Çok aydınlatıcı bir video olmuş gerçekten üstat emeğine sağlık Fakaaat o sıcaklık grafiğini daha iyi anlaşılabilir olsun diye maksatlı olarak yanlış çizdiğini düşünüyorum.
Abi ya sen valla fazlasın bu yayıncılıkta. Mühendislikten gelen teorik bilgilerinle, sürekli sahadan gelen uygulamalarınla harbi Türkiye'de sayılı kanaldan birisin. Geçtim Türkçe kaynakları yabancı kaynaklarda bile böyle yazılı veya görsel kaynak bir elin parmaklarını geçmiyor. Gerçekten teşekkür ederiz sana bu uğraşın için :) Şu anda arabam yok, ama ona rağmen her kelimesini tek tek dikkatle dinledim. Bu bilgiyi başka yerde bulamam.
@@aliyatarkalkmaz merhaba. Araba sahibi olmadan önce o meşhur expertiz kanalı, araba sahibi olduktan sonra ise sekizsilindir abonesi olmak kadar ileri seviye bir hareket yok. Benim favori ikilim bunlar.
ben kolay yorum yazma taraftarı değilimdir :) ama bu kara tahta serisiyle gerçekten farkını ortaya koyuyosun üstad, milletçe, ülkece bilgilenmeye ve aydınlanmaya çok ihtiyacımız var. özellikle de konu trafik ve otomobil ise! aydınlattığınız için teşekkür ederiz.
Etem bey harikasınız. Bilgiler gayet doyurucu keşke 2016 da bu bilgileri sizden öğrenmiş olsaydım. O vakitlerde sahibi olduğum Corollamın antifirizini komple boşalttırıp gittiğim tamirhanede bulunan hiç duyulmamış bir markadan kırmızı antifirizle değiştirdik. Bir müddet sonra araç su eksiltmeye başladı fakat hortumlar ve devirdaim tarafında kaçak gözükmüyordu en sonunda soğuk havalarda gece sürüşünde trafikli yolda ışıklarda dururken öndeki araçlara iyice yaklaşınca benim araçtan hararet normal seviyede olmasına rağmen buhar çıktığını farkedince radyatörü söktürüp teste soktuk içine hava doldurup su dolu kesilmiş varile soktuğumuzda her yerinden hava kabarcıkları çıktı anladıkkı o antifirizin dandikliği bizim radyatörü delik deşik etmiş. Bana pahalıya mal olmuştu ucuz antifiriz. Yeni radyatörü takar takmaz o günden sonra tek tercihim Total Glacelf AutorSupra.
Teşekkür ederiz. Verdiğiniz bilgilere. Aracımın antifirizini değiştirirken dört yıl önce vermiş olduğunuz bilgilerden faydalandım. Bende saf su ile %50 karışım ile koydum. Sanayide başka tip antifiriz koymuşlar. Bilinçli olmak gerçekten önemli. Sizi izlemeye devam. Özellikle teknik konularda. Teşekkürler...
2 yıl önce ustanın kalitesiz antifriz kullanımı yüzünden aracım borularını ve gaz kelegini delmişti. Metal gaz kelebeği bildiğin delinmişti. Ben Kiev'de yaşıyorum burasi kışın -30ları görüyor. O yüzden kaliteli antifriz, kaliteli akü ve kaliteli lastik her şeyimiz 😊😊
Eksik bir nokta var yanliz karisimda kesinlikle normal cesme suyu kaynamis su v.s kullanmayiniz yoksa koydugunuz antifrizin cok bir islevi olmuyor tum metal aksamlar paslanmaya basliyor kirec bagliyor hatta bunu antfriz degisiminden yaklasik 7-8 ay sonra yedek su deposunun kararmasiyla kirec baglayip renginin degismesiyle bizzat gorursunuz sadece ama sadece saf su ile karistirilmalidir antifiriz yoksa sistemi tam olarak koruyamazsiniz ilerde su kacagi gibi sorunlarla ugrasirsiniz bizzat deneyimim bu yondedir
Toyota corolla 2010 arabam var hala orjinal antifirizini muafaza ediyor. Daha hiç antifiriz değiştirmedim. Servis gerek olmadığını söylediği için tabiki.
Saf antifrize birde saf su eklersek daha uzun ömürlü olur.safsu distile diyede geçer çeşme suyundan farklı olarak minarellerden arındırılmış olduğu için aracın soğutma sisteminde paslanma yapmaz.
