Respect pentru efortul dumneavoastră de a ne învăța și pe noi cei începători să ne facem lucrările singuri la pomii fructiferi din grădină. Sănătate și multe bucurii
@@osmanbossinis1241 Buna seara,are scoli ale vietii si cele de horticultura-pomicultura...si mai are ceva-are dragoste de a n-e transmite tot ce stie dansul!respectele mele!
Buna ziua! Vreau sa va intreb cate ceva: toti pomii fructiferi la plantare, se taie la un 'batz' respectiv de 50, 60, 80, 100 cm in functie de preferinta? Apoi: daca am cumparat un puiet cu vreo 3 ramificatii, le dam jos? Apoi: daca dupa al 2-lea an, un prun care era ca o nuia asa inalta (l-am scurtat f putin ca n-am stiu), si a facut doar o 'maturica' asa in varf, ce sa fac cu el..sa il retez la vreo 70 cm de la sol, chiar daca nu vad muguri de vegetatie care sa-i formeze scheletul?.. Mersi mult si scuzati deranjul!! Aprecieri!
Vă mulțumesc pentru aceste cărți virtuale de mare folos ! Sunteți un profesor de toată stima, am învățat multe din videoclipurile Dv. si se vede diferența în practică, chiar am reușit să îngrijesc pomii fără să frecventez vreo școală horticolă. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Foarte, foarte bine și clar explicat! Vă mulțumesc! Dacă ați putea să faceți un video și pt păr tânăr de 2, 3 ani cu ax central, ar fi minunat! Superbi și câinii!! O zi frumoasă și plină de realizări Vă doresc să aveți!!
Va rugăm mult sa ne destăinuiți dacă se poate și lucrări de tăieri ce se practică în livezi intensive unde pomii sunt conduși cu ax central , fus , fus subțire la toate speciile pomicole . Am văzut explicațiile , excepțional de bune la forma de coroană vas pentru care vă mulțumim din suflet . Sunteți un specialist desăvârșit !
Foarte util , am catva peri si meri care sunt pe ax central , poate faceti un video cu acest tip de coroana , Multumesc si spor in activitate ,Sanatate maxima va doresc
Bună ziua! Toate prezentările sunt de foarte bună calitate și foarte utile. Vă rugăm prezentați și o tăiere la un piersic la care tăierile au fost făcute defectuos și ramurile de rod se situează acum în partea de sus.
Foarte buna prezentarea, ca de obicei. Totusi, pentru o mai buna intelegere a privitorilor ar fi bine ca persoana ce filmeaza sa aiba o mai mare mobilitate. Adica sa va urmeze indeaproape, sa aleaga cel mai bun unghi de filmare, sa se apropie sau sa se indeparteze de zona in care taiati (intre min 9 sec12 si min 9 sec 32 cel ce a filmat nu a luat in cadru zona in care ati taiat). In general vorbind, la realizarea oricarei filmari trebuie sa ne gandim ca trebuie sa multumim privitorul.
Sincere felicitari pentru explicatiile competente, pe intelesul tuturor. As avea o intrebare privind perioadele de taieri. Daca a pornit in vegetatie se mai pot face taieri la par?
Bună seara ! Sărbători fericite și binecuvântare sa aveți ! Va urmaresc cu mare interes si apreciez efortul dumnevoastra pe care il depuneți pentru ca noi cei fără experiență in domeniul horticol....ne sunt foarte utile aceste filmări. Vin si eu cu o problemă. Am înființat o mică livadă mixtă in toamna anului 2021 dar si in primăvara anului 2021 am plantat si trei peri ....Vream sa mentionez ca nu s-au dezvoltat deloc cu toate ca i-am scurtat 80 cm...udat...administat îngrășăm......au făcut câteva frunze si 3-4 țepușe.... CARE AR FI CAUZA ...SI REZOLVAREA... Va mulțumesc anticipat ! Mentionez ca perii sunt plantați in primăvara anului 2021.
Va multumesc pentru apreciere ! In primul an de la plantare ,este interzis ingrasamintul chimic . Daca si in anul urmator se administreaza ingrasamant chimic ,pomul se usuca . Indepartati pamantul care stiti ca ar avea ingrasamant si inlocuitil cu pamant simplu !
@@pomicolanalbant Am da in primăvara o mână mica si incorporat in sol la toți pomisorii...apoi i-am stropit cu foliar de două ori pe parcursul anului....Toti ceilalti sau dezvoltat bine...dar perii nu au crescut. Ce sa fac ?...ii mai scurtez odata in primăvară sau tai doar acei pinteni la 2 muguri
Buna ziua. Imi place cum comentati, clar si pe intelesul tuturor. Am trecut de cateva ori pe langa livada dumneavoastra cand am fost la tei cu albinele. Am tot vrut sa intreb daca nu aveti puiet de tei argintiu si evodia, sau de unde sa procur. Multumesc si spor la treaba.
Mulțumesc ca sunteți pentru noi un îndrumător și sper sa putem repara multe din greșelile ce le-am făcut dea lungul anilor . Am în livada pomi cu coaja parca besicata și intirzie în dezvoltare ce tratament mai pot face îi mai pot scăpa? Va mulțumesc.
