Siunattu kirous, muovi - 23 Extra

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 24 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 141

  • @MildTonic
    @MildTonic Місяць тому +1

    Valitettavasti tutkija on kovin pihalla todellisuudesta. Toivotan tervetulleeksi seuraaviin roskakeruutalkoisiin, jossa siivotaan jätteenkäsittelylaitoksen ympäristöä. Muovia on järjetön määrä sen ulkopuolella ja pienenä sälänä, kun aika tekee tehtävänsä. Ensikerta oli sen verran paha järkytys, että olen vähentänyt muovin käyttöä.

  • @suoratesto1789
    @suoratesto1789 Місяць тому +19

    Muovi pullojen pantti järjestelmään on tulossa muutoksia. Jos pantti poistuu niin voinko jatkossa muovipullon heittää mereen taikka metsään.

    • @mikkojaatinen4508
      @mikkojaatinen4508 Місяць тому

      Rouhit ne sun pajatson joukkoon?

    • @jkpeltonen315
      @jkpeltonen315 Місяць тому

      @@suoratesto1789 panttijärjestelmän takia yli 95% kerätään muualla Euroopassa ne on pelkkää roskaa

  • @villeveikko1
    @villeveikko1 Місяць тому +11

    Mä oon keränny jo vuosia piirilevyjätettä kun muut roudaavat ilmaseks sitä maailmalle.
    Jos tonnissa maata on 5 grammaa kultaa niin kannattaa avata kaivos, mutta tonnissa piirilevyjätettä on 250-300g kultaa, useita kiloja hopeaa ja kymmeniä kiloja muita metalleja kuten kuparia, tinaa jne

  • @PerttiPeräheinä
    @PerttiPeräheinä Місяць тому +13

    Suomen verotus tekee korjaamisesta kannattamatonta, niinkuin muistakin palvelualoista. 200 euron pesukoneen hinnalla tekee korjaaja ehkä pari tuntia työtä, ja kukaan ei korjaa pesukonetta vartissa.
    Itse korjaaminen on tietysti kannattavaa jos varaosia saa järkihinnalla ja on aikaa paneutua.

    • @1tootti
      @1tootti Місяць тому

      Porukoitten astianpesukoneen ohjausyksikön hinta olisi ollut 293€ alv. 0%. Eipä paljon tarvinnut korjausta miettiä. Talvitakin vetoketjun korjaus olisi maksanut 40 €. Takkikaan ei maksanut niin paljoa...

    • @joukokuisma9574
      @joukokuisma9574 Місяць тому +1

      Aikoinaan astianpesukoneesta hajosi On -Off -katkaisija. Netistä tilasin varaosan ja vaihdoin. Ei mennyt montaa viikkoa kun hajosi sitten muuta. Tuli mieleen että oliko ohjelmoitu hajoamaan ?

    • @miasmator
      @miasmator Місяць тому +3

      Itse korjaamista koitetaan estää sillä, että takuut menee ja vakuutukset ei korvaa. Ehkä vielä DRM:t sisälle kuten tulostimissa, niin uusi osa pitää "ohjelmoida" käyttöön. Vaikka täyttäisit mustekasettiin musteet niin ei toimi kun laskuri sanoo 0 ml, etkä voi laskuria päivittää ilman valmistajan kryptoavainta.

    • @12OZK12
      @12OZK12 Місяць тому

      Jos pesukone maksaa 200 euroa, niin sitä ei kannata ostaa.

  • @mariannepuujalka6257
    @mariannepuujalka6257 Місяць тому +7

    Itse ostin v 2006 Sonyn ekan ns taulu tv:n ja HD ready. Tv toimii edelleen erittäin hyvin. Eli kannattaa sijoittaa laatuun.

    • @joukokuisma9574
      @joukokuisma9574 Місяць тому +1

      Samoihin aikoihin ostin Samsungin TV:n , myöskin HD ready. Ja toimii edelleen oikein hienosti.

    • @miasmator
      @miasmator Місяць тому +2

      Itse ostin 2009 ja Panasonicin fullhd. Se toimii edelleen ongelmitta ja jos huomioidaan että kansa pakkosiirretään hd-lähetyksiin vasta 2025, tuo on seuraavaan 4k-siirtymään asti vielä ihan käypä laite. Näillä näkymin siihen voi mennä vielä 10-20 vuotta.
      Tietokoneen näyttö Dell 2713HM on vuodelta 2014. Tunteja noin sata vaille 29 000 h. Vastaa esim. yliopiston professorin työajassa reilua 18 työvuotta. Aika hyvin siis kestänyt käyttöä 10 vuodessa. Osalla hajoaa jo 1-2 vuotta vanhat. Kuluttajariitalautakunnan mukaan esimerkiksi television käyttöikä on 4 vuotta noin 3,3 tunnin päivittäisellä käytöllä, joka on siis noin 5100 tuntia. HUUTISTA!

  • @juhanilaine4385
    @juhanilaine4385 Місяць тому +6

    Vanhoissa puhelimissa ongelma on tietoturva,siksi vaihdan aina uuteen.

