Cat au produs panourile fotovoltaice in doi ani. Sunt rentabile?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 жов 2024
  • Abonati-va la canalul meu: bit.ly/2JwK6xw
    Panourile fotovoltaice dupa 1 an. MERITA sau NU sa le instalezi?: • Panourile fotovoltaice...
    Au trecut deja doi de cand am instalat #panouri #fotovoltaice si vreau sa va arat care a fost productia lor si daca renteaza sau nu instalarea lor.
    De data aceasta productia a fost chiar mai mica decat in primul an. Asta si datorita vremii noroase din prima parte a anului.
    Aceste panouri nu sunt #ieftine, la fel nici montarea lor. Asa ca va invit sa vedeti care este rentabilitatea unui astfel de sistem.
    Dupa parerea mea ceea ce trebuie retinut din film este productia pe care o realizezi cu o instalatie de 2.5 kw. Cand cineva cauta sa isi instaleze fotovoltaice poate sa ia aceasta productie si prin regula matematica de trei simpla poate sa isi calculeze cat o sa ii produca instalatia pentru care are oferta. Compara cu cat trebuie sa plateasca pentru ea si vede in cati ani isi recupereaza investitia. Exista si un site specializat unde se pot face astfel de simulari ale productiei. Am facut un film pe care puteti sa il vedeti aici : • Cum să calculăm rapid ...
  • Навчання та стиль

КОМЕНТАРІ • 107

  • @danielzagrean5133
    @danielzagrean5133 2 роки тому +11

    Fotovoltaicele fara backup de baterii, dar chiar si cu backup, sunt si nu prea o solutie pentru reducerea poluarii. Energia electrica este la cerere, centralele termice trebuie sa fie pregatite mereu sa furnizeze energie catre consumatori.
    Sa presupunem ca toti am avea fotovoltaice: pe timp de soare nu avem nevoie deloc de curent de la centrala, dar daca in miezul zilei se innoreaza rapid, toti vom solicita curent de la centrala, si daca ea functiona la 10% pentru ca nu a fost cerere, nu va fi in stare sa ne acopere "umbra" in cateva zeci de minute.
    Stocarea energiei este marea problema de rezolvat pt a reduce semnificativ poluarea centralelor termice.

    • @orchestratorul
      @orchestratorul 2 роки тому +1

      Se poate stoca energia si in apa spre exemplu ... iti iei un puffer cu serpentina si iti prepara apa calda .. si caldura ! Vara poti sa dai drumul la aer conditionat pentru confort... :D

  • @Stuparulvesel
    @Stuparulvesel 3 роки тому +13

    Excelent feedback. Onest!
    Cred ca cel mai bun impuls(subvenție) ar fi ca diferenta dintre prețul de consum/producție sa scadă considerabil. În acest moment este o batjocură sa primești curent de 3x mai scump fața de curentul produs vândut în rețea. Cu cât această diferență se va subția, cu atât se va încuraja adoptarea fotovoltaicelor. Așadar decizia este foarte politică.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 роки тому +3

      Multumesc pentru mesaj. Da, e normal sa existe o diferenta dar nu ata de mare. Aveti mare dreptate, cred ca multe lume ar fi mai motivata sa instaleze fotovoltaice daca aceasta diferenta ar scadea.

    • @adriantaichis4666
      @adriantaichis4666 3 роки тому

      @@MiniTehnicus Salut , ce recomanzi pentru un consum de 10 kwh/zi și consum de 6kwh/zi in timpul zilei cât e soarele pe cer , dar doar offgrid pentru că aici nu pot da in retea?

    • @icstreispe13
      @icstreispe13 2 роки тому +1

      intotdeauna va fi o diferenta pentru ca vor fi acele costuri de transport si distributie, care vor face diferenta, chiar daca costul de productie il vor echivala 1:1

    • @orchestratorul
      @orchestratorul 2 роки тому

      @@adriantaichis4666 pai panouri impreuna cu o mica eoliana ar fi ideal ! Panourile pot fi si sh

    • @gheorgheamza
      @gheorgheamza 2 роки тому

      Numai la prosti de romani e asa

  • @Cr86Yn
    @Cr86Yn 3 роки тому +7

    Te rog sa faci si un video despre prizele inteligente care livreaza curent doar cand este surplus. Fronius are ceva asemanator, ohmpilot se numeste.

  • @catalingherzan3829
    @catalingherzan3829 3 роки тому +3

    Apreciez mult tot ceea ce ati facut si asta ar trebui sa faca si altii... Luati in considerare doar ideile pozitive constructive de aici nu bagati in seama aiurelile nefondate... Stima si respect pentru onestitate si ambitia cu care ati realizat totul indiferent de ceea ce vi se spune...

