"İnsan olduğunu sanan bir yığın yaratıktan nefret etmedikçe,insanları sevmek mümkün değil." "Aptallıktan yapılan kötülüğü anlarım.Cehaletten yapılan kötülüğü de anlarım. Ama bilerek yapılan kötülüğü anlayamam." ..............Ayn rand...................
Exxon Mobil hala en dünyanın en büyük, enerji üreten şirketi ama piyasada tekel olması söz konusu bile değil. Ayrıca salonda ki alkışları anlamlandıramadım
@Johnny Bravo insanların kardeş olmasını bir olmasını kolektif düşünmesini imâ ediyor tek bayrak tek millet bunun neticesinde kolay yönetiliyorlar bundan bashetmiştim
Bütün tekeller devlet imtiyazıyla meydana gelmez.''Batık maliyetlerin yüksek olması durumunda firmalar, pazara girmekten vazgeçebilir...Bir firma, başkalarının taklit edemediği yeni veya daha iyi bir ürün üretebilmeye imkân sağlayan özel bir bilgiye ya da teknolojiye sahip olabilir. Firma bu bilgiyi sır olarak saklayıp rakip firmaların bu ürünü taklit etmesine engel olabilir. Bu durum, firmayı bu pazarda tekel durumuna getirir...Patentler de bu duruma dahildir' wikipedia. Ki tam tersi olarak Sherman Antitröst Yasası temelinde tekelleşmesi engellenen şirketler aklıma geliyor(Standard Oil Company , American Tobacco Company) O dönem adı Exxon olan ve şu anda ExxonMobil şirketide yine John D. Rockefeller ın Standard Oil Company ' den çıkmadır. Yani fiyatların aşırı yüksek olmasını belirleyen şey her zaman tekel olmaz.Tekelci yayılmanın geleneksel biçimi, şirket satınalma ya da birleşmeler yoluyla büyümektir bu da tekelleşmenin bir sebebininde bizati serbest piyasa olduğunu gösteriyor. Gelelim asıl konuya bu program 1979 yılına ait (neden saçma sapan siyah beyaz eskitme efektli sunmuş arkadaş bilemem)ve konunun aslı 1973 Petrol Krizi OAPEC ambargosu ve 1979 İran devrimi sonrası petrol üretimindeki düşüş.İran Şahının 1973 de New York Times a verdiği demeç. ''Petrolün fiyatı tabii ki artacak, hem de nasıl! Siz (Batılı ülkeler) bize sattığınız buğdayın fiyatını %300 artırdınız, aynı durum şeker ve çimentoda da geçerli. Bizim ham petrolümüzü alıyor, onu rafine ettikten sonra tekrar bize 100 katı fiyata satıyorsunuz. Bundan sonra adil olan bize petrol için daha fazla ödeme yapmanızdır. Diyelim ki on kat daha.'' ''Bir sanayici olarak sahip olduğun güç, baskı yapabilmek değil ,değerli birşey üretmektir'' güzel espri.1950 lerde tütün sanayisinin sigaraları doktor tavsiyesi ile pazarlaması ve kendisininde 70lerde akciğer kanseri olması ayrı bir ironidir.
serbest piyasada şirketlerin birleşmesinin sonucu tekel oluşacağını zannetmen ve devletler arası ticarette iranın kendi petrolünü rafine edemediği için diğer devletlere kızmasını da sebest piyasa sonucu olduğunu zannetmen :) uzun uzun bir şeyler yazıp kendince kendi aklını kandırmaya devam edersin anca, belli ki bir şey bilmiyorsun ve kendini avutmak için bir cevap verdiğini zannetmişsin.