    • @oplkfdhgk
      @oplkfdhgk Місяць тому

      joo totta. niistä puuttuu tietoturva softapäivitykset

    • @miasmator
      @miasmator Місяць тому +2

      Mikään ei estäisi tarjoamasta päivityksiä, mutta valmistajia ei paljon kiinnosta. Hyvä esimerkki on kodin wlan-reitittimet. Mulla on edelleen käytössä TP-Link Archer C7, mikä on 10 vuoden takaa. Siihen saa uusia päivityksiä (OpenWRT), koska siinä on "jopa" 16 megaa levytilaa. Kyllä, 16 megaa. Kaupasta saa kovalevyjä, joissa on 16 teraa eli 16 000 gigaa eli 16 000 000 megaa. Tuokaan laite ei ole mitenkään paska vaan siinä 802.11ac ja 3x3 MIMO. Kaupassa edelleen myydään 802.11n-tukiasemia 2x2 antenneilla uutena. Siinä on jopa natiivi IPv6-tuki, jota esim. Telia ei pysty vieläkään tarjoamaan asiakkailleen.

    • @suspiciousentity9305
      @suspiciousentity9305 Місяць тому +1

      Tietoturvan lisäksi on toinen, ehkä vähäpätöisempi ongelma sen kanssa, etteivät arjen kannalta välttämättömät sovellukset välttämättä tue niin vanhoja käyttöjärjestelmiä, mitä vanhaan luuriin on saatavissa. Näitä on vaikeaa tietää etukäteen.

    • @miasmator
      @miasmator Місяць тому

      @@suspiciousentity9305 Puhelimissa kannattaa suosia niitä malleja, joissa valmistaja lupaa 3-5 vuotta Androidin major-versiopäivityksiä. Apple tekee näin myös iOS:n osalta. Se on suunnilleen parasta mitä nyt voi saada.
      Androideissakin voisi jatkaa tehokkaissa puhelinmalleissa ihan ikuisuuksiin tukea, jos valmistaja vaan tarjoaisi kernel-ajureita ja tarjoaisi ne ylläpidettäväksi mainline-Linuxiin. Googlehan ylläpitää geneeristä AOSP-Androidia "ilmaiseksi", joten ylläpito olisi helppoa, jos vaan ajurit toimisivat. Ongelma puhelimissa on, että vaikka Androidiin tulisi 2-3 päivitystä, se kerneli alla ei päivity. Jossain kohtaa uudet Androidit eivät enää pyöri vanhalla kernelillä ja siinä kohtaa huomataan, että se puhelimen valmistajan koodi on vuosikausia vanhaa ja mitään dokumentaatiota ei ole, miten tukea vaikka kameraa.
      PC:llä on ihan eri juttu. Esim. ostin teollisuuskäyttöön tarkoitetun mini-PC:n (PC Engines), jossa on avoin BIOS. BIOS-päivityksiä tuli siis 10 vuotta. Sen jälkeen käyttispäivityksiä tulee vielä vuosikausia. Kun käyttispäivitykset loppuvat, ohjelmistoihin tulee vielä vuosia päivityksiä. Elinkaari voi hyvin olla esim. 25-30 vuotta. Tämänkin jälkeen jos ihmisiä kiinnostaisi, niitä ohjelmia voisi alkaa viimein optimoimaan ja sillä saisi vielä 20-30 vuotta lisää käyttöaikaa.

  • @1tootti
    @1tootti Місяць тому +8

    80-luvun televisioiden käyttöohjeissa oli mukana television piirikaaviot ja niitä pystyi helposti korjaamaan kun ei ollut valettu piirikortteja umpeen.

    • @joukokuisma9574
      @joukokuisma9574 Місяць тому

      Yleisin syy oli noissa televisioissa se , että juotokset olivat kärsineet tuhansien avaamisten ja sulkemisten seurauksena.

    • @miasmator
      @miasmator Місяць тому

      Nykyään varsinkin edullisissa televisioissa on vaan tyyliin kolme pientä piirilevyä, joissa on aktiivisia komponentteja: virtalähde, "pääemolevy" prosessoreineen ja yksi mihin juotettu etupaneelin kytkimet ja IR-ledit. Liitännöille voi olla omansa, mutta niissä on lähinnä parit konkat häiriönsuodatukseen. Kaiuttimillakin voi olla piirilevy liittimien takia, mutta ei olisi pakko.
      Joka tapauksessa nuo pystyisi rakentamaan modulaarisesti niin, että yhden piirilevyn vaihto on helppoa ja edullista. Pääemolevyn voisi jakaa tuosta myös niin että esim. äänentoisto olisi eri levyllä ja vaihdettavissa (väliin esim. nyt jo melkein 40-vuotias I2S-väylä). Nykyään kun on ledivalaistut TV:t, se virtalähde on miljoonasti yksinkertaisempi kuin ennen vanhaan ja kunhan vaan tiedät jännitteen, sen voi helposti vaihtaa. Olisi helpompi jos TV:n virtalähde olisi erillinen mötikkä kuten läppäreissä ja itse asiassa joissain telkkareissahan näin on. Sanoisin, että tilanne on yhtäältä mennyt paremmaksi kun korjaaminen on helpompaa. Toisaalta korjaamisesta on tehty tahallaan vaikeampaa.

