Bağnaz hangi grupta olursa olsun bağnazdır. Amcam vicdan sahibi olduğu için kendi grubunun pisliğini de görebiliyor. Ne mutlu böyle yürekli cesur insanlara. 👏👏
Dostoyevski gerçekten Çarlık hapishanelerini çok "güzel" anlatıyor Ölüler Evinden Anılar'da, Ölüler Evi demesinin sebebi de mahkumlar cadılar bayramı gibi partiler düzenliyor, o kadar eğlenceli, şahane bir ortam : )
İlk kısma katılıyorum, ikinci kısım... Ama şu meşhur "halkın merak ettiği" klişesini iyi yerine getiriyor. Hakikatte konuklara yeterince hazırlanmadığı, meselelere en azından soru sorabilecek seviyede bir hakimiyet sergileyemediği görülüyor. Bari yerli yersiz müdahalelerle akıcılığı bozmasa. Misal: Birden "artı değer" 07:03 konusunu soruyor. Neyse konu dağılacak ama cevabı dinler devam ederiz diyoruz. Sadece 18 saniyelik bir açıklama sonrası daha az önce anlamadığı bir konuda hemen fikir sahibi oluveriyor ve bu sefer de konukla tamamen gereksiz bir polemiğe giriyor. 08:02'ye gelindiğinde Zileli bey kibarca uyarıp tekrar konuyu rayına çekiyor. Amatörce.
Solun içinde fraksiyonların sağdakinden çok daha fazla olmasının sebebi kısaca şu: Sağ verili düzeni ve onun sermaye lehine iyileştirilmesini kârın maksimizasyonu savunuyor, dolayısıyla seçenekleri sınırlıdır. Oysa sol, sistemin yıkılmasından başlayarak yeni eşitlikçi bir düzenin kurulmasını savunuyor. Dolayısıyla farklı safhaları olan çok uzun bir süreç tarif edilmeye çalışılıyor. Bunun doğal sonucu da çok seçenekli teorik ve pratiği gerektirdiği açıktır.
Artı değer kavramı Marx'tan önce de bilinmekteydi. Adam Smith ve David Ricardo gibi klasik iktisatçılar artı değeri incelemişlerdir. Fakat Marx, artı değeri sadece ekonomik bir kategori olarak değil, aynı zamanda sosyal ve politik bir olgu olarak da ele almıştır.
@@joes7877 Adam Smith, artı değer kavramını doğrudan kullanmasa da, emeğin yarattığı değerin bir kısmının işçi tarafından alınamaması fikrini ele Ulusların Zenginliği kitabında ele alır.
Hocam çok güzel analiz ediyor ve bilgilendiriyorsunuz. Bununla birlikte 300 yıldır devam eden işkenceler, Köle ticareti, hala günümüzde devam eden savaşlar ve milyonlarca insanın sırf kapitalistler yüzünden hayatlarının yok olmasından da bahsetseniz çok daha dengeli bir değerlendirme yapacağınızı düşünüyorum.(yanı sıra tarihin mevcut koşullar ve mevcut gerçeklikler üzerinden değerlendirilmesi gerekir.Özetle aynı tarihsel süreçte örneğin İngiltere’de ya da Amerika’da veya başka bir ülkede mevcut rejimin karşı devrimcileri sayılabilecek kişilere karşı nasıl bir tavır takındığını da ifade ederseniz daha objektif ve tartışılabilir bir değerlendirme olacağını düşünüyorum. )
Küresel ısınmadan bahsetmemisler ve de gerekesiz üretimden kamudan,yani demem o ki dünya çok kötü bir yere doğru sürükleniyor ve kimsenin umrunda değil.
Gün Zileli hep konuşsun. Fikirleri doğru ya da yanlış olabilir, katılırım ya da katılmam, ama her zaman dinlemeye değer samimi bir şekilde düşüncelerini ifade ediyor. Saygılar Gün dede
Rabbimiz çok adem yarattı. Yarattığı son ademe ilk emri sosyalist olacaksın dedi. Yani bu insanlarla beraber çalışıp ihtiyaçlarını karşılaşacaksınız dedi. Fakat adem bunu yapamadı. O zaman bu zaman .Zaman bizi sosyalizm kapısına getirdi.
Artı değer tarım devriminden beri var olan bir gerçektir ve medeniyetin varlık sebebidir. Avcı-Toplayıcılarda olduğu gibi herkes kendi yiyeceği kadarını toplayarak hayatta kalsaydı, sanatçılar, bilimadamları, bürokrasi, vs… olamazdı. Bir toplumda toplam tarım üretimi toprağı işleyenlerin karnını doyuracak miktarın üstünde olunca sanatçılar, biliminsanları, rahipler, bürokratlar gibi parazit sınıflar çiftçilerin ihtiyacının üstündeki artı değeri yiyerek yaşayabildi.
Artı değerin varlığı üzerinden bir tartışma yok burada, artı değerin kimin elinde birikmesiyle ilgili bir görüş var yoksa pek tabi insan sadece kendi için yaşayan bir canlı değildir.
Artı değer yanlış ele alınıyor. Artı değer "özgür" işçinin ödenmemiş emeğidir. Meta fenomeniyle birlikte ele alıyor bunu Marks, meta ise ancak ve ancak kapitalist üretim biçimine özgüdür. Kapitalizm öncesinde artık ürün vardır. Gün Zileli diğer anlatıları gibi bunu da yanlış anlatıyor. Ya da sadece Marksizmi vulgarlaştırmak istiyordur.
senin anlattığın artık-değer. Artık değer sınıflı topluma giden süreçte ön koşuldur ama aralarında bir mantık zinciri yoktur. Artı değer ise kapitalist toplumda egemen sınıfın artık-değere el koyma biçimidir. onuda yukardaki arkadaş izah etmiş
Gün Zileli’nin otobiyografi kitaplarını şiddetle tavsiye ederim. Yeniden basılması çok sevindirici bir haber. Ben sahaflardan ediniyorum şu sıralar. Programda emeği geçenlerin de ellerine sağlık. Bir eleştiri: Sosyalizmin tarihini bir buçuk asırla sınırlamak ne kadar doğru? Komünizmin tarihi sınırlandırılabilir ama sosyalist düşüncenin tarihi nasıl ifade etsem, medeniyetle yaşıt değil midir?
@@serkancankurt Evet bunu yapmaya mecbur bırakıyor insanı. Eski belgesellerin sıkıcı görünen bu detayı aslında ne kadar da insan içinmiş. Kısa zamana çok bilgi sıkıştırma kaygısına hak vermekle beraber, İlker beyin bu jump cut sevdasına biraz gem vurması iyi olabilir, bazı zamanlar yorucu olabilecek seviyelere ulaşıyor.
