İşletme Projesi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 12

  • @seymen840
    @seymen840 8 місяців тому +1

    Yönetim tekelleşdi. bir gurubun eline yıllardır gelecek yıl için Tahmini Blanço vermiyor olağan toplantıda alınan kararlar geçerlidir diye cevap veriyorlar. sadece kararları gönderiyorlar ibra etmiyorum tek kalıyorum tavsiyeniz nedir. ?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  8 місяців тому +1

      Merhabalar ,
      Uygulamada hesapları sebebi ile ibrasızlık durumunun gerçekleşmesi halinde bir kısım kat maliklerinin veya kat maliklerinden herhangi birinin yada yeni seçilen yönetici veya yönetim kurulunun eski yönetici / yönetim kurulu ya da kurul üyelerinden muhasebe işlerine bakan üyenin (muhasip üye, murakıp üye vs.) hakkında “güveni kötüye kullanma” suçlaması ile Cumhuriyet Savcılığı’na başvurmalarına diğer taraftan da konu olan maddi unsurun tahsili için icra takibinde bulunmalarına veya itiraz halinde sulh hukuk mahkemesinde dava açmalarına, yöneticinin hesap vermeye yanaşmaması halinde ise hesabın verilmesi için sulh hakiminin müdahalesini istemelerine neden olmaktadır. Söz konusu maddi unsur; yöneticinin idari sorumluluğu olan görevlerini eksik, geç veya hiç yerine getirmemesinden doğabilmektedir. Her ne kadar para ve maddi varlıklar üzerindeki suçlamalar “zimmete geçirmek” olarak ifade edilse dahi aslında “zimmet” bir kamu görevlisinin işleyebileceği bir suçtur. Apartman ve site yöneticisine yapılacak suçlama “zimmet” değil, “güveni kötüye kullanma” olmalıdır.
      Daha fazla bilgi için "Yöneticinin ve Yönetim Kurulunun Hesap Vermesi" konulu www.apsiyon.com/blog/yoneticinin-ve-yonetim-kurulunun-hesap-vermesi linkindeki blog yazımızdan faydalanabilirsiniz.

  • @mertmeydanyildiz1736
    @mertmeydanyildiz1736 7 місяців тому

    Hocam selam bir hususta bilginize ihtiyacım var. Yöneticisi olduğum site 2 blokludur A-B blok olarak bir site yönetimimiz vardır. Blokun birinde asansör arızası var toplam maliyeti iki blokunda kat maliklerinden mi almak gerekir.A blok malikleri B blokta oluşan asansör arızası tamir masrafına katılmalı mıdır? Teşekkür ederim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  7 місяців тому

      Merhabalar,
      Öncelikle aşağıdaki yanıtımız tek parselde olup olmamanıza, toplu yapı tescili yapılmış olup olmamasına bağlı olarak değişebilir.
      En doğru yanıtı tapu sicilinde kayıtşı olan yönetim planınızın ilgili maddelerinde bulabilirsiniz. Yönetim planında yazılı olan ğaylaşım kural ve esasları geçerlidir. Yönetim planı değişmedikçe kat malikleri kurullarında alınacak farklı kararlar da geçerli değildir.
      Mevzuata göre bir bloğun giderlerinin o blok maliklerince karşılanması esas olandır. O halde A Blok kat malikleri bir diğer blok olan B Bloktaki asansör masraflarına katılmamalıdırlar. Ancak bu ifade yönetim planında farklı olarak ifade edilmiş olabilir. Örneğin A Blok kat malikleri mimari proje dolayısı ile B Blok asansörünü de kullanıyor olabilirler. Bu durumda yönetim planı bu durumu göz önüne alarak A blok kat maliklerinin B Blok asansör masraflarını da ödemesi gerektiğine ilişkin bir hüküm getirmiş olabilir.
      Kat Mülkiyeti Kanununun (KMK) 69. maddesine göre "toplu yapı kapsamında bulunan parsel ve parsellerdeki birden çok bağımsız bölümü kapsayan ana yapıda ortak yerleri bulunan blok yapıların her biri, kendi sorunlarına ve yalnız o bloğa ait ortak yerlere ilişkin olarak, o blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan blok kat malikleri kurulunca yönetilir."
      Yine KMK'nun 72. maddesine göre "toplu yapı kapsamındaki belli bir yapıya veya yapıların sadece birkaçındaki kat maliklerinin ortak kullanım ve yararlanmasına tahsis edilmiş ortak yer ve tesislere ilişkin ortak giderler, o yapılardaki kat malikleri tarafından, bütün bağımsız bölümlerin ortak kullanım ve yararlanmasına tahsis edilmiş tesis ve yerlere ilişkin ortak giderler ise bütün kat malikleri tarafından karşılanır."

