La primele materiale postate am spus ca va deveni printre cele mai bune canale de informatii in acest domeniu,ei bine m-am inselat,de departe este cel mai bun canal,urmarind acest canal un amator ca mine are destul pt pomisorii lui,astept si abordarea nucului daca este posibil,stiu ca nu le putem avea pe toate,dar nici nu ma pot opri din sperat si cerut,eu acestui domn ii doresc doar sanatate si putere de munca.
Un videoclip care ma da peste cap iar. De retinut "Un pom mic cu mult rod este in declin pentru ca nu are cresteri de aceea trebuie redusa fructificarea toamna pentru ca pomul sa nu consume energie in diferentierea mugurilor de rod si sa pompeze energie in masa vegetativa care va dezvolta radacinile si pomul in ansamblul lui". Nu trebuie sa ne bucuram cand un pom mic are mult rod. Daca are cresteri puternice NU il ajustam toamna ca sa-l bagam pe rod ca mugurii sa formeze organe femeiesti si barbatesti in mod corect si sa faca copii (adica seminte care se afla in placenta adica in fruct). Trebuie foarte bine "trecut prin filtru gandirii" continutul videoclipului care contine "esenta" cresterii plantelor. Multumesc "pomicola Nalbant" pentru maniera de prezentare si mostenirea pe care ne-o lasati. Sunteti genial. Stima.
Sunteți o comoară. Aveți atâta cunoaștere că mă uimiți. E o întreaga tehnică necunoscută de noi majoritatea. Nu am pomi dar când dau peste dvtra e o placere să vă ascult. Am ce învăța. Îmi face bine chiar❤❤❤Mulțumesc om priceput și bun la suflet. Cineva de sus vă privește ptru ceea ce lăsați generațiilor tinere dacă... va mai ține pământul. ❤❤❤
Dacă toti cei ce au depus jurămăntul lui ( Hipocrat ) ar empatiza cu oamenii ,asa cum empatizati dvs cu pomii am deveni cu totii o nație de oameni sănatosi si la trup si la suflet ...cu respect .
Minunata lectie ca de la un adevarat profesionist. Multumim pentru raspunsurile la intrebarile pe care multi dentre noi le aveam.multa sanatate va doresc sa va pot viziona mult si bine!
Ca , intotdeauna , sfaturi profesioniste , utile si educative !! Multumim frumos ! Va dorim sanatate - d-voastra si celor dragi !! - si sarbatori fericite !
Sunteți enciclopedia pomilor, cu cât vă urmăresc mai des ,realizez că ar trebui să mă renasc pentru a avea timp să învăț și să aplic atâtea cunoștințe temeinice pe care vă străduiți să ni le transmiteți. Nu am cuvinte pt a exprima cât de recunoscător trebuie să fiu.Va doresc multă sănătate.
Va urmaresc cu drag,dupa ce am vizionat foarte multi "specialisti"!!!😂 Sunteti cel mai bun!! Am invatat cum sa tund pomii de la dvs!!!Sanatate va doresc!!!
Ascultandu-va cum vorbiti despre empatia cu pomul imi dau seama de ce noi mici si mari amatori in ale pomiculturii va ascultam cu nesat. Pentru ca reusiti sa empatizati cu noi, cu lipsa noastra de experienta si cu dorintele noastre de a reusi sa ne descurcam singuri cu copaceii nostri. Explicatiiile dumneavoastra simple si concise sunt aur pentru noi. Unele postari care m-au interesat mai mult ( mar, prun, cires ) le-am vizualizat de trei ori .Este pur si simplu har . Sa fiti sanatos si multumesc !
@@pomicolanalbant am un păr columnar de 5 ani și anul ăsta îi bâcsit de muguri de rod, da eu mă bucuram , după ce am văzut filmul dumneavoastră am realizat că părul meu nu are nici un lăstar tânăr ,nici măcar în vârf
@@pomicolanalbant cred că numai dumneavoastră mă puteți ajuta ,de vreo doi ani mă confrunt cu o problemă la pomișorii tineri chiar și la vie , plesnește scoarța pe partea de nord,plesnituri mici și dese apar tot anul pe partea unde nu ajunge soarele , aveți idee de ce ? Mulțumesc frumos
Sunteti extraordinar prin ceea ce faceti,comentariile Dvs.sunt cu multa informatie ,cu trimiteri logice care ne formeaza sa putem executa corect lucrarile in cazurile pe care le intalnim La multi multi ani cu sanatate ,noroc ,multe bucurii si realizari pe masura !
Acum văd pt prima dată și pot afirma că m-ați încântat și cucerit în același timp. Emanați pasiune prin toți porii. Va felicit și vă doresc multă sănătate!
Bună seara Domnule Profesor , vă multumesc incă odată pentru toate informatiile pretioase oferite gratuit. Multă sănătate pană data viitoare. Pe curand.
