Oğlum dereceye girerek Boğaziçi Endüstri Mühendisliğini tercih etmişti, ilk yıl temel mühendislik dersleri aldıktan sonra ilgi alanının bilgisayar olduğunu keşfetti ve zorlu bir yolu seçerek Bilgisayar ile ÇAP yapmaya karar verdi, sonuçta her iki bölümü de aynı anda okuyarak, Yüksek Onur derecesi ile tamamladı, sonrasında Münih Teknik Üniversitesi Enformatik bölümünden kabul aldı, TUM' de yüksek lisans yaptıktan sonra Munih ' te bir teknoloji danışmanlık şirketinde yazılımcı olarak işe başladı. Her ne kadar Endüstri Mühendisliğinde aldığı bazı derslerin faydası olsa da, Üniversiteye girişte doğrudan Bilgisayar Mühendisliğine başlamış olsaydı sanırım bu kadar yorulmayacaktı, bu nedenle ilk tercih çok önemli.
Bilgisayar alanına Bilgisayar Mühendisliği eğitimi almadan geçenlerde genellikle bazı temel yaklaşımlar eksik oluyor. Bunu demişken, doğal olarak sıradışı durumlar var. Bilmem kaç yıllık deneyimimde, şimdiye dek gördüğüm en iyi yazılımcı, ODTÜ Matematik bölümünü bitirip, Koç Üniversitesi'ne lisansüstü yapmış birisiydi. Ancak genel olarak şunu kesinlikle söyleyebilirim, Elektrik, Endüstri vb gibi bölümlerden yazılım işine yönelenlerde genellikle iyi verim alamadım. İşe çalışan alırken her zaman önceliğim BM diplomalı, sonra Matematik bitirmiş, sonra mühendislik bitirmiş, sonra da duruma göre.
Bilgisayar Mühendisliği'nin sorunu, yeterli BM diplomalı çalışan olmaması. Öyle olunca da, "koyunun olmadığı yerde, keçi Abdurrahman Çelebi" durumu oluyor. Yurtdışında ve Türkiye'de çalışan bulmak zor. Pazardaki istek çok olduğundan, Avrupa'da yalnızca İngilizce bildikleri için bir sürü duvarcı ustası İngiliz yazılım işi için işe alınmışlardır. İyi biliyorum, çünkü ana dili İngilizce olmayan bir Batı Avrupa ülkesinde, çokuluslu olmasına (o denli tanınır olamsına) karşın bir ara çalışan bulamamıştık, bir İngiliz kasabı testçi olarak işe almıştık. Bir arkadaşım Canon'da çalışıyordu, yazılım geliştiricilerinden birisi TIR sürücüsüydi. İşin gülünç yanı, adam 6 ay sonra "ben masa başında oturamam, açık ortamda olmak istiyorum" deyip ayrılmıştı... 🙂
İşin başında yazılıma yönelecek birinin bilgisayar mühendisliği seçmesi en doğrusudur başka söylenecek bir şey yok. Yoksa çok zor olur o bir sürü konuda hatta temelden eksikleri olur.
Bilgisayar Mühendisliği göreceli olarak yeni bir alan olduğu için ve piyasada yeterince uzman olmadığı için, şimdilik dışarıdan geçişlere açık. Yoksa nasıl bir Bilgisayar Mühendisini bir Elektrik ya da Makine mühendisi olarak işe alamayacaksanız, tersinin de olması doğal değil. Birisi temelden eğitim alıyor, ötekisi bir programlama dilini, kütüphanelerini öğrenip içselleştirmeden tepeden giriyor. Bilgisayar Mühendisliğinde öğretilen temel konular (mantık vb) gereksiz gelecektir birçok kişiye ancak süreç önemli. Rönesans sürecini yaşamadan mancınıkla 21.YY'a gelmiş ülkeler arasından kaçı gelişmiş ülke?
hocam buradaki sorun şirketler işe bilgisayar mühendisi değil yazılım geliştiricisi alıyor. Aslında ülkemizdeki bilgisayar mühendislerinin hiçbirisi mühendislik yapmıyor, hepsi yazılım geliştiricisi.
