@@asligibidir7 ankara dis 2.sınıf öğrencisi olarak mezun sayısı git gide artarken devlette kontenjan sayısı çok az artıyo devlette atanma sansın %1 bile değil ki bu da KURAYLA yapılıyo gittiğin okula ya da ortalamana bağlı bile değil hacettepe de 3.5 ortalamayla dis okurken hakkaride 2 ortalamayla dis okuyan biriyle sansınız aynı🤡 dus hazırlanmaya kalksan yks dönemi çalıstığının 2 katı çalıscaksın özel bi yerde ise baslasan çok mesai az maas alıcaksın kısacı aklı olan yazmaz :)))yapay zeka mühendisliği vs arastırmanı öneririm eğer tercih dönemindeysen basarılar
5-6 sene sonrası sıkıntı.Atamalari yok denecek kadar azaldı. Çok iyi bir üniversiteden mezun değilsen insanlar o kliniğe pek bir rağbet etmiyor.Muhendislikler daha revaçta.
yurt dışı istiyorsanız bilgisayar mühendisliği. Mühendislikler yurt dışında kariyer yapmak için oldukça avantajlı. Tıp veya diş okuyup yurt dışında yükselmek çok zor.
Bilgisayar mühendisliğinden mezun olunca kapında bekliyor onlar da zaten. Diş hekimi yurt dışına mühendise kıyaslan daha rahat gider, giderse de daha fazla kazanır mühendisten.
Tıp'ın rakibi yok piyasada. Diş hekimliği atamaları %5 falan istihdam sağlıyor.Diş hekimliği%80 özel sektör olmuş durumda. Bilgisayar müh ile karşılaştırılması daha doğru.
Diş hekimliğini düşünen öğrencilerin bir kısmı tıpı kaçırdığından veya tıpı tutturduğu halde dişi sevdikleri için tercih yapıyorlar. O dereceye giren bir insan tıp fakültesini eledikten sonra karşısına mühendislikler çıkıyor :yazılım, bilgisayar, elektrik elektronik vb. Diş ağır basarsa adam dişi düşünmeden yazar fakat kararsız kalan bir kişi için bu videonun kıyası gayet güzel olmuş.
Diş her türlü bilgisayardan iyidir. Okumuş biri olarak diyorum. En kötü diş hekimi ortalama bilgisayar mühendisinden iyi yaşar. İş bulması yazılımda da çok zorlaştı artık. Dişten mezun olup isterse açıktan okuyabilir.
@efredcÇünkü gençleri yanlış yönlendiriyorlar. Biz de inandık. Top 5 okuldan mezun gençler iş bulabilirse 20 25 bine başlıyor. O da aylarca iş arayarak. Hala daha iş bulamayan var. Sektör patladı. Gençler kendini heba etmesin.
Bilgisayara talep çok arttı 5 yıl sonra şirketler hangi birimizi işe alacak bunu da düşünmek lazım ayrıca bilgisayar o kadar da kolay değil masa başı diye iş kolay olmuyor .
insanla uğraşmaktan kolay her türlü. ayrıca mezun sayısı artsa da mühendis ihtiyacı da artıyor. teknoloji çağındayız, bundan sonra dijital meslekler dünyaya hakim olacak. memur zihniyetiyle değil geniş bir vizyonla uzun süreli düşünmek lazım
@@mustafaciftci27383merhaba benim de harbi bu kafamı çok karıştırıyor. Sence 4 yıl sonrs mezun oldugumda bile hala açık devam eder mi harbi? Pc nin de mimarlığa dönmesinden çok korkuyorum
sektörde her geçen gün büyüyor endişelenmeyin herkes tıp okusun doktor olsun o zaman tıptan diş hekimliğinden başka meslek olmasın böyle saçmalık olur mu
@@riptideinthesky evet devam eder. dediğim gibi, her şey dijitalleşiyor artık. teknoloji hayatımıza entegre hala geliyor gitgide. kalifiye bir mühendis işsiz kalmaz asla. hatta mimarlık demişsin ya mesela, o da öyle değil ki. kaliteli, kendini geliştirmiş, yabancı dili olan insan işsiz kalmaz. kendi mesleğini şikayet eden, işsiz kalanlar genelde sırf diplomasıyla her şeyi elde edebileceğini zannedip üni boyunca kendini geliştirmeyenler oluyorlar
Benim bunu yazma sebebim insanların sırf popüleritesi arttı diye meslek seçmeleri geçmişte inşaat mühendisliği,mimarlığa da aynısı oldu sonuç ortada.Arkadaşlara tavsiyem gerçekten istedikleri ve kendilerine uygun olan bir bölümü yazmaları tıp hayaliyle yanıp tutuşup da bilgisayar yazmamaları herkes kendine uygun olanı ve istediği bölümü yazsa sorun olmayacak zaten.Yok yazılımcılar 5-10k dolar maaş alıyormuş diye yazıyorlar.İşini iyi yapamayan yazılımcı da olsa asgari ücrete çalışır diye düşünüyorum.
Konu çok basit. Birisi yaratma ve geliştirme üzerine bir meslek , diğeriyse daha çok stabil ilerleyen bir meslek. Yaratmak , geliştirmek ve yenilemek isteyenler Bilgisayara geçip bir dişçinin hayal edemeyeceği paraları kazanabilir ama bu vizyonları olmayan (herkeste bu olmak zorunda değil) garanti paraya oynamak isteyen insanlar Dişe geçip üst düzey paralar kazanabilirler. Bu arada Bilgisayarda da dişte de nerede okuduğunuzun bir önemi yok.
Aynen knk nerde okudugunun bi önemi yok bide uninin önemi yok düz UA-cam a yaz yazilim nasıl öğrenilir de 1 hafta sonra 100k maaş bu kadar essek de boşuna yks ye giriyor
@@A.KursadYlmaz Nerede okuduğunun bir önemi yok, kendini ne kadar geliştirdiğinin önemi var. Şu dönemde bile hala üniversitelerin şart olduğunu düşünüyorsan o eşeklerden biri de sen olabilirsin.
Ben meslek lisesinde Veri Tabanı bölümü mezunu olarak Mustafa hocamın dediği gibi eğer babasının halihazırda bir yeri, sermayesi varsa orada çalşıması onun için ekstra artı olabilir. Fakat işin sonunda aldığı maaştan memnun kalır mı, kalmaz mı kendi irade ve tercihine kalmış bir husus. Eğer ki ,hakikaten bir yazılım dili ; C#, Java, Python vs. vs. dillerini biliyorsa ertelemeden değerlendirmesi onun yararına dokunacaktır. Onun için en iyi tavsiyem bundan ötürü.
Bilgisayar müh. Öğrencisiyim bu yıl son sınıf olucağım. Bilgisayar güzel meslek ama ciddi anlamda emek gerektiriyor. Eğer problem çözmeyi sevmiyor ve ömür boyu yeni şeyler öğrenemem diyorsanız yazmayın. Ve uzun saatler bilgisayar başında olacaksınız. Hayal gücü ve yaratıcılıkta gerekiyor tabi. Benim düşüncem bilgisayara rağbet çok arttı ileride bu bölümün de işsizlerini çok göreceğimiz yönünde. O yüzden rekabeti sevmiyorsanız girmeyin. Her şeye rağmen geleceğim diyorsanız ilerideki meslektaşlarıma maratona hoş geldin demek düşer😊😂
şu an sınava hazirlandigim için video üretmeyi bıraktım videoya harcadigim saatleri dersime veriyorum geçen sene on birinci sınıf tüm günümün yarısı video yarısı ders ile geciyordu ve bu beni mutsuz değil mutlu ediyordu günümün yarısını videoya harcadigim halde okul birincisiyim bu sene tamamen okula odaklanacagim demek istediğim emek vermeyi seviyorum söz konusu sevdiğim şey olunca
@@niloyaaklibirkarishavada eğer seveceksen tabiki gel. Güzel bir meslek. Zaten sevmeyerek gelirsen kendini geliştiremezsin. Seven bir insan sektörde de güzel kazançlar elde edebilir.
@@f.n.d13 üniversiteler pc müh kontenjanını azalttı ama çok mezun veriyor bu kadar insanı karşılayabilecek iş imkanı var mı acaba? Birde odtü itü gibi hatrı sayılır üniler dışı üni yazılır mı(Anadolu üniler vs.) ? Yazılıma çok rağbet var farklı bölümlerden bile alternatif olarak pc mühden yönelebileceğimiz alanlar var mıdır? Bir de siz okurken çalıştınız mı çalışanı gördünüz mü bu bölümde çok oluyor diye duydum. Cevaplarsan sevinirim, iyi günler.
ya arkadaaşlar sevdiğiniz işi yapın. Sevmediğiniz tıpa gidip ya da yazılıma gidip saçma sapan bir hayat yaşamayın.Mercedese binecem diye kötü huysuz empatisi bitmiş bir birey olmayın.Hemşire de olsanız dünyanın diğer ucunda iş var.gidip mercedes arabanızı da alırsınız.Olay sevdiğiniz işi içiniz ferahlayarak yapmak.Güler yüzlü ve enerjili olurusnuz.Aksi takdirde çok paranız olur mu bilmem ama hadi oldu diyelim kütük gibi yaşarsınız
Çok doğru dediniz, size sonuna kadar katılıyorum. Millet, sırf "revaçta" olduğu için sevmediği, umursamadığı, hiçbir fikrinin olmadığı bölümler yazmaya başladı.
@@beyzakrts ingilizce olması öyle büyük bi avantaj ya da dezavantaj değil ya zaten hazırlıkta da adam gibi öğretmiyolar a2 ile hazırlığı geçiyon çoğu ünide , hazırlık kısmına gelecek olursak gerçekten kendini geliştirceğine inanıyorsan korkmana gerek yok bence artısını eksisini tartıp kendin karar vermelisin şöyle söyliyim bide izmir ankara istanbul harici yerlerdeki ünilerin hepsi nerdeyse aynı
Bilgisayar konusunda yatkınlığınız yoksa seçmemenizi öneeririm ha diyorsanız ben sıradan biriyim sıradan işçi olacağım o zaman yatkınlığınız olmasa bile seçersiniz sırf popüler diye sonra hergün küfür ederek uyanırsınız (yatkınlık dediğim bilgisayar oyunu falan değil araştırıp bakın :) )
Benim pek bilgim yok bilgisayar hakkında ama zaten bilinmesi gereken her şeyin okulda öğretildiğini duydum. Benim bu durumda bilgisayar seçmem mantıklı olmaz mı yani
Hocam selamlar 👋 Bilgisayar muhendisligi mezunuyum ve yazilim muhendisi olarak calisiyorum. Dediginiz gibi yazilimci iseniz sermeyeniz bildikleriniz, ogrendikleriniz ve ogrenecekleriniz. Cok selamlar.
Bilgisayar mühendisliği için üni şart mı? 50k ile 100k arasındaki üniler gidilebilinir üniler mi? Üniversitede kendimi iyi geliştirdikten sonra iş bulma sıkıntısı çekermiyim ya da kendi işini rahatlıkla kurabilir miyim? Cevaplarsanız sevinirim.
@@yldrayselvi500 Bilgisayar muhendisligi icin evet universite sart diger tum muhendisliklerde oldugu gibi. Universite tabi ki onemli ama daha onemlisi kendinizi ne kadar gelistirdiginiz. Kendinizi gelistirdigniz muddetce de is bulma sikintiniz olmaz. Is kurma ile ilgili bir tecrubem yok o sebeple yorum yapamayacagim.
sağlık bitmez bitemez zaten ama her yıl 10k mezun verirse diş hekimliği bak bakayım seni özel sektörde nasıl köleye çeviriyolar diş hekimliği her yerde okunur adam gelir sana asgari ücret teklif eder dersin ki ben boşuna mı okudum 5 yıl ama sen kabul etmezsen başkası eder o teklifi işte
Arkadaşlar iyi bir sıralama ile güzel bilgisayar mühendislikleri gelir inşallah. Sadece geçen seneye göre bir tık daha iyi olmak gerekebilir. Maksimum %15 daha öne gelir bilgisayar ve yazılım mühendislikleri. Buna göre tercih yapabilirsiniz kanımca.