Multumim pentru clip ,la cata informatie este pe acest canal ,ar trebui sa fie cu plata la cate invatam aici .Ironia sortii ,chiar azi se face ca am facut ceva taieri la un mar ionatan ,care este in declin cum spuneti dumneavoastra ,maine o sa mai elimin din bursele de rod ca am lasat ca un lacom pe toate .Sanatate maxima si spor in toate .
E foarte interesant ce ne explicați, despre unele chestii chiar nu aveam habar. Era interesant de văzut și o toaletare la par untoasa de Geoagiu dacă aveți cu fructificare de tip spur, eventual alt soi pentip spur.
În urmă cu trei ani am tuns toamna un păr Napoca cu creșteri viguroase și în vara următoare am avut 3-4 pere și creșteri tufiș. Acum am înțeles perfect greșeala și diferența de tăieri la păr. Mulțumim pentru lecția f clară și multă sănătate.
Nu e rau ,sa vedeti ca la un moment dat o sa aveti o imagine de ansamblu a tuturor lucrarulor ,mai ales daca reusiti sa realizati ,de ce si cand trebuie facute anumite lucrari .Felicitari !
Am in livada un numar de sase peri, patru ,,abate,, cu varsta de sapte ani si doi ,,williams,, de trei ani care se comporta exact ca cei prezentati de dumneavoastra dar nu stiu pe ce portaltoi sunt structurati. A venit la fix acest tutorial, maine il ajustez pe cel care a ramas in urma. Mii de multumiri ! Spor !
Numai soiurile tarzii dau rezultata bune pe gutui ,de exemplu soiul Cure . Acesta il stiu sigur ,il am in productie si il avem la vanzare . Soiul wiliams ,nu merge pe gutu ,ramane f mic ,exact ca in film .
Daca se poate sa urcati inregistrarile cu sunet stereo. Acesta de exemplu se aude in casti doar intr-o ureche si e cam obositor de urmarit. De altfel explicatiile sunt foarte bine venite ca de obicei.
Interesant, maine in jur de ora 10 ajung la dumneavoastra sa cumpar cu prietenul meu niste pomi, sa-i plantam in delta. sper sa ne vedem, seara frumoasa!
@@pomicolanalbant i-am plantat in aceeasi zi, am lucrat la lanterna pana noaptea, a fost totul ok, gropile facute din septembrie. asteptam primavara si vara, sa vedem cum pleaca mugurii, sper sa mai ajung la gorgova.
Mi-a plăcut că ne faceți atenți la felul cum să observăm pomul pentru a- l dezvolta și cum să facem tăierile și când !Vă mulțumesc și vă doresc sănătate !
Buna seara ! Stiam , din ce am citit ca parul Williams nu ate afinitate cu gutuiul ( ca portaltoi ) si totusi daca dorim altoirea pe gutui , aceasta se face cu un intermediar cu afinitate pe gutui .
Va apreciez mult pentru profesionalismul de care dati dovada fata de pomi. Aceasta empatizare am asteptat-o mereu din partea "specialistilor" pe care i-am cunoscut eu pana acum. Imi displac taierile mecanice pe pilot automat care nu tin cont de mesajul pomului, conditiile in care traieste, felul cum e intretinut etc. Videoclipul acesta e printre preferatele mele si lamureste multe aspecte esentiale legate de taieri. Am totusi o nedumerire: daca piersicii mei sunt epuizati de atacul daunatorilor si bolilor din anul precedent+ unii de rodire excesiva neconforma cu talia si varsta lor, au cresterile vegetative noi putine si mici, tot toamna ar trebui sa intervin cu taierile?
Poersicul dumneavoastra are nevoie de o taiere de ragenerare care se daca din toamna ,dar poate fi facuta si acum O reductie de schelet din care sa ramana 69/70 cm lungimea lui ,cu conditia ca sub taietura sa ramana o ramura viabila .
Buna ziua am peri altoiti pe gutui, multi multi muguri de rod dezvoltare slaba,pomii sunt tineri dar epuizati, pt momentul actual cum pot stimula cresterile vegetative in luna martie? Precizez ca nu am facut taieri in toamna.
Multumesc frumos pentru raspuns! Nu stiu pe ce sunt altoiti. Daca sunt altoiti pe par salbatic ,ce sa fac cu ei, avem vteo 20 de peri, pusi toti odata,anul acesta viitor in 2023 o sa faca ceva fructe.
Indiferent de portaltoi ,noi urmarim raportul dintre ramuri vegetative si ramuri de rod . Daca f multe ramuri vegetative si ramuri de rod putine ,taierea se face in primavara . Daca avem multe ramuri de rod si ramuri vegetative putine si scurte ,taiera se face la intrarea in iarna ! Ati inteles ?
Buna ziua.Am un par in anul 5-6 si la taierile de primavara am facut taiere cam mari adica 3-4 ramuri mai grosute la care le-am facut transfer.Acum toti ceilalti au plecat au floare iar cel in cauza nu a mai plecat si mugurii par sa se usuce in loc sa plece.Am rupt un mugure si sub el e verde.Chiar plecase si cativa muguri de rod dar au stagnat parca si nu au mai deschis floarea.Credeti ca am vreo sansa sa il salvez sa nu se usuce?Care ar fi solutia?Multumesc anticipat.