@@alexharper-291hzu Türkiye'de Bilgisayar Mühendisliği olan adlandırılan bölümlerin çoğu yazılım ağırlıklı"Bilgisayar Bilimleri" (computer sciences) eğitimi uygularlar (sanırım bir tek ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bir ara donanıma da ağırlık veriyordu Elektrik mühendisliği'nden ayrılmış olmasından belki de, şimdiki durumunu bilmiyorum). Türkiye'de "mühendislik" olarak adlandırılması, ülkemizdeki bürokratik katılıklardan (devlet kurumlarına girerken bilmem kaçıncı derecenin kaçıncı şeysinden başlamak falan).
@@Cinarli1979 ben eğitimin içeriğinden bahsetmiyorum meslek tanımından bahsediyorum bu yüzden ülkede diğer alanlardan mezun kişiler de yazılıma yönelebiliyor, yazılım geliştiricisi olabiliyor fakat bir bilgisayar mühendisliği mezunu kadar bilgili olaiblirler mi bilemem ama rahat bir şekilde front end geliştiricisi olabilirler mesela. Biraz da çalışmak istenilen alana bağlı bu. Mesela gömülü sistemlerde teknik bilgi gereklidir fakat front end için bu daha esnektir yani umarım anlatabilmişimdir demeye çalıştığım şeyi. Biraz da kişi çalışmak istediği alana göre yönelmeli ve çalışmak istediği alanı iyi seçmeli. (Bu arada demek istediğim şey yoldan geçen dayı yazılımcı olsun demek değil fakat bir elektrik elektronikçi, mekatronik-endüstri mühendisleri yazılıma yönelebilme ihtimalleri var bunu demeye çalışıyorum, sadece çalışacakları alanı iyi seçmeleri gerek.
@@alexharper-291hzu Her iş karmaşıklığına, sonuçlarının kritikliğine göre çalışan gerektirir. Örneğin bir sağlık sisteminde (MRI, vb) ya da savunma sanayisinde yazılım geliştirecek kişinin bilgi düzeyi, bir muhasebe programı için gereken düzeyden farklıdır.
ODTÜ'de bilgisayar mühendisliğinde verilen derslere bağlantısını verdiğim ve "bunları öğrenenle, sonradan programlama öğrenen bir olur mu" diye özetlenebilecek gönderim neden birden ortadan kalktı ki?
@@oguz_ergin Yanıtınız için sağolun. Ayrıca biraz anıştırmalı yakınmam için de özür dilerim. Sanırım UA-cam bazen sıradışı davranabiliyor, başka bir yerde birilerinin yorumundan okumuştum...
Hocam kaçtır yazayım diyorum boşveriyorum. Yaptığınız ve dediğiniz çok farklı. Elektrik elektronik okumuşsunuz. Bilgisayar bölüm başkanlığı yapıyorsunuz. Sonra da bu iki bölüm uzak, olmaz diyorsunuz. Oluyormuş işte.
Bu konuyla ilgili şurada biraz konuşmuştum: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği'ni Kapsar mı? ua-cam.com/video/nmwibfFD1oE/v-deo.html
Benim bu videoda da söylediğim gibi kişi her türlü bir konuda uzmanlaşabilir. Ancak elektrik-elektronik mühendisliği müfredatı bilgisayar alanında uzmanlaşacaklar için çok fazla bir katkı sunamaz. Sonuçta yazılımla ilgili dersler çok az. Kişinin bilgisayar alanına gitmesi için ayrıca zaman harcaması gerekir. Benim durumum ise örnek olabilecek bir durum değil. Bunun 2 nedeni var: 1. Ben yazılımcı değilim. Bilgisayar mimarisi alanında çalıştığım için aslında donanımcıyım. 2. Ben yazılımcı olsaydım bile bu durum elektronik bölümünde aldığım dersler nedeniyle değil bilgisayar bilimleri yüksek lisans ve doktoram sırasında aldığım eğitim ve sonrasında dışarıda kazandığım deneyimle olurdu. Bu ikinci durumun bir örneği sınıf arkadaşım Bilgem Çakır doğrudan yazılım işleri yapıyor (sohbetimizi bu kanalda görebilirsiniz). Kısacası bilgisayar alanına gidecek olanlar bilgisayar okursa daha hedefe dönük verimli bir iş yapmış olurlar.
hocam 2 yıllık bilgisayar programcılığı okumak mantıklı mıdır ? herkes okulun önemli olmadığını söylüyor bu sektörde. akademik ve ar-ge hedefleri olmayan developer olmak isteyen kişiler için türkiyede 2 yıllık okumak hata mı olur ? bunun hakkında video çeker misiniz ?