  • @Gabriel-fi3kn
    @Gabriel-fi3kn 2 роки тому +3

    Foarte ok informatia. Multumim pentru detalii. Desi probabil e greu sa umblati la partea de instalatii, ar merita o pompa de caldura (daca nu aveti deja) si pentru productia de ACM s-ar preta un sistem de panouri de incalzire apa (probabil 3-4 sunt suficiente pentru incidenta solara foarte buna de care dispuneti la casa). O mica observatie: sa faceti mai corect distinctie intre kW (putere) si kWh (energie). Perfect de acord ca in acest moment sistemele de acest fel ajuta mai mult mediul inconjurator decat "reglarea" bugetului fiecarei familii, si recomand si eu instalarea de catre cei care au aceste posibilitati. In plus, poate in timp, se va plati inapoi pretul corect pentru energia injectata in retea.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 роки тому +2

      Multumesc pentru mesaj. Pentru ACM intentionez sa montez panouri solare pentru incalzirea apei. Am deja instalate pentru o alta locatie si sunt foarte multumit de eficienta lor.
      Legat de kW vs kWh aveti perfecta dreptate, incerc sa ma corectez doar ca uneori « ma ia valul » si le folosesc incorect.

    • @shmadmanuts
      @shmadmanuts 2 роки тому

      daca iernile sunt blande - o pompa de caldura ar fi o investitie buna, daca nu... costurile la una cu rezervor subteran cam pisca

  • @CL-eg6qz
    @CL-eg6qz 3 роки тому +1

    F interesanta explicația!! Intenționez să montez și eu un sistem. Nu cred că există payback mai rapid de 6 ani. Cred că un lucru este important de subliniat însă, un consumator mare, sa zicem 1000 kw, are oricum o factura la curent imensa iar după instalație in fct de MARIMEA sistemului și comportamentul de consum va compensa parțial sau total factura.1) O compensare totala, lunara, înseamnă că factura la Enel o sa fie 0...deci bani nu mai pleacă la alții ci rămân la tine. De aici înainte compensezi doar instalația prin faptul că NU mai scoți din bugetul casei bani pt factura că până înainte de instalare. 2) Compensare parțială, probabil majoritatea situațiilor, o parte din producția proprie este "vândută" la Enel din cauza disponibilității propriei producții. In cazul acesta , dacă totuși producția ta este egală cu consumul, încă plătești la Enel, dar mai puțin decât plăteai înainte. Diferența acoperă payback-ul instalației. .... in final, cred că este importanta dimensionarea corecta, orientarea panourilor, stilul de consum și da... nu se compensează in 3-4 ani.

  • @Athena_VT
    @Athena_VT 2 роки тому

    Domnul meu mare dreptate aveți, și eu am o casa total electrica, cu un consum de peste 12000 de kw anual, detin instalație fotovoltaica cu invertor trifazic ,eu chiar nu ma mai gândesc sa îmi scot investiția, panourile pt mine sunt doar de a reduce din avântul facturilor care pur și simplu au luat-o razna 1, 35 RON/kw(deocamdata) . Pt iarna nu se pune problema sa reduc factura din panouri, soluția la mine am gasit-o la INDUCTIE centrala electrica normala 9kw vs centrala electrica inductie 50% reducere kw (timpul de încălzire rapid al apei la jumatate) boiler pe inductie (la fel) plita pe inductie (la fel) am redus factura la nivelul gazelor naturale. De acum înainte tine de coordonarea cu soarele. Mulțumim pt. informațiile date de d-voastră.

  • @danielssandu5578
    @danielssandu5578 2 роки тому +1

    M-am abonat la canal, felicitari! In legatura cu instalatia de fotovoltaice, am auzit explicatia ta despre absenta bateriilor. Dar la 800 kWh injectati anual de instalatia ta in retea, la pret de nimic, si la costul actual al bateriilor, rezulta ca in fiecare an ai amortiza pretul a cel putin unei baterii de stocare. Din alte surse pe youtube iti recomand si supercondensatoare instalate in paralel pe baterii, pentru a prelungi durata de viata a bateriilor.

  • @soniamiloshenco3203
    @soniamiloshenco3203 2 роки тому +1

    E bine pentru cel de-al doilea video anual. Te rog sa nu renunti si in fiecare an sa faci cate un video cu productia panourilor pentru a vedea fiabilitatea panourilor in timp.

  • @IonelHerteg
    @IonelHerteg 2 роки тому

    Parerea mea personala este, ca in acest moment sistemele fotovoltaice au un f. mare avantaj in zonele unde nu poti avea deocamdata, o sursa de curent electric.
    In video este f. bine prezentat, in alte conditii ce avantaje si ce dezavantaje, sunt.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 роки тому +1

      Multumesc!