Rariti bursele ,inclusiv ramuri de schelet care nu se incadreaza perfect in arhitectura coroanei si anul acesta va vegeta mai bine ! La rarirea fructelor ,lasati cate o para pe inflorescenta !
Am cativa peri plantati in 2016, 2017 si pe care i am mutat in februarie cu ajutorul unui buldoexcavator. S au prins toti pe noul teren, dar nu prea au lastarit, nu au decat ramurele f mici. In schimb, burse au f multe. Ar trebui sa intervin acum?
@@pomicolanalbant multumesc! Reductiile le am facut la o treime din marimea de anul trecut(2021), inca din toamna, inainte sa ii mut. Si vara aceasta n au avut cresteri mai deloc. O sa dau si din rod jos..
Buna ziua. Puteți să-mi spuneți va rog cum fac tăierea la par Arabitka de anul 4 și nu a făcut rod de fel deoarece l-am tuns in fiecare an.primavara? Va multumesc !
Va salut ! Nu chiar ! De exemplu ,la par ramuri anuale in anul doi pe lungimea lor formeaza pintei sau tepuse ,iar la marul care fructifica pe ramuri lungi (florina),in anul doi ,formeaza ramuri de prelungire ,fie de rod ,fie smicele !
Multumesc pt. explicatia facuta din tot sufetul d voastra. Acum intelesei(sunt oltean) de ce cei doi dintre ciresii mei nu de mai dezvolta da sunt plini de rod. Puteti sa mi spuneti cand sa reduc rodul de la ei tinand cont ca sunt altoiti de maxim4 ani si au ramas ,,piticii,, dintre cei latlii ? Multumesc Mentionez ca din nestiinta le am taiat varfurile in al 2 an de la altoire.
@@pomicolanalbant multumesc.credeam ca singura solutie e sa in tai.. Imi amintesc ca au avut si ,,purici negrii,,(afide?) Simulte furnici vizitau pureci negri pt.seva.pana anul acest cand le am facu pe tulpina un ,,inel din vaselina,, pt.a le indeparta.
Buna ziua! am doi peri Cure,sper ca acesta este soiul,are 5 ani si doua etaje cu 5 sarpante pe primul si 4 pe al doilea,inaltime 2,5 m...sarpantele se intorc inapoi spre axul pomului ,sunt curbate aproape la 360 grade,este bine acest lucru?Anul trecut am rarit fructele lasand cam 4 pe o sarpanta de 1,5 m,insa acum este incarcat de burse si pinteni floriferi,partea de muguri vegetali este prezenta dar mai putin.Acum vazand filmul dvoastra am inteles ca normarea este prea mare la flori si mai putin la frunze,acum la aceasta data mai pot intervenii cu taieri la par?sunt 9 grade + si se anunta la fel in urmatoarele zile ,alternand cu ploi,se vor face si stropiri acum daca voi taia pomul?am stropit cu cupru in toamna si cu ulei horticol si insecticid dupa 3 saptamani-sfarsit de noiembrie,eu locuiesc in Ulmeni,MM,va multumesc!
Bine ,tendinta la par este de crestere pe verticala pentru a corecta ,trebuie ca ramurile de schelet sa fie taiare anual ,iar in vara cand noii lastari care au dat de sub aceasta taiere ajung la 20 c m ,il lasam le cel cu plecare spre exterior ,iar pe ceilalti ii plivim cu mana ! In ce priveste taiatu lasatil pentru primavara , pentru ca nu cred ca va avea atata rod cat sa-l epuizeze !🤝
@@pomicolanalbant Buna seara,sunt pinteni si burse din 6 in 6 cm pe toate sarpantele perilor,sus,lateral,jos pe sarpante,iar perii nu au o dezvoltare mare,desii au peste 5 ani...
Ce ne spuneti va rog despre soiul de par Cure? Se preteaza perele ptr vanzare sau nu sunt asa frumoase? Am pus 20 de peri Cure dar au doar 3 ani. Multumesc ptr raspuns! Inteleg ft bine de la d- voastra, va multumim ptr tuturiale.
Daca sunt altoiti pe par salbatec ,nu au pret la piata . In schimb daca sunt altoiti pe gutui e treaba buna ,se coc la inceput de septembrie si se fac galbene frumoase si bune
Buna ziua ! Da se poate ,cu conditia ca reductia la ramurile de schelet sa se faca cat mai de jos ,dedeasupra unei ramuri ! Pomul sa nu stea cu radacinile prea mult la aer fara apa ,iar lungimea radacinilor ,cu cat este ma mare este mai bine !
La primele materiale postate am spus ca va deveni printre cele mai bune canale de informatii in acest domeniu,ei bine m-am inselat,de departe este cel mai bun canal,urmarind acest canal un amator ca mine are destul pt pomisorii lui,astept si abordarea nucului daca este posibil,stiu ca nu le putem avea pe toate,dar nici nu ma pot opri din sperat si cerut,eu acestui domn ii doresc doar sanatate si putere de munca.