Sacma bir karşılaştırma olmuş , hangisine ilgi ve yeteneginiz varsa onu seçiniz.. Sırf yüksek puan alındı ve daha garanti diye aslında çoğunlukla yoğun çalışma, hizmet aşkı ve vicdana dayalı olan tıp gibi alanlari seçip mutsuz olan ve yetenekleri boşa giden gençler çok oluyor . İşini gercekten seven, iyi yapan ve dürüst olan hangi meslegi yaparsa yapsın mutlaka muvaffak olur..
sacma bi karsilastirma değil maalesef türkiye sartları bu. bı yerden sonra bunu gerektırıyor ınsan gelecegını de duusnmek zorundA ,sonucta dis okuyup o kadar masraf ettıkten sonra atanamayıp sarmayen de olmayıp bı klınık acamadıktan sonra görürsün ilgiyi herkes gelecegini düsünmek zorunda
ARKADASLAR SIZCE BILGISAYAR OKUMAYAN INSAN KALDI MI ASIL GELECEKTE MAKINAYA DAHA COK IHTIYAC DUYULACAK HEMDE O PUAN SIRALAMASINDA COK DAHA IYI BIR UNIDE MAKINA OKURSUNUZ BIKGISAYARA KIYASLA MAKINA OKUYUN
Evet kaldı. Ayrıca iyi bir üniversitede okursan sonrasında da yurtdışında lisans yaparsan baya iyi olur. Çağımız yazılım çağı teknoloji çağıyken bilgisayar mühendisliği okumayın demek biraz komik oluyor.
@@saigon2525 cok daha zor oldugu dogru ancak is problemi mi ? eger ki sen makinadan mezun oldugun zaman sadece dersleri verecek sekilde mezun olup bisey ogrenmezsen dogru o zaman is bulamayabilirsin, (ki o zaman bile yine bi sekilde is bulursun sadece makina diplomasıyla) ancak catia gibi solidworks gibi programları ogrenip iyi projelerin olursa calisamayacagın endüstri yok
@@ibrahimkutuk9403 Fakültede mobbing çok üst seviyede. Afedersin ama köpek gibi davranıyorlar sana. Kaç arkadaşımın ağlayışına şahit oldum sınıfın ortasında. Mezun oluyorsun mobbingden kurtuldum derken bu sefer işverenler emeğini sömürüyor. Asgari ücretin biraz fazlasını alabiliyorsun. Devlette atama yok. Çok kazanan da var elbette ama onlar da ya birikimi oluyor mezun olunca kendi kliniklerini açıyorlar ya da 10-15 yıllık uzman oluyorlar. Mühendislerin yurtdışında çalışma imkanı da daha fazla. Şuanki aklım olsa ailemi dinler mühendislik yazardım :/
ÇOK ALAKASIZ İKİ MESLEK.İKİSİNİNDE MESLEK OLARAK, SEVİLMEDEN YAPILMASI İMKANSIZ. KALDIKİ DİŞ HEKİMLİĞİ İNANILMAZ ZOR Bİ MESLEK.KAZANMASIDA ZORR.KALDIKI BU İKTİDAR IN MAHVETMEDIĞI HİC BIR MESLEK KALMADIII.BÜTÜN MESLEKLERİ DEĞERSİZLEŞTİRDILER.😢
Hocam iyi niyetli şekilde videolar hazırlıyorsunuz sağ olun fakat yaptığınız anket yönlendirmeleri 3 kişiyi memnun ederken 5 kişinin önünü kapatıyor. Maddi bazlı düşününce kesinlikle mantıklı bölüm fakat ODTÜ’de bilgisayar müh okuyup daha site yapamayan, çoğu temel terimden uzak bir sürü arkadaş da var. Bunlar iş sahasında diplomayla iş bulup sonra kapı önüne koyuluyorlar. Ondan dolayı anket yaparken ne kadar sevdiğiniz işi yapın deseniz de kitlenin sizden aldığı kısım o anketin sonucu olacak. O yüzden öğrenci dostlarım, bu bölüme “ilginizin” olduğunu kesinleştirdikten sonra araştırma yapıp tercihinizi yapın. Heves değil ilgi, lütfen…
sana kesinlikle katılıyorum. bir pc yazılım furyası aldı başını gidiyor da nereye gidiyor..? ben mesela bu yıl öğretmenlik okudum 1. sınıf ve biz yarım dönem bilişim teknolojileri dersi gördük. bilgisayara dair tüm terimler, hangi komut için hangi tuşa basılır vsvs.. aklım almadı yahu beynim durdu o kafdarcık derste bile. yani bu bilgisayar işleri kesinlikle bana göre değilmiş bunu o kadarcık küçük derste bile anladım. millet sanıyor ki yazılıma gidince ooww müthiş kodlar yazacağım herkesin aklı şaşacak şunu şöyle bunu böyle yapacağım vs.. öyle değil o işler.. değil
Net pc müh. geleceği önü çok açık fazlasıyla ve ilginiz birikiminiz varsa çok daha harika olursunuz ama mühim değil ayrıca hem maddi olarakta tıp diş hekiminden fazla kazanırsınız yurt dışına da gitme şansınız fazla olur tabi üni yi okurken yatmayın kendinizi geliştirin bir yandan ben şuan üni (bu sene başlıcaz inşallah) okumadan bu teknoloji ıt sektöründen gelir elde edebiliyorum siz düşünün gerisini. 🎉
+ sıradan kendini gelistirmeyen bir bilgisayar muhendisinin onu pek acik degil büyük sirketlerde ailar daha cok is goruyor onun yerine daha bilgili web devlerin falan onu acık
@@tukocde Kazanır kanka okulla yetinmeyip ağzını açmazsan kazanırsın benim bizzat arkadaşım oyun geliştirmeden geçen hafta 3-4 günlük proje için 10K ödeme aldı gerisini sen düşün daha üniversiteye başlamadı bile...
@@rbrr1 hayır çok kararsızım normal bi üniversitede bilgisayar mühendisliği okumak yerine itüde jeoloji mühendisliği fln mı okusam sjznznn veterinerlik her yerde geliyor ama sanki artık öldü gibi eczacılık doğuda gelir ona da gidilmez
Amaca göre değişir, bilgisayar mühendisliğinde yurtdışı açık. Diş hekiminin yurtdışında direk çalışmasına izin verilmez. Baba anne diş hekimi ve kliniği varsa direk diş hekimliği. Diğer taraftan bilgisayar mühendisliğinin iş imkanı Türkiye de de, yurtdışında da çok daha fazla. Diş hekimliği daha çok özel duruma bağlı
Hocam, sizce bilim dalları üzerinden gitmek mantıklı mı? Biyoloji, fizik, kimya gibi bölümler. Türkiye de bir işe yarayacağını sanmıyorum ama yurt dışı için çok işe yarayacağını düşünüyorum. Sizlerin de düşüncelerini merak ettim, cevaplarsanız müteşekkir olurum.
Temel bilimler Avrupada en önemli bölümlerdir ama maalesef ülkemizde hakkettiği değeri görmüyor, cevap tabiki hangisine daha çok ilgin varsa . ODTÜ biyoloji okuyan öğrencim çok memnun
@@burakcantutuncu4904 Odtü nün marka değeri çok yüksek, güzel İngilizce de öğretiyor, Biyoloji de çok güzel bir alan . Kesin iş bulmanın hiç bir meslekte garantisi yok yanlış yönlendirmek istemem , okuyan ya da mezun öğrencilere sorabilirsin ama akademisyen, bilim insanı, biyolog ya da öğretmen olabilirsin hepsi de güzel meslekler
Teknokent yazılım firmalarına danışmanlık desteği veren biri olarak yazıyorum, yazılım firmaları işe eleman alırken artık mühendislik diploması sormuyor. Hangi işi, ne düzeyde, ne kadar yapıyorsunuz, hangi yazılım diline ne kadar hakimsiniz, firmaların sorduğu soru bu. Örneğin büyük bir firmada baş yazılımcı arkadaşla tanıştım adam çevre mühendisi. Yine başka bir firmada en fazla maaş alan çocuk lise mezunu ama çocuk gerçek bir yazılımcı. Bir istatistik paylaşayım, x şehrinde firmaların en çok aradığı, talep ettiği iş gücü mezuniyet alanı yazılım, bilişim. Aynı şehirde işkur il müdürlüğü kayıtlarında yer alan en fazla mezuniyet bölümleri de yine yazılım bilişim. Yani işletmeler için sahip olduğunuz diplomadan ziyade başarabildiğiniz ve hâkim olduğunuz iş önemli. İyi bir üniversite size işe girişte hız kazandırır fakat o firmada en çok maaşı alan ya da gözde eleman olmanız tamamiyle kendinizi ne kadar geliştirdiğinize bağlı. Bir yandan da bilgisayar mühendisliği vb için gelecek beş yılda bir yığılma olacak gibi görünüyor. Önceden eczacılık mezunu gidip ertesi gün eczanesini açıyordu ama şimdi durum çok farklı. Böyle bir durum bilgisayarda da olabilir. Toparlarsak büyük bir üniveriste de olsa bir mühendislik diploması değil sıra dışı bir nitelik sahibi olmak lazım.
Uzun uzun yazmışsınız kendi adıma çok teşekkür ederim bu sene yazma konusunda daha emin oldum diyebilirim ama aklıma takılan bir konu var bilmiyorum ben mi kafamda büyütüyorum inancım gereği kapalı olmam sorun olur mu daha doğrusu sorun eden çok yer olur mu
@@semanur00 Hiçbir şekilde sorun olmaz. Bu bir kişisel tercihtir. Hatta bunu sorun yapan firmayı senin reddetmeni tavsiye ederim. Çok iyi yazılımcı kadın arkadaşlar var ve son yıllarda başı kapalı olan çalışan sayısı artmaktadır. Ciddi firmalar başınızın üstüyle değil kafanızın içiyle ilgilenirler. Başarılar dilerim.
Merhaba Bende yazilim mühendisliği istiyorum 17 yasindayim ama antalyada yasiyorum evde kendimi yazilim konusunda geliştirmemiz için ortam olmadığı için uni okumak istiyorum açıkçası siber guvenlik alanında uzman olmak istiyorum bunun için yazilim mi bilgisayar mühendisliğini mi secmeliyim suan 12yim sınava seneye girecegim insallah
@@gul6195siber güvenlik istiyorsan. Pc müh okuyup boşuna donanıö dersi görme. Bilişim sistemleri teknolojisi veya yazılım geliştrme diye bölümler var. 2 yıllık bilişim güvenliği teknolojisi de var. Boşuna alakasız derslerle kafayı bozma. Dışarıdan kendini geliştirmeye bak. Pc müh de çok fazla elektrik devre dersleri var. Siber güvenlikte işine yaramayaack.
diş hekimliği bilgisayar mühendisliğine göre daha sığ bir sudur. genelde ne yapacağınız kalıplaşmıştır. muayene yöntemleri bellidir olan şeyi okursunuz ama bilgisayar derin bir deniz gibidir iyi yüzmeyi bilirseniz büyük okyanuslara açılabilirsiniz ama bilmezseniz boğulursunuz.
Pardon diş hekimliği sığ mı?torna tesviye mi sandın?diş yarı tıp tır,,puanlariniz bile bizm yarımız 😂kaldıki diş ve bilgisayarda duran birşey yok sığ hicbirşey yok.
@@evrnkentliadm. okumuyor sun ama hala çap falan.kitaplarına Bi baksan mühendislik kitapları 200 sayfa ise .diş 2000 sayfa ve çapı küçük. E artık bişey demiyorum
@@mustafakiv4340 1 bilg müh leri 200 sayfalık kitap okumuyor. onlarında 1000 i aşkın sayfa kitabı var 2 çap derken iş alanını kastettim analitik düşünemiyorsun galiba çap la okunan kitabın alakası yok şöyle söylim sen diş hekimi olarak sadece dişle uğraşabilirsin ama o adam çok farklı iş alanlarına sahip olabilir.
