Ultranaționalismul în vechea Românie. Evenimentul istoric cu Mirel Curea și Alex Mihai Stoenescu

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 30 вер 2024
  • 🔔Te alături canalului nostru și ai acces la informații unice:
    / @hubactualinfo
    Vorbim astăzi în cadrul Evenimentului istoric despre curentul ultranaționalist apărut în vechea Românie în contextul unor evenimente politice și sociale complexe care au caracterizat perioada dintre 1866 și 1916. Unirea Moldovei și Țării Românești în 1859 a generat un val de entuziasm naționalist, care s-a consolidat odată cu venirea pe tron a lui Carol I în 1866. Acest context a favorizat dezvoltarea unor sentimente naționale puternice. Războiul de Independență din 1877-1878 și obținerea independenței față de Imperiul Otoman au întărit conștiința națională și au alimentat ideologia naționalistă. Existența unor comunități românești în Imperiul Austro-Ungar și în Imperiul Rus a fost un subiect sensibil și a alimentat naționalismul, dorința de reunire cu aceste teritorii fiind un obiectiv important. Modernizarea țării și reformele economice și sociale au creat tensiuni și frustrare în rândul diferitelor clase sociale, ceea ce a dus la o polarizare politică și la apariția unor mișcări ultranaționaliste.
    Jurnalistul Mirel Curea îl are și astăzi invitat pe istoricul Alex Mihai Stoenescu. Vor puncta diferențele dintre naționalismul legitim și ultranaționalismul apărut în această perioadă.
    Atașamentul față de țară, de cultura și tradițiile românești, dorința de a elibera teritoriile românești de sub dominația străină și de a unifica toate teritoriile locuite de români și eforturile de a moderniza instituțiile și infrastructura țării, în spiritul progresului și al evoluției sociale, au caracterizat naționalismul legitim. Ultranaționalismul, pe de altă parte, era marcat de atitudini ostile față de minorități, în special evrei, dar și față de alte grupuri etnice, susținerea unor politici autoritare și represive împotriva celor considerați "dușmani ai națiunii" și cultivarea unor mituri naționale și istorice menite să glorifice trecutul și să justifice acțiuni agresive în numele naționalismului.
    Vom vedea care a fost și poziția lui Nicolae Iorga față de curentul ultranaționalist. El a promovat un naționalism moderat și rațional, bazat pe respectul pentru cultura și istoria națională, dar și pe respectul față de alte națiuni și minorități. Prin articolele și discursurile sale, Iorga a denunțat excesele ultranaționaliste și a pledat pentru un naționalism echilibrat, în spirit european.
    Suntem aici:
    📺 Evenimentul Zilei___evz.ro/
    📺 Facebook__ / evz.ro
    📺 Instagram__ / evz_ro
    📺 Tik Tok__ / evz1992
    🔔Te abonezi și primești cele mai noi știri și opinii!

КОМЕНТАРІ • 14

  • @ligiapop3303
    @ligiapop3303 3 місяці тому +10

    Excepțională lecție de istorie și de naționalism romanesc și nu numai !!!
    Asa este și cu biserica ortodoxă și Romania ca si Stat ! Mulțumesc mult !!!

  • @paulminea4217
    @paulminea4217 3 місяці тому +8

    D le Stoienescu sunteți extraordinar cu relatările dv privind trecutul nostru ,m ați lăsat masca fără cuvinte ,felicitări și tot înainte .😅

  • @marcelaserban8012
    @marcelaserban8012 3 місяці тому +7

    Mulțumesc pentru "evenimentul istoric". Este un adevărat eveniment să vă ascult. Un serial ale cărui episoade le aștept.

  • @sigpwr15
    @sigpwr15 3 місяці тому +7

    Sunteti o comoara, absolut senzational. Multumiri ! Da, domnu Mirel, ziceti-i lui domnu Dan sa-si faca de lucru, felicitari !

  • @georgefrehden1027
    @georgefrehden1027 3 місяці тому +6

    MULTUMIRI pentru aceasta prezentare. Este o lectie FOARTE RARA. MULTUMIRI

  • @MMircea
    @MMircea 3 місяці тому +5

    Are o cursivitate omul asta cand discuta despre evenimente. Imi aminteste de profesorul meu de istorie din scoala generala care m-a facut sa ma indragostesc de istorie. O adevarata enciclopedie acesti oameni

  • @ovidiumobil
    @ovidiumobil 3 місяці тому +6

    Vă salut cu respect....

  • @florinnicolae59
    @florinnicolae59 3 місяці тому +2

    Felicitări pentru emisiune! Atenție la secventa cuprinsa între min. 46 min.51.

  • @stefanicalefter8099
    @stefanicalefter8099 3 місяці тому +2

    ❤❤❤❤❤

  • @claudiu74
    @claudiu74 3 місяці тому +1

    Inca o lectie veritabila de istorie autentica! Urmaresc cu atentie toate emisiunile dvs! Foarte lamuritoare explicatiile, concrete! Mi-as dori ca astfel de lectii de istorie sa fie prezenta si in programa scolara!

  • @ionitalucia7381
    @ionitalucia7381 3 місяці тому +1

    Felicitări d-lor:Stoian și Curea!(am multe cărți ale ist Stoian!)

  • @Kedvesgyörgy
    @Kedvesgyörgy 3 місяці тому +1

    😂🤣😂

  • @michaelsalcau6010
    @michaelsalcau6010 2 місяці тому

    Istografia e gramatica Istoriei.