Kennis. En of er een grens is aan wat we kunnen weten.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 18 вер 2024
  • Ghazali staat in de westerse filosofiegeschiedenis bekend als iemand die ten strijde trok tegen het het vrije (wetenschappelijke) denken. Wie zijn eigen autobiografie leest, ziet dat deze reputatie onzin is. Wel is Ghazali kritisch over de grenzen van ons denkvermogen, en dus de grenzen van onze kennis.
    NIEUWE VERTALING: Verlost van onzin
    De bevlogen middeleeuwse denker Ghazali is nog altijd een bron van inspiratie voor miljoenen moslims. Hij wordt gewaardeerd om de manier waarop hij filosofie, theologie en mystiek samenbrengt. Ook in de westerse literatuur duikt de naam van Ghazali geregeld op: bij filosofen als Bertrand Russell en Nicholas Taleb en in de boeken van Salman Rushdie en Dan Brown. Daar wordt hij eensgezind aangewezen als een strenge dogmaticus. Wie was deze Ghazali en waar komt zijn reputatie vandaan? Kan het echt zo zijn dat hij het einde van het vrije denken in de islam inluidde?
    In Verlost van onzin komt Ghazali zelf aan het woord. Deze toegankelijke vertaling van Ghazali's autobiografie, voorzien van uitgebreide context en interpretatie, daagt de lezer uit om zelf te oordelen. Ghazali zet zichzelf neer als een twijfelende zoeker, allesbehalve de dogmatische betweter zoals hij zo vaak wordt geportretteerd.
    Verlost van onzin biedt een fascinerende kennismaking met het islamitisch denken dat ontstond in de gouden eeuwen van de islam.
    Al-Ghazali (1058-1111) wordt de belangrijkste moslim na Mohammed genoemd. Zijn boeken over filosofie, theologie en mystiek worden nog altijd veel gelezen in de islamitische wereld. Verlost van onzin geldt als zijn belangrijkste en meest persoonlijk werk.
    Verlost van onzin | Geschreven door Al-Ghazali, vertaald en ingeleid door Cornelis van Lit en Gerko Tempelman | ISBN 9789024438297 | 224 blz. | Verschijnt 20 september 2021 bij Boom uitgevers Amsterdam
    www.verlostvanonzin.nl

КОМЕНТАРІ •