Senelerce araba gruplarında "motorda yaz kış antifriz olmalı" diye diye bıkmıştım. Cünkü paylaşılan sorunların %80 i antifriz kullanılmadığı için oluyordu. Bunla ilgili bir sürü video hazırladım ama paylaşılan bir resim kadar asla ilgi görmedi. Öncelikle kalite marka alın Her aldığınız antifrizim arkasındaki su karışım oranlarını inceleyin. Misal Ben shell in antifrizi alırım. İzmitde yaşıyorum.en fazla -8 derece oluyor. Bir kovaya 4litre antifriz koyarım arkasındaki karışım oranına göre 6litre saf su yada petsu eklerim. Toplamda 9litre antifrizim olur -18 dereceye kadar korur arabanın soğutma sıvısını extra su eklemeden hazırladıgım sıvıyla değişirim. Elimdede antifriz kalmış olur. Eksiltme veya onarım dumunda kaybedilen sıvının yerine hazır eklerim. Hayatıma devam ederim.
Çoğu araba kanalında olduğu gibi süper car Araçlar bınıp Abone kasmadığınız için çok teşekkürler eşi benzeri bulunmayan bir kanal mühendislık Hem tecrübe bir arada
Muhtemelen önceki sahibi hararet yaptırdı silindir kapak contasıni yaktı conta yanınca antifriz eksiltme meydana geldi ve üzerine su ekleyerek devam etti fatura size patladi geçmiş olsun
Ethem abi çok güzel anlatmışsınız elinize emeğinize sağlık dört yıl önceki videolar da güzeldi bu video da çok güzel olmuş bu tür bilimsel videolar gerçekten güzel inatçı insanlara kapak niteliğinde.
Ethem abi seni tebrik ediyorum Erzurumlu bir kardeşin olarak. Ben konsantre olanı %70 oranında saf su ile incelterek kullanıyorum. Arabam ister Şahin olsun ister Bmw.
Antifriz (etilen glikol) un termal iletilm katsayısı 0.258 iken suyun 0.609 W/m.K aslına bakarsanız antalya'da yaşayan birinin sadece su kullanması da mantıklı geliyor bana çünkü su ile aracınız daha çabuk soğuyacaktır . motordaki ısı üretimini ve radyatörden uzaklaştırılabilcek max ısıyı da bilmemiz gerekir . Ama mersin de yaşayan biri olarak yaz günleri de yaklaşırken eser miktarda antifiriz ile denemek hesaplamaktan daha kolay ve eğlenceli gelmiyor değil. 8)
Merhaba, aslında videomuzda belirttik ancak tekrar belirtelim. Olay sadece ısı iletimi veya donma değil maalesef. Kaynama noktası ve antifirizlerin katkılar sayesinde motorun içini koruması da önemli bir etken ve atlanmamalı.
Antifriz çeşitleri ve kullanımı hakkında gerçekten çok güzel noktalara değinip bizleri aydınlattığın için teşekkürler Ethem abi. Ağzına yüreğine sağlık böyle güzel paylaşımların trendlerde olması lazım..👏👏👏
Elinize emeğinize sağlık. Türkiyede ne yazık ki araçların %80’nin arıza kaynağı bu olay. Antifriz insanlara sadece kışın konuşacak bir madde gibi pazarlanmış. Avrupa’da bir çok yerde artık antifriz yerine direk soğutma maddesi diye satılıyor. Türkiyede de biran önce buna geçmek lazım. Hatta araç satışı yapılırken garanti yada iyi niyet garantisinin antifriz kullanımına bağlanması lazım.1-2 yaşındaki arabalara bile bildiğiniz çeşme suyu konuluyor.Her 2-3 yılda bir bizzat kendim g12 organik antifriz ve saf su ile değişim yaparım. Antifriz koymadan önce temiz içme suyu ekleyip kaloriferleride açıp aracı sıkıştırırım böylece sistemdeki tortuları vs de temizlemiş olur, daha sonra saf su ve antifriz karışımını eklerim. Bu arada sanayide tada internette satılan ucuz merdiven altı ürünlerden uzak durun bir çoğu renkli su. Boşu boşuna arabanızın içini boyamış olursunuz. Her zaman iyi para verip iyi ürün kullanın. Unutmayın antifrize ve saf suya verdiğiniz para sizi gereksiz termostat , radyatör, blok, conta, devirdaim vs. Gibi hayati parçaların erken yıpranmasından ve bozulmasından korur.2008 model arabam var. Termostatını 100.000 km de yeni değiştirdim. Gram pas vs yok. 13 yıl boyunca bir malzemenin dayanabilmesi tamamen kaliteli antifriz kullanıma bağlı.