Va mulțumesc pentru tot !si voi veni si cu informafii legate de nuc !
Un videoclip care ma da peste cap iar. De retinut "Un pom mic cu mult rod este in declin pentru ca nu are cresteri de aceea trebuie redusa fructificarea toamna pentru ca pomul sa nu consume energie in diferentierea mugurilor de rod si sa pompeze energie in masa vegetativa care va dezvolta radacinile si pomul in ansamblul lui". Nu trebuie sa ne bucuram cand un pom mic are mult rod. Daca are cresteri puternice NU il ajustam toamna ca sa-l bagam pe rod ca mugurii sa formeze organe femeiesti si barbatesti in mod corect si sa faca copii (adica seminte care se afla in placenta adica in fruct). Trebuie foarte bine "trecut prin filtru gandirii" continutul videoclipului care contine "esenta" cresterii plantelor. Multumesc "pomicola Nalbant" pentru maniera de prezentare si mostenirea pe care ne-o lasati. Sunteti genial. Stima.
O traducere f buna !
Mai trebuia un (nu) il ajustam toamna .
In rest ma bucur pentru pasiunea cu care urmariti tutorialele mele si va mulțumesc !
@@pomicolanalbant Am corectat. Traduc ca sa aprofundez mai bine "tonele de informatii" pe care le transmiteti.
:)) 🤝
Grație mile
CA DE FIECARE DATA MARE OM ,MARE CARACTER SI...UN DOCTOR- INGINER .SA VA DEA BUNUL DUMNEZEU MULTI ANI SI MULTA SANATATE !
Va mulțumesc ! 🤝
Se spune " academician doctor inginer" . Ca să fie formularea corectă. ☺️
Continuați ptca sunt mulți care nu cunosc,va mulțumesc mult.
👍🤝
Sunteți o comoară. Aveți atâta cunoaștere că mă uimiți. E o întreaga tehnică necunoscută de noi majoritatea. Nu am pomi dar când dau peste dvtra e o placere să vă ascult. Am ce învăța. Îmi face bine chiar❤❤❤Mulțumesc om priceput și bun la suflet. Cineva de sus vă privește ptru ceea ce lăsați generațiilor tinere dacă... va mai ține pământul. ❤❤❤
Va multumesc pentru apreciere si ma bucur pentru dumneavoastra !
Fericire va doresc !
Foarte valoroase explicații. Mulțumesc.
Si eu va multumesc !
Dacă toti cei ce au depus jurămăntul lui ( Hipocrat ) ar empatiza cu oamenii ,asa cum empatizati dvs cu pomii am deveni cu totii o nație de oameni sănatosi si la trup si la suflet ...cu respect .
Corect !
sunteti un om extraordinar,mai rar asa explicatii va salut cu mult respect.👍🌳
Va salut si eu !🤝
Multumim pentru o noua lectie,ati sintetizat in 12 min multe pagini din multe carti. 'Empatizare cu pomul'...super!!!🙏🫀🧠.Spor la treaba!
Va multumesc pentru apreciere !
Minunata lectie ca de la un adevarat profesionist. Multumim pentru raspunsurile la intrebarile pe care multi dentre noi le aveam.multa sanatate va doresc sa va pot viziona mult si bine!
Ca , intotdeauna , sfaturi profesioniste , utile si educative !! Multumim frumos ! Va dorim sanatate - d-voastra si celor dragi !! - si sarbatori fericite !
Va mulțumesc !
Bravo felicitări va urmăresc de mult am și eu o mica livada
Va salut ! Ma bucur !
Multumim frumos domnule profesor pt.toate explicatiile.Multa sanatate si asteptam in continuare explicatiile dvs.
Si eu va multumesc !🤝
Sunteți enciclopedia pomilor, cu cât vă urmăresc mai des ,realizez că ar trebui să mă renasc pentru a avea timp să învăț și să aplic atâtea cunoștințe temeinice pe care vă străduiți să ni le transmiteți. Nu am cuvinte pt a exprima cât de recunoscător trebuie să fiu.Va doresc multă sănătate.
Va multumesc pentru apreciere ! Gânduri bune va doresc !
Te unge la suflet asa explicatii
Ma bucur sa aud asta !
Multă sănătate va dorim și mult succes in activitatea dumnevoastră
Zile frumoase va doresc !
Foarte frumos prezentat, sănătate!
👍
Mulțumesc pt explicatii,după ani de încercări și citit materiale a ți reușit să sintetizați foarte frumos exact ce este necesar🙂🙂🙂
Ma bucur ! Zile frumoase va doresc !
Va multumesc! Sunteti un om priceput si marinimos.La mulții ani cu multa sănătate si sărbători fericite alături de cei dragi dumneavoastră.
Mulțumesc frumos ptr răspuns și vă doresc sănătate .
Zile frumoase va doresc ! 🤝
Va urmaresc cu drag,dupa ce am vizionat foarte multi "specialisti"!!!😂 Sunteti cel mai bun!! Am invatat cum sa tund pomii de la dvs!!!Sanatate va doresc!!!
