Het water is weg, maar de schade is groot: inwoners Voeren geven inkijk in getroffen huizen

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 тра 2024
  • Inwoners Moelingen ruimen puin na zware overstroming: "Water steeg nog sneller dan bij watersnood van 2021"
    Na de "ergste overstromingen ooit" in de Limburgse gemeente Voeren is het waterpeil er weer gezakt. De rivier Berwijn trad er gisteravond uit de oevers na hevige regen en zette in geen tijd het dorpje Moelingen blank. Bij sommige inwoners kwam het water in hun huizen op borsthoogte te staan. De opruimwerken kunnen nu starten, maar 500 mensen zitten nog zonder stroom.
    Stefan Grommen
    Update 11:03
    07:29
    "Op een bepaald moment werd er op het raam geklopt: dat het spannend zou worden", zucht bewoner Jorg uit Moelingen. "Dan zijn we dingen omhoog gaan zetten. Het water steeg zo snel: er was geen houden meer aan. Op een paar uur tijd was het gebeurd. Dit was heel extreem." Jorg zag, net zoals zowat 150 andere gezinnen uit Moelingen, zijn hele benedenverdieping onderlopen.
    Een luchtbeeld van ondergelopen straten in Voeren
    Binnenland
    Voeren zwaar getroffen door overstromingen: "Dit is erger dan in 2021"
    Update
    vr 17 mei
    23:45
    "De situatie was veel erger dan in 2021", beaamt burgemeester Joris Gaens. "We konden op een bepaald moment in Moelingen bewoners niet meer veilig evacueren uit hun woning, omdat het water daar zo snel gestegen was. Zij zijn naar de eerste verdieping van hun woning moeten verhuizen. Daar hebben zich gevaarlijke situaties voorgedaan. Bij sommige inwoners kwam het water in hun huizen op borsthoogte te staan, verschrikkelijk om mee te maken."
    Er viel gisteren op sommige plaatsen tot wel 100 liter neerslag per vierkante meter. Het was vooral de Berwijn die het grootste probleem vormde, al traden ook andere rivieren buiten de oevers. De Berwijn zorgde vooral in Dalhem, net iets zuidelijker, in de provincie Luik, voor overlast. En al dat overtollige water stroomde van de hoger gelegen plaatsen naar de Voerense deelgemeente Moelingen.
    Wat zich hier gisteravond en vannacht heeft afgespeeld, was nog vele malen erger dan in 2021
    Karen De Smedt van brandweerzone Oost-Limburg
    De piek lag ergens tussen 23 uur en 1 uur 's nachts. Ook Karen De Smedt van brandweerzone Oost-Limburg wist toen niet wat ze zag. "In 2021 hebben we de grote watersnood gehad in België: toen was Voeren ook zwaar getroffen. Maar wat zich hier gisteravond en vannacht heeft afgespeeld, was nog vele malen erger. Er stonden straten blank die toen niet onder water stonden. Het grote verschil was de snelheid waarmee het water steeg. Dat was ongezien. Daar waren wij als brandweer niet tegen opgewassen, ondanks het feit dat wij al massaal aanwezig waren vanaf 18 uur."
    Rond 10 uur is er wel een tijdelijke noodgenerator in de Dorpsstraat in Moelingen geïnstalleerd om alleen smartphones van de getroffen bewoners op te laden. Elektriciteitskasten, die onder water stonden in huizen, moeten uitgeschakeld blijven of worden. Alleen Fluvius-medewerkers mogen de hoofdschakelaar weer aanzetten.
    Opruimen
    Het onthaalcentrum in het Nederlandse Eijsden, dat gisteravond werd geopend, is weer gesloten. De inwoners zijn vanochtend teruggekeerd naar hun woningen en de opruimwerken zijn gestart, zegt burgemeester Gaens. "Alle straten blijven afgesloten voor doorgaand verkeer, zodat alle diensten hun werk kunnen doen."
    Bekijk hier enkele foto's van de nasleep van de wateroverlast in Moelingen:
    In sommige huizen in Moelingen is de waterschade groot.
    Het opruimen kan beginnen in Moelingen.
    De inwoners van Moelingen probeerden tevergeefs hun woningen beschermen tegen het water.
    De straten worden stilaan weer begaanbaar.
    Op sommige plekken staat het water nog erg hoog.
    De snelweg E25, tussen Luik en Maastricht, is trouwens ook nog volledig afgesloten ter hoogte van Moelingen. En ook op de spoorlijn tussen Luik en Maastricht is ter hoogte van Wezet het treinverkeer onderbroken. De Nederlandse spoorwegmaatschappij NS legt pendelbussen in tussen Maastricht en Wezet.
    Voor de pompwerken krijgen de hoofdstraten en doorgangswegen van Moelingen prioriteit. Alle wegen zullen geïnspecteerd worden op veiligheid en stabiliteit en vervolgens vrijgemaakt. Verschillende ploegen van de brandweerzone Oost-Limburg en de Civiele Bescherming zullen pompen en met bulldozers puin en modder ruimen. Kelders of garages met een mazoutgeur of zichtbare mazout op het water mogen nog niet leeggepompt worden: daar is eerst een inspectie van de brandweer nodig.
    We hebben maar een marge van zo'n 30 centimeter. Eén zware onweersbui zou ons weer in de problemen kunnen brengen
    Meer van onze video's zien? Abonneer je hier: / vrtnws
    Jullie hebben allemaal het recht om jullie mening te geven, maar heb respect voor elkaar. Reacties waarin je scheldt of iemand persoonlijk aanvalt, worden verwijderd.