Bilgisayar mühendisliği 1.sınıf bir abiniz olarak sorularınız beklerim :) geçen sene tercih zamanında baya araştırmıştım bu konuyu hazırlık senesinde de sürekli araştırdım. Yardımcı olabilirim bilgisayar mühendisliği konusunda
Sizce ilerde işsizlik sıkıntısı olur mu pcde?? Herkes diş yaz diyor ama ben hiç yakın değilim diş hekimliğine ve hiç içimden gelmiyor ama mühendis olursam da işsiz kalır mıyım diye de korkuyorum ve staj bulmakta zorlanır mıyım
@@Jewel7517 staj bulmak iş bulmaktan daha kolay . Bilgisayar mühendisliğinde işsizlik şu an bile fazla. Her geçen gün kontenjanlar arttırıldığı için ileride işsizliğin daha da artacağını düşünüyorum. Şu anda aslında iş tecrübesi olanlar için işsizlik yok , sektörde tecrübeli elemanlara ihtiyaç var ama şu an çok fazla yeni mezun olduğu için yeni mezunlar tarafında işsizlik var. Ama sen kendini geliştirdikten ve çevre edindikten sonra her türlü iş bulursun diye düşünüyorum. Üniversiteye gelip yan yatan o kadar çok kişi var ki. Mesela bizim okulda hazırlık senesindeki sınavlar çok kolay olduğu halde hazırlıktan kalan o kadar çok kişi oldu ki. Hepsi yan gelip yatıyor. Sen Kendini geliştirirsen okulun bitmeden bile part time işler bulabilirsin. Linkedinde okulu bitmeden çok güzel yerlerde part time işlere giren bi sürü kişi gördüm şu ana kadar ve bunlar hep kendini geliştirmiş kişilerdi. Ama ileride yapay zekanın sektörü daraltma ihtimali de var. Yapay zeka en büyük tehdit bence . Yazılımcılığı %100 bitirmese bile büyük oranda bitirecektir. Ve çoğu kişinin dikkate almadığı bir konu var bilgisayar mühendisliğinde. O da şu. Mezun olunca çok yüksek ihtimalle istanbul ya da ankarada yaşaman gerekecek eğer uzaktam bir iş modeli bulmazsan. Ve mezun olduğun zaman ortalama 1.5 asgari ile işe başlayacaksın, eğer maddi durumun iyi değilse ve istanbul ankara dışında oturuyorsan, mezuniyetinden sonraki ilk senelerinde maddi anlamda istanbul ve ankara seni baya bi zorlayabilir. İlk 3 sene biraz zorlanırsın ama 3 seneden sonra iyi paralar kazanıp rahat rahat yaşayabilirsin. Ama uzaktan çalışma modeli son zamanlarda baya yaygınlaştı ve giderekte yaygınlaşıyor. Uzaktan bir iş bulursan kendi memleketinden de çalışabilirsin. Ve yazılım mesleğinde her ne kadar iyi maaşlar alınıyor olsa da çoğu memuriyete göre , doğuda çalışan bir memur istanbulda yaşayan ortalama bir yazılımcıdan çok daha rahat yaşar çünkü istanbul gerçekten çok pahalı. Mesela doğuda 50 bin alan bir hemşire olmak , istanbulda 80 bin alan bir yazılımcı olmaktan daha iyidir diye düşünüyorum
@Jewel7517 staj bulmak iş bulmaktan daha kolay . Bilgisayar mühendisliğinde işsizlik şu an bile fazla. Her geçen gün kontenjanlar arttırıldığı için ileride işsizliğin daha da artacağını düşünüyorum. Şu anda aslında iş tecrübesi olanlar için işsizlik yok , sektörde tecrübeli elemanlara ihtiyaç var ama şu an çok fazla yeni mezun olduğu için yeni mezunlar tarafında işsizlik var. Ama sen kendini geliştirdikten ve çevre edindikten sonra her türlü iş bulursun diye düşünüyorum. Üniversiteye gelip yan yatan o kadar çok kişi var ki. Mesela bizim okulda hazırlık senesindeki sınavlar çok kolay olduğu halde hazırlıktan kalan o kadar çok kişi oldu ki. Hepsi yan gelip yatıyor. Sen Kendini geliştirirsen okulun bitmeden bile part time işler bulabilirsin. Linkedinde okulu bitmeden çok güzel yerlerde part time işlere giren bi sürü kişi gördüm şu ana kadar ve bunlar hep kendini geliştirmiş kişilerdi. Ama ileride yapay zekanın sektörü daraltma ihtimali de var. Yapay zeka en büyük tehdit bence . Yazılımcılığı %100 bitirmese bile büyük oranda bitirecektir. Ve çoğu kişinin dikkate almadığı bir konu var bilgisayar mühendisliğinde. O da şu. Mezun olunca çok yüksek ihtimalle istanbul ya da ankarada yaşaman gerekecek eğer uzaktam bir iş modeli bulmazsan. Ve mezun olduğun zaman ortalama 1.5 asgari ile işe başlayacaksın, eğer maddi durumun iyi değilse ve istanbul ankara dışında oturuyorsan, mezuniyetinden sonraki ilk senelerinde maddi anlamda istanbul ve ankara seni baya bi zorlayabilir. İlk 3 sene biraz zorlanırsın ama 3 seneden sonra iyi paralar kazanıp rahat rahat yaşayabilirsin. Ama uzaktan çalışma modeli son zamanlarda baya yaygınlaştı ve giderekte yaygınlaşıyor. Uzaktan bir iş bulursan kendi memleketinden de çalışabilirsin. Ve yazılım mesleğinde her ne kadar iyi maaşlar alınıyor olsa da çoğu memuriyete göre , doğuda çalışan bir memur istanbulda yaşayan ortalama bir yazılımcıdan çok daha rahat yaşar çünkü istanbul gerçekten çok pahalı. Mesela doğuda 50 bin alan bir hemşire olmak , istanbulda 80 bin alan bir yazılımcı olmaktan daha iyidir diye düşünüyorum
Yazılım,bilgisayar ve 4 yıllık hiçbir bölüm seçmeyin seçmeyin seçmeyin hayatınızın hatasını yaparsınız. Bu ülkede okumanın değeri yok. 2 yıllık sağlık okuyun. Gelin bana dua edin. Hatta ben daha erken hayata atılmak istiyorum derseniz işçi olun temizlikçi, güvenlikçi olun şu an 24 bin lira maaş alıyorlar ve bu ülkede bilgisayar mühendisi bir adam 18 bin lira alıyor adskfsdjoafghhjashjgfkadlşfhjaghfggjkoşahkjagpskdf
@@roepa-bd8rzabi siz ciddi ciddi pc okuyan çoğu kisinin iyi paralar alacağını mi sanıyorsunuz ya herkes pc okuyor ilerideki yigilmayi kimse mi görmüyor
Yaşı küçük çocuklar anlamıyor işte. Çoğu 17 18 yaşında. Türkiye'de ya memur olacaksın ya da ticaret yapacaksın. Okuyacaksan sağlık okuyacaksın daima ekmek yersin. Verdiğin tavsiyeyi bize zamanında keşke birileri verseydi.
@@burrakk655 öncelikle dişçi değil diş hekimi ikisi arasında kalanlara bilgisayar mühendisliği dedim hayali yapmak istediği meslek diş hekimliği olan bir sürü öğrenci var zaten herkes bilgisayar mühendisi olmak istemiyor
@@whyaf2830kanka şuanda hepimiz aynı durumdayız, zaten 1-1,5 senedir full ders çalışıyoruz. Meslek işini hiç kimse yeterince bilmiyor. O yüzden bilgisayarın varmış yokmuş bence bilgisayarı olan da bu dönemde çok bir şey öğrenmedi. Bu yüzden bilgisayar mühendisliği seçmemen için hiçbir engel yok diye düşünüyorum. Tıpa göre de daha ön plana çıkıyor son 10 senedir. Bunu da göz önünde bulundurarak tercih yapmak gerekir diye düşünüyorum
Bilgisayar mı yazılım mı diye bir soru yok arkadaşlar zaten Türkiye’de en iyi üniversitelerin yazılım bölümü de yok çünkü bilgisayar yazılımı kapsıyor o yüzden bilgisayar mı yazılım mı diye sormayın bilgisayar zaten yazılımın üstünde bir yerde
Arkadaşlar ben de tam olarak aynısını sorabilir miyim sizlere 34 k sıralamam var normalde pc müh istiyordum ama ya ortalama bir devlet üniler var ya da adı çok duyulmamış burslu özeller var bu özeller mantıklı mı sizce? Mezun olduktan sonra üni isimleri önemli mi bizim mi çabamız önemli sizce? Yoksa sıralamayı öldürmemek için diş yazılır mı ama benim istediğim mühendislik sadece sıralama için diş yazılır mı?
ben 37k yaptım ben de hep bilgisayar mühendisliği düşünüyordum ama diş kafamı karıştırıyor. Aslında benim durumum sıralamamdan kaynaklı değil ben ne istediğimi bilmiyorum o yüzden her şeye eşit mesafedeyim resmen. Sana tavsiyem uzman birine sor diş hekimine vb. Sıralama öldürmek diye bir şey yok hangisinde daha mutlu olurum diyorsan onu seç. Hiçbir karar tamamıyla yanlış ya da tamamıyla doğru değildir.
Ya çok alakasız bir soru olacak ama kafama takıldı sonuç belgesi kontrol kodu ne ve nerden alınır bilen var mı? Sonuçlar açıklanınca lazım olacakmış sanırım
@@mervzvz mühendislik ve sağlık sektörleri çok zıt diste verdiğin emeği ortalama bi ünide mühendislikte vererek türkiyenin en iyi yerlerine gelebilir aselsan gibi kurumlarda çalısıp aylık 90-100k alabilirsin diste atamalar çok az dus çalıstığın zaman da günde 11-12 saat çalısan manyaklarla yarısıcak Yks ye çalıstığının iki katı kadar çalısmak zorunda kalıcaksın heleki ankara dis gibi bi ünide…öğretmenlerin asağılamalarına ve verdiği uygulamalı ödevleri kusursuz bi sekilde yapmaya çalısırken(kusursuz olmadığı sürece yediğin azarın haddi hesabı yok)aynı zamanda hasta bakıcaksın ve bunları yaparken de dusa hazırlanıcaksın tıpta görülen teorik derslerin ilk sınıflarda aynısını görüp bi de üstüne uygulamaları ödevler sınavlarla sınanıvaksın o sırada mühendislik okuyan atkadasların devrimde oturup sohbet edicek,hayatını yasıycak keske matematiği ve mühendisliği sevebilseydim tereddüt bile etmeden puanımın yettiği en iyi yerde kendime en uygun mühendisliği okurdum
Ama hocam bilgisayar müh.için de herhangi bir tanıdığınımızın olması lazım yoksa aksi takdirde hangi üni den mezun olduğumuza falan bakılıyor.yani sonuçta herkes ODTÜ, boğaz içinde okuyamayacağına göre.
cocukluk hayalim disti ama bilgisayara olan bu ragbeti gorunce siralamam da disten daha yuksek oldugu icin bilgisayar secmeyi de dusunuyorum bilgisayar gibi onu acik bi meslek degil dis sonucta
@@ardakoc8348 Önü açık değil de kardeşim sonuçta yapacağın işin seni tatmin edip etmemesi daha önemli. Hayatın boyunca somurtarak pişmanlıkla bir işi yapmak var, severek yapmak var.
@@ardakoc8348 inşaatın mimarlığın da seneler önce önü açıktı, bu kadar insan oraya yönelince balon gibi patladı, bilgisayarın önü tabi ki açık ama çok fazla niteliksiz mezun veriyor umarım onlardan olmassın
İngilizce eğitime gerek yok ztn THY her yıl veya 2 yılda bir başvuru açıyor, 4 yıllık lisans mezunu olman yeterli istiyorsan bartın üniden mezun ol gram fark etmiyor onlar için.
Bu ikisi arasinda kalan öğrenci hayata dair hicbir sey bilmiyor demektir. Sen 17 18 yasina kadar neyle ilgilenecegini karar veremediysen daha çocuksun demektir.
Sığ bir düşünce. Bölüm seçmenin ekonomik, lojistik, mesafe, zorunluluk olarak birçok başat etkeni var. Ve evet insan o yaşında kararını verebilir fakat o yaşında herhangi bir bölümde hevesini güzel bir şekilde kullandığı takdirde o bölümü anlayıp yapabilir bunlar zor şeyler değil.
asıl insanın bu yaşta türkiye şartlarında bir bölüm seçebilmesi çok zor. çoğu hedefi olan insan mesleğini günümüzdeki avantajlarına,çevre baskısına ya da küçüklük heveslerine göre seçiyor. kimse doğru düzgün kendini tanıyıp da ona göre kariyer planlayamıyor.haliyle çoğu kişi okuduğu bölümden hoşnut olmuyor ya da mesleğini mutsuz bir şekilde yapıyor.
bilgisayar bilgisayar bilgisayar, herkes aynı şeyi söylüyor. Bunu söyleyenlerin %95 i de yazılıma dair hiçbir şey bilmiyorum ve kolay görünüyor bence bir de onların gözünden dinlemek lazım :)
@@senaa6447 evet, herkese hitap eden bir meslek değil. Garanti meslek olarak bakılıyor fakat hitap etmeyenlerin çoğu bölüm sonradn bölüm değişikliğine gidiyor veya mezun olunca asgari ücret veya biraz yukarısına çalışıyor yazılmadan önce araştırılması ve kodlama öğrenilmesi gerekiyor kesinlikle
Kendi işini yapmak istiyorsan olabilir, mesela ben o niyetle kendi şehrimdeki 270k ile alan ingilizce işletmeye gireceğim. Tahmini sıralamam 50k civarı, eğer sonraki senelerde fikrim değişirse ek madde 1 ile yatay geçiş yapabilirim.
