De filosofie van Friedrich Nietzsche

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 18 вер 2024
  • Friedrich Nietzsche beschreef de aardverschuiving van de laatste decennia. Het idee dat de moderne wereld ingrijpend doet verschillen van eeuwen en millennia daarvoor: het idee dat God dood is. Een aforisme: beeldspraak. Wat bedoelde Nietzsche? En hoe denkt hij dat het verder moet?
    Ideeëngeschiedenis: over deze serie
    Ideeëngechiedenis: het onderdeel van de filosofie dat stilstaat bij 'waarom we denken wat we denken'. Waarom vinden we 'normaal' wat we normaal vinden en waarom keuren we de dingen af die we afkeuren? Want datgene wat we vandaag de dag vanzelfsprekend vinden, was dat vroeger vaak niet. En is ergens anders op onze planeet wereld ook niet zo logisch als dat wij denken. Hoe komt dat? Hoe zijn we in onze eigen overtuigingen terecht gekomen?
    In vijf video's sta ik stil bij een aantal belangrijke denkstappen die zorgden dat we vandaag de dag 'denken wat we denken'. De vijf video's zijn onderdeel van de cursus 'beginnen met filosofie' op het online leer-platform Proudies: proudies.nl/co...
    1. Wat moet ik doen (om gelukkig te worden?)
    2. Filosofie gaat over feiten
    3. Seneca: Stoïcijnse filosofie
    4. Copernicus en de oneindigheid
    5. Friedrich Nietzsche

КОМЕНТАРІ • 8

  • @journeeguy6887
    @journeeguy6887 19 днів тому

    Mooi gebracht! Waar zijn de nieuwe waarden & normen?

  • @Appelsientje284
    @Appelsientje284 Рік тому +3

    Simpelweg een geweldige video! Je maakt Nietzsche toegankelijk, ga zo door! Kunnen we een mini-college over Also Sprach Zarathustra verwachten?

    • @gerkotempelman
      @gerkotempelman  Рік тому +2

      Thanks Jan! 😇
      Also sprach Zarathustra is wel een bijzonder geval! Omdat het zo poëtisch, beeldend (en onnavolgbaar) is. Het hielp mij om erachter te komen dat eigenlijk niemand precies weet wat Nietzsche wilde zeggen. En dat dat ook deels de bedoeling was. In deze video staan wel een aantal ideeën die (o.a.) uit Zarathustra komen, zoals de ‘eeuwige wederkeer’ waar Zarathustra mee eindigt (‘was dit het leven? Welaan dan, nog een keer!’). Maar die lagen van interpretatie zijn ook het resultaat van lange en ingewikkelde Nietzsche-studies door specialisten, moet je maar denken.
      Belangrijker misschien wel dan ‘wat bedoelt hij’, is de vraag: wat roept dit bij mezelf op? Wie een aforistisch boek schrijft, moet toch wel zoiets op het oog hebben, lijkt mij.

  • @yahyahdmande1041
    @yahyahdmande1041 Рік тому +1

    Heel erg goed uitgelegd.

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 Рік тому

    Het proza van Nietzsche is naar mijn idee juist vrij toegankelijk. Hij schrijft heel goed en het is een genot om hem te lezen. In feite is het literatuur.

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 Рік тому

    Mooi voorgedragen! En inderdaad een schitterende tekst.

  • @surushpoer6445
    @surushpoer6445 Місяць тому

    Maar als ik naar de wereld geschiedenis bekijk was het vóór Nietzsche ook niet een wereldvrede. Daarvóór (voor hem) waren veel oorlogen overal en God was eigenlijk in heel veel momenten dood.

  • @chessforfunonly1586
    @chessforfunonly1586 Рік тому +1

    Nietzsche is god!