Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

5. Experiment 1. Sobă rachetă cu randament îmbunătățit 245% - vezi descrierea.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 тра 2017
  • Chiar dacă randamentul oricărui sistem energetic nu poate fi mai mare sau egal cu 100% calculul empiric prin care am determinat randamentul acestei sobe ca fiind de 245,8% mi se pare corect.
    În patru ani de testare am constatat un consum de două, trei, patru ori mai mic decât al sobelor ce pot fi găsite în comerț, adică este în medie de trei ori mai eficientă energetic.
    Pe plăcuțele cu caracteristici tehnice ale sobelor din magazinele de profil am citit urmatoarele valori ale randamentului, 85%, 78%, 81%, 87%, 81%, 85%, 82%, 81%, 82%, 77,8%, 79,4%, 89%, 79,2% adică o medie de 81, 95%, înmulțit cu trei am obținut 245,8%.
    Experiment1. Sobă rachetă cu randament îmbunătățit, variantă fără acumulare de căldură, 30 de grade la evacuarea gazelor arse. Schema constructivă si principiul de funcționare.
    1) Gură de alimentare
    2) Tunelul de foc
    3) Priză de căldură (plită,motor Stirling etc.)
    4) Coș primar (Noutatea în acest experiment este materialul din care se construiește coșul primar ca de altfel întreaga soba adică unul foarte bun izolator termic rezistent la foc, pantru a menține în interior din focar până în vârful coșului primar o temperatură cât mai ridicată cu putință, pentru a asigura un tiraj foarte bun, pentru experimentare testare am construit din BCA. De asemenea o noutate este si supraînălțarea coșului primar si plasarea lui în exteriorul "butoiului".)
    14) Ieșire gaze fierbinți prin burlanul de transport 15 spre "butoi"(radiator/recuperator de căldură cilindric construit din tablă de inox 03-05 mm având un diametru de 920 mm si o înălțime de 1980 mm pentru o gură de alimentare a sobei în acest caz de 100/100 mm)
    5) gură de aprindere si curățare cenușă
    6) dispozitiv anti scântei
    7) capac din sticlă rezistentă la temperatura sau din tablă cu un vizor la mijloc
    8) burlan flexibil din inox sau aluminiu pentru admisie aer
    9) recipient de colectare a eventualelor scântei aruncate prin burlanul de admisie, acoperit cu o sită metalică în jurul burlanului.
    10) balama
    11) mâner
    12) distantă (fantă circulară admisie aer)calibrată
    13) capacul izolant al prizei de căldură (se înlătură dacă se dorește conectarea unui consumator de exemplu o plită).
    16) radiator/recuperator de căldură
    17) recipient de colectare si evacuare la canalizare a condensului
    18) evacuare gaze arse aici deja răcite la aproximativ 30 de grade care sânt în acest punct de fapt un abur a cărui evacuare necesită o abordare diferită față de simpla conectare la un coș de fum obișnuit, dar despre asta vom vorbi altă dată.
    Acest proiect experimental l-am testat 1800 de ore (două ierni). Despre economia de combustibil, randament, consum etc este de prisos să vorbim deoarece nu poate poate părea credibil, dealtfel eficienta sobelor rachetă este cunoscută. Pe curând

КОМЕНТАРІ • 17

  • @marianirimia8913
    @marianirimia8913 6 років тому +1

    Felicitări!

  • @pascarlat274
    @pascarlat274 3 роки тому

    👍

  • @ruxi710
    @ruxi710 2 роки тому +1

    Buna ziua daca cosul de fum este din caramida si are la gura de vizitare din partea inferioara si acumularea decondens mai trbuie inca o ala de condens inainte ca aburul să intre in cosul de fum?
    Daca in locul corpului de acumulare caldura ai canale de fum intr-o lejanca este necesara o oala de condens suplimentara?
    Ce dimensiuni trbuie sa aiba aductiunea de aer secundar si aer primar?
    Multumesc anticipat.

    • @sobesicentralemodulare2527
      @sobesicentralemodulare2527  2 роки тому

      Mi ar plăcea să vă pot da un răspuns, dar îmi este imposibil să înțeleg la ce vă referiți și astfel nu vă pot da un răspuns la întrebarea dumneavoastră, pentru a vă putea da un astfel de răspuns ar fi strict necesar să am toate datele problemei, Iar asta s ar putea doar dacă m aș afla la fața locului. Mulțumesc!

  • @andreeaviciriuc5267
    @andreeaviciriuc5267 2 роки тому

    Ok

  • @ionolaru7441
    @ionolaru7441 Рік тому

    punctul 18,este cel mai important.astfel,intreaga cantitate de caldura este disipata in incinta in care se afla soba.daca depasestre necesarul,atunci se pune problema transferarii aerului cald in plus intr-o incinta alaturata. ramane de rezolvat problema automatizarii alimentarii cu lemn de foc sub forma de bucati rezultate din craparea unor trunchiuri de copaci sau folosirea de biomasa aflata sub alte forme de agregare cum ar fi frunze,paie,rumegus,talas,resturi de crengi subtiri,etc...! acest tip de alimentare automatizata ,este necesara pentru a degreva de munca in plus,servitute,a beneficiarului unei sobe,centrale,godin ,butoi cu rumegus....,astept noile cercetari pe aceasta tema...,

    • @sobesicentralemodulare2527
      @sobesicentralemodulare2527  Рік тому

      Nu știu cine este domnul care a răspuns la comentariul dumneavoastră, nu am fost eu, dar nu contează o să vă răspund în cel mai scurt timp, mulțumesc.

    • @sobesicentralemodulare2527
      @sobesicentralemodulare2527  Рік тому +1

      În prima parte a comentariului nu am înțeles la ce vă referiți iar la cea de a doua parte pot să vă spun că automatizarea alimentării mă preocupă la fel de mult precum eficiența energetică a sobelor, am rezultate pozitive dar încă nu am reușit să îmi fac timp să le public. Mulțumesc.

  • @IonutJaR
    @IonutJaR 5 років тому

    Ce Este necesar pe evacuarea gazelor din butoi?

    • @sobesicentralemodulare2527
      @sobesicentralemodulare2527  5 років тому

      Ionut JaR: Gazele din butoi sânt evacuate natural fiind împinse de presiunea ce se formează în butoi datorită tirajului din coșul primar 4.

    • @IonutJaR
      @IonutJaR 5 років тому

      @@sobesicentralemodulare2527 La minutul 3:02 spuneti ca trebuie sa il administram intr-un mod special, ce inseamna exact asta?

    • @sobesicentralemodulare2527
      @sobesicentralemodulare2527  5 років тому +2

      @@IonutJaR Este vorba despre faptul că la ieșirea din butoi avem practic un abur din cauza că răcim gazele de ardere mult sub așa zisul punct de rouă formându se astfel condens.
      Dacă evacuäm acest abur pe un coș de zidărie de exemplu toată această umezeală va intra în peretele coșului.
      Cel mai indicat este un coș de inox cu posibilitate de colectare a condensului.

    • @IonutJaR
      @IonutJaR 5 років тому

      @@sobesicentralemodulare2527 mulțumesc pentru detalii

    • @sobesicentralemodulare2527
      @sobesicentralemodulare2527  3 роки тому

      @@crystaldolfin71 Dimensiunile le stabiliți prin încercări repetate. Construiți testați și vedeți cât de mult încălzește apoi corectați, construiți mai mare sau mai mic. BCA este întradevăr doar pentru experiment.