@@desa2219 İran kendi petrolünü rafine edebilir, ancak o devirde İran'ın bunu yapmasının da önüne geçenler belli. Serbest piyasa her zaman tekel oluşturur. Amazon bir tekel mesela. Google bir tekel, o kadar tekel ki, tekeli kırılmasın diye Amerikan devleti Huawei'yi batırmaya çalışıyor aktif olarak. Bir şey bilmeyen sensin
Çocuğu olsaydı, doğar doğmaz balık ve sürüngenler gibi doğaya salar mıydı acaba? Tabi ki biyolojik bağlılık ben kavramı içinde değerlendirilebilir, ama ben derken neyi kastediyoruz?. "Ben" kavramı 1 ve 0 gibi gelmiyor : Dereceleri var. bazı durumda ben kendim oluyorum bazı durumlarda ailem bazı durumlarda tüm insanlık. Eğer makro ve mikro hayatta benzeşimler var diye düşünürsek, hücrelerin yaşam döngüsünde apoptosis diye bir kavram var, hücre vucut bütünlüğünü korumak için kendini imha eder. Bu tabi uç bir örnek. Ama kesin yargılara varmak yerine sorular sormak tek yapabileceğimiz şey gibi gözüküyor. Bu arada vucutta kendini düşünen hücreye kanserli hücre denir.
Bireylerin kendi çıkarları çoğu zaman başkasının çıkarıyla ortak bir paydada buluşuyor. Bu payda üzerine toplum veya aile olarak bir araya gelmesinde bir sakınca yok. Örneğin çocuğu olan birisinin neden çocuğu olur? En temelde, kişinin üremesini ve de soyunu devam ettirmesini sağlar, daha da temelde, canlılığın devamını sağlar. Biyolojiyi biliyorsunuzdur. Canlılık en temel içgüdüsü, varlığını devam ettirmektir. Ben çocuk istiyorsam, varlığımı devam ettirmek istiyorumdur. Bu benim kendi çıkarımdır. Ve çıkarımın garanti altında olması adına, çocuğumun da kendi çocuğunu yaptığını görebilmeliyim ki, en azından soyumun tehlikede olmadığını bileyim. Yani torunum olana kadar, kendi çocuğumun ihtiyaçlarını karşılamak, benim çıkarlarıma ve tabii ki çocuğumun çıkarlarıyla da ortak bir payda oluşturuyor. Benden kasıt, her zaman bendir ama ortak çıkar olduğu zaman, bir milletin kendisi de ben olabilir, aile de olabilir. Ama yeri geldiğinde bu bütünleri oluşturan parçaların, özgürlükleri ya da hayatı, bu bütün uğruna harcanmamalıdır. Ben sizinle ortak bir çıkar doğrultusunda bir yola çıkıyorsam, sizinle yollarımızı ayırabilme özgürlüğümüz olmalıdır. O yolun veya sizin hatırınıza kendimi feda etmemeliyimdir.
@@KaptaN76 daha iyi açıklanabilir miydi bilmiyorum. Eline sağlık. Son 2 paragraf özellikle ayn randın objektivizminin ve genel olarak egoist felsefenin çok kilit ve asla es geçilmemesi gereken noktaları.
@@habilhanyapar4682 Ayn Rand'a göre devleti yöneten kesiminde başarılı ve erdemli kişiler yönetir. Bu durumda başa geçen kişi kendi şirketleri ve yatırımları olucağından tek kazanacağı imtiyaz serbest piyasayı denetleme tekelciliği önleme vs. olacaktır geri kalan tüm hizmetleri kendi bütçesinden çıkarıcak buna da pek gerek kalmaz çünkü hastane, polis, ordu dahi serbest piyasaya dönüştürülürse tüm devlete paralı hizmet verir. Yani senden vergi almaz ama onun şirketinden aldığın bir suyu sana geri hizmet olarak sunmak zorunda değil bunu yapan özel hastaneler, özel okullar vs. var gidip onlara parasını vermen lazım. Hatta bu yöntem serbest piyasada işlendiğinde çok daha kaliteli ve çok daha ucuz olacaktır.