Etem Bey çok bilgilendirici ve özgün bir video olmuş.Ara ara böyle teknik konuları anlatırsanız çok memnun oluruz.Ne kadar çok doğru bildiğimiz yanlış varmış :)
güzel içerikler için teşekkürler. 4 yıl öncesinde anlattınız sanırım bir diğer özellik ise ısı kapasitesinin suya oranla düşük olması, aracın daha kolay ısınıp soğuyabilmesidir. Ama bırakın ısı kapasitesini, antifirizli karışımın sadece kışın kullanılması gerektiğini düşünen insanlar var. Maselef toplumumuz bu konuda çok bilinçsiz.
yaz kış antifrizi eksik etmem. 2 yahut 3 senede bir antifrizini değiştiririm. antifrizle saf su karıştırın. çeşme suyu koymayın. saf su yoksa hazır su ekleyin en azından.
Bence bu konuya LPG Li araçlar için antifriz başlığıda eklemelisiniz . Regülatör ve su T lerindeki Alaşım kireç tutmaya ve tıkanmaya çok elverişli bu açıdan kaliteli marka olan organik ve longlife mavi yada yeşil antifriz 3 yıl yada 50.000 km Kaliteli inorganik mavi yada yeşil antifriz her yıl değişimi tercih edilmelidir Benim araca bu kış yada diğer kış antifriz değiştirmeyi düşünüyorum
Teşekkür ederim Etem abi işin doğrusunu Babama mühendisten dinletme fırsatı buldum çok cereme çektim yoğunluk farkını anlattım ama bölümüm alanım olmadığı için ciddiye alınmadım en sonunda araç gömlek yaktı hemde benim altımda
Üniveriste hocası olmalıydın abi emegine saglik cok guzel bir video olmus peugeot 407 aracimizda total sogutma sivisi kullaniyoruz yuzde 50 su yuzde 50 turuncu sividan
Emeğinize sağlık bir sorum olacak etilen glikol ile mono etilen glikol aynı şeymidir değilse arasında ne fark vardır ve hangisini içeren organik antifiriz daha koruyucudur teşekkürler
Antifirizle birlikte saf su kullanmak her zaman daha iyidir. Kirece/korozyona sebep olan asıl etken içme suyundaki mineraller çünkü. Bu minerallerden arındırılmış saf su kullanmakta fayda var.
Vidyo icin tesekkurler. 4 yil onceki vidyonuzu da birkac kere izlemisimdir. Bu vidyoda sogutma sivisinda neden sadece saf antifriz kullanmamaliyiz sorusuna daha onceki vidyoda belirttip bu sefer soylemediginiz su maddeyi de soylemek lazim diye dusunuyorum, saf antifirizin isi iletkenligi suya gore daha dusuktur, bu yuzden isinan motor blogunun isisini iyi alip da disariya yeterli atamayacagi icin motora hararet yaptirma riski yuksek, o yuzden %50 antifiriz-su karisimi en mantiklisi. Ama malesef piyasadaki ustalarin cogu bu olaydan habersiz. Zaten sogutma sivisini degistirirken, sistemdeki suyun yarisini bosaltip, kalan eski sivinin uzerine yeni saf antifirizi eklemeyi tercih edip kolayciliga kacabiliyorlar.
etem bey biz daha motor parçaları nedir ne işe yarar bunu bilmiyoruz, motor üzerinden eksantrik nedir silindir nedir buji nedir ne işe yarar motor dersleri yapar mısınız?
abi merhabalar. eline sağlık güzel bir video olmuş. videolarını severek izliyorum. iki sorum olacak 1- önemli olan suyun donması mı +4 derece de en yüksek özkütleye gelip motor bloğunu çatlatması değil mi? 2- antifirizin donduğunda hacminde-özkütlesinde bir değişiklik oluyor mu?
Çok bilgilendik çok teşekkürler... ama bu bilgileri geç edinmişiz pas akıyor ise sistemden ne yapmak gerekir sorusu var şimdi de zihnimiz de??😬 ne yapalım?
Rica ederiz :), sistemin uygun bir şekilde tamamen temizlenmesi ve yeni antifirizin o şekilde koyulması gerekiyor. Yoksa bir anlamı kalmaz maalesef sizin de yaşadığınız gibi.
Sadece araba göstermeyip en ufak detayına kadar bahsettiğin için teşekkürler Etem abi maalesef ki bunları kimse anlatmıyor. Arabayı aldıktan sonra yağına suyuna nasıl bakılır lastiği nasıl değiştirilir bilinmeden biniliyor. Bu konularada değinebilirisiniz
Değerli abilerim soğutma suyu kabında G12 yazıyor ancak araca G13 anitifriz koysak sıkıntı olur mu? Araç Audi A4 2012 B8.5 2.0 TDI 177 beygir. Bir de araçlar kaç litre soğutma sıvısı alıyor?
Arkadaşlar merhaba, yorum, beğeni ve takiplerinizi, kısacası her türlü desteklerinizi bekliyoruz 💓. İyi seyirler ☺️.
