Bu kadar faydalı bir tarif ve verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ediyorum,bu turşu vazgeçilmezimiz oldu, söylediğiniz gibi her yemekte tüketiyoruz,gaz, hazımsızlık ve kabızlık gibi bir çok problemden kurtulmuş olduk, iyi ki varsınız, sağlıklı günler diliyorum 💐🤗
Turşu yapmayı düşünüyordum; o yüzden kimselerin açık açık cevaplayamadığı sorularım vardı. Kime sorduysam hep sirke ekliyoruz dediler, halbuki büyüklerimizin sirke eklenmeden turşu yaptığını biliyordum. Bakteri çeşitliliği konusundaki bu çok önemli bilgiyi açıkladığınız ne kadar teşekkür etsem az. 🎉
Ben 25 ağustos kurdum bu tarif yapmadım kendine yeten yuva sayfasına bak çok güzel tarifler var.uzerini asma yaprağı veya,dut yaprağı ile kapatmak gerekirmiş citirligi sağlamak için ben sadece bayanin tarifi yapıyorum buna baktım yaptigimla alakası bile yok
Ben asla sirke kullanmıyorum yaşım 69 yıllardır biz Karadenizliler sirke bilmez şimdi kullanım var ama ben fasulye ve beyaz lahanaya bol sarımsak içme suyu kalın tuz bu kadar şahane olur her ikisinide kaynar suya daldırıp çıkarırım nefis olur birde olunca bol soğanla kavurup yerim sanada afiyet olsun
Hekimlerimizin birer birer çıkıp artık doğruları anlatmasindan dolayı çok mutluyum. İnşallah daha fazla insan bilgilendir bilinçlenir ve sağlığa kavuşur. ❤❤❤❤ Sagolsun
Geçen sene sizin tarifinizle lahana turşusu kurdum, lezzeti şahaneydi. İlk defa sirkesiz limonsuz turşu kurduk, deneme amaçlı az miktar yaptık ama çok beğendik. Bu sene yine turşu sezonu ve bu sene çeşitli sebzelerle daha çok lakto fermente turşu kurma hedefindeyim. Tarif için teşekkür ederim.
Doktorum , Sizi tebrik ediyorum sizi dinledim çok faydalandım ve tarifinize göre turşu yaptım ve çok beğendim. Sizi geniş, tarafsız Ve kibirsiz anlatmış olmanızdan dolayı tebrik eder selamlarımı iletiri.
Ben de İlk kez denedim beşinci günde yemeye başladık süper tadi ve ekşiliği harika Dr bey çok teşekkür ederim Allah razı olsun daha yeni videolar bekliyorum saygılar sevgiler
Çok faydalı bilgiler edindim turşu hakkında değerli hocam Turşu kurmuştum sirke ile videonuz yeni çıktı karşıma Bir dahaki yapımda aynen sizin gibi turşumu kuracağım inşaAllah çok sağolun Allah razı olsun sizden
Limonlumu,sirkelimi kavgası böylece bitmiş oldu.Teşekkür ederiz. İstanbul Laleli de Aksaray'a inerken sol tarafta meşhur turşucu vardı.Devasa tahta fıçılarda da turşular. Turşu suyu çok makbüldü.Eskiden okul önlerinde de satılırdı.Amma velakin Hitler çok severmiş.Bittikçe üstüne su ilavesi yapılan ve tükenmez denilen turşu suyunda B12 varmış.Alaman büyük ekçisi Von Papen sürekli gönderince öğrenmişiz.
Hocam, tarifiniz için cok tesekkür ederim... Ilk kez denedim ve tuttu... Bu tat cocuklugumuzun tursu tadi... Nenelerimiz böyle yapardi ve yeni tursu yapiminda eski tursunun suyundan yararlanirlarmis ...
Merhaba Burak bey, lahana dolmasından kalan hafif haşlanmış Lahana yaprakları ile turşu tarifinizi denedim.. Çekirdek yerine Nohut kullandım.. Bir hafta içinde turşum istediğim lezzete ulaştı.. Tarif için çok teşekkürler.. Çok lezzetli ve sağlıklı oldu..
Çok faydalı bir video olmuş emeğiniz için teşekkür ederiz . Neyin ne olduğunu bilerek yapılan bir iş her zaman iyidir, sayenizde biz de bu faydalı bilgilere ulaşmış olduk.
Hocam elinize emeğinize sağlık afiyet olsun bende yapıyorum lahana yi güzel çe yoruyorum kendi suyunu salıyor kavanozları lahananın kendi suyunu koyarak yapıyorum 15 gün oda sıcaklığında bekletiyom ekşisi ve tadı harika eksimeye başladığı zaman kavonuzdan suları taşıyor
Sirkesiz Beyaz Lahana Turşu bir kaç kere bende kurdum çok güzel oluyor.. Kırmızı Lahanalı yapmaya düşünüyorum.. (İnternette ararken bu Vidyoya denk geldim) heralde oda güzel olur ..tşk. ^^
Değerli hocam, naçizane sizi tebrik ederim. Uzun zamandır bu tür videoları bulup izlerim., hep birşeyler eksik kalır veya gereksiz detaylar içerir. Bir konu bu kadar mı güzel toparlanır! Çok teşekkür ederim, emeğinize sağlık.
Serkan Bey, desteğiniz için gönülden teşekkür ediyorum. Umudum izleyenler için faydalı bilgileri paylaşmış olmak. Ben de size çok teşekkür ederim. Şifaya vesile olması umuduyla.
Burak bey kiymetli bilgileri bizimle paylastıginiz icin teşekkürler merak ettigim bi konuydu cok istifade ettim birde yorumlari okudugumda mutavazi cevaplariniz cok hoşuma gitti takip deyim
Az önce lahanayı Ruslar gibi incecik keserek ve tuzlu suyla ovarak suyunu çıkarıp kavanozlara bastırarak yaptım ve devamlı yapıyorum.Türkiye deki gibi büyük lahana parçalı yapmaya çekiniyordum.Siz büyük büyük parçalı yaptınız hemen alıp deneyeceğim.
Sizin yaptığınız şekilde de çok güzel olur. Ben bu yöntemi dah kolay ve herkesin yapabilmesi yönünden seviyorum. İzleyenler bir başlangıç apabilirlerse daha değişik çeşitlerde de turşular yaparlar diye umut ediyorum..İlginize çok teşekkür ederim.
@@onbaizmirggh5181 Taze fasülye için yapanları biliyorum. Ben denemedim. Kuru bakliyat ile yapıldığını görmedim, ama siz böyle bir bilgi ile karşılaşırsanız paylaşmanız beni sevindirir.
@@burakalptekin9695 UA-cam da nohut ile yapılan bir videoya denk geldim ama sirke ve limon tuzu da eklenerek yapılıyor. Bu malzameler kullanılmadan sadece kaya tuzuyla da yapılabilir gibi geliyor bana. Denemek gerekiyor aslında. Teşekkür ederim hocam cevap için.