КОМЕНТАРІ • 55

  • @rozijntje
    @rozijntje 24 дні тому +2

    Dit is precies waarom right to repair zinvol is.
    Elektronica is wellicht onherstelbaar beschadigd, maar volledige huishoudtoestellen moeten weggooien omwille van onbereikbaar (dure) onderdelen is zonde.

  • @BAn-hy3ts
    @BAn-hy3ts 23 дні тому

    Voeren ligt in Vlaanderen en is een Nederlandstalige gemeente. Dus waarom hoor ik soms Frans, ook in het nieuws van gister? Groet uit NL.

    • @josgulikers3104
      @josgulikers3104 22 дні тому

      Er wonen ook Frans- en Duitstalige burgers. Dat heeft te maken met ondermeer de Vlaams/Waalse taalgrens en de nabijheid van Duitsland.

  • @Joe-born1986
    @Joe-born1986 24 дні тому +4

    Geo-engineering!

  • @AltijdGedaan-ho9vc
    @AltijdGedaan-ho9vc 24 дні тому +4

    Hoe? We waren toch aan het opwarmen? Waarom zit deze brave man met zoveel water en staat zijn huis niet kurkdroog? Of is dat klimaat ook trans?

    • @rjd00729
      @rjd00729 24 дні тому +2

      Het is opwarming, het ergste zal nog komen.

    • @AltijdGedaan-ho9vc
      @AltijdGedaan-ho9vc 24 дні тому

      @@rjd00729 en gij gelooft dat allemaal, ik zit hier te bibberen van de kou omdat ik mijn verwarming afgezet heb want die gaan we niet meer nodig hebben en toch moetn we de verwarming langer aanzetten! Ik dacht alléz we gaan minder betalen voor verwarming maar het is allemaal omgekeerd!

    • @Joe-born1986
      @Joe-born1986 24 дні тому +2

      @@rjd00729 Als ze het weer verder blijven manipuleren wel.

    • @KrisMaertens
      @KrisMaertens 24 дні тому +2

      Ze hebben de naam verandert naar klimaatverandering. Nu kunnen ze er alles op verhalen,te warm,te koud,te nat te droog,...allemaal klimaatverandering....

    • @Diabloman-cr6br
      @Diabloman-cr6br 24 дні тому +10

      De opwarming van de aarde leidt tot extremer weer. Dus in ons geval voornamelijk zwaardere regenval. Ga naar Spanje en daar zie je veel meer hittegolven, droogte, bosbranden..