Çok sevdim abi teşekkürler abi bizim birtana hacumurat 124 var abi ona hangi renk koyalım abi antiviriz
Abi bizi aşırı iyi bir şekilde aydınlattın ne kadar teşekkür etsek az çok teşekkür ediyoruz.
@Sekizsilindir gün gelecek çok güzel çalışmalar yapacağız inşallah
Lpg motoruna nasil zarar verdigi anlat abim
Çok aydınlatıcı bir video olmuş gerçekten üstat emeğine sağlık
Fakaaat o sıcaklık grafiğini daha iyi anlaşılabilir olsun diye maksatlı olarak yanlış çizdiğini düşünüyorum.
Abi ya sen valla fazlasın bu yayıncılıkta. Mühendislikten gelen teorik bilgilerinle, sürekli sahadan gelen uygulamalarınla harbi Türkiye'de sayılı kanaldan birisin. Geçtim Türkçe kaynakları yabancı kaynaklarda bile böyle yazılı veya görsel kaynak bir elin parmaklarını geçmiyor. Gerçekten teşekkür ederiz sana bu uğraşın için :) Şu anda arabam yok, ama ona rağmen her kelimesini tek tek dikkatle dinledim. Bu bilgiyi başka yerde bulamam.
:) Teşekkürler, gururlandırdın inan :) Umarım en kısa zamanda hayalini kurduğun aracına kavuşursun :).
@@sekizsilindir ben teşekkür ederim abi güzel dileğin ve güzel videon için ☺️
@@aliyatarkalkmaz merhaba. Araba sahibi olmadan önce o meşhur expertiz kanalı, araba sahibi olduktan sonra ise sekizsilindir abonesi olmak kadar ileri seviye bir hareket yok. Benim favori ikilim bunlar.
Bugün de aydınlandık çok şükür ağzına sağlık abi
:) Teşekkürler
Motor yağları içinde acilen bir bilgilendirme videosu istiyoruz reiss 😉
Merhaba, olabilir ;)
Kesinlikle bekliyoruz abi
Özellikle sanayideki ustaların her araca cast--rol 10w40 koyma takıntısını aşacak bir içerik istiyoruz
ben kolay yorum yazma taraftarı değilimdir :) ama bu kara tahta serisiyle gerçekten farkını ortaya koyuyosun üstad, milletçe, ülkece bilgilenmeye ve aydınlanmaya çok ihtiyacımız var. özellikle de konu trafik ve otomobil ise! aydınlattığınız için teşekkür ederiz.
Yaygın olan bir yanlış bilgiyi yine öğretmen edasıyla doğrusunu aktardınız Ethem bey. Çok teşekkür ederiz.
Etem hocam, kredisiz ve bedava verdiğin antifriz 101 dersi için teşekkür ederim. Emeğine ve anlatımına sağlık. :)
:) Rica ederiz
Etem bey harikasınız. Bilgiler gayet doyurucu keşke 2016 da bu bilgileri sizden öğrenmiş olsaydım. O vakitlerde sahibi olduğum Corollamın antifirizini komple boşalttırıp gittiğim tamirhanede bulunan hiç duyulmamış bir markadan kırmızı antifirizle değiştirdik. Bir müddet sonra araç su eksiltmeye başladı fakat hortumlar ve devirdaim tarafında kaçak gözükmüyordu en sonunda soğuk havalarda gece sürüşünde trafikli yolda ışıklarda dururken öndeki araçlara iyice yaklaşınca benim araçtan hararet normal seviyede olmasına rağmen buhar çıktığını farkedince radyatörü söktürüp teste soktuk içine hava doldurup su dolu kesilmiş varile soktuğumuzda her yerinden hava kabarcıkları çıktı anladıkkı o antifirizin dandikliği bizim radyatörü delik deşik etmiş. Bana pahalıya mal olmuştu ucuz antifiriz. Yeni radyatörü takar takmaz o günden sonra tek tercihim Total Glacelf AutorSupra.
:) Teşekkürler, biz de araçlarımızda total Glacelf AutoSupra kullanıyoruz gayet memnunuz ;)
Teşekkür ederiz. Verdiğiniz bilgilere. Aracımın antifirizini değiştirirken dört yıl önce vermiş olduğunuz bilgilerden faydalandım. Bende saf su ile %50 karışım ile koydum. Sanayide başka tip antifiriz koymuşlar. Bilinçli olmak gerçekten önemli. Sizi izlemeye devam. Özellikle teknik konularda. Teşekkürler...