Ekran kartı önemlidir ama şu bu diyemem . Bazı derslerde render alırken kritik rol oynuyormuş , yeni mezun birinden duydum . Ama kriterlerin arasında bulunması gerekir mi o olasılık kaç bilemem.
Oğuz Hoca'ya sormuşsunuz ama denk gelince görece yeni mezun bir bilgisayar mühendisi olarak yardımcı olayım dedim: Makine öğrenmesi, görüntü işleme, sanal/arttırılmış gerçeklik, Android için yazılım geliştirme (emülatör performansı için) ve paralel programlama; aklıma gelen ve ekran kartı gerektiren bilgisayar mühendisliği çalışmaları. Ancak bunlar bilgisayar mühendisliğinin temel eğitim programlarında yer almayıp ancak seçmeli derslerin kapsamında kalan branşlar. Teknik olarak bunların dışında çokça seçmeli bilgisayar mühendisliği dersi mevcut (güvenlik, yazılım mimarisi, büyük veri, bilgisayar mimarisi, gömülü sistemler, yazılım testi, sayısal tasarım, dağıtık sistemler vb.) ve bu alanlarda ekran kartı gerekmemekte. Ayrıca günümüzde abonelik hizmetiyle makine öğrenmesi vb. çalışmalar için Google'dan falan kuvvetli bilgisayarlar kiralanabiliyor. Bu sebeple ekran kartı olması elzem değil diyebiliriz. Elbette ki bulunmasının üstte saydığım ilk alanlarda sağladığı bir rahatlık mevcut lakin "gerekli" olmadığını söyleyebilirim.
@@rondoallaturca3973 bu konuda yorum yapmak biraz zor zira açıkçası performans kıstasları hususunda alanım olmadığı için emin değilim. Olması olmamasından iyidir ama 3050 ne kadar iyidir o projenin boyutuna göre de değişir. Ayrıca bu tip teknik seçmeli derslerin 3. ve 4. sınıflarda alındığını ele alırsak minimum 3, potansiyel olarak 5-6 yıla kadar eskiyecektir kart bu ihtiyaçlarınızın doğduğu noktada. O zamana teknoloji gereksinimlerini öngörmek ayrı bir konu olur. Ama öğrenci düzeyinde düşününce projelerin hepsi öğrenme amaçlı, küçük çaplı şeyler olacakları için "eskise bile iş görür öğrenme projeleri için" diye düşünüyorum. Tabii bu dediklerim bilgiden ziyade kişisel yorumum.
Benim tavsiyem şuanda alabildiğinin en iyisini al çünkü 3-4 yıl sonra fiyatlar böyle olmayacak. Ben 3 ay önce 3050 i7 monster ı 15 k ya almıştım şuanda 21k dan satılıyo.Ayrıca güç ayarı yapabildiğin için düşük güçte çalıştırırsan çok uzun seneler kullanabilirsin
ben eem okuyorum , çevremde bilgisayar mühendisliği okuyan arkadaşlarimda var onlardan duymadim boyle bir şey ama böyle diyen arkadaşlar kendilerine çok guvenmesinler etrafta cok deli yazilimcilar var mezun olduklarında işsiz kalabilirler . Bir bölüm popüler oldu diye diğer bölümlerlerden işsiz kalınacak diye de bir şey yok . Her dönem değişir bu bölümler ama yazılım hayatımızın çoğu yerine dogrudan girdiği için bu tahtı zor bırakacak gibi
@@malisaleppBilgisayar mühendisliği artık sürü psikolojisine döndü. Koyun sürüsü gibi herkes aynı yöne gidiyor, sürüye katılmak ne kadar doğru, farklı bir yöne gitmek, kendini farklılaştırmak gelecekte daha mı avantajlı olur. Bana sanki farklı bir yön daha iyi gibi geliyor.
