Tahmini gelirler, daha önce tahsil edilmeyen aidatlar da gösterilmeli mixir. Banka mevcudu işletme projesinde gösterilmeli mıdır. Giderler de de ödenmemiş borçlar gösterilmeli mıdır.
İşletme projeleri bir yönetim dönemi ya da toplu yapılarda bir yıllık döneme ait yapılan tahmini gelir ve giderleri gösteren bütçelerdir. Dolayısı ile bir önceki döneme ait olan tahsil edilmeyen aidatlar, banka mevcudu, yönetim borçları işletme projesinde değil, bir önceki döneme ait olan işletme projesinin kesin hesabı verilirken gösterilir. Bununla beraber önceki dönemin kesin hesabının icmalinde yönetimin alacakları ve banka + kasa parasından yönetimin borçları çıkarıldığında ya bir FAZLA ya da bir EKSİK rakam bulunmaktadır. FAZLA olan rakamın genel kurul/temsilciler kurulunda kat maliklerine iade kararı alınırsa o halde yeni dönem işletme projesinde bu İADE, EKSİK olan rakamın genel kurul/temsilciler kurulunda kat maliklerinden toplanma kararı alınırsa o halde yeni dönem işletme projesinde bu EKSİK, bedeller işletme projesi kalemi olarak yer alacaktır. Yine genel kurul/temsilciler kurulu kararına bağlı olarak bir önceki döneme ait İADE yada TOPLANMA kararı işletme projesinde gösterilmeden bağımsız bölüm malik ve kiracılarının hesaplarında yeni dönemde mahsup edilebilir. FAZLA rakamdan bağımsız bölüme düşen pay bağımsız bölüme ALACAK, EKSİK rakamdan bağımsız bölüme düşen pay BORÇ olarak işlenebilir Daha fazla bilgi için "Yönetimin Yıl Sonu İşlemleri: Genel Kurul Öncesi Bilinmesi Gereken 14 Madde" konulu www.apsiyon.com/blog/yonetimin-yil-sonu-islemleri-genel-kurul-oncesi-bilinmesi-gereken-14-madde linkindeki yazı ve videomuza göz atabilirsiniz.
Genel kurulda veya toplu yapı temsilciler kurulunda kabul edilmiş işletme projelerine itiraz edilmesi durumunda yönetim bu itirazı dikkate almayacaktır. İtiraz haklı ise itiraz edenin sulh hukuk mahkemesine başvurmasından başka bir çare yoktur. Eğer genel kurulda veya toplu yapı temsilciler kurulunda kabul edilmiş bir işletme projesi yok ise aşağıdaki durum geçerlidir. Yeni Dönem İşletme Projesi: Yine Kat Mülkiyeti Kanunu’nda göre “işletme projesinin yapılması” 37. maddede düzenlenmiş olup, kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapar. Bu proje, kat maliklerine veya bağımsız bölümden fiilen yararlananlara, imzaları karşılığında veya taahhütlü mektupla bildirilir. Bildirimden başlayarak yedi gün içinde projeye itiraz edilirse durum kat malikleri kurulunda incelenir ve proje hakkında, karar verilir, gerekirse yeni bir proje hazırlanır.” Yönetici bu durumda bekletmeden genel kurulu olağanüstü olarak çağırmalıdır. Kanunda belirlenmiş bir süre olmamakla beraber kat malikleri /toplu yapılarda kabul edilmemiş bir işletme projesi ile masrafların ödenmesi sağlanamayacağından bu sürenin en kısa süre olan 15 gün önceden kat maliklerine bildirmek kaydı ile yani posta süresi dahil 3 haftalık bir süre içinde olağanüstü kurulun toplanması için çağrıyı bekletmeden yapması gerekir. Daha fazla bilgi için "Apartman ve Sitelerde Aidat Artışı Nasıl Yapılmalı?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-aidat-artisi-nasil-yapilmali linkindeki yazı ve video ile "Yönetimin Yıl Sonu İşlemleri: Genel Kurul Öncesi Bilinmesi Gereken 14 Madde" konulu www.apsiyon.com/blog/yonetimin-yil-sonu-islemleri-genel-kurul-oncesi-bilinmesi-gereken-14-madde linkindeki yazı ve videomuza göz atabilirsiniz.