2 yıl önce ustanın kalitesiz antifriz kullanımı yüzünden aracım borularını ve gaz kelegini delmişti. Metal gaz kelebeği bildiğin delinmişti. Ben Kiev'de yaşıyorum burasi kışın -30ları görüyor. O yüzden kaliteli antifriz, kaliteli akü ve kaliteli lastik her şeyimiz 😊😊
Eksik bir nokta var yanliz karisimda kesinlikle normal cesme suyu kaynamis su v.s kullanmayiniz yoksa koydugunuz antifrizin cok bir islevi olmuyor tum metal aksamlar paslanmaya basliyor kirec bagliyor hatta bunu antfriz degisiminden yaklasik 7-8 ay sonra yedek su deposunun kararmasiyla kirec baglayip renginin degismesiyle bizzat gorursunuz sadece ama sadece saf su ile karistirilmalidir antifiriz yoksa sistemi tam olarak koruyamazsiniz ilerde su kacagi gibi sorunlarla ugrasirsiniz bizzat deneyimim bu yondedir
Bilgi akıyor. Maşallah. Her yönden ele almışsınız. Çok şey öğrendim.
Ethem Abi eline emeğine sağlık, tebrik ediyorum, çok faydalı bilgiler
Çok değerli ve gayet açık net bilgilendirmeniz için teşekkürler.
Çok faydalı bilgiler. Umarım sanayideki ustalarda izliyordur. Tanrı sizi korusun.
Çok sağol abi.. yarın sıvı bakımlarını yaptiracaktim.. bu bilgi tam zamanında geldi iyiki varsın
Toyota corolla 2010 arabam var hala orjinal antifirizini muafaza ediyor. Daha hiç antifiriz değiştirmedim. Servis gerek olmadığını söylediği için tabiki.
Saf antifrize birde saf su eklersek daha uzun ömürlü olur.safsu distile diyede geçer çeşme suyundan farklı olarak minarellerden arındırılmış olduğu için aracın soğutma sisteminde paslanma yapmaz.
Senelerce araba gruplarında "motorda yaz kış antifriz olmalı" diye diye bıkmıştım. Cünkü paylaşılan sorunların %80 i antifriz kullanılmadığı için oluyordu. Bunla ilgili bir sürü video hazırladım ama paylaşılan bir resim kadar asla ilgi görmedi.
Öncelikle kalite marka alın Her aldığınız antifrizim arkasındaki su karışım oranlarını inceleyin. Misal
Ben shell in antifrizi alırım. İzmitde yaşıyorum.en fazla -8 derece oluyor. Bir kovaya 4litre antifriz koyarım arkasındaki karışım oranına göre 6litre saf su yada petsu eklerim. Toplamda 9litre antifrizim olur -18 dereceye kadar korur arabanın soğutma sıvısını extra su eklemeden hazırladıgım sıvıyla değişirim. Elimdede antifriz kalmış olur. Eksiltme veya onarım dumunda kaybedilen sıvının yerine hazır eklerim. Hayatıma devam ederim.
Video gibi video...bunlardan gelsin artık😎
Çoğu araba kanalında olduğu gibi süper car Araçlar bınıp Abone kasmadığınız için çok teşekkürler eşi benzeri bulunmayan bir kanal mühendislık Hem tecrübe bir arada
:) Teşekkürler
👏👏👏
Bu konu ile ilgili gördügüm en profosyonel video olmuş
Antifriz donmadan ziyade motor kapağı sağlığı için çok önemli, aracımın eski sahibi sağ olsun su koymuş bana da kapak contası yaptırmak kaldı
Muhtemelen önceki sahibi hararet yaptırdı silindir kapak contasıni yaktı conta yanınca antifriz eksiltme meydana geldi ve üzerine su ekleyerek devam etti fatura size patladi geçmiş olsun
Bilgi için çok teşekkür ederim abi %50 antifriz % 50 su kullanacağız 👍
Hollywood filmi gibi cekmişsin yine abi. 10 saniye bile ileri almadan sonuna kadar izlettiriyorsun. 👍
Herşeyiyle anlamlı, aydınlatıcı, faydalı bir video olmuş elinize sağlık
Ağzınıza sağlık detaylı anlatımlarınıza hayranım
Ethem bey yine farkını ortaya koydu ve bugünde aydınlanmış olduk emeklerin için teşekkürler👏🏻
Bu videonuz beni abone olmaya ikna etti. Teşekkürler bilgilendirme için.
