Γιατί ταλαιπωρούμαστε στη ζωή;

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 вер 2024
  • Γιατί ταλαιπωρούμαστε στη ζωή; Είναι ένα ερώτημα που όλους μας απασχολεί λίγο - πολύ. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Μπορούμε μόνον να κάνουμε υποθέσεις. Τις δικές μου απόψεις σας καταθέτω σε αυτό το βίντεο χωρίς να ισχυρίζομαι πως είναι οι σωστές. Είναι απλά οι απόψεις στις οποίες εγώ έχω προς το παρόν καταλήξει μέσα από τα διαβάσματα και τις εμπειρίες μου. Θα χαρώ πολύ να ακούσω τις δικές σας.

КОМЕНТАРІ • 17

  • @ΕλένηΡαφαηλίδου-ε9δ

    Ευχαριστώ πολύ Ελένη για τις πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές που μου δίνεις για την ζωή.

  • @giorgoskarakaris8902
    @giorgoskarakaris8902 Місяць тому

    Μπραβο γιατρε❤

  • @konstantinakatsoris6176
    @konstantinakatsoris6176 Рік тому +2

    Είστε εξαιρετική.
    Σας ευχαριστω από καρδιάς.

  • @Alexiamusictrip
    @Alexiamusictrip Рік тому +2

    Ευχαριστούμε κυρία Τσουκαλή! Εξαιρετικό βίντεο.

  • @elenakokkinou8550
    @elenakokkinou8550 Рік тому +3

    Ευχαριστούμε πολύ κα Τσούκαλη!! Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μας κάνετε ένα βίντεο για την σύνδεσή μας με τον ανώτερο εαυτό μας , ειδικά δε για την εσωτερική καθοδήγηση κ τη διαίσθησή μας. Εκτός της προσευχής κ του διαλογισμού με τον οποίο προκαλούμε εσωτερική χαλάρωση..

    • @EleniTsoukali
      @EleniTsoukali  Рік тому +4

      Όποτε ζούμε τη στιγμή μας με όλες μας τις αισθήσεις εκεί (είμαστε παρόντες) χωρίς να κάνουμε άλλες σκέψεις, έχουμε αυτή την επαφή. Χρειάζεται άσκηση αυτό. Αυτή είναι η γνωστή άσκηση "mindfulness" (ενσυνειδητότητα). Και οι δημιουργικές στιγμές μας που απορροφούν όλη την προσοχή μας είναι τέτοιες στιγμές.

    • @elenakokkinou8550
      @elenakokkinou8550 Рік тому

      @@EleniTsoukali καταπληκτικό!!! Καλό σας βράδυ

    • @leokyr7544
      @leokyr7544 Рік тому

      Κυρία Τσουκαλή, το θέμα ότι διαλέγουμε τους γονείς μας και την εμπειρία της ζωής δεν με βρίσκει σύμφωνο.
      Στα θέματα της ζωής στην εξοχή σίγουρα βοηθάει την ψυχολογία μας. Αλλά απ'την άλλη είναι πολύ λίγα τα ερεθείσματα και γνώσεις που μπορείς να έχεις στην ζωή του χωριού. Ακόμα και στα κοινωνικά θέματα είναι πολύ περιορισμένα, λόγο μικρής κοινωνίας αλλά και των προκαταλείψεων αυτών των κοινωνιών, ακόμα και της γνωστικής τους φτώχιας. Ίσως το καλύτερο να ήταν να γεννηθείς και να μεγαλώσεις σε μία μεγάλη πόλη και κάποτε να πας πίσω στη φύση στους ρυθμούς και την ηρεμία της να αξιοποιήσεις τα κέρδη από μία ζωή με πλούσια εμπειρία. Βέβαια πρέπει να έχεις καταλήξει σε ορισμένα βασικά πράγματα και να μην πάς μόνο για να φυτεύεις αγγούρια και ντομάτες. Τότε η φύση θα σε εμπνεύση και θα σε βοηθήσει σε πολλά πράγματα.
      Όσο ότι θα έπρεπε στο σχολείο να κάνουμε τέτοια μαθήματα, συμφωνώ απολύτως. Η κοινωνία όμως και τα εκπαιδευτικά συστήματα προωθούν την συσώρευση γνώσεων που κυρίως ασχολούνται με την υλική πλευρά της ζωής. Τώρα μου έρχεται μία φράση του Φ. Νίτσε ο οποίος είχε πει ότι οι γνώσεις δεν είναι για τις συσωρεύουμε σε ένα πιθάρι, αλλά για βάζουν φωτιά στο μυαλό μας.
      Καληνύχτα και καλό Πάσχα.

    • @EleniTsoukali
      @EleniTsoukali  Рік тому +3

      @@leokyr7544 Προσωπικά πιστεύω πως ερχόμαστε με όλη τη γνώση που χρειαζόμαστε ήδη μέσα μας, πράγμα που μας ωθεί σε δημιουργίες, ανακαλύψεις κ.λπ. Το θέμα όμως είναι πολύ μεγάλο και σίγουρα δεν μπορούμε να το εξαντλήσουμε εδώ. Ερεθίσματα μόνον για σκέψη δίνω. Καλό Πάσχα και σε σας.

  • @tetakoutsovili9657
    @tetakoutsovili9657 Рік тому

    Σας ευχαριστούμε πολύ .Είστε εξαιρετική !