Nu msi folositi acum uleiul si faceti tratament cu coragen in amestec cu vertimec si insistati pe tulpina si pe ramurila de schelet . Daca acestea prezinta exfolieri de scoarta ,curatati cu un cutit pana la scoata vie si dupa aia faveti tratamemt
Buna seara multumim pentru efortul care l faceti pentru a ne invata cum sa ingrijim pomii 🙏o intrebare va rog Am altoit pentru prima data un par in gutui anul acesta a crescut altoiul 45cm in prima vara trebuie taiat din lungimea lui?
Foarte frumos, și destul de ușor de înțeles. Eu am un păr an 2-3 cu ax central, și ramurile de schelet din primul etaj, sunt toate anticipate, câte 3 fiecare. Cum trebuie să le tai pe fiecare? Ele nu au mai mult de 60 cm cu tot cu anticipati și sunt în formă de furca cu 3 coarne. Precizeaz că sunt novice. Mulțumesc frumos.
In momentul de față este anotimp de iarnă ,se pot incepe tăcerile la pomi fructiferi daca temperatura nu coboară sub -5°C ,dar la vita de vie ? Mulțumesc frumos
Aveti grija ! Sa tineti cont de ceea ce spun acici👉ua-cam.com/video/vADKo8aSlQs/v-deo.html, Nu numai temperatura aerului conteaza ,iar la vie taierile se fac in mod normal ,dupa gerurile din iarna . Da stiu ca se practica si taierea vitei de vie si iarna ,dar asta se face nu ca esre nornal ci din criza de timp . Gerurile puternice sau de durata pot afecta coardele ,ori daca daca via este deja taiata si coardele au fost afectate de ger ,nu mai avem de unde alege alte coarde ,intelegeti ? 🤝
Bună ziua, am un par care se coace toamna târziu. Este posibil ca un an să rodească și un an să nu rodească? Menționez că nu l-am curățat pentru că nu mă pricep. Dacă urmez sfaturile dvs. și încerc în primăvară să îl regenerz va da rezultate sau dacă nu a fost curățat la tip acum este târziu?Pomul nu este prea bătrân.
Va salut ! Da,si parul intra in periodicitate de rodire si pentru a-l scoate din aceasta stare ,trebuie ca in anul cu rod sa-i faceti rarirea fructelor ,in asa fel incat sa ramana cate o para pe fiecare inflorescenta .
Am un par careia i s-a uscat coroana. De pe tulpina, din acelasi ochi, au dat 6 ramuri anuale lungi de 50 cm. Ce fac cu ele? Las doar una si o scurtez la jumatate?
In primul rand suprimati (taiati)tulpina de deasupra lucului de unde au pornit acile ramuri ,si vedeti daca lemnul este sanatos adica sa nu fie 0 culoare moro sau putred . Daca lemnul este mort si doar scoarta este verde ,pomul nu mai are viitor . Dar daca lemnul este alb ,sanatos ,lasati un singur lastar care are orientare mai spre verticala ,pe care il scurtati la jumatate . Asta numai daca pomul nu s-a uscat din cauza focului bacterian !
@@pomicolanalbant Multumesc pentru raspuns, Va trebui sa fac si tratamentele corespunzatoare poate mai are scapare ca e tanar. Banuiala mea e ca din cauza focului bacterian s-a uscat - avea ramurile negre cu ceva scurgeri pe ele, puncte ca de rugina, frunzele parca arse, la fel ca la gutui.
@@pomicolanalbant Am facut cum ati zis + tratamente. S-a regenerat extrem de bine, a dat cresteri noi foarte frumoase sa-i pot forma coroana la primavara.😀 Mi-era teama ca nu poate fi salvat.
Va salut! Explicațiile sunt foarte bune dar pentru specia par forma de coroana trebuia sa fie proiectata cu ax central. Ce avem aici e un fel de vas si nu e tocmai indicat la par având tendința de creștere pe verticala, axul in acest sens preluând din aceasta tendința, putând dirija șarpantele mai ușor către unghiul dorit de ramificare. Altfel șarpantele tind sa preia rolul axului si ne dau de lucru an de an fiind nevoie de taieri masive pentru a le corecta înclinația. Mulțumim pentru informații!
Da si forma de coroana cu ax central este folosita si cea aplatozata,dar pentru mine daca as mai infiinta o livada de par,as opta pentru palmeta. Sa va spun de ce: se poate dirija f usor,taierle se fac la fel de usor,tratamentele ajung peste tot,fructele toate au parte de lumina ,recoltatul e o placere si nu un chin , tratamentul mecanizat ajunge peste tot,lucru care nu-l gasim si in celelalte forme de coroana ,iar lucrarile solului se poate face mai aproape de pom. Dar fiecare poate stabili forma de coroana in functie de soi , portaltoi ,schema de plantare , sitemul de lucru(mecanizat sau manual),teren si tot asa.