2 kıştır yapıyor ve keyifle tüketiyorum. Hatta videoyu paylaşıp tavsiye de ediyorum. Elma yerine kullanılabilecek başka tavsiyeniz var mıdır onu merak ediyorum. Mesela Ayva da olur nu?
Beni çok sevindirdiniz, çok teşekkür ederim. Umarım tüm faydalarını görürsünüz. elma yerine başka meyveler de olabilir ve hatta meyve bulamadığımızda şeker dahi olabilir. Meyvenin şekeri yeterli olduğu sürede değişik meyveler de kullanılabilir.
Ben de defalarca izledim ancak ne kadar tuz olması gerektiği net değil. Kavanoza koyduğu su miktarı 1 litre değil. Burda 1 litre hacminde içi lahana dolu kavanoza 40 gram tuz diyor. Ben 4 litrelik kavanoza doldurduğum lahanya 160 gram tuz koydum. Umarım fazla olmaz. @@mrm4891
Turşunun erimemesindeki tek dikkat edilmesi gereken ilk 1 haftadır. Turşu tuzu az sivri olmali ve evin en sicak yerine, altına kap koyup, üzerinede örtü örtmeli, arada kapagini acip üzerine bastirip gazini almali ve taşan suyu alttaki kaptan boşaltmalı. Bir hafta sonra ekşime gerçekleşmeye baslamiştir . Sebzelere tuz işlemiş ise hemen serin ve karanlik yere almalisiniz . Turşunuz 2 hafta sonra kutur kütür yemeye hazirdir hemde PIYOBRETIK.
Çok sağolun.market sirkeli turşular ananemin yaptığı (su+tuz)turşu lezzetinde asla olmuyor.boğazda öksürten bir etki bırakıyor. Buradan münir özkul ve adile naşit mərhumlara da selam olsun:)
Merhaba 17 Kasımda yaptım turşunuzu bugün (25 Kasım) de açtım fakat köpük köpük basınçlı bir su fışkırdı resmen onun tadı da acıydı şimdi de haliyle suyu azalmış oldu bu arada lezzeti şahane :) şimdi eksilen yerine hafif tuzlu su u yapsam ne dersiniz?
Doktor bey sorum olucaktı size ellerinize sağlık canınıza sağlık verdiğiniz değerli bilgilere çoook teşekkürler kefir yerine yoğurt koysak bir fincan olur mu peki cevabınızı en kısa zamanda bekliyorum Sağlıcakla kalınız 😊
Evet teşekkür ederim . Hakikaten çok güzel oldu. Bu fikir ile değişik sebzelerin sap kısımlarını deneyeceğim. Msela aklımda kerevizim sapını denemek var.
Öncelikle çok güzel bir anlatım olmuş teşekkürler :) Ayçekirdeği yerine nohutla yaptığımızda kaç tane nohut koyulmalı nohutla ıslatılmış mı olmalı yoksa bir şey yapılmadan mı konulmalı? Bilgi verebilirseniz eğer çok memnun olurum
Video için tsk ederim. Aci seven biri olarak bilmek istediğim, turşunun yapımı esnasında pul biber yahut aci taze biber eklenirse turşunun özelliğini bozarmı?
Bu güzel ve sıkca sorulan bir soru. Fermentasyonunuza eklediğiniz her farklı nesne o ortamdaki probiyotik yapının farklı olmasına vesile olacaktır. Bu iyi birşey. dolayısıyla videoda da bahsettiğim gibi farklı malzemeler kullanarak da sade olarakda turşularınızı kurmanız sizin için daja faydalıdır. Hep aynı fomül üzerinde kalmamak en iyisi. Yani özelliğini bozmaz hatta özellikler katar.Afiyet ve şifa olsun.
60 yaşındayım rahmetli anacigimda hiç sirke koymazdi sadece bir salkım koruk uzumle üç beş tane nohut tuz ve suyla yapardi sarimsakta koymazdi ay o ne lezzetti kütür kütür olurdu
Bayağı beğendim değişik şeyler ve çok güzel konuşuyorsunuz yanlız kanal içeriği zayıf biraz daha fazla içerik bekleriz daha fazla şey öğrenmek için 😀👍👍
Filiz hanım karışık turuşular da son derece lezzetli oluyor. Karışık turşu kurmanın bir mahzuru yok. Nekadar farklı turşular kurabilirseniz o kadar daha faydalı oluyor.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Daha önce sirke ve turşu denemelerim oldu. Turşuyu pek beceremedim ve sirkeden de emin olamadığım için (üzerinde bir küf tabakası oluştu, birde sirke sinekleri görülür dediler ama bir tane bile görmeyince bir terslik mi var diye düşündüm) yemek için kullanamadım ne yazık ki. Umarım bu sefer sizin tarifinizle başarılı olur ve kendim ve ailem için hem faydalanacağımız hem de severek tüketeceğimiz turşular yapabilirim. Selam ve teşekkürlerimle başarılar dilerim.
Ayşegül hanım. Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum. Sonuçlarıpaylaşırsanız çok sevinirim. Olumlu ya da olumsuz önemli değil. Her bir deneyimden öğrenebilmek benim için önem arz ediyor. Sağlık sıhhat ve afiyet dolu günler dilerim.
Başlarken "Çankırı kaya tuzu" mu dendi, sonunda ise; (tuz eklerken) "Deniz tuzu" dendi gibi geldi. Acaba yanlış mı anladım, Çankırı kaya tuzu mu, yoksa deniz tuzu mu kullanacağız? Bir de elma yerine ekşi maya yapımında yaptığım gibi iki adet çekirdekli iri siyah üzüm eklesem olabilir mi ? Belki hızlandırıcı olarak üzüm, ek lif ve elma tadı ve aroması için elma da eklemeliyim? Güzel tarifiniz için teşekkür ediyorum.
Soruyu bana sormadınız, fikrimi söylemek istedim.Elma içindeki şeker bakterileri beslediğine göre siyah üzüm de kullanılabilir. Siyah üzümü ekşi maya yapımında nasıl kullanıyordunuz.Öğrenmek istiyorum.Detaylı anlatabilir misiniz? Rica etsem.
