De wondere wereld van kwantummechanica - Leo Kouwenhoven (NWO Spinoza te Paard)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 бер 2014
  • De quantumwetten en logica om atomen en moleculen te beschrijven zijn eigenlijk niet te begrijpen. 'Nobody understands quantum mechanics', zei Nobelprijswinnaar Feynman. Ondanks alle filosofische verwarring maken we wel inmiddels allerlei toepassingen gebaseerd op quantummechanica, van lasers, transistoren, MRI-scanners tot de allernieuwste gadgets van quantumcomputers en teleportatie. Leo Kouwenhoven en vakgenoot Lieven Vandersypen zijn onze gidsen tijdens deze reis door de wondere wereld van de quantummechanica op 17 maart 2009 tijdens NWO Spinoza te Paard.
    In het tweede deel leert Lieven Vandersypen ons in tien minuten uit wat Quantumrekenen is.
    Leo Kouwenhoven is hoogleraar Quantum Transport aan de Technische Universiteit Delft en ontving in 2007 de Spinozapremie voor zijn doorbraken op het gebied van quantumtransport in halfgeleidermaterialen. Lieven Vandersypen is hoogleraar Quantummechanica aan de TU Delft.
    Meer over de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en Spinoza te Paard: www.nwo.nl/spinozatepaard
    De NWO-Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. NWO kent de prijs toe aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. Zie www.nwo.nl/spinozapremie
    Onder het motto 'Ongehoorde Kennis' verkennen topwetenschappers in poppodium Paard van Troje de grenzen van de wetenschap.
    NWO op UA-cam: / nwovenc
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 4

  • @artisticc
    @artisticc 7 років тому +12

    Bij 1:09. Hoe weetje dat je meet apparatuur ook niet onderhevig is aan de kwantum wetten. Dat is toch in principe niet te meten omdat het onderhevig is aan wie er observeert?

  • @Kritik1608
    @Kritik1608 7 років тому +5

    Gevolg zonder oorzaak is (omdat het onmogelijk is) geen 'gevolg' maar 'gegeven'.

  • @PeerArt
    @PeerArt 7 років тому +5

    🍎

  • @Kritik1608
    @Kritik1608 7 років тому +5

    'Gevolg zonder oorzaak'? Dat is een sprookje. Oorzaken liggen per definitie ten grondslag aan gevolgen. En wel zodanig dat gevolgen onmogelijk kunnen ontstaan of bestaan zonder oorzaken. Van gevolg kan alleen maar sprake zijn als er in relatie daarmee ook sprake is van oorzaak. Andersom is dat ook het geval. Dat is een wisselwerking die de motor is van ontwikkeling.