Seneca | Eu cu cine gândesc? | Podcast cu Theodor Paleologu și Răzvan Ioan | EP 37

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 кві 2023
  • Astăzi discutăm despre Seneca și despre cele două genuri literare pe care le-a abordat: tragediile și textele filozofice. Seneca este un autor divers, cu o influență enormă în Antichitate.
    Tragediile lui Seneca sunt considerate cele mai întunecate din literatura antică și se concentrează pe dezlănțuirea pasiunilor și rezultatele catastrofale ale acesteia. Ele exemplifică ideea stoică conform căreia pasiunile trebuie eliminate în totalitate.
    Pe de altă parte, Seneca este descris și ca un stoic rezonabil, care își propune să intre în dialog cu alte școli filozofice și să-i ghideze pe cititori pe drumul filozofiei stoice. Dacă Epictet ar fi un espresso ristretto, Seneca ar fi un cappuccino cu spumă: cantitatea de cofeină este aceeași, însă forma este diferită.
    În scrierile filozofice, Seneca își adresează textele în principal nobililor romani, fiind el însuși una dintre cele mai importante figuri în Imperiu. El utilizează strategii retorice pentru a convinge cititorii să adopte calea stoică. De asemenea, în „Despre clemență”, Seneca crează un manual politic pentru Nero, sugerând importanța de-a fi rezonabil și milos, fără a decădea în incapacitatea de a lua decizii.
    Întrucât ne-am decis să trăim o veșnicie, ne-am hotărât că vom avea destul timp să povestim despre istoria intelectuală a omenirii într-o serie de podcasturi începând cu antichitatea și ajungând până în zilele noastre. Deoarece cunoaștem, totuși, justa măsură, nu ne propunem să vorbim chiar despre tot, ci doar despre spațiul occidental, pornind de la vechii greci.
    Planul nostru este ca, în fiecare săptămână, să purtăm o discuție despre o temă esențială din sfera umanistă. Vom vorbi, așadar, despre literatura, istorie, religie și, bineînțeles, filozofie. Totul în ordine cronologică. Sperăm să ne însoțiți în această călătorie în care vrem să facem mici exerciții de geologie conceptuală pentru a răspunde întrebării: Pe ce lume trăim?
    Casa Paleologu este un loc al discuțiilor și al prieteniilor intelectuale, unde cursurile sunt familiare, accesibile și au menirea de a întregi personalități.
    -------------------
    Casa Paleologu
    Website: paleologu.com/ro
    Facebook: / casapaleologu
    Instagram: / casa.paleol. .
    Linkedin: / 2831. .
    Theodor Paleologu
    Facebook: / tpaleologu
    Linkedin: / feed
    -------------------
    Contact: cursuri@paleologu.com
    #roma #cultura #istorie #latin
    ------------------------------------
    (C) & (P) Fundatia Casa Paleologu
    Toate drepturile rezervate.
    (C) & (P) Fundatia Casa Paleologu
    All rights reserved. Unauthorized reproduction is a violation of applicable laws
    In order to avoid copyright infringement, please, do not upload this content on your channel
  • Розваги

КОМЕНТАРІ • 5

  • @constantamariagrigore3234
    @constantamariagrigore3234 4 місяці тому +1

    Ma inclin cu mulțumiri profunde , recunostinta , admirație, felicitări,gratie ....Am aflat despre Seneca ca e considerat unul dintre cei mai de seama stoici , precum si alte detalii insemnate, interesante .Imi promit sa revin , o zi fasta cu noroc si spor ,belsug in toate cu bunavointa zeitei Fortuna...😊😅❤💯🤗🖐️🧐🤨

  • @marinelatrapsa461
    @marinelatrapsa461 Рік тому +5

    Bună ziua! Dl. Paleologu, va admir mult, va ascult cu mult drag, chiar dacă emisiunile de pe acest canal ma cam depășesc. Ma bucur mult ca apareti mai des la TV, la B1 și Digi, cu analize politice și istorice decente și profunde,si, nu în ultimul rand, educative.Sper sa apăreți în continuare,poate reveniți și în viata politica, ar fi un mare câștig pt România. Cu drag, din Timisoara!

  • @luciamunteanu6409
    @luciamunteanu6409 Рік тому

  • @mappamund
    @mappamund Рік тому +2

    subscriu Marinela, poate va regasim pe listele electorale , pentru a va sustine🙇‍♂️

    • @marinelatrapsa461
      @marinelatrapsa461 Рік тому

      Mulțumesc pt incurajare, acum sunt pensionara și nu mai am elanul de acum 30 de ani, când făceam parte din Societatea Timișoara și PNT-ul Seniorului Coposu...