ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΑΣ

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 31 лип 2020
  • Κάποιες πληροφορίες για να κάνουμε από μόνοι μας μία εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος στον κήπο μας, είτε για το γκαζόν είτε για παρτέρια με λουλούδια. Είναι κάτι που συμφέρει και έχει φθηνά σχετικά αναλώσιμα σε περίπτωση βλάβης. Κάτι που παρέλειψα στο βίντεο είναι ότι αφορά την πίεση νερού και την κατανάλωση. Θέλουμε τουλάχιστον 3 bar πίεση με τουλάχιστον 18 αρα παροχή στο φρεάτιο στις ηλεκτροβάνες. Η τάση στις ηλεκτροβάνες είναι 12 ή 24 v και δεν υπάρχει ως εκ τούτου κίνδυνος ηλεκτροπληξίας από υγρασία.Μόλις το τοποθετήσουμε ελέγχουμε την κατανάλωση νερού στο ρολόι για να βρούμε την χρυσή τομή για ένα επαρκές πότισμα σε συνδυασμό με προσιτό λογαριασμό νερού. Να προτιμούμε πότισμα τις βραδυνές και πρώτες πρωινές ώρες όπου η πίεση δικτύου είναι μεγαλύτερη. Σε περίπτωση γεώτρησης απαιτείται δεξαμενή αυτόματης πλήρωσης με φλοτέρ, πιεστικό με άκουα στοπ και φίλτρο πριν και μετά την δεξαμενή το οποίο ελέγχεται και καθαρίζεται συχνά για να υπάρχει σωστή πίεση στα μπεκ. Το βίντεο για λόγους ορατότητας γυρίστηκε ημέρα με τον υπολογιστή στη χειροκίνητη λειτουργία.Το κανονικό πότισμα γίνεται αυτόματα το βράδυ.

КОМЕНТАРІ • 17

  • @user-me3bz3qy5o
    @user-me3bz3qy5o 9 місяців тому +1

    Μπράβο, πολύ κατατοπιστικο βίντεο.

    • @omastrogatos865
      @omastrogatos865  9 місяців тому

      Ευχαριστώ πολύ.Και εγώ πάνω σε αυτό έμαθα βλέποντας τους εγκαταστάτες και από τότε βοήθησα κάποιους φίλους και στήσαμε τα δίκτυα εξ' αρχής από μόνοι μας.

  • @user-nn7te5zi1z
    @user-nn7te5zi1z 8 днів тому +1

    Μου αρεσε μαστορα

  • @gregsar2818
    @gregsar2818 2 роки тому

    Ευχαριστούμε φίλε πολύ βοηθητικό βίντεο για τον πρώτο μου κήπο, σηνεχισε έτσι! Περιμένω νέο βίντεο σύντομα!!

    • @omastrogatos865
      @omastrogatos865  2 роки тому

      Φίλε μου επειδή τράβηξα πολλά και εγώ με τον κήπο μου ειδικά με το γκαζόν πιστεύω ότι έμαθα αρκετά πράγματα. Οτιδήποτε χρειαστείς μπορείς να με ρωτήσεις.

  • @bilban2092
    @bilban2092 6 місяців тому

    Καλησπερα φιλε !ηταν πολυ βοηθητικο το βιντεο σου !συνεχισε ετσι!

    • @omastrogatos865
      @omastrogatos865  6 місяців тому

      Να είσαι καλά φίλε μου.Σε ευχαριστώ πολύ. Αυτό που πρέπει να προσέξεις πιο πολύ είναι να υποστηρίζεται το μοντέλο ο υπολογιστής για αρκετά χρόνια από την εταιρία. Εδώ πχ είναι 12 v o υπολογιστής καθώς και τα πηνία από τις βάνες. Τώρα που έχω ελάττωμα με το ρολόι στους υπολογιστές πρέπει να πάρω και καινούργια πηνία στις βάνες γιατί το βγάζουν τώρα μόνο στα 24 v. Και τα δίνουνε αρκετά ακριβά αν τα πάρεις σκέτα. Οχι πως δεν κάνω δουλειά πάλι αλλά θέλει πατέντα με τα ρολόγια για να ποτίζει τις ώρες που θέλεις. Πάντως είναι αρκετά αξιόπιστο το σύστημα όσον αφορά σε άλλες φθορές. Μετά τα 10 χρόνια άλλαξα κατά καιρούς 4-5 βάνες και άλλα τόσα μπεκ τα οποία όλα είναι πολύ φθηνά.