  • @petrikoponen5527
    @petrikoponen5527 Місяць тому +16

    Huippu vieras,huippu aihe,jätkät liekeissä.Lisää🎉 extra rules😊

  • @Savolainenkusetus
    @Savolainenkusetus Місяць тому

    Ahh niin ihanaa mikromuovia kaikkialla❤ Kunnon muovi lobbari vieraana

  • @bookastory
    @bookastory Місяць тому +5

    Voisitteko haastatella tuulimyllylapojen kierrätyksestä tietäviä henkilöitä?

    • @finpatriot84
      @finpatriot84 Місяць тому

      ei niitä kierrätetä... Ne haudataan maahan ja ovat ongelmajätettä.

    • @villeveikko1
      @villeveikko1 Місяць тому

      Jos on lasikuitua niin samaan kasaan menee ku kaikki veneeet, lipputangot ja auton osatkin

    • @finpatriot84
      @finpatriot84 Місяць тому

      @@villeveikko1 Ei kerta kaikkiaan pidä paikkaansa... laittaisin materiaalia asiasta mutta ovat maksumuurin takana.

    • @villeveikko1
      @villeveikko1 Місяць тому

      @@finpatriot84 No mitä materiaalia ne sit on? Eikä mitään jätettä maahan haudata edes Afrikassa vaan poltetaan tai jätetään isoina kasoina maan pinnalle

    • @villeveikko1
      @villeveikko1 Місяць тому

      @@finpatriot84 Mitä materiaalia laittaa? Jos sä kerran tiedät niin kerro miten se menee. Jos et tiedä niin ihan turhaan on mitään paskalinkkejä tänne laittaa ku voin itsekkin googletella miten se menee

  • @aloehelsinki
    @aloehelsinki Місяць тому +2

    Seiskytluvullakin valmistettiin vielä koneita, jotka kesti käyttöä ja niitä korjattiin. Suunta on valitettavasti mennyt vain huonompaan; kertakäyttökulttuuri pesiytyi tähänkin yhteiskuntaan oikeastaan vasta myöhemmin.

  • @suoratesto1789
    @suoratesto1789 Місяць тому +6

    Koko länsimainen järjestelmä perustuu kuluttamiseen. Jos se loppuu niin koko yhteiskunta pysähtyy.

    • @terokoivu
      @terokoivu Місяць тому +1

      juuri näin, meidän monien elinkeino perustuu jatkuvaan kasvavaan kuluttamiseen

    • @inotaarto8719
      @inotaarto8719 Місяць тому

      Tasapaino tässäkin on ajankanssa löydettävissä. Mitä kulutetaan ja minkä laatuista on laaja haitari. Pulliaisena ja maalais romantikkona kaipaisin maailmaa missä ammattiylpeydellä kilvoitellaan siitä kuka tekee parhaimman ja pitkäikäisimmän tuotteen.
      Elintarvikkeita kuitenkin tuotetaan tarpeeseen niin kauan kun ihminen syö. Tässä segmentissä näen hyvän kohteen kulutusvimmalle 😅

    • @humaloja
      @humaloja Місяць тому +1

      Näin väitetään mutta länsimaat on voinut ihan hyvin myös äärellisen kulutuksen aikana. Mutta joku keksi Jenkeissä 70 luvulla ratkaisun, joka toimi heidän vahtivuorollaan, että rahaahan tulee loputtomasti seinästä eli ns. pankin printteristä, ja se on kantanut tähän asti. Mutta kuinka kauan vielä toimii.

    • @Lerppunen
      @Lerppunen Місяць тому +1

      Kuluttaminen ja kierrättäminen eivät liene toisiaan poissulkevia asioita.

    • @miasmator
      @miasmator Місяць тому

      Hyvä esimerkki tästä oli kun nyt gigantteja menee jo konkurssiin kun ihmisillä ei ole varaa kerskakuluttaa. Ostetaan vain välttämätön. Jos tämä talouden alamäki jatkuu, kauppoja suljetaan varmaan paljon lisää. Surullista tässä on nähdä, miten kallis maa Suomi on, kun ei ole varaa pitää edes valtavaa peltomarkettia perustarpeita varten. Kaikki imurin roskapussit ja muut on halvempi ostaa netistä. Aika vähän se hyppyritukka ja kymmeniä euroja per neliö kustantava lämmitetty markettitila kyllä lisäarvoa noihin.

  • @tommilaakso4011
    @tommilaakso4011 Місяць тому +4

    Että nuoret, ruuvatkaa vaan niitä vanhoja autoja. Se on ekoteko!