Kıymetli modarotor, lütfen bu hususu en az dörde bölerek hoca ile yeni bir program yapın. Bu kısa söyleşi bile çok yararlı ancak öğreneceğimiz epeyce bilgi var. Sayın hocamız gerçekten süper tarafsız anlatıyor. Bu konu da lütfen hocamız ile daha bilgilendirici daha akılda kalıcı bir diziyi sizden çok çok çok rica ediyorum. Hocamız bu hususta anlatıcı olması aşırı mühim. Kendilerine ve size sonsuz saygılar.
İlker hoca bir yetenek avcısı olması ve bu yetenekleri konuşturabiliyor, kendine has tarzıyla ilginç sorular sorup onlara alan açabiliyor. flu tvyi belki de bu yüzden çok seviyorum. bu video serisine de çok sevindim fakat artı değerle ilgili çok önemli sorunun güme gittiğini düşündüm. stajyer-patron videosunda gördüğümüz üzere farklı bir "patron" olan, anlattığı kadarıyla çalışanın hakkına dikkat eden ilker hocanın sömürüyle ilgili hakkı şaşkınlığı ve merakı daha iyi bir açıklamayı hak ediyordu.
Eleştirinin nasıl aktarıldığı önemli bence empoze etmeden saygı çerçevesinde eleştiriye tabii olan kişi yada kişilerin eksiklerini görmesi ve gelişmesi açısından önemlidir.
Hocam gerçekten, sosyalizmi bir anarşiste anlattırmanızın nedenini merak ediyorum... Yanlış anlaşılmasın bir anarşist sosyalizmle ilgili konuşamaz demiyorum. Ama "Sosyalizm Nedir?" gibi çok temel bir soruyu tutarlı bir sosyalistin yanıtlamasını tercih ederdim. Bu daha ziyade taraflı bir sohbet olmuş...
Öncelikle keyifle dinliyorum sol görüşe mensup olup ordan çıkmış birisinin anlatması çok değerli gün beye selamlar diğer bölüm için eğer mümkün ise değinmesini istediğim birkaç konu var 1. Gün bey sol derken genel olarak marxist solu kast ediyor anladığım kadarı ile konuyu daha açıklığa kavuşturmak için 1. Dünya savaşındaki italyan sosyalist partisinin savaşa karşı tutumuna mussolininin partiden ayrılığı ve Giovanni gentile'nin italyan faşizmine değinmesinii rica edeceğim ayrıca faşizm derken italyan faşizminden mi bahsediyor yoksa başka bir tanım mı yapıyor? 2. Marxın artı değer tanımını yaparken kullandığı labor theory of value konseptinin geçerliliğini yitirdiğini düşünüyor mu eğer öyle ise solun buna modern dönemde cevabı ne oldu 3. İkinci dünya savaşında rusya-almanya çatışmasını marxist sol ve nasyonel sosyalizmin çatışması bundan ötürü sol içinde bir çatışma olarak mı görüyor ? 4. Solun faydası aslında başarısızlığında gizli diyebilir miyiz daha açık olmak adına iki kutuplu düzende kapitalist tarafta atılım ve ekonomik kalkınma daha fazla olduğu görünüyor fakat sol hareketlerin devrim tehditi sayesinde daha verimli olan sistemin sorunları bir nebze düzeltildi vs. Vs. Teşekkür ederim sevgilerle
3. soruna ithafen şuna değinmek istiyorum, savaşta sağ sol olmaz akabinde nasyonel ( ulusal ) sosyalizmin temeli devletin yani kendi milletinin çıkarını düşünen ve düşünmek zorunda olan bir hareket dolayısıyla hitler batı da ingiltere ye saldırdığında hava gücünde verdiği büyük zararı ( 3.000) den fazla uçak kaybından sonra gözünü doğuya dikiyor peki neden? ilk başta belirttiğim gibi kendi ülkesini ve milletini düşündüğü için rusya da bir bölge var ve o bölgede acayip bir ham madde söz konusu nitekim asıl hedefi o bölgeler rusyanın tamamı değil. demek istediğim bırak sağı solu annesi sovyet rusyanın başında olsa anasını bile vururdu o bölge için. Adam üstün ırk diyor milletine diğer görüşleri veya kendiyle aynı görüşü bile iplemez. eskiden olsa daha ağır bir cevap verirdim ama daha çok araştırıp soru sormanızı isterim çünkü komik duruma düşüyorsunuz
Bir milliyetçi olarak hep merak ederim; Komünizm Markx ın tahmin ettiği gibi, sanayileşmesini tamamlayamamış işçilerden değil köylülerden oluşan nüfusa sahip Rusya'da değil de, sanayileşmiş ve işçi sınıfının ağırlıkta olduğu Almanya'da ortaya çıkmış olsaydı daha başarılı bir sistem olarak kabul görebilir miydi?
İşçiler uzayda da olsaydı sonuç farklı olmazdı. İşçiler bırakalım bir ülkeyi, kendi derneklerini bile yönetemezler. İşçi sınıfı hiçbir zaman devrimci bir sınıf ta olmadı. Marksizmin en büyük trajedisi işçi sınıfının da bireylerden oluştuğunu ve bu insanları çoğunun ileri derecede cahil, gerici ve maço olduğunu vs görmemiş olmasıdır. Sosyalizmi ancak çok gelişmiş insanlar kurabilir.
Gün Zileli sohbetini çok sevdiğim, çok tatlı birisi. Fakat Marksizme dair bilgisi maalesef pek teorik derinliğe sahip değil. Çoğunlukla Sovyetler tarihi üzerinden eleştirileri fakat bu problemlreri sosyalizmin özüne içkin görüyor, özcü yaklaşıyor. Aktif olduğu mücadele dönemleri çatışmayla geçtiği için ( ve muhtemelen bir de yoldaşı doğu Perinçek olduğu için) teoriye pek yaslanmıyor. Dolayısıyla, sosyalist devleti feodalizmle bir tutması gibi bariz yanlışlar yapabiliyor. Marksizme aşina olmayan birine bu söylemler makul gelebilir ama inanın hiç öyle değil. Gün Bey, sosyalistlerin ona “içeriden" eleştiri getirdiği için kızdığını söylüyor. Ben de bir sosyalistim, kendisini severim ama kızarım da. Ama içeriden eleştiri getirdiği için değil, içeriden gözüktüğü ( devrimci geçmişi ve birikimi) fakat söylem olarak hiç de öyle olmadığı ve böylece bambaşka bir Marksizm tanıttığı için kızıyorum.
Kardeşim tek bir örnekte yaşanmış arızi olaylardan bahsetmiyoruz. Her örnekte Sovyetler'de yaşanmış şeyler yaşanıyor. Demek ki sosyalizmin özüne dair bir takım yanlışlar söz konusu.
Sosyalizmin kısa tarihini neden gün Zileli anlatır ki zaten . Ekonomi içerikli programları esnafın anlatması gibi.Kendi perspektifinden değerlendirlemeler yapmaktan başka pek birşey yapmamış . Hoş değerlendirmelerde çok ilginç ve konformist.