Va mulțumesc !
Sunt printre primii abandonați ai acestui canal. Cred ca veti ajunge unul dintre canalele de referinta in pomicultura. Felicitari din Alba!
Va salut si va mulțumesc pentru pozitia in lista a abonatilor mei, iar in ce priveste evolutia canalului meu, Doamne ajuta !
Ce.mai profesor
.Mulțumesc mult.
Si eu va multumesc !
Sa ne traiesti "maestre" ! Multa sanatate !
Impreuna face treaba buna !
Multumim pt. toate informatiile date Dunezeu
👍
Mulțumesc chiar aveam această dilemă în grădina mia mați lămurit vă admir talentul.. Doamne-ajută
Ma bucur ! Si sper sa va fie de folos !
Ascultandu-va cum vorbiti despre empatia cu pomul imi dau seama de ce noi mici si mari amatori in ale pomiculturii va ascultam cu nesat. Pentru ca reusiti sa empatizati cu noi, cu lipsa noastra de experienta si cu dorintele noastre de a reusi sa ne descurcam singuri cu copaceii nostri. Explicatiiile dumneavoastra simple si concise sunt aur pentru noi. Unele postari care m-au interesat mai mult ( mar, prun, cires ) le-am vizualizat de trei ori .Este pur si simplu har . Sa fiti sanatos si multumesc !
Va multumesc pentru apreciere !
Bine explicat! Mulțumim pentru informații.
Zile frumoase va doresc ! 🤝
Multumesc pentru expicatie !Sint nascuta si crescut in Nalbant ,va urmaresc cu interes ,va doresc mult succes !
Ma bucur sa aud asta !
Fericire va doresc !
Profesionalism ca de fiecare data...Mulțumim ca existați! Spor în toate@
Va mulțumesc ! Cele bune !
Explicațiile logice vă diferențiază !
Stofă de universitar !
Va mulțumesc !
Pot sa zic,ca am vazut si ascultat un profesionist desavarsit,fara prea multa balbaila,clar si la obiect.Felicitari!
Da,va mulțumesc pentru apreciere si ma bucur ca ma urmariti cu atentie !
Nota11cu multe felicitări ptr explicații cuprinzătoare
Excelent
Cum se fac tăierile la copacii columnari ? Nu s a discut
Da ,am in vedere si columnarii !
Mulțumim pentru încă o lecție valoroasă,
Ma bucur sa aud asta !
@@pomicolanalbant am un păr columnar de 5 ani și anul ăsta îi bâcsit de muguri de rod, da eu mă bucuram , după ce am văzut filmul dumneavoastră am realizat că părul meu nu are nici un lăstar tânăr ,nici măcar în vârf
Da,trebuie sa faceti rarirea fructelor !
@@pomicolanalbant cred că numai dumneavoastră mă puteți ajuta ,de vreo doi ani mă confrunt cu o problemă la pomișorii tineri chiar și la vie , plesnește scoarța pe partea de nord,plesnituri mici și dese apar tot anul pe partea unde nu ajunge soarele , aveți idee de ce ? Mulțumesc frumos
Sunteti extraordinar prin ceea ce faceti,comentariile Dvs.sunt cu multa informatie ,cu trimiteri logice care ne formeaza sa putem executa corect lucrarile in cazurile pe care le intalnim
La multi multi ani cu sanatate ,noroc ,multe bucurii si realizari pe masura !
Va multumesc pentru apreciere si un an fericit va doresc ! 🤝
Echilibrul e cel mai important atat un viata umana cat si vegetativa. ❤️🤗
Clar !👍
Acum văd pt prima dată și pot afirma că m-ați încântat și cucerit în același timp. Emanați pasiune prin toți porii. Va felicit și vă doresc multă sănătate!
Va multumesc pentru apreciere !
Multă știință și talent. Rezultă artă. Mulțumim.
Va salut !zile bune !
Foarte bine explicat, scurt și la subiect. Felicitări și Crăciun fericit!
Va mulțumesc ! Fericire va doresc !
Bună seara Domnule Profesor , vă multumesc incă odată pentru toate informatiile pretioase oferite gratuit. Multă sănătate pană data viitoare. Pe curand.
Buna seara ! ma bucur ca va pot fi de folos si ca ma urmariti de fiecare data !
Sănătate multa și mult respect... mulțumesc
Va mulțumesc ! 👍🤝
SA VA DEA DUMNEZEU SANATATE ! CU INCA DOUA ,TREI LECTII DE LA DVOASTRA SI MERG SA-MI DAU DOCTORATUL IN POMICULTURA !
Doctorat poate nu ,dar aveti sansa sa deveniti un bun profesionust ! Si nu e putin !👍
Multumim pentru clip ,la cata informatie este pe acest canal ,ar trebui sa fie cu plata la cate invatam aici .Ironia sortii ,chiar azi se face ca am facut ceva taieri la un mar ionatan ,care este in declin cum spuneti dumneavoastra ,maine o sa mai elimin din bursele de rod ca am lasat ca un lacom pe toate .Sanatate maxima si spor in toate .
