1ο Αρωματικό Συμπόσιο ~ Βοτανικά θυμιάματα στην αρχαία Ελλάδα, Κωνσταντίνα Λίτσα.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 вер 2024
  • ¨Βοτανικά θυμιάματα στην αρχαία Ελλάδα"
    Ομιλήτρια: Κωνσταντίνα Λίτσα
    Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο του 1ου τριήμερου αρωματικού συμποσίου με θέμα«Αρωματικές τέχνες στην αρχαία Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε στις 12,13,και 14 Απριλίου του 2024 στο μουσείο Ηρακλειδών.
    Διοργάνωση www.aromaticartshub.com
    Υπεύθυνη διοργάνωσης: Ζωή Στράντζαλη.
    Χορηγοί επικοινωνίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, Μακεδονίας Θράκης& ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι.
    www.fryktories...
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
    Υποκαπνισμοί Περί γυναικείων, κεφάλαιο 97, περιγράφονται οι υποκαπνισμοί που γίνονται για τον καθαρισμό της μήτρας σε περίπτωση που είναι σκληρή...«αν ξαφνικά εμφανιστούν πόνοι (οδύναι) και λιποθυμικές τάσεις, παίρνετε φύλλα τριαντάφυλλων, κανέλα, καθαρή σμύρνα, λάδι από πικραμύγδαλα και χυμό παπαρούνας, φτιάχνετε δισκία βάρους μιας δραχμής, τα βάζετε σε ένα κομμάτι θρυμματισμένου αμφορέα και, όταν πυρωθεί το χρησιμοποιείτε για υποκαπνισμό· ή με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρετσίνι αγριοκυδωνιάς σε ποσότητα όση βάζουν στο λάδι.... Η γυναίκα επίσης θα βάλει το υπόθετο με το σκιλλοκρέμμυδο, ώσπου να πει πως το στόμιο της μήτρας μαλάκωσε, απέκτησε ρυτίδες και πλάτυνε...Άλλο θεραπευτικό μέσο είναι ο αρωματικός υποκαπνισμός, αν υπάρχει πόνος (οδύνη): παίρνετε φλούδες γλυκού ροδιού, ξύσματα λωτού και ξερά, κοπανισμένα φύλλα ελιάς. Τούτα πρέπει να ανακατέψετε και να ρίξετε σε πυρωμένη κόπρο αγελάδος· ή να ρίξετε χαλβάνη, σμύρνα, λιβάνι και λευκό αιγυπτιακό μύρο πάνω σε κληματόβεργες.» Άλλες περιπτώσεις που συστήνονται υποκαπνισμοί για τους πόνους: όταν η γυναίκα έχει αποβολή και δεν μπορεί να απαλλαγεί από το έμβρυο, ιδίως όταν οι ωδίνες είναι πολύ ενοχλητικές (Περί γυναικείων, Α, 68) και όταν το στόμιο της μήτρας είναι πολύ ανοιχτό (Περί γυναικείης φύσιος, 13).
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
    Η Κωνσταντίνα Λίτσα σπούδασε Βοτανοθεραπεία στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστηµίου Napier στο Εδιµβούργο, στη Σκωτία. Εµπνευσµένη από τον τρόπο που επιδρά ο νους στη θεραπεία, οδηγήθηκε σε µεταπτυχιακές σπουδές στη “Συµβουλευτική Ψυχολογία στη Δηµόσια Υγεία”. Εκπαιδεύτηκε επίσης στη Συµβουλευτική (Solution Focused Counseling και Προσωποκεντρική Συµβουλευτική). Από το 2007 εργάστηκε ως Φυτοθεραπεύτρια στη Βρετανία, στον δηµόσιο και στον ιδιωτικό τοµέα, καθώς και σε κοινοτικά προγράµµατα σχεδιασµένα για οµάδες ατόµων που χρειάζονται υποστήριξη, µε στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Υπήρξε επίσης για 3 χρόνια µέλος της οµάδας Αγωγής Υγείας του Δήµου του Εδιµβούργου που εργαζόταν µε εφήβους σε Γυµνάσια και συμμετείχε σε Βρετανικά προγράµµατα εκπαίδευσης που αφορούσαν στην ανάπτυξη αυτοπεποίθησης και περιβαλλοντολογικής συνείδησης σε Νηπιαγωγεία και Δηµοτικά σχολεία. Για 7 καλοκαίρια εργάστηκε σε Διεθνή Φεστιβάλ προσφέροντας Πρώτες Βοήθειες µε Βότανα (µε την οµάδα Herbal Scotland, αποτελούµενη από Βοτανοθεραπευτές εκπαιδευµένους στις Πρώτες Βοήθειες από τον Ερυθρό Σταυρό) και ηγείτο βοτανικών περιπάτων. Τον Αύγουστο του 2011 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εργάζεται ως Βοτανοθεραπεύτρια και πειραµατίζεται σε έναν αυτάρκη τρόπο ζωής, σύµφωνα µε τις αρχές Αειφόρου Καλλιέργειας (Permaculture).Έχει συνεργαστεί µε πολλές τοπικές οµάδες και παραδίδει σεµινάρια αυτάρκειας και πρακτικά εργαστήρια µε στόχο την εκπαίδευση για την αυτοδιαχείριση της υγείας και της διατροφής. Συµµετείχε ακόµη στην Κορινθιακή οµάδα “ο Κήπος της Αφθονίας”, που σχεδιάζει σχολικούς λαχανόκηπους και υποστηρίζει τη διατήρηση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών. Πέρα από τη δράση της ως θεραπεύτρια και εισηγήτρια σεµιναρίων, υποστηρίζει τη διατήρηση παραδοσιακών τεχνών και επαγγελµάτων και φροντίζει η ίδια τους οικογενειακούς αγρούς µε εσπεριδοειδή και ελιές. Παράλληλα, εκπαιδεύεται στην διδακτική µέθοδο Στάινερ. Ασχολείται επίσης επαγγελµατικά µε τον χορό, χρησιµοποιώντας συχνά την επαφή της µε τα φυτά και τη φύση ως µέσο έμπνευσης στις χορογραφίες της και στη διδασκαλία. Η Κωνσταντίνα Λίτσα δραστηριοποιείται περισσότερο στην Αθήνα, όπου παρακολουθεί ασθενείς και παραδίδει σεμινάρια αυτάρκειας µε στόχο την εκπαίδευση για την αυτοδιαχείριση της υγείας και της διατροφής.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι, πατώντας ΕΔΩ: bit.ly/3yULJ1E
    Επικοινώνησε μαζί μας info@καιaromaticartshub.com και στο τηλέφωνο 6976402817.

КОМЕНТАРІ •