Ethem bey yine çok kaliteli bir video olmuş emeğinize sağlık aydınlandık
:) Teşekkürler
Hergün video atsanız yinede sıkılmayız, o derece akıcı ve sürükleyici videolarınız başarılarınızın devamını dilerim
Teşekkürler :)
Etem abi aştın abi iyice helal olsun mühendisliği konuşturmuşsun 👏👏👊
Çok güzel ve bilgilendirici bir video olmuş Ethem abi tebrikler elinize emeğinize sağlık
:) Teşekkürler
İki çeşit antifriz olduğunu yeni öğrendim.Çok Teşekkürler.💙👋👍
Çok güzel bir video olmuş tebrikler çokta yararlı bir anlatım olmuş teşekkürler kardeşim sağolasın ağzına sağlık kolaylıklar diliyorum
:) Teşekkürler
Ethem abi çok güzel anlatmışsınız elinize emeğinize sağlık dört yıl önceki videolar da güzeldi bu video da çok güzel olmuş bu tür bilimsel videolar gerçekten güzel inatçı insanlara kapak niteliğinde.
:) Teşekkürler
tamamen saf antifiriz kullanırsanız iletkenliği düşük olduğu için motoru rahat soğutamaz conta yaktırırsınız.
Ethem abi seni tebrik ediyorum Erzurumlu bir kardeşin olarak. Ben konsantre olanı %70 oranında saf su ile incelterek kullanıyorum. Arabam ister Şahin olsun ister Bmw.
Aşırı derece bilgilendiğimiz bir video oldu. Elinize sağlık.
Şimdi gel de ustaya bunu anlat. Eline sağlık Etem Abi ama bir usta var ki fren hidroliği ve şanzıman yağı ömürlüktür diyor...
Teşekkür ederim .Emeklerine sağlık çok güzel anlattınız .
İçerik harika. Ağzına sağlık Üstad. fren hidroliği, sanjuman yağı değişimi ile ilgili video istiyoruz. Şimdiden teşekkürler.
:) Teşekkürler, o konuları da düşünüyoruz.
Antifriz (etilen glikol) un termal iletilm katsayısı 0.258 iken suyun 0.609 W/m.K aslına bakarsanız antalya'da yaşayan birinin sadece su kullanması da mantıklı geliyor bana çünkü su ile aracınız daha çabuk soğuyacaktır . motordaki ısı üretimini ve radyatörden uzaklaştırılabilcek max ısıyı da bilmemiz gerekir . Ama mersin de yaşayan biri olarak yaz günleri de yaklaşırken eser miktarda antifiriz ile denemek hesaplamaktan daha kolay ve eğlenceli gelmiyor değil. 8)
Merhaba, aslında videomuzda belirttik ancak tekrar belirtelim. Olay sadece ısı iletimi veya donma değil maalesef. Kaynama noktası ve antifirizlerin katkılar sayesinde motorun içini koruması da önemli bir etken ve atlanmamalı.
Ethem abi ağzına sağlık valla konuya aydınlık getirdin çok sağol. Seviliyorsun.
:) Teşekkürler, sizler de :)
Antifriz çeşitleri ve kullanımı hakkında gerçekten çok güzel noktalara değinip bizleri aydınlattığın için teşekkürler Ethem abi. Ağzına yüreğine sağlık böyle güzel paylaşımların trendlerde olması lazım..👏👏👏
:) rica ederiz.
Yine bugüne kadar yanlış bildiğimiz bir bilgiyi düzelttin teşekkürler
Video çok güzel olmuş abi devamı gelsin.
Abi emeğine sağlık gerçekten böyle videolar hem eğitici hem bilinçlendirici oluyor
:) Teşekkürler
Halen yazın antifrize gerek yok diyen ustalar la karsılaşıyorum. Birde yazın termostad a gerek yok diyenlerde var
İstediginiz kadar antifriz koyun saf su olmayınca yine pas olur hatta ekleme yaparak 1 bardak musluk suyu yada hazır su koysanizda pas yine başlayacak
Elinize emeğinize sağlık. Türkiyede ne yazık ki araçların %80’nin arıza kaynağı bu olay. Antifriz insanlara sadece kışın konuşacak bir madde gibi pazarlanmış. Avrupa’da bir çok yerde artık antifriz yerine direk soğutma maddesi diye satılıyor. Türkiyede de biran önce buna geçmek lazım. Hatta araç satışı yapılırken garanti yada iyi niyet garantisinin antifriz kullanımına bağlanması lazım.1-2 yaşındaki arabalara bile bildiğiniz çeşme suyu konuluyor.Her 2-3 yılda bir bizzat kendim g12 organik antifriz ve saf su ile değişim yaparım. Antifriz koymadan önce temiz içme suyu ekleyip kaloriferleride açıp aracı sıkıştırırım böylece sistemdeki tortuları vs de temizlemiş olur, daha sonra saf su ve antifriz karışımını eklerim. Bu arada sanayide tada internette satılan ucuz merdiven altı ürünlerden uzak durun bir çoğu renkli su. Boşu boşuna arabanızın içini boyamış olursunuz. Her zaman iyi para verip iyi ürün kullanın. Unutmayın antifrize ve saf suya verdiğiniz para sizi gereksiz termostat , radyatör, blok, conta, devirdaim vs. Gibi hayati parçaların erken yıpranmasından ve bozulmasından korur.2008 model arabam var. Termostatını 100.000 km de yeni değiştirdim. Gram pas vs yok. 13 yıl boyunca bir malzemenin dayanabilmesi tamamen kaliteli antifriz kullanıma bağlı.
