Verbeter je stem

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 вер 2024
  • #levenisigewikkeld #stem #stemgewoontes
    We gaan vandaag onze stem verbeteren. (Leuk om te vermelden, ik ben een logopedist. Ik heb een diploma enzo, dus vandaag is de eerste keer dat ik een video maak over iets waar ik effectief opgeleid voor ben.)
    Heel belangrijk om te zeggen, ik geen purist. Ik heb zelf geen perfecte stem en denk ook niet dat het verplicht is voor iedereen om een perfecte stem te hebben. Philippe Geubels heeft allesbehalve een perfecte stem maar verdient daar effectief heel veel geld mee.
    Je stem en manier van spreken is wel ongelooflijk belangrijk bij alles waarbij je moet praten met mensen. Als je met mensen spreekt, zijn de woorden die je zegt het minst belangrijk. Het geluid van je stem communiceert veel meer en beïnvloied veel meer hoe mensen denken over jou
    Je kunt niet liegen met je stem, dus een goede stem is super sterk.
    Vrienden maken, een job vinden, een lief vinden heeft te maken met vertrouwelijk overkomen, zelfvertrouwen uitstralen, aantrekkelijk zijn, heeft heel veel te maken met een sterke, warme stem. Ik ga de wetenschap nu skippen, maar als het gaat over geloofwaardigheid, is de stem eigenlijk belangrijker dan je woorden of je mimiek.
    Je kunt weinig doen aan je uiterlijk of lichaamsbouw, maar heel veel aan je stemgeluid. Als jij jezelf hoort op voicemail en je cringed, zoals 95% van de mensen, en je denkt dat andere mensen dat ook aanvoelen, daar is heel veel aan te doen. als je heel nasaal spreekt, of heel veel luchtverlies hebt, dan is dat heel vaak gewoon een slechte gewoonte die je moet afleren. Heel simpel.
    Nasaliteit (Philippe Geubels)
    Specialisten onderscheiden vormen van neusspraak. Bij gesloten neusspraak of hyponasale spraak gaat er te weinig lucht door de neus heen, bijvoorbeeld door een stevige verkoudheid. 'M'-, 'n'- of 'ng'-klanken verslappen dan tot een soort halve 'b'. Van den Aardweg knijpt haar neus dicht. 'Dab klik je dus zo oggeveer', klinkt het door de telefoon. Daarna, normaal: 'Meestal ben je dan gewoon verkouden, maar bij aanhoudende gesloten neusspraak kan ook sprake zijn van neuspoliepen of gezwollen neusamandelen.'
    Bij open neusspraak of hypernasale spraak is juist het omgekeerde het geval: er gaat te veel lucht door de neus. Wanneer je (zonder neusklanken) praat sluiten de spieren in het gehemelte de luchtweg tussen mond- en neusholte af. Dit is vooral van belang bij plofklanken zoals de 'p' en 'b', waarbij de luchtdruk in de mondholte een klein beetje wordt opgebouwd alvorens te 'ploffen', of bij frictieklanken als de 's' en 'f', waarbij wrijving van geperste lucht door de lippen voor een klank zorgt. Bij die klanken met een hogere luchtdruk in de mond is er een risico dat lucht door de neus ontsnapt.
    Hier zijn nog een paar andere dingen waar mensen meteen aan moeten denken en dan de veranderingen voor moeten doorvoeren. We hebben geleerd om bij een komma of een punt te komen en dan naar beneden te gaan. Ik spreek en dan kom ik bij een komma en ik ga naar beneden in volume en ik ga naar beneden in toonhoogte tot een lagere noot. Elke keer als ik spreek, als ik bij een komma kom, ga ik naar beneden, of ik ga naar een punt en ik ga naar beneden. Maar hier is waarom dat absoluut gek is. Als je naar beneden gaat, als de melodie van hoog naar laag gaat, maakt dat de mensen verdrietig.
    Er is een verschil tussen uptalk en omhoog gaan in de melodie. Je mag absoluut naar boven. Je kunt gewoon niet glijden.
    Zolang je niet glijdt, is het geweldig om naar boven te gaan. Als ik naar boven ga, geef ik de luisteraar het signaal dat ik nog niet klaar ben, zodat ze me niet onderbreken.
    Hoeveel mensen zijn ziek en moe van het onderbreken? En de enige reden waarom ze worden onderbroken is omdat ze naar beneden gaan, en als je naar beneden gaat, denkt de andere persoon met wie je praat dat je klaar bent, dus springen ze er natuurlijk in. Als je niet meer gestoord wilt worden en je wilt de mensen niet verdrietig maken, kun je maar beter het verschil leren tussen "velley talk" en gewoon opgaan in een melodie.
    Als een zangeres zingt, hebben ze melodie zodat er een melodielijn is. Als we praten, moeten we een melodielijn hebben die beter is dan de melodieën die de meesten van ons gebruiken, omdat, zoals ik je in de video liet zien, de meeste mensen melodieën doen die naar beneden gaan, melodieën die de hele tijd naar beneden gaan. We hebben een melodie. Een zanger heeft volumeveranderingen. Soms is het hard en soms is het zacht, en we zouden hetzelfde moeten doen voor het spreken. Een zanger wordt soms snel en soms langzaam, en wij zouden hetzelfde moeten doen voor het spreken.

КОМЕНТАРІ • 6

  • @ZeemeerminLelie
    @ZeemeerminLelie 3 роки тому +1

    Geweldige video 😊

  • @SargarTv
    @SargarTv 3 роки тому +1

    help mij - ik ben ismail. ik heb Problem in mijn stem. Ik heb een pep stem ik ben aal 16 jaar ??? ik speak altijd laag

    • @levenisingewikkeld
      @levenisingewikkeld  3 роки тому +1

      Hey Ismail! Maak eens een afspraak bij een Neus-Keel-Oorarts? Je vind via mijn channel ook wel manieren om mij te sturen of DM'en en dan kunnen we het er verder over hebben. :)

  • @lesliesaurus4602
    @lesliesaurus4602 4 роки тому +1

    Wel, ik ga de komende dagen alvast zéér zelfbewustzijn wanneer ik begin te spreken ;D

  • @bettybuilds8011
    @bettybuilds8011 4 роки тому +1

    Jouw sexy stemgeluid helpt idd om mijn aandacht vast te houden, maar ook hele praktische tips. Ga die denk wel eens proberen (als niemand het hoort)

  • @BartDerudder
    @BartDerudder 4 роки тому +1

    Handige info!