Toplantı kararlarına/işletme projesine itiraz nereye yapılır? yönetime mi yapılır mahkemeye mi gidilir? İtirazdan bahsediliyor ama bu itirazların nereye yapılacağı hakkında bilgi var mı? Teşekkürler.
Kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan ancak Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 32 nci madde hükmü gereğince aykırılığın sebebini belirterek karara aykırı oy veren her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine iptal davası açabilir; kat malikleri kurulu kararlarının yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı durumlarda süre koşulu aranmaz. Hakim, ilgilileri dinledikten sonra, bu kanuna ve yönetim planına ve bunlarda bir hüküm yoksa, genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine göre derhal kararını verir ve bunun, tesbit edeceği kısa bir süre içinde yerine getirilmesi lüzumunu ilgiliye tefhim veya tebliğ eder. İşletme projesi toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile genel kurulda kabul edilmiş, işletme projesine göre bağımsız bölümlere düşen avans payları kanuna ve tapu siiclinde kayıtlı yönetim planına aykırı değil ise , genel kurul çağrısı ve kararları ile genel kurulda kabul edilen işletme projesi kat maliklerin taahhütlü posta veya elden imzalı olarak teslim edilmiş , açıkça işletme projesi açısından herhangi bir hukuka aykırılık yok ise işletme projesine sulh hukuk mahkemesinde itiraz etmenin bir anlamı olmayacaktır.
Genel kurul kararında bulunan"ortak gider ve avans payı ( aidat) bağımsız bölüm başına aylık xxx TL.dir." gibi bir ifade işletme projesi yerine geçecektir. Bu ifade belli giderlerin dikkate alındığı anlamına gelmekle beraber teknik olarak yetersiz bir hesaplamadır ancak yetersiz olmasının herhangi bir yaptırımı yoktur.
Merhabz, sadece masraf paylarının dağılımların yanlışlığı nedeniyle değil, 15 gün çalıştığı halde 30 üzerinden prim ve çalışmadığı günler için de ücret ödenen çalışan maliyeti, ssk bildirimi yapılmayan kişinin çalışması nedeniyle ileride doğması ihtimal dahilinde olan iş kazası tazminat riski gibi durumlar için İşletme projesine itiraz edilmesi halinde sizce yine de mahkemeden sonuç alınamaz mı acaba?
Kat Mülkiyeti Kanunu açısından eğer genel kurulda kabul edilmemiş bir işletme projesi yok ise bildirimden başlayarak yedi gün içinde projeye itiraz edilirse durum kat malikleri kurulunda incelenir ve proje hakkında, karar verilir, gerekirse yeni bir proje hazırlanır. Dolayısı ile bu aşamada her türlü sebep ile işletme projesine itiraz edilebilir. Ancak işletme projesi genel kurulda katılanların salt çoğunluğu ile kabul edilmiş ise işletme projesine itirazın bir anlamı olmayacaktır. Bunun tek istisnası yönetim planında bulunan işletme projesinin dağılım esaslarıdır. Genel kurulda kabul edilmiş ise dahi yönetim planına aykırı yapılan işletme projesi ve dağılımını dava edilebilir. Ancak işletme projesinde İş Kanunu ve İş Güvenliği Kanunu'na aykırı yapılan hesaplamaları sulh hukuk mahkemesinde dava etme yolu ile sonuç alınamayacaktır. Kabul edilen kat maliklerinin kabul ettiği bir işletme projesidir. Sonuçlarına da kat malikleri katlanacaktır.
@@Apsiyon Teşekkür ederim. Yol gösterici yanıtınız katkı sağladı. Özellikle iş hukuku ve güvenliği konusunda ilgili kurumun neresi olacağı yolunda netleştim.
Hocam merhaba.apartmani sonradan satın aldım.site yöneticisi benden çok yüksek bir aidat istiyor.pek inanmadım o tutarın doğru olduğuna.aidatın ne kadar olduğunu öğrenmem için hangi belgeyi isteyebilirim yöneticiden? Birde tebliğ etmek zorunda mı istediğimde?