Yazılım mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği, bilişim sistemleri mühendisliği, yapay zeka mühendisliği, matematik, yönetim bilişim sistemleri..
Türkiye’de Bilgisayar Mühendisliği ile kendi çabalarıyla bilgisayar ve yazılım öğrenmiş biri bilgi olarak aynı seviyede olsa bile aynı muamele göremiyor. İşe alımlarda diploma bazen bireysel bilginin önüne geçiyor. Yurt dışında bu fark daha az
@@nysman "bom boş"? Örneğin Derleyiciler, Veri Yapıları, Temel algoritmalar, diferensiyal denklemler, sayısal elektrik devreleri, soyut makineler, gömülü sistemler mi?
@@nysman okul her şeyi öğretmiyor kendi kendine bi şeyler katmalısın ama bu okulun “bom boş” bi yer olduğunu göstermez. Eğitim sisteminin hali hazırda çok verimli bi şekilde ilerlediği söylenemez ama eğitim dediğimiz şeyi çok iyi şekilde veren üniversiteler var bu da genelleme yapmayı yanlış hale getiriyor bence. Tek istediğim diploma denilen şeyin yurt dışında olduğu gibi tek karar mercii olmaması.
@@kerimozbey3139 Ben de şunu ekleyeyim. İyi bir okuldan diplomanın önemine çok inanıyorum. Ama doğru, şu da var: diploma tek başına herşey değil. Olay "ye kürküm ye" de olmamalı. Çalışma yaşamımda (çeşitli mühendislik alanlarında) bazı diplomalı arkadaşlar gördüm, işlerine hiç tutkulu olmayan, işi "iş" olarak ve yapılabilecek en az düzeyde yapan ve herşeyi önüne isteyen. "Ben elektrik mühendisiyim, elimi kabloya değdirmem, proje hazırlarım", "Makine mühendisiyim, tasarım yaparım, beni çelikle falan uğraştırmayın", "Ben Bilgisayar Mühendisi'yim, programcılık bana göre değil" diyenler. Ama diploması olmadan işini büyük tutkuyla yapanlar da gördüm. En iyisi, hem diplomalı, hem de tutkulu olanlar....
@@metegokce697 onları eski slaytları okuyan hocalarladan öğrenenlerden her türlü öndeyim;) kaldı ki bu dedilerin çok spesifik kalıyor günümüzde(belki sizin işinize yarıyor bilemem) benim işime yarayan birşey yok mat1 mat 2 netlerim 35+ üstü bu arada sallamadan önce bilde konuş, 3 5 udemy kursu,bootcamp bir acik kaynaklı iş bu dediklerinden katbe kat daha yararlı uzaktan bakan da yazdıklarında bir halt varmış gibi sanacak:)
Oğlum dereceye girerek Boğaziçi Endüstri Mühendisliğini tercih etmişti, ilk yıl temel mühendislik dersleri aldıktan sonra ilgi alanının bilgisayar olduğunu keşfetti ve zorlu bir yolu seçerek Bilgisayar ile ÇAP yapmaya karar verdi, sonuçta her iki bölümü de aynı anda okuyarak, Yüksek Onur derecesi ile tamamladı, sonrasında Münih Teknik Üniversitesi Enformatik bölümünden kabul aldı, TUM' de yüksek lisans yaptıktan sonra Munih ' te bir teknoloji danışmanlık şirketinde yazılımcı olarak işe başladı.
Her ne kadar Endüstri Mühendisliğinde aldığı bazı derslerin faydası olsa da, Üniversiteye girişte doğrudan Bilgisayar Mühendisliğine başlamış olsaydı sanırım bu kadar yorulmayacaktı, bu nedenle ilk tercih çok önemli.