  • @user-gd5kp1jf9j
    @user-gd5kp1jf9j 3 роки тому

    Καλησπέρα.
    Αν μου επιτρέπεις να σου ρωτήσω 2 πράγματα.
    έχω μια αυλή φαντάσου σε σχήμα όπως ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
    Από μοτέρ βγάζω 2 παροχές μία αριστερά και μια δεξιά με λάστιχα φ32 και έχω 5 και 5 γραναζωτα μπεκ αντίστοιχα.
    1) ερώτηση:
    Είναι καλύτερα αυτές τις 2 γραμμές να τις ενώσω μεταξύ τους?
    2) ερώτηση:
    Θέλω να προσθέσω μπεκ.
    Θα ήταν καλύτερα να προσθέσω λάστιχο φ32 ή μικρότερο λάστιχο?
    Σημείωση ότι η πρόσθεση μπεκ θα γίνει στο κέντρο του οικοπέδου με χρήση ταφ.
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

    • @omastrogatos865
      @omastrogatos865  3 роки тому +1

      Αν τα μπεκ πρόκειται να δουλεύουν όλα μαζί ταυτόχρονα καλλίτερα να ενώσεις τις δύο γραμμές για σταθερή πίεση παντού.Στα κεντρικά καλλίτερα να έχεις την ίδια διατομή με τα υπόλοιπα λάστιχα. δηλ .Φ 32. Το θέμα είναι να επαρκεί η πίεση να τα σηκώνει όλα μαζί. Σε αντίθετη περίπτωση βάζεις μικρότερης διατομής ακροφύσια για να μπορεί να τα σηκώνει όλα σε μία γραμμή. Αν δεν γίνεται πάλι θα σπάσεις τη γραμμή στα δύο. Θέλεις ενδεικτικά τουλάχιστον 3,5 bar με 22 αρι λάστιχο δικτύουγια να μπορεί να σηκώνει 4 μπεκ γραναζωτά μεγάλα. Συνήθως όταν μπαίνει πιεστικό αυτό κόβει στα 6 bar περίπου και ξεκινάει στα 4 πάλι.Αν μπορείς να εξασφαλίσεις παροχή 4 bar για όλα τα μεκ ταυτόχρονα είσαι οκ.Ανακεφαλαιώνοντας αν η παροχή σου είναι δυνατή και εξασφαλίζει τουλάχιστον 3,5 bar συνεχόμενα μπορείς να τα συνδέσεις όλα μαζί στο 32 αρι λάστιχο.

    • @user-gd5kp1jf9j
      @user-gd5kp1jf9j 3 роки тому

      @@omastrogatos865
      Ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες σού.

  • @nikosgarloftis6339
    @nikosgarloftis6339 4 роки тому

    Γεια σου μάστορα πόσα μπεκ σηκώνει το δίκτυο η θελη πιεστικό για να σηκώνει πέντε έξι μπεκ

    • @omastrogatos865
      @omastrogatos865  4 роки тому

      Το δίκτυο αν έχει από 3,5 bar και πάνω σηκώνει 8 σταθερά 12 αρια και 4 μεγάλα περιστρεφόμενα άνετα. Στη γεώτρηση βάζουν δεξαμενή και πιεστικό να δουλεύει μεταξύ 3,5 με 5 ,5 bar. Πρέπει όμως (στη γεώτρηση) να ελέγχουμε πολύ συχνά τα φίλτρα πριν και μετά την δεξαμενή γιατί αν έχουν λάσπη πέφτει πολύ η πίεση και ζορίζεται το πιεστικό.