    • @miasmator
      @miasmator Місяць тому

      Vihreä poliitikko saa hengenahdistuksia kun kuulee, että sillä 10 l/100km kuluttavalla Volvolla on ajeltu 40 vuotta ja 900 000 km. Suuttuu myös kun näkee, että säännöllisesti pesty ja vahattu persvakomiehen auto on priimakunnossa edelleen 2020-luvulla ja luultavasti saastuttaa vielä ainakin 20-30 seuraavaa vuotta. On vielä mennyt rasvaamaan vuosittain nahkasisustuksenkin ja hionut ja lakannut kuluneet umpiot. Verhoillut ratin uudelleen itse metsästämänsä ja nylkemänsä riistan kauniisti patinoituvalla kasviparkitulla vuodalla. Alkuperäiset 15" aluvanteetkin hionut, pohjamaalannut ja lakannut kerran 20 vuodessa kun joku cityvihreä humanistitöhö ajanyt päin 1.0-litraisella 3-sylinterisellä 90 000 km kestävällä ecoboost-"autolla". Törmäillyt Fiesta toki mennyt tästä jo lunastukseen. Niin ja onpa vielä alkuperäiset kaiuttimetkin korjannut veistämällä irti vanhat ja liimaamalla uudet ripustukset. Vahvistimen biaksen myös itse korjannut kun 40 vuotta tekee tepposensa komponenttien parametreille. Viinaakaan kun ei kalliolainen hamas-wannabe runopoika juo, niin ei jää muuta vaihtoehtoa kuin mennä töhrimään eduskuntatalo mielipahan tasoittamiseksi.

  • @kurppendalen
    @kurppendalen Місяць тому +1

    tästä on jo muutama vuosi aikaa. oli ostettava uusi pesukone. uusi pesukone olikin erilainen. unohdin lyödä lukkoon kunnolla, ja pesukone stoppas. soitin korjaajalle. hän sanoi, ettet tiedä kuinka monta toimivaa pesukonetta kaatopaikalla varmaan on. etten nyt nolaa itteeni liikaa, niin kummatkin täytetään päältä. vanhemmassa varmasti olis remmien vaihto toiminut. uudessa siis ei pyörinyt ympäri, jos ei lukinnut kunnolla

  • @Andyofwasa
    @Andyofwasa Місяць тому +2

    Teollisuuden tuottavuus on parantunut huimasti teknologisen edistyksen ansioista. Siksi nykyään on mahdollista rakentaa tietyt ominaisuudet sisältävä televisio aivan murto-osalla 1980-luvun hinnasta.
    Televisionkorjaaja ei kuitenkaan voi työskennellä kovinkaan paljon tehokkaammin kuin 1980-luvun televisionkorjaaja, vaan korjaukseen menee suunnilleen samat työtunnit. Siksi televisionkorjauksen hinta on noussut suhteessa uuden television hintaan kuin raketti.
    Ainoa mahdollinen tapa auttaa asiaa on suunnitella televisiot niin, että niissä on modulaarisia osia, jotka voi vaihtaa omatoimisesti, kun ne hajoavat.

  • @prosenttikeijjjo7869
    @prosenttikeijjjo7869 Місяць тому +1

    Asia joka lisää kuluttajien yltiöpäistä tavaroiden ja resurssien tuhlaamista on semmoinen kuin myyjän virhevastuu, tai oikeastaan asiasta tietämättömät kuluttajat. Kun uudessa töllöttimessä on 2 vuoden takuu ja laite pimenee toimintasavun saattelemana reilun kahden vuoden jälkeen, suurin osa ihmisistä ostaa uuden koska luulee ettei takuu enää korvaa uutta. Totuus on kuitenkin että kuluttajaviraston mukaan on oletettava että se kestää 3-4 vuotta ja myyjällä on asiassa virhevastuu tuona aikana.

    • @villeveikko1
      @villeveikko1 Місяць тому

      Juuri näin. Olen korjauttanut tai hakenut uuden tilalle monta laitetta jotka on yli 2 vuotta vanhoja ja valmistajan takuu on mennyt umpeen. Esim mobiililaitteilla käyttöikä on kolme vuotta ja sen aikaa valmistaja on velvoitettu toimittamaan päivityksiä ym

    • @1tootti
      @1tootti Місяць тому

      @@villeveikko1 Juurikin noiden päivityksien loppuminen on ärsyttävää. Toimiva puhelin, josta lopetetaan tuet tekevät puhelimesta nyky yhteiskunnassa hankalaa. Esim. mobiilipankit, Whatsapit ym. Tietokoneiden kohdalla Windowsin tukien lopettaminen myös ärsyttää, kun kaikkiin tietokoneisiin ei pystytä asentamaan uusinta käyttöjärjestelmää.

  • @kkontola
    @kkontola Місяць тому +1

    Ja kaupat heittää vanhentuneet elintarvikkeet biojätteeseen muovipakkauksissaan. Elintarvikeketjun arvonlisäkuninkaana luulisi olevan mahdollista erottaa se muovi heidän toimesta, eikä perustella omaa käytöstään viranomaisohjeilla.

  • @jkpeltonen315
    @jkpeltonen315 Місяць тому +5

    Älypuhelimet vanhenee kun käyttöjärjestelmän tuki loppuu. Sama asia koskee myös tietokoneita ja niiden lisätarvikkeita

    • @villeveikko1
      @villeveikko1 Місяць тому

      Juu se on 3 vuotta minkä ajan valmistaja joutuu tuen tarjoamaan, yli 3 vuotta vanhaa elektroniikkaa, eritoten mobiililaitteita, ei kannata ostaa

    • @oplkfdhgk
      @oplkfdhgk Місяць тому +2

      tietokoneihin sentään voi asentaa linuxin ja taas kone toimii hyvin jonkun ihmisen nettiselailu koneena.