Söz konusu ortak gider ve avans payının ( aidatın) belirlendiği genel kurul kararının, işletme projesinin genel kurula katılmayan kat maliklerine elden imzalı veya taahhütlü posta ile tebliğ edilmesi gerekir. Siz bağımsız bölümü yeni aldığınıza göre aynı tebligatların size de yapılması gerekir. Dİğer taraftan aidatın doğru dağıtılıp dağıtılmadığını ayrıca tapu sicilindeki yönetim planını varsa yöneticiden , ilgilenmez ise kimliğiniz ve tapu bilgileriniz ile bağlı bulunduğunuz tapu müdürlüğüne müracaat ederek kopyasını almak ve bu belgedeki masraf dağıtımına bakmanız gerekebilir.
Hocam apartman aidatları arsa payı şeklinde değil de eşit toplanıyor.isletme projesi salt çoğunlukla kabul edilse bile aidatlar arsa payına göre toplanmadigi için itiraz edilebilir mi? Aidatları vermesem sonuçları ne olur..?
Merhabalar öncelikle ortak gider ve avans paylarının ( aidat ) nasıl paylaştırılacağını tapu sicilinde kayıtlı yönetim planına bakarak karar vermemiz gerekir. O sebeple anagayrimenkulün bağlı bulunduğu tapu idaresine malik isek kimliğimiz ile başvurarak bir kopyasını almalıyız. Yönetim planında yazılı olduğu şekilde aidat paylaşımı yapılmalıdır. Çünkü yönetim planı kat malikleri arasındaki yazılı anlaşmadır. Eğer yönetim planında aidatların nasıl paylaşılacağı yazılı değilse o taktirde Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesinin ilk fıkrasında yazılı olduğu şekilde; " Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında" katılmalıdırlar. Bununla beraber yönetim planında paylaşıma ilişkin hüküm yok ise yine Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesinin ilk fıkrasındaki ilk cümleye istinaden ; kat malikleri genel kurulda alacakları karar ile ortak gider ve avans paylarını paylaştırabilirler. Doğal olarak bu durumda kararın çoğunluk hesabı işletme projesinin kabulü olan kat malikleri kuruluna katılanların salt çoğunluğudur. Daha detaylı bilgiyi "Aidat Nedir? Apartman ve Sitelerde Aidat Nasıl Belirlenir?" konulu ua-cam.com/video/f3dOtcgWKdw/v-deo.html linkindeki videomuzdan edinebilirsiniz.
Sms, mail, whatsapp, internet sitesi, binanın giriş kapısındaki panoya asmak ile tebligat olmaz. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre gerek genel kurul çağrılarını, gerekse kararları ve/veya işletme projesi ile ortak gider ve avans payı ( aidat) bildirimlerini elden imzalı veya taahhütlü posta ile bildirilmesi gerekir. Diğer yukarıda saydıklarımız hatırlatma ve ödemeleri hızlandırmak , ileride bir uyuşmazlıkta ikinci derecede delil kabul edilmesi için yapılabilir. Binanın giriş kapısındaki bir panoya asılan tebligatlar ise sadece bağımsız bölümü boş olan ve tebligat adresi bilinmeyen maliklere tebligat yapılması için yeterlidir. Bağımsız bölümde oturan malikler yada bağımsız bölümde kiracı veya başka bir sebeple faydalanan kişiler varsa o bağımsız bölümün malikleri için de bir yasal tebligat anlamı taşımaz.
Teşekkür ediyorum. Harikasınız ozan hocam.
Bizi izlediğiniz için teşekkürler.
Tahmini gelirler, daha önce tahsil edilmeyen aidatlar da gösterilmeli mixir. Banka mevcudu işletme projesinde gösterilmeli mıdır. Giderler de de ödenmemiş borçlar gösterilmeli mıdır.
İşletme projeleri bir yönetim dönemi ya da toplu yapılarda bir yıllık döneme ait yapılan tahmini gelir ve giderleri gösteren bütçelerdir.
Dolayısı ile bir önceki döneme ait olan tahsil edilmeyen aidatlar, banka mevcudu, yönetim borçları işletme projesinde değil, bir önceki döneme ait olan işletme projesinin kesin hesabı verilirken gösterilir.