43 bininci oldum. Babam diş hekimliğini bir düşün diyor ama ben bilgisayar mühendisliği seçicem çünkü en sevdiğim ders fizik sonra mat. Sözel ezberden nefret ediyorum.
@@pelin7286yav zaten hiçbir diş hekimi atama beklemiyordu. Hepsi özelde çok daha iyi koşullarda maaşlarda çalışıyor.70lik nineler gibi tutturmuşsunuz hep bir ağizdan atama kuzum atama diye
@@pelin7286Diş hekimliği bin basar ilk öğretim mat öğretmenliğine diş kazanamayıp kendinizi avutuyorsunuz. Yeni mezun diş hekimi abim 60k maaş alıyor kendinizi avutmaya devam
Tabiki Bilgisayar mühendisliği sağlık ta bağzı meslekler çok abartılıyor tıpa bişey demem ama 1.tıp 2. bilgisayar mühendisliği 3. yazılım mühendisliği (Bana göre)
@@ardakoc8348 Kanka 5 yıl sonra mezun olacaksın sen mezun olana kadar yapay zeka nın ne dereceye gelebileceğini düşün şirketler 100 yazılımcı çalıştırıyorsa belki 20 25 e düşecek
Diş hekimi olmakla bırakmayıp köpek gibi çalışıp dusu kazanıp uzman olursanız hayatınız kurtulur bunu da unutmayın. Uzmana ihtiyaç var.
5-6 sene sonrasını nasıl görüyorsunuz peki diş hekimliğinin? mezun sayısı vs. bakımından
Aynen öyle. Diğerinde diploması olmayan bir adam da senin işini yapabiliyor.
@@asligibidir7 okuyor musun abla
@@asligibidir7 ankara dis 2.sınıf öğrencisi olarak mezun sayısı git gide artarken devlette kontenjan sayısı çok az artıyo devlette atanma sansın %1 bile değil ki bu da KURAYLA yapılıyo gittiğin okula ya da ortalamana bağlı bile değil hacettepe de 3.5 ortalamayla dis okurken hakkaride 2 ortalamayla dis okuyan biriyle sansınız aynı🤡 dus hazırlanmaya kalksan yks dönemi çalıstığının 2 katı çalıscaksın özel bi yerde ise baslasan çok mesai az maas alıcaksın kısacı aklı olan yazmaz :)))yapay zeka mühendisliği vs arastırmanı öneririm eğer tercih dönemindeysen basarılar
5-6 sene sonrası sıkıntı.Atamalari yok denecek kadar azaldı. Çok iyi bir üniversiteden mezun değilsen insanlar o kliniğe pek bir rağbet etmiyor.Muhendislikler daha revaçta.
yurt dışı istiyorsanız bilgisayar mühendisliği. Mühendislikler yurt dışında kariyer yapmak için oldukça avantajlı. Tıp veya diş okuyup yurt dışında yükselmek çok zor.
peki ing olmayan yani hazırlıskısz bilgisayar okunursa da yurtdışı yüksek mi ??
@@NazAkarca0109 kendin ingilizce öğrenirsen evet
@@NazAkarca0109eğer istersen üniversitene danışıp dilekçe göndererek 1 sene hazırlık okuyabilirsin
Bilgisayar mühendisliğinden mezun olunca kapında bekliyor onlar da zaten. Diş hekimi yurt dışına mühendise kıyaslan daha rahat gider, giderse de daha fazla kazanır mühendisten.
@@kn23tyurtdışında özellikle Avrupa’da doktor ve diş hekimi eksiği var
Diş hekimliği bir tek tıp hekimliği ile karşılaştırılabilir, nokta....
Tıp'ın rakibi yok piyasada. Diş hekimliği atamaları %5 falan istihdam sağlıyor.Diş hekimliği%80 özel sektör olmuş durumda. Bilgisayar müh ile karşılaştırılması daha doğru.
Diş hekimliği mi bilgisayar mı nasıl bir soru bu 'Baklava mı Lahmacun mu' gibi bir şey oldu
Yakında yazılım mühendisliği mi Bilgisayar Mühendisliği mi sorusu da gelir
Diş hekimliğini düşünen öğrencilerin bir kısmı tıpı kaçırdığından veya tıpı tutturduğu halde dişi sevdikleri için tercih yapıyorlar. O dereceye giren bir insan tıp fakültesini eledikten sonra karşısına mühendislikler çıkıyor :yazılım, bilgisayar, elektrik elektronik vb. Diş ağır basarsa adam dişi düşünmeden yazar fakat kararsız kalan bir kişi için bu videonun kıyası gayet güzel olmuş.
İkisi de boş işsizsin
Al birini vur ötekine ne fark var ki kardeşim ikiside işsiz
Dediğin doğru ama olay tat değil parası malasef
Arkadaşlar benden size tavsiye:babanızın parası yoksa,dükkanı yoksa kimse devletten başka biryerde çalışmayı düşünmeyin derim.
haklsıın
bi kurtulamadınız şu memurluk zihniyetinden
Diş her türlü bilgisayardan iyidir. Okumuş biri olarak diyorum. En kötü diş hekimi ortalama bilgisayar mühendisinden iyi yaşar. İş bulması yazılımda da çok zorlaştı artık. Dişten mezun olup isterse açıktan okuyabilir.
@efredcÇünkü gençleri yanlış yönlendiriyorlar. Biz de inandık. Top 5 okuldan mezun gençler iş bulabilirse 20 25 bine başlıyor. O da aylarca iş arayarak. Hala daha iş bulamayan var. Sektör patladı. Gençler kendini heba etmesin.
Diş hekiminin işini en azından başkası alamaz. Okulda meslek öğrenir. Uzmanlık yapan çok rahat duruma gelir şu an.
Bilgisayara talep çok arttı 5 yıl sonra şirketler hangi birimizi işe alacak bunu da düşünmek lazım ayrıca bilgisayar o kadar da kolay değil masa başı diye iş kolay olmuyor .
insanla uğraşmaktan kolay her türlü. ayrıca mezun sayısı artsa da mühendis ihtiyacı da artıyor. teknoloji çağındayız, bundan sonra dijital meslekler dünyaya hakim olacak. memur zihniyetiyle değil geniş bir vizyonla uzun süreli düşünmek lazım
@@mustafaciftci27383merhaba benim de harbi bu kafamı çok karıştırıyor. Sence 4 yıl sonrs mezun oldugumda bile hala açık devam eder mi harbi? Pc nin de mimarlığa dönmesinden çok korkuyorum
sektörde her geçen gün büyüyor endişelenmeyin herkes tıp okusun doktor olsun o zaman tıptan diş hekimliğinden başka meslek olmasın böyle saçmalık olur mu
@@riptideinthesky evet devam eder. dediğim gibi, her şey dijitalleşiyor artık. teknoloji hayatımıza entegre hala geliyor gitgide. kalifiye bir mühendis işsiz kalmaz asla. hatta mimarlık demişsin ya mesela, o da öyle değil ki. kaliteli, kendini geliştirmiş, yabancı dili olan insan işsiz kalmaz. kendi mesleğini şikayet eden, işsiz kalanlar genelde sırf diplomasıyla her şeyi elde edebileceğini zannedip üni boyunca kendini geliştirmeyenler oluyorlar
Benim bunu yazma sebebim insanların sırf popüleritesi arttı diye meslek seçmeleri geçmişte inşaat mühendisliği,mimarlığa da aynısı oldu sonuç ortada.Arkadaşlara tavsiyem gerçekten istedikleri ve kendilerine uygun olan bir bölümü yazmaları tıp hayaliyle yanıp tutuşup da bilgisayar yazmamaları herkes kendine uygun olanı ve istediği bölümü yazsa sorun olmayacak zaten.Yok yazılımcılar 5-10k dolar maaş alıyormuş diye yazıyorlar.İşini iyi yapamayan yazılımcı da olsa asgari ücrete çalışır diye düşünüyorum.
Diş ve bilgisayar 2 ayrı meslek. Yapmak istediğiniz neyse onu seçin
türkiye sartlaRi pek öyle söylemiyor .D
30-40k arası yapan kaç kişiyiz olm bi durun
hangi bölümü yazzdın
@@Seymatrkkne dusunuyorsun
Hangi bölümü yazdın abi?@@Seymatrkk
Bir diş koltuğu şuan sıfırı 700k
yuh
Kesinlikle guzel bir video olmus babanizin vs yeri varsa diş çok mantıklı onun dışında illa bir sey olue ama daha zor pc daha önde duruyor
Konu çok basit. Birisi yaratma ve geliştirme üzerine bir meslek , diğeriyse daha çok stabil ilerleyen bir meslek. Yaratmak , geliştirmek ve yenilemek isteyenler Bilgisayara geçip bir dişçinin hayal edemeyeceği paraları kazanabilir ama bu vizyonları olmayan (herkeste bu olmak zorunda değil) garanti paraya oynamak isteyen insanlar Dişe geçip üst düzey paralar kazanabilirler. Bu arada Bilgisayarda da dişte de nerede okuduğunuzun bir önemi yok.
Aynen knk nerde okudugunun bi önemi yok bide uninin önemi yok düz UA-cam a yaz yazilim nasıl öğrenilir de 1 hafta sonra 100k maaş bu kadar essek de boşuna yks ye giriyor
@@A.KursadYlmaz Nerede okuduğunun bir önemi yok, kendini ne kadar geliştirdiğinin önemi var. Şu dönemde bile hala üniversitelerin şart olduğunu düşünüyorsan o eşeklerden biri de sen olabilirsin.
Ben meslek lisesinde Veri Tabanı bölümü mezunu olarak Mustafa hocamın dediği gibi eğer babasının halihazırda bir yeri, sermayesi varsa orada çalşıması onun için ekstra artı olabilir. Fakat işin sonunda aldığı maaştan memnun kalır mı, kalmaz mı kendi irade ve tercihine kalmış bir husus.
Eğer ki ,hakikaten bir yazılım dili ; C#, Java, Python vs. vs. dillerini biliyorsa ertelemeden değerlendirmesi onun yararına dokunacaktır. Onun için en iyi tavsiyem bundan ötürü.
Ay sanki ODTÜ mezunu puahahah
@@shyspy3190 İnsanları küçümseme kardeşim.Herkesin fikrine saygı.Aslinda kendine saygıdır .
@@shyspy3190 artık odtü mezunu olmak da yetmiyor adam gibi adam olmak da lazım
Bilgisayar müh. Öğrencisiyim bu yıl son sınıf olucağım. Bilgisayar güzel meslek ama ciddi anlamda emek gerektiriyor. Eğer problem çözmeyi sevmiyor ve ömür boyu yeni şeyler öğrenemem diyorsanız yazmayın. Ve uzun saatler bilgisayar başında olacaksınız. Hayal gücü ve yaratıcılıkta gerekiyor tabi. Benim düşüncem bilgisayara rağbet çok arttı ileride bu bölümün de işsizlerini çok göreceğimiz yönünde. O yüzden rekabeti sevmiyorsanız girmeyin. Her şeye rağmen geleceğim diyorsanız ilerideki meslektaşlarıma maratona hoş geldin demek düşer😊😂
merhaba hangi unidesin ve onerir misin
şu an sınava hazirlandigim için video üretmeyi bıraktım videoya harcadigim saatleri dersime veriyorum geçen sene on birinci sınıf tüm günümün yarısı video yarısı ders ile geciyordu ve bu beni mutsuz değil mutlu ediyordu günümün yarısını videoya harcadigim halde okul birincisiyim bu sene tamamen okula odaklanacagim demek istediğim emek vermeyi seviyorum söz konusu sevdiğim şey olunca
@@niloyaaklibirkarishavada eğer seveceksen tabiki gel. Güzel bir meslek. Zaten sevmeyerek gelirsen kendini geliştiremezsin. Seven bir insan sektörde de güzel kazançlar elde edebilir.