  • @fatihbayat2555
    @fatihbayat2555 3 роки тому

    Merhabalar.
    Ticari alanlara ait depolar mevcut kiracılar haricinde 3. Kişilere kiraya verildiği bilinmektedir. KMK 6. Maddesine istinaden hukuki olarak nasil işlemler yapılabilir. Tahliye işlemi yapılabilir mi. Veya son çare olarak bağımsız bölüm olmasa bile aidat talep edebilirmiyiz. Sonuç olarak mevcut kiracı defalarca siteye gelip, elektrik vb kalemlerden yararlanmaktadir. Emekleriniz icin teşekkürler

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому +1

      Fatih bey , öncelikle bu alanların tapu sicilindeki irtifak listesinde ve belediyedeki ruhsat projesinde eklenti olup olmadığını araştırınız. İfade ettiğiniz madde eklentiler ile alakalıdır.
      Eğer eklenti ise ;bağımsız bölüm üzerinde kat mülkiyetiyle ve diğer kat maliklerinin haklariyle bağdaşması mümkün olmayan irtifaklar kurulamaz. Bağımsız bölümlerin başkasına devri, kayıtlanması veya kiralanması halinde, eklentiler ve ortak yerler de kendiliğinden devredilmiş, kayıtlanmış veya kiralanmış olur. Tahliye işlemi yapamazsınız, ancak malik için sulh hukuk mahkemesinde dava açabilirsiniz.
      Eğer eklenti değilse, ortak alan olarak kayıtlı ise ancak yönetim planında tahsis yapılmış ise bu durumda yine malik dava edilmelidir.
      Eklenti kaydı ve tahsis yok ise o durumda ortak yerlere el atma ve eski hale getirme davasını malike açabilir, kullanıcıyı da kaymakamlığa dilekçe vererek boşaltılmasını sağlama yoluna gidebilirsiniz. Ancak kullanan ile dükkan sahibi arasında bir kiraz sözleşmesi bulunuyorsa o durumda dava sonucu beklenecektir. Ancak geriye doğru ecrimisil talep edebilirsiniz.
      Tüm bu durumlarda ilave ortak gider ve avans payı istemek için genel kurul kararı almalısınız. Ancak genel kurul kararı yönetim planına aykırı olamaz.

    • @fatihbayat2555
      @fatihbayat2555 3 роки тому +1

      @@Apsiyon destekleriniz için çok teşekkürler. 🙏

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому

      @@fatihbayat2555 Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @kadirozer9231
    @kadirozer9231 2 роки тому

    İyi günler Hocam,Sitelerde LNB'den dairelere giden kabloların ücretini site yönetimi mi öder ? Daire sahibimi öder ? Bu hususta bilgi verirseniz memnun olurum.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      Ortak anten sistemi yönetim tarafından kurulmuş ve yönetimin idaresinde tüm bağımsız bölümler tarafından kullanılıyor ise bağımsız bölüme kadar olan tüm kablo, santral, LNB vs. giderler ortak giderdir.
      Çatıda birden fazla anten bulunuyor ve bu antenler farklı bağımsız bölümlere hizmet veriyorsa hangi bağımsız bölüme veya bölümlere ait ise o bağımsız bölümlerin malikleri öder.

    • @kadirozer9231
      @kadirozer9231 2 роки тому

      @@Apsiyon ; Çok teşekkürler.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      @@kadirozer9231 Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.