    • @deniszbayraktar
      @deniszbayraktar 2 роки тому

      @@MiniTehnicus salut, ai spus ca in toată casa folosesti doar energie electrică . Imi poți spune te rog cât îți vine factura pe timp de iarna ? Și câți m2 are casa ?

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 роки тому +2

      @@deniszbayraktar Salut, pana sa vina Tesla consumam in jur de 14 500 kwh pe an. Cu masina electrica o sa mai cresc cu 30-40 %.
      Casa are subsol (care nu e incalzit), parter si etaj mansardat. Aprox 90 mp per nivel. Am un sistem de incalzire cu pompa de caldura prin vaporizare (
      ua-cam.com/video/C4GuP5euhq0/v-deo.html ) care mie mi se pare foarte eficient. Boilerul electric pentru apa calda este al doilea mare consumator din casa asa ca am decis sa il inlocuiesc cu ceva mai nou cu panouri solare.

  • @localnicdelanationala6103
    @localnicdelanationala6103 2 роки тому

    Un calcul de eficienta a sistemului porneste in mod obligatoriu, de la valoarea investitiei. Daca eu nu stiu cat a costat intreaga instalatie nu pot sa imi dau seama daca merita sa fie facuta.
    Vorbiti de blocarea banilor un numar de 3, 5 ani dar fara sa spuneti care este suma blocata.
    Daca as sti ca investitia pentru un kit de 3 kw este de ex. 25.000 lei, pe baza tarifului de 1 leu pe kw si a consumului meu de 250 kw lunar, inteleg ca as acoperi cheltuiala in ccx. 8 ani.
    Daca insa evolutia pretului pe kw este asa cum s-a aratat in iarna asta , putand ajunge la 2.5 lei ( asa cum e de ex. In germania ) , amortizarea se face in cca 3.5 ani.
    Desigur ca subventia de 20000 lei este foarte buna ducand la recuperarea celorlalti 5000 lei in cca 1.5 ani an

  • @krissnikk2000
    @krissnikk2000 2 роки тому +1

    Toți vânzătorii vor sa câștige ei, nu clientul, mint, fără scrupule, nu contează decât profitul lor și dacă te prostesc cât mai mult, foarte bine. Toți cauta sa vândă mai mult decât ai nevoie, tot pentru profitul lor. Mulțumesc pentru ce arătați și explicați.Ce marca de priza inteligenta folosiți?

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 роки тому +1

      Multumesc pentru mesaj. Folosesc mai multe tipuri de prize pentru diverse device-uri din casa. Un model este acesta: ua-cam.com/video/8haTnxqeC6k/v-deo.html pe care le gestionez din aplicatia Smart Life
      In ultima perioada insa am cumparat de la Sonoff (gestionate din aplicatia eWeLink) si imi plac mai mult acestea. Inca nu am gasit timpul necesar sa le fac un review dar urmeaza in scurt timp sper.

    • @krissnikk2000
      @krissnikk2000 2 роки тому

      @@MiniTehnicus mulțumesc, și eu am folosit sonoff și o chinezărie dar la mine nu au fost stabile.

  • @acrometrall9701
    @acrometrall9701 2 роки тому

    Imi dau proiectul de licență la facultate pe energie regenerabila (panouri fotovoltaice) si vreau sa spun ca videoclipurile tale mă ajută cu documentarea !

  • @Onarth
    @Onarth 2 роки тому

    Absolut CORECT!! 👍👍👍

  • @newlife6949
    @newlife6949 3 роки тому +1

    In cazul dmv investitia a fost foarte mare, panouri scumpe, microinvertoare foarte scumpe. Fiecare panou individual se putea masura si cu instalarea un Wattmetru pe iesirea panoului...
    In cazul majoritar, cumperi panouri solare la 1leu/Watt-ul + invertor exemplu de 5kw 3500lei, Mai poti pune si niste acumulatori lifepo4 sau litiu de pe masini electrice cu un cost de 150euro per kw.
    Si astfel se merita investita, in Romania, in prezent. Cand ati montat dmv, erau alte preturi, si locuiti mai la vest. Franta?

    • @costelpopa2065
      @costelpopa2065 2 роки тому

      puterea se poate masura cu un wattmetru dar la ce foloseste daca nu e conectat la un sistem de inregistrare a datelor pt a face analiza ?!