    • @ope501
      @ope501 Місяць тому +1

      Tuokin riippuu jonkin verran merkistä. Itse jouduin nyt syksyllä luopumaan vm. 2017 työpuhelimesta, kun sähköpostiohjelman kalenteri herkesi päivittymästä. Muuten olisin jatkanut käyttöä. Toki kerran jo akun siihen vaihdoin omin lupineni.

    • @jkpeltonen315
      @jkpeltonen315 Місяць тому +1

      @@oplkfdhgk lisätarvikkeita (tulostimia skannereita ym.) On hankala asentaa Linuxiin, muuten käyttäisin sitä ainoana alustana

    • @jkpeltonen315
      @jkpeltonen315 Місяць тому +1

      @@ope501 kyllä ainakin akku kannattaa vaihtaa.🙂

  • @mariannepuujalka6257
    @mariannepuujalka6257 Місяць тому +3

    Joulun jälkeen on roskikset täynnä tätä kiiltävää...

    • @talvetar3385
      @talvetar3385 Місяць тому +1

      Kyllä. Jouluna ei ajatella ekologisuutta pätkääkään. Joulu ns. Paperit eivät ole paperia, eivätkä kuulu paperinkeräykseen. En oo käyttänyt niitä 80- luvulta lähtien.

  • @maxxon99
    @maxxon99 Місяць тому

    Kyllä TV-korjaajia vielä on, mutta katoavaa lajia ne on. Helsingissä on ehkä kaksi liikettä jäljellä.

  • @riippumatonlinja
    @riippumatonlinja Місяць тому +1

    Paitsi ettei enää alle android 8.1 pysty esimerkiksi pankkiasioimaan, koska tietoturvapäivitykset. Jolloin softakehitys johtaa siihen että laitteita on pakko päivittää. Kauhuesimerkkinä neljännesmiljoonan john deeren traktori, joka ei toimi ilman virallisen valmistajan softaa. Muuten kyllä se vuosituhannen vaihteen nokian kommunikaattori ajaa saman asian. Paitsi että miten korjaat jos yksi näppäin ei toimi? Kukaan missään ei tee korjauksia 20vee vanhaan luuriin. Jos valmistajat pistettäisiin kuriin, olisi ristiinyhteensopivat prossut, muistit ja muut merkittävät osat. Se ei van ole yhtä kannattavaa kuin konsumerismi mihin firmojen tulos pakottaa.

  • @marjelin58
    @marjelin58 Місяць тому +1

    Tarkoituksellista tuotteiden eliniän lyhentämistä. Hehkulamppu ja sukkahousut mm olivat liian kestäviä.

  • @suspiciousentity9305
    @suspiciousentity9305 Місяць тому

    Ekstra-jaksot muistuttaa kovin johdonmukaisesti sitä samaa [VIESTI]:ä (yksi, yhtenäinen paketti, joka korvaa kokoelman erillisiä keskusteluja, joilla ei pitäisi olla ennakkoon määriteltyjä vastauksia), mitä tulee jo valmiiksi joka tuutista, esim. YLE:ltä. Vain kuorrutus on eri. Onko nämä tilausohjelma jostain ulkopuolelta, missä olisi hyvä tulla esiin maksajaan liittyvät sidonnaisuudet ja selventää, jos on kyse tällaisesta tilanteesta, eikä vain ohjelmasta, jolle on löytynyt halukas myötämainostaja? Jos taas tavoitellaan vain uutta kuluttajasegmenttiä laajentamaan tulopohjaa: onnea matkaan. Jos kyseessä on tätä hienovaraisempi toiminta, jossa tehdään erinäisiä suomalaiseen yhteiskuntaan liittyviä ilmiöitä näkyväksi, en tiedä toimiiko konsepti näin silittelevällä ja ihastelevalla otteella.

  • @steffe9404
    @steffe9404 Місяць тому +1

    Kiertotaloutta on yritetty rajoittaa sillä, ettei nykyään kierrätyspisteiltä monestikkaan voi tavaraa enää ostaa takaisin käyttöön. Tokikaan eihän sitä tarvi hyvää käytettyä, kun Temusta saa kasan uutta.

  • @curysthevirus1553
    @curysthevirus1553 Місяць тому

    Kaikki keksitään vielä.
    Ps4 korjaantu pikku läpsäsyllä päälle kun ei suostunut imeen levyjä sisään. 💪

  • @tubetorpedo
    @tubetorpedo Місяць тому

    Kiertotalouden suhteen hieman vastaava kuin se että sanotaan että ennen hyödynnettiin ruokakin paremmin, mm. eläimestä käytettiin kaikki osat, tehtiin luusoppaa jne., eikä ollut haaskua.
    Mutta jos tarkkoja ollaan niin tehdään edelleen, se menee vaan mm. prosessoidun ruuan tuotantoon. Ravintolassa voi saada sen piffin, mutta niin myös nugetteja ja lihapullia jossa on "teurasjätettä" ja muita 'eläimenkaltaisia' tuotteita. Että ei sekään ole niin yksiselitteistä.