@@talp2976Eskiden küçük bir yerde yaşıyordum.Eğer devlet olmasaydı özel şirket oraya elektrik getirir miydi?Muhtemelen getirmezdi.Çünkü yaptığı masrafı oradan toplayacağı ücretle karşılayamazdı.Kâr edemezdi. Ya da köy yollarını hangi özel şirket yapardı?Ya da köylere ,küçük kasabalara kanalizyonu hangi şirket yapardı?Bunlar cevaplanması gereken sorular.O işler öyle teorideki gibi olmuyor.Pratik hayat farklı.
@@musfikinsan3423 küçük yerlerin yollarını da devlet değil insanların yaptığını da fark etmişsindir hangi köy yolunu devlet yapmış insanlar birlikte yapıyor öyle şeyleri ben orduluyum köylere gidiyorum köye hangi evleri yolları devlet yapmış insanlar kendisi yapıyor bunları. Hatta şuanda senin köy halkı ile beraber yol,ev vs yapman illegal devlet benden başkası yapamasın istiyor çünkü
Çok naif, hiç bir hayati, siyasi, ekonomik gerçekliği hesaba katmadan söylenen düşünceler. Hayat bu kadının söylediği gibi eşit değil maalesef. Bırakınız yapsınlar dedin mi hep bir kesimin hükümranlığı olur. Tarih bununla dolu.
Kadın eşitlikten bahsetmiyor zaten, kadın kapitalist liberteryen. Felsefesini okuduğunuzda da göreceksiniz ki Ayn Rand'ın Dünya'ya hükmedin gibi bir ideali yok. Elinden geldiğince sadece kendin için çalış ve eğer başkalarının çıkarları senin çıkarlarınla uyuşuyorsa başkalarına yardım et. Bu programda da bu özgür ve adaletli bir toplum için hükümetlerin insanların yaptıklarına karışmaması gerektiğini savunuyor. Kadını yanlış anlamışsınız.
@Johnny Bravosömürülenin, sömürgeci tarafından gafil avlanması ve suçlu olması da sömürgecilerin suçu değil mi? Sömürenlerin çoğu Sömürülülenlerin yanında doğup yaşasaydı onlarda öyle olmaz mıydı?
"İnsan olduğunu sanan bir yığın yaratıktan nefret etmedikçe,insanları sevmek mümkün değil." "Aptallıktan yapılan kötülüğü anlarım.Cehaletten yapılan kötülüğü de anlarım. Ama bilerek yapılan kötülüğü anlayamam."
..............Ayn rand...................
Exxon Mobil hala en dünyanın en büyük, enerji üreten şirketi ama piyasada tekel olması söz konusu bile değil. Ayrıca salonda ki alkışları anlamlandıramadım
Ama hala dunyanin en buyugu degil, onemli olan bu.
Doğuştan Gunahlilar😌
@Altay sanada hocanada maskaralar
@@fingolfin3735 Arkadaşlar, günümüzde kapitalizm tekel yaratıyor zaten, o tekeliyeti savunsun diye kapitalist devlet var.
Ayn Rand iyiki varsın❤
Mükemmel bir çevirii
Sayenizde videonun tamamını izlemis oldum. Teşekkürler paylaşım için.
AŞIĞIM BU KADINA
banabannemi sal
gerçekten mükwmmel biri
Tek bayrak tek millet sonuç hepiniz görüyosunuz, ayn rand tek başına bütün yüzyıla ders vericek bir insan
@Johnny Bravo insanların kardeş olmasını bir olmasını kolektif düşünmesini imâ ediyor tek bayrak tek millet bunun neticesinde kolay yönetiliyorlar bundan bashetmiştim
Any yerle yeksan etti, bizi bize birakti, olmasi gerektigi gibi
..