Gün Zileli'nin sosyalizme ilişkin sığlığını teoriye dayanmamasında ve bunun da Doğu Perinçek ile olan yol arkadaşlığından kaynaklandığını belirtmişsin ancak bu bir tezat. Gün Zileli'nin sığ bir sosyalist olduğu kısmına katılıyorum ancak sosyalizme ilişkin fikirleri Perinçek ile neredeyse taban tabana zıt. Perinçek oldukça Stalin taraftarı birisidir ve Lenin'in sağlığındaki uygulamaları tamamen sahiplenir. Ekim Devrimi'ni Şubat Devrimi'nin karşı devrimi olarak görmez tam aksine Şubat Devrimi'ni yetersiz görür ve Ekim Devrimi'ni destekler. Öte yandan, kanımca Perinçek Türkiye'de sosyalizmin teorisini en iyi anlamış adamlardan biridir. Fakat kendisinin politikaları ve teorik birikimi tam bir oksimoron. Bunu da anlayabilmiş değilim. İnsan bir şeyin doğrusunu bildiği halde niye tersini yapar anlayamıyorum ya da kendisi bunu ne Türk halkına ne de Türk soluna izah edemiyor.
Artı-değer degil artık-değer (surplus value) Marx bunu Adam Smith ve Ricardo'nun karın kaynağını açıklayamamasına cevap olarak anlatmıştır, isteyen Marx'ın M-C-M' formulünün araştırsın.
Sömürü konusunda gerçekten açıklayabileceklerinin bu kadar olmasını anlayamıyorum. Sermayedar risk almış şeklindeki temel koşulsuz kabul ederek geçiştiriliyor. Sermayedar olarak o kişinin aldığı riskin, yani o paranın zaten nasıl biriktirilmiş ve kazanılmış olduğu emek değer teorisinin temeli. Sermayedarın aldığı risk olan o para nasıl üretilmiş ve meydana getirilmiş? O para yani değer zaten daha en en başta aynı sömürünün sağladığı bir getiri. En küçük miktarda da olsa ortaya çıkan paranın yani değerin temel koşulu üretici emek. Üretici tek bir emeğin elde ettiği para ve değer nerede, milyon liraların birikimi nerede..
öyle degil iste. örnek vereyim, bir köy zeytinyagi yaparak geciniyormus. Ama teknikler yanlis mevsim yanlis. Bende köye gidiyorum, diyorumki, "köylüler, ben bu zeytini yetistirmenin daha verimli bir yolunu biliyorum. 4 kat daha fazla ürün alabilirsiniz. ama 1 sartim var, ürünlerin yarisi benim" Ben mutluyum, bissürü zeytinim oldu. Köylüler mutlu, 2 kat daha fazla ürünleri oldu ( 4 kat ama yarisini bana verdiler) Kominist fikrin temel hatasida bu zaten. Biyerden para gelmisse, bu illa birilerini sömürerek veya birilerinden calarak olmustur diye bir düsünce. Böyle degil ama, ticaretle, innovasyonla, emegi verimli hale getirmekle, herkesin ayni anda zenginlesmesi mümkün. (tabiiki birileri az zenginlesirlirken, birileri cok cok cok zengilesiyor) Adam Smith - The Wealth of Nations tavsiye ederim
@@nightshadowend Buradaki sorun, senin verdiğin bu örneğin reelde kapitalist sistemde olup bitenle alakasının gerçekten olmaması Kapitalizm verimlilik esaslı olduğundan er ya da geç, o köylünün elinden toprağı almaya gidiyor
@@lethe4398 tam olarak öyle. herhangi bir sosyal yapının özünü anlamak ve bugünkü durumunu değerlendirmek için onu yalıtık ve verili olarak görüp şuanki durumu üzerinde yorumlar ve değerlendirmeler yapmak klasik idealist bakış açısı. her şey bir süreç ve değişim bağlamında doğar ve gelişir. varsayalım "parlamento" kurumunu anlamak için 2018-2023 dönemi tbmm üzerinde bir ton şey konuşulabilir. ama o kurumu 12. yüzyıldan itibaren doğuran ekonomi ve siyaset, onun gelişimi, en baştaki işlevi ve işlevlerinin oturduğu bağlama bakılmazsa, bugünkü parlamentolar hakkında hiçbir fikir sahibi olunamaz.
İlker Beyin sözüm ona sosyalizmi anlamaya çalışma çabaları üzüm yeme değil bağcı dövmekle ilişkilendirilebilir. Bu kanalın çoğu listelerini severim ama liberallerden sosyalizmi anlaması hele hele youtube gibi bir mecrada anlatabilmesi beklenemez.
Gün Zileli çok dağınık ve bir zaman çizgi takip etmeksizin konuşuyor. İrticalen konuşması doğal ve akıcı bir hava veriyor ama akılda bir şey kalmıyor. Yani iyi bir hatip ama tarih serisi yapmak için uygun bir isim mi bilmiyorum.
Lütfen şu keserek paylaşmaktan vazgeçin artık ya. Hızlı olsun diye duyguları kaçırıyorsunuz. Adamın eli aşağıdayken bir anda yukarıda. Bu kadar hızlanmayın. Tamam hayat yaşadığımız çağda çok hızlı belki ama ben yeter artık diyorum. Nereye yetişiyoruz?
Üretimden elde edilen gelirin, üretimi yapan kişilerden kalan değeri. Teknik olarak, patron üretilen malın değerinin altında bir maliyete iş yaptırıyor, ondan kalan da artı değer.
Programın (ilker'in) derdi bir şey anlatmak değil. Çatışma yaratmak reyting kapmak. Ekmeğinde İlker. Normal yani. Yorum yapayım benimde tuzum olsun. Sizde çok bir şey bekleyip kendinizi yıpratmayın.
Bartu kontrol edilebilir bir konuk değil. Bunlar gibi tövbekar solcu ayaklarında da değil g erçi Gün Zileli tam olarak öyle sayılmaz daha çok anarşistim diyip sıyrılmış işin içinden
The crown dizisinde Çar Ailesinin ölümünden bahsediyordu bir bölümde, baya etkileyici bir bölümdü, daha sola yakın biri olarak sağ tarafın vahşetinin aynısını sol kesimde de görünce, siyasette güç kimdeyse şiddet onda sonucuna vardım. Ve siyasetle ilgim tamamen kesildi.