  • @toukoylinen1805
    @toukoylinen1805 Місяць тому

    Mä puin viljat itseeni 5vuotta vanhemmalla puimurilla ja varmaan puin vielä 30vuotta, en pidä pikamuodista.

  • @madvicemusic
    @madvicemusic Місяць тому +3

    1:26 Jussin cringe XD

  • @humaloja
    @humaloja Місяць тому +1

    Joskus säästäminen oli hyve, nykyään enää ei. Koska se ei kannata, kuten about jokainen tietää. Ja se on se juurisyy monelle vastaavalle ongelmalle. Säästäminen tuli tavallaan kannattamattomaksi silloin kun rahan arvo irroitettiin kullasta 70 luvulla. Ja sen jälkeen kaikkea on korjattu inflaatiolla eli rahan printtaamisella, eli tavallaan tuhlaamalla. Josta tulee se että velkaa on enemmän kuin pääomia josta seuraa hyperinflaatiota, jonka seuraukset tässä kokoajan laajenee. Säästäminen pitää tehdä jälleen kannattavaksi, se on keino taistella turhaa ja kerskakulutusta vastaan. Kestävä kehitys.

  • @Mataijas
    @Mataijas Місяць тому +1

    Lol. 3g puhelimella sitä pärjäiski vielä kun koko verkkoa jo ajetaan alas vanhana. Tietotekniikka kehittyy niin nopeaa, että ees 5 vuotta vanhaa mobiililaitetta ei kovin hyvin voi käyttää, vaitsi huumeiden myyntiin.
    Tietokoneet kyllä kestää pitempään, mobiililaitteet ei valitettavasti. Tai no hyvähän sen on kun kehitys kehittyy jos vielä avaruuslouhinta kehittyis samaa tahtia kuin bitcoinin louhinta.
    Hyvä haastis, mutta vähän harmittaa että valtion parhaat ammattilaiset tietää noin vähän maailman ja teknologian toiminnasta, varsinkin jos näihin asioihin vaikuttaa. Propsit ehottomasti biopolttoaineen vaatiman maa-alan ymmärtämisestä 👍
    Ps. Käyttis auto on alle 1990 luvulta, siinä vasta ympäristöteko 😊 Varaosiahan siihen ei enää kovin paljoa valmisteta, mutta mitäpä se haittaa kun tekkee ite vastaavat aina tarvittaessa.

    • @miasmator
      @miasmator Місяць тому

      Mobiililaitteeseen voi vaihtaa sen modeemiosan. Yllättäen sellaiset puhelimet joissa modeemi on vaihdettavissa ei ole kovin kiihottavia valmistajien mielestä ja ihmiset haluavat myös perstaskuun mieluummin sen ohuemman puhelimen, jonka voi vaihtaa sitten kotivakuutuksen omavastuulla kun kaipaa vähän lisää tilaa valokuville.
      Aivovammaisintahan tuossa on se, että ostat vaikka jonkun 90 tonnia maksavan mersun, niin siihenkään et saa vaihdettavaa 3g-modeemia vaan koko helvetin yksikkö pitää vaihtaa kuten nyt on käynyt osalla. En tiedä montako miljoonaa euroa pitäisi maksaa, että saisit yli pari vuotta kestävän auton. Toi on jokseenkin ymmärrettävää, että valmistajia ei kiinnosta tehdä 200 euron kapulasta vuosikausia kestävää, mutta sama politiikka on kehä 3:n liikennekameroissa ja kalliissa premium-autoissa.

  • @Maanantaii
    @Maanantaii 11 днів тому

    Tohon puhelin asiaan, tosiaan 300-500e hintaluokan puhelin varmaan menis sen 6v helposti jollei jopa kauemman mut ongelma on se et valmistaja et tue tietoturvaa kun sen 3v jos edes sitä. jos haluaa nähdä sen sillai et tietoturva on yhdentekevä ni sovellukset lakkaa toimimasta muutamassa vuodessa kun etn pysty päivittämään enää niitä ni millai ihmisten pitäs esim laskut maksaa ku verkkopankki ei pelaa, puhumattakaan akuista mitä et voi itte vaihtaa ja hinta 10min työlle. näytön vaihto mikä on suomeen rahdattu kiinasta missä valmistus on maksanut varmaan sen 10e siihe päälle muutaman euron rahti ni ja luuri kasaan hinta on minimissään se 150e

  • @jarikinnunen1718
    @jarikinnunen1718 Місяць тому

    Kakkoskänny on ekoteko. Jos on känny hädän varalta mukana ja päällä koko ajan, vaihtoakkuinen tyhmä luuri on hyvä. Sen kaverina älykänny jos sen toimintoja tarvitsee, muttei aina päällä. Vaikkapa pankki vaatii qr koodin lukua.

    • @HarhaUkko
      @HarhaUkko Місяць тому

      Pankeilla on aina monta systeemiä. Itse tein vanhasta kännykästä polkupyörän valon.