Ma bucur sa aud asta !
E foarte interesant ce ne explicați, despre unele chestii chiar nu aveam habar.
Era interesant de văzut și o toaletare la par untoasa de Geoagiu dacă aveți cu fructificare de tip spur, eventual alt soi pentip spur.
Da !🤝
Foarte frumos explicat, mulțumim
👍🤝
Lecție foarte prețioasă! Multumesc!
Cu drag!
Mulțumesc frumos domnule profesor, o noua lecție de pomicultura. Va doresc sănătate și numai bine. 🙏
Buna seara ! Ma bucur ca ma urmariti cu atentie ,o sa va prinda bine aceste tutoriale !
@@pomicolanalbant , cu siguranță abia aștept următorul filmulet al dumneavoastră! 🙏
🤝
@@pomicolanalbant mulțumiri pentru informațiile corecte pe care ni le oferiți de fiecare dată când ne explicați
În urmă cu trei ani am tuns toamna un păr Napoca cu creșteri viguroase și în vara următoare am avut 3-4 pere și creșteri tufiș. Acum am înțeles perfect greșeala și diferența de tăieri la păr. Mulțumim pentru lecția f clară și multă sănătate.
Ma bucur si sa fie bine !
Excellent!
👍
Mulțumim frumos pentru informați utile multe sănătate va doresc!
Si eu va multumesc !
Mulțumim,lecție prețioasă. La cât mai multe!
Va mulțumesc ! Zile bune !
Vă mulțumesc pentru informații! Succes in tot ce faceți!
👍🤝
Va urmaresc ca un elev la fiecare tutorial urmarindu-l de mai multe ori !
Multumim !
Nu e rau ,sa vedeti ca la un moment dat o sa aveti o imagine de ansamblu a tuturor lucrarulor ,mai ales daca reusiti sa realizati ,de ce si cand trebuie facute anumite lucrari .Felicitari !
Foarte bune explicațiile.Multumim.Sanatate și putere de munca.
Va mulțumesc ! Cele bune !
Mulțumim pentru informații!
Si eu va multumesc !
Mulțumim!
Cu drag !👍
Va mulțumesc ! Pentru donatie
Foarte bune explicații
Va mulțumesc !
Thanks
Si eu va mulțumesc!
Mulțumesc de învățătură "
Si eu va multumesc !
Utilă lecția. Sănătate!
Cele bune !
M-ati fascinat
Ma bucur !
De fiecare data mai invat cate ceva de la dumneavoastra , va multumesc si va doresc sa aveti sarbatori fericite .
Va mulțumesc ! Sa aveti o zi frumoasa !
Am in livada un numar de sase peri, patru ,,abate,, cu varsta de sapte ani si doi ,,williams,, de trei ani care se comporta exact ca cei prezentati de dumneavoastra dar nu stiu pe ce portaltoi sunt structurati. A venit la fix acest tutorial, maine il ajustez pe cel care a ramas in urma. Mii de multumiri ! Spor !
La cei ce vor sa infinteze o livada recomandati sa luam altoiti pe gutui? Orice soi?
Numai soiurile tarzii dau rezultata bune pe gutui ,de exemplu soiul Cure .
Acesta il stiu sigur ,il am in productie si il avem la vanzare .
Soiul wiliams ,nu merge pe gutu ,ramane f mic ,exact ca in film .
Daca se poate sa urcati inregistrarile cu sunet stereo. Acesta de exemplu se aude in casti doar intr-o ureche si e cam obositor de urmarit. De altfel explicatiile sunt foarte bine venite ca de obicei.
Verificam !
Spun baietii ca asa sa inregistrat atunci si nu pot face altceva !
Mulțumim mult dl ing
Cu drag !
Interesant, maine in jur de ora 10 ajung la dumneavoastra sa cumpar cu prietenul meu niste pomi, sa-i plantam in delta. sper sa ne vedem, seara frumoasa!
Va astept cu drag !
@@pomicolanalbant i-am plantat in aceeasi zi, am lucrat la lanterna pana noaptea, a fost totul ok, gropile facute din septembrie. asteptam primavara si vara, sa vedem cum pleaca mugurii, sper sa mai ajung la gorgova.
Super!
Va mulțumesc ! 🤝
Mi-a plăcut că ne faceți atenți la felul cum să observăm pomul pentru a- l dezvolta și cum să facem tăierile și când !Vă mulțumesc și vă doresc sănătate !
Si eu va multumesc ! 🤝
Sănătate !
Si dumneavoastra !🤝
Bună seara 👍
Va salut !🤝
Mulțumesc.
👍🤝
Foarte interesant.
Ma bucur sa aud asta !
Bravo
👍🤝
Buna seara ! Stiam , din ce am citit ca parul Williams nu ate afinitate cu gutuiul ( ca portaltoi ) si totusi daca dorim altoirea pe gutui , aceasta se face cu un intermediar cu afinitate pe gutui .
Afinitate are ,dar pomul ramane prea mic !