hem aynrandım dökülmesin hemde komünizmim sikilmesin :(
Ahahahahaha😂
Amk altyazıyı başka yere yazın üstyazı olsun okuyamıyoruz lan alooğğğğ
Bütün tekeller devlet imtiyazıyla meydana gelmez.''Batık maliyetlerin yüksek olması durumunda firmalar, pazara girmekten vazgeçebilir...Bir firma, başkalarının taklit edemediği yeni veya daha iyi bir ürün üretebilmeye imkân sağlayan özel bir bilgiye ya da teknolojiye sahip olabilir. Firma bu bilgiyi sır olarak saklayıp rakip firmaların bu ürünü taklit etmesine engel olabilir. Bu durum, firmayı bu pazarda tekel durumuna getirir...Patentler de bu duruma dahildir' wikipedia.
Ki tam tersi olarak Sherman Antitröst Yasası temelinde tekelleşmesi engellenen şirketler aklıma geliyor(Standard Oil Company , American Tobacco Company) O dönem adı Exxon olan ve şu anda ExxonMobil şirketide yine John D. Rockefeller ın Standard Oil Company ' den çıkmadır.
Yani fiyatların aşırı yüksek olmasını belirleyen şey her zaman tekel olmaz.Tekelci yayılmanın geleneksel biçimi, şirket satınalma ya da birleşmeler yoluyla büyümektir bu da tekelleşmenin bir sebebininde bizati serbest piyasa olduğunu gösteriyor.
Gelelim asıl konuya bu program 1979 yılına ait (neden saçma sapan siyah beyaz eskitme efektli sunmuş arkadaş bilemem)ve konunun aslı 1973 Petrol Krizi OAPEC ambargosu ve 1979 İran devrimi sonrası petrol üretimindeki düşüş.İran Şahının 1973 de New York Times a verdiği demeç.
''Petrolün fiyatı tabii ki artacak, hem de nasıl! Siz (Batılı ülkeler) bize sattığınız buğdayın fiyatını %300 artırdınız, aynı durum şeker ve çimentoda da geçerli. Bizim ham petrolümüzü alıyor, onu rafine ettikten sonra tekrar bize 100 katı fiyata satıyorsunuz. Bundan sonra adil olan bize petrol için daha fazla ödeme yapmanızdır. Diyelim ki on kat daha.''
''Bir sanayici olarak sahip olduğun güç, baskı yapabilmek değil ,değerli birşey üretmektir'' güzel espri.1950 lerde tütün sanayisinin sigaraları doktor tavsiyesi ile pazarlaması ve kendisininde 70lerde akciğer kanseri olması ayrı bir ironidir.
peki tekelciliğin önüne nasıl geçilebilşr
serbest piyasada şirketlerin birleşmesinin sonucu tekel oluşacağını zannetmen ve devletler arası ticarette iranın kendi petrolünü rafine edemediği için diğer devletlere kızmasını da sebest piyasa sonucu olduğunu zannetmen :) uzun uzun bir şeyler yazıp kendince kendi aklını kandırmaya devam edersin anca, belli ki bir şey bilmiyorsun ve kendini avutmak için bir cevap verdiğini zannetmişsin.
ua-cam.com/video/dUe70h09xHs/v-deo.html
@@desa2219 İran kendi petrolünü rafine edebilir, ancak o devirde İran'ın bunu yapmasının da önüne geçenler belli.
Serbest piyasa her zaman tekel oluşturur. Amazon bir tekel mesela. Google bir tekel, o kadar tekel ki, tekeli kırılmasın diye Amerikan devleti Huawei'yi batırmaya çalışıyor aktif olarak.
Bir şey bilmeyen sensin
Teyzem dirilde evlenek
Bilimlerin temeli matematik
Hepsinin temeli felsefedir
Hiçbiri dogmatik değildir.