    • @jarikinnunen1718
      @jarikinnunen1718 Місяць тому

      @@HarhaUkko Sit mie en tienykkää. Kuule mis sie tarviit oikei hyvvää miestä, täs siul o sellane.😁

  • @TeppoTunari
    @TeppoTunari Місяць тому +1

    Loistavaa ääneen lausumista

  • @juhanilaine4385
    @juhanilaine4385 Місяць тому

    Muovijäätelö on keksitty,nolla kaloria.
    Sillä pääsee eroon muovijätteestä😅

  • @Tomsleid
    @Tomsleid Місяць тому

    Iphone 15 esittely videossa hehkutetaan kuinka saat kameran auki yhdellä painalluksella ja otettua kuvia helposti... Ei hirveän painava syy ostaa uutta puhelinta toiminnosta joka on ollut jo vuosia

  • @joukokuisma9574
    @joukokuisma9574 Місяць тому

    Joitakin vuosia sitten oli kampanja muovin kierrätyksessä. Sähköpostilla pystyi kysymään tuosta kierrätyksestä. Niin tein ja vastaus tuli. Siinä kerrottiin että jonkin verran kierrätetään ja aika paljon poltetaankin. Olisi tehnyt mieli vastata ettei sitä olisi noin tarkkaan tarvinnut kertoa.

  • @blacksmith88
    @blacksmith88 Місяць тому

    Mutta moniko tiesi, että "mikromuovia" syntyy luonnossa itsessään? Geologisissa prosesseissa ja mikrobitasolla valtamerten pohjilla.

    • @villeveikko1
      @villeveikko1 Місяць тому

      Luonnossa varmaan syntyy suurin osa mikromuovista mutta ei syntyisi jos ihminen ei kippaisi muovia luontoon

  • @janikarimaki4618
    @janikarimaki4618 Місяць тому

    Nyt on ihmisiä jotka menevät kauppaan ja yrittävät ostaa elintarvikkeita joka ei sisältäisi "Moottoriöljyä"

    • @janikarimaki4618
      @janikarimaki4618 Місяць тому

      Kiilto ja kimallus on eri asia. Kimallus on monia eri kulmista syntynyt "efekti"
      Kiilto on Yksittäinen yhteinen pinta.

    • @janikarimaki4618
      @janikarimaki4618 Місяць тому

      Heikki- "Se varmaan johtuu meidän talous käsitteestä, mutta siitä vähän kai pitäisi päästä eroon"
      Siis "Kapitalismistako" Siis Eikö tyhmä enään olekkaan se joka ostaa Vaan Hän joka Myy.

    • @janikarimaki4618
      @janikarimaki4618 Місяць тому

      Vieras on kyllä viisas kun ei edes kehtaa (tai ymmärrä) myötää "kehitystä" että hänellä on Älypölyimuri.
      Hyvin kuvaavaa kun asiat on niin lähellä että sitä ei edes ymmärrä :)

    • @janikarimaki4618
      @janikarimaki4618 Місяць тому

      Heikki vauhdissa taas "Keskiluokka joutuu jo maksaamaan perusasioista" (vapaasti suomennettu)

    • @janikarimaki4618
      @janikarimaki4618 Місяць тому

      Vieras on kyllä viisas kun ei edes kehtaa (tai ymmärrä) myötää "kehitystä" että hänellä on Älypölyimuri.
      Hyvin kuvaavaa kun asiat on niin lähellä että sitä ei edes ymmärrä :)

  • @minajajokumuu
    @minajajokumuu Місяць тому

    Alepan muovipussi menee biojätteen mukana silputtuna peltoon, josta sadon kautta lautaselle vuosikymmeniä.

  • @jarikinnunen1718
    @jarikinnunen1718 Місяць тому +1

    Muovitkaan ei ole ikuisia. Yhdet kuulokkeet mureni parissa vuodessa käyttökevottomiksi. Veikkaan bakteereja jotka söi sen? Siksikö valmistajat eivät käytä metallisankoja?

    • @petegrohn7286
      @petegrohn7286 Місяць тому +1

      Ultraviolettisäteily tuhoaa muoveja tehokkaasti. Muovihysteerikot ei vaan tajua, että muovi hajoaa lopulta vedyksi ja hiileksi ja kovasti parjattu mikromuovi on tämän hajoamisprosessin välivaihe.

  • @paavometsaluoma2653
    @paavometsaluoma2653 Місяць тому

    En vain välitä. 123. Aivan se ja sama.

  • @hilipatinhippa
    @hilipatinhippa Місяць тому +1

    No niin.

  • @marjelin58
    @marjelin58 Місяць тому +1

    Italiasta asti pitää rahdata jätettä poltettavaksi 😳

  • @pest2133
    @pest2133 Місяць тому

    Ite kyl sanoodin et työkalui kuulluus olla reilusti kaikilla joilla on vähäkää taitoa käyttää niitä ku jos joku tavara menee rikki nii ite ainaki korjaa jos voin ja jos o sellane mitä ei voi korjaa nii se o aika nopeeta roskikses. Se et jos mun pitääs aina mennä jotai työkalui vuokraamaa tai viedä johki puljuu korjattavaks nii en todennäköösesti jaksaas vaivautuu

  • @katjasallinen1621
    @katjasallinen1621 Місяць тому +2

    Ennen akut kykeni irrottaa itse ja vaihtaa, eikä tässä edes kauan. Nyt on kertakäyttökännyköitä. Olet huono, jos kulutat ja yhtiöt markkinoi kertakäyttökulttuuria Hiilivapaus 2025 ja huono ihminen sanovat yritykset, jotka houkuttaa kuluttamaan heidän huonoja kulutustarvikkeita. Korjaus 5% alv.