@@f.n.d13 üniversiteler pc müh kontenjanını azalttı ama çok mezun veriyor bu kadar insanı karşılayabilecek iş imkanı var mı acaba? Birde odtü itü gibi hatrı sayılır üniler dışı üni yazılır mı(Anadolu üniler vs.) ? Yazılıma çok rağbet var farklı bölümlerden bile alternatif olarak pc mühden yönelebileceğimiz alanlar var mıdır? Bir de siz okurken çalıştınız mı çalışanı gördünüz mü bu bölümde çok oluyor diye duydum. Cevaplarsan sevinirim, iyi günler.
@@f.n.d13 hangi üniversitede okudun sence üniversitenin bir önemi varmı
ya arkadaaşlar sevdiğiniz işi yapın. Sevmediğiniz tıpa gidip ya da yazılıma gidip saçma sapan bir hayat yaşamayın.Mercedese binecem diye kötü huysuz empatisi bitmiş bir birey olmayın.Hemşire de olsanız dünyanın diğer ucunda iş var.gidip mercedes arabanızı da alırsınız.Olay sevdiğiniz işi içiniz ferahlayarak yapmak.Güler yüzlü ve enerjili olurusnuz.Aksi takdirde çok paranız olur mu bilmem ama hadi oldu diyelim kütük gibi yaşarsınız
Çok doğru dediniz, size sonuna kadar katılıyorum. Millet, sırf "revaçta" olduğu için sevmediği, umursamadığı, hiçbir fikrinin olmadığı bölümler yazmaya başladı.
Sevdiğin meslek hikaye geç onları. Bunu diyenlere ya hayatın gerçeklerini görmemişler ya da tuzu kurular.
Sevdiğin meslekte iş bulamadığın zaman göreyim ben temel olan hayata kalmaktır ve Türkiye de sevdiğin her işte temel yaşam ihtiyaçını karşılayamazsın
Diş m bilgisayar mı ?
Matematik çünkü seviyorum .
Bu cevap benim için yeterlidir
pc müh istiyosanız sıralamanız kötüyse çok takmayın moralinizi bozmaya hiç gerek yok tutuyosa yazın emin olun kendinizi geliştirmekte bitiyor iş
@@beyzakrts ingilizce olması öyle büyük bi avantaj ya da dezavantaj değil ya zaten hazırlıkta da adam gibi öğretmiyolar a2 ile hazırlığı geçiyon çoğu ünide , hazırlık kısmına gelecek olursak gerçekten kendini geliştirceğine inanıyorsan korkmana gerek yok bence artısını eksisini tartıp kendin karar vermelisin şöyle söyliyim bide izmir ankara istanbul harici yerlerdeki ünilerin hepsi nerdeyse aynı
PC mühendisi ne kanka 😂🤯 . Tabi ağzı olan konuşuyor .
Bilgisayar konusunda yatkınlığınız yoksa seçmemenizi öneeririm ha diyorsanız ben sıradan biriyim sıradan işçi olacağım o zaman yatkınlığınız olmasa bile seçersiniz sırf popüler diye sonra hergün küfür ederek uyanırsınız (yatkınlık dediğim bilgisayar oyunu falan değil araştırıp bakın :) )
Benim pek bilgim yok bilgisayar hakkında ama zaten bilinmesi gereken her şeyin okulda öğretildiğini duydum. Benim bu durumda bilgisayar seçmem mantıklı olmaz mı yani
arkadaşlar diş okumak bir de çok maliyetli ve zor gerçekten analitik zekam bi tık daha fazla olsaydı kesin bilgisayar seçerdim
şimdi ne sectin
@@mercators6105 diş 3.sınıfa geçtim:)
@@berfnvilu04 herkes çok masraflı olduğunu söylüyor
@@mercators6105 maalesef öyle
@@mercators6105 maalesef öyle;/
Hocam selamlar 👋 Bilgisayar muhendisligi mezunuyum ve yazilim muhendisi olarak calisiyorum. Dediginiz gibi yazilimci iseniz sermeyeniz bildikleriniz, ogrendikleriniz ve ogrenecekleriniz. Cok selamlar.
Bilgisayar mühendisliği için üni şart mı? 50k ile 100k arasındaki üniler gidilebilinir üniler mi? Üniversitede kendimi iyi geliştirdikten sonra iş bulma sıkıntısı çekermiyim ya da kendi işini rahatlıkla kurabilir miyim? Cevaplarsanız sevinirim.
Bilgisayar mühendisliğinde iş bulmak için illa ODTÜ ITÜ gibi yerler mi olmalı? Diğer ünilerden mezun olup da iş bulma ihtimali nadir mi olur?
@@zzeynp5141 .
@@yldrayselvi500 Bilgisayar muhendisligi icin evet universite sart diger tum muhendisliklerde oldugu gibi. Universite tabi ki onemli ama daha onemlisi kendinizi ne kadar gelistirdiginiz. Kendinizi gelistirdigniz muddetce de is bulma sikintiniz olmaz. Is kurma ile ilgili bir tecrubem yok o sebeple yorum yapamayacagim.
@@zzeynp5141 Erciyes bilgisayar okuyorum. Açıkçası baya zor bir bölüm. Kafa almıyor bazen makine ile kıyaslanamaz bile
Sağlık hele diş hiç bitmez, tıp biter diş bitmez. Diş esteğinden ortodontisine, protezine nasıl bitecek..?
Knka mesele bitmesi değil zaten ftrde bitmedi ama aşırı mezun veriliyor
Devlet ataması çok az ayrıca klinik açmak milyonlar istiyo nasıl önü açık söyler misiniz ben de düşünüyorum ama vazgeçtim
sağlık bitmez bitemez zaten ama her yıl 10k mezun verirse diş hekimliği bak bakayım seni özel sektörde nasıl köleye çeviriyolar diş hekimliği her yerde okunur adam gelir sana asgari ücret teklif eder dersin ki ben boşuna mı okudum 5 yıl ama sen kabul etmezsen başkası eder o teklifi işte
Hocam Allah razı olsun tam kafamdaki soru
Dişi geçtim tıp bile kazanabilseniz net bilgisayari seçin pişman olmazsiniz
Ya abi yapmayın sıralama düşüyor herkes bilgisayar istiyor 😂
@@AWJAHSHSHJ valla ben kazandım 2 yıl önce oyuzden sıkıntı yok:D
@@batu3566 hangi üniversite kanka 🤠
Arkadaşlar iyi bir sıralama ile güzel bilgisayar mühendislikleri gelir inşallah. Sadece geçen seneye göre bir tık daha iyi olmak gerekebilir. Maksimum %15 daha öne gelir bilgisayar ve yazılım mühendislikleri. Buna göre tercih yapabilirsiniz kanımca.
@@Dt.HasanTABAK aga ben odtü istiyorum jsjskaka
Hocam süt ve süt ürünleri mi yapay zeka mühendisliği mi cevaplarsaniz sevinirim
Sacmalama yapay zeka tabiki
@@nazsafi6219dalga geçiyor
ilerde süt üretimi için kendine çalışacaksan süt, değilse yapay zeka
Su ürünleri
Lütfen eşit ağırlık mesleklerini de yapın hocam herkes sayısal öğrencisi değil
Sacma bir karşılaştırma olmuş , hangisine ilgi ve yeteneginiz varsa onu seçiniz.. Sırf yüksek puan alındı ve daha garanti diye aslında çoğunlukla yoğun çalışma, hizmet aşkı ve vicdana dayalı olan tıp gibi alanlari seçip mutsuz olan ve yetenekleri boşa giden gençler çok oluyor . İşini gercekten seven, iyi yapan ve dürüst olan hangi meslegi yaparsa yapsın mutlaka muvaffak olur..
sacma bi karsilastirma değil maalesef türkiye sartları bu. bı yerden sonra bunu gerektırıyor ınsan gelecegını de duusnmek zorundA ,sonucta dis okuyup o kadar masraf ettıkten sonra atanamayıp sarmayen de olmayıp bı klınık acamadıktan sonra görürsün ilgiyi herkes gelecegini düsünmek zorunda
@@BIKTIMHE Dogrudur ama benim bahsettiğim olay bu değildi yalnız
@@Naz-lv2jz ay harbıden sımdı okuyunca anladim sanirim baska birine cevap vercektım kusura bakma
@@BIKTIMHE Hiccc problem değil , başarılar sana tercihlerinde ve hayatında
ARKADASLAR SIZCE BILGISAYAR OKUMAYAN INSAN KALDI MI ASIL GELECEKTE MAKINAYA DAHA COK IHTIYAC DUYULACAK HEMDE O PUAN SIRALAMASINDA COK DAHA IYI BIR UNIDE MAKINA OKURSUNUZ BIKGISAYARA KIYASLA MAKINA OKUYUN
Evet kaldı. Ayrıca iyi bir üniversitede okursan sonrasında da yurtdışında lisans yaparsan baya iyi olur. Çağımız yazılım çağı teknoloji çağıyken bilgisayar mühendisliği okumayın demek biraz komik oluyor.
makine çok daha zor ve iş problemi sıkıntılı olan bir bölüm can sungur izlemeni tavsiye ederim
@@saigon2525 cok daha zor oldugu dogru ancak is problemi mi ? eger ki sen makinadan mezun oldugun zaman sadece dersleri verecek sekilde mezun olup bisey ogrenmezsen dogru o zaman is bulamayabilirsin, (ki o zaman bile yine bi sekilde is bulursun sadece makina diplomasıyla) ancak catia gibi solidworks gibi programları ogrenip iyi projelerin olursa calisamayacagın endüstri yok
@@canavaradam291 ülkede sanayi kapasitesi belli sektör doygunluğa ulaştı zaten
@@saigon2525 🤙
Bahsettiğiniz dişçi koltuğu 30-40 bin euroya satılıyor. fuarda sormuştum fiyatını.
do mlma ok
@@-hasanozturk-videolar2278lagnnnnnn:)
arkadaşlar herkese merhaba şuan Sivas c.ü 2.sınıf bilgisayar m. öğrencisiyim hem okuyorum hemde özel bir şirkette çalışıyorum.
bil müh maaşları nasıl siz daha iyi biliyprsunuzdur
İş bulmak zor diyorlar dogrumu
@@GereksizSj Evet, zor. 100'lerce başvuru yapıyorsun üstüne bulabilirsen şanslısın. 1 kişilik işe 1000'lerce kişi başvuruyor zaten. Açın bakın.
@@kn23t ama gittiğin üniversite seni diğerlerinden fazla öne çıkarmıyor mu)
Aklı olan diş okumaz. Yazın mühendislik yaşayın hayatınızı...
niye
@@ibrahimkutuk9403 Fakültede mobbing çok üst seviyede. Afedersin ama köpek gibi davranıyorlar sana. Kaç arkadaşımın ağlayışına şahit oldum sınıfın ortasında. Mezun oluyorsun mobbingden kurtuldum derken bu sefer işverenler emeğini sömürüyor. Asgari ücretin biraz fazlasını alabiliyorsun. Devlette atama yok. Çok kazanan da var elbette ama onlar da ya birikimi oluyor mezun olunca kendi kliniklerini açıyorlar ya da 10-15 yıllık uzman oluyorlar. Mühendislerin yurtdışında çalışma imkanı da daha fazla. Şuanki aklım olsa ailemi dinler mühendislik yazardım :/
Özellikle ankara, marmara yazılmaz. En çok mobbingin olduğu 2 üni. Sınıfta bırakma oranları da çok yüksek:/
@@pinusnigra850 üni 4 yıl, hayat upuzun. sebep bu mu?
gerçi diş 5, ee hazırlık da var 6. e olsun yine üstte dediğim geçerli dimi sonuçta
Tıp mı bilgisayar mı olmalıydı
ÇOK ALAKASIZ İKİ MESLEK.İKİSİNİNDE MESLEK OLARAK, SEVİLMEDEN YAPILMASI İMKANSIZ. KALDIKİ DİŞ HEKİMLİĞİ İNANILMAZ ZOR Bİ MESLEK.KAZANMASIDA ZORR.KALDIKI BU İKTİDAR IN MAHVETMEDIĞI HİC BIR MESLEK KALMADIII.BÜTÜN MESLEKLERİ DEĞERSİZLEŞTİRDILER.😢
❤
yazılım mühendisliği daha zor. Yazılım mühendisliğinde kod sorunlarını çözmek için kafa patlatıyorsun. Öğlen saatleri geldi mi kafam ağrıyor.