Fikrinizi yazdığınız için teşekkür ediyorum. Tatlı maya, yani nohut mayası ile ekmek yapılan bir evde büyüdüm. Bahçemizdeki taş fırında pişerdi .Bir süre nohut mayası da yaptım. Ancak onu her ekmekte yeniden yapmak gerekiyordu. Ailemden hayatta kalanlarla konuştum, "Ekmek tatlı maya ile yapılır, ekşi maya, bişi yapmakta kullanılır." dediler. Ekşi mayanın nasıl korunacağını sordum, "Un çuvalının içinde dururdu." bilgisi verildi. Demek ki ekşi maya unla yapılacak, unla korunacaktı. Internetteki tariflere bakarak, Nisan yağmuru suyu topladım, daha sonra mayanın bir kısmını çöpe attım. Birçok denemeden sonra, son derece az malzeme ile sade ve basit yöntemle ekşi maya üretmeye başladım.Yer: Mutfak masası. küçük, çukur, bir cam kase, küçük tahta kaşık. beyaz un (hamurun rengi değişirse bozulmuştur) bu yüzden beyaz un.Bulamaç kıvamında bir hamur ya da ne sert ne de sulu olmayan bir hamur. bir kağıt peçete örtülebilir, örtülmese de olur, gelip gidip gözlemlenecek, İki- üç günde pıt pıt kabarmaya başlar. Kabarmadı mı kuru yemiş olarak evde bulunan irice, çekirdekli, antep kan üzümü denen üzümden sadece 2 tane, elimde yıkayıp hamurun üzerine bırakıyorum, hamur kabarıyor, yani fermantasyon başlıyor, mayalanıyor. Bunu yazmadığım yer yok. Evde video çektirenlerden olmadığım için böyle yorumlarda yazıyorum. Birisi, üstelik bir avuç üzüm atmış, hamur taşmış, ne yapacağını soruyordu. Kaç yıl geçti unuttum ekmeğimi bu maya ile yapıyorum. Gelenekte ekmek hamurundan bir parça ayırıp maya olarak o parçayı kullanırlar. Öyle yapmıyorum, ekmeği tam buğday unu, siyez unu gibi karışımlardan yapıyorum. Ekmek için hazırladığım una elma büyüklüğünde maya ekledikten sonra kasede kalan maya ne kadar az olursa olsun, beyaz un ve içme suyu ile çoğaltıyorum, mayanın üstünü önce un, sonra kağıt havlu ile örtüp buzdolabı rafına koyuyorum. İkinci ekmek yapımına kadar maya sertleşiyor, akşamdan tahta kaşıkla kırıyor, içme suyu ile ıslatıyorum. Yumuşayan mayayı unla çoğaltıyorum. Mayadan da ekmeğimden de memnunum ekmek pek ekşi olmuyor.
@@yeliz597 Hamur yani yaptığım maya, kabarmadı ise üzerine 2 tane üzüm koyuyorum, kabarıyor. Detaylı yazmıştım ancak yanıtla ya basınca kayboluyor sanıyorum.
Haklısınız, ekşi maya evladiyeliktir. Bir kez yaparsınız, kalan az bir mayayı un ve su ile besler çoğaltır, bir daha sefere yine kullanırsınız. Oysa ekşi maya tarifi veren ve ayni zamanda maya pazarlayanlar, her kullanım için mutlaka yeni maya satın alınmasının şart olduğunu yazarlardı.
Oncelikle elinize saglik hocam tesekur ederiz elma yerine havuc koysak kirmizi lahana da eklesek kefir yerine limon koysak degerini yani saglik acisindan bisey kaybedermiyiz😊yani kisacasi limon nohut beyaz lahana kirmizi lahana sarimsak havuc la yapmak istiyorum uygunmu sizce
3 hafta evvel yaptım. İçine sarımsak ekledim . Harika oldu. Kim tattıysa tarifi istedi. Başlangıçta haftada 2 defa kapaklarını açtım çünkü çok Asit üretti, ve taştı. Kavanozun altına tepsi koymanız öneririm. 2 hafta sonra çıtır çıtır, başına oturduğunuzda hepsini yiyebileceğiniz enfes bir turşu oldu. 2 deneyim karışık sebzelerle olacak. Size çok tsk ediyorum .
Okadar güzel tarif etttiniz ki hakikaten ağzım sulandı. Eminim bu turşunun tadının böyle lezzetli olmasında sizin probiyotik yapınızın da çok büyük önemi var. Sağlık ve afiyet içinde olun. Ve çok doğru altına geniş bir kap koymak gerek.
Bana da anlatirmisin7z nasıl yaptığınızı lütfen bnde biber yesil domates salatalık yapicam hiç yapmadım 1 litrelik cam kavanoz damı yapicaz tuz ölçüsü yine her sebze için aynı mı birde hep disarda mi kalacak tursular cvp verirseniz çok memnun olurum teşekkür ederim 🌷🙏❤❤
@@tugbaaksoy3678 Tuğba hanım ilginiz için teşekkür ederiz. Bu tarifi tüm sebzelerde kullanabilrsiniz. Turşunuz olduktan sonra buz dolabında saklamak daha iyi olur..Kavanoz büyüklüğü önemli değil fakat tüm sebzelerin suyun altında kalmasını sağlamanız gerek.
çok yavaş bir fermentasyon olacaktır. nekadar sürede istenilen kıvama geleceğini bilmiyorum. fakat istediğiniz ekşiliğe ulaşınca dolapta saklayabilirsiniz.
İlginize teşekkür ederim. Armut, elma yerine geçebilir. Maksatbakterilerin beslenmesi için gereken şekeri vermek. Bazı durumlarda bildiğimiz rafine şeker dahi az miktarda kullanılabilir. sonunda bu şeker bakteriler tarafından tüketileceği için problem olmaz.
Hocam merhabalar öncelikle cok tesekkurler böyle faydali bir video paylastiginiz bizleri aydinlattiginiz için, Ben karnabahar tursusu yapmak istiyorum Bununla ilgili bir sorum olacakti, acaba normal icecek su yerine peynir alti suyu kullanmamizda bir sakinca varmi? 72 derecede sütü kaynatip peynir yapmistim birkaç gun once, suyunu dökmedim iciyorum fazlaca var buzdolabinda, bugun de sizin bu Tarife göre tursu karnabahar tursusu yapmak istiyorum. Peynir alti suyunu kullanmamda bir sakinca varmi? Tesekkurler saygilar
Hocam,bilginize,emeğinize sağlık!Bu çok faydalı bir video!Çok teşekkürler!Evde kefir yapmak,yoğurt çalmak ve bu gibi turşuları kurmak için bir çok insanın gerekli olan imkanı ve kurulu düzeni olamayabiliyor!Mesela yurtta kalan öğrenciler!Piyasada probiyotik gıdalar satılıyor!Siz bu anlattığınız turşu çeşitlerinin üretilerek satılması konusunda öncü veya tavsiye edici bir rol üstlenemez misiniz?Bir de hocam turşuda elma dilimi yerine rafine toz şeker kullanılırsa ne olur?Bir litrelik turşuda ne kadar kullanılmasını önerirsiniz?
Mehmet bey ilginize çok teşekkür ederim. Şeker kullanımı konusunda bir sorun yok aslında. Çünkü yeterli zaman tanındığında şekerin tümünü turşu oluşturan bakteriler tüketiyor. Elma tad ve ekstra lif eklediği için tercih ediyorum.
Tursu kurulurken icine 1 tane probiotik kapsul bosaltmak bakteri zenginligini artirabilirmiyiz ? or: elimde icinde 20 secit bakteri olan bir probiotik kapsul var ve bunu tursu yaparken kullanmak istiyorum bakteriler tursu icinde olusuan ortamda cogalirmi yoksa olur mu ?