Mulțumesc am și eu unul altoit pe gutui am învățat cum sa l tai multă sănătate
Zile frumoase va doresc !
Like 12 foarte frumos prezentat
👍🤝
Mulțumesc!
Cu placere intotdeauna !
Va apreciez mult pentru profesionalismul de care dati dovada fata de pomi. Aceasta empatizare am asteptat-o mereu din partea "specialistilor" pe care i-am cunoscut eu pana acum. Imi displac taierile mecanice pe pilot automat care nu tin cont de mesajul pomului, conditiile in care traieste, felul cum e intretinut etc. Videoclipul acesta e printre preferatele mele si lamureste multe aspecte esentiale legate de taieri.
Am totusi o nedumerire: daca piersicii mei sunt epuizati de atacul daunatorilor si bolilor din anul precedent+ unii de rodire excesiva neconforma cu talia si varsta lor, au cresterile vegetative noi putine si mici, tot toamna ar trebui sa intervin cu taierile?
Va multumesc pentru apreciere !
Poersicul dumneavoastra are nevoie de o taiere de ragenerare care se daca din toamna ,dar poate fi facuta si acum O reductie de schelet din care sa ramana 69/70 cm lungimea lui ,cu conditia ca sub taietura sa ramana o ramura viabila .
Buna ziua am peri altoiti pe gutui, multi multi muguri de rod dezvoltare slaba,pomii sunt tineri dar epuizati, pt momentul actual cum pot stimula cresterile vegetative in luna martie? Precizez ca nu am facut taieri in toamna.
Eliminati mai multe elemente de rod si scurtati ramuri anuale mai multe !
Puteti face videoclipuri despre altoit metode perioade?
Da voi veni cu o serie de tutoriale pe altoire !
Altoirea și curățarea pomilor fructiferi cu prof Teo Cristea pe Yuotube
Multumesc frumos pentru raspuns! Nu stiu pe ce sunt altoiti. Daca sunt altoiti pe par salbatic ,ce sa fac cu ei, avem vteo 20 de peri, pusi toti odata,anul acesta viitor in 2023 o sa faca ceva fructe.
Indiferent de portaltoi ,noi urmarim raportul dintre ramuri vegetative si ramuri de rod .
Daca f multe ramuri vegetative si ramuri de rod putine ,taierea se face in primavara .
Daca avem multe ramuri de rod si ramuri vegetative putine si scurte ,taiera se face la intrarea in iarna !
Ati inteles ?
Multumim pentru explicatii, Am plantat si eu 30 de peri, ce forma ar fi mai puna pentru peri? Multumesc.
Daca sunt de talie mica ,pe ax central !
Daca sunt de talie mare ,in vas !
Se poate modifica forma unui copac care e palmeta din lastari lacomi ? Mulțumesc
Spuneti- mi va rog daca si la par se face normare de rod, fiindca am un par de toamna care are foarte multe ,,buchete"? Multumesc!!
Va salut ! Da si la par se face normarea !
Procedeul asta se aplica si la prunii, se taie rod de la ei daca are mult sa le de a lăstari daca nu au ?
La prun se reduc din ramificatii ,scutrant ramurile de rod multi anuale ,apropiindune de pom !
Buna ziua.Am un par in anul 5-6 si la taierile de primavara am facut taiere cam mari adica 3-4 ramuri mai grosute la care le-am facut transfer.Acum toti ceilalti au plecat au floare iar cel in cauza nu a mai plecat si mugurii par sa se usuce in loc sa plece.Am rupt un mugure si sub el e verde.Chiar plecase si cativa muguri de rod dar au stagnat parca si nu au mai deschis floarea.Credeti ca am vreo sansa sa il salvez sa nu se usuce?Care ar fi solutia?Multumesc anticipat.
👍
Am o problema la un par am multe burse de rod dar nu ii da deloc lastari tineri, ccjm sa il tai ?
Rariti bursele ,inclusiv ramuri de schelet care nu se incadreaza perfect in arhitectura coroanei si anul acesta va vegeta mai bine !
La rarirea fructelor ,lasati cate o para pe inflorescenta !
Tehnic și la subiect.
Ma bucur ! 🤝
Super 👍
Va mulțumesc !
Am cativa peri plantati in 2016, 2017 si pe care i am mutat in februarie cu ajutorul unui buldoexcavator. S au prins toti pe noul teren, dar nu prea au lastarit, nu au decat ramurele f mici. In schimb, burse au f multe. Ar trebui sa intervin acum?
Da ,ca sa fiti sigur ca pleaca bine ,cautati sa faceti reductii mai importante pana formeaza redacini anuale .lar ramurile de rod scurtate la maxim !
@@pomicolanalbant multumesc! Reductiile le am facut la o treime din marimea de anul trecut(2021), inca din toamna, inainte sa ii mut. Si vara aceasta n au avut cresteri mai deloc. O sa dau si din rod jos..
Buna ziua. Puteți să-mi spuneți va rog cum fac tăierea la par Arabitka de anul 4 și nu a făcut rod de fel deoarece l-am tuns in fiecare an.primavara? Va multumesc !