  • @stirbanioanflorian
    @stirbanioanflorian 2 роки тому

    Super onest explicat ! 👍

  • @bogdancraciun3189
    @bogdancraciun3189 3 роки тому +3

    Calculul pentru amortizare nu se poate face in mod corect.
    Cu cat energia se scumpeste ( si trendul in ultimi 20 de ani e doar de scumpire ) perioada de amortizare scade.
    Daca mai luam in calcul o posibila compensatie 1:1 per kwh pe viitor, perioada de amortizare scade si mai mult.
    In plus, pretul pentru instalatile fotovoltaice a fost intr-o scadere in ultimi ani.
    Si eu am investit recent intr-un sistem de 10kwh pentru casa personala. Astept sa treaca un an sa fac si eu aceste calcule.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 роки тому

      Aveti dreptate cand spuneti ca pretul instalatiilmor scade de la an la an. Am spus si in film acest lucru. Dar fiecare isi calculeaza amortizarea la pretul din momentul instalarii. Din acest motiv eu evit sa spun cat m-a costat pe mine instalatia. Ceea ce cred ca este relevant este cat produce o instalatie de o anumita capacitate. Apoi fiecare om poate sa isi faca calculul stiind cat trebuie sa investeasca si cam in cat timp isi amortizeaza investitia.
      In ceea ce priveste compansarea kwh pe kwh nu cred ca este posibila. Am auzit ca exista tot felul de proiecte insa nu cred ca are cum sa fie puse in practica. In primul rand exista anumite pierderi pe reteaua de transport. Compania care se ocupa de infrastructura ar avea doar pierderi din aces motiv. Nu este ceva realizabil intr-o economime de piata. In plus cei care avem fotovoltaice ar insemna ca injectam in sistem ziua, cand pretul de productie e mai mic pentru ca produc toate fotovoltaicele si sa consumam din retea noaptea cand productia se bazeaza pe combustibili fosili mai mult si cand automat costul de productie este mult mai mare. In acelasi timp insa cred ca raportul actual de 3 la 1 este hotie pe fata din partea companiilor de electricitate. Realist cred ca un raport de 1.5 maxim 2 kwh injectati la 1 kwh consumat ar fi mult corect prentru toate partile implicate (prosumatori vs companii de electricitate)

    • @marianoprea432
      @marianoprea432 3 роки тому

      Buna ziua !Cat a fost investiția ?

    • @ValentinSorin8888
      @ValentinSorin8888 2 роки тому

      @@MiniTehnicus care a fost investiția pe care ați făcut-o? Mulțumesc

    • @bogdancraciun3189
      @bogdancraciun3189 2 роки тому +2

      @@MiniTehnicus , ce multe s-au schimbat in ultimele 3 luni, nu? Energia s-a scumpit de 3 ori iar compensatia 1:1 a devenit realitate. Deja calculele cu amortizarea sunt foarte diferite

  • @asn9337
    @asn9337 2 роки тому

    pai marea problema cred este a companiilor de electricitate care platesc la o treime valorea kW injectat in retea. daca ar plati la un pret corect (pret intreg pentru 1 kW), amortizarea s-ar face mult mai repede. inteleg ca injectarea se face ziua cand casa nu consuma prea mult iar consumul se face seara/noaptea/toamna/iarna cand casa nu produce suficient. totusi cred ca statul ar trebui sa gaseasc o solutie mai buna de compensare a celor care produc prin fotovoltaice

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 роки тому

      Corect. Asta este una dintre solutii.

  • @florianispas3276
    @florianispas3276 2 роки тому

    Conversia fotovoltaica este mult mai putin eficienta decat cea solar-termica. Incalzirea unei case ar fi salvat multi kWh daca ar fi fost facuta cu captatoare solare (fie cu tuburi vidate, fie plane). Dealtfel si apa calda menajera la fel, si doar la nevoie, ocazional sa incalziti cu termorezistenta. Ca idee, un panou fotovoltaic are randament uzual de 10-12-15% in functie de tehnologie si calitate, iar un captator solar-termic are minim 65% si poate ajunge la 85-90%.

  • @ZenoHome
    @ZenoHome 2 роки тому

    Frumos explicat!!!

  • @rokaraoke
    @rokaraoke 3 роки тому +1

    Exista proiect de lege în dezbatere care permite sa primești KW pentru KW. Energia injectata în plus se poate consuma în 2 ani. Totodată se introduce și răspunderea financiara a clientului activ pt dezechilibrul aduse retelei(ce o fi însemnând asta? )

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 роки тому +1

      In ceea ce priveste compansarea kwh pe kwh nu cred ca este posibila. Am auzit de acest proiect insa nu cred ca are cum sa fie pus in practica.
      In primul rand exista anumite pierderi pe reteaua de transport. Compania care se ocupa de infrastructura ar avea doar pierderi din aces motiv. Nu este ceva realizabil intr-o economime de piata, eu ii dau un kwh dar pana ajunge sa il vanda se mai pierde din el pe retea.
      In plus cei care avem fotovoltaice ar insemna ca injectam in sistem ziua, cand pretul de productie e mai mic pentru ca produc toate fotovoltaicele si sa consumam din retea noaptea cand productia se bazeaza pe combustibili fosili mai mult si cand automat costul de productie este mult mai mare. In acelasi timp insa cred ca raportul actual de 3 la 1 este hotie pe fata din partea companiilor de electricitate. Realist cred ca un raport de 1.5 maxim 2 kwh injectati la 1 kwh consumat ar fi mult corect prentru toate partile implicate (prosumatori vs companii de electricitate)

    • @TheEmanus1947
      @TheEmanus1947 3 роки тому

      Salut. Ai idee ce pret primeste o companie pe kw vandut in retea?