Kadının söylediği çoğu şey saçma geliyor ama kendisinden de kurtulamıyorum
Çocuğu olsaydı, doğar doğmaz balık ve sürüngenler gibi doğaya salar mıydı acaba? Tabi ki biyolojik bağlılık ben kavramı içinde değerlendirilebilir, ama ben derken neyi kastediyoruz?. "Ben" kavramı 1 ve 0 gibi gelmiyor : Dereceleri var. bazı durumda ben kendim oluyorum bazı durumlarda ailem bazı durumlarda tüm insanlık. Eğer makro ve mikro hayatta benzeşimler var diye düşünürsek, hücrelerin yaşam döngüsünde apoptosis diye bir kavram var, hücre vucut bütünlüğünü korumak için kendini imha eder. Bu tabi uç bir örnek. Ama kesin yargılara varmak yerine sorular sormak tek yapabileceğimiz şey gibi gözüküyor. Bu arada vucutta kendini düşünen hücreye kanserli hücre denir.
Bireylerin kendi çıkarları çoğu zaman başkasının çıkarıyla ortak bir paydada buluşuyor. Bu payda üzerine toplum veya aile olarak bir araya gelmesinde bir sakınca yok.
Örneğin çocuğu olan birisinin neden çocuğu olur? En temelde, kişinin üremesini ve de soyunu devam ettirmesini sağlar, daha da temelde, canlılığın devamını sağlar. Biyolojiyi biliyorsunuzdur. Canlılık en temel içgüdüsü, varlığını devam ettirmektir.
Ben çocuk istiyorsam, varlığımı devam ettirmek istiyorumdur. Bu benim kendi çıkarımdır. Ve çıkarımın garanti altında olması adına, çocuğumun da kendi çocuğunu yaptığını görebilmeliyim ki, en azından soyumun tehlikede olmadığını bileyim.
Yani torunum olana kadar, kendi çocuğumun ihtiyaçlarını karşılamak, benim çıkarlarıma ve tabii ki çocuğumun çıkarlarıyla da ortak bir payda oluşturuyor.
Benden kasıt, her zaman bendir ama ortak çıkar olduğu zaman, bir milletin kendisi de ben olabilir, aile de olabilir. Ama yeri geldiğinde bu bütünleri oluşturan parçaların, özgürlükleri ya da hayatı, bu bütün uğruna harcanmamalıdır.
Ben sizinle ortak bir çıkar doğrultusunda bir yola çıkıyorsam, sizinle yollarımızı ayırabilme özgürlüğümüz olmalıdır. O yolun veya sizin hatırınıza kendimi feda etmemeliyimdir.
@@KaptaN76 eline sağlık kanka çok güzel açıklamışsın
@@blpyz Teşekkür ederim
@@KaptaN76 daha iyi açıklanabilir miydi bilmiyorum. Eline sağlık. Son 2 paragraf özellikle ayn randın objektivizminin ve genel olarak egoist felsefenin çok kilit ve asla es geçilmemesi gereken noktaları.
@@jesusshrek1271 Teşekkür ederim.
Devlet vergi almayıp polis ordu vb. hizmetleri nasıl verecek?
Hayır devletin sadece güvenligi ve adaleti saglamak icin vergi almasi gerektigini savunur Ayn rand gibi minarşistler. Gerisini gayriahlaki görürler.
@@habilhanyapar4682 Ayn Rand'a göre devleti yöneten kesiminde başarılı ve erdemli kişiler yönetir. Bu durumda başa geçen kişi kendi şirketleri ve yatırımları olucağından tek kazanacağı imtiyaz serbest piyasayı denetleme tekelciliği önleme vs. olacaktır geri kalan tüm hizmetleri kendi bütçesinden çıkarıcak buna da pek gerek kalmaz çünkü hastane, polis, ordu dahi serbest piyasaya dönüştürülürse tüm devlete paralı hizmet verir. Yani senden vergi almaz ama onun şirketinden aldığın bir suyu sana geri hizmet olarak sunmak zorunda değil bunu yapan özel hastaneler, özel okullar vs. var gidip onlara parasını vermen lazım. Hatta bu yöntem serbest piyasada işlendiğinde çok daha kaliteli ve çok daha ucuz olacaktır.