@@GKHAN-y9x
Diş tıptan sonraki en zor bölüm.
Kandırmayalım kendimizi
Hocam iyi niyetli şekilde videolar hazırlıyorsunuz sağ olun fakat yaptığınız anket yönlendirmeleri 3 kişiyi memnun ederken 5 kişinin önünü kapatıyor. Maddi bazlı düşününce kesinlikle mantıklı bölüm fakat ODTÜ’de bilgisayar müh okuyup daha site yapamayan, çoğu temel terimden uzak bir sürü arkadaş da var. Bunlar iş sahasında diplomayla iş bulup sonra kapı önüne koyuluyorlar. Ondan dolayı anket yaparken ne kadar sevdiğiniz işi yapın deseniz de kitlenin sizden aldığı kısım o anketin sonucu olacak. O yüzden öğrenci dostlarım, bu bölüme “ilginizin” olduğunu kesinleştirdikten sonra araştırma yapıp tercihinizi yapın. Heves değil ilgi, lütfen…
sana kesinlikle katılıyorum. bir pc yazılım furyası aldı başını gidiyor da nereye gidiyor..? ben mesela bu yıl öğretmenlik okudum 1. sınıf ve biz yarım dönem bilişim teknolojileri dersi gördük. bilgisayara dair tüm terimler, hangi komut için hangi tuşa basılır vsvs.. aklım almadı yahu beynim durdu o kafdarcık derste bile. yani bu bilgisayar işleri kesinlikle bana göre değilmiş bunu o kadarcık küçük derste bile anladım. millet sanıyor ki yazılıma gidince ooww müthiş kodlar yazacağım herkesin aklı şaşacak şunu şöyle bunu böyle yapacağım vs.. öyle değil o işler.. değil
Odtü okuyup kapının önüne koyulan olmaz dostum
@@ahmetkerem3756oyle bi olur ki
Hangi odtu'lu o ya en zor universite odtü de oyle dersleri vermek kolay mi saniyosun sacmaliyon
@@aligalipyetis2311 odtü bilgisayar mühendis körde olsa kapının önüne koyulmaz en iyi teknik üniversitenin en yüksek bölümü
Net pc müh. geleceği önü çok açık fazlasıyla ve ilginiz birikiminiz varsa çok daha harika olursunuz ama mühim değil ayrıca hem maddi olarakta tıp diş hekiminden fazla kazanırsınız yurt dışına da gitme şansınız fazla olur tabi üni yi okurken yatmayın kendinizi geliştirin bir yandan ben şuan üni (bu sene başlıcaz inşallah) okumadan bu teknoloji ıt sektöründen gelir elde edebiliyorum siz düşünün gerisini. 🎉
dis hekiminden fazla kazanamazsın hocam
+ sıradan kendini gelistirmeyen bir bilgisayar muhendisinin onu pek acik degil büyük sirketlerde ailar daha cok is goruyor onun yerine daha bilgili web devlerin falan onu acık
@@tukocde Kazanır kanka okulla yetinmeyip ağzını açmazsan kazanırsın benim bizzat arkadaşım oyun geliştirmeden geçen hafta 3-4 günlük proje için 10K ödeme aldı gerisini sen düşün daha üniversiteye başlamadı bile...
@@tukocde game developer veya fullstack güzel iş yapar üni + kendi birikimiyle falan ki bazı gelir seviyesinde ünide çok aranmıyor iyiysen.
@@tukocde Diş hekiminden fazla kazanan tanıdıklarım var.
Ağzınıza sağlık güzel anlatmışsınız
Ya arkadaşlar bir hayaliniz olsun. Bu nedir arkadaş. Siz hayatinizi puaniniza gore mi belirliyorsunuz.
Evet sayısal 60bin geldi napim nereye gidim
@@Sazterbiyecisi_ bende 61k yaptim küçüklüğümden beri hayalini kurduğum bölümü vereceğim.
@@Sazterbiyecisi_ of ayni siralama ne yapacaksın karar verdin mi
@@rbrr1 hayır çok kararsızım normal bi üniversitede bilgisayar mühendisliği okumak yerine itüde jeoloji mühendisliği fln mı okusam sjznznn veterinerlik her yerde geliyor ama sanki artık öldü gibi eczacılık doğuda gelir ona da gidilmez
@@Sazterbiyecisi_naptın
Amaca göre değişir, bilgisayar mühendisliğinde yurtdışı açık. Diş hekiminin yurtdışında direk çalışmasına izin verilmez. Baba anne diş hekimi ve kliniği varsa direk diş hekimliği. Diğer taraftan bilgisayar mühendisliğinin iş imkanı Türkiye de de, yurtdışında da çok daha fazla. Diş hekimliği daha çok özel duruma bağlı
Akıllı saat mi çekmece mi?
Hocam sermaye ve getiri oranina bakmak lazım .Bilgisayar mezunları için herşey güllük gülistanlık değil .....
Mustafa hocam bu sene mezuna kaldım sınava tekrar hazırlanacam sizin böyle tercih verecek arkadaşlara yardımcı olmanız çok güzel iyiki varsınız❤❤❤❤
knk mental olarak hazır mısın
@@yildizkardes3637 vallah geçen sene çok sıkı çalışmadığım çok bir yorgunluk hissetmiyorum
Bu adamı hiç dinleme ne alaka 👎👎
@@cizgilipijamalicocuk neden kardeşim niye böyle bir şey diyorsun?
@@STARR241Kardeş sana tavsiyem rehber katla felan sakın zaman kaybetme.eyup b izle😊
Hocam, sizce bilim dalları üzerinden gitmek mantıklı mı? Biyoloji, fizik, kimya gibi bölümler. Türkiye de bir işe yarayacağını sanmıyorum ama yurt dışı için çok işe yarayacağını düşünüyorum. Sizlerin de düşüncelerini merak ettim, cevaplarsanız müteşekkir olurum.
+1
Temel bilimler Avrupada en önemli bölümlerdir ama maalesef ülkemizde hakkettiği değeri görmüyor, cevap tabiki hangisine daha çok ilgin varsa . ODTÜ biyoloji okuyan öğrencim çok memnun
Yok değil
@@Naz-lv2jzbende odtu biyoloji istiyodum maddi kaygilara vazgectim sizce okunur mu
@@burakcantutuncu4904 Odtü nün marka değeri çok yüksek, güzel İngilizce de öğretiyor, Biyoloji de çok güzel bir alan . Kesin iş bulmanın hiç bir meslekte garantisi yok yanlış yönlendirmek istemem , okuyan ya da mezun öğrencilere sorabilirsin ama akademisyen, bilim insanı, biyolog ya da öğretmen olabilirsin hepsi de güzel meslekler
Teknokent yazılım firmalarına danışmanlık desteği veren biri olarak yazıyorum, yazılım firmaları işe eleman alırken artık mühendislik diploması sormuyor. Hangi işi, ne düzeyde, ne kadar yapıyorsunuz, hangi yazılım diline ne kadar hakimsiniz, firmaların sorduğu soru bu.
Örneğin büyük bir firmada baş yazılımcı arkadaşla tanıştım adam çevre mühendisi. Yine başka bir firmada en fazla maaş alan çocuk lise mezunu ama çocuk gerçek bir yazılımcı.
Bir istatistik paylaşayım, x şehrinde firmaların en çok aradığı, talep ettiği iş gücü mezuniyet alanı yazılım, bilişim. Aynı şehirde işkur il müdürlüğü kayıtlarında yer alan en fazla mezuniyet bölümleri de yine yazılım bilişim. Yani işletmeler için sahip olduğunuz diplomadan ziyade başarabildiğiniz ve hâkim olduğunuz iş önemli.
İyi bir üniversite size işe girişte hız kazandırır fakat o firmada en çok maaşı alan ya da gözde eleman olmanız tamamiyle kendinizi ne kadar geliştirdiğinize bağlı.
Bir yandan da bilgisayar mühendisliği vb için gelecek beş yılda bir yığılma olacak gibi görünüyor. Önceden eczacılık mezunu gidip ertesi gün eczanesini açıyordu ama şimdi durum çok farklı. Böyle bir durum bilgisayarda da olabilir.
Toparlarsak büyük bir üniveriste de olsa bir mühendislik diploması değil sıra dışı bir nitelik sahibi olmak lazım.
Uzun uzun yazmışsınız kendi adıma çok teşekkür ederim bu sene yazma konusunda daha emin oldum diyebilirim ama aklıma takılan bir konu var bilmiyorum ben mi kafamda büyütüyorum inancım gereği kapalı olmam sorun olur mu daha doğrusu sorun eden çok yer olur mu
@@semanur00 Hiçbir şekilde sorun olmaz. Bu bir kişisel tercihtir. Hatta bunu sorun yapan firmayı senin reddetmeni tavsiye ederim. Çok iyi yazılımcı kadın arkadaşlar var ve son yıllarda başı kapalı olan çalışan sayısı artmaktadır. Ciddi firmalar başınızın üstüyle değil kafanızın içiyle ilgilenirler. Başarılar dilerim.
Merhaba Bende yazilim mühendisliği istiyorum 17 yasindayim ama antalyada yasiyorum evde kendimi yazilim konusunda geliştirmemiz için ortam olmadığı için uni okumak istiyorum açıkçası siber guvenlik alanında uzman olmak istiyorum bunun için yazilim mi bilgisayar mühendisliğini mi secmeliyim suan 12yim sınava seneye girecegim insallah
@@gul6195siber güvenlik istiyorsan. Pc müh okuyup boşuna donanıö dersi görme. Bilişim sistemleri teknolojisi veya yazılım geliştrme diye bölümler var. 2 yıllık bilişim güvenliği teknolojisi de var. Boşuna alakasız derslerle kafayı bozma. Dışarıdan kendini geliştirmeye bak. Pc müh de çok fazla elektrik devre dersleri var. Siber güvenlikte işine yaramayaack.
@@gul6195ayrıca siber güvenlikte çok güzel bir alan. Önerirm
Hekimlik bitmez.
türkiyede ikiside sürünecek nasıl olsa farketmez
Hocam kitabınızı satın aldım gayet güzel sorular var ama sayfalar kendi kendine kopuyor tam iyi yapıştırılamamış
Yani diş hekimliği diyosunuz hocam
tabii ki diş
neden
@@asligibidir7diş maaşı 70 80 ile başlıyor sadece basit kaplama için 50 k alıyor dişçiler çok kazanıyor kesinlikle diş
diş hekimliği bilgisayar mühendisliğine göre daha sığ bir sudur. genelde ne yapacağınız kalıplaşmıştır. muayene yöntemleri bellidir olan şeyi okursunuz ama bilgisayar derin bir deniz gibidir iyi yüzmeyi bilirseniz büyük okyanuslara açılabilirsiniz ama bilmezseniz boğulursunuz.
Pardon diş hekimliği sığ mı?torna tesviye mi sandın?diş yarı tıp tır,,puanlariniz bile bizm yarımız 😂kaldıki diş ve bilgisayarda duran birşey yok sığ hicbirşey yok.
@@mustafakiv4340 kardeşim ben bilgisayar okumuyorum ama diş hekimliği bilgisayara göre biraz daha çapı küçük meslektir
@@mustafakiv4340 40 binle devlet dişe gidiyon
@@evrnkentliadm. okumuyor sun ama hala çap falan.kitaplarına Bi baksan mühendislik kitapları 200 sayfa ise .diş 2000 sayfa ve çapı küçük. E artık bişey demiyorum
@@mustafakiv4340 1 bilg müh leri 200 sayfalık kitap okumuyor. onlarında 1000 i aşkın sayfa kitabı var 2 çap derken iş alanını kastettim analitik düşünemiyorsun galiba çap la okunan kitabın alakası yok şöyle söylim sen diş hekimi olarak sadece dişle uğraşabilirsin ama o adam çok farklı iş alanlarına sahip olabilir.
hocam bir matematik öğretmeni olarak ilköğretim matematik ile matematik bölümlerini kıyaslarsanız çok mutlu olurum,ikisi arasında kararsızım
Kpss de atama sayılarına bakınız. İlköğretim matematiğin daha fazla olduğunu göreceksiniz.