    • @TheEmanus1947
      @TheEmanus1947 3 роки тому

      @@MiniTehnicus Salut. Ai idee ce pret primeste o companie pe kw vandut in retea?

    • @catalinandriescu6786
      @catalinandriescu6786 2 роки тому

      0,23 lei

  • @ovidiumarin2341
    @ovidiumarin2341 2 роки тому

    salut, bune informatii.
    din decembrie 2021, se da 1:1 kw.
    adica bagi 1 scoti 1
    e lege data!
    pe acumulatori NU SE MERITA investitia

  • @alexandrucimpoer8507
    @alexandrucimpoer8507 3 роки тому +5

    Avantajul e ca nu mai esti furat la factura iar 2 la mâna nu te mai sperie cresterea pretului.

  • @dburner2007
    @dburner2007 2 роки тому

    Salut, poti sa imi spui te rog:
    - ce model de panou si inverter ai mai exact (iq cat)
    - cu ce firma ai instalat (vreau tot enphase dar nu gasesc firma autorizata care sa monteze)
    - de unde ai achizitionat
    Merci

  • @buzatuconstantin1711
    @buzatuconstantin1711 3 роки тому +2

    La mine a fost foarte usor cu programul casa Verde !!!!!

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 роки тому +1

      Felicitari. Am incercat si eu sa montez la parintii mei prin "Casa Verde" dar nu am "prins" loc pe lista.

  • @greentractorsconsulting2980
    @greentractorsconsulting2980 2 роки тому

    O abordare corecta in filmuletul prezentat!
    Din datele prezentate in film banuiesc ca sunteti prosumator. V-as ruga daca se poate sa ma ajutati cu ceva informatii privind obtinerea certificarii de prosumator. Mentionez ca am o instalatie similara si am depus dosarul pentru prosumator la cei de la Distributie. Insa, pentru microinvertoare si panouri solicita ca documentatia ( certificate de conformitate si fise tehnice ) sa fie in limba romana sau tradusa la un traducator autorizat. Dvs cum ati procedat! Ce pasi ati mai urmat dupa certificarea ca prosumator? Multumesc!

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 роки тому +1

      din pacate nu m-am ocupat eu partea de birocratie. firma care a instalat panourile a facut si actele. mi-au facut mai multe modificari la casa si la instalatia electrica. eu am cumparat o casa deja construita la care am facut modificari .

  • @MrBliviu607
    @MrBliviu607 3 роки тому

    Felicitari ! 😊👍🏼

  • @ValentinSorin8888
    @ValentinSorin8888 2 роки тому +1

    Poate nu am fost eu atent, însă care a fost investiția toatele pentru panourile instalate și toate sistemele auxiliare.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 роки тому

      Nu am spus costul investitiei in film din mai multe motive.
      1. Am facut mai multe investitii pe partea electrica a casei printre care si montarea panourilor. A fost o factura totala care a inclus si alte investitii.
      2. Pretul panourilor scade de la an la an. Dupa 2-3 ani pretul este foarte mare in comparatie cu ceea ce se gaseste pe piata. De exemplu la momentul scrierii acestui comantariu se gasesc oferte chiar si in jur de 1000 euro/kw. Desigur trebuie avut insa in vedere sa fie si o oferta serioasa. Un pret foarte bun poate sa ascunda multe probleme.
      3. Dupa parerea mea ceea ce trebuie retinut din film este productia pe care o realizezi cu o instalatie de 2.5 kw. Cand cineva cauta sa isi instaleze fotovoltaice poate sa ia aceasta productie si prin regula matematica de trei simpla poate sa isi calculeze cat o sa ii produca instalatia pentru care are oferta. Compara cu cat trebuie sa plateasca pentru ea si vede in cati ani isi recupereaza investitia. Exista si un site specializat unde se pot face astfel de simulari ale productiei. Am facut un film pe care puteti sa il vedeti aici : ua-cam.com/video/qLb1oEwhdP8/v-deo.html

  • @angheln.3065
    @angheln.3065 3 роки тому +1

    Adevărul este că dacă ar fi fost atât de avantajos cei care distribuie energia electrică ar fi produs ei energie solară.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 роки тому +1

      Corect. Ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca pentru marile parcuri fotovoltaice exista si certificatele verzi care ar trebui sa faca si mai rentabila o astfel de investitie.