@@pomicolanalbant Ce fel de palmeta ați recomanda?(cu brațe oblice, paralele/etajata, neetajata). Portaltoiul presupun ca este par salbatic după creșterea pomului din clip. Sincer eu prefer Pirus piraster ca si portaltoi pentru par fiind mai rustic asta însemnând mai rezistent la boli dar si mai longeviv. Va mulțumesc pentru răspunsul dumneavoastră si va doresc putere de munca si sa ramaneti la fel de activ căci aveți multe de spus in acest domeniu! Tot respectul si considerația mea!
Da se scurteaza din punctul din care vor porni alte ramuri . Din toate ramurile date se aleg viitoarele ramuri de schelet ,care prind de sus nu trebuie sa se suprapuna cu cele din etajul de jos . Prima ramura de sub scurtatura ,se lasa pentru prelungirea axului . Si in urmatorul an facem la fel .
Pomul acesta va creste incontinuare de aceea am scurtat ramura anuala de inaintare a scheletului. Dar nu va fi un pom f mare in final de dezvoltare si asta nu datorita taierii ,ci datorita portaltoiului(partea subterana) a acestui pom. Ganduri bune va doresc!
buna ziua! sunt începător , adică nu am tăiat nici un copac niciodată si va urmăresc cu mare interes pentru a învăța având o livada de cca 45 copaci de toate soiurile plantata in primăvara anului 2019 si care la nivelul mărului nu prea am avut rod, iar parul chiar deloc...am înlocuit si 5 gutui care rodeau doar frunze... deci chiar vreau sa va mulțumesc pentru răbdarea cu care explicati...si va rog sa-mi spuneți si ce model de foarfec cu acumulatori folosiți ...mulțumesc si la mai multe sfaturi ...
Ce facem cu ramurile cu burse de rod care nu mai rodesc? Dacă eliminăm ramura, stricăm echilibrul. Eliminăm bursele pentru a stimula noi creșteri? Câte burse putem elimina de pe o ramură ?
In cadrul taierilor ,vetrele de rod se scurteza la cateva burse ,sau se inlocuiesc cand sunt inbatranite ! Asta nu inseamna ca se produce un dezechilibru ,maiales daca tinem cont de asta 👍
Bună ziua, vă mulțumesc pentru efortul depus să ne dați și nouă explicații.Am o rugăminte și vă rog să mă iertați că îndrăznesc, se poate face o schiță desenată cu un pom( păr) și să scrieți cu o săgeată spre fiecare, care este șarpantă, ramură de rod , și toate celelalte . Eu vă urmăresc de pe telefon, nu am televizor, decât un laptop pe care l-am primit în dar. Pe telefon, fiind ecranul mic , nu prea văd bine, am 66 de ani , și eu mă ocup de pomi , de legume, și toate celelalte. Așa , poza cu schița pomului o să rog pe cineva să mi-o mărească . De ascultat pot asculta. DUMNEZEU să vă binecuvânteze toată familia.
Bună ziua, am o întrebare la dumneavoastră, am plantat pmii în toamna i-am scurtat dupa indicatiile dumneavoastra acum in primavara , as putea folosi îngrășământ geliasol 25 25 25 la udarea lor pentru o buna prindere .multumesc anticipat
Este interzis ingrasamantul, daca credeti ca aveti un pamant sarac, adaugati in apa de udat,10ml de atonik la 10l de apa. Daca ati scurtat cat am zis stati linistit ca vor porni frumos.
am un par batran de vreo 15 ani , am inceput sa-l tund de 2-3 ani. desi , tai destul de mult la inel , mai ales in interior , totusi imi da cresteri foarte puternice si multe . De ce ar trebui sa tin cont sa nu am asa multe cresteri ? multumesc
Vă rog, să-mi spuneți cum tratez: rapan și recomafate la păr...nu știu cum să procedez, și mi-este milă de pomișor, are pete negre pe aproape toate frunzele și cele tinere se răsucesc. ☺️
O observație am de făcut, explicații celui care filmează ca trebuie sa se apropie cu camera în zona unde se executa tăietură, pentru a fi mai bine văzută execuția tăierii. Pe dumneavoastră va știm....!
Bună seara, ajutați mă și pe mine cu un sfat,va rog.ieri am plantat 25 de pomi iar câtiva au deja coroană .Ce ar trebui să fac ?iar cei plantați de anul trecut nu i am scurtat .Cum procedez cu ei?Mulțumesc anticipat
Trebuie scurtati prin eliminarea coroanei ! Dar dupa ce v-a asigurati ca pe tulpina ramasa sunt muguri vegetativi ! Daca nu sunt muguri vegetativi ,atunci scurtati lastarii anticipati la doi/trei muguri !
Nu ma mai satur sa va urmaresc, va multumesc, felicitari.
Ma bucur ! 🤝
@@pomicolanalbant❤🎉❤
😢
Multumesc
Mii de multumiri pentru explicatii! Sanatate multa!
Respect pentru efortul dumneavoastră de a ne învăța și pe noi cei începători să ne facem lucrările singuri la pomii fructiferi din grădină. Sănătate și multe bucurii
Ma bucur ! Si tineti aproape !