@@f.z.keskin ya tamam da çok da yüksek değil . arada birkaç yüz kişi oynuyor sadece
Matematik bölümünü okumak çok zor diyor tanıdığım biri, kesinlikle matematik öğretmenliğini önerdi
Hocam matematik öğretmeniyim,severek takip ediyorum,cansınız ❤ ben olsam bilgisayar mühendisliği seçerdim 😅
Hocam lütfen bir mimarla röportaj gelsin
Hocam tıp mı bilgisayar mühendisliği mi olacak o
tam arada kaldigim o secim..
ne sectiniz
@@safakgazeli makine..
Bilgisayar mühendisliği 1.sınıf bir abiniz olarak sorularınız beklerim :) geçen sene tercih zamanında baya araştırmıştım bu konuyu hazırlık senesinde de sürekli araştırdım. Yardımcı olabilirim bilgisayar mühendisliği konusunda
Sizce ilerde işsizlik sıkıntısı olur mu pcde?? Herkes diş yaz diyor ama ben hiç yakın değilim diş hekimliğine ve hiç içimden gelmiyor ama mühendis olursam da işsiz kalır mıyım diye de korkuyorum ve staj bulmakta zorlanır mıyım
@@Jewel7517 staj bulmak iş bulmaktan daha kolay . Bilgisayar mühendisliğinde işsizlik şu an bile fazla. Her geçen gün kontenjanlar arttırıldığı için ileride işsizliğin daha da artacağını düşünüyorum. Şu anda aslında iş tecrübesi olanlar için işsizlik yok , sektörde tecrübeli elemanlara ihtiyaç var ama şu an çok fazla yeni mezun olduğu için yeni mezunlar tarafında işsizlik var. Ama sen kendini geliştirdikten ve çevre edindikten sonra her türlü iş bulursun diye düşünüyorum. Üniversiteye gelip yan yatan o kadar çok kişi var ki. Mesela bizim okulda hazırlık senesindeki sınavlar çok kolay olduğu halde hazırlıktan kalan o kadar çok kişi oldu ki. Hepsi yan gelip yatıyor. Sen Kendini geliştirirsen okulun bitmeden bile part time işler bulabilirsin. Linkedinde okulu bitmeden çok güzel yerlerde part time işlere giren bi sürü kişi gördüm şu ana kadar ve bunlar hep kendini geliştirmiş kişilerdi.
Ama ileride yapay zekanın sektörü daraltma ihtimali de var. Yapay zeka en büyük tehdit bence . Yazılımcılığı %100 bitirmese bile büyük oranda bitirecektir.
Ve çoğu kişinin dikkate almadığı bir konu var bilgisayar mühendisliğinde. O da şu. Mezun olunca çok yüksek ihtimalle istanbul ya da ankarada yaşaman gerekecek eğer uzaktam bir iş modeli bulmazsan. Ve mezun olduğun zaman ortalama 1.5 asgari ile işe başlayacaksın, eğer maddi durumun iyi değilse ve istanbul ankara dışında oturuyorsan, mezuniyetinden sonraki ilk senelerinde maddi anlamda istanbul ve ankara seni baya bi zorlayabilir. İlk 3 sene biraz zorlanırsın ama 3 seneden sonra iyi paralar kazanıp rahat rahat yaşayabilirsin. Ama uzaktan çalışma modeli son zamanlarda baya yaygınlaştı ve giderekte yaygınlaşıyor. Uzaktan bir iş bulursan kendi memleketinden de çalışabilirsin. Ve yazılım mesleğinde her ne kadar iyi maaşlar alınıyor olsa da çoğu memuriyete göre , doğuda çalışan bir memur istanbulda yaşayan ortalama bir yazılımcıdan çok daha rahat yaşar çünkü istanbul gerçekten çok pahalı. Mesela doğuda 50 bin alan bir hemşire olmak , istanbulda 80 bin alan bir yazılımcı olmaktan daha iyidir diye düşünüyorum
@@Jewel7517 cevabım ulaştı mı size. UA-cam bazen yorumları gizliyor
@@ilyasdustu ulaşmadı maalesef
@Jewel7517 staj bulmak iş bulmaktan daha kolay . Bilgisayar mühendisliğinde işsizlik şu an bile fazla. Her geçen gün kontenjanlar arttırıldığı için ileride işsizliğin daha da artacağını düşünüyorum. Şu anda aslında iş tecrübesi olanlar için işsizlik yok , sektörde tecrübeli elemanlara ihtiyaç var ama şu an çok fazla yeni mezun olduğu için yeni mezunlar tarafında işsizlik var. Ama sen kendini geliştirdikten ve çevre edindikten sonra her türlü iş bulursun diye düşünüyorum. Üniversiteye gelip yan yatan o kadar çok kişi var ki. Mesela bizim okulda hazırlık senesindeki sınavlar çok kolay olduğu halde hazırlıktan kalan o kadar çok kişi oldu ki. Hepsi yan gelip yatıyor. Sen Kendini geliştirirsen okulun bitmeden bile part time işler bulabilirsin. Linkedinde okulu bitmeden çok güzel yerlerde part time işlere giren bi sürü kişi gördüm şu ana kadar ve bunlar hep kendini geliştirmiş kişilerdi. Ama ileride yapay zekanın sektörü daraltma ihtimali de var. Yapay zeka en büyük tehdit bence . Yazılımcılığı %100 bitirmese bile büyük oranda bitirecektir. Ve çoğu kişinin dikkate almadığı bir konu var bilgisayar mühendisliğinde. O da şu. Mezun olunca çok yüksek ihtimalle istanbul ya da ankarada yaşaman gerekecek eğer uzaktam bir iş modeli bulmazsan. Ve mezun olduğun zaman ortalama 1.5 asgari ile işe başlayacaksın, eğer maddi durumun iyi değilse ve istanbul ankara dışında oturuyorsan, mezuniyetinden sonraki ilk senelerinde maddi anlamda istanbul ve ankara seni baya bi zorlayabilir. İlk 3 sene biraz zorlanırsın ama 3 seneden sonra iyi paralar kazanıp rahat rahat yaşayabilirsin. Ama uzaktan çalışma modeli son zamanlarda baya yaygınlaştı ve giderekte yaygınlaşıyor. Uzaktan bir iş bulursan kendi memleketinden de çalışabilirsin. Ve yazılım mesleğinde her ne kadar iyi maaşlar alınıyor olsa da çoğu memuriyete göre , doğuda çalışan bir memur istanbulda yaşayan ortalama bir yazılımcıdan çok daha rahat yaşar çünkü istanbul gerçekten çok pahalı. Mesela doğuda 50 bin alan bir hemşire olmak , istanbulda 80 bin alan bir yazılımcı olmaktan daha iyidir diye düşünüyorum
Hocam geçen bir fotoğrafçıda sizin ikizinizi gördüm kamerayla ilgileniyor musunuz acaba
Yazılım,bilgisayar ve 4 yıllık hiçbir bölüm seçmeyin seçmeyin seçmeyin hayatınızın hatasını yaparsınız. Bu ülkede okumanın değeri yok. 2 yıllık sağlık okuyun. Gelin bana dua edin. Hatta ben daha erken hayata atılmak istiyorum derseniz işçi olun temizlikçi, güvenlikçi olun şu an 24 bin lira maaş alıyorlar ve bu ülkede bilgisayar mühendisi bir adam 18 bin lira alıyor adskfsdjoafghhjashjgfkadlşfhjaghfggjkoşahkjagpskdf
Tmm knk
@@roepa-bd8rzabi siz ciddi ciddi pc okuyan çoğu kisinin iyi paralar alacağını mi sanıyorsunuz ya herkes pc okuyor ilerideki yigilmayi kimse mi görmüyor
@@roepa-bd8rznapıyo ki mühendisler kod mu yazıo
Yaşı küçük çocuklar anlamıyor işte. Çoğu 17 18 yaşında. Türkiye'de ya memur olacaksın ya da ticaret yapacaksın. Okuyacaksan sağlık okuyacaksın daima ekmek yersin. Verdiğin tavsiyeyi bize zamanında keşke birileri verseydi.
Bilgisayar abi diş çok maliyetli ve çok zor
bence de
furkan herkes bilgisayarcı olsun o zaman dişci kim olacak ?
@@burrakk655 öncelikle dişçi değil diş hekimi ikisi arasında kalanlara bilgisayar mühendisliği dedim hayali yapmak istediği meslek diş hekimliği olan bir sürü öğrenci var zaten herkes bilgisayar mühendisi olmak istemiyor
@@furkan5924 beni düzelteceğine ilk kendini düzelt diş yazmışsın başta
mustafa hocam sizi severim çok izledim sınav döneminde sağolun fakat diş hekimliğini diş olarak yazmanızı hoş görmedim maalesef
Hemen değiştirdim
@ adamsınız hocam
Alınganlığa gel
Benim bilgisayarım olmadı şu ana kadar, bilgisayarla çok bi alakam yok yani. Yine de bilg. mühendisliği okunur mu
kral şöyle söyliyim sana tıp isteyen birinin anatomiyle önceden alakası varmı ki istiyor
Kanka boyle dusunme oraya ogrenmeye gidiosun zaten korkma bisi olmaz her bolumun zorluklari vardir hemsire adam onceden igne yapmayi bilerek mi gidiyor
ilgin var mı yok mu ona bak bilgisayarı merak edip öğrenmek ister misin
@@whyaf2830kanka şuanda hepimiz aynı durumdayız, zaten 1-1,5 senedir full ders çalışıyoruz. Meslek işini hiç kimse yeterince bilmiyor. O yüzden bilgisayarın varmış yokmuş bence bilgisayarı olan da bu dönemde çok bir şey öğrenmedi. Bu yüzden bilgisayar mühendisliği seçmemen için hiçbir engel yok diye düşünüyorum. Tıpa göre de daha ön plana çıkıyor son 10 senedir. Bunu da göz önünde bulundurarak tercih yapmak gerekir diye düşünüyorum
@@whyaf2830 çok doğru konuştun kardeşim
Hocam sizce tıp mı bilgisayar ya da yazılım müh mü
Yazılım bence
@Felix.9988bilgisayar ve yazılım mühendisinin kazandığı paranın 7de 1'ini ancak kazandığını da belirtmek gerekir
@@gokceeey5069 Bilgisayar mühendisliği çok daha iyi.
Bilgisayar mı yazılım mı diye bir soru yok arkadaşlar zaten Türkiye’de en iyi üniversitelerin yazılım bölümü de yok çünkü bilgisayar yazılımı kapsıyor o yüzden bilgisayar mı yazılım mı diye sormayın bilgisayar zaten yazılımın üstünde bir yerde
Bilgisayarda donanım ve yazılım var ama yazılımda sadece yazılım var bence yazılım daha önemli
Arkadaşlar ben de tam olarak aynısını sorabilir miyim sizlere 34 k sıralamam var normalde pc müh istiyordum ama ya ortalama bir devlet üniler var ya da adı çok duyulmamış burslu özeller var bu özeller mantıklı mı sizce? Mezun olduktan sonra üni isimleri önemli mi bizim mi çabamız önemli sizce? Yoksa sıralamayı öldürmemek için diş yazılır mı ama benim istediğim mühendislik sadece sıralama için diş yazılır mı?
ben 37k yaptım ben de hep bilgisayar mühendisliği düşünüyordum ama diş kafamı karıştırıyor. Aslında benim durumum sıralamamdan kaynaklı değil ben ne istediğimi bilmiyorum o yüzden her şeye eşit mesafedeyim resmen. Sana tavsiyem uzman birine sor diş hekimine vb. Sıralama öldürmek diye bir şey yok hangisinde daha mutlu olurum diyorsan onu seç. Hiçbir karar tamamıyla yanlış ya da tamamıyla doğru değildir.
@@sultan3610 Dediğin mantıklı gerçekten ben biraz daha istediğime yoğunlaşacağım sanırım 🤍
@@CANO-s5z gönlüne göre olsun umarım ikimiz de şu tercih zamanını güzelce atlatırız 💗
@@sultan3610 Teşekkür ederim umarım atlatırız en güzel şekilde 🤍
ne sectiniz
Peki bu sene tıpın sıralaması geriler mi daha
ileri çeker tıp 23.000 e kadar
@@yildizkardes3637 yok ya o kadar olur mu
@@gokceeey506924k-27k arası kapatabilir.