Bilgisayar alanına Bilgisayar Mühendisliği eğitimi almadan geçenlerde genellikle bazı temel yaklaşımlar eksik oluyor. Bunu demişken, doğal olarak sıradışı durumlar var. Bilmem kaç yıllık deneyimimde, şimdiye dek gördüğüm en iyi yazılımcı, ODTÜ Matematik bölümünü bitirip, Koç Üniversitesi'ne lisansüstü yapmış birisiydi. Ancak genel olarak şunu kesinlikle söyleyebilirim, Elektrik, Endüstri vb gibi bölümlerden yazılım işine yönelenlerde genellikle iyi verim alamadım. İşe çalışan alırken her zaman önceliğim BM diplomalı, sonra Matematik bitirmiş, sonra mühendislik bitirmiş, sonra da duruma göre.
Not: Koç Üniversitesi'nde Bilgisayar'da yüksek lisans yapmıştı of Matematik'i bitirmiş kişi.
@@SA-zv4wr hocam bm ile matematik çap ya da minora nasıl bakıyorsunuz
Yönelinir. Ancak çoğu zaman sonuç iyi olmaz. Özellikle de teknik düzeyi yüksek projelerde. Ama muhasebe programı vb yazarlar.
Bilgisayar Mühendisliği'nin sorunu, yeterli BM diplomalı çalışan olmaması. Öyle olunca da, "koyunun olmadığı yerde, keçi Abdurrahman Çelebi" durumu oluyor. Yurtdışında ve Türkiye'de çalışan bulmak zor. Pazardaki istek çok olduğundan, Avrupa'da yalnızca İngilizce bildikleri için bir sürü duvarcı ustası İngiliz yazılım işi için işe alınmışlardır. İyi biliyorum, çünkü ana dili İngilizce olmayan bir Batı Avrupa ülkesinde, çokuluslu olmasına (o denli tanınır olamsına) karşın bir ara çalışan bulamamıştık, bir İngiliz kasabı testçi olarak işe almıştık. Bir arkadaşım Canon'da çalışıyordu, yazılım geliştiricilerinden birisi TIR sürücüsüydi. İşin gülünç yanı, adam 6 ay sonra "ben masa başında oturamam, açık ortamda olmak istiyorum" deyip ayrılmıştı... 🙂
İşin başında yazılıma yönelecek birinin bilgisayar mühendisliği seçmesi en doğrusudur başka söylenecek bir şey yok. Yoksa çok zor olur o bir sürü konuda hatta temelden eksikleri olur.
Bilgisayar Mühendisliği göreceli olarak yeni bir alan olduğu için ve piyasada yeterince uzman olmadığı için, şimdilik dışarıdan geçişlere açık. Yoksa nasıl bir Bilgisayar Mühendisini bir Elektrik ya da Makine mühendisi olarak işe alamayacaksanız, tersinin de olması doğal değil. Birisi temelden eğitim alıyor, ötekisi bir programlama dilini, kütüphanelerini öğrenip içselleştirmeden tepeden giriyor. Bilgisayar Mühendisliğinde öğretilen temel konular (mantık vb) gereksiz gelecektir birçok kişiye ancak süreç önemli. Rönesans sürecini yaşamadan mancınıkla 21.YY'a gelmiş ülkeler arasından kaçı gelişmiş ülke?
hocam buradaki sorun şirketler işe bilgisayar mühendisi değil yazılım geliştiricisi alıyor. Aslında ülkemizdeki bilgisayar mühendislerinin hiçbirisi mühendislik yapmıyor, hepsi yazılım geliştiricisi.
@@alexharper-291hzu Türkiye'de Bilgisayar Mühendisliği olan adlandırılan bölümlerin çoğu yazılım ağırlıklı"Bilgisayar Bilimleri" (computer sciences) eğitimi uygularlar (sanırım bir tek ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bir ara donanıma da ağırlık veriyordu Elektrik mühendisliği'nden ayrılmış olmasından belki de, şimdiki durumunu bilmiyorum). Türkiye'de "mühendislik" olarak adlandırılması, ülkemizdeki bürokratik katılıklardan (devlet kurumlarına girerken bilmem kaçıncı derecenin kaçıncı şeysinden başlamak falan).
