Zo krijg je als VEGA(N) genoeg EIWITTEN binnen + gratis PDF

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 жов 2024
  • Wil je leren hoe je Volwaardig Plantaardig eet? Bekijk dan mijn online cursus: vegan-mastercl...
    Hoe moeilijk of makkelijk is het om aan je eiwitten te komen? In deze video duik ik erin. 👩‍🏫
    De meeste mensen hebben al genoeg aan 0,66 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Omdat er ook mensen zijn die wat meer nodig hebben, is de aanbevolen hoeveelheid wat hoger, namelijk 0,83, zodat bijna iedereen gedekt is. Een 35-jarige man van 75 kg heeft dan ook maar 50 tot 63 gram eiwit per dag nodig. Hierbij is 50 gram de gemiddelde behoefte en 63 gram de uiteindelijke aanbeveling.
    Volgens het 2021 rapport van de Gezondheidsraad eet een man van die leeftijd gemiddeld bijna 100 gram eiwit per dag (zie p.14 van het rapport Kernadvies Voedingsnormen voor eiwitten www.gezondheid.... Dat is 50% meer dan wat er is aanbevolen en bijna het dubbele van wat een gemiddelde man echt nodig heeft. Het grootste deel van deze eiwitten komt uit dierlijke bronnen. De vraag is dan vooral: wat zijn hiervan de gevolgen voor het klimaat, de dieren en de gezondheid?
    Ook raad de Gezondheidsraad 20% extra eiwit aan voor vegetariërs en 30% extra voor veganisten. Het rapport beschrijft dat deze richtlijn niet is herzien sinds 2001. Of die extra hoeveelheid daadwerkelijk nodig is, is veel discussie over. Want als je genoeg verschillende soorten plantaardig eiwitten eet, dan krijg je ook automatisch alle aminozuren binnen waar je lichaam zelf hoogwaardige eiwitten uit kan maken.
    Voor nu hanteer ik de 20-30% extra marge wel. Je kan, in het geval van plantaardig eiwit, gerust wat hoger zitten en anderzijds is te weinig eiwit echt onwenselijk (denk hierbij aan spierverlies en slechtere wondgenezing). Ook kan wat eiwitrijker eten gunstig zijn voor de verzadiging en bloedsuiker, omdat eiwitten eten langer in de maag houden en daarmee je eetlust remt.
    Meer leren over dit onderwerp? Michael Greger van NutritionFacts heeft er veel wetenschappelijke video's over, waaronder deze:
    nutritionfacts...
    nutritionfacts...
    nutritionfacts...
    Al met al interessante ontwikkelingen. We zullen steeds meer plantaardig moeten eten, dus ongetwijfeld gaan wetenschappers zich nog over dit onderwerp buigen en komen er in de komende jaren goed onderbouwde richtlijnen.
    🎁 GRATIS DOWNLOAD 🎁 Like de video en dan kan je op magische wijze de PDF gratis downloaden via deze link: drive.google.c... Alsjeblieft! 🙋🏽‍♀️
    ///\\\///\\\///\\\///\\\
    Hi! Ik ben Lisa Steltenpool, diëtist en leefstijlcoach met focus op plantaardig eten. Ik heb een eigen praktijk genaamd Grow that Flow en schrijf daarnaast boeken over plantaardig eten, waaronder het boek Vegan Vibes (2020). Het is mijn passie om met gezond en plantaardig eten bezig te zijn, en jou daarbij te inspireren!
    Wil je leren hoe je Volwaardig Plantaardig eet? Bekijk dan mijn online cursus: vegan-mastercl...
    Wil je persoonlijke begeleiding bij jouw eet- en leefstijldoelen? Je bent welkom! www.growthatfl...

КОМЕНТАРІ • 17

  • @metalartsculpture
    @metalartsculpture 10 місяців тому +1

    Interessante video, ga ik delen in wat vegan-groepen op social media.

  • @Rapidocampervrijheid
    @Rapidocampervrijheid 7 місяців тому

    Dank je wel

  • @sonjaverdoodt
    @sonjaverdoodt Рік тому +1

    Dank je wel voor alle informatie en zo fijn dat we het document kunnen uitprinten.