Marx'ın teorisi siyasi teori olmadığından, nasıl olacağına dair fazla bir yol göstermemesi normal. Lenin'in olayı bu zaten, Lenin ''Abi Marx bunu işçi sınıfı yapacak diyor ama işçi sınıfından devrim falan çıkmaz, adamların ne sosyal kapitalleri, ne yeterli entelektüel birikimleri, ne de bu tip hareketleri ilerletecek ekonomik durumları var, devrim asıl orta sınıftan, halkçı burjuvaziden çıkar Marx'ın dediği gibi işçiyi beklersek Karaman'da vapur da bekleriz(Evet bunu demiş, ben çevirdim)'' diyor Rusya'daki devrimin teorik altyapısı böyle hazırlanıyor zaten. Koca koca adamlar Marx'ı Kuran okur gibi okuyup ondan devrim çıkaracak diye bir şey yok arkadaş ya.
haklısın marksist leninizm dediğimiz şey zaten marksist teorinin orada bir kapitalist sisteme karşı çıkılmak için yazılmış bir sistemin siyasi uyarlamasıydı leninizm lenin bunları bir devlet yönetiminde marksizmin yeri gibi açıkladı kullandı ve sovyet tarihindeki en büyük gelişimleri yaptı ayrıca koca rus tarihindeki en büyük endüstrileşme ve ekonomik atılımları yaptı leninin yaptığı şeyleri tarihe göre onaylamak yanlıl birşey olmayacaktır ayrıca işçiden devrim çıkmaz işçi günde 12 saat çalışıyor nerede vakit bulacakta marx okuyacak devrimler savaştan yada kaostan çıkar önünde ise bir teorisyen lenin gibi öncülük eder ve parti öncü parti öncülük eder neyse saygılar
@@kazmahmet2848 Devrim yapılıyor, ortaçağdan çıkamamış Rusya 50 senede uzaya gidiyor. Çok büyük kültür faaliyetlerinden tut da, Türkoloji başta olmak üzere bir sürü sosyal bilimde atılım yapılıyor vesaire İşçisinin ahırda yaşadığı Rusya ve Ukrayna'da bugün Türkiye'de hala göremediğimiz çok düzgün kentleşme modeline gidiliyor.
Bağnaz hangi grupta olursa olsun bağnazdır. Amcam vicdan sahibi olduğu için kendi grubunun pisliğini de görebiliyor. Ne mutlu böyle yürekli cesur insanlara. 👏👏
Dostoyevski gerçekten Çarlık hapishanelerini çok "güzel" anlatıyor Ölüler Evinden Anılar'da, Ölüler Evi demesinin sebebi de mahkumlar cadılar bayramı gibi partiler düzenliyor, o kadar eğlenceli, şahane bir ortam : )
gulaglarla kıyasla cennet sayılır çar dönemi :d
Çok güzel bir kitaptır
İlker Bey'in iyi yönlerinden biri; böyle kaliteli insanları bulmak ve iyi sorular sormak.
İlk kısma katılıyorum, ikinci kısım...
Ama şu meşhur "halkın merak ettiği" klişesini iyi yerine getiriyor.
Hakikatte konuklara yeterince hazırlanmadığı, meselelere en azından soru sorabilecek seviyede bir hakimiyet sergileyemediği görülüyor.
Bari yerli yersiz müdahalelerle akıcılığı bozmasa. Misal:
Birden "artı değer" 07:03 konusunu soruyor. Neyse konu dağılacak ama cevabı dinler devam ederiz diyoruz. Sadece 18 saniyelik bir açıklama sonrası daha az önce anlamadığı bir konuda hemen fikir sahibi oluveriyor ve bu sefer de konukla tamamen gereksiz bir polemiğe giriyor. 08:02'ye gelindiğinde Zileli bey kibarca uyarıp tekrar konuyu rayına çekiyor. Amatörce.
Hepinize çok teşekkür ediyorum! Gün dayıya da çok selamlar saygılar ellerinden öpüyoruz!
Solun içinde fraksiyonların sağdakinden çok daha fazla olmasının sebebi kısaca şu: Sağ verili düzeni ve onun sermaye lehine iyileştirilmesini kârın maksimizasyonu savunuyor, dolayısıyla seçenekleri sınırlıdır. Oysa sol, sistemin yıkılmasından başlayarak yeni eşitlikçi bir düzenin kurulmasını savunuyor. Dolayısıyla farklı safhaları olan çok uzun bir süreç tarif edilmeye çalışılıyor. Bunun doğal sonucu da çok seçenekli teorik ve pratiği gerektirdiği açıktır.
Gün hocamı dinlemek cok keyifli, diger videolarını da ikişer kez izlemiştim devamini bekliyoruz🍀
Harika seri, devamını heyecanla bekliyorum, Güney Amerika’daki sosyalist hareketler hakkında Gün Zileli nin görüşlerini de merak ediyorum.
Gün Zileli serileriniz hem cok keyifli hem de yararli. Lütfen, yugoslavya ile ilgili fikirlerini de sorar misiniz?
Artı değer kavramı Marx'tan önce de bilinmekteydi. Adam Smith ve David Ricardo gibi klasik iktisatçılar artı değeri incelemişlerdir. Fakat Marx, artı değeri sadece ekonomik bir kategori olarak değil, aynı zamanda sosyal ve politik bir olgu olarak da ele almıştır.
Artı-değer Marx'ın teorize ettiği bir terim. Bunun yanında bilinen dediğin şey artı-değer değil "emek-değer"dir
değer yasası demek daha doğru hocam "emek-değer" terimini marx kullanmamıştır ve yanlıştır.@@joes7877
Sosyal politik artı değer nasıl oluyor
@@joes7877 Adam Smith, artı değer kavramını doğrudan kullanmasa da, emeğin yarattığı değerin bir kısmının işçi tarafından alınamaması fikrini ele Ulusların Zenginliği kitabında ele alır.
@@joes7877 diğer yandan Rikardo’nun söz ettiği artı değer kavramı da Marx’a oldukça yakındır
günlerdir Gün Zileli ile yapılan programlarınızı tekrar tekrar izliyorum. Bu ilaç gibi geldi :)
Yalan, eksik bilgi, çarpıtmalar size ilaç gibi geldi? :) Adamın Atatürk hakkında söyledikleri hep çarpıtma içeriyor.
Can bey, tam bir tecrübe,görmüş geçirmiş, yaşamış biri lafebelerinden değil, her ne kadar birilerinin işine gelmesede!
Süper seri. Gün Zileli öyle bir şevkle anlatıyor ki olayları yaşıyoruz. :))
Gün Zileli beyin bıyığına ( takılan bi benmiyim? Supersiniz ayağınıza taş deymesin :)
ekrandan elimi koyup düzeltesim geldi aşırı takıldım :D
Bende acayip takıldım. Söylesenize adama tarasın. Ağzına girecek neredeyse 😂
Sağ tarafta pişmaniye kalmış gibi
@@baverbingol7986 🤣🤣
Bıyık iyi bir makas istiyor😁
anlatım şahane kendini dinletiyor, 4 saat dilerim.