@@Cinarli1979 ben eğitimin içeriğinden bahsetmiyorum meslek tanımından bahsediyorum bu yüzden ülkede diğer alanlardan mezun kişiler de yazılıma yönelebiliyor, yazılım geliştiricisi olabiliyor fakat bir bilgisayar mühendisliği mezunu kadar bilgili olaiblirler mi bilemem ama rahat bir şekilde front end geliştiricisi olabilirler mesela. Biraz da çalışmak istenilen alana bağlı bu. Mesela gömülü sistemlerde teknik bilgi gereklidir fakat front end için bu daha esnektir yani umarım anlatabilmişimdir demeye çalıştığım şeyi. Biraz da kişi çalışmak istediği alana göre yönelmeli ve çalışmak istediği alanı iyi seçmeli.
(Bu arada demek istediğim şey yoldan geçen dayı yazılımcı olsun demek değil fakat bir elektrik elektronikçi, mekatronik-endüstri mühendisleri yazılıma yönelebilme ihtimalleri var bunu demeye çalışıyorum, sadece çalışacakları alanı iyi seçmeleri gerek.
@@alexharper-291hzu Her iş karmaşıklığına, sonuçlarının kritikliğine göre çalışan gerektirir. Örneğin bir sağlık sisteminde (MRI, vb) ya da savunma sanayisinde yazılım geliştirecek kişinin bilgi düzeyi, bir muhasebe programı için gereken düzeyden farklıdır.
@@Cinarli1979 Sanırım biraz şuna benziyor. Tüm elektrik işlerini Elektrik mühendisleri yapmıyor. Elektrik teknisyenleri de var.
ODTÜ'de bilgisayar mühendisliğinde verilen derslere bağlantısını verdiğim ve "bunları öğrenenle, sonradan programlama öğrenen bir olur mu" diye özetlenebilecek gönderim neden birden ortadan kalktı ki?
Buraya yorum olarak yazdıysanız ben dokunmadım. Baktım sakıncalı diye youtube da işaretlememiş.
@@oguz_ergin Yanıtınız için sağolun. Ayrıca biraz anıştırmalı yakınmam için de özür dilerim. Sanırım UA-cam bazen sıradışı davranabiliyor, başka bir yerde birilerinin yorumundan okumuştum...
Hocam kaçtır yazayım diyorum boşveriyorum. Yaptığınız ve dediğiniz çok farklı. Elektrik elektronik okumuşsunuz. Bilgisayar bölüm başkanlığı yapıyorsunuz. Sonra da bu iki bölüm uzak, olmaz diyorsunuz. Oluyormuş işte.
Bu konuyla ilgili şurada biraz konuşmuştum: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği'ni Kapsar mı?
ua-cam.com/video/nmwibfFD1oE/v-deo.html
@@oguz_ergin izlemiştim hocam o videonuzu da ikisini de düşünerek yorum yaptım. Belki de ben böyle anladım. Bilemiyorum.
Benim bu videoda da söylediğim gibi kişi her türlü bir konuda uzmanlaşabilir. Ancak elektrik-elektronik mühendisliği müfredatı bilgisayar alanında uzmanlaşacaklar için çok fazla bir katkı sunamaz. Sonuçta yazılımla ilgili dersler çok az. Kişinin bilgisayar alanına gitmesi için ayrıca zaman harcaması gerekir.
Benim durumum ise örnek olabilecek bir durum değil. Bunun 2 nedeni var: 1. Ben yazılımcı değilim. Bilgisayar mimarisi alanında çalıştığım için aslında donanımcıyım. 2. Ben yazılımcı olsaydım bile bu durum elektronik bölümünde aldığım dersler nedeniyle değil bilgisayar bilimleri yüksek lisans ve doktoram sırasında aldığım eğitim ve sonrasında dışarıda kazandığım deneyimle olurdu. Bu ikinci durumun bir örneği sınıf arkadaşım Bilgem Çakır doğrudan yazılım işleri yapıyor (sohbetimizi bu kanalda görebilirsiniz).
Kısacası bilgisayar alanına gidecek olanlar bilgisayar okursa daha hedefe dönük verimli bir iş yapmış olurlar.