Aykut bey sorunuzu daha önce cevaplayamadıgım için özür dilerim. Sorduğunuz soru birçok kişinin de merak konusu. Hazır probiyotik kapsüller genelde sizinde işaret ettiğiniz gibi en çok 20 civarında değişik bakteriyal suş içerirler. İstisnai probiyotik preperatlar da daha fazlasını bulmak mümkün. Bu bakterilerin (probiyotik kapsül içindeki) oluşturduğunuz ortamda coğalmalarını garantilemek mümkün değil. Eğer turşunuzu değişik sebzelerden farklı eklemeler yaparak(bazısına nohut, baazısına koruk, bazısına ayçekirdeği, bazısına sarımsak vs katarak) veya bazen sade bazen karışık sebzeler kullanarak kurarsanız bakteri populasyonunu hem değiştirebilir hem de zenginleştirebilirsiniz. Ek probiyotik olarak birkaç kaşık kefir de eklenebilir (kefirde genel olarak 30 a yakın değişik bakteri ve mantar bir arada bulunur). Bu daha da ekonomik olabilir. Probiyotik kapsülünüzü de katabilirsiniz bu bir problem olmaz. Sağlıklı günler dilerim
burak alptekin çok teşekürler cevap için, ben yanlış bir işlem olup bağırsak florası nı bozmak tan korkuyordum, 2 tane küçük turşu kurdum ve bir tane probiotik tablet boşalttım, ama halen açmadım cevabını çok merak ediyordum hiç bir terde bilgide bulamamıştım, o yüzden cevabınız çok değerli teşekürler.
Verdiğiniz bu çok değerli bilgiler için çok teşekkür ederim .Denedim hayatımda yediğim en güzel tursu oldu.😊
Bu kadar faydalı bir tarif ve verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ediyorum,bu turşu vazgeçilmezimiz oldu, söylediğiniz gibi her yemekte tüketiyoruz,gaz, hazımsızlık ve kabızlık gibi bir çok problemden kurtulmuş olduk, iyi ki varsınız, sağlıklı günler diliyorum 💐🤗
Turşu yapmayı düşünüyordum; o yüzden kimselerin açık açık cevaplayamadığı sorularım vardı. Kime sorduysam hep sirke ekliyoruz dediler, halbuki büyüklerimizin sirke eklenmeden turşu yaptığını biliyordum. Bakteri çeşitliliği konusundaki bu çok önemli bilgiyi açıkladığınız ne kadar teşekkür etsem az. 🎉
Ben 25 ağustos kurdum bu tarif yapmadım kendine yeten yuva sayfasına bak çok güzel tarifler var.uzerini asma yaprağı veya,dut yaprağı ile kapatmak gerekirmiş citirligi sağlamak için ben sadece bayanin tarifi yapıyorum buna baktım yaptigimla alakası bile yok
Ben asla sirke kullanmıyorum yaşım 69 yıllardır biz Karadenizliler sirke bilmez şimdi kullanım var ama ben fasulye ve beyaz lahanaya bol sarımsak içme suyu kalın tuz bu kadar şahane olur her ikisinide kaynar suya daldırıp çıkarırım nefis olur birde olunca bol soğanla kavurup yerim sanada afiyet olsun
Çok teşekkür ediyorum
Yiyeceğin hem tadını hem faydasını korumak en doğru yaklaşım, bunun için bu video çok kıymetli, teşekkür ederim.
Hekimlerimizin birer birer çıkıp artık doğruları anlatmasindan dolayı çok mutluyum. İnşallah daha fazla insan bilgilendir bilinçlenir ve sağlığa kavuşur. ❤❤❤❤ Sagolsun
Geçen sene sizin tarifinizle lahana turşusu kurdum, lezzeti şahaneydi. İlk defa sirkesiz limonsuz turşu kurduk, deneme amaçlı az miktar yaptık ama çok beğendik. Bu sene yine turşu sezonu ve bu sene çeşitli sebzelerle daha çok lakto fermente turşu kurma hedefindeyim. Tarif için teşekkür ederim.
Doktorum , Sizi tebrik ediyorum sizi dinledim çok faydalandım ve tarifinize göre turşu yaptım ve çok beğendim. Sizi geniş, tarafsız Ve kibirsiz anlatmış olmanızdan dolayı tebrik eder selamlarımı iletiri.
Ben de İlk kez denedim beşinci günde yemeye başladık süper tadi ve ekşiliği harika Dr bey çok teşekkür ederim Allah razı olsun daha yeni videolar bekliyorum saygılar sevgiler
Ekşi oluyor mu ona göre yapayım 😊
Afiyet olsun. Şifaya vesile olmasını temenni ederim. Ben de erken tüketmeyi seviyorum. Saygılar.
Teşekkür ederiz dr bey mide bagırsak sagligimiza çokiyi bir tarif Allah razı olsun
Elinize agziniza sağlık cocukken annecigim lahana tursusu kurardi sirke limon asla koymaz su tuz nohut koyardi birde icine kirmizi lahana koyardi pembe renk olurdu kisin cok yerdik birde lahana koymadan koydugu lahana tursusundan borek birde sarma sarardi harika olurdu yaninda nohut ekmegi harika gider👍👏
Denedim muhteşem bir turşu.Çok teşekkür ederim.
Cok güzel bir anlatim ve daha da güzeli bire-bir tutuyor. Aynen anlattiginiz sekilde yaptim, harika oldu. Bugün 3. kere yaptim. Cok tesekkür ederim 😊
Çok faydalı bilgiler edindim turşu hakkında değerli hocam
Turşu kurmuştum sirke ile videonuz yeni çıktı karşıma
Bir dahaki yapımda aynen sizin gibi turşumu kuracağım inşaAllah çok sağolun Allah razı olsun sizden
Limonlumu,sirkelimi kavgası böylece bitmiş oldu.Teşekkür ederiz.
İstanbul Laleli de Aksaray'a inerken sol tarafta meşhur turşucu vardı.Devasa tahta fıçılarda da turşular. Turşu suyu çok makbüldü.Eskiden okul önlerinde de satılırdı.Amma velakin Hitler çok severmiş.Bittikçe üstüne su ilavesi yapılan ve tükenmez denilen turşu suyunda B12 varmış.Alaman büyük ekçisi Von Papen sürekli gönderince öğrenmişiz.
Hocam, tarifiniz için cok tesekkür ederim... Ilk kez denedim ve tuttu... Bu tat cocuklugumuzun tursu tadi... Nenelerimiz böyle yapardi ve yeni tursu yapiminda eski tursunun suyundan yararlanirlarmis ...
Ne güzel bir noktayı vurguladınız. Çok teşekkür ederim. Afiyet ve şifa olsun.
Merhaba Burak bey, lahana dolmasından kalan hafif haşlanmış Lahana yaprakları ile turşu tarifinizi denedim.. Çekirdek yerine Nohut kullandım.. Bir hafta içinde turşum istediğim lezzete ulaştı.. Tarif için çok teşekkürler.. Çok lezzetli ve sağlıklı oldu..
Paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Yeni bir bilgi kazandırdınız bizlere.