  • @EcuXP_Chiptuning
    @EcuXP_Chiptuning 2 роки тому

    Nu ai inteles! Tu ai o solutie cu micro invertere care este scumpa! la un sistem conventional cu panouri si un singur inverter daca este sa compari pretul la 3kw vs 30kw putere instalata o sa vezi ca nu este de 10 ori mai mare! se economiseste la inverter deci un inverter de 30kw nu este de 10 ori mai scump ca unu de 3kw.

  • @catalinandriescu6786
    @catalinandriescu6786 2 роки тому

    Salutare! Ai idee in Romania cum functioneaza pentru prosumatori compensarea consumului, daca exista deja? Din cate am inteles eu, platesti la pret normal ce consumi si iti plateste furnizorul la pretul mic ce injectezi in retea, compensarea facându-se la nivel financiar si nu la nivel consum KW. Asa este? Multumesc!

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 роки тому +3

      compensarea nu se face kw pe kw. Ceea ce consumi iti este facturat la pretul normal (din contract). Pentru ceea ce injectezi iti vine o facuta cu minus insa pretul per kw este mai mic decat la cel consumat. Ca idee generala trebuie sa ai in calcul ca injectezi 3 kw si primesti pretul pentru unul consumat.

  • @denisdenis9150
    @denisdenis9150 2 роки тому

    Bună spune e și cât Tea costa tot terog.

  • @cipriannicolae4589
    @cipriannicolae4589 2 роки тому

    Buna ziua, cu ce distribuitor aveți contract de prosumator ?! Eu am depus dosarul la E-distributie și nu pot beneficia de certificatul de prosumator deoarece E-distributie Muntenia nu au agreat invertoarele Enphase IQ7A.

    • @RobertEaglefy
      @RobertEaglefy Рік тому

      Salut, ai reușit sa iti obții certificatul de prosumator cu acele microinvertoare? Urmează sa îmi iau și eu IQ7+/IQ7A fiindcă se întâmplă sa primesc umbra de la copacii de langa, iar un invertor în serie pur și simplu nu se justifica în cazul de fata. Un singur panou dacă e un pic umbrit le va face și pe toate celelalte sa isi piardă din producție.

    • @cipriannicolae4589
      @cipriannicolae4589 Рік тому

      @@RobertEaglefy Da, sunt prosumator din iulie 2022 la Enel Muntenia cu microinvertoare IQ7A ( Maxeon 5 ).

  • @marianbalteanu9637
    @marianbalteanu9637 2 роки тому

    Să trăiți am un Inverter EAsun 5kw 48v pv 450v hibrid . Vă rog daca aveti buna plăcere sa ma ajutati cu acest răspuns : Cîte panouri îmi trebuie pentru acest inverter sa-l pot folosi maxim 5kw .mă refer la cîte panouri, și de cît trebuie sa fie adică volți amperi si wati , puse în serie vreau să-l folosesc la puterea lui de 5kw va rog daca vreti sa mă ajutati cu un răspuns vă multumesc sanate multă

  • @SolarSmart
    @SolarSmart 2 роки тому

    Ai facut socoteala in cat timp iti scoti banii investiti?

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 роки тому

      Pretul panourilor scade de la an la an. Eu acum patru ani le-am cumparat la un pret “astronomic” fata de pretul lor de azi. In cazul meu este vorba de vreo 10 ani, poate 8 in conditiile actuale ale cresterii preturilor per kwh.
      Cine monteaza in ziua de azi, poate sa recupere mai repede. Preturile au scazut considerabil, chiar sub 1000 euro / kw instalat

  • @ovidiubardan6110
    @ovidiubardan6110 3 роки тому

    Bravo bravo

  • @nicolae-bogdanianc2697
    @nicolae-bogdanianc2697 3 роки тому

    Ati luat cumva in calcul sa puneti un Invertor Central, cum spunea cineva in video-urile anterioare? Ce credeti despre un invertor central?

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 роки тому +1

      Din ce am vorbit cu unele persoane foarte bine pregatite in domeniu este foarte posibil ca un invertor central sa creasca productia insa nu are cum sa fie ceva spectaculos. probabil 5-10% in plus.