Om de tara,modest,cu școala,vieții...felicitari
Multumesc
Nu școală vieții are cunoștințe solide de horticultura respectiv pomicultura
@@osmanbossinis1241 Buna seara,are scoli ale vietii si cele de horticultura-pomicultura...si mai are ceva-are dragoste de a n-e transmite tot ce stie dansul!respectele mele!
@@zorintatar da Într-adevăr un om adevărat apreciez specialiștii am studiat și eu 4 ani horticultura tot respectul
Buna ziua! Vreau sa va intreb cate ceva: toti pomii fructiferi la plantare, se taie la un 'batz' respectiv de 50, 60, 80, 100 cm in functie de preferinta? Apoi: daca am cumparat un puiet cu vreo 3 ramificatii, le dam jos? Apoi: daca dupa al 2-lea an, un prun care era ca o nuia asa inalta (l-am scurtat f putin ca n-am stiu), si a facut doar o 'maturica' asa in varf, ce sa fac cu el..sa il retez la vreo 70 cm de la sol, chiar daca nu vad muguri de vegetatie care sa-i formeze scheletul?.. Mersi mult si scuzati deranjul!! Aprecieri!
Sunteti cel mai bun in explicatii,exemple si in tot ce spuneti , Respect !
Va salut ! 🤝
MULTUMESC FRUMOS . SUNTETI UN SPECIALIST CU O VOCATIE PEDAGOGICA DE EXCEPTIE .SA VA DEA DUMNEZEU SANATATE SI SA AVETI PARTE NUMAI DE BINE.
Multumesc pentru apreciere!
VIATA LUNGA DOMNULE PROFESOR .MULT RESPECT PENTRU MUNCA,CHISINAU
Doamne ajuta !
Multumim dvs si persoanei care filmeaza care trebuie sa aiba multa rabdare!
Va salut ! Da asa este !
Vă mulțumesc pentru aceste cărți virtuale de mare folos ! Sunteți un profesor de toată stima, am învățat multe din videoclipurile Dv. si se vede diferența în practică, chiar am reușit să îngrijesc pomii fără să frecventez vreo școală horticolă. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Ma bucur sa aud asta ! Zile frumoase va doresc !
inca odata va multumesc prt. timpul sacrificat din viata dumneavoastra ptr.noi ,sa fiti sanatos ca avem ce invata de la dvs.🌳
Va mulțumesc ! 🤝
E o încîntare expunerile dvs ...si f f utile !
Va doresc multa sanatate !!!
Ma bucur ! Zile bune !
Sunteți foarte generos in explicatii,multumesc mult!
Va mulțumesc !
Felicitări, foarte bine explicat pe înțelesul tuturor !
Va mulțumesc pentru acest gest, de a explica pe înțelesul tuturor !
Ma bucur Sa aveti o zi frumoasa !
M am uitat la toate tutoriale dumneavoastră .Mulți ani sănătoși domnule profesor!
Va mulțumesc ! Zile frumoase va doresc !
Toata lauda pentru explicatiile dumneavoastra Va multumim
Va mulțumesc !
Buna Seara! Va dorim multă sănătate și mult spor in activitatea dumneavoastră!Imi place cum explicați procedurile !
Bună dimineața și vă mulțumesc frumos pentru tutoriale! Din Vâlcea vă urmăresc!Să fiti sănătos,să vă trăiască și căteii dv.minuați!🥰🤗🙏
Bravo Domnule..... Foarte bine lucrat si explicat. Jos palaria.
Sa va dea dumezeu multa sanatate pentru tot ce faceti
🤝
Un f.bun specialist cu o vocație de excepție !
Va mulțumesc !
Foarte bine explicat, nota 10 cu felicitari.
Mulțumim pentru toate învățămintele dv . Multă sănătate !
Si eu va multumesc !
Foarte, foarte bine și clar explicat! Vă mulțumesc! Dacă ați putea să faceți un video și pt păr tânăr de 2, 3 ani cu ax central, ar fi minunat! Superbi și câinii!! O zi frumoasă și plină de realizări Vă doresc să aveți!!
L
Urmăresc și eu dacă are așa ceva. 👍
Bună seara! Va mulțumim pt efortul pe care îl faceți pt aceste videoclipuri!
Si eu va multumesc !
Bravo foarte explicit ai ce sa înveți.
MULT SUCCES.
Va mulțumesc ! 👍
Mulțumim ptr explicații,frumoși soldăței!!!!
Da :))
Frumos explicați, va mulțumim pentru tot ce faceți.
Va mulțumesc !
Explicația de notă maximă.Să vă trăiască blănoșii!
Va mulțumesc ! Ma mai supara ei cateodata ,imi darama trepiedul in timpul filmarii ,dar sunt prietenii mei nam ce face . Sa aveti o zi frumoasa !
Tare mult îmi place cum explicaţi. Mulţumesc.
M-a bucur
Apreciez explicaţia teoretică şi practică clară şi la obiect în timp util .Sunteţi meseriaş .Felicitări .
👍🤝
F.f.foarte bine explicat !Mulțumim mult pentru tot ceea ce faceți!
Explicatie clara, mi-a placut! Va multumesc!