    • @petrosmp8502
      @petrosmp8502 3 роки тому +2

      Η εγκατάσταση ενός αρδευτικού συστήματος χλοοτάπητα, δεν ειναι τοσο απλή υπόθεση (θα βγαλω τοσα μπεκ με τοση πιεση κλπ) γιατι αφορα πολλους παραμέτρους. Για παραδειγμα εσυ μπορει να βλεπεις 4 μπαρ στο αντλητικό σου σύστημα αλλά λόγω υψομετρικού, αντίσταση ροής, και κατάτμηση των στάσεων αυτό να μην έχει καμια σχέση με την πίεση που φτάνει στο κάθε μπεκ. Επίσης κάθε μπεκ πρέπει να πάρει το σωστό ακροφύσιο με βάση την απόσταση που πρέπει να ποτίσει αλλά και την ποσότητα νερού που θα ρίξει ανά τετραγωνικό μέτρο. Αλλά και αν ακόμα τα υπολογίσουμε αυτά σωστά, είμαστε λάθος γιατί το έχουμε ξεκινήσει ανάποδα. Το σωστό είναι να πουμε ότι έχουμε αυτό το έφαφος(χαρακτηριστικά εδάφους) με την τάδε διηθητικότητα. Δηλαδή μπορει σε ενα λεπτο να απορροφήσει πχ 1 λιτρο νερό ανα τετραγωνικό και αυτό για τα υπόλοιπα λεπτα χωρίς να υπάρξει κορεσμό. Αυτά συνδυασμένα με την ποικιλια του χλοοτάπητα που χρησιμοποιούμε, με βάση το αν έχουμε κλίση εδαφους, ή σκίαση.
      Αφού υπολογίσουμε αυτές τις παραμέτρους του εδάφους, βρίσκουμε τα μπεκ με τα κατάλληλα ακροφύσια, και αφού βρουμε τα μπεκ υπολογίζουμε την δυναμική του αντλητικού συστήματος και τις καταμίσεις που θα κάνουμε.
      Δεν ειναι τοσο απλά τα πράγματα. Χρειάζεται υπεύθυνος γεωπόνος που θα υπολογισει τις ιδιότητες του εδάφους και στην συνεχεια θα φτιαχτει το αυτόματο αρδευτικό συστημα. Για να γίνει σωστά και να μην συνταντάμε τα κλασικα προβλήματα εδω σαπίζει από το πολύ νερό (μυκητες) ενώ εκεί ξεραίνεται από έλλειψη νερου.

    • @alexandrosbiniaris9007
      @alexandrosbiniaris9007 3 роки тому

      @@petrosmp8502 Πες τα γιατι νομίζουν οτι πετάξαμε 5-6 μπεκ και ποτίσαμε.....
      Επίσης χρειάζεται να ξέρουμε την παροχή σε lt/min ή m3/h σε συγκεκριμένη πίεση..

  • @dims4949
    @dims4949 8 місяців тому

    Μαστορα αυτά τα μπεκ γυρνάνε?

    • @omastrogatos865
      @omastrogatos865  8 місяців тому +1

      Αυτά ναι γυρνάνε και ρυθμίζεις τα 2 τέρματα αριστερά δεξιά. Στην άλλη πλευρά έχω κάποια για κοντινή απόσταση τύπου ομπρέλας που δεν γυρνάνε αλλά πετούνε δέσμη της οποίας την γωνία ρυθμίζεις από 0 -360 μοίρες.Αυτά έχουνς νούμερα αναλόγως την παροχή τους. Τα άλλα που περιστρέφονται παίρνουν ακροφύσια μπεκ με διάφορα νούμερα αναλόγως την παροχή. Αυτά ασχέτως μπεκ γυρνούνε με την ίδια γωνιακή ταχύτητα.Επομένως πχ αν ένα κάνει 90 μοίρες και ένα άλλο 180 στο δεύτερο θα βάλεις διπλάσιο νούμερο μπεκ για να πηγαίνει η ίδια ποσότητα νερού παντού για τον λόγο ότι το δεύτερο που κάνει 180 μοίρες κάνει διπλάσιο χρόνο από τέρμα σε τέρμα από το πρώτο που κάνει 90 μοίρες εφ' όσον γυρνάνε με την ίδια ταχύτητα.