Hocam çok güzel analiz ediyor ve bilgilendiriyorsunuz. Bununla birlikte 300 yıldır devam eden işkenceler,
Köle ticareti, hala günümüzde devam eden savaşlar ve milyonlarca insanın sırf kapitalistler yüzünden hayatlarının yok olmasından da bahsetseniz çok daha dengeli bir değerlendirme yapacağınızı düşünüyorum.(yanı sıra tarihin mevcut koşullar ve mevcut gerçeklikler üzerinden değerlendirilmesi gerekir.Özetle aynı tarihsel süreçte örneğin İngiltere’de ya da Amerika’da veya başka bir ülkede mevcut rejimin karşı devrimcileri sayılabilecek kişilere karşı nasıl bir tavır takındığını da ifade ederseniz daha objektif ve tartışılabilir bir değerlendirme olacağını düşünüyorum. )
Küresel ısınmadan bahsetmemisler ve de gerekesiz üretimden kamudan,yani demem o ki dünya çok kötü bir yere doğru sürükleniyor ve kimsenin umrunda değil.
Kapitalizm yokken de kölelik vardı hem de o biçim, ta sümerden asurdan romaya kadar
Gün Zileli hep konuşsun. Fikirleri doğru ya da yanlış olabilir, katılırım ya da katılmam, ama her zaman dinlemeye değer samimi bir şekilde düşüncelerini ifade ediyor. Saygılar Gün dede
👏
Program icin ilker hocama cok tesekkurler.
On beşler ve Maria Suphi'nin anlatılaçağı bölümü sabırsızlıkla bekliyorum.
Rabbimiz çok adem yarattı. Yarattığı son ademe ilk emri sosyalist olacaksın dedi. Yani bu insanlarla beraber çalışıp ihtiyaçlarını karşılaşacaksınız dedi. Fakat adem bunu yapamadı. O zaman bu zaman .Zaman bizi sosyalizm kapısına getirdi.
Dip notlar çok iyi. İlginç tarihi bilgiler.
Artı değer tarım devriminden beri var olan bir gerçektir ve medeniyetin varlık sebebidir.
Avcı-Toplayıcılarda olduğu gibi herkes kendi yiyeceği kadarını toplayarak hayatta kalsaydı, sanatçılar, bilimadamları, bürokrasi, vs… olamazdı.
Bir toplumda toplam tarım üretimi toprağı işleyenlerin karnını doyuracak miktarın üstünde olunca sanatçılar, biliminsanları, rahipler, bürokratlar gibi parazit sınıflar çiftçilerin ihtiyacının üstündeki artı değeri yiyerek yaşayabildi.
Artı değerin varlığı üzerinden bir tartışma yok burada, artı değerin kimin elinde birikmesiyle ilgili bir görüş var yoksa pek tabi insan sadece kendi için yaşayan bir canlı değildir.
Dediğin şey "artı-değer" değil "artı ürün". "Artı ürün"ün ileri rolünü marksistler tartışmaz.
Artı değer yanlış ele alınıyor. Artı değer "özgür" işçinin ödenmemiş emeğidir. Meta fenomeniyle birlikte ele alıyor bunu Marks, meta ise ancak ve ancak kapitalist üretim biçimine özgüdür. Kapitalizm öncesinde artık ürün vardır. Gün Zileli diğer anlatıları gibi bunu da yanlış anlatıyor. Ya da sadece Marksizmi vulgarlaştırmak istiyordur.
senin anlattığın artık-değer. Artık değer sınıflı topluma giden süreçte ön koşuldur ama aralarında bir mantık zinciri yoktur. Artı değer ise kapitalist toplumda egemen sınıfın artık-değere el koyma biçimidir. onuda yukardaki arkadaş izah etmiş
İyi de sonra şimdi bilim insanları artı değer üretiyor , onu bırak bizim yaşamda kalmamızı sağlıyor, rahipler parazittir , o doğru.
20.20 de bahsedilen hikayeyi anlatan kitap “Romanov Komplosu” mükemmel bir kitap. Öneririm.
Sunucunun kapitalizm, feodalizm, komünizm gibi konulardaki soruları ve açıklamaları çok yüzeysel geldi bana.
Gün Zileli videolarını haftada 10a çıkarılım lütfen
Gün Zileli’nin otobiyografi kitaplarını şiddetle tavsiye ederim. Yeniden basılması çok sevindirici bir haber. Ben sahaflardan ediniyorum şu sıralar. Programda emeği geçenlerin de ellerine sağlık.
Bir eleştiri: Sosyalizmin tarihini bir buçuk asırla sınırlamak ne kadar doğru? Komünizmin tarihi sınırlandırılabilir ama sosyalist düşüncenin tarihi nasıl ifade etsem, medeniyetle yaşıt değil midir?
Alt yazıların ekranda kalma süresi her zaman ÇOK KISA! . Nedir bu aceleniz ?
Durdurup okuyun geçin
@@serkancankurt Evet bunu yapmaya mecbur bırakıyor insanı. Eski belgesellerin sıkıcı görünen bu detayı aslında ne kadar da insan içinmiş. Kısa zamana çok bilgi sıkıştırma kaygısına hak vermekle beraber, İlker beyin bu jump cut sevdasına biraz gem vurması iyi olabilir, bazı zamanlar yorucu olabilecek seviyelere ulaşıyor.
Kıymetli modarotor, lütfen bu hususu en az dörde bölerek hoca ile yeni bir program yapın. Bu kısa söyleşi bile çok yararlı ancak öğreneceğimiz epeyce bilgi var. Sayın hocamız gerçekten süper tarafsız anlatıyor. Bu konu da lütfen hocamız ile daha bilgilendirici daha akılda kalıcı bir diziyi sizden çok çok çok rica ediyorum. Hocamız bu hususta anlatıcı olması aşırı mühim. Kendilerine ve size sonsuz saygılar.
Bu adamı tarafsız sanıyorsanız, kesin Mete Yarar'ı da tarafsız sanıyorsunuzdur.
@@subutaynoyan5372 Allah Allah o nereden çıktı yahu. Mete denen adamdan nefret ederim de ne alaka
gün ağabey ile olan her video sohbetül şaheser niteliği taşıyor
devamini bekliyoruz.
İlker hoca bir yetenek avcısı olması ve bu yetenekleri konuşturabiliyor, kendine has tarzıyla ilginç sorular sorup onlara alan açabiliyor. flu tvyi belki de bu yüzden çok seviyorum. bu video serisine de çok sevindim fakat artı değerle ilgili çok önemli sorunun güme gittiğini düşündüm. stajyer-patron videosunda gördüğümüz üzere farklı bir "patron" olan, anlattığı kadarıyla çalışanın hakkına dikkat eden ilker hocanın sömürüyle ilgili hakkı şaşkınlığı ve merakı daha iyi bir açıklamayı hak ediyordu.
Bu adamı dinlemesi çok keyifli ya keşke biletli oturum falan yapsa sürekli konuşsa ben de dinlesem
Katılmadığım yönleri bir yana, harika içerikler için çok teşekkürler ❤
Çok özel değilse hangi yönlerine katılmıyorsunuz?