çok güzel bir izahat. böyle videolar çoğalsa çok bilgi artırıcı olur. Tşk
İlginiz için çok teşekkürler
Çok faydalı bir video olmuş emeğiniz için teşekkür ederiz .
Neyin ne olduğunu bilerek yapılan bir iş her zaman iyidir, sayenizde biz de bu faydalı bilgilere ulaşmış olduk.
Kemal bey şifaya ve afiyete vesile olsun İnşallah. Çok teşekkür ediyorum.
Çok bilimsel ve çok iyi anlattınız. Teşekkürler.
Şifaya vesile olması dileğiyle
Gayet anlaşılır anlattınız en kısa zamanda lahana alıp turşu kuracagım sağolun
Afiyet ve şifa olsun.
Çok güzel ve açıklayıcı olmuş ellerinize sağlık. En kısa zamanda yapacağım teşekkür ederim 👍
Teşekkür ederim.
Hocam elinize emeğinize sağlık afiyet olsun bende yapıyorum lahana yi güzel çe yoruyorum kendi suyunu salıyor kavanozları lahananın kendi suyunu koyarak yapıyorum 15 gün oda sıcaklığında bekletiyom ekşisi ve tadı harika eksimeye başladığı zaman kavonuzdan suları taşıyor
Bu tür cok mantikli buldum sirkenin dominant olup daha az faydasi oldugunu tabiki bilmiyordum cok tessekkür .
Ellerinize emeğinize sağlık çok teşekkür ederim faydalı bir video paylaşmışsınız.
Sirkesiz Beyaz Lahana Turşu bir kaç kere bende kurdum çok güzel oluyor..
Kırmızı Lahanalı yapmaya düşünüyorum..
(İnternette ararken bu Vidyoya denk geldim) heralde oda güzel olur ..tşk. ^^
Teşekkür ediyorum kanalınıza geldim bu turşuyu çok seviyorum bende yapıyorum 🙏
İstediğim tarifi bulduğuma sevindim teşekkürler .
Değerli hocam, naçizane sizi tebrik ederim. Uzun zamandır bu tür videoları bulup izlerim., hep birşeyler eksik kalır veya gereksiz detaylar içerir. Bir konu bu kadar mı güzel toparlanır! Çok teşekkür ederim, emeğinize sağlık.
Serkan Bey, desteğiniz için gönülden teşekkür ediyorum. Umudum izleyenler için faydalı bilgileri paylaşmış olmak. Ben de size çok teşekkür ederim. Şifaya vesile olması umuduyla.
Mükemmel eğitici. Ben de şüpheliydim sirkeden. Hocam çok haklı. Hiç de uzun olmamış.❤😊😊🥰
Beslenme adına çok ok şey öğrendim. Teşekkür ederim.
Çok bilgi dolu paylaşım. Teşekkürler.
Ellerine sağlık olsun Ben de Yapacağım
Teşekkürler.Bugun deneyeceğim Burak Bey
Bu arada denedim harika oldu teşekkürler
@@MrTudowski afiyet olsun.
Sevgili Burak Bey, öğretici ve eğitici anlatımınız oldukça başarılı,anlattıklarınız tam olarak uygulayacağım.Teşekkürler...
Mehmet bey tarifi beğenmeniz beni çok sevindirdi. Şimdiden Afiyet olsun diyorum.
Burak Bey sonucu tarifinizi uygulayarak başarılı bir şekilde aldım,tekrar teşekkürler...
Afiyet olsun
Elma yerine mesela bir tatli kasigi bal eklesek ayni sekeri saglamis olur muyuz?
Hocam verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz. *1,5!ile izlesin uzun diyenler
🤲
Burak bey kiymetli bilgileri bizimle paylastıginiz icin teşekkürler merak ettigim bi konuydu cok istifade ettim birde yorumlari okudugumda mutavazi cevaplariniz cok hoşuma gitti takip deyim
Teşekkür ederim
Muhteşem bir tariff denedim çok lezzetli ve sağlıklı çok teşekkürler tarif için🙏
Afiyet olsun. Beğendiğinize çok sevindim. Şifaya vesile olması temennisi ile.
Cok guzel bir anlatım olmus. Elma ve aycekirdegini deneyecegim.
Teşekkür ederim Sevgi hanım. Afiyet olsun.
Elma ile kurduk. aycekirdegi almayi unutmusuz :) Onun yerine bir tane nohut koyduk. Bakalım nasıl olacak, bekliyoruz...
Yaptım çok güzel oldu Teşekkürler
Değerli bilgiler, teşekkür ederim.
Az önce lahanayı Ruslar gibi incecik keserek ve tuzlu suyla ovarak suyunu çıkarıp kavanozlara bastırarak yaptım ve devamlı yapıyorum.Türkiye deki gibi büyük lahana parçalı yapmaya çekiniyordum.Siz büyük büyük parçalı yaptınız hemen alıp deneyeceğim.
Sizin yaptığınız şekilde de çok güzel olur. Ben bu yöntemi dah kolay ve herkesin yapabilmesi yönünden seviyorum. İzleyenler bir başlangıç apabilirlerse daha değişik çeşitlerde de turşular yaparlar diye umut ediyorum..İlginize çok teşekkür ederim.
@@burakalptekin9695video için teşekkür ederim hocam. Bakliyatları da turşu şeklinde fermente edebilir miyiz?
@@onbaizmirggh5181 Taze fasülye için yapanları biliyorum. Ben denemedim. Kuru bakliyat ile yapıldığını görmedim, ama siz böyle bir bilgi ile karşılaşırsanız paylaşmanız beni sevindirir.
@@burakalptekin9695 UA-cam da nohut ile yapılan bir videoya denk geldim ama sirke ve limon tuzu da eklenerek yapılıyor. Bu malzameler kullanılmadan sadece kaya tuzuyla da yapılabilir gibi geliyor bana. Denemek gerekiyor aslında. Teşekkür ederim hocam cevap için.
Çok uzun anlatım dinlemekten vaz geçtim beynim yoruldu
Güzelim turşuyu kaçırdınız kısmetinizde yokmuş.
Gayet iyiydi herşeyin açılımını yaptı Allah razı olsun
Çok çok değerli bilgilerdi. Şahsım adına çok teşekkür ederim. Allah razı olsun.
Çok teşekkür ederim, Allah sizden de razı olsun.
İlk defa denk geldim cok faydali vidio teşekkür ederim
Şahane bir turşu oldu,teşekkürler
Kaliteli bir video olmuş. Ellerinize sağlık
Çok teşekkür ederim. Birçok eksiğ var ama umarım paylaşılanlar , izleyenlerin yaşantılarına olumlu bir katkı sağlar
2 kıştır yapıyor ve keyifle tüketiyorum. Hatta videoyu paylaşıp tavsiye de ediyorum. Elma yerine kullanılabilecek başka tavsiyeniz var mıdır onu merak ediyorum. Mesela Ayva da olur nu?
Beni çok sevindirdiniz, çok teşekkür ederim. Umarım tüm faydalarını görürsünüz. elma yerine başka meyveler de olabilir ve hatta meyve bulamadığımızda şeker dahi olabilir. Meyvenin şekeri yeterli olduğu sürede değişik meyveler de kullanılabilir.