Devlet vermicek
Özel şirketler vercej
@@talp2976Eskiden küçük bir yerde yaşıyordum.Eğer devlet olmasaydı özel şirket oraya elektrik getirir miydi?Muhtemelen getirmezdi.Çünkü yaptığı masrafı oradan toplayacağı ücretle karşılayamazdı.Kâr edemezdi. Ya da köy yollarını hangi özel şirket yapardı?Ya da köylere ,küçük kasabalara kanalizyonu hangi şirket yapardı?Bunlar cevaplanması gereken sorular.O işler öyle teorideki gibi olmuyor.Pratik hayat farklı.
@@musfikinsan3423 küçük yerlerin yollarını da devlet değil insanların yaptığını da fark etmişsindir hangi köy yolunu devlet yapmış insanlar birlikte yapıyor öyle şeyleri ben orduluyum köylere gidiyorum köye hangi evleri yolları devlet yapmış insanlar kendisi yapıyor bunları. Hatta şuanda senin köy halkı ile beraber yol,ev vs yapman illegal devlet benden başkası yapamasın istiyor çünkü
"Asli günah" yerine "ilk günah" deseniz de tutarmış hocam, elinize sağlık yine de.
Aynı şey moruk detaylara takılınca havali olmuyorsun
Doğru söylüyorsun. İlk günah olmalıydı.
@@ahmetderdiyok6973
Adam, adam gibi yorum yapmış ve dediği de doğru, ne kompleksli adamlarsınız kardeşim siz..
"İlk günah" daha doğru bir çeviri olurdu bence de. Geriye bakınca onu akıl edemediğimi fark ettim. Teşekkürler yorumunuz için.
Çok naif, hiç bir hayati, siyasi, ekonomik gerçekliği hesaba katmadan söylenen düşünceler. Hayat bu kadının söylediği gibi eşit değil maalesef. Bırakınız yapsınlar dedin mi hep bir kesimin hükümranlığı olur. Tarih bununla dolu.
Kadının bir kitabını veya biyografisini okudun mu?
@@ScarletMadness liberal gençlik
@@eskitvturkiye774 ?
@@ScarletMadness o grubu biliyon mu
Kadın eşitlikten bahsetmiyor zaten, kadın kapitalist liberteryen. Felsefesini okuduğunuzda da göreceksiniz ki Ayn Rand'ın Dünya'ya hükmedin gibi bir ideali yok. Elinden geldiğince sadece kendin için çalış ve eğer başkalarının çıkarları senin çıkarlarınla uyuşuyorsa başkalarına yardım et. Bu programda da bu özgür ve adaletli bir toplum için hükümetlerin insanların yaptıklarına karışmaması gerektiğini savunuyor. Kadını yanlış anlamışsınız.
bu eleman nasil konusmaci olmus berbat berbat..
Klasik bir beyaz erkek : KABA
Kadın gayet sakin bir ses tonuyla konuşuyor adam ise fazla yüksek sesle kabullendirmek istiyor.Adam katolik midir nedir
Sömürgecinin filozofu.
@Johnny Bravosömürülenin, sömürgeci tarafından gafil avlanması ve suçlu olması da sömürgecilerin suçu değil mi? Sömürenlerin çoğu Sömürülülenlerin yanında doğup yaşasaydı onlarda öyle olmaz mıydı?
Evet sömürgecilerden biriside benim
@@SCBA-if4wl durmak yok vampirlige devam yani
@@zaferkucuk7494 Vampirleri severim
Anadolu felsefesi yanında
Bu eski rus felsefecinin zekası cücük kadar kalıyor.
Nefs neydi göstergesidir.
@@shawarmabagmls281 hayatı bitmiş uğraşmaya değmez
Ulan Anadolu felsefesi de savunmazsın ya
Dunyanin gelmis gecmis en igrenc yaratigi