Bakın izlemeden yazıyorum. Kuzen Razi ile bölüm ŞART. O kadar olay oldu, dolu dolu bir içerik çıkar. Hocam hadi ya bir merhaba Amerika lazım :)
Gün Zileli’nin otobiyografisi benim hayatımı değiştirdi. Herkese okumasını tavsiye ederim.
Senin hayatın o kadar basit miymiş yahu? Her yerde söyleme bunu. :)
Eleştiriye tahammülü olmayan düşünce, inanç veya insandan kimseye hayır gelmez.
Eleştirilmekten nefret ediyorum. Hiç kimsenin de sevdiğini sanmıyorum. Yalandan saygı duyuyorum filan derler ama içten içe kudururlar, kurulurlar
Eleştirinin nasıl aktarıldığı önemli bence empoze etmeden saygı çerçevesinde eleştiriye tabii olan kişi yada kişilerin eksiklerini görmesi ve gelişmesi açısından önemlidir.
TROÇKİ İSTEYENLER BURAYA ↩
Daha sık gelmeli
Hocam gerçekten, sosyalizmi bir anarşiste anlattırmanızın nedenini merak ediyorum... Yanlış anlaşılmasın bir anarşist sosyalizmle ilgili konuşamaz demiyorum. Ama "Sosyalizm Nedir?" gibi çok temel bir soruyu tutarlı bir sosyalistin yanıtlamasını tercih ederdim. Bu daha ziyade taraflı bir sohbet olmuş...
Öncelikle keyifle dinliyorum sol görüşe mensup olup ordan çıkmış birisinin anlatması çok değerli gün beye selamlar diğer bölüm için eğer mümkün ise değinmesini istediğim birkaç konu var
1. Gün bey sol derken genel olarak marxist solu kast ediyor anladığım kadarı ile konuyu daha açıklığa kavuşturmak için 1. Dünya savaşındaki italyan sosyalist partisinin savaşa karşı tutumuna mussolininin partiden ayrılığı ve Giovanni gentile'nin italyan faşizmine değinmesinii rica edeceğim ayrıca faşizm derken italyan faşizminden mi bahsediyor yoksa başka bir tanım mı yapıyor?
2. Marxın artı değer tanımını yaparken kullandığı labor theory of value konseptinin geçerliliğini yitirdiğini düşünüyor mu eğer öyle ise solun buna modern dönemde cevabı ne oldu
3. İkinci dünya savaşında rusya-almanya çatışmasını marxist sol ve nasyonel sosyalizmin çatışması bundan ötürü sol içinde bir çatışma olarak mı görüyor ?
4. Solun faydası aslında başarısızlığında gizli diyebilir miyiz daha açık olmak adına iki kutuplu düzende kapitalist tarafta atılım ve ekonomik kalkınma daha fazla olduğu görünüyor fakat sol hareketlerin devrim tehditi sayesinde daha verimli olan sistemin sorunları bir nebze düzeltildi vs. Vs.
Teşekkür ederim sevgilerle
3. soruna ithafen şuna değinmek istiyorum, savaşta sağ sol olmaz akabinde nasyonel ( ulusal ) sosyalizmin temeli devletin yani kendi milletinin çıkarını düşünen ve düşünmek zorunda olan bir hareket dolayısıyla hitler batı da ingiltere ye saldırdığında hava gücünde verdiği büyük zararı ( 3.000) den fazla uçak kaybından sonra gözünü doğuya dikiyor peki neden? ilk başta belirttiğim gibi kendi ülkesini ve milletini düşündüğü için rusya da bir bölge var ve o bölgede acayip bir ham madde söz konusu nitekim asıl hedefi o bölgeler rusyanın tamamı değil. demek istediğim bırak sağı solu annesi sovyet rusyanın başında olsa anasını bile vururdu o bölge için. Adam üstün ırk diyor milletine diğer görüşleri veya kendiyle aynı görüşü bile iplemez. eskiden olsa daha ağır bir cevap verirdim ama daha çok araştırıp soru sormanızı isterim çünkü komik duruma düşüyorsunuz
Eskiden hiç tanımadan Gün beyi sevmemişim. Fakat bu program vesilesiyle çokça sevmeye başladım😊 lütfen devamı gelsin çok güzel seri 👏👏
Anında damlarız bizim mevzular
Çok konuşma menemen yap
Bir milliyetçi olarak hep merak ederim; Komünizm Markx ın tahmin ettiği gibi, sanayileşmesini tamamlayamamış işçilerden değil köylülerden oluşan nüfusa sahip Rusya'da değil de, sanayileşmiş ve işçi sınıfının ağırlıkta olduğu Almanya'da ortaya çıkmış olsaydı daha başarılı bir sistem olarak kabul görebilir miydi?
İşçiler uzayda da olsaydı sonuç farklı olmazdı. İşçiler bırakalım bir ülkeyi, kendi derneklerini bile yönetemezler. İşçi sınıfı hiçbir zaman devrimci bir sınıf ta olmadı. Marksizmin en büyük trajedisi işçi sınıfının da bireylerden oluştuğunu ve bu insanları çoğunun ileri derecede cahil, gerici ve maço olduğunu vs görmemiş olmasıdır. Sosyalizmi ancak çok gelişmiş insanlar kurabilir.
Hele şükür geldi program
Sonunda! 🎉
Gün Zileli sohbetini çok sevdiğim, çok tatlı birisi. Fakat Marksizme dair bilgisi maalesef pek teorik derinliğe sahip değil. Çoğunlukla Sovyetler tarihi üzerinden eleştirileri fakat bu problemlreri sosyalizmin özüne içkin görüyor, özcü yaklaşıyor. Aktif olduğu mücadele dönemleri çatışmayla geçtiği için ( ve muhtemelen bir de yoldaşı doğu Perinçek olduğu için) teoriye pek yaslanmıyor. Dolayısıyla, sosyalist devleti feodalizmle bir tutması gibi bariz yanlışlar yapabiliyor. Marksizme aşina olmayan birine bu söylemler makul gelebilir ama inanın hiç öyle değil.
Gün Bey, sosyalistlerin ona “içeriden" eleştiri getirdiği için kızdığını söylüyor. Ben de bir sosyalistim, kendisini severim ama kızarım da. Ama içeriden eleştiri getirdiği için değil, içeriden gözüktüğü ( devrimci geçmişi ve birikimi) fakat söylem olarak hiç de öyle olmadığı ve böylece bambaşka bir Marksizm tanıttığı için kızıyorum.
Gerçek sosyalizm bu deel mi diyosun
Kardeşim tek bir örnekte yaşanmış arızi olaylardan bahsetmiyoruz. Her örnekte Sovyetler'de yaşanmış şeyler yaşanıyor. Demek ki sosyalizmin özüne dair bir takım yanlışlar söz konusu.