Turşu süper oldu afiyetle yiyin inşallah
Teşekkürler açıklayıcı anlaşılır bilgiler için.
Tuz oranını suya orantılı verseydiniz ( yani 1 ltr.suya 2 veya 3 kaşık tuz gibi) daha iyi olabilirdi.
Vermiş zaten 😊 12 35
Ben de defalarca izledim ancak ne kadar tuz olması gerektiği net değil. Kavanoza koyduğu su miktarı 1 litre değil. Burda 1 litre hacminde içi lahana dolu kavanoza 40 gram tuz diyor. Ben 4 litrelik kavanoza doldurduğum lahanya 160 gram tuz koydum. Umarım fazla olmaz. @@mrm4891
64 yaşımdayım, büyüklerimizden gördüğüm gibi ,su,tuz ile kurarım turşularımı asla erimez kütür kütür olur ,uzun zaman dayanir.
Eĺerinize sağlik .
Tarif verin lutfen
Sarmısak tamı yok
Lahana turşusuna sarimsak koymam, diger tursularımı sarimsakla kurarim .
Birkaç tane bütün az acılı kuru kirmizi biber , lahananin içine katarim .
Allah razı olsun denicem inşallah bakem nası olcak hıcte yemedım duymadım sarmısaksıs sırkesıs sade su tuz 🤔🤗
Turşunun erimemesindeki tek dikkat edilmesi gereken ilk 1 haftadır.
Turşu tuzu az sivri olmali ve evin en sicak yerine, altına kap koyup, üzerinede örtü örtmeli, arada kapagini acip üzerine bastirip gazini almali ve taşan suyu alttaki kaptan boşaltmalı.
Bir hafta sonra ekşime gerçekleşmeye baslamiştir . Sebzelere tuz işlemiş ise hemen serin ve karanlik yere almalisiniz .
Turşunuz 2 hafta sonra kutur kütür yemeye hazirdir hemde PIYOBRETIK.
Neden sirke ve limon olsun olmasın sorusuna bilimsel yanıtınız için çok sağ olun şimdi anladım olayı 😊
Çok çok teşekkür ler Allah razı olsun elinize sağlık.
Sinüzit bitkisel tedavi
Selam aleykum. Ellerinize salık. Çok beyendim
Vakit ayırdığınız ve izlediğiniz için çok teşekkür ederim.
Teşekkürler Burak bey ,aceba, evi temizlemessek ,turşumuz dahamı güzel olur. Değilse ne yaparsak ,turşumuz daha güzel olur, teşekkürler.👍
Çok açıklayıcı ve bilgilendirici bir video olmuş Allah razı olsun.
Çok teşekkür ederim.
Merhaba ellerinize sağlık kavanoz kapagi kullanılmamış kapakmıdır vakumlamıyoruz sanırım kapakları
Çok sağolun.market sirkeli turşular ananemin yaptığı (su+tuz)turşu lezzetinde asla olmuyor.boğazda öksürten bir etki bırakıyor.
Buradan münir özkul ve adile naşit mərhumlara da selam olsun:)
Çok güzel söylediniz. Hepsine selam olsun.
Çok teşekkürler çok iyi anlatım Allah razı olsun 💐💐💐🤲👏
Merhaba 17 Kasımda yaptım turşunuzu bugün (25 Kasım) de açtım fakat köpük köpük basınçlı bir su fışkırdı resmen onun tadı da acıydı şimdi de haliyle suyu azalmış oldu bu arada lezzeti şahane :) şimdi eksilen yerine hafif tuzlu su u yapsam ne dersiniz?
Doktor bey sorum olucaktı size ellerinize sağlık canınıza sağlık verdiğiniz değerli bilgilere çoook teşekkürler kefir yerine yoğurt koysak bir fincan olur mu peki cevabınızı en kısa zamanda bekliyorum Sağlıcakla kalınız 😊
ben hava teması kesilmek için maydanoz demeti kullanıyorum deneyin çok iyi oluyor
Evet teşekkür ederim . Hakikaten çok güzel oldu. Bu fikir ile değişik sebzelerin sap kısımlarını deneyeceğim. Msela aklımda kerevizim sapını denemek var.
Elma orda sirke olucak veya olmuycakmı.ay cekirdegi degilde ceviz findik gibi seylerde olurmu.sirke ev yapimi ise yine kullanmamalimiyiz.
Tesekuller hocam emeyinize sahlik
Sayın Hekimim...
Çok teşekkürler
Vakit ayırdığınız ve izlediğiniz için ben teşekkür ederim. Uygulama imkânı bulabilirsiniz umarım.
Öncelikle çok güzel bir anlatım olmuş teşekkürler :) Ayçekirdeği yerine nohutla yaptığımızda kaç tane nohut koyulmalı nohutla ıslatılmış mı olmalı yoksa bir şey yapılmadan mı konulmalı? Bilgi verebilirseniz eğer çok memnun olurum
Esra hanım ilginiz için ben teşekkür ederim. Bir kavanoz için bir yemek kaşığı nohut yeterlı olur. Ciğ olarak konuluyor.
👍
Nohut kuru atılır 5lt kavonaza bir avuç kadar konur hanımefendi
Deneyeceğim, yararlı bilgileriz için teşekkürler 😍
Teşekkür ederim. Bizi çok güzel bilgilendirdiniz bu nedenle abone oldum.
Desteğiniz için teşekkür ederim.
Video için tsk ederim. Aci seven biri olarak bilmek istediğim, turşunun yapımı esnasında pul biber yahut aci taze biber eklenirse turşunun özelliğini bozarmı?
Bu güzel ve sıkca sorulan bir soru. Fermentasyonunuza eklediğiniz her farklı nesne o ortamdaki probiyotik yapının farklı olmasına vesile olacaktır. Bu iyi birşey. dolayısıyla videoda da bahsettiğim gibi farklı malzemeler kullanarak da sade olarakda turşularınızı kurmanız sizin için daja faydalıdır. Hep aynı fomül üzerinde kalmamak en iyisi. Yani özelliğini bozmaz hatta özellikler katar.Afiyet ve şifa olsun.
@@burakalptekin9695 tşk ederim.
@@burakalptekin9695 l
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim turşuya kefir yerine evde mayaladığım yoğurt suyundan bir fincan koyabilir miyim
Lahana yıkadınızmı göremedim .şimdi aynısını yapmaya şalışıyorum elinize sağlık
Çok güzel açıklama lar teşekkür ediyorum
Teşekkür ederim
Ellerinize saglik verdiginiz bilgiler için çok teşekkür ederim tarifinizi hemen yapıcam allaha emanet olun 🌹♥️🧿🙏💥
Çok teşekkür ederim. Sizler de Allah a emanet olunuz.
Merhaba. B12 için bu turşuyu mor lahana ile yapsak yine B12 yi artırır mı
Elinize ağzınıza sağlık 👏👏👏👏👏çok teşekkürler.