:) Teşekkürler
Süper anlatım, bu sporu çok sağlam yapıyorsunuz tebrikler. 😊
:) Teşekkürler
Etem Bey çok bilgilendirici ve özgün bir video olmuş.Ara ara böyle teknik konuları anlatırsanız çok memnun oluruz.Ne kadar çok doğru bildiğimiz yanlış varmış :)
:) Teşekkürler, ara ara gelecek ;)
Bu emeğin, bilginin karşılığını beğeni yorum bile kesmez ama emeğine ayırdığın zamana sağlık etem reis 😎
:) Teşekkürler, düşünceniz yeter
güzel içerikler için teşekkürler. 4 yıl öncesinde anlattınız sanırım bir diğer özellik ise ısı kapasitesinin suya oranla düşük olması, aracın daha kolay ısınıp soğuyabilmesidir. Ama bırakın ısı kapasitesini, antifirizli karışımın sadece kışın kullanılması gerektiğini düşünen insanlar var. Maselef toplumumuz bu konuda çok bilinçsiz.
Tek kelimeyle mükemmel bir anlatım
Mükemmel ! Ciddi bir şekilde aydınlandım emeğinize sağlık.
Tam arşivlik çalışma olmuş, elinize emeğinize sağlık. Başarılar...
:) Teşekkürler
Ethem bey hitabetiniz harika valla üniversitede ders anlatacak adamsiniz. Zevkle dinledim tam da kafami kurcaladigi bi doneme denk geldi video.
:) Teşekkürler, çok sevindik ;)
Harika anlatım emeğinize sağlık🙏
yaz kış antifrizi eksik etmem. 2 yahut 3 senede bir antifrizini değiştiririm. antifrizle saf su karıştırın. çeşme suyu koymayın. saf su yoksa hazır su ekleyin en azından.
En doğrusu saf su dediğiniz gibi .
Arıtma suyu veya klimadan çıkan suyu kullanabilirsiniz.
@@denizay5080 aynen arıtma suyu hazır pet şişe suyu olur. erinip çeşmeden doldurmamak lazım.
Harika şekilde anlattın ethem abi.
Bence bu konuya LPG Li araçlar için antifriz başlığıda eklemelisiniz . Regülatör ve su T lerindeki Alaşım kireç tutmaya ve tıkanmaya çok elverişli bu açıdan kaliteli marka olan
organik ve longlife mavi yada yeşil antifriz 3 yıl yada 50.000 km
Kaliteli inorganik mavi yada yeşil antifriz her yıl değişimi tercih edilmelidir
Benim araca bu kış yada diğer kış antifriz değiştirmeyi düşünüyorum
Çok güzel değerli videolar paylaşan bir kanal
:) Teşekkürler
Güzel video daha fazla amerikan araçları çekimleri istiyorum
:) Teşekkürler, gelecek merak etmeyin ;)
Sayende faydalı bilgiler öğrendik yine saol abi
Ethem bey bilgileriniz için teşekkürler peki ya soğutma sıvımız kaynar ise ne olur
Teşekkür ederim Etem abi işin doğrusunu Babama mühendisten dinletme fırsatı buldum çok cereme çektim yoğunluk farkını anlattım ama bölümüm alanım olmadığı için ciddiye alınmadım en sonunda araç gömlek yaktı hemde benim altımda
ABI TOZLU GARAJ O ER LUTFI TOPAL LIMUZINI INCELEME GELSINNN
Valla adam daha ne yapsın. Bu saatten sonra anlamamak da zor yani :) Ethem abi böyle seriler gelsin ya lütfen
:) Teşekkürler, aynen devam
Üniveriste hocası olmalıydın abi emegine saglik cok guzel bir video olmus peugeot 407 aracimizda total sogutma sivisi kullaniyoruz yuzde 50 su yuzde 50 turuncu sividan
:) Teşekkürler, güzel seçim ;)
Süper sunum...tebrikler
İyi geldi bilgiler. Daha sık yapalım bunu mümkünse.