Bununla beraber önceki dönemin kesin hesabının icmalinde yönetimin alacakları ve banka + kasa parasından yönetimin borçları çıkarıldığında ya bir FAZLA ya da bir EKSİK rakam bulunmaktadır.
FAZLA olan rakamın genel kurul/temsilciler kurulunda kat maliklerine iade kararı alınırsa o halde yeni dönem işletme projesinde bu İADE,
EKSİK olan rakamın genel kurul/temsilciler kurulunda kat maliklerinden toplanma kararı alınırsa o halde yeni dönem işletme projesinde bu EKSİK,
bedeller işletme projesi kalemi olarak yer alacaktır.
Yine genel kurul/temsilciler kurulu kararına bağlı olarak bir önceki döneme ait İADE yada TOPLANMA kararı işletme projesinde gösterilmeden bağımsız bölüm malik ve kiracılarının hesaplarında yeni dönemde mahsup edilebilir. FAZLA rakamdan bağımsız bölüme düşen pay bağımsız bölüme ALACAK, EKSİK rakamdan bağımsız bölüme düşen pay BORÇ olarak işlenebilir
Daha fazla bilgi için "Yönetimin Yıl Sonu İşlemleri: Genel Kurul Öncesi Bilinmesi Gereken 14 Madde" konulu www.apsiyon.com/blog/yonetimin-yil-sonu-islemleri-genel-kurul-oncesi-bilinmesi-gereken-14-madde linkindeki yazı ve videomuza göz atabilirsiniz.
Super!!
Cok tesekkurler...🙂
Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler.
Bu sene ilk defa, ben yapacağım. Geçen sene yönetici oldum ama o zaman hazırdı. Bu sene ben yapacağım.
Bizi izlediğiniz için teşekkürler.
Teşekkür ederim hocam saygılar..
Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.
İtiraz sonrası yönetim ne kadar zaman da yanıt vermeli. Itiraz Kulak arkası ediliyor ise ne gibi
Genel kurulda veya toplu yapı temsilciler kurulunda kabul edilmiş işletme projelerine itiraz edilmesi durumunda yönetim bu itirazı dikkate almayacaktır. İtiraz haklı ise itiraz edenin sulh hukuk mahkemesine başvurmasından başka bir çare yoktur.
Eğer genel kurulda veya toplu yapı temsilciler kurulunda kabul edilmiş bir işletme projesi yok ise aşağıdaki durum geçerlidir.
Yeni Dönem İşletme Projesi: Yine Kat Mülkiyeti Kanunu’nda göre “işletme projesinin yapılması” 37. maddede düzenlenmiş olup, kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapar. Bu proje, kat maliklerine veya bağımsız bölümden fiilen yararlananlara, imzaları karşılığında veya taahhütlü mektupla bildirilir. Bildirimden başlayarak yedi gün içinde projeye itiraz edilirse durum kat malikleri kurulunda incelenir ve proje hakkında, karar verilir, gerekirse yeni bir proje hazırlanır.” Yönetici bu durumda bekletmeden genel kurulu olağanüstü olarak çağırmalıdır. Kanunda belirlenmiş bir süre olmamakla beraber kat malikleri /toplu yapılarda kabul edilmemiş bir işletme projesi ile masrafların ödenmesi sağlanamayacağından bu sürenin en kısa süre olan 15 gün önceden kat maliklerine bildirmek kaydı ile yani posta süresi dahil 3 haftalık bir süre içinde olağanüstü kurulun toplanması için çağrıyı bekletmeden yapması gerekir.
Daha fazla bilgi için "Apartman ve Sitelerde Aidat Artışı Nasıl Yapılmalı?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-aidat-artisi-nasil-yapilmali linkindeki yazı ve video ile
"Yönetimin Yıl Sonu İşlemleri: Genel Kurul Öncesi Bilinmesi Gereken 14 Madde" konulu www.apsiyon.com/blog/yonetimin-yil-sonu-islemleri-genel-kurul-oncesi-bilinmesi-gereken-14-madde linkindeki yazı ve videomuza göz atabilirsiniz.