Sosyalizmin kısa tarihini neden gün Zileli anlatır ki zaten . Ekonomi içerikli programları esnafın anlatması gibi.Kendi perspektifinden değerlendirlemeler yapmaktan başka pek birşey yapmamış . Hoş değerlendirmelerde çok ilginç ve konformist.
Gün Zileli'nin sosyalizme ilişkin sığlığını teoriye dayanmamasında ve bunun da Doğu Perinçek ile olan yol arkadaşlığından kaynaklandığını belirtmişsin ancak bu bir tezat. Gün Zileli'nin sığ bir sosyalist olduğu kısmına katılıyorum ancak sosyalizme ilişkin fikirleri Perinçek ile neredeyse taban tabana zıt. Perinçek oldukça Stalin taraftarı birisidir ve Lenin'in sağlığındaki uygulamaları tamamen sahiplenir. Ekim Devrimi'ni Şubat Devrimi'nin karşı devrimi olarak görmez tam aksine Şubat Devrimi'ni yetersiz görür ve Ekim Devrimi'ni destekler. Öte yandan, kanımca Perinçek Türkiye'de sosyalizmin teorisini en iyi anlamış adamlardan biridir. Fakat kendisinin politikaları ve teorik birikimi tam bir oksimoron. Bunu da anlayabilmiş değilim. İnsan bir şeyin doğrusunu bildiği halde niye tersini yapar anlayamıyorum ya da kendisi bunu ne Türk halkına ne de Türk soluna izah edemiyor.
Teorik olarak cokneksik.gercekten Zileli. Arti degeri bile aciklayamadi dogru duzgun.
Artı-değer degil artık-değer (surplus value) Marx bunu Adam Smith ve Ricardo'nun karın kaynağını açıklayamamasına cevap olarak anlatmıştır, isteyen Marx'ın M-C-M' formulünün araştırsın.
Sömürü konusunda gerçekten açıklayabileceklerinin bu kadar olmasını anlayamıyorum. Sermayedar risk almış şeklindeki temel koşulsuz kabul ederek geçiştiriliyor. Sermayedar olarak o kişinin aldığı riskin, yani o paranın zaten nasıl biriktirilmiş ve kazanılmış olduğu emek değer teorisinin temeli. Sermayedarın aldığı risk olan o para nasıl üretilmiş ve meydana getirilmiş? O para yani değer zaten daha en en başta aynı sömürünün sağladığı bir getiri. En küçük miktarda da olsa ortaya çıkan paranın yani değerin temel koşulu üretici emek. Üretici tek bir emeğin elde ettiği para ve değer nerede, milyon liraların birikimi nerede..
öyle degil iste. örnek vereyim, bir köy zeytinyagi yaparak geciniyormus. Ama teknikler yanlis mevsim yanlis. Bende köye gidiyorum, diyorumki, "köylüler, ben bu zeytini yetistirmenin daha verimli bir yolunu biliyorum. 4 kat daha fazla ürün alabilirsiniz. ama 1 sartim var, ürünlerin yarisi benim"
Ben mutluyum, bissürü zeytinim oldu. Köylüler mutlu, 2 kat daha fazla ürünleri oldu ( 4 kat ama yarisini bana verdiler)
Kominist fikrin temel hatasida bu zaten. Biyerden para gelmisse, bu illa birilerini sömürerek veya birilerinden calarak olmustur diye bir düsünce. Böyle degil ama, ticaretle, innovasyonla, emegi verimli hale getirmekle, herkesin ayni anda zenginlesmesi mümkün. (tabiiki birileri az zenginlesirlirken, birileri cok cok cok zengilesiyor)
Adam Smith - The Wealth of Nations
tavsiye ederim
@@nightshadowend Buradaki sorun, senin verdiğin bu örneğin reelde kapitalist sistemde olup bitenle alakasının gerçekten olmaması
Kapitalizm verimlilik esaslı olduğundan er ya da geç, o köylünün elinden toprağı almaya gidiyor
Konuyu taa coğrafi keşifler, ticaretle birlikte kapitalin gelişimi ve merkantilizme mi bağlayacaksın cidden?
Kapitalizm musriftir arkadaşlar
@@lethe4398 tam olarak öyle. herhangi bir sosyal yapının özünü anlamak ve bugünkü durumunu değerlendirmek için onu yalıtık ve verili olarak görüp şuanki durumu üzerinde yorumlar ve değerlendirmeler yapmak klasik idealist bakış açısı. her şey bir süreç ve değişim bağlamında doğar ve gelişir. varsayalım "parlamento" kurumunu anlamak için 2018-2023 dönemi tbmm üzerinde bir ton şey konuşulabilir. ama o kurumu 12. yüzyıldan itibaren doğuran ekonomi ve siyaset, onun gelişimi, en baştaki işlevi ve işlevlerinin oturduğu bağlama bakılmazsa, bugünkü parlamentolar hakkında hiçbir fikir sahibi olunamaz.
Soruyu soran ve saçma yorumlar getiren arkadaşa ayar oldum. Umarım daha birikimli biri gelir
gün bey sabaha kadar anlatsın, gıkımı çıkarmam.
Ilker de olmasa gerçekten izleyecek birşey bulamayacagim
Gün dede bir kalp at be ❤😂
gün bey bu kadar acı çekipte nası bu kadar neşeli . daha çok çıkarınnn
Abi pıt zıt diye niye jump cut yapıyorsunuz ya manyakmisiniz?
İlker Beyin sözüm ona sosyalizmi anlamaya çalışma çabaları üzüm yeme değil bağcı dövmekle ilişkilendirilebilir.
Bu kanalın çoğu listelerini severim ama liberallerden sosyalizmi anlaması hele hele youtube gibi bir mecrada anlatabilmesi beklenemez.
anlamaya çalismiyor ki pis liberal kıs kıs güluyor
Gün Zileli hoş sohbet ama sosyalizmin tarihi de değil yani, bence pek olmamış , süresine oranla biraz boş olmuş hatta.
Gün Zileli çok dağınık ve bir zaman çizgi takip etmeksizin konuşuyor. İrticalen konuşması doğal ve akıcı bir hava veriyor ama akılda bir şey kalmıyor. Yani iyi bir hatip ama tarih serisi yapmak için uygun bir isim mi bilmiyorum.
Uygun kardeşim benim başka soru?
Lütfen şu keserek paylaşmaktan vazgeçin artık ya. Hızlı olsun diye duyguları kaçırıyorsunuz. Adamın eli aşağıdayken bir anda yukarıda. Bu kadar hızlanmayın. Tamam hayat yaşadığımız çağda çok hızlı belki ama ben yeter artık diyorum. Nereye yetişiyoruz?
Nevzat Kaya hocamız ne zaman gelir
Bu sıralar Çetin Altan okurken denk geldiğim iyi oldu..
