zouden denken dat zij zo een bijdrage leveren aan de energietransitie, dan komen ze van een koude kermis thuis. Dit hele project kan alleen maar met enorme subsidies tot stand komen. Als die subsidies op zijn zal blijken dat stoken op waterstof volkomen onbetaalbaar wordt.
Het is belangrijk voor de inwoners van Stad aan 't Haringvliet om te weten of overgaan op verwarmen met waterstof ook voor de planeet wel zo’n goede keus is. Helaas is dat niet zo.
Stoken op waterstof vraag 6x meer energie dan stoken met een - hybride- warmtepomp. En zelfs 10x meer energie in vergelijking met een grond/water warmtepomp. Stoken op waterstof is zelfs 30% onzuiniger dan stoken met het aloude aardgas.
Dit wordt vooral veroorzaakt door het lage rendement van het maken van waterstof. Bij de productie van waterstof gaat al meteen meer dan 40% van de duurzaam opgewekte elektriciteit verloren. Het stoken van waterstof gaat ook nog eens met een lager rendement van 70% waar aardgas 100% rendement haalt.
De duurzaam opgewekte wind- en zonnestroom die voor waterstof wordt gebruikt is niet meer beschikbaar voor het gebruik in veel rendabeler warmtepompen en voor het laden van elektrische auto’s. Omdat er nog lang geen 100% duurzame energie is, gaan de kilowatt uren die voor waterstof worden gebruikt voor die duurzamere toepassingen verloren. Er is dan maar één route over, terug naar fossiele opwekking. Dit heet verdringing.
Ook de CO2 uitstoot neemt door waterstof heel sterk toe. Heeft een gemiddeld gezin volgens Milieu Centraal een CO2 voetafdruk van 3.800 kg, door verwarmen met waterstof komt daar 7.271 kg CO2 uitstoot bij. Dat is maar liefst 191% meer.
Als mensen in Stad aan ’t Haringvliet zouden denken dat zij zo een bijdrage leveren aan de energietransitie, dan komen ze van een koude kermis thuis. Dit hele project kan alleen maar met enorme subsidies tot stand komen. Als die subsidies op zijn zal blijken dat stoken op waterstof volkomen onbetaalbaar wordt.