Toplantı kararlarına/işletme projesine itiraz nereye yapılır? yönetime mi yapılır mahkemeye mi gidilir?
İtirazdan bahsediliyor ama bu itirazların nereye yapılacağı hakkında bilgi var mı?
Teşekkürler.
Kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan ancak Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 32 nci madde hükmü gereğince aykırılığın sebebini belirterek karara aykırı oy veren her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine iptal davası açabilir; kat malikleri kurulu kararlarının yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı durumlarda süre koşulu aranmaz. Hakim, ilgilileri dinledikten sonra, bu kanuna ve yönetim planına ve bunlarda bir hüküm yoksa, genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine göre derhal kararını verir ve bunun, tesbit edeceği kısa bir süre içinde yerine getirilmesi lüzumunu ilgiliye tefhim veya tebliğ eder.
İşletme projesi toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile genel kurulda kabul edilmiş, işletme projesine göre bağımsız bölümlere düşen avans payları kanuna ve tapu siiclinde kayıtlı yönetim planına aykırı değil ise , genel kurul çağrısı ve kararları ile genel kurulda kabul edilen işletme projesi kat maliklerin taahhütlü posta veya elden imzalı olarak teslim edilmiş , açıkça işletme projesi açısından herhangi bir hukuka aykırılık yok ise işletme projesine sulh hukuk mahkemesinde itiraz etmenin bir anlamı olmayacaktır.
Bizde hiç işletme projesi yapılmadı. Karar defterine aylık aidat şu kadardır diye yazıldı. İşletme projesi olmamasının yaptırımı var mı?
Genel kurul kararında bulunan"ortak gider ve avans payı ( aidat) bağımsız bölüm başına aylık xxx TL.dir." gibi bir ifade işletme projesi yerine geçecektir. Bu ifade belli giderlerin dikkate alındığı anlamına gelmekle beraber teknik olarak yetersiz bir hesaplamadır ancak yetersiz olmasının herhangi bir yaptırımı yoktur.
Merhabz, sadece masraf paylarının dağılımların yanlışlığı nedeniyle değil, 15 gün çalıştığı halde 30 üzerinden prim ve çalışmadığı günler için de ücret ödenen çalışan maliyeti, ssk bildirimi yapılmayan kişinin çalışması nedeniyle ileride doğması ihtimal dahilinde olan iş kazası tazminat riski gibi durumlar için İşletme projesine itiraz edilmesi halinde sizce yine de mahkemeden sonuç alınamaz mı acaba?
Kat Mülkiyeti Kanunu açısından eğer genel kurulda kabul edilmemiş bir işletme projesi yok ise bildirimden başlayarak yedi gün içinde projeye itiraz edilirse durum kat malikleri kurulunda incelenir ve proje hakkında, karar verilir, gerekirse yeni bir proje hazırlanır. Dolayısı ile bu aşamada her türlü sebep ile işletme projesine itiraz edilebilir.
Ancak işletme projesi genel kurulda katılanların salt çoğunluğu ile kabul edilmiş ise işletme projesine itirazın bir anlamı olmayacaktır. Bunun tek istisnası yönetim planında bulunan işletme projesinin dağılım esaslarıdır. Genel kurulda kabul edilmiş ise dahi yönetim planına aykırı yapılan işletme projesi ve dağılımını dava edilebilir.
Ancak işletme projesinde İş Kanunu ve İş Güvenliği Kanunu'na aykırı yapılan hesaplamaları sulh hukuk mahkemesinde dava etme yolu ile sonuç alınamayacaktır. Kabul edilen kat maliklerinin kabul ettiği bir işletme projesidir. Sonuçlarına da kat malikleri katlanacaktır.
@@Apsiyon Teşekkür ederim. Yol gösterici yanıtınız katkı sağladı. Özellikle iş hukuku ve güvenliği konusunda ilgili kurumun neresi olacağı yolunda netleştim.
@@inciozsendil Bizi izlediğiniz ve yorumlarınız için teşekkür ederiz.