Si eu va multumesc ! 🤝
Mulțumesc pentru sfaturi. Foarte utile și complete.
Va salut !
Multă sănătate sărbători fericite !
Si la dumneavoastra !
Interesant și pentru mine... mulțumesc
Ma bucur !
Va rugăm mult sa ne destăinuiți dacă se poate și lucrări de tăieri ce se practică în livezi intensive unde pomii sunt conduși cu ax central , fus , fus subțire la toate speciile pomicole . Am văzut explicațiile , excepțional de bune la forma de coroană vas pentru care vă mulțumim din suflet .
Sunteți un specialist desăvârșit !
Mulțumesc pentru ce ne învățați sa fiți sănătos
Si eu va multumesc !
Sa aveti sănătate, să ne învățați multe lucruri bune, SUCCES 👍
Va mulțumesc ! Zile frumoase va doresc ! 🤝
Multumesc frumos multă sănătate
Zile frumoase va doresc !
Frumos Explicat. Multumesc.
Excelent ! Va multumesc mult !
Si eu va multumesc !
Esti fenomenal Multumesc.
Va mulțumesc ! 🤝
Thanks
Si eu va multumesc !
Aici este sunet. Perfect!
Ma bucur !
Foarte frumos explicat !
Felicitări pentru preocuparea Dvs. și o mențiune speciala pentru vocația pedagogica!❤️ 😊👏👏👏👋
Va mulțumesc ! 👍🤝
@@pomicolanalbant Sănătate om fain și Crăciun fericit!❤️ 🙏 🤗
Foarte util , am catva peri si meri care sunt pe ax central , poate faceti un video cu acest tip de coroana , Multumesc si spor in activitate ,Sanatate maxima va doresc
Va salut ! Eu nu am acest tip coroana ,dar sper ca in curand voi gasi pe unde merg si sa fac un tutorial pe acest tip !
Bună ziua! Toate prezentările sunt de foarte bună calitate și foarte utile. Vă rugăm prezentați și o tăiere la un piersic la care tăierile au fost făcute defectuos și ramurile de rod se situează acum în partea de sus.
Da am in program asa ceva, dar cred ca o prezentare pe acet piersic va apare cam peste doua saptamani.
@@pomicolanalbant Aștept cu nerăbdare prezentarea și vă mulțumesc anticipat
Multumesc din suflet.
Cu mare drag !
Bravo! Tot respectul!
👍🤝
Video minunat 👍👍👍
Canal Grozav 👍👍👍
👋👋👋👋👋👋👋👋
Multumesc
Foarte buna prezentarea, ca de obicei. Totusi, pentru o mai buna intelegere a privitorilor ar fi bine ca persoana ce filmeaza sa aiba o mai mare mobilitate. Adica sa va urmeze indeaproape, sa aleaga cel mai bun unghi de filmare, sa se apropie sau sa se indeparteze de zona in care taiati (intre min 9 sec12 si min 9 sec 32 cel ce a filmat nu a luat in cadru zona in care ati taiat). In general vorbind, la realizarea oricarei filmari trebuie sa ne gandim ca trebuie sa multumim privitorul.
Pentru asta ,eu trebuie sa am rabdare cu cameramanul ,ca nu reuseste sa faca ce spuneti dumneavoastra !
Felicitari e pe intelesul tuturor
Foarte bine explicat. Însă am o rugăminte, va rog sa filmați mai aproape că nu se vede chiar bine. Mulțumim.
Da ,buna observatie ! Va mulțumesc !
Aveți niste câini superbi !
Da da !
Sincere felicitari pentru explicatiile competente, pe intelesul tuturor. As avea o intrebare privind perioadele de taieri. Daca a pornit in vegetatie se mai pot face taieri la par?
Da,se poate fara prableme.
Bună seara ! Sărbători fericite și binecuvântare sa aveți !
Va urmaresc cu mare interes si apreciez efortul dumnevoastra pe care il depuneți pentru ca noi cei fără experiență in domeniul horticol....ne sunt foarte utile aceste filmări.
Vin si eu cu o problemă.
Am înființat o mică livadă mixtă in toamna anului 2021 dar si in primăvara anului 2021 am plantat si trei peri ....Vream sa mentionez ca nu s-au dezvoltat deloc cu toate ca i-am scurtat 80 cm...udat...administat îngrășăm......au făcut câteva frunze si 3-4 țepușe.... CARE AR FI CAUZA ...SI REZOLVAREA...
Va mulțumesc anticipat !
Mentionez ca perii sunt plantați in primăvara anului 2021.
Va multumesc pentru apreciere !
In primul an de la plantare ,este interzis ingrasamintul chimic .
Daca si in anul urmator se administreaza ingrasamant chimic ,pomul se usuca .
Indepartati pamantul care stiti ca ar avea ingrasamant si inlocuitil cu pamant simplu !
@@pomicolanalbant Am da in primăvara o mână mica si incorporat in sol la toți pomisorii...apoi i-am stropit cu foliar de două ori pe parcursul anului....Toti ceilalti sau dezvoltat bine...dar perii nu au crescut. Ce sa fac ?...ii mai scurtez odata in primăvară sau tai doar acei pinteni la 2 muguri
Foarte interesant!
ai vreo cinci prieteni buni acolo !
mult spor!