@@yildizkardes3637kusura bakma ama nah ileri ceker
Hangisi daha işsiz "anında iş bulamayanlar" videolarında izleyin
Gencler bi awy sorucam bilgisayar mühendisliği 50k one cekmis sizce kac k geriden baslayayimm tercihe
Sınıf öğretmenliği mi pdr mi yoksa özel eğitim Öğrtligi mi
Pdr
Sınıf öğretmenliği
Ya bu ne saçma soru
Hocam hemşirelik ile ilköğretim matematik öğretmenliğini birde video ile anlatin lutfen
onu nerede anlatmış o kıyası hemşire iklmat
Ya çok alakasız bir soru olacak ama kafama takıldı sonuç belgesi kontrol kodu ne ve nerden alınır bilen var mı? Sonuçlar açıklanınca lazım olacakmış sanırım
Oğlunuz kac net yapmış
Dis yazcak arkadaslarım ankara üni 2.sınıf öğrencisi olarak eğer mühendislik düsünüyosanız kessssinlikle bilgisayar ya da mühendislik yazın
niye öyle dedin hocam ya
@@mervzvz mühendislik ve sağlık sektörleri çok zıt diste verdiğin emeği ortalama bi ünide mühendislikte vererek türkiyenin en iyi yerlerine gelebilir aselsan gibi kurumlarda çalısıp aylık 90-100k alabilirsin diste atamalar çok az dus çalıstığın zaman da günde 11-12 saat çalısan manyaklarla yarısıcak
Yks ye çalıstığının iki katı kadar çalısmak zorunda kalıcaksın heleki ankara dis gibi bi ünide…öğretmenlerin asağılamalarına ve verdiği uygulamalı ödevleri kusursuz bi sekilde yapmaya çalısırken(kusursuz olmadığı sürece yediğin azarın haddi hesabı yok)aynı zamanda hasta bakıcaksın ve bunları yaparken de dusa hazırlanıcaksın tıpta görülen teorik derslerin ilk sınıflarda aynısını görüp bi de üstüne uygulamaları ödevler sınavlarla sınanıvaksın o sırada mühendislik okuyan atkadasların devrimde oturup sohbet edicek,hayatını yasıycak keske matematiği ve mühendisliği sevebilseydim tereddüt bile etmeden puanımın yettiği en iyi yerde kendime en uygun mühendisliği okurdum
😊@@ceyda-y8e
Kaldırım Mühendisliği
Direkmen hocayı çekseydin hoca
Diş icin 3. Mezua kalınır mi sizce ailem kibris ucretliye gonderelim diyor ama o kadar masraf çikarmak istemiyorum
Ben kaldım
Bilgisayar kesinlikle
Bilgisayar mühendisliği ❤️🤌🏻
Ama hocam bilgisayar müh.için de herhangi bir tanıdığınımızın olması lazım yoksa aksi takdirde hangi üni den mezun olduğumuza falan bakılıyor.yani sonuçta herkes ODTÜ, boğaz içinde okuyamayacağına göre.
Sevdiğin kendini sonuna kadar geliştireceğin bölüm seç artık her bölüm hemen hemen aynı sana kimse şu üniyi okudun diye iş sunmuyor
tamamen kendi emeğine bağlı
Arkadaşlar sırf herkes pc seçiyor diye bu bölümü seçmeyin ilerde pişman olabilirsiniz. İlginiz varsa seçin.
cocukluk hayalim disti ama bilgisayara olan bu ragbeti gorunce siralamam da disten daha yuksek oldugu icin bilgisayar secmeyi de dusunuyorum bilgisayar gibi onu acik bi meslek degil dis sonucta
@@ardakoc8348 Önü açık değil de kardeşim sonuçta yapacağın işin seni tatmin edip etmemesi daha önemli. Hayatın boyunca somurtarak pişmanlıkla bir işi yapmak var, severek yapmak var.
@@ardakoc8348 inşaatın mimarlığın da seneler önce önü açıktı, bu kadar insan oraya yönelince balon gibi patladı, bilgisayarın önü tabi ki açık ama çok fazla niteliksiz mezun veriyor umarım onlardan olmassın
@@ardakoc8348dostum ben de yazılım seçtim revaçta olan meslek diye şu an daha okul başlamadan yatay geçişle diş hekimliğine geçmeyi düşünüyorum
@@ramazanarturk7711 dönem okuma zorunluluğu var sanırım
bilgisayar okuyorum mutluyum :)
Slm.nerede okuyorsunuz.
@@mehmetsarkaya7554 eskişehir
hocam bilgisayar demeyin gelen geçen yazıyo
Hocam pilota hakkında bir video yaparmısınız İngilizce eğitim alıp TOEFL belgesi ile THY başvurusu mantıklımı??
İngilizce eğitime gerek yok ztn THY her yıl veya 2 yılda bir başvuru açıyor, 4 yıllık lisans mezunu olman yeterli istiyorsan bartın üniden mezun ol gram fark etmiyor onlar için.
@@ludovico-291hzu peki 4 yıllık üni bölümü fark etmez dimi birde THY sayfasında TOEFL belgesi istiyor bunu almak için İngilizce gerekmiyormuş zaten..
@@ludovico-291hzu birde ben ücretsiz pilotaj istiyorum ücret malum 140.000€ oldu..
@@Bypilotmustafa sen o ucreti kendin cebinden çıkarıp odemiyorsun ki maasindan kesiliyor her ay.
@@Bypilotmustafa İngilizce.bolum okumana gerek yok ama o belgeyi alabilmek icin ingilizce bilmene gerek var 😄
Bilgisayar mühendisliği 👍
Bu ülkede tıp fakültesi dışında tüm bölümlere 10 sene öğrenci almasak yine bir şey olmaz o kadar çok mezun var ki...
Tıp da aynı okusan da gereksiz okumuş gibi oluyorsun
@@kartal0634ASGGSSHSGSSYSH ne alaka kank
@@deryad.3679 neyi komik TR de yaşamıyon herhalde tıp okuyanların aldığı maaşı hiç görmüyon herhalde akajsjsj
@@kartal0634Dışarda mezun mu var ?
Senede devlete 250 dış hekimi atanıyor öğretmenlik bakarsan daha avantajlı
Bu ikisi arasinda kalan öğrenci hayata dair hicbir sey bilmiyor demektir. Sen 17 18 yasina kadar neyle ilgilenecegini karar veremediysen daha çocuksun demektir.
Sığ bir düşünce. Bölüm seçmenin ekonomik, lojistik, mesafe, zorunluluk olarak birçok başat etkeni var. Ve evet insan o yaşında kararını verebilir fakat o yaşında herhangi bir bölümde hevesini güzel bir şekilde kullandığı takdirde o bölümü anlayıp yapabilir bunlar zor şeyler değil.
asıl insanın bu yaşta türkiye şartlarında bir bölüm seçebilmesi çok zor. çoğu hedefi olan insan mesleğini günümüzdeki avantajlarına,çevre baskısına ya da küçüklük heveslerine göre seçiyor. kimse doğru düzgün kendini tanıyıp da ona göre kariyer planlayamıyor.haliyle çoğu kişi okuduğu bölümden hoşnut olmuyor ya da mesleğini mutsuz bir şekilde yapıyor.
Evet çocuğum ergenim kendimi tanımıyorum ve yakında tercih yapmak zorundayım
Evet çocuğuz var mı bir şey
Hemşirelik mi veterinerlik mii kitfen cevaplayın
bilgisayar bilgisayar bilgisayar, herkes aynı şeyi söylüyor. Bunu söyleyenlerin %95 i de yazılıma dair hiçbir şey bilmiyorum ve kolay görünüyor bence bir de onların gözünden dinlemek lazım :)
İlgisi olmadan girip pişman olan cok var zaten pc ye
@@whyaf2830 haddi hesabı yok, koronada üniversitelilerin ödevini parayla yapıyodum full ve cidden kötü
@@marjinalosmanpc muh okuyanların mi?
@@senaa6447 evet, herkese hitap eden bir meslek değil. Garanti meslek olarak bakılıyor fakat hitap etmeyenlerin çoğu bölüm sonradn bölüm değişikliğine gidiyor veya mezun olunca asgari ücret veya biraz yukarısına çalışıyor yazılmadan önce araştırılması ve kodlama öğrenilmesi gerekiyor kesinlikle
Hocam mimarlık mı veteriner teknisyenliği mi
Matematik bölümü mü Fen Bilgisi Öğretmenliği mi
Tabiki mat, bu ülkede fen bilimini seçen aç kalır.
@@forzags8954 öğretmenliği yazmış
ea yım ekonomı ıstıyorum ama nedendır bılınmez ızlıyorum şuan... xD herkesin kafası çok karışık
İngilizce işletme okunur mu 180k siralama ile
Kendi işini yapmak istiyorsan olabilir, mesela ben o niyetle kendi şehrimdeki 270k ile alan ingilizce işletmeye gireceğim. Tahmini sıralamam 50k civarı, eğer sonraki senelerde fikrim değişirse ek madde 1 ile yatay geçiş yapabilirim.
İşletme milyonlarca mezun var ingilizcede ise artık herkes biliyor
Odtu ilk mat😎ozel ders saati 1 K
43 bininci oldum. Babam diş hekimliğini bir düşün diyor ama ben bilgisayar mühendisliği seçicem çünkü en sevdiğim ders fizik sonra mat. Sözel ezberden nefret ediyorum.
Bende 43 bin yaptım knk ama tıp istiyodum boşluktayım şu an
Ben de ayni siralamadayim diş dusunuyorum
@@erva3677 hangi dişleri düşünüyon knk
@@erva3677 diş geriler mi sence
@@erva3677 bi de kötü dişte okumak iş anlamında sıkıntı yapar mı
Matematik mi matematik öğretmenliği mi hocam?
Mat bölümü ile lise matci olursun lise düzeyi mat seviyorsan mat bölümü seç formasyon alırsan direkt lise matcisin😅
matematik öğretmenligi mi dis mi
Dipnot:Mat ogretmenligi boun
diste cok fazla issizlik var devlete atama desen yok. ogretmen olursan ozel ders vs. imkanlari acisindan daha iyi olur diye dusunuyorum
@@pelin7286yav zaten hiçbir diş hekimi atama beklemiyordu. Hepsi özelde çok daha iyi koşullarda maaşlarda çalışıyor.70lik nineler gibi tutturmuşsunuz hep bir ağizdan atama kuzum atama diye
@@pelin7286Diş hekimliği bin basar ilk öğretim mat öğretmenliğine diş kazanamayıp kendinizi avutuyorsunuz. Yeni mezun diş hekimi abim 60k maaş alıyor kendinizi avutmaya devam
@@pelin7286
Güzel şakaymış
Tabiki Bilgisayar mühendisliği sağlık ta bağzı meslekler çok abartılıyor tıpa bişey demem ama 1.tıp 2. bilgisayar mühendisliği 3. yazılım mühendisliği (Bana göre)
Sıralaması 100k dan aşagı olmayan mamiko sağlık ile ilgili yorum yapıyor.
Bilgisayar mühendisliği
45k geldi sictik hangisine gitcem
Evde kavgalar başladı mı
@@duvarssati evet aga çok zor ya
@@yusufsevdi valla ya psikolojim bozuldu ben müh istiyorum ev halkı diş oku diyor kafayı yiyecem artık
@@duvarssati agam aynı sorunlar , inst filan var mı danışalım birbirimize istersen
@@duvarssati benimki tam sınırda bide ,ham 42 k gelmişti obp geri atmasaydi diş kesin gelirdi şuan kesin de değil gelse de doğu illerinde
Diş hekimliği mi kaldı hocam tabii ki bilgisayar, dişin ömrü tükendi
aglicam ya
@@BIKTIMHE neden
Dişin ömrü tükendi? Adscafvsjsbs
dedi 150k ya giren çokbilmiş
@@poursuzist millet diş okumasın yurtdışında dişlerini yaptırırsın 100k ya
Tabiki dis
Bence kişiyle alakalı şahsen ben parfüm nedir dahi bilmeyen amcaların teyzelerin ağzında 7 24 çalışmak istemem çalışma alanı milletin ağzı 🤢
Maske diye bir şey var iki katlı olan
@@AzimBaşarıMutluluk olsun
Bilgisayar mühendisliğinin geleceği yok
? :D
@@ardakoc8348 Kanka 5 yıl sonra mezun olacaksın sen mezun olana kadar yapay zeka nın ne dereceye gelebileceğini düşün şirketler 100 yazılımcı çalıştırıyorsa belki 20 25 e düşecek
@@fedai4743 haci ben dis hekimligini sectim ama yani bilgisayar muhendisliginin geleceği yok denemez yapay zekayi bile onlar tasarliyor
@@zehra2713senin hangi üni