    • @katjasallinen1621
      @katjasallinen1621 Місяць тому +1

      You own nothing and elites are happy. Itse ostan paljon käytettynä tavaroita ja jopa elektroniikkaa, jos sen käyttöarvo on ok. Uutta en tarvitse. Haluan omistaa siksi, että se mahdollistaa juuri silloin kun tarvitsee sitä käyttää. Miten yhteisomistuksessa tavara säilyisi ehjänä ilman lausetta: - "oho, ei ole mun".

    • @Jooseppi420
      @Jooseppi420 Місяць тому

      ​@@katjasallinen1621ideologiat ja omat agendat tosiaan vaan siinä taustalla.

    • @HarhaUkko
      @HarhaUkko Місяць тому

      Saa ne akut irti. Käy kysyy akun vaihtoa joltain nörtiltä.

    • @katjasallinen1621
      @katjasallinen1621 Місяць тому

      Ne ennen sai ilman nörttikin. Siinä se on.

    • @ali-keravanherttua1700
      @ali-keravanherttua1700 Місяць тому +2

      @@katjasallinen1621 Yhteisomistuksesta tulee mieleen hippikommuuni ja jopa kommunismi, kumpikaan ei toimi. Kerrostalossa sen huomaa ulkorapusta, jos sellainen on. Sitä ei tasan kukaan puhdista lumesta ja jäästä, saati hae nurkalta hiekkaa, ellet itse.

  • @timolehtinen3110
    @timolehtinen3110 Місяць тому

    Taisi olla Henry Ford, joka sanoi, että ikuinen työ tuottaa ikuisen nälän. Sieltä se korjaamattomien koneiden tekeminen bisneksenä juontaa.

  • @niksusnible7473
    @niksusnible7473 Місяць тому +7

    Mitäs tukia sitä ollaan hakemassa kun kokoajan tykitetään jotain ekoskeidaa 😂😅 ovelia ootte 😋

    • @TomHimanen
      @TomHimanen Місяць тому +2

      Eiks tää ekokontsa selity kapulasponssidiilillä? Ei oo välttämättä komukkarahaa taustalla.

  • @JoohanPomppas
    @JoohanPomppas Місяць тому +11

    Ompas hän hotti tietäväinen nainen. Respect!

    • @HarhaUkko
      @HarhaUkko Місяць тому +1

      Tiesitkö että tieto ja viisaus on eri asia?

    • @villeveikko1
      @villeveikko1 Місяць тому +3

      No varmaan tietää, jos hän olisi tarkoittanut viisasta niin hän olisi kirjoittanut viisas eikä tietäväinen 🤦

  • @nakkipiilo123
    @nakkipiilo123 Місяць тому +4

    Tää tulee illalla. Yleensä tulee aina yöllä.

    • @HarhaUkko
      @HarhaUkko Місяць тому

      Onko sillä väliä? Miksi heitä tikan kymppiin vaikka se on pistepeli.

    • @jukka871
      @jukka871 Місяць тому +1

      Huh huh, salaliitto varmaan taustalla.

    • @Kalevi0
      @Kalevi0 Місяць тому

      Tää on 23 extra, ei 23 minuuttia

    • @HarhaUkko
      @HarhaUkko Місяць тому

      @@Kalevi0 olisi parempi jos ne palkaisi jonkun editoimaan niitten videoita.

  • @Metusalahmi
    @Metusalahmi Місяць тому +2

    Hyvä vieras. Nyt ei ollut vieraalla samanlaista ideologista naiiviutta kuin kaivosjaksossa. 😊

  • @werre2
    @werre2 Місяць тому

    Ihana brunette

  • @perjantaifiilis9222
    @perjantaifiilis9222 Місяць тому

    Onkos tää nainen Jussin bestis? :D intensiivinen katsekontakti herralla

  • @matiaswirtanen2884
    @matiaswirtanen2884 Місяць тому +1

    Kestävä muutos ei liene voi tapahtua muuta kautta, kuin että jokainen yksilö kehittyy tietoisemmaksi kuluttajaksi, eli miettii tarkemmin ennen ostopäätöstä:
    -Tarvitsenko tätä aivan välttämättä?
    -Tarvitseeko minun omistaa tätä, vai onko muita vaihtoehtoja?
    -Tuotevalikoiman vertailu: Mikä on tämän tuotteen valmistamisen ympäristövaikutus? Eli otanko halvemman ja kenties nopeammin hajoavan ja epäekologisemmin tuotetun sekundantuotteen, vai vastuullisemmin tuotetun, kestävämmän ja kalliimman, jota sitten korjautan ja pyrin käyttämään mahd. kauan?

  • @josq81
    @josq81 Місяць тому +1

    Te lupasitte, että nämä hömppä-torstait kestää vain syyskuun. 😒

  • @talvetar3385
    @talvetar3385 Місяць тому +3

    Tämä vieras ei sanonut mitään.