Multumim
Buna ziua. Imi place cum comentati, clar si pe intelesul tuturor. Am trecut de cateva ori pe langa livada dumneavoastra cand am fost la tei cu albinele. Am tot vrut sa intreb daca nu aveti puiet de tei argintiu si evodia, sau de unde sa procur. Multumesc si spor la treaba.
Da,va salut.
Eu am doar pomi fructiferi de tei si celelalte chiar nu am nici o informatie.
Clar si la obiect.
Multumesc.
Like 33 foarte frumos explicat felicitari
Va mulțumesc ! 👍
UTIL !!!
Multumim 👏👏👏
Si eu va multumesc !
Mulțumesc ca sunteți pentru noi un îndrumător și sper sa putem repara multe din greșelile ce le-am făcut dea lungul anilor . Am în livada pomi cu coaja parca besicata și intirzie în dezvoltare ce tratament mai pot face îi mai pot scăpa? Va mulțumesc.
Nu msi folositi acum uleiul si faceti tratament cu coragen in amestec cu vertimec si insistati pe tulpina si pe ramurila de schelet .
Daca acestea prezinta exfolieri de scoarta ,curatati cu un cutit pana la scoata vie si dupa aia faveti tratamemt
Încă o dată mulțumesc și va doresc multă sănătate și spor în toate.
Buna seara multumim pentru efortul care l faceti pentru a ne invata cum sa ingrijim pomii 🙏o intrebare va rog Am altoit pentru prima data un par in gutui anul acesta a crescut altoiul 45cm in prima vara trebuie taiat din lungimea lui?
Buna dimineata !
Da puteti ,pentru ca tulpina mai creste in primii ani ,deci nu ramane la dimensiunea la care o scurtati .🤝
Multumesc pentru raspuns o Dumineca placuta
Multumesc frumos pentru invataturi! Forma dvs. de la peri, este vas? Sanatate si roade bogate!
Da ,ce vedeti este vas ,dar avem si in palmeta !👉ua-cam.com/video/c4PQCKGep3Q/v-deo.html 🤝
Felicitări 🪴👋
Vă salut sunteți cel mai bun pomicultor vreau să vb cu dumneavoastră îmi puteți lăsa un Nr te vaș ruga mult de tot
Facebook Pomicola Nalbant !
Explicați foarte bine ,Păcat ca cel care filmeaza nu arata sice explicati ,vă urmarrşte doar pe dumneavoastra nu si pomul in cauza
Da asa este ,dar acest tutorial face parte din primele mele tutoriale ,si cameramanul era la primele filmari !
Ca frizerii :))🤝
Mulțumesc!
Sănătate!
Si d-voastra
Buna ziua !
Va salut !
Foarte frumos, și destul de ușor de înțeles. Eu am un păr an 2-3 cu ax central, și ramurile de schelet din primul etaj, sunt toate anticipate, câte 3 fiecare. Cum trebuie să le tai pe fiecare? Ele nu au mai mult de 60 cm cu tot cu anticipati și sunt în formă de furca cu 3 coarne. Precizeaz că sunt novice. Mulțumesc frumos.
Dar ramurile de schele din care au dat acele anticipate ,din ce an sunt ?
@@pomicolanalbant anul 2.
Buna ziua! Am si eu o intrebare..am mutat cativa pomi de 6 ani...este bine sa le pun niste azotat de amoniu cu Ca si Mg dizolvat in apa?
Nu,azotat in nici un caz .
Daca vreti sa-i ajutati,puneti in apa cu care-i udati, 10 ml de atonik la 10l de apa
@@pomicolanalbant 10 l apa cu 10 ml Atonik la un pom?
In momentul de față este anotimp de iarnă ,se pot incepe tăcerile la pomi fructiferi daca temperatura nu coboară sub -5°C ,dar la vita de vie ? Mulțumesc frumos
Aveti grija ! Sa tineti cont de ceea ce spun acici👉ua-cam.com/video/vADKo8aSlQs/v-deo.html,
Nu numai temperatura aerului conteaza ,iar la vie taierile se fac in mod normal ,dupa gerurile din iarna .
Da stiu ca se practica si taierea vitei de vie si iarna ,dar asta se face nu ca esre nornal ci din criza de timp .
Gerurile puternice sau de durata pot afecta coardele ,ori daca daca via este deja taiata si coardele au fost afectate de ger ,nu mai avem de unde alege alte coarde ,intelegeti ? 🤝
Mulțumesc mult, SUCCES in ceea ce faceți 🤝
👍
Multumim !
Bună ziua, am un par care se coace toamna târziu. Este posibil ca un an să rodească și un an să nu rodească? Menționez că nu l-am curățat pentru că nu mă pricep. Dacă urmez sfaturile dvs. și încerc în primăvară să îl regenerz va da rezultate sau dacă nu a fost curățat la tip acum este târziu?Pomul nu este prea bătrân.
