Geleide meditatie voor de HSP: verbinden met jouw levensenergie en hoogste potentieel

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 жов 2023
  • Deze geleide meditatie, speciaal voor hoogsensitieve mensen, ondersteunt jou op je pad naar supergroei. Door verbinding te maken met jouw levensenergie en jouw hoogste potentieel kan jij als HSP het sensitive boost effect gaan ervaren.
    De linken
    - naar de Facebookpagina "Hoogsensitief Vlaanderen en Nederland": groups/82784...
    - naar de website: www.tomorrowmind.be/tips-advi...
    Meer informatie over hoogsensitiviteit:
    Ongeveer 20% van de mensen wordt geboren met
    - een zenuwstelsel dat veel gevoeliger is dan de gemiddelde mens
    - een brein dat veel dieper verwerkt dan de gemiddelde mens (meer hersenactiviteit)
    - genen die dit bepalen (in totaal spelen een set van 10 genen een rol in het voorspellen van hoogsensitiviteit)
    Hoogsensitief zijn is dus geen stoornis, maar een neurobiologisch verschil.
    Wat houdt dit allemaal concreet in:
    1. Zenuwstelsel
    Via het zenuwstelsel worden boodschappen (prikkels) van de delen in het lichaam naar de hersenen gestuurd en omgekeerd, waaronder alle informatie (prikkels) die de zintuigen opvangen.
    Bij de HSP voelt alles dus intenser.
    Dus: je registreert meer informatie en hebt meer aandacht voor subtiele details in de omgeving. Het gaat om fysieke prikkels, emotionele prikkels, prikkels die nieuwe situaties en omgevingen geven en sociale prikkels.
    Niet elke HSP is op alle zintuigen even gevoelig.
    2. Brein
    Het brein van de HSP verwerkt dieper en intenser. Het brein van een HSP vertoont op een MRI significant meer activiteit in belangrijke delen van de hersenen die te maken hebben met visuele verwerking en het evalueren van gecompliceerde dingen en details.
    Bij de HSP is er meer activiteit in de mediale en posterieure pariëtale delen en de temporale en linker occipitotemporale delen. Ook hersengebieden waar spiegelneuronen zich bevinden worden bij hoogsensitieve personen sterker geactiveerd (= meer empathie) dan bij niet-hoogsensitieve personen.
    Het hoogsensitieve brein blijft doorgaan met intens verwerken, zelfs in rusttoestand.
    Dus: als jij regelmatig merkt dat je op iets reflecteert terwijl anderen al lang verder zijn gegaan, dan is dat dankzij de werking van jouw hoogsensitieve brein.
    3. Genen
    De korte variant van het gen 5-HTTLPR (serotonine transponder gen) komt heel vaak voor bij hoog sensitieve personen en maakt hen gevoeliger voor hun omgeving: diepgaande verwerking van informatie uit de omgeving.
    Bij de HSP is er grotere gevoeligheid voor sociale omgeving (stemming van anderen) en leefomgeving.
    Combineer dit gen met een ongezonde omgeving tijdens de kindertijd, en je hebt meer kans op psychische problemen.
    Naast serotonine is dopamine een zeer belangrijke neurotransmitter die een rol blijkt te spelen. Recent onderzoek wijst uit dat bepaalde dopamine genen (waaronder DRD4) bepalen dat HSP’s beter dan gemiddeld lijken te functioneren in goede omstandigheden en slechter dan gemiddeld in slechte omstandigheden.
    Bij de HSP is er verhoogde responsiviteit DAT BETEKENT sterker reageren op gebeurtenissen EN DUS groter risico op depressie. Maar indien er voldoende steun, stimulans en bevestiging is, zal het sensitive boost effect ervoor zorgen dat de HSP er alleen maar sterker uitkomt (zelfs bij negatieve gebeurtenissen). Hierdoor hebben HSP’s dus meer baat bij ondersteuning en therapie dan niet HSP’s!
    Conclusie:
    De HSP ervaart de wereld anders. Zij zijn zich meer bewust van subtiele nuances en verwerken informatie grondiger. Zij merken details op waar anderen gewoon overheen kijken.
    Dit alles kost uiteraard meer energie en verklaart waarom HSP’s makkelijker overprikkeld geraken en meer nood hebben aan recuperatie.
    Hoewel hoogsensitiviteit gekoppeld gaat met tal van sterktes en voordelen (empathie, creativiteit, zorgzaamheid, diepgang, enz.), kan het dus vaak leiden tot overprikkeling en uitputting. Een HSP zal eerder vermoeid geraken, simpelweg omdat de breinactiviteit veel hoger ligt en dat meer energie kost. Door hun groot inlevingsvermogen lopen zij ook meer risico om zichzelf te verliezen in gevoelens en problemen van anderen. Bovendien voelen zij alles sterker aan, waardoor zij makkelijker verdriet en pijn ervaren. Ook cijferen ze hun eigen noden dikwijls weg. Niet alleen uit zorg voor de ander, maar helaas ook omdat zij dat aangeleerd kregen.
    Als jij hoogsensitief bent, heb je waarschijnlijk ervaring met overprikkeling, verhoogde stress en emotionele uitputting.
    HSP's die zich niet bewust zijn van hun genetische eigenschap kunnen vaak het gevoel hebben "anders" te zijn, soms zelfs "abnormaal". Het is dan ook voor velen een verademing te ontdekken dat zij biologisch gewoon anders in elkaar zitten en dat dit normaal blijkt.
    Ondanks alle kwetsbaarheden is hoogsensitiviteit een kracht. De kunst is om de omstandigheden te optimaliseren om zo overprikkeling te vermijden en jezelf als "bijzonder" te beschouwen. Enkel wanneer je je hoogsensitiviteit omarmt, zal je kunnen openbloeien.