@@oguz_ergin teşekkür ederim hocam bu açıklayıcı idi
Hocam 2 dakikalık 3 dakikalık kesitlerin tam video halinin linklerini açıklama kısmına koyabilir misiniz? Sayfanızda araması çok zor oluyor :(
Bu "YKS 2022 tercih sohbetleri 2" yayınından:
ua-cam.com/video/5S3CwQUkfJ4/v-deo.html
@@oguz_ergin Teşekkürler🙂
@@oguz_ergin hocam bilgisayar mühendisliği yüksek lisans tezi olarak kolay bir tez konusu söyleyebilir misinizz?
hocam 2 yıllık bilgisayar programcılığı okumak mantıklı mıdır ? herkes okulun önemli olmadığını söylüyor bu sektörde. akademik ve ar-ge hedefleri olmayan developer olmak isteyen kişiler için türkiyede 2 yıllık okumak hata mı olur ? bunun hakkında video çeker misiniz ?
bir bilgisayar yandalı ile bir bilgisayar diploması arasında ne kadar fark olur sizce
Ben bu sene gazi istatistik bölümünü okuyacağım istatistik bölümü alanı ile ilgi tavsiyeleriniz varmı varsa yazarsanı çok sevinirim
Bende atılım üniversitesi matematik kazandım kanka veri bilimi diyorlar bizim için ya da kriptoloji şifreleme bilimi
Hocam biraz konunun dışında ama..
Bg. Müh. için laptop alacağım acaba ekran kartı önemli midir örn illaki RTX li ekran kartı almak zorundamıyım?
Ekran kartı önemlidir ama şu bu diyemem . Bazı derslerde render alırken kritik rol oynuyormuş , yeni mezun birinden duydum . Ama kriterlerin arasında bulunması gerekir mi o olasılık kaç bilemem.
Oğuz Hoca'ya sormuşsunuz ama denk gelince görece yeni mezun bir bilgisayar mühendisi olarak yardımcı olayım dedim: Makine öğrenmesi, görüntü işleme, sanal/arttırılmış gerçeklik, Android için yazılım geliştirme (emülatör performansı için) ve paralel programlama; aklıma gelen ve ekran kartı gerektiren bilgisayar mühendisliği çalışmaları. Ancak bunlar bilgisayar mühendisliğinin temel eğitim programlarında yer almayıp ancak seçmeli derslerin kapsamında kalan branşlar. Teknik olarak bunların dışında çokça seçmeli bilgisayar mühendisliği dersi mevcut (güvenlik, yazılım mimarisi, büyük veri, bilgisayar mimarisi, gömülü sistemler, yazılım testi, sayısal tasarım, dağıtık sistemler vb.) ve bu alanlarda ekran kartı gerekmemekte. Ayrıca günümüzde abonelik hizmetiyle makine öğrenmesi vb. çalışmalar için Google'dan falan kuvvetli bilgisayarlar kiralanabiliyor. Bu sebeple ekran kartı olması elzem değil diyebiliriz. Elbette ki bulunmasının üstte saydığım ilk alanlarda sağladığı bir rahatlık mevcut lakin "gerekli" olmadığını söyleyebilirim.
@@frpfalan
Peki RTX 3050 yeterli mi?
@@rondoallaturca3973 bu konuda yorum yapmak biraz zor zira açıkçası performans kıstasları hususunda alanım olmadığı için emin değilim. Olması olmamasından iyidir ama 3050 ne kadar iyidir o projenin boyutuna göre de değişir. Ayrıca bu tip teknik seçmeli derslerin 3. ve 4. sınıflarda alındığını ele alırsak minimum 3, potansiyel olarak 5-6 yıla kadar eskiyecektir kart bu ihtiyaçlarınızın doğduğu noktada. O zamana teknoloji gereksinimlerini öngörmek ayrı bir konu olur. Ama öğrenci düzeyinde düşününce projelerin hepsi öğrenme amaçlı, küçük çaplı şeyler olacakları için "eskise bile iş görür öğrenme projeleri için" diye düşünüyorum. Tabii bu dediklerim bilgiden ziyade kişisel yorumum.