Va salut ! Da,si parul intra in periodicitate de rodire si pentru a-l scoate din aceasta stare ,trebuie ca in anul cu rod sa-i faceti rarirea fructelor ,in asa fel incat sa ramana cate o para pe fiecare inflorescenta .
Frumos.
Va mulțumesc !🤝
Daca tai la inel de pe schelet o ramura multianuala cu rod, un pinten sau o bursa, va mai creste ceva de acolo?
Da ,tot mai dă ,ca raman mugurii de rezerva !
Va salut!Cu ce protejați pomii tineri împotriva iepurilor?Am pus plasa ce se folosește pe pereți când gletuiesti dar au ros din ea.
Rabit metalic si dat de doua ori !
Multumesc pentru aceste lectii de viata, de unde a-ti achizitionat foarfecele?
Pe net Pellenc si Infaco !
Am un par careia i s-a uscat coroana. De pe tulpina, din acelasi ochi, au dat 6 ramuri anuale lungi de 50 cm. Ce fac cu ele? Las doar una si o scurtez la jumatate?
In primul rand suprimati (taiati)tulpina de deasupra lucului de unde au pornit acile ramuri ,si vedeti daca lemnul este sanatos adica sa nu fie 0 culoare moro sau putred .
Daca lemnul este mort si doar scoarta este verde ,pomul nu mai are viitor .
Dar daca lemnul este alb ,sanatos ,lasati un singur lastar care are orientare mai spre verticala ,pe care il scurtati la jumatate .
Asta numai daca pomul nu s-a uscat din cauza focului bacterian !
@@pomicolanalbant Multumesc pentru raspuns, Va trebui sa fac si tratamentele corespunzatoare poate mai are scapare ca e tanar. Banuiala mea e ca din cauza focului bacterian s-a uscat - avea ramurile negre cu ceva scurgeri pe ele, puncte ca de rugina, frunzele parca arse, la fel ca la gutui.
@@pomicolanalbant Am facut cum ati zis + tratamente. S-a regenerat extrem de bine, a dat cresteri noi foarte frumoase sa-i pot forma coroana la primavara.😀 Mi-era teama ca nu poate fi salvat.
Salutare, teurmaresc regulat, bravo ție, spune-mi te rog ! daca este corect să stropesc livada de 3% la 10 litri. Mulțumesc frumos pe curând.🍏🍐🍒
E riscant , mai bine 1,5 %
Va salut! Explicațiile sunt foarte bune dar pentru specia par forma de coroana trebuia sa fie proiectata cu ax central. Ce avem aici e un fel de vas si nu e tocmai indicat la par având tendința de creștere pe verticala, axul in acest sens preluând din aceasta tendința, putând dirija șarpantele mai ușor către unghiul dorit de ramificare. Altfel șarpantele tind sa preia rolul axului si ne dau de lucru an de an fiind nevoie de taieri masive pentru a le corecta înclinația. Mulțumim pentru informații!
Da si forma de coroana cu ax central este folosita si cea aplatozata,dar pentru mine daca as mai infiinta o livada de par,as opta pentru palmeta.
Sa va spun de ce: se poate dirija f usor,taierle se fac la fel de usor,tratamentele ajung peste tot,fructele toate au parte de lumina ,recoltatul e o placere si nu un chin , tratamentul mecanizat ajunge peste tot,lucru care nu-l gasim si in celelalte forme de coroana ,iar lucrarile solului se poate face mai aproape de pom.
Dar fiecare poate stabili forma de coroana in functie
de soi , portaltoi ,schema de plantare , sitemul de lucru(mecanizat sau manual),teren si tot asa.
@@pomicolanalbant Ce fel de palmeta ați recomanda?(cu brațe oblice, paralele/etajata, neetajata). Portaltoiul presupun ca este par salbatic după creșterea pomului din clip. Sincer eu prefer Pirus piraster ca si portaltoi pentru par fiind mai rustic asta însemnând mai rezistent la boli dar si mai longeviv. Va mulțumesc pentru răspunsul dumneavoastră si va doresc putere de munca si sa ramaneti la fel de activ căci aveți multe de spus in acest domeniu! Tot respectul si considerația mea!
Palmeta neetajata cu brate oblice,as vrea.
Va multumesc pentru urare.
La perii cu ax central, în anul 2 se scurtează ceva din ax?
Părul are și două viitoare șarpante ,se scurtează ceva la ele?
Da se scurteaza din punctul din care vor porni alte ramuri .
Din toate ramurile date se aleg viitoarele ramuri de schelet ,care prind de sus nu trebuie sa se suprapuna cu cele din etajul de jos .
Prima ramura de sub scurtatura ,se lasa pentru prelungirea axului .
Si in urmatorul an facem la fel .
@@pomicolanalbant Vă mulțumesc!
Sănătate și o săptămână minunată!
Buna seara daca ramane pomu la inaltimea la care lati adus prin taiere are ceva ,ma refer ca poti munci mai usor la iel ...?
Pomul acesta va creste incontinuare de aceea am scurtat ramura anuala de inaintare a scheletului.
Dar nu va fi un pom f mare in final de dezvoltare si asta nu datorita taierii ,ci datorita portaltoiului(partea subterana) a acestui pom.