КОМЕНТАРІ • 12

  • @mariannevanerp115
    @mariannevanerp115 8 місяців тому +2

    Hoi Donna, dank je wel voor deze fijne en leerzame meditatie. U heeft zo’n fijne ,lieve rustige stem.
    Mijn Hsp is zwaar voor mij. Soms ben ik mezelf kwijt. Dan verlang ik naar vrijheid….dat zaadje wat weg waait. Ik ga deze meditatie vaak doen omdat ik denk dat ik dan door al die prikkels er beter mee om kan gaan. Lieve groet, Marianne❤

    • @DonnaVanRiet-TomorrowMind
      @DonnaVanRiet-TomorrowMind  8 місяців тому

      Hoi lieve Marianne,
      prikkels zijn lastig, dat ervaren we als HSP allemaal helaas. Het is fijn dat we toch tools hebben als meditatie om er beter mee om te gaan. Ik mediteer ook dagelijks.
      Hopelijk vind je jezelf dankzij dit soort meditaties terug.
      Liefs,
      Donna

  • @samantha9988
    @samantha9988 8 місяців тому +2

    Hallo Donna,
    Wat mooi om jouw verhaal te horen dat jij een mooie reis hebt gemaakt als HSP.
    Ik heb de situatie ook wel eens andersom. Soms ben ik overprikkeld en dan denk ik hoe ga ik ooit naar deze afspraak toe en dan eenmaal in de afspraak voel ik me eeneens lichter, symbiose met de ander. En na de afspraak voel ik me beter.
    Ervaart de ander dan de last van mij? Of is dat niet altijd zo?
    Want normaal is het andersom ik voel me goed en ik neem de zwaarte over van een ander, in liefde.

    • @DonnaVanRiet-TomorrowMind
      @DonnaVanRiet-TomorrowMind  8 місяців тому +1

      De ander, op voorwaarde dat deze ook hoogsensitief is (want niet HSP's hebben er sowieso minder last van), hoeft jouw last niet over te nemen. Het hangt sterk af van hoe het brein van de ander verwerkt én of die ander compassie inschakelt wanneer die bij jou negatieve gevoelens ervaart. Wanneer we overschakelen naar compassie, veranderen we de chemie van ons brein (delen van de hersenen die te maken hebben met verzorgen en plezier worden actief), onze hartslag gaat omlaag, het verbindingshormoon oxytocine komt vrij. Terwijl empathie inhoudt dat je de emotionele staat van de ander spiegelt en het samen met diegene ervaart (wat jij ziet als de last overnemen), is er bij compassie ook sprake van een bezorgde, zorgzame of warme reactie. Compassie kan je oefenen, dus heb jij dat nodig, probeer dan zeker mijn meditaties omtrent compassie.
      Hopelijk maak jij ook nog een wondermooie reis als HSP!
      Warme groetjes,
      Donna

  • @11dolfijn
    @11dolfijn 3 місяці тому

    Dank je wel. Doet me erg goed! .ag het hopen!❤

  • @marloustimmerman1651
    @marloustimmerman1651 8 місяців тому

    Super fijn weer donna!!!!! 😊

  • @lisanathon2678
    @lisanathon2678 7 місяців тому

    Merci voor deze mooie medidatie ❤❤

  • @truushuijsmans6471
    @truushuijsmans6471 2 місяці тому

    Geweldig uitgelegd