Vakit ayırdığınız ve izlediğiniz için teşekkür ederim. Umarım faydalı olur.
60 yaşındayım rahmetli anacigimda hiç sirke koymazdi sadece bir salkım koruk uzumle üç beş tane nohut tuz ve suyla yapardi sarimsakta koymazdi ay o ne lezzetti kütür kütür olurdu
Bayağı beğendim değişik şeyler ve çok güzel konuşuyorsunuz yanlız kanal içeriği zayıf biraz daha fazla içerik bekleriz daha fazla şey öğrenmek için 😀👍👍
Emre bey çok teşekkür ederim. Gayret edeceğim.
Emeginize sağlık 🙏🙏
Sedef hastaları bu tür lakto fermente turşuları yiyebilirmi faydalimi olur zararımızı cevaplarsanız sevinirim
Burak bey, lahana ile birlikte havuç biber salatalik da koyabiliriz degil mi
Filiz hanım karışık turuşular da son derece lezzetli oluyor. Karışık turşu kurmanın bir mahzuru yok. Nekadar farklı turşular kurabilirseniz o kadar daha faydalı oluyor.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Daha önce sirke ve turşu denemelerim oldu. Turşuyu pek beceremedim ve sirkeden de emin olamadığım için (üzerinde bir küf tabakası oluştu, birde sirke sinekleri görülür dediler ama bir tane bile görmeyince bir terslik mi var diye düşündüm) yemek için kullanamadım ne yazık ki. Umarım bu sefer sizin tarifinizle başarılı olur ve kendim ve ailem için hem faydalanacağımız hem de severek tüketeceğimiz turşular yapabilirim. Selam ve teşekkürlerimle başarılar dilerim.
Ayşegül hanım. Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum. Sonuçlarıpaylaşırsanız çok sevinirim. Olumlu ya da olumsuz önemli değil. Her bir deneyimden öğrenebilmek benim için önem arz ediyor. Sağlık sıhhat ve afiyet dolu günler dilerim.
Çok teşekkürler çok faydalı bir tarif.
Afiyet ve sağlık dolu günler dilerim .
Başlarken "Çankırı kaya tuzu" mu dendi, sonunda ise; (tuz eklerken) "Deniz tuzu" dendi gibi geldi. Acaba yanlış mı anladım, Çankırı kaya tuzu mu, yoksa deniz tuzu mu kullanacağız? Bir de elma yerine ekşi maya yapımında yaptığım gibi iki adet çekirdekli iri siyah üzüm eklesem olabilir mi ? Belki hızlandırıcı olarak üzüm, ek lif ve elma tadı ve aroması için elma da eklemeliyim? Güzel tarifiniz için teşekkür ediyorum.
Soruyu bana sormadınız, fikrimi söylemek istedim.Elma içindeki şeker bakterileri beslediğine göre siyah üzüm de kullanılabilir.
Siyah üzümü ekşi maya yapımında nasıl kullanıyordunuz.Öğrenmek istiyorum.Detaylı anlatabilir misiniz? Rica etsem.
Fikrinizi yazdığınız için teşekkür ediyorum.
Tatlı maya, yani nohut mayası ile ekmek yapılan bir evde büyüdüm. Bahçemizdeki
taş fırında pişerdi .Bir süre nohut mayası da yaptım. Ancak onu her ekmekte yeniden yapmak gerekiyordu. Ailemden hayatta kalanlarla konuştum, "Ekmek tatlı maya ile yapılır, ekşi maya, bişi yapmakta kullanılır."
dediler. Ekşi mayanın nasıl korunacağını
sordum, "Un çuvalının içinde dururdu." bilgisi verildi. Demek ki ekşi maya unla yapılacak, unla korunacaktı.
Internetteki tariflere bakarak, Nisan yağmuru suyu topladım, daha sonra mayanın bir kısmını çöpe attım. Birçok denemeden sonra, son derece az malzeme ile sade ve basit yöntemle ekşi maya üretmeye başladım.Yer: Mutfak masası. küçük, çukur, bir cam kase, küçük tahta kaşık. beyaz un (hamurun rengi değişirse bozulmuştur) bu yüzden beyaz un.Bulamaç kıvamında bir hamur ya da ne sert ne de sulu olmayan bir hamur. bir kağıt peçete örtülebilir, örtülmese de olur, gelip gidip gözlemlenecek, İki- üç günde pıt pıt kabarmaya başlar. Kabarmadı mı kuru yemiş olarak evde bulunan irice, çekirdekli, antep kan üzümü denen üzümden sadece 2 tane, elimde yıkayıp hamurun üzerine bırakıyorum, hamur kabarıyor, yani fermantasyon başlıyor, mayalanıyor.
Bunu yazmadığım yer yok. Evde video çektirenlerden olmadığım için böyle yorumlarda yazıyorum. Birisi, üstelik bir avuç üzüm atmış, hamur taşmış, ne yapacağını soruyordu. Kaç yıl geçti unuttum
ekmeğimi bu maya ile yapıyorum.
Gelenekte ekmek hamurundan bir parça ayırıp maya olarak o parçayı kullanırlar.
Öyle yapmıyorum, ekmeği tam buğday unu, siyez unu gibi karışımlardan yapıyorum.
Ekmek için hazırladığım una elma büyüklüğünde maya ekledikten sonra
kasede kalan maya ne kadar az olursa olsun, beyaz un ve içme suyu ile çoğaltıyorum, mayanın üstünü önce un, sonra kağıt havlu ile örtüp buzdolabı rafına koyuyorum. İkinci ekmek yapımına kadar maya sertleşiyor, akşamdan tahta kaşıkla
kırıyor, içme suyu ile ıslatıyorum. Yumuşayan mayayı unla çoğaltıyorum.
Mayadan da ekmeğimden de memnunum
ekmek pek ekşi olmuyor.
@@yeliz597 Hamur yani yaptığım maya, kabarmadı ise üzerine 2 tane üzüm koyuyorum, kabarıyor.
Detaylı yazmıştım ancak yanıtla ya basınca kayboluyor sanıyorum.
@@fatmamefkure teşekkür ederim. Bazı bilgiler bazılarının işine gelmeyebiliyor.Sanırım ondan
Haklısınız, ekşi maya evladiyeliktir.
Bir kez yaparsınız, kalan az bir mayayı un ve su ile besler çoğaltır, bir daha sefere yine kullanırsınız. Oysa ekşi maya tarifi veren ve ayni zamanda maya pazarlayanlar, her kullanım için mutlaka yeni maya satın alınmasının şart olduğunu yazarlardı.
Rahmetli annecimde tursulara hiç sirke limontuzu koymazdı sadece nohut şeker çok az ekmek içi bir tülbent içinde dibine koyardı ve nefis turşu olurdu
Oncelikle elinize saglik hocam tesekur ederiz elma yerine havuc koysak kirmizi lahana da eklesek kefir yerine limon koysak degerini yani saglik acisindan bisey kaybedermiyiz😊yani kisacasi limon nohut beyaz lahana kirmizi lahana sarimsak havuc la yapmak istiyorum uygunmu sizce
Kefir koymadı ki bu turluya
Deneyeceğim teşekkürler.