    • @nicolae-bogdanianc2697
      @nicolae-bogdanianc2697 3 роки тому +1

      @@MiniTehnicus Va multumesc. O ultima intrebare: costul unor baterii poate fi de 6000 RON, de ce nu ati adoptat aceasta varianta? Stiind ca dvs importati 11000 KW, pe care platiti anual 8100 RON.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 роки тому

      @@nicolae-bogdanianc2697 Pentru ca bateriile trebuie schimbate dupa cativa ani. Unii spun 4-5 ani, altii spun ca poti sa mergi pana la 8 ani cu ele. Cert este ca nici Tesla care din punctul meu de vedere au cele mai avansate baterii din lume nu le garanteaza mai mult de 4 ani. Nici daca se foloseste tarif de noapte sa se incarce noaptea ca sa consumi ziua nu cred ca se amortizeaza in cativa ani. Nu am studiat foarte in detaliu dar asta e parerea mea.
      Oricum eu reusesc sa consum 60-70% din productie in regim propriu pentru ca folosesc prize inteligente care pornesc consumatorii atunci cand exista productie pe fotovoltaice. Prizele costa cativa euro daca le iei din China si in plus efincientizezi mult consumul. Am in lista de filme unul despre cum am scazut consumul cu boilerul electric.

    • @nicolae-bogdanianc2697
      @nicolae-bogdanianc2697 3 роки тому

      @@MiniTehnicus Va multumesc. Puteti sa-mi spuneti cat consuma centrala electrica pe an? Ati facut o clasificare anuala cu consumatorii din casa?

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 роки тому

      @@nicolae-bogdanianc2697 Un film despre centrala de incalzire a casei si cat consuma il puteti vedea aici: ua-cam.com/video/C4GuP5euhq0/v-deo.html
      Ca o ierarhie a consumatorilor din casa:
      - pe primul loc este sistemul pentru incalzirea casei
      - pe locul doi boilerul pentru incalzirea apei menajere: ua-cam.com/video/BMxzozztwuA/v-deo.html
      - pe locul trei cred ca urmeaza frigiderele: ua-cam.com/video/VMTlIbpOzkg/v-deo.html

  • @bogdanistrate1903
    @bogdanistrate1903 3 роки тому

    Eu nu inteleg ceva ce ati explicat la minutul 4+. Ati calculat cat au produs panourile solare in decursul a doi ani si ati inmultit cu pretul pe care il plateati furnizorului dumneavostra de energie electrica, astfel rezultand o economie de x euro. Dar nu cred ca este corecta aceasta abordare, deoarece dumneavostra neavand acumulatori pt stocarea energiei electrice, presupun ca o parte din aceasta productie s-a dus in retea la un pret de 3x mai mic, astfel rezulta ca economia de bani nu este relevanta.
    Multumesc!

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 роки тому

      Eu calcul l-am facut in varianta "ideala" in care prin autoconsum se utilizeaza intreaga cantitate produsa. Am explicat asta spre sfarsitul filmului si am spus acelasi lucru si in filmul facut dupa primul an de exploatare.
      In realitate insa, asa cum spuneti si dvs. nu reuseste nimeni sa consume tot ce produce si atunci rentabilitatea panourilor este si mai scazuta. Eu folosesc prize inteligente si reusesc sa consum in jur de 70-80 % din ce produc dar 100% nu este posibil fara acumulatori.

  • @janeles100
    @janeles100 Рік тому

    Eu nu stiu cum ai calculat tu la 2,5 kw putere instalata sa ai 3000 kw pe an ,mi se pare mult fata de realitate

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  Рік тому

      Nu e calculat de mine dupa vreo formula. Atat a masurat aplicatia. Oricum vezi ca am un film si despre siteul UE care iti estimeaza productia. Si acolo tot cam atat calculeaza.

  • @criticulmuzical9120
    @criticulmuzical9120 3 роки тому

    Să înțeleg că ar fi rentabil dacă ai avea o mașină electrică? Doar că și acelea costă și nu puțin, deci nici așa nu-ți scoți banii rapid.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 роки тому +2

      Nu neaparat. Cu masina electrica esti plecat ziua la munca. Cand te intorci seara acasa nu mai e soare. Masina o incarci tot din retea peste noapte….Altfel spus am facut comamda pentru o Tesla. In decembrie trebuie sa vina asa ca o sa va tin informati daca merita sau nu masina electrica.

    • @criticulmuzical9120
      @criticulmuzical9120 3 роки тому

      Super!

  • @vicolgrigore4887
    @vicolgrigore4887 3 роки тому +1

    Cit va costat

  • @sebibednarszky598
    @sebibednarszky598 3 роки тому

    Salut .Atunci eoliana este mai eficienta intreb.
    .

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 роки тому

      Inca nu stiu dar am comandat una, destul de mica, de test sa vad ce randament are. Asa ca stati cu un ochi pe canalul meu pentru ca urmeaza evaluarea unei turbine eoliene.

  • @adadaadadda1473
    @adadaadadda1473 3 роки тому

    cum gasesc si eu astfel de aplicatie am panouri de la db solar

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 роки тому

      aplicatia folosita de mine se numeste Enlighten dar este special pentru EnPhase, modelul de microinvertere pe care le am. Este facuta de ei special pentru produsele lor. Cred ca cel mai bine intrebati producatorul panourilor sau firma care le-a instalat.

