Diagnosticul si tratamentul artritei reumatoide

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 16 вер 2021
  • Artrita reumatoidă este o boală în care diagnosticul trebuie pus rapid pentru a împiedica progresia acesteia.
    Sunt mai multe investigații necesare pentru a pune un diagnostic iar primul pas este examenul clinic, în care medicul va lua fiecare articulație în parte și o va examina, notând pe o fișă de observație dacă aceasta este dureroasă, umflată, tumefiată și dacă există impotență la mișcare.
    Următorul pas al diagnosticului constă în analize de sânge, în care se vor urmări valorile reactanților de faza acută VSH, proteină C reactivă, markerii de inflamație, factorul reumatoid și anti-proteinele citrulinate (anti-CCP).
    Și evaluarea imagistică este importantă în diagnosticul artritei reumatoide. Radiografia va relava dacă sunt deja prezente eroziuni la nivelul articulației, dacă există demineralizare și dacă s-a pierdut din cartilajul articulațiilor respective. De asemenea, ecografia de părți moi este indicată dacă apare tumefacție la nivelul articulației, iar evaluarea Doppler arată o inflamație activă în articulația respectivă. Alte analize ce pot fi recomandate sunt cele uzuale - profil lipidic și glicemie, dar trebuie monitorizată și funcție hepatică și renală. În cazul pacienților cu boli sistemice se recomandă și efectuarea unui EKG.
    Tratamentul este vital să fie început cât mai repede și poate fi adaptat în funcție de fiecare pacient în parte, iar opțiunile sunt tratamentele modificatoare de boală sau remisive. Important este ca medicația să fie administrată în primele 14 săptămâni de la apariția simptomelor și să fie continuat pe întreaga perioadă menționată de medicul curant. În cazul în care apar reacții adverse, cum ar fi reacțiile alergice, se oprește tratamentul și se anunță medicul, iar medicamentul va fi schimbat. De altfel, medicul reumatolog va recomanda de la început pacienților să își monitorizeze hemoleucograma și funcția hepatică și renală pentru a vedea din timp dacă apar reacții adverse.
    Dr. Cristina Ioan (Stoian), medic specialist Reumatologie în cadrul Hyperclinicilor MedLife Favorit și Berceni, afirmă că artrită reumatoidă este cea mai frecventă boală sistemică articulară. Aceasta progresează în timp și duce la deformări articulare și anchiloze, adică ”mână înțepenită”. Odată ce apar aceste probleme lucrurile nu pot fi inversate. Tot ce se poate face din momentul în care un pacient a ajuns la medic este să se prevină apariția complicațiilor și la nivelul altor articulații.
    Deși boala nu se vindecă, artrita reumatoidă poate fi ținută sub control. Simptomele se remit dacă pacientul urmează tratamentul indicat de medic și nu mai are nevoie de alte medicamente pentru controlul durerilor articulare, cum ar fi cele antiiflamatoare. Chiar și dacă au apărut modificări radiologice, cum ar fi eroziuni la nivelul articulațiilor, tratamentul va reuși ca acestea să nu progreseze până la deformări articulare.
    Dr. Cristina Ioan (Stoian), medic specialist Reumatologie - www.medlife.ro/medic-ioan-sto...
    Specialitate - www.medlife.ro/reumatologie
    Glosar - www.medlife.ro/glosar-medical...
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 3

  • @dana4u847
    @dana4u847 Рік тому

    Un medic extraordinar ❤

  • @olgab7067
    @olgab7067 Рік тому

    Si care este tratamentul modificator de boala, ati putea enumera cateva exemple?

    • @MedLifeRomania
      @MedLifeRomania  Рік тому

      Bună ziua,
      Pentru informații legate de diagnostic și tratament, vă rugăm să contactați medicul specialist.
      Pentru mai multe detalii legate de programări, medici și analize, în cadrul oricărei unități MedLife, vă rugăm să apelați numărul de Call Center 021 9646, iar colegii noștri vă vor oferi toate informațiile necesare.
      Toate cele bune,
      Echipa MedLife