çok güzel bir bölümdü ama tepedeki mikrofonun görünmesi...
video için teşekkürler. artı değeri daha iyi açıklayabilir misiniz?
her gun 1 tane canta yaptıgını dusun. patron cantayı 10bine. satıyo. senin gunluk masrafın 1000 tl. kalan 9000 artı deger
Üretimden elde edilen gelirin, üretimi yapan kişilerden kalan değeri. Teknik olarak, patron üretilen malın değerinin altında bir maliyete iş yaptırıyor, ondan kalan da artı değer.
Daha çok gün zileli 👍👍👍
Yetenek avcısı İlker hocanın yükselen değerlerinden Gün Zileli👏😁🙋🏻♂️💐
Haaa anlaşıldı
@@hasandonmez5582 😅
Ulan icimden geciyordu gün zileli yayini olsada izlesek diye, megerse yayinlanmis😅😅
Programın (ilker'in) derdi bir şey anlatmak değil. Çatışma yaratmak reyting kapmak. Ekmeğinde İlker. Normal yani. Yorum yapayım benimde tuzum olsun. Sizde çok bir şey bekleyip kendinizi yıpratmayın.
Ohh beee🎉
Eski tüfek cesur iç hesaplaşma. Şimdi solun yolu açıldı.
Solun kırılganlığını çok güzel anlatmış
Bartu Bölükbaşı gelsin
Bartu kontrol edilebilir bir konuk değil. Bunlar gibi tövbekar solcu ayaklarında da değil g erçi Gün Zileli tam olarak öyle sayılmaz daha çok anarşistim diyip sıyrılmış işin içinden
Bartu efsane olur gerçekten
süper olur gerçekten ama günzilelinin içinden geçer durduramazlar asjrfşalksjşfj
teşekkürlerr
Teşekkürler
Allahim Gün Hoca gelmiş yine:)
Antik yunan tarihini de bir iç mimara anlattırmanızı bekliyoruz, eğlenceli oluyor :)
Saniyesinde buradayız
Dayıcığım kazağın çok güzel, link gelir mi?
Guzel yorumlar..
güzel ve değerli bir sohbet olmuş, solculuğun ve komünizmin ne kadar sikindirik bişey olduğunu anlamak için çok yararlı.
The crown dizisinde Çar Ailesinin ölümünden bahsediyordu bir bölümde, baya etkileyici bir bölümdü, daha sola yakın biri olarak sağ tarafın vahşetinin aynısını sol kesimde de görünce, siyasette güç kimdeyse şiddet onda sonucuna vardım. Ve siyasetle ilgim tamamen kesildi.
Paramparça etmeleri normal
Milliyetçiliğin tarihini de yapar mısınız? Özellikle Bahadırhan DİNÇASLAN Bey olursa mükemmel olur.
Seri bitti diye üzülüyorduk. Sevindirdi.
Cumhuriyet tarihi serisini bitirdiler. Yeni bir seri olarak buna başladılar.
oooooooooooooooo ooooo
geldiiiiiiii
sosyalizmin kısa tarihi adlı bir seride gün zileli'yi konuşturmanın yanlış olduğunu düşünüyorum
bir sosyalist olarak seviyorum bu adamı
Cem Toker ile Liberalizm nedir videosu da bekliyoruz
En iyi bolum!
Hakikati söyleyeni kimse sevmez...
Ama ilginçtir Hakikate katlanan da sol aydındır
Hadi bakalim basliyoruz...
Klavye İngilizce'de kalmış.. pardon..
Artı değer ancak bu kadar yanlış anlatılabilirdi bravo ve oportünist İlker'e de gün doğdu sazan gibi atladı
Nerelerdeydin Gün bey. Özlettin kendini
Ciddi ve güzel bir konuyu boşa harcamişsiniz
Bir ara bıyığınla ilgilensen iyi olur.🙂
Sagcilar hiç şaşırtmıyor. Yine dinlemeden, düşünmeden, sorgulamadan like'ı basmışlar (;
Gün dede♥️
Sosyoloji ile ilgili Nurullah Ardıç ile bir program yapılabilir
Sosyalizm gelecekmi be usta guzel gunler gorecekmiyiz 😢😢
güzel
tekrar bravo sn canikligil bu işi biliyorsunuz
Marx'ın teorisi siyasi teori olmadığından, nasıl olacağına dair fazla bir yol göstermemesi normal. Lenin'in olayı bu zaten, Lenin ''Abi Marx bunu işçi sınıfı yapacak diyor ama işçi sınıfından devrim falan çıkmaz, adamların ne sosyal kapitalleri, ne yeterli entelektüel birikimleri, ne de bu tip hareketleri ilerletecek ekonomik durumları var, devrim asıl orta sınıftan, halkçı burjuvaziden çıkar Marx'ın dediği gibi işçiyi beklersek Karaman'da vapur da bekleriz(Evet bunu demiş, ben çevirdim)'' diyor
Rusya'daki devrimin teorik altyapısı böyle hazırlanıyor zaten. Koca koca adamlar Marx'ı Kuran okur gibi okuyup ondan devrim çıkaracak diye bir şey yok arkadaş ya.
haklısın marksist leninizm dediğimiz şey zaten marksist teorinin orada bir kapitalist sisteme karşı çıkılmak için yazılmış bir sistemin siyasi uyarlamasıydı leninizm lenin bunları bir devlet yönetiminde marksizmin yeri gibi açıkladı kullandı ve sovyet tarihindeki en büyük gelişimleri yaptı ayrıca koca rus tarihindeki en büyük endüstrileşme ve ekonomik atılımları yaptı leninin yaptığı şeyleri tarihe göre onaylamak yanlıl birşey olmayacaktır ayrıca işçiden devrim çıkmaz işçi günde 12 saat çalışıyor nerede vakit bulacakta marx okuyacak devrimler savaştan yada kaostan çıkar önünde ise bir teorisyen lenin gibi öncülük eder ve parti öncü parti öncülük eder neyse saygılar
Sonuç ne oluyor sonra?
@@kazmahmet2848 Devrim yapılıyor, ortaçağdan çıkamamış Rusya 50 senede uzaya gidiyor. Çok büyük kültür faaliyetlerinden tut da, Türkoloji başta olmak üzere bir sürü sosyal bilimde atılım yapılıyor vesaire
İşçisinin ahırda yaşadığı Rusya ve Ukrayna'da bugün Türkiye'de hala göremediğimiz çok düzgün kentleşme modeline gidiliyor.
@@subutaynoyan5372 Madem çok iyiydi niye terk ettiler?
Kim terk etti arkadaşım? Lenin'in zamanındaki Rusya ile 1990 Rusyası aynı mı? Onu da geçtim, o hususlar çok uzun@@kazmahmet2848
hiçbir şey anlamadım İlker hocam ya,az toplu anlatabilir mi
Abi bu programın adını da olmaz öyle saçma sosyalizm falan koysaydınız ya