Ganduri bune va doresc!
buna ziua! sunt începător , adică nu am tăiat nici un copac niciodată si va urmăresc cu mare interes pentru a învăța având o livada de cca 45 copaci de toate soiurile plantata in primăvara anului 2019 si care la nivelul mărului nu prea am avut rod, iar parul chiar deloc...am înlocuit si 5 gutui care rodeau doar frunze... deci chiar vreau sa va mulțumesc pentru răbdarea cu care explicati...si va rog sa-mi spuneți si ce model de foarfec cu acumulatori folosiți ...mulțumesc si la mai multe sfaturi ...
Foarfeca este Pellenc 250 !🤝
Ce facem cu ramurile cu burse de rod care nu mai rodesc? Dacă eliminăm ramura, stricăm echilibrul. Eliminăm bursele pentru a stimula noi creșteri? Câte burse putem elimina de pe o ramură ?
In cadrul taierilor ,vetrele de rod se scurteza la cateva burse ,sau se inlocuiesc cand sunt inbatranite !
Asta nu inseamna ca se produce un dezechilibru ,maiales daca tinem cont de asta 👍
Sanatate, ce foarfeci pt doua maini recomandati, ce marca? Bypass sau nicovala?
Nicovala,pentru ca nu incaleca niciodata si deschiderea bratelor e mult mai mica.
Bună ziua, vă mulțumesc pentru efortul depus să ne dați și nouă explicații.Am o rugăminte și vă rog să mă iertați că îndrăznesc, se poate face o schiță desenată cu un pom( păr) și să scrieți cu o săgeată spre fiecare, care este șarpantă, ramură de rod , și toate celelalte . Eu vă urmăresc de pe telefon, nu am televizor, decât un laptop pe care l-am primit în dar. Pe telefon, fiind ecranul mic , nu prea văd bine, am 66 de ani , și eu mă ocup de pomi , de legume, și toate celelalte. Așa , poza cu schița pomului o să rog pe cineva să mi-o mărească . De ascultat pot asculta. DUMNEZEU să vă binecuvânteze toată familia.
Va rog sa urmariti acest tutorial ,care este valabil la toti pomii 👉ua-cam.com/video/X25b9jacnLI/v-deo.htmlsi=2bys2wNsvdjyiXFz
Bună ziua, am o întrebare la dumneavoastră, am plantat pmii în toamna i-am scurtat dupa indicatiile dumneavoastra acum in primavara , as putea folosi îngrășământ geliasol 25 25 25 la udarea lor pentru o buna prindere .multumesc anticipat
Este interzis ingrasamantul, daca credeti ca aveti un pamant sarac, adaugati in apa de udat,10ml de atonik la 10l de apa. Daca ati scurtat cat am zis stati linistit ca vor porni frumos.
@@pomicolanalbant De ce este interzis? Si pana la ce an?
forte bine am invatat mult se vede ca sti
Va mulțumesc ! 👍🤝
Buna seara.
Spuneti.mi va rog cum se numeste portaltoiul acestui păr?
Multumesc pentru intelegere.
Gutui !
am un par batran de vreo 15 ani , am inceput sa-l tund de 2-3 ani. desi , tai destul de mult la inel , mai ales in interior , totusi imi da cresteri foarte puternice si multe . De ce ar trebui sa tin cont sa nu am asa multe cresteri ? multumesc
Sa faceti taieri mai putine in ramuri de mai multi ani si deloc in ramuri de un an !
Vă rog, să-mi spuneți cum tratez: rapan și recomafate la păr...nu știu cum să procedez, și mi-este milă de pomișor, are pete negre pe aproape toate frunzele și cele tinere se răsucesc. ☺️
Tratati cu champ in alternanta cu Delan pro ,in total patru tratamente .
@@pomicolanalbant mulțumesc!
Vas ruga să-mi spuneți azi am plantat un cais în grădină și are un metru și douăzeci pină la primele ramificații.Cum să-l scurtez? mulțumesc.
Îl scurtati de unde vreți dar asigurați-vă ca sub acea tăietura cara urmează sa o faceți ,rămân muguri vegetativi !
Mulțumesc mult.
Multumim pt efort si sfaturi!
La par, cum ai merge mai bine?
Cu ax central, sau cu 3,4 sarpante?
Cu sarpante
O observație am de făcut, explicații celui care filmează ca trebuie sa se apropie cu camera în zona unde se executa tăietură, pentru a fi mai bine văzută execuția tăierii. Pe dumneavoastră va știm....!
Corecta observatia si lucram la asta,multumim
Bună seara, ajutați mă și pe mine cu un sfat,va rog.ieri am plantat 25 de pomi iar câtiva au deja coroană .Ce ar trebui să fac ?iar cei plantați de anul trecut nu i am scurtat .Cum procedez cu ei?Mulțumesc anticipat
Trebuie scurtati prin eliminarea coroanei !
Dar dupa ce v-a asigurati ca pe tulpina ramasa sunt muguri vegetativi !
Daca nu sunt muguri vegetativi ,atunci scurtati lastarii anticipati la doi/trei muguri !