    • @adadaadadda1473
      @adadaadadda1473 3 роки тому

      @@MiniTehnicus Multumesc

  • @dorzsonszkisidonia3928
    @dorzsonszkisidonia3928 2 роки тому

    cit va costat toata aceasta instalare de fotovoltaice ?

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 роки тому

      Cat m-a costat pe mine nu cred ca este relevant pentru ca pretul unor astfel de instalatii scade de la an la an. A mea deja are doi ani.
      Ceea ce cred ca trebuie retinut este cat produce o instalatie de 2.5 kw. Cine vrea sa monteze fotovoltaice trebuie sa ia legatura cu un instalator, sa vada ce pret i se cere si cat de mare o sa fie instalatia. Apoi stiind cat produce una de 2.5 kw poate sa calculeze cat va produce instalatia ofertata si in cat timp isi recupereaza banii.

    • @dorzsonszkisidonia3928
      @dorzsonszkisidonia3928 2 роки тому

      @@MiniTehnicus multumesc .

    • @dany19991
      @dany19991 2 роки тому

      @@dorzsonszkisidonia3928 a raspuns domnul undeva prin comentarii ..pe scurt 4000 E panourile, si aprox 6-7 mii in total, componente ceva mai scumpe decat media pietiei daca am inteles bine.

    • @dorzsonszkisidonia3928
      @dorzsonszkisidonia3928 2 роки тому

      @@dany19991 multumesc mult.

  • @nicolae-bogdanianc2697
    @nicolae-bogdanianc2697 3 роки тому

    Si nu ati spus cat ati investit dvs in total?

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 роки тому +4

      Eu am cumparat un pachet mai mare care include si alte produse fata de cele prezentate in acest video si care nu au legatura directa cu productia de energie. Din acest motiv nu pot sa va spun un pret exact. Estimez undeva in jurul a 6 - 7 mii de euro. Asa cum spuneam si in video sunt panouri si microinvertere ceva mai scumpe decat media pietei. Un microinverter EnPhase este in jur de 200 euro la fel ca si un panou Bisol. Adica 400euro fiecare x10 bucati inseamna in jur de 4000 de euro doar panourile fara montare si partea din casa.
      Eu vorbesc despre preturile de la momentul instalarii, adica acum doi ani. Preturile scad in permanenta si sunt convins ca la un anumit moment instalarea panourilor o sa fie rentabila. Eu sper ca acest moment o sa vina cat mai repede.

    • @sonicsilviu
      @sonicsilviu 2 роки тому

      @@MiniTehnicus nu înțeleg cum spuneți că au costat mai mult decât media pe piața:). Este plin youtubeul de persoane care cu o investiție de 10k euro, nu au dureri de cap.
      Eu personal, urmăresc un canal unde tipul are o casa full electrica + 2 mașini electrice și cu o investiție de 15k da și în rețea. Mie mi se pare xa ai fost puțin păcălit la acele panouri.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 роки тому

      ​@@sonicsilviu cand am spus mai mult decat media de pe piata ma refeream ca se gasesc si panouri (kit-uri) mai ieftine. Sunt panouri produse in Europa deci mai scumpe decat cele aduse din China.
      Legat de "datul" retea si eu injectez in retea. In august de exemplu tot timpul injectez mai mult decat consum din retea. Asta nu inseamna ca la nivelul unui an nu consum mai mult decat injectez.
      Cu 15k euro in prezent poti sa iti instalezi o instalatie cu panouri din China de 10 - 15 kw ceea ce inseamna o instalatie mare fara baterii. Cu o astfel de instalatie produci anual intre 12 000 si 18 000 kw. Casa mea consuma anual 15 000 kw anual fara masina electrica. Acum ca am cumparat si o Tesla o sa sar lejer de 20 000 kw pe an. Problema este ca ce produci bagi in retea si iei inapoi la o treime. Adica bagi 3kwh si iei unul inapoi. Produci vara si consumi iarna.
      Cu alte cuvinte daca pe timpul verii bagi in retea 9000 kw, iarna o sa consumi 3000 kw ca sa ai factura pe zero. Eu 3000 kw consum in mai putin de o luna de iarna. Restul..... din retea.

  • @marcelpopescu8311
    @marcelpopescu8311 2 роки тому

    Atila cât exista soare ce tot ii dați cât consuma lat montat este soare ce contează cât produce

  • @seda14us
    @seda14us 3 роки тому

    Corect...Nu se merita sa investesti in Panouri Fotovoltaice + Toate celelalte.... Costa Foarte Mult, inca.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 роки тому +1

      multumesc ca sunteti de acord cu mine!