Va salut ! Si asta poate fi un motiv ,dar cred ca a-ti taiat si prea mult !
Lăsați-l un an netaiat !
Vă mulțumesc frumos și va doresc multă sănătate!
Bună seara! Îmi place foarte mult cum prezentațe tăierea pomilor. Am o întrebare: și mărul se comportă la fel ca și părul? Mulțumesc!
Va salut ! Nu chiar !
De exemplu ,la par ramuri anuale in anul doi pe lungimea lor formeaza pintei sau tepuse ,iar la marul care fructifica pe ramuri lungi (florina),in anul doi ,formeaza ramuri de prelungire ,fie de rod ,fie smicele !
VSE PRAVILNO MOLODEZ..........👍
👍🤝
Va rog sa spuneti daca pot altoi cires pe visin
Da si invers !
Multumesc pt. explicatia facuta din tot sufetul d voastra.
Acum intelesei(sunt oltean) de ce cei doi dintre ciresii mei nu de mai dezvolta da sunt plini de rod.
Puteti sa mi spuneti cand sa reduc rodul de la ei tinand cont ca sunt altoiti de maxim4 ani si au ramas ,,piticii,, dintre cei latlii ?
Multumesc
Mentionez ca din nestiinta le am taiat varfurile in al 2 an de la altoire.
Reduceti rodul acum ,pentru ai asura munca !
@@pomicolanalbant multumesc.credeam ca singura solutie e sa in tai..
Imi amintesc ca au avut si ,,purici negrii,,(afide?) Simulte furnici vizitau pureci negri pt.seva.pana anul acest cand le am facu pe tulpina un ,,inel din vaselina,, pt.a le indeparta.
Pentru puricele negru cel mai sigur ,folositi Mospilan .
Frunzele si lastarii vor ramane in aceeasi pozitie ,dar vor porni in crestere si va fi f bine
Multumesc pentru informatii. Difera si gustul fructelor in functie de portaltoi?
Sigur ca da ,un pom altoit inseamna doi pomi intr-o convetuire făcută de om .
Si fiecare individ cauta sasi inpuna caracterele .
De unde știu care sânt ramuri de rod și care sânt vegetative ? Mulțumesc frumos.
La fel ,aveti aici raspundul :ua-cam.com/video/LJQU-4ETxgQ/v-deo.html
Buna ziua!
am doi peri Cure,sper ca acesta este soiul,are 5 ani si doua etaje cu 5 sarpante pe primul si 4 pe al doilea,inaltime 2,5 m...sarpantele se intorc inapoi spre axul pomului ,sunt curbate aproape la 360 grade,este bine acest lucru?Anul trecut am rarit fructele lasand cam 4 pe o sarpanta de 1,5 m,insa acum este incarcat de burse si pinteni floriferi,partea de muguri vegetali este prezenta dar mai putin.Acum vazand filmul dvoastra am inteles ca normarea este prea mare la flori si mai putin la frunze,acum la aceasta data mai pot intervenii cu taieri la par?sunt 9 grade + si se anunta la fel in urmatoarele zile ,alternand cu ploi,se vor face si stropiri acum daca voi taia pomul?am stropit cu cupru in toamna si cu ulei horticol si insecticid dupa 3 saptamani-sfarsit de noiembrie,eu locuiesc in Ulmeni,MM,va multumesc!
Bine ,tendinta la par este de crestere pe verticala pentru a corecta ,trebuie ca ramurile de schelet sa fie taiare anual ,iar in vara cand noii lastari care au dat de sub aceasta taiere ajung la 20 c m ,il lasam le cel cu plecare spre exterior ,iar pe ceilalti ii plivim cu mana !
In ce priveste taiatu lasatil pentru primavara , pentru ca nu cred ca va avea atata rod cat sa-l epuizeze !🤝
@@pomicolanalbant Buna seara,sunt pinteni si burse din 6 in 6 cm pe toate sarpantele perilor,sus,lateral,jos pe sarpante,iar perii nu au o dezvoltare mare,desii au peste 5 ani...
Ce ne spuneti va rog despre soiul de par Cure? Se preteaza perele ptr vanzare sau nu sunt asa frumoase? Am pus 20 de peri Cure dar au doar 3 ani. Multumesc ptr raspuns! Inteleg ft bine de la d- voastra, va multumim ptr tuturiale.
Daca sunt altoiti pe par salbatec ,nu au pret la piata .
In schimb daca sunt altoiti pe gutui e treaba buna ,se coc la inceput de septembrie si se fac galbene frumoase si bune
Bună ziua . Am și eu o întrebare. Un pom de 5 ,6,7 ani se poate muta (reloca)?
Buna ziua ! Da se poate ,cu conditia ca reductia la ramurile de schelet sa se faca cat mai de jos ,dedeasupra unei ramuri !
Pomul sa nu stea cu radacinile prea mult la aer fara apa ,iar lungimea radacinilor ,cu cat este ma mare este mai bine !