Mükemmel anlatım emeğine sağlık
Emeğinize sağlık bir sorum olacak etilen glikol ile mono etilen glikol aynı şeymidir değilse arasında ne fark vardır ve hangisini içeren organik antifiriz daha koruyucudur teşekkürler
Ethem abi sizden Renault 21 Manager veya Concorde videosu bekliyorum teşekkürler
400 bin aboneye az kaldıııııı
Tam anlamı ile muhteşemsiniz!
:) Teşekkürler
DİYARBAKIR'DAN SLM, BAŞARILI VİDEO TEBRİK EDERİM
:) Teşekkürler, selamlar.
Fl22 hakkında da bilgi beklerdim.
Video bildirime düştü, izledim. Anında ustamı arayıp sordum. Yarın sabah kalkıp ilk iş arabaya koşup bakacağım
Antifirizle birlikte saf su kullanmak her zaman daha iyidir. Kirece/korozyona sebep olan asıl etken içme suyundaki mineraller çünkü. Bu minerallerden arındırılmış saf su kullanmakta fayda var.
Aynen
Vidyo icin tesekkurler. 4 yil onceki vidyonuzu da birkac kere izlemisimdir.
Bu vidyoda sogutma sivisinda neden sadece saf antifriz kullanmamaliyiz sorusuna daha onceki vidyoda belirttip bu sefer soylemediginiz su maddeyi de soylemek lazim diye dusunuyorum, saf antifirizin isi iletkenligi suya gore daha dusuktur, bu yuzden isinan motor blogunun isisini iyi alip da disariya yeterli atamayacagi icin motora hararet yaptirma riski yuksek, o yuzden %50 antifiriz-su karisimi en mantiklisi.
Ama malesef piyasadaki ustalarin cogu bu olaydan habersiz. Zaten sogutma sivisini degistirirken, sistemdeki suyun yarisini bosaltip, kalan eski sivinin uzerine yeni saf antifirizi eklemeyi tercih edip kolayciliga kacabiliyorlar.
Bayramın Son Günü Bu video Güzel oldu
Çok kıymetli bilgiler teşekkür ediyorum...
Aslinda bu tip egitimler sanayi ustalarına verilmeli
Böyle adamların kıymeti biliniyormu acaba 🤔🤔
Teşekkür ederim 🙏 Allah razı olsun
@Sekizsilindir Ethem abi motor yağı konusunda da bu şekilde bir video olabilir.
Merhaba, düşüncemiz var ;)
etem bey biz daha motor parçaları nedir ne işe yarar bunu bilmiyoruz, motor üzerinden eksantrik nedir silindir nedir buji nedir ne işe yarar motor dersleri yapar mısınız?
Kardeşim bunlar basit konular birsürü video var kolayca ögrenebilirsin
Adı otomobil kanalı olup saçma sapan içeriği olan kanallara göre bu kanalın abone sayısı çok az. Abone sayısının artması lazım.
Oh be sonunda analiz
Ethem abi çok güzel video olmuş maşallah abi
:) Teşekkürler
Video için teşekkürler 😎
Çok iyi bilgilendirme oldu abi saolasın
abi merhabalar. eline sağlık güzel bir video olmuş. videolarını severek izliyorum.
iki sorum olacak
1- önemli olan suyun donması mı
+4 derece de en yüksek özkütleye gelip motor bloğunu çatlatması değil mi?
2- antifirizin donduğunda hacminde-özkütlesinde bir değişiklik oluyor mu?
Çok bilgilendik çok teşekkürler... ama bu bilgileri geç edinmişiz pas akıyor ise sistemden ne yapmak gerekir sorusu var şimdi de zihnimiz de??😬 ne yapalım?
Rica ederiz :), sistemin uygun bir şekilde tamamen temizlenmesi ve yeni antifirizin o şekilde koyulması gerekiyor. Yoksa bir anlamı kalmaz maalesef sizin de yaşadığınız gibi.
Etem bey tozlugaraja bir tünel kazsak dedik, siz çok ilginç arabalar bulup cikarttiniz. Mesleğinizi seviyorsunuz ve ilerleyeceginiz aşikâr
:) Teşekkürler, sizlerin destekleriyle oluyor her şey
Sadece araba göstermeyip en ufak detayına kadar bahsettiğin için teşekkürler Etem abi maalesef ki bunları kimse anlatmıyor. Arabayı aldıktan sonra yağına suyuna nasıl bakılır lastiği nasıl değiştirilir bilinmeden biniliyor. Bu konularada değinebilirisiniz
:) Teşekkürler
Değerli abilerim soğutma suyu kabında G12 yazıyor ancak araca G13 anitifriz koysak sıkıntı olur mu? Araç Audi A4 2012 B8.5 2.0 TDI 177 beygir. Bir de araçlar kaç litre soğutma sıvısı alıyor?