  • @vanitasvanitatum9160
    @vanitasvanitatum9160 Рік тому +2

    Χαίρετε!Βρηκα ενδιαφέρουσες κάποιες απόψεις σας κι επιστημονικες πληροφορίες και θα ηθελα να σας ρωτήσω σχετικά,εφόσον μάς παρακινησατε μάλιστα σ' αυτό.Τα γονιδια που θεωρειτε οτι κληρονομεί με επιλογη της η ψυχή, πνευμα,όπως κι αν το ονοματισετε, είναι μόνο τα καλά,για να βοηθηθούμε στην εκπληρωση ενος ανωτερου σκοπού;Γιατί αλλιώς,αν δηλαδή κληρονομούμε και αυτά πχ ασθενειών δεν εξυπηρετείται και παντως διολου απρόσκοπτα αυτός ο σκοπός.Επισης αυτα τα εγκεφαλικά κυματα της συγκεκριμενης συχνοτητας που αλλαζουν με το που το παιδι μεγαλωνει θεωρούνται πιο παραγωγικα οσο πλησιαζουμε στην ενηλικίωση,γι' αυτό κι εχει προβλεψει ετσι η βιολογική κατασκευή μας,αν κατ' αντιδιαστολή τα συγκρινουμε με τα πρώτα που ειναι στην ίδια συχνοτητα μ' αυτά της υπνωσης;Αν παλι οχι( δηλαδη ειναι μάλλον αχρειαστα) τελικα αυτό το σωμα ρομπότ, όπως θα μπορουσα να συμπερανω βασει αυτων που λετε,ειναι μια φυλακή (του πνευματος);Κι αν ναι τοτε η ελευθερη βουληση κατ' ακολουθια του συλλογισμου σας εξυπηρετει ενα ειδος πνευματικης επαναστασης( αφυπνισης),που ομως και δεν θα επρεπε καταρχην να χρειαζεται,αν εξυπηρετουμε ενα ανωτερο σκοπο ως/σαν πνευματικα οντα που ενσαρκωθηκαμε(εντοπιζω δηλαδή μια λογικη ανακολουθια εδω).Και τελος η ζωη σε ησυχους ρυθμους σαν αυτούς στη φυση μακρια καπως απ' το ανταγωνιστικο κλιμα του πολιτισμού εξυπηρετει απο μονη της μια πνευματικοτητα μονο και μονο λογω της αποφυγης εντονου στρες;Γιατι αν ειναι ετσι αν καποιος υιοθετησει απλές εργασιες για βιοπορισμο (πχ μονοτονες,επαναλαμβανομενες,χειρωνακτικες ,που δεν απασχολεις ιδιαιτερα το νου,όπως τις προτεινουν καποιοι ανατολικοι ζεν δασκαλοι,μπορει ισως και να επιτυγχανεται καποιο αναλογο αποτελεσμα χωρις να χρειαζεται και να στερηθουμε τα οφελη που αποκομιζουμε ζωντας σε οργανωμενες μεγαλες κοινωνιες;Πολυ θα με ενδιεφερε η δική σας θεση στα ερωτήματά μου,πώς εχετε εσεις εξηγησει μεσα σας καποιες σκοπελους,οπως προσωπικα διεκρινα, στο κοσμοθεωρητικο αυτο οικοδομημα.Να ειστε καλα!

    • @EleniTsoukali
      @EleniTsoukali  Рік тому +1

      Ευχαριστώ πολύ για τον κόπο να σχολιάσετε. Το θέμα των γονιδίων είναι αρκετά πολύπλοκο. Το σημαντικό είναι όμως, πως είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τη λειτουργία τους στις περισσότερες των περιπτώσεων με τον τρόπο που ζούμε και σκεφτόμαστε. Η νέα επιστήμη που ασχολείται με τις αλλαγές της λειτουργίας των γονιδίων λέγεται Επιγενετική. Όσο για το γιατί αφού ως πνευματικά όντα που πριν υλοποιηθούμε έχουμε όλη τη γνώση ερχόμαστε και υλοποιούμαστε για να ταλαιπωρηθούμε προκειμένου να αφυπνηστούμε στη συνέχεια, κι εμένα με έχει προβληματίσει πολύ. Αυτό που οι περισσότεροι πιστεύουν, όπως έχω διαπιστώσει στα διαβάσματά μου, είναι πως επιζητούμε την βίωση της υλικής κατάστασης ως εμπειρία. Το έχω αποδεχθεί προς το παρόν, γιατί δεν είμαι σε θέση να δώσω κάποια διαφορετική απάντηση εγώ.
      Τέλος, η ζωή στη φύση με το λιγότερο στρες οδηγεί σίγουρα σε καλύτερη υγεία. Ο λόγος που αυτό το είδος ζωής βοηθάει και την πνευματικότητα είναι οι πολλές ώρες μοναξιάς και σιωπής. Καταστάσεις που βοηθούν να λειτουργεί ο εγκέφαλος στα κύματα της χαλάρωσης και της ύπνωσης που επιτρέπουν την επαφή με την πνευματική μας φύση. Αυτό είναι που λείπει στις πολύβουες πόλεις και στις συνηθισμένες δουλειές των πόλεων.
      Είναι δύσκολο να συζητήσουμε τόσο μεγάλα και σοβαρά θέματα δια αλληλογραφίας, το καταλαβαίνω. Ο λόγος που αναφέρθηκα σ΄ αυτά τα θέματα στο βίντεο ήταν απλά για να δημιουργήσω σκέψεις και προβληματισμούς.
      Ευχαριστώ και πάλι για τον σχολιασμό.

    • @antonismarkoulatos8470
      @antonismarkoulatos8470 Місяць тому

      Συγχαρητήρια για το περιεχόμενο της γνώσης και το βάθος της σκέψης σας

  • @ΣπυριδούλαΜαστροκάλου

    Ευχαριστώ πολύ

  • @nininini-ip7xe
    @nininini-ip7xe Рік тому

    ❤️❤️❤️

  • @Alekoukito
    @Alekoukito Рік тому

  • @mariafillakos7071
    @mariafillakos7071 Рік тому

    🙏🙏💯🌅❤️👍👍👍