Ce este xenofobia? Evenimentul istoric cu Dan Andronic și Alex Mihai Stoenescu

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 чер 2024
  • 🔔Te alături canalului nostru și ai acces la informații unice:
    / @hubactualinfo
    În secolele XIX și XX, România a traversat o serie de transformări majore care au influențat atitudinile față de străini și au contribuit la evoluția ultranaționalismului.
    Există mai multe confuzii și intersectări între xenofobie, xenomisie și ultranaționalism care au marcat această perioadă istorică.
    Care sunt confuziile observate la români, cum s-a alunecat pe panta ultranaționalismului, care au fost legăturile dintre xenofobie și ultranaționalism, sunt întrebări la care istoricul Alex Mihai Stoenescu va răspunde jurnalistului Dan Andronic.
    Naționalismul moderat era benefic în epocă, pentru consolidarea unei Românii moderne, promovând unitatea și incluziunea în locul divizării și excluderii.
    În multe cazuri, străinii au fost percepuți ca inamici ai statului și ai națiunii. Aceasta a fost o confuzie comună, în care orice influență străină era văzută ca o amenințare la adresa suveranității și identității naționale. De exemplu, maghiarii din Transilvania erau adesea percepuți ca opresori, în special în contextul dualismului austro-ungar.
    În perioada interbelică, ascensiunea fascismului și a naționalismului extrem în Europa a influențat și România. Mișcările ultranaționaliste, precum Garda de Fier, au găsit un teren fertil în contextul politic și social agitat.
    Xenofobie, xenomisie și ultranaționalism, teme filosofice grele, dar care vor fi asezonate, cu talentul de mare povestitor al lui Alex Mihai Stoenescu, cu istorie vie. De la 12.00, pe canalul de UA-cam HAI ROMÂNIA și pe pagina de Facebook evz.ro
    Suntem aici:
    📺 Evenimentul Zilei___evz.ro/
    📺 Facebook__ / evz.ro
    📺 Instagram__ / evz_ro
    📺 Tik Tok__ / evz1992
    🔔Te abonezi și primești cele mai noi știri și opinii!

КОМЕНТАРІ • 22

  • @Monica-yq6gy
    @Monica-yq6gy 2 дні тому +2

    Domnilor, va multumesc din suflet! Va rog sa continuati!

  • @cameliagalatan258
    @cameliagalatan258 5 годин тому

    Am ascultat de doua ori si parca as mai asculta inca de....! Foarte buna emisiune!

  • @gabrielamitu850
    @gabrielamitu850 2 дні тому +1

    Respect domnule !

  • @georgechirica5118
    @georgechirica5118 2 дні тому +1

    Bravo! Felicitari!

  • @cristiannec9116
    @cristiannec9116 2 дні тому +1

    un om excelent

  • @tex99pL
    @tex99pL 3 дні тому +5

    Am o nedumerire: D. Stoenescu spune că atunci cînd Eminescu avea 7 ani (deci în 1857) regimul fanariot încetase de doi ani (deci din 1855-1856, după războiul Crimeei, cum ar veni). Eu știam (oare greșit?) că regimul fanariot încetase la 1821, după războitl de independență al Greciei și după Tudor Vladimirescu.

    • @GicaKontraglobalismului
      @GicaKontraglobalismului 3 дні тому +5

      Hai,bre, si tu acuma! Acia ie vorba de Istorie, nu de Matematica!
      Jos Globalismul!

    • @tex99pL
      @tex99pL 3 дні тому +2

      ​@@GicaKontraglobalismului Jos globalismul, aferim! Cred însă (poate mă înșel, dar nu văd cum) că d. Stoenescu a avut în minte ceva, anume dominația rusească, și din neatenție a zis altceva; d. Andronic însă, ca absolvent de Istorie, ar fi trebuit să intervină imediat. Zic eu, poate greșesc, sînt inginer.

    • @ppn194
      @ppn194 2 дні тому +1

      ​@@GicaKontraglobalismului Du-te, bre, și cântă-ți maneaua la altă masă.

    • @ppn194
      @ppn194 2 дні тому

      ​@@tex99pLF. probabil. Cred , că se gândea la Războiul Crimeii, încheiat în 1856, dar care mai înainte consemnase ocupația cel puțin a Moldovei de către ruși.

    • @tex99pL
      @tex99pL 2 дні тому +1

      @@ppn194 "cel puțin a Moldovei" zici tu... nu ocupație, ci administrare militară, iar Regulamentele Organice au fost în ambele Principate, între 1824 și 1836 șeful administrației din Țara Românească a fost Pavel Kiseleff, așa, ca amănunt.

  • @remusjatarel7443
    @remusjatarel7443 2 дні тому

    Sa se stie!

  • @mihaiandrei393
    @mihaiandrei393 2 дні тому

    Minunat, multumim.
    O intrebare, aveaua constiinta etnicitatii cind nu cunosteau notiunea?

  • @cronos1.2_sqrt5.2
    @cronos1.2_sqrt5.2 2 дні тому +2

    Furi curent grav, maestre.

  • @stefancristianmuresan4018
    @stefancristianmuresan4018 2 дні тому +1

    Buna seara . Minunat da putin, putin dinpartea a doi oameni de mare eruditie . Nu va mai ascundenti in spatele unor clipuri amagindu-va ca va-ti facut datoria . D-nul Stoenescu de ce nu suntenti ministrul invatamantului ? Parerea mea ca sunteti niste lasi . Cine vreti sa faca ?, noi ? . Noi suntem o masa de manevra

    • @GicaKontraglobalismului
      @GicaKontraglobalismului 2 дні тому +1

      Nu depinde de domniile lor. ROMANIA este o Tara care se afla sub Ocupatie Militara Straina care instituie la Palatele Victoria, Parlamentului si Cotroceni un Guvern Marioneta care nu este altceva decit cureaua de transmisie dintre Departamentul de Stat si Mase. ROMANIA este condusa prin Decret Militar emis de Ambasada SUA.
      Jos Globalismul!