B12 emilimini artiran bakteriyi hangi sebze veya meyvede bulabiliriz ?
3 hafta evvel yaptım. İçine sarımsak ekledim . Harika oldu. Kim tattıysa tarifi istedi. Başlangıçta haftada 2 defa kapaklarını açtım çünkü çok Asit üretti, ve taştı. Kavanozun altına tepsi koymanız öneririm. 2 hafta sonra çıtır çıtır, başına oturduğunuzda hepsini yiyebileceğiniz enfes bir turşu oldu. 2 deneyim karışık sebzelerle olacak. Size çok tsk ediyorum .
Okadar güzel tarif etttiniz ki hakikaten ağzım sulandı. Eminim bu turşunun tadının böyle lezzetli olmasında sizin probiyotik yapınızın da çok büyük önemi var. Sağlık ve afiyet içinde olun. Ve çok doğru altına geniş bir kap koymak gerek.
Bana da anlatirmisin7z nasıl yaptığınızı lütfen bnde biber yesil domates salatalık yapicam hiç yapmadım 1 litrelik cam kavanoz damı yapicaz tuz ölçüsü yine her sebze için aynı mı birde hep disarda mi kalacak tursular cvp verirseniz çok memnun olurum teşekkür ederim 🌷🙏❤❤
@@tugbaaksoy3678 Tuğba hanım ilginiz için teşekkür ederiz. Bu tarifi tüm sebzelerde kullanabilrsiniz. Turşunuz olduktan sonra buz dolabında saklamak daha iyi olur..Kavanoz büyüklüğü önemli değil fakat tüm sebzelerin suyun altında kalmasını sağlamanız gerek.
Teşekkürler hocam Ellerinize sağlık
Ben teşekkür ederim
tursumuzu yaptiktan sonra hemen buzdolabina koyup orda fermante olmasini saglayabilir miyiz? yoksa oda sartlarinda mi olmasi gerekiyor?
çok yavaş bir fermentasyon olacaktır. nekadar sürede istenilen kıvama geleceğini bilmiyorum. fakat istediğiniz ekşiliğe ulaşınca dolapta saklayabilirsiniz.
sayın hocam birde yaz ayındayız malum elma bulamadık organik. ama organik armut bulduk olurmu. cok teşekkurler.
İlginize teşekkür ederim. Armut, elma yerine geçebilir. Maksatbakterilerin beslenmesi için gereken şekeri vermek. Bazı durumlarda bildiğimiz rafine şeker dahi az miktarda kullanılabilir. sonunda bu şeker bakteriler tarafından tüketileceği için problem olmaz.
@@burakalptekin9695 cok tesekkur ederiz efendim sagolun
Agziniza sağlık çok güzel anlatiyorsunuz
Hocam merhabalar öncelikle cok tesekkurler böyle faydali bir video paylastiginiz bizleri aydinlattiginiz için, Ben karnabahar tursusu yapmak istiyorum Bununla ilgili bir sorum olacakti, acaba normal icecek su yerine peynir alti suyu kullanmamizda bir sakinca varmi? 72 derecede sütü kaynatip peynir yapmistim birkaç gun once, suyunu dökmedim iciyorum fazlaca var buzdolabinda, bugun de sizin bu Tarife göre tursu karnabahar tursusu yapmak istiyorum. Peynir alti suyunu kullanmamda bir sakinca varmi? Tesekkurler saygilar
Sedef hastaları için bu turşular faydasını zararımı bilginiz varmi acaba
Hocam,bilginize,emeğinize sağlık!Bu çok faydalı bir video!Çok teşekkürler!Evde kefir yapmak,yoğurt çalmak ve bu gibi turşuları kurmak için bir çok insanın gerekli olan imkanı ve kurulu düzeni olamayabiliyor!Mesela yurtta kalan öğrenciler!Piyasada probiyotik gıdalar satılıyor!Siz bu anlattığınız turşu çeşitlerinin üretilerek satılması konusunda öncü veya tavsiye edici bir rol üstlenemez misiniz?Bir de hocam turşuda elma dilimi yerine rafine toz şeker kullanılırsa ne olur?Bir litrelik turşuda ne kadar kullanılmasını önerirsiniz?
Mehmet bey ilginize çok teşekkür ederim. Şeker kullanımı konusunda bir sorun yok aslında. Çünkü yeterli zaman tanındığında şekerin tümünü turşu oluşturan bakteriler tüketiyor. Elma tad ve ekstra lif eklediği için tercih ediyorum.
@@burakalptekin96950
Elinize sağlık.
Tarifi deneyip damak tadınıza göre kendiniz için bu tarifi şekillendirebilirsiniz. Sağlık ve afiyetler dilerim.
Sagolun tesekkurler
Tursu kurulurken icine 1 tane probiotik kapsul bosaltmak bakteri zenginligini artirabilirmiyiz ? or: elimde icinde 20 secit bakteri olan bir probiotik kapsul var ve bunu tursu yaparken kullanmak istiyorum bakteriler tursu icinde olusuan ortamda cogalirmi yoksa olur mu ?
cok guzel bir soru olmuş. sanırım yanıt yok. keşke yanıtlasaydı doktorumuz
Aykut bey sorunuzu daha önce cevaplayamadıgım için özür dilerim. Sorduğunuz soru birçok kişinin de merak konusu. Hazır probiyotik kapsüller genelde sizinde işaret ettiğiniz gibi en çok 20 civarında değişik bakteriyal suş içerirler. İstisnai probiyotik preperatlar da daha fazlasını bulmak mümkün. Bu bakterilerin (probiyotik kapsül içindeki) oluşturduğunuz ortamda coğalmalarını garantilemek mümkün değil. Eğer turşunuzu değişik sebzelerden farklı eklemeler yaparak(bazısına nohut, baazısına koruk, bazısına ayçekirdeği, bazısına sarımsak vs katarak) veya bazen sade bazen karışık sebzeler kullanarak kurarsanız bakteri populasyonunu hem değiştirebilir hem de zenginleştirebilirsiniz. Ek probiyotik olarak birkaç kaşık kefir de eklenebilir (kefirde genel olarak 30 a yakın değişik bakteri ve mantar bir arada bulunur). Bu daha da ekonomik olabilir. Probiyotik kapsülünüzü de katabilirsiniz bu bir problem olmaz. Sağlıklı günler dilerim
burak alptekin çok teşekürler cevap için, ben yanlış bir işlem olup bağırsak florası nı bozmak tan korkuyordum, 2 tane küçük turşu kurdum ve bir tane probiotik tablet boşalttım, ama halen açmadım cevabını çok merak ediyordum hiç bir terde bilgide bulamamıştım, o yüzden cevabınız çok değerli teşekürler.
Peki böyle asit koymayınca botulism riski oluşmuyor mu?
Elinize saglık ilkdefa gördüm
Koruk veya kabak çekirdeği kullanabilir miyim?
Teşekkürler