  • @6719Sandra
    @6719Sandra Рік тому +1

    Super deze video & thanks voor de pdf, echt handig!.

  • @lilianvaneck4565
    @lilianvaneck4565 Рік тому +1

    Zo fijn en duidelijk dank je wel fijn zo.n up to date lijstje

  • @jaapdehaas4350
    @jaapdehaas4350 Рік тому

    Ik vraag mij af of dit niet een beetje ongenuanceerd is. Volgens mij heb je ook nog te maken met de manier waarop de eiwitten worden opgenomen en de bereiding van het voedsel op de beschikbaarheid hiervan. Ook hoor ik de achterhaalde mythe dat verzadigd vet en cholesterol slecht voor je zou zijn. De vorming van plaque in de aders komt doordat de cholesterol geoxideerd wordt door witte bloedlichaampjes nadat het bloedvat beschadigd is. Aanrader om de uitleg hierover van Pierre Capel te kijken op UA-cam. Ik zie ook producten voorbij komen met transvetten en zaadolie. Is het hoge omega 6 gehalte van deze oliën geen probleem voor het lichaam?

    • @GrowThatFlow
      @GrowThatFlow  Рік тому

      Klopt, de opname is anders en daarom is er een extra marge van 30%. En de wetenschap laat nog steeds zien dat verzadigd vet wel degelijk invloed heeft op HVZ. Dat er hiernaast nog meer factoren invloed hebben is zeker zo. Toch, als verzadigd vet in voeding vervangen wordt voor onverzadigd vet treden er voordelen op. Ik raad bij voorkeur onbewerkte bronnen aan en niet teveel ‘lege’ oliën. Zo voorkom je ook een teveel aan omega 6 (wat volop in snacks en chips zit, wat ook niet gunstig is). Ik zal Pierre Capel eens opzoeken, hem ken ik nog niet.

    • @GrowThatFlow
      @GrowThatFlow  Рік тому +1

      Verder bevatten alle genoemde voedingsmiddelen geen transvet. Dat kan in Amerikaanse producten zitten, maar in NL mag dat niet. Zit van nature wel in dierlijke producten.

    • @jaapdehaas4350
      @jaapdehaas4350 Рік тому

      @@GrowThatFlow ua-cam.com/video/VI4pChzV6rA/v-deo.html

  • @Anyablue
    @Anyablue Рік тому +1

    Hej Lisa, dank voor deze video en pdf. Ik wist niet dat nooch zo aantikte, en het is inderdaad heel lekker. Leuk dat je in de pdf allemaal Nederlandse voorbeelden hebt gebruikt - ik krijg de meeste info over voeding uit Amerikaanse bronnen en dan moet je altijd zoeken naar Nederlandse varianten. Nu niet! ☺️

    • @GrowThatFlow
      @GrowThatFlow  Рік тому

      Ja, fijn hè, dat edelgist zo aantikt!

  • @martijnhazendonk7739
    @martijnhazendonk7739 Рік тому +1

    Leuk dat je weer nieuwe video´s maakt!

  • @1972Jozef
    @1972Jozef Рік тому +1

    Wat een goede informatie in die PDF ! Bedankt dat je het hebt gedeeld 👍🏻

  • @josemuylaert3466
    @josemuylaert3466 Рік тому

    Maar hoe zit het nu met soja(producten), mag je daar echt max één portie per dag van ?

    • @GrowThatFlow
      @GrowThatFlow  Рік тому +1

      Daar is geen maximum richtlijn voor. Enkel voor zwangeren. Daarbij wordt, puur uit voorzorg, geadviseerd om maximaal 3 porties soja per dag te eten. Bijv. een glas sojamelk, een vleesvervanger en een kom sojayoghurt. Dat is best veel en los van zwangerschap zou dus meer ook kunnen. Wel is variatie heel goed, dus ook andere peulvruchten terug laten komen in de voeding 😄

    • @josemuylaert3466
      @josemuylaert3466 Рік тому +2

      @@GrowThatFlow Dank je voor de snelle reactie. O, drie is prima te doen ! Dan kan ik dus gewoon sojamelk over mijn havermout gooien, zonder dat ik me het hoofd hoef te breken over een eiwitbron bij het avondeten, kan ik daar weer lekker aan de tempe als ik wil :)