Hocam merhaba.apartmani sonradan satın aldım.site yöneticisi benden çok yüksek bir aidat istiyor.pek inanmadım o tutarın doğru olduğuna.aidatın ne kadar olduğunu öğrenmem için hangi belgeyi isteyebilirim yöneticiden? Birde tebliğ etmek zorunda mı istediğimde?
Söz konusu ortak gider ve avans payının ( aidatın) belirlendiği genel kurul kararının, işletme projesinin genel kurula katılmayan kat maliklerine elden imzalı veya taahhütlü posta ile tebliğ edilmesi gerekir. Siz bağımsız bölümü yeni aldığınıza göre aynı tebligatların size de yapılması gerekir.
Dİğer taraftan aidatın doğru dağıtılıp dağıtılmadığını ayrıca tapu sicilindeki yönetim planını varsa yöneticiden , ilgilenmez ise kimliğiniz ve tapu bilgileriniz ile bağlı bulunduğunuz tapu müdürlüğüne müracaat ederek kopyasını almak ve bu belgedeki masraf dağıtımına bakmanız gerekebilir.
Hocam apartman aidatları arsa payı şeklinde değil de eşit toplanıyor.isletme projesi salt çoğunlukla kabul edilse bile aidatlar arsa payına göre toplanmadigi için itiraz edilebilir mi? Aidatları vermesem sonuçları ne olur..?
Merhabalar öncelikle ortak gider ve avans paylarının ( aidat ) nasıl paylaştırılacağını tapu sicilinde kayıtlı yönetim planına bakarak karar vermemiz gerekir. O sebeple anagayrimenkulün bağlı bulunduğu tapu idaresine malik isek kimliğimiz ile başvurarak bir kopyasını almalıyız.
Yönetim planında yazılı olduğu şekilde aidat paylaşımı yapılmalıdır. Çünkü yönetim planı kat malikleri arasındaki yazılı anlaşmadır.
Eğer yönetim planında aidatların nasıl paylaşılacağı yazılı değilse o taktirde Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesinin ilk fıkrasında yazılı olduğu şekilde; " Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında" katılmalıdırlar.
Bununla beraber yönetim planında paylaşıma ilişkin hüküm yok ise yine Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesinin ilk fıkrasındaki ilk cümleye istinaden ; kat malikleri genel kurulda alacakları karar ile ortak gider ve avans paylarını paylaştırabilirler. Doğal olarak bu durumda kararın çoğunluk hesabı işletme projesinin kabulü olan kat malikleri kuruluna katılanların salt çoğunluğudur.
Daha detaylı bilgiyi "Aidat Nedir? Apartman ve Sitelerde Aidat Nasıl Belirlenir?" konulu ua-cam.com/video/f3dOtcgWKdw/v-deo.html linkindeki videomuzdan edinebilirsiniz.
emeğinize teşekkürler ağzınıza sağlık
Bizi izlediğiniz ve değerli yorumunuz için teşekkür ederiz.
Toplantıya katılan kat malikleri işletme projesini otomatikmen tebliğ edilmiş sayıliyor değilmi hocam
Saygılarımla
Eğer itiraz etmediler ise onaya sunulan işletme projesini kabul etmiş bulunuyorlar.
Hocam SMS ile çağrı veya duyuru olur mu
Sms, mail, whatsapp, internet sitesi, binanın giriş kapısındaki panoya asmak ile tebligat olmaz. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre gerek genel kurul çağrılarını, gerekse kararları ve/veya işletme projesi ile ortak gider ve avans payı ( aidat) bildirimlerini elden imzalı veya taahhütlü posta ile bildirilmesi gerekir. Diğer yukarıda saydıklarımız hatırlatma ve ödemeleri hızlandırmak , ileride bir uyuşmazlıkta ikinci derecede delil kabul edilmesi için yapılabilir.
Binanın giriş kapısındaki bir panoya asılan tebligatlar ise sadece bağımsız bölümü boş olan ve tebligat adresi bilinmeyen maliklere tebligat yapılması için yeterlidir. Bağımsız bölümde oturan malikler yada bağımsız bölümde kiracı veya başka bir sebeple faydalanan kişiler varsa o bağımsız bölümün malikleri için de bir yasal tebligat anlamı taşımaz.
@@Apsiyon teşekkürler
@@orhankilim541 Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.