Durerile articulare in sezonul rece - sfaturi din partea medicului reumatolog Cristina Ioan (Stoian)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 гру 2020
  • Durerile articulare se instalează ca un disconfort accentuat la nivelul articulațiilor și pot apărea în mai multe zone ale corpului. Acestea se localizează axial, atunci când durerile apar la nivelul coloanei vertebrale sau periferic, când sunt afectate articulațiile umerilor, mâinilor, genunchilor, gleznelor sau șoldurilor.
    Dacă este vorba de o durere mecanică, în momentul în care apar durerile articulare intervine o senzație de înțepeneală, rigiditate în mișcare și limitarea acestea. În cazul unei dureri inflamatorii, articulația își mărește volumul, dimineața prezintă un nivel de rigiditate ridicat ce poate dura chiar și mai mult de o oră. De regulă, pacienții cu durere inflamatoare merg la consultații în a doua parte a zilei pentru că dimineața are probleme legate de mobilitate.
    Pot exista numeroase cauze care să ducă la apariția durerilor articulare, fie că este cazul unei boli degenerative ca boala artrozică , diagnosticarea acesteia se poate face cu ajutorul unei vizite la medicul reumatolog. În urma discuției dintre pacient și medicul reumatolog, dar și după ce medicul a inspectat fiecare articulație în parte prin palpare, pacientului îi sunt recomandate o serie de analize de laborator și investigații imagistice pentru facilitarea diagnosticului.
    În cazul în care pacientul se confruntă cu o durere de tip inflamator, ecografia musculo-scheletală este prima opțiune de investigare. Cu ajutorul acesteia se poate face diferența între sinovită, tenosinovită și se pot observa de la început eroziunile greu de observat cu ajutorul ecografiei. Ulterior se mai pot recomanda ecografii, imagini de rezonanță magnetică nucleară și în anumite cazuri se poate vorbi și despre o scintigrafie.
    Cristina Ioan (Stoian), medic reumatolog în cadrul Hyperclinicii MedLife Berceni și Hyperclinicii MedLife Favorit, a constatat o frecvență crescută a pacienților ce prezintă dureri de spate, majoritatea cauzate de statul în casă. Chiar dacă aceștia nu aveau zilnic un nivel ridicat de activitate fizică în mod normal, le recomandă pacienților să facă mișcare și de acasă. De asemenea, în cazul în care pacientul a făcut chiar și câteva ședințe de kinetoterapie, să continue exercițiile respective și acasă, zilnic. Dacă pacientul nu știe niciun tip de exercițiu pe care l-ar putea face sau dacă nu este adeptul practicării unui sport acasă, poate recurge la dans sau la orice tip de mișcare ce se poate face acasă.
    În cazul pacienților cu boli autoimune sistemice sunt mai expuși la durerile articulare din cauza imunosupresiei pe care o cauzează tratamentul medicamentos, dar o boală netratată este mult mai gravă decât efectul dat de medicația prin care se poate controla boala, care ne poate asigura un nivel de mișcare și reducerea sindromului inflamator.
    Cristina Ioan (Stoian), medic reumatolog - www.medlife.ro...
    Specialitate - www.medlife.ro...

КОМЕНТАРІ •