Benim tavsiyem şuanda alabildiğinin en iyisini al çünkü 3-4 yıl sonra fiyatlar böyle olmayacak. Ben 3 ay önce 3050 i7 monster ı 15 k ya almıştım şuanda 21k dan satılıyo.Ayrıca güç ayarı yapabildiğin için düşük güçte çalıştırırsan çok uzun seneler kullanabilirsin
Abi neden bütün bilgisayar mühendisleri bu bölüm dışında diğer bütün bölümler 5 para etmez diyor
ben eem okuyorum , çevremde bilgisayar mühendisliği okuyan arkadaşlarimda var onlardan duymadim boyle bir şey ama böyle diyen arkadaşlar kendilerine çok guvenmesinler etrafta cok deli yazilimcilar var mezun olduklarında işsiz kalabilirler . Bir bölüm popüler oldu diye diğer bölümlerlerden işsiz kalınacak diye de bir şey yok . Her dönem değişir bu bölümler ama yazılım hayatımızın çoğu yerine dogrudan girdiği için bu tahtı zor bırakacak gibi
@@malisaleppBilgisayar mühendisliği artık sürü psikolojisine döndü. Koyun sürüsü gibi herkes aynı yöne gidiyor, sürüye katılmak ne kadar doğru, farklı bir yöne gitmek, kendini farklılaştırmak gelecekte daha mı avantajlı olur. Bana sanki farklı bir yön daha iyi gibi geliyor.
Yazılım mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği, bilişim sistemleri mühendisliği, yapay zeka mühendisliği, matematik, yönetim bilişim sistemleri..
Türkiye’de Bilgisayar Mühendisliği ile kendi çabalarıyla bilgisayar ve yazılım öğrenmiş biri bilgi olarak aynı seviyede olsa bile aynı muamele göremiyor. İşe alımlarda diploma bazen bireysel bilginin önüne geçiyor. Yurt dışında bu fark daha az
Ben de bu durumdayım napalim bir daha mı okuyalım bom boş şeyleri
@@nysman "bom boş"? Örneğin Derleyiciler, Veri Yapıları, Temel algoritmalar, diferensiyal denklemler, sayısal elektrik devreleri, soyut makineler, gömülü sistemler mi?
@@nysman okul her şeyi öğretmiyor kendi kendine bi şeyler katmalısın ama bu okulun “bom boş” bi yer olduğunu göstermez. Eğitim sisteminin hali hazırda çok verimli bi şekilde ilerlediği söylenemez ama eğitim dediğimiz şeyi çok iyi şekilde veren üniversiteler var bu da genelleme yapmayı yanlış hale getiriyor bence. Tek istediğim diploma denilen şeyin yurt dışında olduğu gibi tek karar mercii olmaması.
@@kerimozbey3139 Ben de şunu ekleyeyim. İyi bir okuldan diplomanın önemine çok inanıyorum. Ama doğru, şu da var: diploma tek başına herşey değil. Olay "ye kürküm ye" de olmamalı. Çalışma yaşamımda (çeşitli mühendislik alanlarında) bazı diplomalı arkadaşlar gördüm, işlerine hiç tutkulu olmayan, işi "iş" olarak ve yapılabilecek en az düzeyde yapan ve herşeyi önüne isteyen. "Ben elektrik mühendisiyim, elimi kabloya değdirmem, proje hazırlarım", "Makine mühendisiyim, tasarım yaparım, beni çelikle falan uğraştırmayın", "Ben Bilgisayar Mühendisi'yim, programcılık bana göre değil" diyenler. Ama diploması olmadan işini büyük tutkuyla yapanlar da gördüm. En iyisi, hem diplomalı, hem de tutkulu olanlar....
@@metegokce697 onları eski slaytları okuyan hocalarladan öğrenenlerden her türlü öndeyim;) kaldı ki bu dedilerin çok spesifik kalıyor günümüzde(belki sizin işinize yarıyor bilemem) benim işime yarayan birşey yok mat1 mat 2 netlerim 35+ üstü bu arada sallamadan önce bilde konuş, 3 5 udemy kursu,bootcamp bir acik kaynaklı iş bu dediklerinden katbe kat daha yararlı uzaktan bakan da yazdıklarında bir halt varmış gibi sanacak:)